Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δίαυλος ελληνισμού η Ελληνική Κοινότητα Στενού Μεσσήνης στην Κάτω Ιταλία

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή πρωί. Η καμπάνα της μικρής εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου και της Παναγίας Σουμελά, στο Στενό της Μεσσήνης, στη Νότια Ιταλία, χτυπά δυνατά.

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ακούγονται παιδικές φωνές να φωνάζουν στα ελληνικά – ή στα γραικάνικα, όπως τα λένε οι ντόπιοι, θέλοντας να χαρακτηρίσουν τη διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες της περιοχής. Το ευαγγέλιο θα ακουστεί και αυτό στα ελληνικά χάρη στον Ιταλό, ελληνομαθή ορθόδοξο παπά Τζιοβάνι Αμάντε.

Η λειτουργία, άλλωστε, γίνεται στα ελληνικά, τα ιταλικά και τα σλαβικά.

«Η μικρή αυτή εκκλησία μάς παραχωρήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Μέσα της δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που χάρισε στην ελληνική κοινότητα, πριν από πολλά χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελληνοσικελός καθηγητής, φιλόλογος στη Μεσσήνη της Σικελίας, Δανιήλ «Ντανιέλε» Μακρής, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού Μεσσήνης.

Μια κοινότητα, που είναι αναγνωρισμένη επίσημα από το 2003 και αποτελεί τη συνέχεια της ιστορικής ελληνικής κοινότητας που ιδρύθηκε στην περιοχή, από αρχαιοτάτων χρόνων, αριθμώντας σήμερα περίπου 150 μέλη.

«Όλες αυτές οι πόλεις της Σικελίας χτίστηκαν και επανδρώθηκαν από Έλληνες, έγιναν ρωμαϊκές και μετά για αιώνες ήταν βυζαντινές. Είναι μια ιστορία αιώνων. Για τους άνδρες στην περιοχή, το πιο διαδεδομένο όνομα είναι Βασίλης, γιατί έχουν μεγάλη λατρεία στον γιο Βασίλειο», επισημαίνει ο κ. Μακρής, που η αγάπη του για την πατρίδα – όπως λέει αναφερόμενος την Ελλάδα, είναι ατέρμονη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού Μεσσήνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σικελία. Ο πατέρας του, Έλληνας από την Τρίπολη, πήγε στη Σικελία το 1957 μετά τις λυκειακές του σπουδές και εκεί γνώρισε και αγάπησε τη Σικελιάνα μητέρα του Δανιήλ Μακρή.

«Καλαβρέζα και Σικελιάνα είναι το ίδιο. Τα αίματα σμίγουν στη νότια Ιταλία. Ένας Ιταλός της κάτω Ιταλίας, κατά 50% είναι Έλληνας, αν κάνει εξετάσεις DNA», θα πει όλο νόημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακρής.

Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, τα ελληνικά τα έμαθε σε οικογενειακό επίπεδο, από τον πατέρα του, αλλά και από τα συχνά ταξίδια τους, οικογενειακώς, στην Ελλάδα.

Ειδίκευση στα νέα ελληνικά πήρε από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων, ενώ πιστοποιητικό ελληνομάθειας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Αρχικά, το έκανα για μένα. Διψούσα να μάθω σωστά την ελληνική γλώσσα», τονίζει ο 57χρονος σήμερα πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας της Μεσσήνης, που εκτός από φιλόλογος και καθηγητής των αρχαίων και νέων ελληνικών στα σχολεία, αφιερώθηκε και στη μετάφραση πολλών λογοτεχνικών βιβλίων Ελλήνων, αλλά και Κυπρίων λογοτεχνών.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ηνία της ελληνικής κοινότητας, στο Στενό Μεσσήνης, τα πήρε πριν από έξι χρόνια. Πρόκειται για μία ενεργή κοινότητα, που προσελκύει όλους του Έλληνες, αλλά και τους Ιταλούς φιλέλληνες.

«Η κοινότητα ήταν πολυπληθής και είχε μεγάλη ιστορία μέχρι το 1908, που έγινε ο μεγάλος σεισμός της Μεσσήνης, που θεωρείται ακόμη και σήμερα ο πιο καταστροφικός στην Ευρώπη, με απολογισμό τότε 100.000 ατόμων. Από την ελληνική κοινότητα επιβίωσαν μόνο 10-15 άτομα. Έτσι, για πολλά χρόνια δεν είχαν την ευκαιρία οι Έλληνες της περιοχής, να ζήσουν μια κοινοτική ζωή. Αυτή άρχισε να μεγαλώνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επισήμως, από το 2003 χρίσαμε την παλιά κοινότητα», αναφέρει ο κ. Μακρής.

Η διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας

Η ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης αριθμεί σήμερα γύρω στα 15 παιδιά. Μέχρι πρότινος τα παιδιά μάθαιναν την ελληνική γλώσσα, πέρα από τον οικογενειακό κύκλο και σε ειδικό μάθημα στα σχολεία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας, για αρκετά χρόνια ήταν ο ίδιος ο μοναδικός καθηγητής και δάσκαλος ελληνικών που δίδασκε, σε όσους επιθυμούσαν, τα ελληνικά στην αίθουσα της έδρας της Κοινότητας.

«Ήμουν νέος και γεμάτος δυνάμεις. Τα μαθήματα γίνονταν δωρεάν στην έδρα της κοινότητας. Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έστειλε για πρώτη φορά, το 2006, δασκάλα αποσπασμένη από τη Μακεδονία, από τη Σκύδρα Πέλλας, την Ανδρονίκη Παρίση, που έμεινε για μία χρονιά, αλλά ο ρόλος της ήταν πολύ ουσιαστικός. Το 2018 μας εστάλη από το Υπουργείο ξανά μία δασκάλα, η οποία έμεινε για τέσσερα χρόνια, κάνοντας σπουδαίο έργο στα σχολεία.

Τα ελληνικά διδάσκονταν στο σχολείο, στα πρωινά μαθήματα και τα παρακολουθούσαν πάνω από 150 παιδιά, ιταλόπουλα, ελληνικής καταγωγής. Δυστυχώς το τμήμα καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση και επίσημη ανακοίνωση. Αυτό που κάναμε άμεσα για να μην στερήσουμε από τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους την ελληνική γλώσσα, ήταν, με μία χρηματοδότηση που πήραμε από τη «Superfast Ferries», τα μαθήματα να συνεχιστούν διαδικτυακά, εξ αποστάσεως σε πέντε τάξεις το πρωί στο σχολείο, αλλά στην αίθουσα της κοινότητας το απόγευμα.

Στα μαθήματα συμμετέχουν και Έλληνες και Ιταλοί. Στην ίδια αίθουσα της Κοινότητάς μας, παραδίδονται όμως, δωρεάν και ιταλικά στους Έλληνες φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της περιοχής προκειμένου να τους βοηθήσουμε», θα πει ο κ. Μακρής, ενώ θα αποκαλύψει ότι μέσα στην έδρα της κοινότητας, έχει τοποθετηθεί διαδραστικός πίνακας, που τους έχει παραχωρηθεί από την ίδια ακτοπλοϊκή ελληνική εταιρεία, και τους δίνει την ευκαιρία να παρακολουθούν πολλές ελληνικές ταινίες.

«Η αίθουσα της έδρας μας είναι ανοιχτή για όλους. Εγώ βρίσκομαι εκεί σχεδόν κάθε απόγευμα, για να βοηθήσω όπου μπορώ» λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας κάνοντας παράλληλα «κάλεσμα» στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει δάσκαλο ή καθηγητή των ελληνικών στις τάξεις της Μεσσήνης.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μένοντας πιστοί στα έθιμα και τις παραδόσεις

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας δεν μένουν όμως μόνο πιστοί στην ακολουθία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και στις ελληνικές παραδόσεις. Όπως μας λέει ο κ. Μακρής, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς τους διδάσκονται κυρίως στο σπίτι, από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Τις χορευτικές επιδόσεις τους τις αποκαλύπτουν στα μεγάλα γλέντια που διοργανώνονται από την Κοινότητα, με αυτό του Δεκαπενταύγουστου να αποτελεί την κορωνίδα της συνάντησης και του ελληνικού γλεντιού.

«Κάνουμε πολλά γλέντια και τον Ιανουάριο που κόβουμε τη βασιλόπιτά μας, την κουλούρα, αλλά και το Πάσχα που το γιορτάζουμε όλοι μαζί στον προαύλιο χώρο της έδρας μας.

Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο γλέντι και για τους Έλληνες, αλλά και τους Σικελούς της πόλης, καθώς και οι ίδιοι έχουν μεγάλη λατρεία για την Παναγία.

Τα έθιμά μας όχι μόνο τα κρατάμε, αλλά και θέλουμε να τα διαδώσουμε στους Κάτω Ιταλούς, όπως διαδώσαμε και την αγιογραφία στην περιοχή. Άλλωστε εδώ βρισκόταν ο πυρήνας της βυζαντινής αγιογραφίας, με τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου να πρωτοστατεί, πριν γκρεμιστεί από τον μεγάλο σεισμό. Η εκκλησία δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Σε πολλά χωριά της περιοχής, υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρές βυζαντινές εκκλησίες που σωθήκαν από τον σεισμό. Γεγονός είναι πως στο μουσείο της Μεσσήνης φιλοξενούνται σήμερα 30 εικόνες από το Βυζάντιο, έτσι δίνονται κίνητρα και στοιχεία που παραπέμπουν στην Ελλάδα και τον ελληνισμό» τονίζει ο κ. Μακρής.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι γάμοι στην ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης είναι μεικτοί. Όπως επισημαίνει ο κ. Μακρής ήταν πολλοί οι Έλληνες που παντρευτήκαν Ιταλίδες.

«Οι κάτω Ιταλοί έχουν ελληνική ρίζα, οπότε δεν αισθάνεται ξένος ο Έλληνας που έρχεται εδώ. Αισθάνεται σαν να είναι και πάλι σε μία δυτικότερη πατρίδα. Άλλωστε, οι επαφές μεταξύ Σικελίας και Ελλάδας ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν», επισημαίνει.

Η ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης αποτελεί ένα κομμάτι του πυρήνα του ελληνισμού στην Ιταλία και είναι η μία από τις είκοσι ελληνικές κοινότητες της χώρας με οργανωμένα και καταγεγραμμένα περίπου 5000 μέλη στην Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, την ΟΕΚΑΙ, ενώ ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που διαμένουν στην Ιταλία υπολογίζεται να ξεπερνά τις 20.000.

«Άλλοι Έλληνες γεννήθηκαν εδώ και άλλοι ήρθαν για να μείνουν για πάντα εδώ. Έγιναν επιχειρηματίες και μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας με κοινά χαρακτηριστικά, πολλές κοινές λέξεις, αλλά και κουλτούρα ζωής», καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού στη Μεσσήνη της Σικελίας Δανιήλ Μακρής, που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που τού δίνεται προκειμένου να επισκεφθεί την πολυαγαπημένη του Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ημερίδα με θέμα “Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και σύγχρονες προκλήσεις” στο Βερολίνο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και σύγχρονες προκλήσεις” διοργανώνει το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και ώρα 17:30, ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βραδεμβούργου, στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Berlin – Steglitz).

Κυρίαρχο θέμα της ημερίδας θα είναι η διγλωσσία και τα ζητήματα καθώς και οι προκλήσεις που προκύπτουν στο εκπαιδευτικό – κυρίως – περιβάλλον.

Κεντρικοί εισηγητές θα είναι η Φρειδερίκη Τσιαμούρη, εκπαιδευτικός σε τμήματα μητρικής γλώσσας στη Γερμανία και Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων της Ελληνικής Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, με θέμα Το σήμερα και το αύριο της διδασκαλίας των ελληνικών σε δίγλωσσους μαθητές, η Ελένη Κοντούλη, εκπαιδευτικός σε σχολείο του Βερολίνου, με θέμα Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο δίγλωσσο μοντέλο του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βερολίνου και ο Έλληνας Εκπαιδευτικός, η Βασιλική (Βίκυ) Ρίζου, υποψήφια Διδάκτωρ Γλωσσολογίας στο Humboldt University, με θέμα Πολυγλωσσία: θεωρία και πράξη καθώς και ένας γονέας – μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας Βερολίνου και αντιπρόσωπος γονέων του Ευρωπαϊκού (ελληνογερμανικού) Σχολείου στο Βερολίνο, με θέμα Οι προκλήσεις ενός γονέα με δίγλωσσο παιδί.

“Ευελπιστούμε να σας δούμε από κοντά και ιδιαίτερα τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη διγλωσσία, τη γλωσσολογία και γενικότερα τα ζητήματα της εκπαίδευσης ώστε να συνεισφέρουν σε ένα δημιουργικό διάλογο” σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, καλώντας παράλληλα τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, προκειμένου “ο Σύλλογος να γίνει ακόμη πιο ζωντανός και δημιουργικός”.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βραδεμβούργου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την παραπάνω ημερίδα, ευχαριστεί τα μέλη και τους φίλους του “για την ανταπόκρισή σας στην κίνηση αλληλεγγύης που διοργανώσαμε ως Σύλλογος για τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Θεωρούμε ότι ο Σύλλογός μας έχει χρέος να διοργανώνει τέτοιες δράσεις οι οποίες φυσικά παίρνουν σάρκα και οστά μόνο μέσα από την στήριξη των μελών και των φίλων του”.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έκκληση βοήθειας για την καταστροφή στην Θεσσαλία από την Ελληνική Κοινότητα Solingen και την Ακαδημία Αξιών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ακαδημία Αξιών

“Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία που βρήκαν την Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τις πολυήμερες και επίσης καταστροφικές δασικές πυρκαγιές μας αφήνει άφωνους. Οι εικόνες που αντικρίζουμε, δείχνουν το μέγεθος της βιβλικής αυτής καταστροφής. Νιώθουμε, ανησυχούμε και συμπάσχουμε με τους παθόντες και τους συγγενείς μας στην περιοχή.”

Τα παραπάνω αναφέρουν σε κοινό δελτίο τύπου η Ελληνική Κοινότητα Solingen και η Ακαδημία Αξιών και προσθέτουν:

“Πολλοί από εμάς καταγόμαστε από την Θεσσαλία, έχουμε εκεί συγγενείς και φίλους, που είναι παθόντες και χάσαν, ότι είχαν.

Στην πόλη μας στο Solingen ζήσαμε πριν δύο χρόνια την καταστροφή της πλημμύρας και γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτή η καταστροφή. Μετά τον απεγκλωβισμό, την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαμονής και την παροχή άμεσης βοήθειας, έρχεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων μακράς διάρκειας, αφού θα χρειαστεί μεγάλο βάθος χρόνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους παθόντες, στους εμπλεκόμενους στην οργάνωση της παροχής βοήθειας και κοντά σε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η βοήθεια όλων μας είναι αναγκαία, αναφέρουν τα δύο σωματεία της Ομογένειας. Όποιος επιθυμεί, μπορεί με ένα έμβασμα στους παρακάτω λογαριασμούς να βοηθήσει ή να παραδώσει για τον σκοπό αυτό την δωρεά του στους υπεύθυνους.

Λογαριασμοί τράπεζας

AXION-Akademie der Werte

„Flutkatastrophe Thessalien“

Stadt-Sparkasse Solingen

IBAN: DE76 3425 0000 0001 57 40 37

BIC: SOLSDE 33XXX

Doctors of the World-Greece

„Überschwemmung Thessalien“

National Bank of Greece

IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611

217 / SWIFT: ETHNGRA

Υπεύθυνες:

Ιωάννα Ζαχαράκη, Iδρύτρια της Ακαδημίας Αξιών, τηλ.: 0160 93 3535 73

Ιωάννα Κουμουλίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Solingen, Τηλ.: 0212 22148667

“Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτή την περιοχή και ιδιαιτέρως να υποστηρίξουμε οικογένειες με παιδιά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη διαδικασία ανασυγκρότησης.

Συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα με την „Ακαδημία Helphellas“, (Helphellas.org), η οποία προωθεί τον εθελοντισμό, παρέχει άμεση βοήθεια, στηρίζει και επιμορφώνει εθελοντές και εθελόντριες καθώς με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, με τους „Γιατρούς του Κόσμου“ και με τοπικούς φορείς“, σημειώνουν τα σωματεία.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δωρεάν μαθήματα γερμανικών από την Κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ, συμμεριζόμενη τα προβλήματα των νεοφερμένων συμπατριωτών μας και με αφορμή τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό τους, οργανώνει για 13η χρονιά σε συνεργασία με την πόλη του Wuppertal και την Diakonie Wuppertal Soziale Teilhabe gGmbH, τρία τμήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.

Ο κύκλος μαθημάτων ανέρχεται σε περίπου 100 ώρες διδασκαλίας και είναι δωρεάν.

Τα μαθήματα προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2023 (μετά τις σχολικές διακοπές) και διαρκούν μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν και πολίτες από τις Βαλκανικές χώρες, που έχουν ζήσει στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η κατανομή των τμημάτων έχει ως εξής:

Erster Sprachkurs: Gemeinde der Griechen Gathe 6, 42107 Wuppertal.

Dienstag und Donnerstag von 18.00 Uhr bis 20.00 Uhr.
Lehrerin: Artemisia Karatzoglou

Zweiter Sprachkurs: Diakonie Wuppertal Teilhaben gGmbH, Elberfelder Straße 87, 42285 Wuppertal.

Dienstag und Donnerstag von 18:00 bis 20.00 Uhr.
Lehrerin: Frau Katerina Macantasi

Dritter Sprachkurs: Ressort Zuwanderung und Integration Stadt Wuppertal, Berliner Str. 165, 42275 Wuppertal.

Dienstag und Donnerstag von 08.30 bis 10.30 Uhr.
Lehrerin: Frau Stamatia Tsilimikou

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα παρακάτω τηλέφωνα και E-Mail:

Γεώργιος Παρίδης 0160 7487064 – Δημήτριος Σταφυλάς 0151 18503278 – Ιωάννης Γκώγκου 0175 1114453
Δέσποινα Αγγέλογλου 0163 7416369 – Χαρά Αποστολοπούλου 0163 5974418

Παράλληλα η Κοινότητα των Ελλήνων στο Βούπερταλ σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρει τα εξής:

“Προχωρήσαμε και προσαρμόσαμε τα τμήματα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις δυνατότητες που έχουν οι μαθητές λόγω εργασίας, σε πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Είναι τιμή μας που η πόλη του Βούπερταλ παρόλο που πληθυσμιακά σαν Έλληνες αποτελούμε μόνο το 1,8% των κατοίκων της, μας χρηματοδοτεί για να κάνουμε τα μαθήματα των γερμανικών σε ανθρώπους που μιλάνε κυρίως την Ελληνική γλώσσα.

Στα τμήματά είχαμε πολλούς ανθρώπους από την Αλβανία την Βουλγαρία την Πολωνία, από το Ιράκ και από άλλες πολλές εθνικότητες οι οποίοι εργαζόταν στην Ελλάδα και με την οικονομική κρίση αναγκάστηκαν και αυτοί να ξενιτευτούν στην Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας.

Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι για να μάθουν γερμανικά. Έτσι δυναμώνει η ιδέα της Ευρώπης και συνεχίζεται η ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση των 153 εθνικοτήτων που ζουν στο Βούπερταλ.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση στην χώρα μας θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια ακόμη και μελλοντικά περιμένουμε περισσότερους συμπατριώτες στο Βούπερταλ.

Εμείς θα φροντίσουμε να εξασφαλίζουμε και την χρηματοδότηση και για τα επόμενα χρόνια.

Ας έλθουμε τώρα νοερά σε μία οικογένεια που ζει στην Ελλάδα με παιδιά που πηγαίνουν ακόμη στο σχολείο και αποφασίζουν να πάνε σε μια Ευρωπαϊκή χώρα για να βρούνε δουλειά για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και κυρίως για το μέλλων των παιδιών τους.

Το πρώτο θέμα που τους απασχολεί είναι τι θα γίνει με τα παιδιά και σε ποιο σχολείο θα τα βάλουνε.

Το Βούπερταλ είναι μία πόλη που προτιμάτε διότι έχει αμιγές δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Ελληνικό.
Έχει επίσης και τα τμήματα μητρικής γλώσσας από πρώτη δημοτικού μέχρι και τρίτη γυμνασίου για τα Ελληνόπουλα που πηγαίνουν στα γερμανικά σχολεία.

Έτσι λοιπόν οι γονείς έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν που θα στείλουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν μετανάστες οι οποίοι αντεπιστρέφουν στην Γερμανία για δουλειά.

Όσοι από αυτούς δεν έχουν κλείσει την πόρτα του πρώην εργοδότη τους στην Γερμανία βρίσκουν αμέσως δουλειά.

Η Γερμανία έχει ρεκόρ απασχόλησης στον παραγωγικό τομέα και στην προσφορά υπηρεσιών και χρειάζεται συνεχώς εργατικό δυναμικό και έχει θεσπίσει κατώτερο ωρομίσθιο για να μην γίνεται εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει σαν κοινότητα πολλές βεβαιώσεις, σε όσους παρακολούθησαν ή παρακολουθούν τα μαθήματα.

Από τις πληροφορίες που έχουμε, οι βεβαιώσεις αυτές βοηθάνε πάρα πολύ τους συμπατριώτες μας και τις συμπατριώτισσες για την ανεύρεση εργασίας και την διατήρηση της θέσης εργασίας.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον Αρμένιο δημοσιογράφο και αγωνιστή Χραντ Ντινκ τιμά το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης, στο πλαίσιο των φετινών Καπετανιδείων, θα τιμήσει τον Αρμένιο δημοσιογράφο και αγωνιστή Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εφημερίδας που διηύθυνε, στις 19 Ιανουαρίου του 2007.

“Η ιστορία του Χράντ Ντίνκ είναι πανομοιότυπη με την ιστορία του Νίκου Καπετανίδη. Για αυτό επιλέξαμε φέτος στην επέτειο των Καπετανιδείων να τιμήσουμε αυτόν τον Μάρτυρα και Απόστολο του Αρμενικού λαού” αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Σωματείου.

Η εκδήλωση “Καπετανίδεια 2023” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ώρα 18.00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης αναφέρει:

“Τιμούμε τον Αρμένιο δημοσιογράφο και αγωνιστή Χραντ Ντινκ.

Ο Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε με πυροβολισμό δις στο κεφάλι μέρα μεσημέρι έξω από τα γραφεία της εφημερίδας που διηύθυνε την Agos, την 19η Ιανουαρίου 2007.

Δράστης υποδείχθηκε ένας ανήλικος Τραπεζούντιος 17 ετών ο Ogun Samast.

Ο Samast καταδικάστηκε σε ποινή 23 ετών που εξέτισε στα 15 έτη αλλά ακόμα είναι στην φυλακή για άλλο αδίκημα καθώς λέγεται ότι επιτέθηκε με μαχαίρι μέσα στην φυλακή σε άλλον κρατούμενο.

Η υπόθεση αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος σχεδίου πολλών αξιωματούχων του βαθέος τουρκικού παρακράτους οι οποίοι όπλισαν το χέρι ενός ανέργου νέου της Τραπεζούντας.

Το γιατί επιλέχθηκε νέος από την Τραπεζούντα είναι ξεκάθαρο.

Όπως και στην δολοφονία του Ιταλού ιερέα το 2005  Ανδρέα Σαντόρο που λειτουργούσε στην Καθολική Εκκλησία της Τραπεζούντας πάλι υποδείχθηκε ένας νέος της Τραπεζούντας ως ένοχος.

Η Τουρκία ” τακτοποιεί” τις υποθέσεις της ακόμα και σήμερα έναντι αυτών που επιμένουν να της ζητούν να αλλάξει και να Αναγνωρίσει τα εγκλήματα της.

Ένας από αυτούς ήταν ο Χραντ Ντινκ.

Που ζητούσε την Ειρηνική συνύπαρξη Τούρκων και Αρμενίων αλλά μέσω της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Το μήνυμα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και οπαδού της Ειρήνης και συμφιλίωσης Χραντ Ντινκ είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση.

Εμείς στρέφουμε το μήνυμα αυτό σε όσους στην Ελλάδα βιάζονται να αθωώσουν την Τουρκία για τα εγκλήματα της, να της δώσουν συγχωροχάρτι,να παγιδεύσουν τους απογόνους των θυμάτων των Γενοκτονιών στον δηλητηριώδη ιστό της Λήθης.

Ο Χραντ Ντινκ ήταν άοπλος αλλά είχε σφαίρες:

Την πένα του και το μυαλό του.

Έγραφε ατρόμητα χωρίς να ζητήσει εκδίκηση.

Ειρήνη ήθελε αλλά με Συγγνώμη και Αναγνώριση για να επέλθει η καταλλαγή.

Οι Τούρκοι τον πλήρωσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Η ιστορία του Χράντ Ντίνκ είναι πανομοιότυπη με την ιστορία του Νίκου Καπετανίδη.

Για αυτό επιλέξαμε φέτος στην επέτειο των Καπετανιδείων να τιμήσουμε αυτόν τον Μάρτυρα και Απόστολο του Αρμενικού λαού.

Ως απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου έχουμε υποχρέωση να είμαστε εκεί.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ώρα 18.00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.”

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης
Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εγκαινιάστηκε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού στις Βρυξέλλες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού (EHF)

Εγκαινιάστηκε εχθές, Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού (EHF).

Όπως σημείωσε, ο επικεφαλής του EHF και Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, Φίλιππος Κοτσαρίδης, «η δημιουργία του ιδρύματος είναι αποτέλεσμα σκέψης και δράσης Ελλήνων της Ομογένειας με σκοπό τη διατήρηση, τη διαφύλαξη και διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού».

«Το όραμα μας είναι, ενωμένοι, να καταφέρουμε τα μέγιστα στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, της οικονομίας και της πολιτικής, προς όφελος της ελληνικής ομογένειας της Ευρώπης» προσέθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σκοπός «είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής επικράτειας και των ομογενών δηλώνοντας παράλληλα την ηχηρή θέση της ελληνικής διασποράς στην προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού και της γλώσσας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»: Γέφυρα αλληλεγγύης και αγάπης για τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ μας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», σε συνεργασία με τα μέλη της, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα δημιουργώντας μια συνεχή γέφυρα αλληλεγγύης για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να καλυφτούν ανάγκες σε μέρη που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία.

Για το θέμα η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών προέβη σε ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

“Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» σε συνεργασία με τα μέλη της, μόλις αντίκρισαν τις πρωτοφανείς καταστροφές που έπληξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα δημιουργώντας μια συνεχή γέφυρα αλληλεγγύης για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να καλυφτούν ανάγκες σε μέρη που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία, δηλαδή σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Τρικάλων, Λαρίσης και Καρδίτσας.

Για τον σκοπό αυτό η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών θα συνεργαστεί με τοπικούς φορείς ή συλλόγους.

Ενδιαφερόμενοι Σύλλογοι ή φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας!” καταλήγει η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Προσεχώς η 60ή πτήση του Ingenuity της NASA στον πλανήτη Άρη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Πρεμιέρα κάνουν την Δευτέρα οι νέες ταυτότητες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ11 ώρες ago

Το Βερολίνο ζητά εξηγήσεις από την Πολωνία για τις βίζες έναντι ανταλλάγματος

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ12 ώρες ago

Ημερίδα με θέμα “Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και σύγχρονες προκλήσεις” στο Βερολίνο

ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago

Η αποξήρανση της Κωπαΐδας, το μεγαλύτερο εγγειοβελτιωτικό έργο της αρχαιότητας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Από υπόγειο ωκεανό προέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια της Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Έκκληση βοήθειας για την καταστροφή στην Θεσσαλία από την Ελληνική Κοινότητα Solingen και την Ακαδημία Αξιών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Η Volvo σταματάει την παραγωγή όλων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχόπτωσης στη Μακρινίτσα Πηλίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσης εργασίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Τη Βασική Ασφάλεια Τέκνων θεσπίζει η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: “Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί, κάποια έχουν ήδη εντοπιστεί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για πρόσθετη αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

30 βαθμούς μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε η θερμοκρασία στην Ελβετία!

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μονή Οσίου Λουκά: Ξεκινούν οι επεμβάσεις αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Η υπόθεση των κλαπεισών αρχαιοτήτων εγείρει ηθικά ζητήματα για το Βρετανικό Μουσείο

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis