ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Πρώτο πράσινο φως στο σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης πέρασε ένα κρίσιμο σταθμό παίρνοντας ένα πρώτο πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν να επιβληθούν νέες απαγορεύσεις, καθώς και να ληφθεί καλύτερα υπόψη το φαινόμενο ChatGPT.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα αποκτήσει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για να περιορίσει τις παρεκτροπές της τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζοντας παράλληλα την καινοτομία.
Οι Βρυξέλλες πρότειναν πριν από δύο χρόνια ένα φιλόδοξο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης, όμως η εξέτασή του παρατείνεται, καθώς έχει καθυστερήσει τους τελευταίους μήνες από αντιπαραθέσεις σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους από την αναγεννητική τεχνητή νοημοσύνη (generative artificial intelligence).
Τα κράτη μέλη της ΕΕ καθόρισαν τη θέση τους μόλις στα τέλη του 2022.
Οι ευρωβουλευτές επικύρωσαν τη δική τους στη διάρκεια ψηφοφορίας σε επίπεδο επιτροπής το πρωί της Πέμπτης στο Στρασβούργο. Θα πρέπει να επικυρωθεί τον Ιούνιο από την ολομέλεια. Στη συνέχεια θα αρχίσει μια δύσκολη διαπραγμάτευση μεταξύ των διαφόρων θεσμών.
«Λάβαμε περισσότερες από 3.000 τροπολογίες. Αρκεί να ανάψει κανείς την τηλεόραση, κάθε μέρα διαπιστώνουμε τη σημασία αυτού του φακέλου για τους πολίτες», δήλωσε ο Ντράγκος Τουντοράκε, συνεισηγητής του σχεδίου.
«Η Ευρώπη θέλει μια δεοντολογική προσέγγιση, βασισμένη στον άνθρωπο», συνόψισε ο επίσης συνεισηγητής Μπράντο Μπενιφέι.
Μεγάλης τεχνικής πολυπλοκότητας, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γοητεύουν όσο και προκαλούν ανησυχίες.
Αν και μπορούν να σώσουν ζωές, καθώς επιτρέπουν ένα άλμα προς τα εμπρός στις ιατρικές διαγνώσεις, τα εκμεταλλεύονται επίσης αυταρχικά καθεστώτα για να παρακολουθούν μαζικά πολίτες.
Το ευρύ κοινό ανακάλυψε τις τεράστιες δυνατότητές τους στο τέλος της περασμένης χρονιάς, με την εμφάνιση του ChatGPT της εταιρείας OpenAI της Καλιφόρνιας, το οποίο μπορεί να συντάσσει πρωτότυπες πραγματείες, ποιήματα ή μεταφράσεις μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.
Όμως η διανομή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψεύτικων εικόνων που μοιάζουν αληθινές και έχουν δημιουργηθεί από εφαρμογές όπως η Midjourney, κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Επιστήμονες έχουν ζητήσει μάλιστα ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη των πιο ισχυρών συστημάτων, ώστε να πλαισιωθούν καλύτερα νομοθετικά.
Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαιώνει σε χοντρές γραμμές την προσέγγιση της Κομισιόν. Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από υφιστάμενες κανονιστικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια προϊόντων και θα επιβάλλει ελέγχους που θα βασίζονται κατ’ αρχάς στις επιχειρήσεις.
Ο άνθρωπος οφείλει να διατηρήσει τον έλεγχο
Η καρδιά του σχεδίου είναι ένας κατάλογος από κανονισμούς, οι οποίοι επιβάλλονται μόνο στις εφαρμογές οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» από τις ίδιες τις επιχειρήσεις με βάση τα κριτήρια του νομοθέτη.
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό αφορά όλα τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι κρίσιμης σημασίας υποδομές, η εκπαίδευση, οι ανθρώπινοι πόροι, η διατήρηση της τάξης ή η διαχείριση της μετανάστευσης…
Μεταξύ των υποχρεώσεων είναι να προβλεφθεί ένας ανθρώπινος έλεγχος στη μηχανή, να υπάρχει τεχνική τεκμηρίωση, να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα διαχείρισης του κινδύνου.
Ο σεβασμός των υποχρεώσεων αυτών θα ελέγχεται από τις εποπτικές αρχές που θα ορίσει κάθε χώρα μέλος.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν να περιορίσουν τις υποχρεώσεις μόνο στα προϊόντα που ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια, την υγεία ή τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει εξάλλου να λάβει καλύτερα υπόψη την αναγεννητική τεχνητή νοημοσύνη τύπου ChatGPT, απαιτώντας ένα ειδικό καθεστώς υποχρεώσεων που αναπαράγει ουσιαστικά αυτές οι οποίες προβλέπονται για τα συστήματα υψηλού κινδύνου.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να υποχρεώσουν τους παρόχους να εγκαταστήσουν προστασίες εναντίον παράνομων περιεχομένων και να αποκαλύπτουν τα δεδομένα (επιστημονικά κείμενα, μουσικές, φωτογραφίες κλπ.) που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των αλγορίθμων τους.
Η πρόταση της Κομισιόν, που παρουσιάσθηκε τον Απρίλιο 2021 προβλέπει ήδη μια πλαισίωση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Θα τα υποχρεώσει να ενημερώνουν τον χρήστη πως έχει να κάνει με μια μηχανή και θα αναγκάσει τις εφαρμογές, που δημιουργούν εικόνες, να διευκρινίζουν πως αυτές έχουν δημιουργηθεί τεχνητά.
Οι απαγορεύσεις θα είναι σπάνιες. Θα αφορούν τις εφαρμογές που είναι αντίθετες στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως τα συστήματα μαζικής επιτήρησης που χρησιμοποιούνται στην Κίνα.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν να προσθέσουν σ’ αυτές την απαγόρευση συστημάτων αναγνώρισης συναισθημάτων και να καταργήσουν τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν τη βιομετρική ταυτοποίηση εξ αποστάσεως ανθρώπων σε δημόσιους χώρους από τις δυνάμεις της τάξης.
Θέλουν επίσης να απαγορεύσουν τη μαζική συγκομιδή φωτογραφιών από το Ίντερνετ για την εκπαίδευση των αλγορίθμων χωρίς τη συμφωνία των ενδιαφερόμενων προσώπων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης

Οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.
Οι οδηγοί των ηλεκτρικών οχημάτων που ελπίζουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους σε έναν από τους 1.600 ισπανικούς σταθμούς φόρτισης της γνωστής πετρελαϊκής ισπανικής εταιρείας Repsol, μπορεί να απογοητευτούν, καθώς σχεδόν οι μισοί βρίσκονται σε αδράνεια επειδή δεν έχουν σύνδεση ρεύματος, αναφέρει το Reuters.
Ανάλογα προβλήματα έχουν εντοπισθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι΄αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα νέα σχέδια της για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα νέα σχέδια πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV).
Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αυτοκινητοβιομηχανιών για να παρέχεται απρόσκοπτη φόρτιση στα EV, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την γραφειοκρατία που εμποδίζει την πρόοδο προς πιο πράσινες μεταφορές στην ΕΕ, ανέφεραν στο Reuters βιομηχανικοί όμιλοι και εταιρείες ενέργειας.
Η ευκολία στην κατασκευή ενός κόμβου φόρτισης EV ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Μια πηγή του κλάδου είπε στο Reuters ότι στη Γερμανία ένας κόμβος κρατήθηκε για μήνες κλειστός λόγω των τοπικών κανόνων που προστατεύουν την ύπαρξη ενός δένδρου στο συγκεκριμένο σημείο και απαγόρευε την κοπή του δένδρου. Ένας άλλος κόμβος που βρίσκεται σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο παρέμεινε κλειστός για 10 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του θορύβου από την χρήση του, πριν λάβει την σχετική έγκριση από τις τοπικές αρχές.
«Αν και η εργασία εγκατάστασης ενός γρήγορου και εξαιρετικά γρήγορου κόμβου φόρτισης των EV απαιτεί μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες εργασίας, λόγω των διαφορετικών διοικητικών απαιτήσεων στην Ισπανία, η πλήρης διαδικασία μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του μπορεί να διαρκέσει από ένα έως δύο χρόνια», είπε εκπρόσωπος της Repsol.
Ο βιομηχανικός όμιλος ChargeUp Europe είπε ότι η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η αδειοδότηση των κόμβων για τα EV είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, αλλά ακόμη η Επιτροπή δεν έχει προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη μέλη ώστε να επιταχυνθεί η αδειοδότηση.
Αναμένονται σαφείς οδηγίες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των νέων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει το Reuters.
Αυτή η καθυστέρηση επιβραδύνει την ανάπτυξη των κόμβων φόρτισης EV και στα 27 μέλη της ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.
«Ο χρόνος που απαιτείται για τη σύνδεση των σημείων επαναφόρτισης EV στο δίκτυο μπορεί πράγματι να θεωρηθεί ως εμπόδιο για την επιτάχυνση της απορρόφησης των ηλεκτρικών οχημάτων και πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η διαδικασία για τη δημιουργία ενός γρήγορου σταθμού EV έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο σε δύο χρόνια από έξι μήνες τα τελευταία χρόνια, ανέφεραν τέσσερις εταιρείες φόρτισης EV.
Φέτος, η ΕΕ ενέκρινε νόμο για την εγκατάσταση ταχυφορτιστών έως το 2030 κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των οδικών δικτύων για επιβατικά αυτοκίνητα και κάθε 100 χιλιόμετρα για βαρέα οχήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστρία: Συγκομιδή σταφυλιών στους -12 βαθμούς Κελσίου!

Οι οινοποιοί ξεκίνησαν μια παραδοσιακή διαδικασία για την παραγωγή παγωμένου κρασιού.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Αυστρία δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την συγκομιδή των σταφυλιών και την παραγωγή παγωμένου κρασιού.
Στο Μπέργκενλαντ, πολλοί οινοποιοί ξεκινούν την διαδικασία προτού ξημερώσει, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και τους μείον δώδεκα βαθμούς Κελσίου.
Τα σταφύλια πρέπει να παραμείνουν κατεψυγμένα μέχρι να πιεστούν.
Το παγωμένο κρασί είναι εξαιρετικά γλυκό και ιδανικό για τα επιδόρπια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η LOT Polish Airlines επανεκκινεί τις πτήσεις προς την Αθήνα

Επαναφέρει τις πτήσεις προς Αθήνα η LOT Polish Airlines, προσφέροντας πρόσβαση στην ελληνική πρωτεύουσα, με καθημερινές πτήσεις που θα ξεκινήσουν καθημερινά στις 11 Απριλίου του 2024.
Η πτήση από Βαρσοβία προς την ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να έχει διάρκεια 2 ώρες και 40 λεπτά, ενώ η πτήση επιστροφής 2 ώρες και 35 λεπτά.
Η σύνδεση μεταξύ του αεροδρομίου Chopin με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα πραγματοποιείται με Embraer 195, Boeing 737-800 και 737 MAX 8.
Οι πτήσεις από την Αθήνα θα είναι καθημερινές, με την πτήση επιστροφής να αναχωρεί στις 2:25 μμ.
Η Αθήνα δεν είναι η μοναδική νέα προσθήκη στο δίκτυο πτήσεων της LOT Polish Airlines. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Πολωνίας θα επαναφέρει τις πτήσεις από το Ράντομ προς την Πρέβεζα και τα Τίρανα και θα ξεκινήσει επίσης πτήσεις προς την Ποντγκόριτσα και την Οχρίδα για τη θερινή περίοδο του 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακυρώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μονάχου έως το μεσημέρι

Το αεροδρόμιο του Μονάχου στη νότια Γερμανία αναγκάσθηκε να αναστείλει και πάλι σήμερα το πρωί τις πτήσεις λόγω του φαινομένου της παγωμένης βροχής.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως όλοι οι διάδρομοι είναι καλυμμένοι με πάγο εξαιτίας παγωμένης βροχής. Ως εκ τούτου δεν πραγματοποιούνται απογειώσεις και προσγειώσεις από την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου το πρωί στις 6 π.μ. (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τουλάχιστον τις 12:00 το μεσημέρι.
Ο προγραμματισμός των πτήσεων στον ιστότοπο του αεροδρομίου δείχνει πως όλες οι καταχωρισμένες πτήσεις έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί για αργότερα.
«Θα διεξαχθούν επιχειρήσεις για να αφαιρεθεί ο πάγος κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Το σχέδιο είναι να επαναληφθεί η αεροπορική κυκλοφορία από το μεσημέρι», αναφέρεται στον ιστότοπο του αεροδρομίου.
«Εντούτοις μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η πλειονότητα των πτήσεων θα χρειαστεί επίσης να ματαιωθεί στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας για λόγους ασφαλείας».
Η νέα διακοπή των πτήσεων έρχεται μόλις 48 ώρες αφότου το αεροδρόμιο επανέλαβε τις επιχειρήσεις, αφού είχε κλείσει για δύο ημέρες εξαιτίας σφοδρών χιονοπτώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Προτάσεις για βελτίωση των δικαιωμάτων και καλύτερη ενημέρωση των ταξιδιωτών

Μικρά σακίδια, μεγάλες τσάντες… τι επιτρέπεται να μεταφέρουμε μέσα σε ένα αεροπλάνο; Οι κανόνες των αεροπορικών εταιρειών αλλάζουν συχνά ενώ δεν ισχύουν σε όλες τις εταιρείες τα ίδια. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον χρεώσεις.
Για τους πολίτες είναι δύσκολο να γνωρίζουν πάντα το ακριβές μέγεθος των προσωπικών αντικειμένων που επιτρέπεται να μεταφέρουν στην καμπίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τους αερομεταφορείς να αποφασίσουν τυποποιημένες διαστάσεις αποσκευών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πριν από μερικούς μήνες να γίνει τυποποίηση των επιτρεπόμενων αποσκευών που επιτρέπονται στην καμπίνα.
Ωστόσο, αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει προτάσεις, αφήνει τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών να λάβει τις αποφάσεις.
Η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν λέει ότι «οι πληροφορίες αυτές πρέπει να παρέχονται στους επιβάτες εξαρχής ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι μπορούν να μεταφέρουν όταν αγοράζουν εισιτήριο. Τι είδους αποσκευή μπορεί να μεταφερθεί στην καμπίνα ή να παραδοθεί. Αν δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα παρέμβουμε».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών.
Εστίασε στην αποζημίωση εξαιτίας καθυστερήσεων ή ακυρώσεων πτήσεων και εντόπισε κενά αναφορικά με τις διατροπικές μεταφορές, δηλαδή τις μεταφορές όπου συνδυάζονται διαφορετικά μέσα μεταφοράς.
Ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν επιχειρεί να το επιλύσει είναι μέσω μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φόρμας αποζημιώσεων.
Ταυτόχρονα, επιδιώκει να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους εδικά όταν ταξιδεύουν με διαφορετικά μέσα μεταφοράς ή αν έχουν κλείσει το ταξίδι τους μέσω τρίτου – ταξιδιωτικού πράκτορα ή ιστότοπου.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αίτημα επιστροφής του Δισκοβόλου Λαντσελότι από την Ιταλία κατέθεσε η Γερμανία

Μια πολιτική και ιστορική υπόθεση άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα στην Ιταλία.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η Γερμανία ζήτησε από την Ιταλία την επιστροφή του Δισκοβόλου Λαντσελότι, το οποίο θεωρείται το πολυτιμότερο ρωμαϊκό αντίγραφο του χαμένου, χάλκινου Δισκοβόλου του Μύρωνα.
Πρόκειται για άγαλμα του δεύτερου αιώνα μετά Χριστόν, το οποίο βρίσκεται στην Ρώμη.
Το αίτημα υπέβαλε ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, Φλόριαν Κνάουφ, ο οποίος αναφέρθηκε, δίνοντας την δική του ερμηνεία, στην ιστορική περιπέτεια του αγάλματος:
ο πρίγκιπας Λαντσελότι, όπως γράφει η «Corriere», υποχρεώθηκε να πουλήσει το άγαλμα στην Γερμανία το 1938, μετά από ισχυρή επιθυμία του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος είχε αποταθεί απευθείας στον Μπενίτο Μουσολίνι.
Ο Χίτλερ είχε δει το άγαλμα κατά την επίσκεψή του στην ιταλική πρωτεύουσα, κατά το ίδιο έτος και αποφάσισε ότι έπρεπε να αποτελέσει μέρος των πολιτιστικών αγαθών της χώρας του.
Η «υποχρεωτική πώληση» πραγματοποιήθηκε, παρά την αντίθετη γνώμη του τότε Ιταλού υπουργού Παιδείας Τζουζέπε Μποτάι και του Ιταλικού Ανώτατου Συμβουλίου Τεχνών και Επιστημών.
Ο Δισκοβόλος είχε ήδη μετατραπεί σε ένα από τα σύμβολα της ναζιστικής προπαγάνδας, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1936.
Μετά την λήξη του πολέμου, το 1948, η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριλάβει τον Δισκοβόλο Λαντσελότι στον κατάλογο έργων που είχαν εξαχθεί παράνομα από την χώρα και να πετύχει την επιστροφή του στην Ρώμη.
Τώρα, ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, υπογραμμίζει ότι «η επιστροφή αυτή στην Ιταλία, κατά την άποψη του μουσείου του και του κρατιδίου της Βαυαρίας, παραβίασε τον νόμο» και ότι οι ιταλικές αρχές, είχαν εγκρίνει την μεταφορά του αγάλματος στην Γερμανία.
Η Corriere della Sera, όμως, υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, «όπως απέδειξε και πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, αφαίρεσε παράνομα από την Ιταλία πολλά αριστουργήματα της τέχνης, με εντολές του Χίτλερ, του Χέρμαν Γκέρινγκ και άλλων ισχυρών ονομάτων του ναζιστικού καθεστώτος».
Είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής, τέλος, και ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μιλάνου, φέρεται να δήλωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο «πρώτα θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ