Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΚΚΕ: Ανταπόκριση από την τριήμερη περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη στη Γερμανία

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης - ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Με τη μαζική συμμετοχή μεταναστών και μεταναστριών, παλιότερων αλλά και νεότερων στην προεκλογική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα η τριήμερη περιοδεία, 5-7 Μάη, του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, σε πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Βαυαρίας στη Γερμανία.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Άννα Γρηγοριάδου, υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, μετανάστρια στο Βερολίνο. 

Είχαν προηγηθεί η συγκέντρωση στη Νυρεμβέργη, όπου χαιρέτισε ο Παναγιώτης Αλωπούδης, επίσης υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, μετανάστης στη Στουτγάρδη, η σύσκεψη στο Μόναχο, όπου χαιρέτισε ο Γιάννης Κόρδας, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, μετανάστης στην πόλη, υποψήφιος σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επίσης στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Κ. Παπαδάκης είχε συναντήσεις με φορείς εκπαιδευτικών και γονιών σε Ντίσελντορφ και Μόναχο καθώς και με τα ΔΣ των Ελληνικών Κοινοτήτων σε Νυρεμβέργη και Ντίσελντορφ.

«Η ψήφος στο ΚΚΕ θα κατατεθεί στην οργάνωση της πάλης»

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ, ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κοινό έδαφος των άλλων κομμάτων είναι η στρατηγική της κερδοφορίας των ομίλων, αυτή της απελευθέρωσης των αγορών, της απελευθέρωσης της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, του νερού, των πάντων, για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και να πληρώνει ο λαός. Αυτός ο δρόμος είναι που χαράχτηκε και με το αίμα 57 νεκρών στα Τέμπη σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα όπου το δίλημμα για τον λαό δεν μπορεί να είναι άλλο: “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Ανάλογο νέο σιδηροδρομικό έγκλημα έγινε και προχτές εδώ στη Γερμανία, κοντά στην Κολωνία, όπου εργάτες που εκτελούσαν εργασίες ήταν αόρατοι για τα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν πότε, με το τρένο να πέφτει πάνω τους σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας αρκετούς. (…)

Ειδικά για τους Έλληνες μετανάστες σταθερότητα σημαίνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, προστασία από την εργοδοτική τρομοκρατία που αξιοποιεί το καθεστώς του μετανάστη για άγρια εκμετάλλευση.

Σταθερότητα σημαίνει πλήρη λειτουργία των φορέων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και αναβάθμιση των όρων δουλειάς και των μισθών του.

Το ΚΚΕ σταθερά και με συνέπεια, με πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με τη δράση των δυνάμεών του στο εξωτερικό, στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης όλων των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών. Για να μη χρειάζεται να βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να μετατραπούν σε οργανωμένο μαχητικό λαϊκό αγώνα η οργή και η αγανάκτηση που ξεχειλίζουν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες. Μόνο το ΚΚΕ διαθέτει ζωντανές δυνάμεις και συνδικαλιστές μέσα στα συνδικάτα και εδώ στη Γερμανία για να δυναμώσει η πάλη μέσα από τα συνδικάτα. Οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος, οι μεγάλες απεργίες, μεγαλύτερες ιδιαίτερα στις μεταφορές, τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να έχει προοπτική για τον λαό. Οι όποιες συλλογικές συμβάσεις υπογράφηκαν ήταν καρπός αυτών των αγώνων και μόνο η συνέχιση και η ενίσχυσή τους μπορεί να διασφαλίσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που να φτουράνε στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη μείωση της αγοραστικής ικανότητας και την άγρια φορολογία.

Οι Έλληνες μετανάστες δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι τη μέρα μιας τέτοιας μεγάλης απεργίας ο Τσίπρας επισκέφθηκε τη Γερμανία όχι για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Γερμανούς εργάτες όπως π.χ. έκανε το ΚΚΕ με τους Γάλλους εργάτες, αλλά για να ξεπλύνει την δήθεν “προοδευτική κυβέρνηση” Σολτς ενάντια στους απεργούς και τους αγώνες τους, για να παίξει ρόλο μεσολαβητή για νέους εξοπλισμούς της Ελλάδας προς την Ουκρανία σε σύμπραξη με τη Γερμανία. Είναι λοιπόν κι αυτά για τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία πολύ σοβαρά κριτήρια ψήφου.

Επίσης, το ΚΚΕ μαχητικά δρα με τα μέλη και τους φίλους του και στην Ελληνική Κοινότητα για δουλειά με δικαιώματα, για τα σχολεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, για να υπάρχουν γρήγορες, πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες όλων των απαραίτητων εγγράφων, πιστοποιητικών που έχουν ανάγκη οι Έλληνες μετανάστες από τις προξενικές αρχές. Όμως για να τα κερδίσει αυτά ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και μόνο με αγώνες και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί ο λαός να αναμετρηθεί μαζί του και να αποσπάσει κατακτήσεις, κερδίζοντας χρόνο και δυνάμεις για την οριστική ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Να πώς και γιατί μόνο το ΚΚΕ είναι η μόνη και πραγματική αντισυστημική δύναμη.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Να γιατί χρειαζόμαστε όλοι να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ κι εδώ στη Γερμανία! Το μόνο κόμμα που έχει υποψήφιο μετανάστη από τη Γερμανία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του και μάλιστα όχι έναν αλλά 2!

Ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, γιατί το ΚΚΕ καταθέτει στον λαό τις θέσεις και το πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησής του με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, που φωτίζει ότι υπάρχει διέξοδος για τον λαό σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου. Μόνο την ψήφο σου στο ΚΚΕ ξέρεις ότι θα τη βρεις και την επόμενη μέρα κατατεθειμένη στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα που του ετοιμάζουν».

Στο επίκεντρο τα τεράστια προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Με εκπροσώπους του ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του κρατιδίου, τους Συλλόγους Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου – Λυκείου Ντίσελντορφ έγινε συνάντηση την Κυριακή το πρωί.

Εκεί αναδείχθηκαν από την πλευρά των γονέων τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, τα κενά στο διδακτικό προσωπικό καθώς και το κτιριακό ζήτημα που αντιμετωπίζουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Ντίσελντορφ, με το αβέβαιο καθεστώς στέγασης του σχολείου.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, αφού η ακρίβεια μεταξύ άλλων σε τρόφιμα, Ενέργεια και στέγαση κατατρώει το εισόδημά τους.

Επίσης, κατήγγειλαν το καθεστώς ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς, καθώς δεν γνωρίζουν αν, πότε και πού θα ξαναδιοριστούν, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν πάγιες ανάγκες σχολείων ακόμη και σε άλλα κρατίδια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε γόνιμος προβληματισμός για το μέλλον και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ελληνικά σχολεία στους μαθητές και τις μαθήτριές τους, από τη στιγμή που το απολυτήριό τους δεν αναγνωρίζεται από το γερμανικό κράτος ως ισάξιο με αυτό του γερμανικού Gymnasium που δίνει δικαίωμα πρόσβασης σε πανεπιστημιακές σχολές.

Ακόμη απασχόλησε το κατά πόσο στηρίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, να εντάσσονται ομαλά στη γερμανική κοινωνία χωρίς τον κίνδυνο περιθωριοποίησής τους.

Η Α. Γρηγοριάδου, που συμμετείχε στην συνάντηση, τόνισε στην παρέμβασή της ότι «οι ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς, οι χαμηλοί μισθοί τους και τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, με το οικονομικό βάρος να πέφτει συχνά στους ίδιους τους γονείς, έχουν ως κοινή ρίζα την πολιτική που υποχρηματοδοτεί την Εκπαίδευση, υποτάσσοντάς την στο κριτήριο του κόστους – οφέλους».

«Οι μετανάστες στη Γερμανία μπορούν να τσεκάρουν διπλά αυτά που λέει το ΚΚΕ για τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις»

Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη, ο Κ. Παπαδάκης εξήγησε, με βάση την πείρα τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γερμανία, τον λόγο που το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει με βεβαιότητα πως και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι οπωσδήποτε αντιλαϊκή, οποιαδήποτε κι αν είναι η σύνθεση ή η «απόχρωσή» της.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Όπως τόνισε, «οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές στην ξενιτιά έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να τσεκάρουν διπλά αν αυτά που λέει το ΚΚΕ και κάθε κόμμα ισχύουν ή όχι».

«Οι μετανάστες και μετανάστριες στη Γερμανία μπορούν οι ίδιοι να δουν την τάση επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και στη Γερμανία, την ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία στην Ευρώπη, με τους διαχρονικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις κυβερνήσεις συνεργασίας», συνέχισε, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόνο τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται με συλλογική σύμβαση έπεσε για πρώτη φορά μεταπολεμικά κάτω από το μισό και συγκεκριμένα έφτασε στο 43%, οι συλλογικές συμβάσεις από τις 113 το 2000 έφτασαν τις 26 το 2021, ενώ το 2022, επίσης για πρώτη φορά, πάνω από 10% των εργαζομένων, δηλαδή περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι, αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές».

Εξήγησε πως «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις, θα πρέπει να φτάσουν στο ναδίρ οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα». Εξάλλου, «ο λαός βλέπει τις τιμές να εκτινάσσονται, την ίδια στιγμή που όλες οι εκάστοτε ελληνικές και γερμανικές κυβερνήσεις έχουν πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους τους, ενώ ο μέσος μισθός έχει πέσει στην Ελλάδα κατά 25% τα τελευταία 10 χρόνια και μάλιστα μόνο το 2022 έπεσε τσεκούρι 7,5% στην Ελλάδα και 4% στη Γερμανία. Και μη βιαστείτε να πείτε εδώ άρα είναι συγκριτικά λίγο καλύτερα γιατί ό,τι διαφορά υπάρχει καλύπτεται από την παραπάνω άμεση φορολογία που επιβαρύνει παραπάνω εδώ στη Γερμανία τα  λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι  έμμεσοι φόροι είναι στα ύψη με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν ψηφίσει από κοινού τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ως ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας (…)

Αν λοιπόν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ήρθαν και πέρασαν οι μέρες της αυξημένης ανάπτυξης και όχι μόνο δεν ακούμπησαν τον λαό με αυξήσεις ή δικαιώματα, αλλά αντίθετα σηματοδότησαν μεγάλες βαριές απώλειες, τότε δεν χρειάζεται δα και μεγάλη φαντασία για το τι επιφυλάσσουν  στον λαό η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα όπως και αυτή της τάχα προόδου στη Γερμανία σε συνθήκες επιβράδυνσης που ζούμε αυτές τις μέρες και πορείας προς νέα καπιταλιστική κρίση που είναι προ των πυλών(…)».

Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη, ο Κ. Παπαδάκης εξήγησε, με βάση την πείρα τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γερμανία, τον λόγο που το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει με βεβαιότητα πως και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι οπωσδήποτε αντιλαϊκή, οποιαδήποτε κι αν είναι η σύνθεση ή η «απόχρωσή» της.

Όπως τόνισε, «οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές στην ξενιτιά έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να τσεκάρουν διπλά αν αυτά που λέει το ΚΚΕ και κάθε κόμμα ισχύουν ή όχι».

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

«Οι μετανάστες και μετανάστριες στη Γερμανία μπορούν οι ίδιοι να δουν την τάση επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και στη Γερμανία, την ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία στην Ευρώπη, με τους διαχρονικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις κυβερνήσεις συνεργασίας», συνέχισε, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόνο τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται με συλλογική σύμβαση έπεσε για πρώτη φορά μεταπολεμικά κάτω από το μισό και συγκεκριμένα έφτασε στο 43%, οι συλλογικές συμβάσεις από τις 113 το 2000 έφτασαν τις 26 το 2021, ενώ το 2022, επίσης για πρώτη φορά, πάνω από 10% των εργαζομένων, δηλαδή περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι, αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές».

Εξήγησε πως «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις, θα πρέπει να φτάσουν στο ναδίρ οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα». Εξάλλου, «ο λαός βλέπει τις τιμές να εκτινάσσονται, την ίδια στιγμή που όλες οι εκάστοτε ελληνικές και γερμανικές κυβερνήσεις έχουν πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους τους, ενώ ο μέσος μισθός έχει πέσει στην Ελλάδα κατά 25% τα τελευταία 10 χρόνια και μάλιστα μόνο το 2022 έπεσε τσεκούρι 7,5% στην Ελλάδα και 4% στη Γερμανία. Και μη βιαστείτε να πείτε εδώ άρα είναι συγκριτικά λίγο καλύτερα γιατί ό,τι διαφορά υπάρχει καλύπτεται από την παραπάνω άμεση φορολογία που επιβαρύνει παραπάνω εδώ στη Γερμανία τα  λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι  έμμεσοι φόροι είναι στα ύψη με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν ψηφίσει από κοινού τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ως ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας (…)

Αν λοιπόν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ήρθαν και πέρασαν οι μέρες της αυξημένης ανάπτυξης και όχι μόνο δεν ακούμπησαν τον λαό με αυξήσεις ή δικαιώματα, αλλά αντίθετα σηματοδότησαν μεγάλες βαριές απώλειες, τότε δεν χρειάζεται δα και μεγάλη φαντασία για το τι επιφυλάσσουν  στον λαό η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα όπως και αυτή της τάχα προόδου στη Γερμανία σε συνθήκες επιβράδυνσης που ζούμε αυτές τις μέρες και πορείας προς νέα καπιταλιστική κρίση που είναι προ των πυλών(…)».

Κοινός αγώνας για την τραγική κατάσταση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Κατά την παραμονή του στο Μόναχο, ο Κ. Παπαδάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις, όπου καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές παρέθεσαν τα προβλήματά τους και ακολούθησε πλούσια συζήτηση σχετικά με τις αιτίες και τις προοπτικές επίλυσής τους.

Ιδιαίτερα επιτακτικά τίθεται το ζήτημα της στέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Πυθαγόρας», με τους δασκάλους, γονείς και μαθητές να είναι για δεύτερη χρονιά στην αβεβαιότητα για το αν και του χρόνου θα έχουν κτήριο για το σχολείο τους.

Επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές των ελληνικών σχολείων του Μονάχου αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα με τις παλινωδίες του ελληνικού υπουργείου Παιδείας σχετικά με την καταβολή των επιμισθίων και των επιδομάτων που δικαιούνται, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τα υψηλά νοίκια, αλλά και την αντιμετώπισή τους ως εργαζόμενοι «δεύτερης κατηγορίας».

Τονίστηκε από τη μεριά των εκπαιδευτικών πως οι πολιτικές αυτές απαξιώνουν σταδιακά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση με προφανή στόχο το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Ο Κ. Παπαδάκης, αφού τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις γονέων και εκπαιδευτικών, ανέδειξε την ανάγκη συντονισμένης δράσης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Μετέφερε την εμπειρία από τη δράση του Κόμματος σε εργασιακούς χώρους και χώρους εκπαίδευσης στην Ελλάδα για ανάλογα ζητήματα και τον καταλυτικό ρόλο της συντονισμένης δράσης και της συνάντησης με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ο αγώνας για επίλυση των προβλημάτων στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση να περάσουν μέσα και από την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κοινότητας των μεταναστών και μεταναστριών από την Ελλάδα στο Μόναχο, στη βάση της ουσιαστικής στήριξης στον αγώνα των φορέων ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης πρώτα και κύρια από το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Τέλος, δεσμεύτηκε στην περαιτέρω ανάδειξη των αιτημάτων των φορέων τόσο στη Βουλή όσο και με κάθε τρόπο, τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό στο Μόναχο.

Τιμή στα θύματα του ναζισμού και στον Ν. Ζαχαριάδη

Η επίσκεψη του Κ. Παπαδάκη στη Βαυαρία έκλεισε με την επίσκεψή του  στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου κατέθεσε λουλούδια στην αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί έκανε δήλωση για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το μνημείο του σκοπευτηρίου των SS του Νταχάου, όπου εκτελέστηκαν τουλάχιστον 2.000 Σοβιετικοί στρατιώτες.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δωρεάν μαθήματα γερμανικών από την Κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ, συμμεριζόμενη τα προβλήματα των νεοφερμένων συμπατριωτών μας και με αφορμή τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό τους, οργανώνει για 13η χρονιά σε συνεργασία με την πόλη του Wuppertal και την Diakonie Wuppertal Soziale Teilhabe gGmbH, τρία τμήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.

Ο κύκλος μαθημάτων ανέρχεται σε περίπου 100 ώρες διδασκαλίας και είναι δωρεάν.

Τα μαθήματα προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2023 (μετά τις σχολικές διακοπές) και διαρκούν μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν και πολίτες από τις Βαλκανικές χώρες, που έχουν ζήσει στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η κατανομή των τμημάτων έχει ως εξής:

Erster Sprachkurs: Gemeinde der Griechen Gathe 6, 42107 Wuppertal.

Dienstag und Donnerstag von 18.00 Uhr bis 20.00 Uhr.
Lehrerin: Artemisia Karatzoglou

Zweiter Sprachkurs: Diakonie Wuppertal Teilhaben gGmbH, Elberfelder Straße 87, 42285 Wuppertal.

Dienstag und Donnerstag von 18:00 bis 20.00 Uhr.
Lehrerin: Frau Katerina Macantasi

Dritter Sprachkurs: Ressort Zuwanderung und Integration Stadt Wuppertal, Berliner Str. 165, 42275 Wuppertal.

Dienstag und Donnerstag von 08.30 bis 10.30 Uhr.
Lehrerin: Frau Stamatia Tsilimikou

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα παρακάτω τηλέφωνα και E-Mail:

Γεώργιος Παρίδης 0160 7487064 – Δημήτριος Σταφυλάς 0151 18503278 – Ιωάννης Γκώγκου 0175 1114453
Δέσποινα Αγγέλογλου 0163 7416369 – Χαρά Αποστολοπούλου 0163 5974418

Παράλληλα η Κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρει τα εξής:

“Προχωρήσαμε και προσαρμόσαμε τα τμήματα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις δυνατότητες που έχουν οι μαθητές λόγω εργασίας, σε πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Είναι τιμή μας που η πόλη του Βούπερταλ παρόλο που πληθυσμιακά σαν Έλληνες αποτελούμε μόνο το 1,8% των κατοίκων της, μας χρηματοδοτεί για να κάνουμε τα μαθήματα των γερμανικών σε ανθρώπους που μιλάνε κυρίως την Ελληνική γλώσσα.

Στα τμήματά είχαμε πολλούς ανθρώπους από την Αλβανία την Βουλγαρία την Πολωνία, από το Ιράκ και από άλλες πολλές εθνικότητες οι οποίοι εργαζόταν στην Ελλάδα και με την οικονομική κρίση αναγκάστηκαν και αυτοί να ξενιτευτούν στην Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας.

Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι για να μάθουν γερμανικά. Έτσι δυναμώνει η ιδέα της Ευρώπης και συνεχίζεται η ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση των 153 εθνικοτήτων που ζουν στο Βούπερταλ.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση στην χώρα μας θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια ακόμη και μελλοντικά περιμένουμε περισσότερους συμπατριώτες στο Βούπερταλ.

Εμείς θα φροντίσουμε να εξασφαλίζουμε και την χρηματοδότηση και για τα επόμενα χρόνια.

Ας έλθουμε τώρα νοερά σε μία οικογένεια που ζει στην Ελλάδα με παιδιά που πηγαίνουν ακόμη στο σχολείο και αποφασίζουν να πάνε σε μια Ευρωπαϊκή χώρα για να βρούνε δουλειά για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και κυρίως για το μέλλων των παιδιών τους.

Το πρώτο θέμα που τους απασχολεί είναι τι θα γίνει με τα παιδιά και σε ποιο σχολείο θα τα βάλουνε.

Το Βούπερταλ είναι μία πόλη που προτιμάτε διότι έχει αμιγές δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Ελληνικό.
Έχει επίσης και τα τμήματα μητρικής γλώσσας από πρώτη δημοτικού μέχρι και τρίτη γυμνασίου για τα Ελληνόπουλα που πηγαίνουν στα γερμανικά σχολεία.

Έτσι λοιπόν οι γονείς έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν που θα στείλουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν μετανάστες οι οποίοι αντεπιστρέφουν στην Γερμανία για δουλειά.

Όσοι από αυτούς δεν έχουν κλείσει την πόρτα του πρώην εργοδότη τους στην Γερμανία βρίσκουν αμέσως δουλειά.

Η Γερμανία έχει ρεκόρ απασχόλησης στον παραγωγικό τομέα και στην προσφορά υπηρεσιών και χρειάζεται συνεχώς εργατικό δυναμικό και έχει θεσπίσει κατώτερο ωρομίσθιο για να μην γίνεται εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει σαν κοινότητα πολλές βεβαιώσεις, σε όσους παρακολούθησαν ή παρακολουθούν τα μαθήματα.

Από τις πληροφορίες που έχουμε, οι βεβαιώσεις αυτές βοηθάνε πάρα πολύ τους συμπατριώτες μας και τις συμπατριώτισσες για την ανεύρεση εργασίας και την διατήρηση της θέσης εργασίας.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον Αρμένιο δημοσιογράφο και αγωνιστή Χραντ Ντινκ τιμά το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης, στο πλαίσιο των φετινών Καπετανιδείων, θα τιμήσει τον Αρμένιο δημοσιογράφο και αγωνιστή Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εφημερίδας που διηύθυνε, στις 19 Ιανουαρίου του 2007.

“Η ιστορία του Χράντ Ντίνκ είναι πανομοιότυπη με την ιστορία του Νίκου Καπετανίδη. Για αυτό επιλέξαμε φέτος στην επέτειο των Καπετανιδείων να τιμήσουμε αυτόν τον Μάρτυρα και Απόστολο του Αρμενικού λαού” αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Σωματείου.

Η εκδήλωση “Καπετανίδεια 2023” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ώρα 18.00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης αναφέρει:

“Τιμούμε τον Αρμένιο δημοσιογράφο και αγωνιστή Χραντ Ντινκ.

Ο Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε με πυροβολισμό δις στο κεφάλι μέρα μεσημέρι έξω από τα γραφεία της εφημερίδας που διηύθυνε την Agos, την 19η Ιανουαρίου 2007.

Δράστης υποδείχθηκε ένας ανήλικος Τραπεζούντιος 17 ετών ο Ogun Samast.

Ο Samast καταδικάστηκε σε ποινή 23 ετών που εξέτισε στα 15 έτη αλλά ακόμα είναι στην φυλακή για άλλο αδίκημα καθώς λέγεται ότι επιτέθηκε με μαχαίρι μέσα στην φυλακή σε άλλον κρατούμενο.

Η υπόθεση αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος σχεδίου πολλών αξιωματούχων του βαθέος τουρκικού παρακράτους οι οποίοι όπλισαν το χέρι ενός ανέργου νέου της Τραπεζούντας.

Το γιατί επιλέχθηκε νέος από την Τραπεζούντα είναι ξεκάθαρο.

Όπως και στην δολοφονία του Ιταλού ιερέα το 2005  Ανδρέα Σαντόρο που λειτουργούσε στην Καθολική Εκκλησία της Τραπεζούντας πάλι υποδείχθηκε ένας νέος της Τραπεζούντας ως ένοχος.

Η Τουρκία ” τακτοποιεί” τις υποθέσεις της ακόμα και σήμερα έναντι αυτών που επιμένουν να της ζητούν να αλλάξει και να Αναγνωρίσει τα εγκλήματα της.

Ένας από αυτούς ήταν ο Χραντ Ντινκ.

Που ζητούσε την Ειρηνική συνύπαρξη Τούρκων και Αρμενίων αλλά μέσω της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Το μήνυμα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και οπαδού της Ειρήνης και συμφιλίωσης Χραντ Ντινκ είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση.

Εμείς στρέφουμε το μήνυμα αυτό σε όσους στην Ελλάδα βιάζονται να αθωώσουν την Τουρκία για τα εγκλήματα της, να της δώσουν συγχωροχάρτι,να παγιδεύσουν τους απογόνους των θυμάτων των Γενοκτονιών στον δηλητηριώδη ιστό της Λήθης.

Ο Χραντ Ντινκ ήταν άοπλος αλλά είχε σφαίρες:

Την πένα του και το μυαλό του.

Έγραφε ατρόμητα χωρίς να ζητήσει εκδίκηση.

Ειρήνη ήθελε αλλά με Συγγνώμη και Αναγνώριση για να επέλθει η καταλλαγή.

Οι Τούρκοι τον πλήρωσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Η ιστορία του Χράντ Ντίνκ είναι πανομοιότυπη με την ιστορία του Νίκου Καπετανίδη.

Για αυτό επιλέξαμε φέτος στην επέτειο των Καπετανιδείων να τιμήσουμε αυτόν τον Μάρτυρα και Απόστολο του Αρμενικού λαού.

Ως απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου έχουμε υποχρέωση να είμαστε εκεί.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ώρα 18.00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.”

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης
Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εγκαινιάστηκε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού στις Βρυξέλλες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού (EHF)

Εγκαινιάστηκε εχθές, Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού (EHF).

Όπως σημείωσε, ο επικεφαλής του EHF και Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, Φίλιππος Κοτσαρίδης, «η δημιουργία του ιδρύματος είναι αποτέλεσμα σκέψης και δράσης Ελλήνων της Ομογένειας με σκοπό τη διατήρηση, τη διαφύλαξη και διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού».

«Το όραμα μας είναι, ενωμένοι, να καταφέρουμε τα μέγιστα στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, της οικονομίας και της πολιτικής, προς όφελος της ελληνικής ομογένειας της Ευρώπης» προσέθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σκοπός «είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής επικράτειας και των ομογενών δηλώνοντας παράλληλα την ηχηρή θέση της ελληνικής διασποράς στην προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού και της γλώσσας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»: Γέφυρα αλληλεγγύης και αγάπης για τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ μας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», σε συνεργασία με τα μέλη της, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα δημιουργώντας μια συνεχή γέφυρα αλληλεγγύης για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να καλυφτούν ανάγκες σε μέρη που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία.

Για το θέμα η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών προέβη σε ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

“Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» σε συνεργασία με τα μέλη της, μόλις αντίκρισαν τις πρωτοφανείς καταστροφές που έπληξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα δημιουργώντας μια συνεχή γέφυρα αλληλεγγύης για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να καλυφτούν ανάγκες σε μέρη που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία, δηλαδή σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Τρικάλων, Λαρίσης και Καρδίτσας.

Για τον σκοπό αυτό η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών θα συνεργαστεί με τοπικούς φορείς ή συλλόγους.

Ενδιαφερόμενοι Σύλλογοι ή φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας!” καταλήγει η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκέντρωση χρημάτων για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου με αφορμή τις πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων ημερών προχωρά στην συγκέντρωση χρημάτων που θα σταλούν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Οι δωρεές για τους πλημμυροπαθείς μπορούν να κατατεθούν στον ακόλουθο λογαριασμό:

Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
ΙΒΑΝ: DE 04100100100536885101
Konto Nr.: 536885101 – BLZ: 10010010
Verwendungszweck: Flutkatastrophe in Griechenland 2023

Η Κοινότητα, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι θα φροντίσει ώστε η οικονομική ενίσχυση να φτάσει άμεσα στους πληγέντες όπως έγινε

Α) Με τον έρανο για το Μάτι Αττικής, (2018) όπου τα χρήματα διανεμήθηκαν σε 38 μαθητές πυροπαθών οικογενειών από το 12/ΘΕΣΙΟ Δημοτικό Σχολείο ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ.

Β) και με τον έρανο που έκανε η Ελληνική κοινότητα Βερολίνου (για τους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας το 2021. Όπου με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκε ελαιόλαδο και μοιράστηκε στις 90 πυροπαθής οικογένειες τις τοπικής κοινότητας Παπάδες (κάηκε ολοσχερώς) του Δήμου Μαντούδου-Λίμνης-Αγίας Άννας)

Πιστοποιητικό για την εφορία:

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου είναι αναγνωρισμένος μη κερδοσκοπικός κοινωφελής Οργανισμός και εμβάσματα που γίνονται προς αυτόν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή.

Για δωρεές έως 200 ευρώ η τραπεζική κατάσταση κινήσεων του λογαριασμού (Kontoauszug) είναι επαρκής
ως απόδειξη δωρεάς για την εφορία.

Σε περίπτωση δωρεών άνω των 200 ευρώ, η Κοινότητα ενημερώνει πως αν κάποιος επιθυμεί απόδειξη για την Εφορία, καλείται να γνωστοποιήσει την πλήρη διεύθυνσή του.

Περισσότερες πληροφορίες και κάθε είδους διευκρινήσεις μπορούν να δοθούν τηλεφωνικά στο 0176 96310296

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου στο πλευρό των πληγέντων στην Ελλάδα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έκκληση για φιλανθρωπική βοήθεια προς τους πληγέντες από τις φωτιές και τις πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα, απευθύνει η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου.

“Οι πληγέντες έχουν αντιμετωπίσει ανείπωτο πόνο, απώλειες και καταστροφή της περιουσίας τους. Είναι καθήκον μας, ως πολίτες μιας ενωμένης κοινωνίας, να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν χάσει τα πάντα” σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου και προσθέτει: “Οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στα μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές.

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν δάση, καλλιέργειες και σπίτια σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή δημιούργησαν οι πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Οι πληγέντες χρειάζονται την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας. Μπορούμε και επιβάλλεται να βοηθήσουμε. Κάθε μικρή πράξη φιλανθρωπίας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου που έχει χάσει τα πάντα.”

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου ξεκίνησε μια φιλανθρωπική εκστρατεία με σκοπό την συγκέντρωση προμηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Συγκεκριμένα συλλέγει:

  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας.
  • Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους.
  • Είδη προσωπικής και ατομικής υγιεινής

Σημείο συλλογής των ειδών πρώτης ανάγκης είναι το γραφείο της ελληνοβαυαρικής κοινότητας στο Μόναχο 80335 Bayer Str 13, στον τρίτο όροφο, από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, καθημερινά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 00 49 89 23025848

“Σας παρακαλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας σταθούμε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ας δείξουμε στους πληγέντες ότι δεν είναι μόνοι τους, αλλά έχουν μια κοινότητα που τους στηρίζει και τους αγαπά.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και τη συμβολή σας. Μαζί μπορούμε να φέρουμε την ελπίδα και την ανακούφιση στις οικογένειες που έχουν πληγεί.

Ας είμαστε η αλληλέγγυα Ελλάδα που ξέρουμε ότι είμαστε”, καταλήγει η ανακοίνωση της ελληνοβαυαρικής κοινότητας Μονάχου.

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Γαλλογερμανική έκθεση: «Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί νέα κράτη μέλη»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ώρες ago

Δωρεάν μαθήματα γερμανικών από την Κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ20 ώρες ago

Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνη» σκουριά που καθαρίζει το νερό από τους ρύπους και τις βλαβερές ορμόνες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ22 ώρες ago

Το ψηφιακό διαβατήριο δοκιμάζει η Φινλανδία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: “Εθνική Ημέρα Διαμαρτυρίας” για την επιβίωση των κλινικών

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

10 βήματα που πρέπει να κάνουμε αν έχουμε πέσει θύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Έρευνα: Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την απώλεια περισσότερων δέντρων από ποτέ στα γερμανικά δάση

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσης εργασίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ευκολότερη η χορήγηση υπηκοότητας μετά την έγκριση νομοσχεδίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Τη Βασική Ασφάλεια Τέκνων θεσπίζει η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: “Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί, κάποια έχουν ήδη εντοπιστεί

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ξεπέρασαν τους 19.000 οι πολίτες που επισκέφθηκαν 29 φάρους της Ελλάδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για πρόσθετη αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

30 βαθμούς μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε η θερμοκρασία στην Ελβετία!

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis