Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακό ρομπότ εξερευνά την υποθαλάσσια περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού

Published

on

Το ρομποτικό όχημα Ariane. Πηγή φωτογραφίας: Paraskevi Nomikou

Στις 9 Ιουλίου 1956 σημειώθηκε ένας πολύ ισχυρός και καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού, Ανύδρου και Ανάφης.

Τα περιορισμένα μέσα της εποχής είχαν ως αποτέλεσμα οι γνώσεις μας για τον σεισμό αυτό να είναι λίγες και ο ακριβής εντοπισμός του επίκεντρου, αδύνατος.

Εξήντα επτά χρόνια μετά, μια διεθνής ωκεανογραφική αποστολή επιχειρεί να εντοπίσει, με τη βοήθεια εξελιγμένου ρομπότ, πληροφορίες για αυτόν τον ισχυρότερο σεισμό της Μεσογείου τα τελευταία 200 χρόνια.

Δεν ήταν μόνο ο κύριος σεισμός της 9ης Ιουλίου καταστροφικός. Τον διαδέχτηκε 13 λεπτά αργότερα ισχυρότατος μετασεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ κοντά στη Σαντορίνη, που προκάλεσε ζημιές και κόστισε πολλές ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, προκλήθηκε μεγάλο τσουνάμι που πλημμύρισε τις ακτές από τη Φολέγανδρο ως την Τουρκία, με τα κύματα να φτάνουν μέχρι και τα 20 μέτρα στην Αμοργό. Το επίκεντρο και τα ρήγματα του σεισμού δεν ήταν γνωστά και οι λίγες μελέτες που έγιναν τότε στην ξηρά και τη θάλασσα δεν αποκάλυψαν τι πραγματικά συνέβη.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων ωκεανογραφικών αποστολών έγιναν γεωφυσικές μελέτες, όπου αποτυπώθηκε η μορφολογία του υποθαλάσσιου πυθμένα ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Αστυπάλαια και εντοπίστηκαν σε μέγιστο βάθος 750 μέτρων τρία υποθαλάσσια ρήγματα παράλληλα το ένα με το άλλο, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων.

Μια διεθνής ομάδα εκτελεί υποθαλάσσιες έρευνες στην ίδια περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, για να ρίξει φως στον μηχανισμό που ενεργοποίησε τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι.

Στην ομάδα συμμετέχουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Εύη Νομικού, αλλά και επιστήμονες από ερευνητικά ιδρύματα της Γαλλίας, οι Φρεντερίκ Λεκλέρκ από το Πανεπιστήμιο Cote d’ Azur, Ναταλί Φουγιέ από το ινστιτούτο Institut du Physique du Globe του Παρισιού και Χαβιέ Εσκαρτέν από τη Σχολή Ecole Normale Superieure de Paris.

Πηγή φωτογραφίας: Paraskevi Nomikou

Το υποθαλάσσιο ρήγμα της Αμοργού, εξηγεί η κ. Νομικού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα του ελληνικού θαλάσσιου χώρου και είναι σημαντικό να έχουμε στοιχεία για τη γεωμετρία του, αλλά και για πρώτη φορά οπτικά δεδομένα από τον “καθρέφτη” του ρήγματος, δηλαδή τη λεία επιφάνεια που δημιουργείται κατά τη μετακίνηση του εδάφους έπειτα από σεισμό. Ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τον μηχανισμό γένεσης του σεισμού του 1956 και του τσουνάμι που προκλήθηκε».

Ένα ρομπότ, πολύτιμος βοηθός

Πολύτιμος βοηθός στην έρευνά τους είναι το ρομποτικό όχημα Ariane, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καταδυθεί σε βάθος μέχρι 2.500 μέτρα και να παραμείνει εκεί έως και έξι ώρες σε κάθε κατάδυση.

Οι 4Κ κάμερες που διαθέτει καταγράφουν τη μορφολογία του υποθαλάσσιου πυθμένα και επιτρέπουν στους ερευνητές να δουν και να μελετήσουν το ανάγλυφο με μέγιστη ταχύτητα τα 0,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Εξοπλισμένο με δύο μηχανικούς βραχίονες, είναι επίσης σε θέση να συλλέξει ιζήματα σε σωλήνες μήκους 30 εκατοστών που ονομάζονται πυρήνες.

Οι οκτώ πυρήνες με ιζήματα που συλλέχθηκαν θα βοηθήσουν στη χρονολόγηση του υποθαλάσσιου αναγλύφου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, το Ariane καταδύθηκε εννιά φορές για συνολικά 26 ώρες και διένυσε συνολικά 13 χιλιόμετρα εξερευνώντας τη ζώνη του ρήγματος της Αμοργού και των άλλων ρηγμάτων.

Τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τρισδιάστατων μοντέλων που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μετρήσουν την παραμόρφωση του θαλάσσιου πυθμένα.

Πηγή φωτογραφίας: Paraskevi Nomikou

Επιπλέον, στις έρευνες συμμετείχε και το γαλλικό ωκεανογραφικό πλοίο «L’ Europe», που είναι εξοπλισμένο με πολυδεσμικό σύστημα χαρτογράφησης για την καταγραφή της υποθαλάσσιας μορφολογίας σε παράκτιες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις μέρες που επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι που εμπόδιζαν το ρομποτικό σκάφος να καταδυθεί, το «L’ Europe» συγκέντρωσε βαθυμετρικά δεδομένα στην παράκτια ζώνη της Ανάφης και της Αμοργού. Τα υψηλής ανάλυσης βαθυμετρικά δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν στη μοντελοποίηση της διάδοσης του τσουνάμι του 1956, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα ο μηχανισμός δημιουργίας του.

Εξάλλου, οι ερευνητές εντόπισαν πολλές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που πιθανώς συνδέονται με τον σεισμό του 1956 και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει τα παλιρροϊκά κύματα.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων, προκειμένου να σχηματιστεί καλύτερη εικόνα γι’ αυτά τα γεγονότα του παρελθόντος και να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του μέλλοντος σε μια από τις πιο ενεργές γεωδυναμικά περιοχές του ελληνικού υποθαλάσσιου χώρου.

Τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την έρευνα, όπως αναφέρει η κ. Νομικού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ότι ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη «είναι γεωδυναμικά ενεργός με πολλούς γεωκινδύνους. Έχουμε όμως, πλέον στη διάθεσή μας υψηλής ανάλυσης γεωφυσικά δεδομένα και τρισδιάστατα μοντέλα αναγλύφου, που θα μας βοηθήσουν να μελετήσουμε καλύτερα την παραμόρφωση του πυθμένα μετά τον σεισμό του 1956».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εγγράφηκε το Ζαγόρι, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ.

«Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου» τονίζει σε δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού.

«Ο διεθνής Οργανισμός αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Αναγνώρισε την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του αγαθού, συστατικά απαραίτητα προκειμένου να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» προσθέτει η Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και υποστήριξαν το όλο εγχείρημα: «Τους συναδέλφους υπουργούς στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, για τις ατέλειωτες ώρες εθελοντικής εργασίας. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκούβελο και τους κατοίκους του Ζαγορίου, για την υποστήριξη, με κάθε τρόπο, αυτής προσπάθειας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ και συγχαίρω τα μέλη της αντιπροσωπείας μας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που σήκωσαν το βάρος της υποστήριξης της υποψηφιότητας. Την επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας Πρέσβη και Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, την επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων μας επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Δρ Ευγενία Γερούση, την Εθνική Εκπρόσωπό μας για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Κωνσταντίνα Μπενίση και την αν. Εθνική Εκπρόσωπο Βασιλική Δημητροπούλου.

Η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ, αποτελεί πρόσκληση και υποχρέωση της χώρας μας να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητη αυτήν κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια» καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα επαγγελματικών συναντήσεων του Δήμου Αριστοτέλη στο Αλμάτυ του Καζακστάν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Αριστοτελική Σύμπραξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Αριστοτέλη για την προσέγγιση στην Ανατολική Χαλκιδική όμορων της Ρωσίας τουριστικών αγορών.

Συγκεκριμένα, η αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής πραγματοποίησε σειρά (D2D) επαγγελματικών συναντήσεων στο Αλμάτυ του Καζακστάν (5 & 6.9.23), προκειμένου να παρουσιάσει στην οικονομικά εύρωστη καζακική (ρωσόφωνη) τουριστική αγορά:

· πολυτελείς,

· θαλάσσιες και

· προσκυνηματικές δυνατότητες της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Κατά τη διάρκεια των 12 συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα, ο Δήμος Αριστοτέλη παρουσίασε ένα συνδυαστικό πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών, όπου η τουριστική μορφή «αναψυχή» συναντά την προσκυνηματική διαδρομή περιμετρικά του Άθωνα, τον οινικό αθωνικό δρόμο, τη μεσογειακή γαστρονομία και την αριστοτελική πολιτιστική ιστορία.

Οι Καζάκοι γνωρίζουν την Ανατολική Χαλκιδική, δεδομένων των απευθείας πτήσεων της προπανδημικής περιόδου, που συνέδεαν το Αλμάτυ και την Αστάνα με τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή φωτογραφίας: Αριστοτελική Σύμπραξη

Ιδιαίτερα γνώριμη και πάντα αγαπημένη για τους Καζάκους είναι η Αθωνική Πολιτεία και το Μετόχι Χρωμίτσα, όπου παράγεται ο διάσημος για τους απανταχού ρωσόφωνους αθωνικός οίνος «Κορμίλιτσα», που αποτελεί τον επίσημο οίνο του Κρεμλίνου.

«Προσεγγίζουμε όλες τις ρωσόφωνες τουριστικές αγορές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και συνεχίζει: «κλείνουμε το τουριστικό κενό της ρωσικής αγοράς, επιχειρώντας προσέλκυση δορυφορικών της Ρωσίας αγορών, οι οποίες παραμένουν πιστές στην προσκυνηματική κληρονομιά του Άθωνα και σε ό,τι κινείται γύρω από αυτήν.

Πηγή φωτογραφίας: Αριστοτελική Σύμπραξη

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός εστιάζει στη θεματική προσέγγιση του Αζερμπαιτζάν, της Γεωργίας, του Καζακστάν και των Βαλτικών Χωρών, η οικονομική ανάπτυξη των οποίων είναι αλματώδης, αλλά η πίστη των λαών τους στα αθωνικά δεδομένα παραμένει η ίδια».

Ο Δήμος Αριστοτέλη προσανατολίζεται να προβεί σε συνδιαφήμιση της Ανατολικής Χαλκιδικής στο Καζακστάν μέσω του εξειδικευμένου tour operator FUN & SUN, ο οποίος προγραμματίζει επανατοποθέτηση απευθείας πτήσης από το Αλμάτυ και την Αστάνα προς τη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνεται από τον Δήμο, στις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται sales managers του FUN & SUN για inspections στις πολυτελείς υποδομές της περιοχής, ενώ στα μέσα Απριλίου του 2024 ομάδα Καζάκων travel agents θα επιθεωρήσουν μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επιχειρηματιών του Δήμου Αριστοτέλη.

Πηγή φωτογραφίας: Αριστοτελική Σύμπραξη

Επιπρόσθετα, για 4 ολόκληρες ημέρες της πολιτιστικής γιορτής ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ (Ιούλιος 2024) θα αφιερωθούν στην πολιτιστική κληρονομιά των Καζάκων, προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες πολιτιστικής δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με την ευρύτερη περιοχή του Αλμάτυ.

Η πρωτοβουλία αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Αριστοτέλη και του τουριστικού οργανισμού Mid East. Οι δράσεις που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Π.Κ.Μ. και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δακτυλιώσεις στρουθιόμορφων πουλιών στο Δέλτα του Νέστου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα από 300 πουλιά, από 26 διαφορετικά είδη, δακτυλίωσαν οι επιστήμονες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Οι δακτυλιώσεις των πτηνών πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο πλαίσιο της πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου».

Αφορούσαν κυρίως πουλιά που προέρχονταν από τα είδη Θαμνοτσιροβάκο (Sylvia communis), Θαμνοφυλλοσκόπο (Phylloscopus trochilus), Κηποτσιροβάκο (Sylvia borin), Βουνοτσιροβάκο (Sylvia curruca) και Μαυροσκούφη (Sylvia atricapilla).

Η δακτυλίωση αποτελεί μία από τις κύριες επιστημονικές μεθόδους μελέτης των πτηνών, με σκοπό την έρευνα και την προστασία τους.

Η σύλληψή τους γίνεται με ειδικά δίχτυα τα οποία τοποθετούνται στις περιοχές ενδιαφέροντος. Το καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό τοποθετεί ένα δακτυλίδι, μεταλλικό ή έγχρωμο στον ταρσό (πόδι) του πτηνού, με μοναδικό κωδικό.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφού το προσωπικό προσδιορίσει το φύλο και την ηλικία τους και καταγράψει στοιχεία χρήσιμα για τη μελέτη τους, όπως το μήκος της φτερούγας, του ταρσού και του ράμφους τους, το λίπος τους, στη συνέχεια τα πτηνά απελευθερώνονται ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο μοναδικός αριθμός που είναι χαραγμένος στα δακτυλίδια παραπέμπει στο πότε ακριβώς, σε ποια περιοχή και σε ποια χώρα έγινε η δακτυλίωση. Έτσι, όταν στο μέλλον παρατηρηθούν τα δακτυλιωμένα πτηνά μπορούν να εξαχθούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές που ακολουθούν, τις τοπικές μετακινήσεις τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τη διάρκεια της ζωής τους και να προταθούν και να εφαρμοστούν στοχευμένα διαχειριστικά μέτρα για τη διατήρησή τους.

Οι δακτυλιώσεις έγιναν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Προβολή της Κω σε Ολλανδία και Βέλγιο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με στόχο την προβολή της Κω, που προσφέρει στους ταξιδιώτες μοναδικές εμπειρίες, ο δήμος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρεία CK Strategies και την υποστήριξη του Γραφείου ΕΟΤ Κάτω Χωρών, διοργάνωσε ένα ξεχωριστό ταξίδι εξοικείωσης με διακεκριμένους δημοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες από την ολλανδική και βελγική αγορά.

Την αποστολή συνόδευσε και η αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ Κάτω Χωρών, Άντζελα Τζίφα.

Για τέσσερις ημέρες οι 12 προσκεκλημένοι, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι τόσο από την πληθώρα και την ποικιλία των δυνατοτήτων που προσφέρει η Κως, από την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, τις απαράμιλλες ομορφιές, την μοναδική φιλοξενία και την αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας, όσο και από το εξαιρετικά ξενοδοχειακό δυναμικό που διαθέτει.

Η Κως ξεχωρίζει ως ο κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός των Δωδεκανήσων. Μία πραγματική μεσογειακή όαση, τόσο για τους λάτρεις της ιστορίας όσο και για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Η εκτεταμένη βλάστηση, το ήπιο κλίμα, τα γαλάζια νερά του Αιγαίου και οι ατελείωτες ακτές της συνθέτουν ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές.

Η γνήσια ελληνική φιλοξενία είναι μοναδική στην Κω, με τους ντόπιους συνεχώς να προσπαθούν να γεμίσουν το ταξίδι με τοπικές γεύσεις, έθιμα ή παραδόσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατοντάδες επισκέπτες επιλέγουν επανειλημμένα την Κω για τις καλοκαιρινές τους διακοπές εδώ και δεκαετίες, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να γνωρίσουν οι δημοσιογράφοι και οι τουριστικοί πράκτορες τον τόπο και να καταγράψουν αυτή τους τη εμπειρία στα ΜΜΕ που εκπροσωπούν.

Σε ό,τι αφορά τους τουριστικούς πράκτορες, αποκόμισαν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, αλλά και τους ανθρώπους, προκειμένου να εντάξουν στα προγράμματα εκδρομών τους τον προορισμό της Κω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αποκατάσταση και ανάδειξη της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς

Published

on

Από

Η καστροπολιτεία της Μονεμβασίας. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στη διαμόρφωση και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση του μνημειακού συνόλου της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου.

Η μεθοδολογία για την εκπόνησή του αποτελεί αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος που εκπονούν οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης, τον Ιούνιο 2024.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημειακό και οικιστικό σύνολο, όπου συνυπάρχουν ο ενεργός οικισμός της Κάτω Πόλης με τον αρχαιολογικό χώρο της ‘Ανω Πόλης. Με τα έργα που ήδη υλοποιούμε – την εγκατάσταση τελεφερίκ, τη μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου σε Δημοτικό Μουσείο, τη φωτιστική ανάδειξη του Βράχου, την αποκατάσταση των τειχών – αλλά και εκείνα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η αποκατάσταση του Ναού της Αγίας Σοφίας στην ‘Ανω Πόλη, στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως σύνολο τη Μονεμβασιά, συνδέοντας την ‘Ανω με την Κάτω Πόλη, καθιστώντας την ολοκληρωτικά προσβάσιμη σε κάθε επισκέπτη. Το στρατηγικό σχέδιο – αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού- έχει ως κύριο στόχο να προτεραιοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, στη βάση μιας βιώσιμης ανάπτυξης του μνημειακού και συγχρόνως οικιστικού συνόλου».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναγνώριση και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού χώρου της Μονεμβασιάς (‘Ανω και Κάτω Πόλη) με καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίζονται. Τεκμηριώνει τη σκοπιμότητα του έργου και διατυπώνει το στρατηγικό όραμα για την ανάδειξη της καστροπολιτείας.

Εξετάζονται ειδικά ζητήματα επισκεψιμότητας και διατυπώνονται προτάσεις για το συνολικό έργο, ενώ παράλληλα συντάσσονται ειδικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των επιμέρους μελετών. Ιεραρχεί, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, τους στόχους και τις δράσεις για την ολοκληρωμένη προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς.

Η περίπτωση της Μονεμβασιάς θα λειτουργήσει ως πιλότος, ώστε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση αντίστοιχων μνημειακών συνόλων, να θέτει προτεραιότητες, στόχους και χρονοδιαγράμματα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ανοιχτό γεωπάρκο ενταγμένο στην UNESCO επιχειρεί να γίνει η Χίος

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Χίος βάζει «πλώρη» για να προστεθεί στη λίστα των 195 παγκοσμίων γεωπάρκων της UNESCO.

Στηριγμένη στην πλούσια γεωλογική κληρονομιά της και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της δηλώνει «παρών» στην προσπάθεια για τη λειτουργία στο σύνολο της ως γεωπάρκο.

Στο «οπλοστάσιο» της για την κατάκτηση του στόχου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων «οι σημαντικές διεθνώς απολιθωματοφόρες θέσεις, όπως στην περιοχή του Κορακάρη με τα απολιθώματα των αμμωνιτών, τα πετρώματα και οι πτυχωσιγενείς δομές στη βόρεια Χίο, ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών, τα σημαντικά σπήλαια και τα άλλα ηφαιστειακά προϊόντα. Αλλά και άλλα σημαντικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σχέση των πετρωμάτων με την βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά του Κάμπου και των Μαστιχοχωρίων της Χίου και βέβαια την καλλιέργεια της μαστίχας που έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO».

Και καταλήγει ο κ. Ζούρος: «Αυτή η γεωλογική ιστορία της περιοχής έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα στον χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος νησιού και στην πολιτιστική διαδρομή του ανθρώπου στον χώρο αυτό. Στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακήρυξη ενός τόπου ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO».

Η δυνατότητα δημιουργίας γεωπάρκου στη Χίο και η υποβολή υποψηφιότητας για την ένταξη του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, συζητήθηκε σε συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά και τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου Χίου, της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΕΤΑΧ, του Φορέα Τουρισμού, της Ένωσης Ξενοδόχων, και ευαισθητοποιημένων πολιτών για την ανάδειξη και διάσωση των γεωλογικών μνημείων της Χίου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ιδιότητα του πρόεδρου της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στην συνάντηση παρουσιάσθηκε διεξοδικά η διαδικασία και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια περιοχή για την δημιουργία και την λειτουργίας ενός Γεωπάρκου (θέσεις γεωλογικής κληρονομιάς διεθνούς σημασίας, φορέας διαχείρισης, σχέδιο δράσεων για την προστασία ανάδειξη και διαχείριση, δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δράσεις ανάδειξης τοπικών προϊόντων) και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την ένταξη της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO.

Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς προκειμένου η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας να είναι επιτυχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «τα 195 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO αποτελούν ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας με οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι η προβολή και η ανάδειξη αυτών των περιοχών οδηγεί στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, δίνοντας στις περιοχές ένα ξεχωριστό δυναμισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ώρες ago

Δωρεάν μαθήματα γερμανικών από την Κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες ago

Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνη» σκουριά που καθαρίζει το νερό από τους ρύπους και τις βλαβερές ορμόνες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ώρες ago

Το ψηφιακό διαβατήριο δοκιμάζει η Φινλανδία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ24 ώρες ago

Γερμανία: “Εθνική Ημέρα Διαμαρτυρίας” για την επιβίωση των κλινικών

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

10 βήματα που πρέπει να κάνουμε αν έχουμε πέσει θύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Έρευνα: Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την απώλεια περισσότερων δέντρων από ποτέ στα γερμανικά δάση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Εκτός νόμου το νεοναζιστικό συγκρότημα “Hammerskins”

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν αύριο οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσης εργασίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ευκολότερη η χορήγηση υπηκοότητας μετά την έγκριση νομοσχεδίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Τη Βασική Ασφάλεια Τέκνων θεσπίζει η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: “Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί, κάποια έχουν ήδη εντοπιστεί

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ξεπέρασαν τους 19.000 οι πολίτες που επισκέφθηκαν 29 φάρους της Ελλάδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για πρόσθετη αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

30 βαθμούς μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε η θερμοκρασία στην Ελβετία!

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis