Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Συνεχίζονται οι απεργίες στις σιδηροδρομικές μεταφορές

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν εκ νέου απεργία σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας αυξήσεις μισθών λόγω του πληθωρισμού, έχοντας απορρίψει τις σχετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα από τις εταιρίες.

Οι οδηγοί τρένων κατέβηκαν σε απεργία χθες μετά την προκήρυξη της κινητοποίησης από το συνδικάτο Aslef, ενώ το συνδικάτο RMT καλεί τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες συντήρησης και ελέγχου να απεργήσουν σήμερα.

Οι σιδηροδρομικές εταιρίες έχουν ανακοινώσει και για σήμερα καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Η κινητοποίηση αυτή είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην κοινωνική σύγκρουση που διαρκεί εδώ και μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και που δεν επηρεάζει μόνο τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Νοσηλευτές, προσωπικό ασθενοφόρων, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους έχουν κατέβει σε απεργία πολλές φορές από το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουν αυξήσεις μισθών καθώς το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί με τον πληθωρισμό να είναι πάνω από 10% εδώ και μήνες.

Ενώ άλλα μικρότερα συνδικάτα έδωσαν τέλος στις κινητοποιήσεις τους, το Aslef και το RMT απορρίπτουν έως τώρα τις προτάσεις για αύξηση μισθών 4% φέτος (ύστερα από +4 έως +5% πέρυσι), συνοδευόμενη από αλλαγές στις συνθήκες εργασίας.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε απεργία… δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί, αλλά ύστερα από τέσσερα χρόνια χωρίς αύξηση σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε επιλογή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Aslef Μικ Γουέλαν στο BBC.

Οι οδηγοί των τρένων σχεδιάζουν να απεργήσουν εκ νέου στις 31 Μαΐου και στις 3 Ιουνίου.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, αρμόδιος για τους σιδηροδρόμους, Χιου Μέριμαν εκτίμησε στο Sky News ότι η πρόταση στο τραπέζι είναι «αρκετά ικανοποιητική».

Επεσήμανε επίσης τις συνέπειες των απεργιών, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μετακίνηση όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό της Eurovision που γίνεται σήμερα στο Λίβερπουλ και των υποστηρικτών της Manchester City και της Manchester United στο Λονδίνο στις 3 Ιουνίου για τον τελικό αγώνα ποδοσφαίρου του FA Cup.

«Είναι πραγματικά κρίμα…να γίνονται στόχος πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, κυρίως αυτές», δήλωσε ο υφυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Προς απαγόρευση η πώληση ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης σε παιδιά

Published

on

Από

Τα ποτά αυτά δεν θα πωλούνται σε άτομα κάτω των 16 ετών από καταστήματα, μηχανήματα αυτόματης πώλησης και το διαδίκτυο. Photo credits: PublicDomainPictures / pixabay

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε άτομα κάτω των 16 ετών στην Αγγλία, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να προστατευθεί η υγεία και η ευημερία των παιδιών και των εφήβων.



Με βάση την απόφαση, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η απαγόρευση θα ισχύσει για ποτά που περιέχουν περισσότερα από 150 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά λίτρο. Τα ποτά αυτά δεν θα πωλούνται σε άτομα κάτω των 16 ετών από καταστήματα, μηχανήματα αυτόματης πώλησης και το διαδίκτυο.

Υπουργοί έχουν δηλώσει ότι περίπου 100.000 παιδιά στην Αγγλία καταναλώνουν τέτοια ποτά καθημερινά και επικαλέστηκαν στοιχεία που τα συνδέουν με διαταραχές ύπνου, άγχος και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λειψυδρία στην Ολλανδία από τη ζέστη και την ξηρασία

Published

on

Από

Η κατάσταση δεν επηρεάζει την παροχή πόσιμου νερού, καθώς τα αποθέματα είχαν ήδη αυξηθεί πριν από το καλοκαίρι. Η άρδευση θα περιοριστεί σε διάφορα μέρη. Photo credits: Wallula / pixabay

Η συνεχιζόμενη ξηρασία και ζέστη έχουν προκαλέσει λειψυδρία στην Ολλανδία, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση. Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνεπώς, απαιτείται η λήψη μέτρων για την ισομερή κατανομή των αποθεμάτων και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για νερό, τόνισε η κυβέρνηση.



Η κατάσταση δεν επηρεάζει την παροχή πόσιμου νερού, καθώς τα αποθέματα είχαν ήδη αυξηθεί πριν από το καλοκαίρι. Η άρδευση θα περιοριστεί σε διάφορα μέρη.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ολλανδία, των 24,3 βαθμών, είναι 4,5 βαθμοί πάνω από την κανονική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Τορόντο η χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως, λόγω των δασικών πυρκαγιών

Published

on

Από

Οι περισσότερες πυρκαγιές καίνε στις κεντρικές επαρχίες Μανιτόμπα, Σασκάτσουαν και Οντάριο. Το 2023, σχεδόν 180 εκατομμύρια στρέμματα είχαν καεί στη χώρα. Photo credits: TerriAnneAllen / pixabay

Η ποιότητα του αέρα στο Τορόντο ήταν χθες, Τετάρτη, η χειρότερη μεταξύ μεγάλων πόλεων παγκοσμίως, καθώς ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στο βορειοδυτικό Οντάριο σκοτείνιασε τον ουρανό και ανάγκασε τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την υγεία καλώντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες, την ώρα που οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Καναδά Environment Canada ανέφερε πως ο Δείκτης Ποιότητας του Αέρα (Air Quality Health Index- AQHI) έφθασε στο επίπεδο 10+, που χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλός κίνδυνος», για το Τορόντο.



Η IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας που αξιολογεί την ποιότητα του αέρα, κατέταξε το Τορόντο στην πρώτη θέση του καταλόγου των πόλεων παγκοσμίως με τη χειρότερη ποιότητα αέρα, ξεπερνώντας την Κινσάσα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μεντάν στην Ινδονησία και το Δελχί στην Ινδία.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον βόρειο Καναδά τα τελευταία χρόνια έχει επίσης εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, οδηγώντας τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την υγεία, ιδίως των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων, που είναι πιο επιρρεπείς στα σωματίδια καπνού.



Μέχρι στιγμής, 19 εκατομμύρια στρέμματα έχουν μετατραπεί σε στάχτες, ήτοι μια επιφάνεια που προσεγγίζει την έκταση της Σλοβενίας. Οι περισσότερες πυρκαγιές καίνε στις κεντρικές επαρχίες Μανιτόμπα, Σασκάτσουαν και Οντάριο. Το 2023, σχεδόν 180 εκατομμύρια στρέμματα είχαν καεί στη χώρα.

Οι καναδικές αρχές εξέδωσαν πορτοκαλί συναγερμό λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα, εξαιτίας των καπνών, καλώντας τους κατοίκους του Τορόντο να μην βγαίνουν έξω, όσο είναι δυνατόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαστημόπλοιο Soyuz μετέφερε νέο πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Published

on

Από

Στον ΔΔΣ συμμετέχουν, πέρα από τη NASA και τη Roscosmos, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, καθώς και αυτές του Καναδά και της Ιαπωνίας. Photo credits: WikiImages / pixabay

Δυο ρώσοι κοσμοναύτες και αμερικανός αστροναύτης έφθασαν το βράδυ της Τρίτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) με ρωσικό διαστημόπλοιο.

Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos διευκρίνισε ότι το διαστημόπλοιο Soyuz MS-29 προσδέθηκε στον ΔΔΣ περίπου τρεις ώρες μετά την απογείωσή του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Το πλήρωμα της κατά σειρά 75ης αποστολής του σταθμού αποτελείται από τον ρώσο κοσμοναύτη Πιοτρ Ντούμπροφ, τη ρωσίδα κοσμοναύτισσα Άννα Κίκινα και τον αμερικανό αστροναύτη Ανίλ Μένον.



Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος NASA Τζάρεντ Άιζαξον ταξίδεψε στο Μπαϊκονούρ για την εκτόξευση, την οποία παρακολούθησε μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μπακάνοφ.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια που επικεφαλής της NASA παρέστη σε εκτόξευση κοινής αμερικανορωσικής διαστημικής αποστολής στο Μπαϊκονούρ.



Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι κ.κ. Άιζαξον και Μπακάνοφ συμφώνησαν να παρατείνουν τη συνεργασία των δυο κρατών ως προς τις διαστημικές αποστολές μέχρι το 2030, κατά τη διάρκεια συζήτησής τους.

Στον ΔΔΣ συμμετέχουν, πέρα από τη NASA και τη Roscosmos, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, καθώς και αυτές του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην «Β» κατηγορία άνηκαν 6 στα 10 αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν τον Ιούνιο στην Ελλάδα

Published

on

Από

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε στο 59,6%, δείχνοντας την γενικότερη τάση των Ευρωπαίων καταναλωτών. Photo credits: Didgeman / pixabay

Έξι στα δέκα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα ανήκαν στην «Β» κατηγορία. Συγκεκριμένα, η κατηγορία κατέλαβε το 60,3% του συνόλου των πωλήσεων με τα SUV να παίζουν σημαντικό ρόλο καταλαμβάνοντας το 33,3%.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε στο 59,6%, δείχνοντας την γενικότερη τάση των Ευρωπαίων καταναλωτών.



Η αμέσως επόμενη αγαπημένη κατηγορία στην Ελλάδα ήταν η «C», η οποία συγκέντρωσε το 21,9% του συνόλου των πωλήσεων, με τα SUV να καταλαμβάνουν το 18,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ήταν 24,3%.

Τα μεγάλα αυτοκίνητα που ανήκουν στην «D» κατηγορία συγκέντρωσαν το 9% του συνόλου των πωλήσεων, με τα SUV να καταλαμβάνουν το 7,5%. Λίγο πιο χαμηλά βρέθηκε ο μέσος όρος των πωλήσεων της Ευρώπης για την συγκεκριμένη κατηγορία καταλαμβάνοντας συνολικά το 7,3%. Τέλος, η «Α» κατηγορία κατέλαβε το 6,6% δείχνοντας μια ανοδική τάση προς τα πάνω. Παρόμοια ήταν και τα ποσοστά και στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας σκελετός T-Rex πουλήθηκε έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων!

Published

on

Από

Ο σκελετός έχει μήκος 11,6 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Είναι ολοκληρωμένος σε ποσοστό περίπου 63%. Photo credits: Anchesenamon / pixabay

Ένας σκελετός Τυραννόσαυρου Ρεξ (T-Rex), με το προσωνύμιο “Γκας”, πουλήθηκε έναντι του ποσού των 50,1 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας που οργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη κι έγινε έτσι το ακριβότερο απολίθωμα δεινόσαυρου που έχει ποτέ πουληθεί.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ολοκληρωμένους σκελετούς T-Rex στον κόσμο, με 183 απολιθωμένα οστά. Ανακαλύφθηκε το 2021 σε ένα ράντσο στη Νότια Ντακότα.



Ο «Γκας» έζησε κατά τη διάρκεια της Μααστριχτιανής Περιόδου, πριν από περίπου 66-72 εκατομμύρια χρόνια, μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από θερμό κλίμα, υψηλή στάθμη των θαλασσών και τεράστιες παράκτιες πεδιάδες που πλημμύριζαν συχνά.

Ο σκελετός έχει μήκος 11,6 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Είναι ολοκληρωμένος σε ποσοστό περίπου 63%.

Αυτή η δημοπρασία, όπου πλειοδότησε ένας ανώνυμος αγοραστής, καταδεικνύει την ανάπτυξη της αγοράς απολιθωμάτων δεινοσαύρων, μια τάση που επικρίνεται από ορισμένους παλαιοντολόγους, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι αυτά τα δείγματα καταλήγουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis