ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Neuralink του Ίλον Μασκ θα δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους

Η start-up Neuralink, μια από τις εταιρείες του Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη, μέσω Twitter, ότι έλαβε την άδεια των αμερικανικών υγειονομικών αρχών για να δοκιμάσει διασυνδεδεμένα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.
Πρόκειται για «σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα η τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η καλιφορνέζικη νεοφυής επιχείρηση, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις «κλινικές δοκιμές» που θα διεξαγάγει «δεν έχει αρχίσει ακόμη».
Η Neuralink σχεδιάζει μια διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης.
Αναμένεται πάνω απ’ όλα να βοηθήσει παράλυτους, ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις.
Η start-up θέλει κατόπιν να κάνει επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες τις συσκευές ώστε να μπορούν να εμφυτεύονται σε ανθρώπους διατεθειμένους να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια ώστε ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.
Για τον κ. Μασκ, ο οποίος ίδρυσε τη Neuralink το 2016, το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη», όπως το έθεσε το 2020, σε εκδήλωση της εταιρείας.
Ο δισεκατομμυριούχος φοβάται πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα ξεπεράσει τον άνθρωπο, θα πάρει τον έλεγχο μια μέρα.
Τον Μάρτιο, ο κ. Μασκ ίδρυσε την X.AI, άλλη νέα επιχείρηση ειδικευμένη στην ΤΝ, πιθανόν για να ανταγωνιστεί με την OpenAI, εταιρεία δημιούργημα της οποίας είναι το ChatGPT, λογισμικό ικανό να αλληλεπιδρά με ανθρώπους και να παράγει κείμενα κάθε λογής όταν του το ζητούν.
Ο επικεφαλής της Tesla (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και SpaceX (διάστημα) συνηθίζει να κάνει φιλόδοξες ως παρακινδυνευμένες προβλέψεις, π.χ. για την αυτονομία των αυτοκινήτων της Tesla.
Τον Ιούλιο του 2019, διαβεβαίωνε πως η Neuralink θα ξεκινούσε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2020.
Κατά καιρούς, ο κ. Μασκ έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα με δηλώσεις του για την τεχνολογία της φύσης αυτής, για παράδειγμα πως θα μπορούσε να θεραπεύσει από την παχυσαρκία ως τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια, ή το θα επέτρεπε να πλοηγείται κανείς στο διαδίκτυο… τηλεπαθητικά!
Πέρυσι διαβεβαίωνε πως είναι τόσο σίγουρος για την ασφάλεια της συσκευής της εταιρείας του, που θα την εμφύτευε στα παιδιά του.
Μέχρι σήμερα, πρωτότυπα των εμφυτευμάτων, που έχουν μέγεθος όσο ένα μικρό κέρμα, έχουν εγκατασταθεί σε κρανία ζώων. Πίθηκοι μπόρεσαν έτσι να «παίξουν» βιντεοπαιγνίδια, ή να «πληκτρολογήσουν» λέξεις σε οθόνες, απλώς μετακινώντας με τα μάτια τον κέρσορα στην οθόνη.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η start-up έκανε λόγο για προόδους στον σχεδιασμό ρομποτικού χειρουργού και στην ανάπτυξη άλλων εμφυτευμάτων, που θα τοποθετούνται στον νωτιαίο μυελό ή στα μάτια, για να αποκαθίσταται η δυνατότητα κίνησης ή η όραση.
Στο παρελθόν, ο FDA είχε επισημάνει αρκετά πεδία για τα οποία θα χρειαστεί να λάβει πειστικές απαντήσεις προτού εγκρίνει δοκιμές σε ανθρώπους – για τη μπαταρία λιθίου του εμφυτεύματος, για το ενδεχόμενο καλώδια να βγουν από το εμφύτευμα και να βλάψουν τον εγκέφαλο, για τη δυνατότητα ασφαλούς αφαίρεσης της συσκευής χωρίς να υποστούν ζημιά εγκεφαλικοί ιστοί κ.λπ..
Και άλλες εταιρείες εργάζονται στον έλεγχο υπολογιστών με τη σκέψη, όπως η Synchron, που ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 πως εμφύτευσε την πρώτη διεπαφή εγκεφάλου – μηχανής στις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ψηφιακό διαβατήριο δοκιμάζει η Φινλανδία

Η Φινλανδία δοκιμάζει από τα τέλη Αυγούστου το ψηφιακό διαβατήριο στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα της ψηφιακής ταυτότητας ταξιδιού ή DTC άρχισε στις 28 Αυγούστου για τις πτήσεις των αερογραμμών Finnair προς τρεις βρετανικούς προορισμούς: το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Εδιμβούργο, εξήγησαν οι υπεύθυνοι της πειραματικής αυτής εφαρμογής.
Ο ταξιδιώτης πρέπει να κατεβάσει μια ειδική εφαρμογή στο DTC. Στη συνέχεια, πρέπει να εγγραφεί σε ειδικό αστυνομικό τμήμα στη φινλανδική πρωτεύουσα όπου δημιουργείται ένα ψηφιακό αντίγραφο του διαβατηρίου του σαρώνοντας το τσιπ που περιλαμβάνεται σε αυτό.
Φωτογραφίζεται και εκεί για να επιτρέψει την αναγνώριση προσώπου στο αεροδρόμιο.
Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα “είναι ένα πρώτο βήμα που δίνει μια ιδέα για το πώς θα ταξιδεύουμε στο μέλλον. Αλλά οι δύο κύριοι λόγοι (αυτού του εγχειρήματος) είναι η ταχύτητα και η ασφάλεια“, εξήγησε ο Μίκο Βαϊσάνεν, επιθεωρητής των Φινλανδών συνοριοφυλάκων στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εν λόγω εμπειρία του ψηφιακού διαβατηρίου είναι μια παγκόσμια πρωτιά, λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Στο αεροδρόμιο υπάρχει μια σειρά για τους ταξιδιώτες που είναι εξοπλισμένοι με το DTC για τους συνοριακούς ελέγχους.
Ο ταξιδιώτης σαρώνει το κλειστό του διαβατήριο κοιτάζοντας μια κάμερα, ένας συνοριοφύλακας συγκρίνει το πρόσωπό του με τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια μπορεί να περάσει τον έλεγχο.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στο τσιπ του διαβατηρίου στάλθηκαν προηγουμένως στο σύστημα επιθεώρησης των συνοριοφυλάκων, το οποίο ήταν σε θέση να ελέγξει το ιστορικό, εξηγεί ο Βαϊσάνεν.
Μια μόνο εγγραφή σε αστυνομικό τμήμα απαιτείται και ο ταξιδιώτης μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το DTC όσο θέλει, με τον μόνο περιορισμό να καταχωρήσει το ταξίδι του εκ των προτέρων στην εφαρμογή για κινητά.
“Έχουμε επιβάτες που ταξιδεύουν με το DTC καθημερινά”, υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του πιλοτικού προγράμματος, που εξηγεί ότι δεν διαθέτει ακόμη περισσότερα στατιστικά στοιχεία.
Το πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσό των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Φινλανδία περιμένει να δει ποια νομοθετική πρόταση θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτό το θέμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης αυτού του ψηφιακού διαβατηρίου στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
10 βήματα που πρέπει να κάνουμε αν έχουμε πέσει θύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να πέσει κάποιος θύμα μίας απάτης ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing). Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, αν κάνουμε κλικ σε έναν σύνδεσμο και ξαφνικά συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί και να ήταν απάτη;
Η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET παρουσιάζει δέκα βήματα που μπορούμε να κάνουμε αφού έχουμε τσιμπήσει το… δόλωμα.
1. Δεν δίνουμε περισσότερες πληροφορίες.
Εάν έχουμε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που μας δημιουργεί κάποιες υποψίες, αλλά έχουμε κάνει κλικ στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο, αποφεύγουμε να μοιραστούμε οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία και δεν δίνουμε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μας.
2. Αποσυνδέουμε τη συσκευή μας από το διαδίκτυο.
Ορισμένες επιθέσεις phishing μπορεί να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με εμάς και τη συσκευή μας ή να αποκτήσουν απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής που έχει παραβιαστεί. Για να μετριάσουμε τη ζημιά, αρχίζουμε από την αποσύνδεση της παραβιασμένης συσκευής από το διαδίκτυο.
3. Δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας.
Η αποσύνδεση από το διαδίκτυο θα αποτρέψει την αποστολή περισσότερων δεδομένων στον κακόβουλο διακομιστή, όμως τι γίνεται με τα δεδομένα μας που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο;
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας, κυρίως των ευαίσθητων εγγράφων ή των αρχείων με υψηλή προσωπική αξία, όπως φωτογραφίες και βίντεο. Βεβαίως, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μας μετά την επίθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να έχουν ήδη παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό και να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας και του κακόβουλου λογισμικού. Γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας τακτικά και προληπτικά.
Εάν το κακόβουλο λογισμικό πλήξει τη συσκευή μας, μπορούμε να ανακτήσουμε τα δεδομένα μας από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, ένα στικάκι USB ή μία υπηρεσία αποθήκευσης στο cloud.
4. Εκτελούμε την εντολή σάρωσης για κακόβουλο λογισμικό και για άλλες απειλές χρησιμοποιώντας λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό από αξιόπιστο πάροχο, ενώ η συσκευή είναι ακόμη αποσυνδεδεμένη από το διαδίκτυο.
Ιδανικά, θα ήταν χρήσιμο να εκτελέσουμε μία δεύτερη σάρωση χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, το δωρεάν online σκάνερ της ESET. Εάν ο σαρωτής εντοπίσει ύποπτα αρχεία, ακολουθούμε τις οδηγίες για να τα αφαιρέσουμε.
5. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων, δηλαδή επαναφοράς της συσκευής μας στην αρχική κατάσταση με την αφαίρεση όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών και αρχείων.
Ωστόσο, ορισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού μπορεί να παραμείνουν στη συσκευή ακόμη και μετά την πλήρη επαναφορά, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι η διαγραφή της κινητής συσκευής ή του υπολογιστή μας θα απομακρύνει επιτυχώς κάθε απειλή. Η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων είναι μη αναστρέψιμη και θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα τοπικά, γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας.
6. Αλλάζουμε τους κωδικούς μας.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» μπορεί να μας εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψουμε τα ευαίσθητα δεδομένα μας, όπως αριθμούς ταυτότητας, στοιχεία τραπεζικών και πιστωτικών καρτών ή κωδικούς. Ακόμη και όταν δεν δίνουμε τα στοιχεία μας, είναι πιθανό, αν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή, να τα εντοπίσει. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξουμε αμέσως τα στοιχεία της σύνδεσής μας σε διαφορετικούς λογαριασμούς.
7. Επικοινωνούμε με τράπεζες, αρχές και παρόχους υπηρεσιών εάν έχουμε δώσει στοιχεία τραπεζικής/πιστωτικής κάρτας ή στοιχεία σύνδεσης για μία ιστοσελίδα με πρόσβαση στις κάρτες μας.
Η κάρτα μπορεί να μπλοκαριστεί ή να παγώσει για να αποτραπεί μελλοντική απάτη και να αποτρέψουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν οικονομικές απώλειες.
8. Ελέγχουμε τη δραστηριότητά μας στους λογαριασμούς.
Οι κυβερνοεγκληματίες που εισβάλλουν με επιτυχία σε μία από τις συσκευές ή τους λογαριασμούς μας μπορεί να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την παρουσία τους εκεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αλλάξουν τα στοιχεία σύνδεσης, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους αριθμούς τηλεφώνου ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους βοηθήσει να εδραιώσουν τα κεκτημένα τους στον λογαριασμό μας.
Ελέγχουμε τη δραστηριότητά μας στους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές πληροφορίες και το ιστορικό των ηλεκτρονικών αγορών μας. Αν, για παράδειγμα, εντοπίσουμε πληρωμές που μας φαίνονται παράξενες, άγνωστες ή μη εξουσιοδοτημένες, το αναφέρουμε, αλλάζουμε τα στοιχεία της σύνδεσής μας και ζητάμε επιστροφή χρημάτων.
9. Αναζητάμε μη αναγνωρισμένες συσκευές.
Εάν οι χάκερς έκλεψαν τα στοιχεία του λογαριασμού μας, οι πιθανότητες είναι ότι προσπάθησαν να συνδεθούν από τη δική τους συσκευή. Οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διατηρούν αρχείο των τρεχουσών συνεδριών σύνδεσης στο πλαίσιο των ρυθμίσεων απορρήτου. Το ελέγχουμε και πραγματοποιούμε αναγκαστική αποσύνδεση για κάθε άγνωστη συσκευή.
10. Ειδοποιούμε φίλους, επαφές, παρόχους υπηρεσιών και τον εργοδότη μας.
Μερικές φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν τη λίστα επαφών μας σε έναν παραβιασμένο λογαριασμό για να διασπείρουν συνδέσμους ηλεκτρονικού ψαρέματος ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
Λαμβάνουμε μέτρα για να αποτρέψουμε κι άλλους να πέσουν θύματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΗΠΑ: Ο στρατός ζητά τη βοήθεια του κοινού για να εντοπίσει ένα… εξαφανισμένο F-35

Ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να ψάχνει ένα μαχητικό F-35 το οποίο «εξαφανίστηκε» την Κυριακή έπειτα από ένα ατύχημα κοντά σε μια αεροπορική βάση στη Νότια Καρολίνα και ζήτησε τη… βοήθεια του κοινού για να το εντοπίσει.
Ο κυβερνήτης του F-35B Lightning II χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης και σώθηκε, όπως ανέφερε η διοίκηση της Βάσης Τσάρλεστον.
«Αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει τις ομάδες μας να εντοπίσουν το F-35, σας παρακαλούμε καλέστε στο Κέντρο Αμυντικών Επιχειρήσεων της Βάσης», έγραψε στην πλατφόρμα X η διοίκηση, δίνοντας και ένα τηλέφωνο με το οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες.
Το κυριότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αεροσκάφους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστεί από τα ραντάρ και διαθέτει προηγμένους αισθητήρες και άλλα όργανα.
Με βάση την τελευταία, γνωστή θέση του αεροπλάνου, οι έρευνες επικεντρώνονται στα βόρεια της Βάσης Τσάρλεστον, γύρω από τις λίμνες Μόλτρι και Μάριον. Αυτό όμως σημαίνει ότι το μαχητικό μπορεί να συνετρίβη στο νερό, κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον εντοπισμό του.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στην Πολεμική Αεροπορία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γιατί η ασφάλιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πιο ακριβή από αυτήν ενός συμβατικού

Οι επισκευές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετά από κάποιο ατύχημα είναι σημαντικά πιο ακριβές από τις επισκευές των συμβατικών οχημάτων.
Αυτό σημαίνει ότι η επισκευή τους είναι πιο δαπανηρή για τις ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι πιο ακριβά.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την άλλη στοιχίζουν περισσότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα η αντικατάστασή τους σε περίπτωση κλοπής ή ατυχήματος να στοιχίζει περισσότερο στην ασφαλιστική εταιρεία.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερο κόστος για σέρβις και συντήρηση, λόγω των λιγότερων κινούμενων ανταλλακτικών και της απλούστερης χρήσης του ηλεκτροκινητήρα που πλέον δεν χρειάζεται λάδια, φίλτρα, μπουζί και άλλα αναλώσιμα ανταλλακτικά κατά τη διάρκεια του σέρβις, υπάρχουν ανταλλακτικά που είναι ιδιαίτερα ακριβά.
Τα ελαφριά πάνελ του αμαξώματος είναι φτιαγμένα από άνθρακα και αλουμίνιο που ανεβάζουν το κόστος κατά την διάρκεια της επισκευής. Ενώ οι μπαταρίες των EV προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό σε περίπτωση σύγκρουσης, είναι δαπανηρή η αντικατάστασή τους εάν καταστραφούν.
Πέρυσι, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την CCC Intelligent Solutions έδειξαν ότι το 50% των αξιώσεων περιελάμβανε αντικατάσταση της μπαταρίας.
Οι καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών που αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τα ισοδύναμα συμβατικά αυτοκίνητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την επισκευή τους, άρα υψηλότερες χρεώσεις για όχημα αντικατάστασης.
Οι τεχνικοί φανοποιείων για να μπορέσουν να ασχοληθούν και να επιδιορθώσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει να έχουν επιπλέον εκπαίδευση, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα ωριαία εργατικά, άρα μεγαλύτερη αποζημίωση.
Τέλος, η φόρτιση εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους στα ηλεκτρικά οχήματα, με ασφαλιστήρια συμβόλαια να καλύπτουν εκτός των άλλων τα καλώδια φόρτισης, τους διάφορους συνδέσμους και τους ταχυφορτιστές, ενώ στα δεδομένα της ασφάλισης περιλαμβάνεται και η ευθύνη τρίτων εάν κάποιος σκοντάψει στο καλώδιο που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο και τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της φόρτισης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Apple επικαιροποιεί το λογισμικό του iPhone 12 στη Γαλλία

Η Apple ανακοίνωσε πως θα εκδώσει μια επικαιροποίηση λογισμικού για τους χρήστες του iPhone 12 στη Γαλλία για να διευθετήσει μια διένεξη με τη γαλλική ρυθμιστική αρχή η οποία έδωσε εντολή να ανασταλούν οι πωλήσεις του συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου στη χώρα επειδή παραβιάζει τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία.
Η γαλλική κυβέρνηση καλωσόρισε την κίνηση αυτή και δήλωσε πως η επικαιροποίηση του λογισμικού θα δοκιμασθεί γρήγορα και αναμένεται ότι θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι πωλήσεις αυτού του σχετικά παλαιού μοντέλου, που είχε κυκλοφορήσει το 2020.
Το Βέλγιο είχε ανακοινώσει ότι θα εξετάσει ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το iPhone 12 μετά την αναστολή των πωλήσεών του από τη Γαλλία, καλωσόρισε επίσης την κίνηση, όμως δήλωσε πως θα συνεχίσει τη δική του επανεξέταση του τηλεφώνου και άλλων μοντέλων.
«Θα εκδώσουμε μια επικαιροποίηση λογισμικού για χρήστες στη Γαλλία για να καλύψουμε το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από τη γαλλική ρυθμιστική αρχή. Προσδοκούμε το iPhone 12 να συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στη Γαλλία», ανέφερε σε δήλωσή της η Apple.
Ωστόσο η εταιρεία συνέχισε να αμφισβητεί τα γαλλικά ευρήματα για την ακτινοβολία, υποστηρίζοντας πως το iPhone έχει πιστοποιηθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς ότι συμβαδίζει με τις παγκόσμιες προδιαγραφές.
Ειδικοί της βιομηχανίας λένε πως δεν υπήρξαν κίνδυνοι για την ασφάλεια επειδή τα όρια, που τίθενται από τις ρυθμιστικές αρχές και αφορούν τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή καρδιακής προσβολής από την ακτινοβολία του τηλεφώνου, ορίζονται πολύ κάτω από τα επίπεδα για τα οποία οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως προκαλούν βλάβη.
«Υποψιάζομαι πως το όλο επεισόδιο θα ξεχαστεί γρήγορα», λέει ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής αναλυτής στη CCS Insight, υπογραμμίζοντας πως το iPhone 12 είναι ένα παλιό μοντέλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέο τεστ για τον εντοπισμό δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας

Ένα τεστ για την ανίχνευση ενός τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συχνά δεν εντοπίζεται από το τεστ ΠΑΠ ανέπτυξαν επιστήμονες του αμερικανικού Κέντρου Καρκίνου Montefiore Einstein.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of the National Cancer Institute».
Το τεστ φαίνεται αποτελεσματικό στην ανίχνευση του αδενοκαρκινώματος του τραχήλου της μήτρας (ADC), καθώς και των πρόδρομων βλαβών του που συχνά εξελίσσονται σε ADC.
Αυτός ο τύπος καρκίνου, αν και αντιπροσωπεύει έως και το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συχνά δεν εντοπίζεται στις τρέχουσες μεθόδους ελέγχου και έχει υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον πιο κοινό καρκίνο από πλακώδη κύτταρα.
Το τεστ εξετάζει τρεις τύπους των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιπτώσεων ADC, αξιολογώντας τους με ένα νέο τρόπο: την εξέταση των επιπέδων μεθυλίωσης, ενός μηχανισμού ρύθμισης των κυτταρικών λειτουργιών.
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο τέταρτος συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες, με την επιβάρυνση να είναι σημαντικά υψηλότερη στις περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ