Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στα ίχνη της Σκύλλας και της Χάρυβδης μαθητές και μαθήτριες από τη Θέρμη

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγγα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Κάστρο της Σκύλλας, ένα μεσαιωνικό κτίσμα νορμανδικής προέλευσης που χτίστηκε στο βράχο όπου, κατά τον μύθο, κρυβόταν το μυθικό τέρας του Ομήρου, συναντήθηκαν πριν από λίγο καιρό οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Μίκρας Θέρμης και του Λυκείου της πόλης Villa San Giovanni.

Στο ίδιο σημείο, μεταξύ ηπειρωτικής Ιταλίας και Σικελίας, όπου η Σκύλλα άρπαζε ναυτικούς και η Χάρυβδη κατάπινε θαλασσινό νερό και πλοία, οι μαθητές από τις δύο χώρες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κοινές λέξεις στις γλώσσες που μιλούν, είδαν οικεία χαρακτηριστικά στα πρόσωπά τους, μοιράστηκαν τα ενδιαφέροντά τους και σφράγισαν την πράξη αδελφοποίησής τους με την κατάλληλη επισημότητα.

Λίγο μακρύτερα βρίσκονται και άλλα σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα, σύμφωνα με τη μυθολογία, όπως τα βράχια και η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, κάτω από την Αίτνα στην Σικελία και τα νησιά του Αιόλου δυτικά της Σικελίας.

Κάπως έτσι, τα παιδιά από την Ελλάδα και την Ιταλία, άρχισαν να ακολουθούν τα ίχνη της παρουσίας των αρχαίων Ελλήνων στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας, της Καλαβρίας (Calabria), της Μεσσήνης (Messina) και της Σικελίας.

Μετά έφαγαν μαζί, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, άκουσαν μουσική από τους τοπικούς οργανοπαίκτες και άρχισαν να καταλαβαίνουν πώς συνδέονται οι περιοχές, οι πόλεις, η φύση και οι άνθρωποι, χτίζοντας παράλληλα νέους δεσμούς μεταξύ τους.

Η πόλη Σκύλλα κατοικείται διαρκώς από την αρχαία εποχή

«Το Κάστρο της Σκύλλας βρίσκεται στην πόλη Σκύλλα (Scilla) που κατοικούνταν από την αρχαία εποχή. Σήμερα δεν υπάρχουν ευρήματα από εκείνη την περίοδο καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από συνεχή κατοίκηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί ερείπια.

Υπάρχει, όμως, το τοπωνύμιο που είναι αρχαίο, ενώ το στενό της Μεσσήνης παλαιότερα ονομαζόταν στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Άλλωστε, πέρα από τις αναφορές του τόπου σε πάρα πολλά σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα, υπάρχει και η άποψη ότι η περιπέτειά του δεν είναι τίποτα άλλο από μια αλληγορία των περιπετειών των ανθρώπων που αποίκησαν τη Δύση» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Βούρδα, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια», ξεναγός και αρχαιολόγος που ζει στην Κάτω Ιταλία και υποδέχτηκε τα παιδιά από τη Θέρμη.

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγγα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ίδια διευκρινίζει ότι, πέραν του ελληνικού αποικισμού του 8ου π.Χ. αιώνα, στο χώρο της Μεσογείου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν σχέσεις μεταξύ της Σικελίας και του Μυκηναϊκού και Μινωικού κόσμου.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως δείγμα ιστορικής αλήθειας που κρύβεται στο μύθο, την αναφορά στον Δαίδαλο, τον αρχιτέκτονα του λαβύρινθου, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στη Σικελία όταν διώχθηκε από το παλάτι του Μίνωα καθώς θεωρήθηκε και αυτός υπαίτιος, μαζί με την Αριάδνη, για τη διαφυγή του Θησέα από το παλάτι του Μίνωα.

Βόλτα στο Pentedatillo (Πενταδάκτυλο)

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό, οι μαθητές από την Ελλάδα και την Ιταλία, επισκέφθηκαν το πρώην ελληνόφωνο χωριό Pentedatillo (Πενταδάκτυλο), γνωρίστηκαν καλύτερα, έκαναν βόλτες, μίλησαν για τις χώρες καταγωγής τους και διαπίστωσαν την παρουσία ελληνικών στοιχείων στη γλώσσα.

Εκεί διατηρείται το ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα της Κάτω Ιταλίας ενώ και τα παιδιά από το Ιταλικό Λύκειο διδάσκονται και τα αρχαία ελληνικά και τα νέα ελληνικά.

«Μας ενδιέφερε πολύ η περιοχή καθώς θέλαμε πολύ τα παιδιά από τη Θέρμη να επισκεφθούν τις ελληνόφωνες περιοχές και να διαπιστώσουν τα ίδια τη συνέχιση της ελληνικής γλώσσας και τις προσπάθειες των ανθρώπων να τη διαφυλάξουν» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φιλόλογος του 2ου Γενικού Λυκείου Μίκρας Θέρμης, Δέσποινα Αϊβαζιάν.

Όπως λέει η ίδια, νέοι και νέες από τα δύο σχολεία αντάλλαξαν κουβέντες στα ελληνικά και παρουσίασαν πρότζεκτ για τη σχέση των αρχαίων ελληνικών λέξεων με τις νέες ελληνικές και τις ιταλικές.

«Προσπαθούσαν να βρουν τέτοιου είδους συνδέσεις αφού η αρχαία Ελλάδα και η λεγόμενη μεγάλη Ελλάδα αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του ιταλικού πολιτισμού στην περιοχή» προσθέτει.

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγγα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πλατεύγω» όπως «μιλάω» και «ντομάντι» όπως «βδομάδα»

Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα κοινών στοιχείων της ελληνικής γλώσσας και του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος που σήμερα μιλούν λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι στην επαρχία Ρηγίου Καλαβρίας, η κ. Βούρδα αναφέρει ότι η λέξη «μιλάω» υπάρχει στα ελληνικά ιδιώματα της Καλαβρίας με την έννοια του πλατιάζω και συνώνυμες τις λέξεις «πλατέγω» ή «πλατεύγω».

Η λέξη «άρτε» σημαίνει «τώρα» και προέρχεται από την αρχαία ελληνική φράση «άρτι αφιχθείς» που σημαίνει «αυτός που μόλις έφτασε» ενώ η λέξη «ντομάντι» σημαίνει «εβδομάδα». Υπάρχουν όμως κοινές λέξεις του ιδιώματος και με τα νέα ελληνικά όπως η ορθογραφία (ortografia), η βιβλιοθήκη (biblioteca), η υπόθεση (ipotesi), ο οδοντίατρος (odontoiatra), η δενδροφοβία (dendrofobia) και πολλές ακόμη.

«Υπάρχουν πολλοί αρχαϊσμοί στο συγκεκριμένο ιδίωμα, το οποίο έχει επικρατήσει να λέγεται Γραικάνικο, αλλά στην επίσημη ορολογία λέγεται κατωιταλικό ιδίωμα ή ελληνική γλώσσα της Καλαβρίας» σχολιάζει η κ. Βούρδα.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι το ιδίωμα μελετήθηκε χάρη στις προσπάθειες των γλωσσολόγων και ιδιαίτερα του Αναστάσιου Καραναστάση ο οποίος επισκεπτόταν την περιοχή επί πολλά χρόνια και κατέγραφε όχι μόνο τη γλώσσα αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση.

«Η θεωρία ότι το ιδίωμα αυτό είναι μεσαιωνικό έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, πρόκειται όχι για μια αρχαία γλώσσα αλλά για για ένα ιδίωμα με αρχαίες ελληνικές λέξεις οι οποίες επιβιώνουν, μέσω της χρήσης τους, αδιάκοπα από τον 8ο αιώνα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο μιας ζωντανής γλώσσας που δε σταμάτησε ποτέ να μιλιέται και γι’ αυτό τον λόγο αξίζει να στραφεί η προσοχή της Ελλάδας σε αυτήν» προσθέτει.

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγγα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία της αδελφοποίησης

Στις αρχαίες ρίζες του τοπικού ιδιώματος βρίσκεται, επίσης, η αφορμή για το ταξίδι των μαθητών και των μαθητριών από τη Θέρμη.

«Θέλαμε πολύ να δώσουμε στα παιδιά και στο σχολείο μια ευκαιρία ώστε να αποκτήσουν μια τέτοια εμπειρία. Στην Α’ Λυκείου, άλλωστε, τα παιδιά διδάσκονται τα Κερκυραϊκά του Θουκυδίδη αλλά όχι τα Σικελικά, την ιστορία της μεγάλης Αθηναϊκής εκστρατείας στη Σικελία, οπότε η εκδρομή ήταν μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τη μεγάλη Ελλάδα» σχολιάζει η φιλόλογος Παναγιώτα Λάγγα.

Η ίδια αναφέρει ότι το 2ο Γενικό Λύκειο Μίκρας Θέρμης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια» να μεσολαβήσει ώστε να αδελφοποιηθεί με κάποιο λύκειο της περιοχής.

Αγαπούν την Ελλάδα και οτιδήποτε ελληνικό…

Σήμερα πια το τοπικό ιδίωμα δεν μεταδίδεται στη νέα γενιά, ενώ οι φυσικοί ομιλητές του λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει η κ. Βούρδα, ο τοπικός πληθυσμός και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι αγαπούν την Ελλάδα και οτιδήποτε ελληνικό και θέλουν να έχουν περισσότερη σχέση με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας.

Σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια», γύρω από το οποίο βρίσκονται περισσότερα από εξήντα άτομα, διοργανώνει και με τη βοήθεια δωρεάς της οικογένειας Γεωργίου Τάττου, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικών χορών, θεάτρου, αρχαίου δράματος, προβολές ελληνικού κινηματογράφου, ομιλίες για την Ελλάδα και πολιτιστικές επαφές.

Σε μια γνήσια έκφραση αυτής της αγάπης για το ελληνικό στοιχείο, τα παιδιά του Λυκείου από τη Villa San Giovanni θα ανεβάσουν στις αρχές Ιουνίου την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, θα μιλήσουν και πάλι ελληνικά και θα ακολουθήσουν τα βήματα της σούστας, του παραδοσιακού κρητικού χορού που τους μαθαίνει τον τελευταίο καιρό η Στέλλα Οικονόμου, φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εγγράφηκε το Ζαγόρι, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ.

«Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου» τονίζει σε δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού.

«Ο διεθνής Οργανισμός αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Αναγνώρισε την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του αγαθού, συστατικά απαραίτητα προκειμένου να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» προσθέτει η Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και υποστήριξαν το όλο εγχείρημα: «Τους συναδέλφους υπουργούς στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, για τις ατέλειωτες ώρες εθελοντικής εργασίας. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκούβελο και τους κατοίκους του Ζαγορίου, για την υποστήριξη, με κάθε τρόπο, αυτής προσπάθειας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ και συγχαίρω τα μέλη της αντιπροσωπείας μας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που σήκωσαν το βάρος της υποστήριξης της υποψηφιότητας. Την επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας Πρέσβη και Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, την επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων μας επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Δρ Ευγενία Γερούση, την Εθνική Εκπρόσωπό μας για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Κωνσταντίνα Μπενίση και την αν. Εθνική Εκπρόσωπο Βασιλική Δημητροπούλου.

Η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ, αποτελεί πρόσκληση και υποχρέωση της χώρας μας να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητη αυτήν κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια» καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα επαγγελματικών συναντήσεων του Δήμου Αριστοτέλη στο Αλμάτυ του Καζακστάν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Αριστοτελική Σύμπραξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Αριστοτέλη για την προσέγγιση στην Ανατολική Χαλκιδική όμορων της Ρωσίας τουριστικών αγορών.

Συγκεκριμένα, η αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής πραγματοποίησε σειρά (D2D) επαγγελματικών συναντήσεων στο Αλμάτυ του Καζακστάν (5 & 6.9.23), προκειμένου να παρουσιάσει στην οικονομικά εύρωστη καζακική (ρωσόφωνη) τουριστική αγορά:

· πολυτελείς,

· θαλάσσιες και

· προσκυνηματικές δυνατότητες της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Κατά τη διάρκεια των 12 συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα, ο Δήμος Αριστοτέλη παρουσίασε ένα συνδυαστικό πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών, όπου η τουριστική μορφή «αναψυχή» συναντά την προσκυνηματική διαδρομή περιμετρικά του Άθωνα, τον οινικό αθωνικό δρόμο, τη μεσογειακή γαστρονομία και την αριστοτελική πολιτιστική ιστορία.

Οι Καζάκοι γνωρίζουν την Ανατολική Χαλκιδική, δεδομένων των απευθείας πτήσεων της προπανδημικής περιόδου, που συνέδεαν το Αλμάτυ και την Αστάνα με τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή φωτογραφίας: Αριστοτελική Σύμπραξη

Ιδιαίτερα γνώριμη και πάντα αγαπημένη για τους Καζάκους είναι η Αθωνική Πολιτεία και το Μετόχι Χρωμίτσα, όπου παράγεται ο διάσημος για τους απανταχού ρωσόφωνους αθωνικός οίνος «Κορμίλιτσα», που αποτελεί τον επίσημο οίνο του Κρεμλίνου.

«Προσεγγίζουμε όλες τις ρωσόφωνες τουριστικές αγορές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και συνεχίζει: «κλείνουμε το τουριστικό κενό της ρωσικής αγοράς, επιχειρώντας προσέλκυση δορυφορικών της Ρωσίας αγορών, οι οποίες παραμένουν πιστές στην προσκυνηματική κληρονομιά του Άθωνα και σε ό,τι κινείται γύρω από αυτήν.

Πηγή φωτογραφίας: Αριστοτελική Σύμπραξη

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός εστιάζει στη θεματική προσέγγιση του Αζερμπαιτζάν, της Γεωργίας, του Καζακστάν και των Βαλτικών Χωρών, η οικονομική ανάπτυξη των οποίων είναι αλματώδης, αλλά η πίστη των λαών τους στα αθωνικά δεδομένα παραμένει η ίδια».

Ο Δήμος Αριστοτέλη προσανατολίζεται να προβεί σε συνδιαφήμιση της Ανατολικής Χαλκιδικής στο Καζακστάν μέσω του εξειδικευμένου tour operator FUN & SUN, ο οποίος προγραμματίζει επανατοποθέτηση απευθείας πτήσης από το Αλμάτυ και την Αστάνα προς τη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνεται από τον Δήμο, στις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται sales managers του FUN & SUN για inspections στις πολυτελείς υποδομές της περιοχής, ενώ στα μέσα Απριλίου του 2024 ομάδα Καζάκων travel agents θα επιθεωρήσουν μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επιχειρηματιών του Δήμου Αριστοτέλη.

Πηγή φωτογραφίας: Αριστοτελική Σύμπραξη

Επιπρόσθετα, για 4 ολόκληρες ημέρες της πολιτιστικής γιορτής ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ (Ιούλιος 2024) θα αφιερωθούν στην πολιτιστική κληρονομιά των Καζάκων, προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες πολιτιστικής δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με την ευρύτερη περιοχή του Αλμάτυ.

Η πρωτοβουλία αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Αριστοτέλη και του τουριστικού οργανισμού Mid East. Οι δράσεις που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Π.Κ.Μ. και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δακτυλιώσεις στρουθιόμορφων πουλιών στο Δέλτα του Νέστου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα από 300 πουλιά, από 26 διαφορετικά είδη, δακτυλίωσαν οι επιστήμονες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Οι δακτυλιώσεις των πτηνών πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο πλαίσιο της πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου».

Αφορούσαν κυρίως πουλιά που προέρχονταν από τα είδη Θαμνοτσιροβάκο (Sylvia communis), Θαμνοφυλλοσκόπο (Phylloscopus trochilus), Κηποτσιροβάκο (Sylvia borin), Βουνοτσιροβάκο (Sylvia curruca) και Μαυροσκούφη (Sylvia atricapilla).

Η δακτυλίωση αποτελεί μία από τις κύριες επιστημονικές μεθόδους μελέτης των πτηνών, με σκοπό την έρευνα και την προστασία τους.

Η σύλληψή τους γίνεται με ειδικά δίχτυα τα οποία τοποθετούνται στις περιοχές ενδιαφέροντος. Το καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό τοποθετεί ένα δακτυλίδι, μεταλλικό ή έγχρωμο στον ταρσό (πόδι) του πτηνού, με μοναδικό κωδικό.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφού το προσωπικό προσδιορίσει το φύλο και την ηλικία τους και καταγράψει στοιχεία χρήσιμα για τη μελέτη τους, όπως το μήκος της φτερούγας, του ταρσού και του ράμφους τους, το λίπος τους, στη συνέχεια τα πτηνά απελευθερώνονται ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο μοναδικός αριθμός που είναι χαραγμένος στα δακτυλίδια παραπέμπει στο πότε ακριβώς, σε ποια περιοχή και σε ποια χώρα έγινε η δακτυλίωση. Έτσι, όταν στο μέλλον παρατηρηθούν τα δακτυλιωμένα πτηνά μπορούν να εξαχθούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές που ακολουθούν, τις τοπικές μετακινήσεις τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τη διάρκεια της ζωής τους και να προταθούν και να εφαρμοστούν στοχευμένα διαχειριστικά μέτρα για τη διατήρησή τους.

Οι δακτυλιώσεις έγιναν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Προβολή της Κω σε Ολλανδία και Βέλγιο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με στόχο την προβολή της Κω, που προσφέρει στους ταξιδιώτες μοναδικές εμπειρίες, ο δήμος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρεία CK Strategies και την υποστήριξη του Γραφείου ΕΟΤ Κάτω Χωρών, διοργάνωσε ένα ξεχωριστό ταξίδι εξοικείωσης με διακεκριμένους δημοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες από την ολλανδική και βελγική αγορά.

Την αποστολή συνόδευσε και η αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ Κάτω Χωρών, Άντζελα Τζίφα.

Για τέσσερις ημέρες οι 12 προσκεκλημένοι, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι τόσο από την πληθώρα και την ποικιλία των δυνατοτήτων που προσφέρει η Κως, από την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, τις απαράμιλλες ομορφιές, την μοναδική φιλοξενία και την αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας, όσο και από το εξαιρετικά ξενοδοχειακό δυναμικό που διαθέτει.

Η Κως ξεχωρίζει ως ο κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός των Δωδεκανήσων. Μία πραγματική μεσογειακή όαση, τόσο για τους λάτρεις της ιστορίας όσο και για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Η εκτεταμένη βλάστηση, το ήπιο κλίμα, τα γαλάζια νερά του Αιγαίου και οι ατελείωτες ακτές της συνθέτουν ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές.

Η γνήσια ελληνική φιλοξενία είναι μοναδική στην Κω, με τους ντόπιους συνεχώς να προσπαθούν να γεμίσουν το ταξίδι με τοπικές γεύσεις, έθιμα ή παραδόσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατοντάδες επισκέπτες επιλέγουν επανειλημμένα την Κω για τις καλοκαιρινές τους διακοπές εδώ και δεκαετίες, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να γνωρίσουν οι δημοσιογράφοι και οι τουριστικοί πράκτορες τον τόπο και να καταγράψουν αυτή τους τη εμπειρία στα ΜΜΕ που εκπροσωπούν.

Σε ό,τι αφορά τους τουριστικούς πράκτορες, αποκόμισαν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, αλλά και τους ανθρώπους, προκειμένου να εντάξουν στα προγράμματα εκδρομών τους τον προορισμό της Κω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αποκατάσταση και ανάδειξη της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς

Published

on

Από

Η καστροπολιτεία της Μονεμβασίας. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στη διαμόρφωση και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση του μνημειακού συνόλου της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου.

Η μεθοδολογία για την εκπόνησή του αποτελεί αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος που εκπονούν οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης, τον Ιούνιο 2024.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημειακό και οικιστικό σύνολο, όπου συνυπάρχουν ο ενεργός οικισμός της Κάτω Πόλης με τον αρχαιολογικό χώρο της ‘Ανω Πόλης. Με τα έργα που ήδη υλοποιούμε – την εγκατάσταση τελεφερίκ, τη μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου σε Δημοτικό Μουσείο, τη φωτιστική ανάδειξη του Βράχου, την αποκατάσταση των τειχών – αλλά και εκείνα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η αποκατάσταση του Ναού της Αγίας Σοφίας στην ‘Ανω Πόλη, στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως σύνολο τη Μονεμβασιά, συνδέοντας την ‘Ανω με την Κάτω Πόλη, καθιστώντας την ολοκληρωτικά προσβάσιμη σε κάθε επισκέπτη. Το στρατηγικό σχέδιο – αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού- έχει ως κύριο στόχο να προτεραιοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, στη βάση μιας βιώσιμης ανάπτυξης του μνημειακού και συγχρόνως οικιστικού συνόλου».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναγνώριση και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού χώρου της Μονεμβασιάς (‘Ανω και Κάτω Πόλη) με καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίζονται. Τεκμηριώνει τη σκοπιμότητα του έργου και διατυπώνει το στρατηγικό όραμα για την ανάδειξη της καστροπολιτείας.

Εξετάζονται ειδικά ζητήματα επισκεψιμότητας και διατυπώνονται προτάσεις για το συνολικό έργο, ενώ παράλληλα συντάσσονται ειδικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των επιμέρους μελετών. Ιεραρχεί, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, τους στόχους και τις δράσεις για την ολοκληρωμένη προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς.

Η περίπτωση της Μονεμβασιάς θα λειτουργήσει ως πιλότος, ώστε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση αντίστοιχων μνημειακών συνόλων, να θέτει προτεραιότητες, στόχους και χρονοδιαγράμματα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ανοιχτό γεωπάρκο ενταγμένο στην UNESCO επιχειρεί να γίνει η Χίος

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Χίος βάζει «πλώρη» για να προστεθεί στη λίστα των 195 παγκοσμίων γεωπάρκων της UNESCO.

Στηριγμένη στην πλούσια γεωλογική κληρονομιά της και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της δηλώνει «παρών» στην προσπάθεια για τη λειτουργία στο σύνολο της ως γεωπάρκο.

Στο «οπλοστάσιο» της για την κατάκτηση του στόχου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων «οι σημαντικές διεθνώς απολιθωματοφόρες θέσεις, όπως στην περιοχή του Κορακάρη με τα απολιθώματα των αμμωνιτών, τα πετρώματα και οι πτυχωσιγενείς δομές στη βόρεια Χίο, ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών, τα σημαντικά σπήλαια και τα άλλα ηφαιστειακά προϊόντα. Αλλά και άλλα σημαντικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σχέση των πετρωμάτων με την βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά του Κάμπου και των Μαστιχοχωρίων της Χίου και βέβαια την καλλιέργεια της μαστίχας που έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO».

Και καταλήγει ο κ. Ζούρος: «Αυτή η γεωλογική ιστορία της περιοχής έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα στον χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος νησιού και στην πολιτιστική διαδρομή του ανθρώπου στον χώρο αυτό. Στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακήρυξη ενός τόπου ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO».

Η δυνατότητα δημιουργίας γεωπάρκου στη Χίο και η υποβολή υποψηφιότητας για την ένταξη του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, συζητήθηκε σε συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά και τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου Χίου, της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΕΤΑΧ, του Φορέα Τουρισμού, της Ένωσης Ξενοδόχων, και ευαισθητοποιημένων πολιτών για την ανάδειξη και διάσωση των γεωλογικών μνημείων της Χίου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ιδιότητα του πρόεδρου της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στην συνάντηση παρουσιάσθηκε διεξοδικά η διαδικασία και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια περιοχή για την δημιουργία και την λειτουργίας ενός Γεωπάρκου (θέσεις γεωλογικής κληρονομιάς διεθνούς σημασίας, φορέας διαχείρισης, σχέδιο δράσεων για την προστασία ανάδειξη και διαχείριση, δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δράσεις ανάδειξης τοπικών προϊόντων) και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την ένταξη της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO.

Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς προκειμένου η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας να είναι επιτυχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «τα 195 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO αποτελούν ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας με οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι η προβολή και η ανάδειξη αυτών των περιοχών οδηγεί στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, δίνοντας στις περιοχές ένα ξεχωριστό δυναμισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Γαλλογερμανική έκθεση: «Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί νέα κράτη μέλη»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ώρες ago

Δωρεάν μαθήματα γερμανικών από την Κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες ago

Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνη» σκουριά που καθαρίζει το νερό από τους ρύπους και τις βλαβερές ορμόνες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ22 ώρες ago

Το ψηφιακό διαβατήριο δοκιμάζει η Φινλανδία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: “Εθνική Ημέρα Διαμαρτυρίας” για την επιβίωση των κλινικών

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

10 βήματα που πρέπει να κάνουμε αν έχουμε πέσει θύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Έρευνα: Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την απώλεια περισσότερων δέντρων από ποτέ στα γερμανικά δάση

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσης εργασίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ευκολότερη η χορήγηση υπηκοότητας μετά την έγκριση νομοσχεδίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Τη Βασική Ασφάλεια Τέκνων θεσπίζει η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: “Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί, κάποια έχουν ήδη εντοπιστεί

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ξεπέρασαν τους 19.000 οι πολίτες που επισκέφθηκαν 29 φάρους της Ελλάδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για πρόσθετη αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

30 βαθμούς μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε η θερμοκρασία στην Ελβετία!

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis