Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αμέριστη στήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας στον καθηγητή Θοδωρή Αζούδη

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με αφορμή την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θοδωρή Αζούδη, φιλόλογου στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Νυρεμβέργης, η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει αμέριστα τον καθηγητή, τον οποίο χαρακτηρίζει “πρότυπο για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα”.

Συγκεκριμένα, έγινε ανώνυμη καταγγελία, η οποία προσάπτει στον κ. Αζούδη μεταξύ άλλων πως τόλμησε να παρουσιάσει στην τάξη το παιδικό βιβλίο «Κοσμοδρόμιο», αλλά και να πρωτοστατήσει στην δημιουργία βιβλιοθήκης, η οποία εμφανίζεται από τους καταγγελλόμενους ως προσωπική βιβλιοθήκη.

Η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας σημειώνει ότι “η δουλειά του κυρίου Αζούδη να διδάξει και να προβάλει την λογοτεχνία και τους συγγραφείς μέσα από την σχολική εκπαίδευση μόνο αξιέπαινη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντί δίωξης θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση” ενώ προσθέτει πως “η συγγραφή ενός βιβλίου και ο τίτλος συγγραφέας στην Γερμανία δεν αποτελεί χόμπι ούτε πάρεργο, αλλά είναι μια σκληρή εργασία που στα Γερμανικά σχολεία τιμάται τόσο με την αγορά των βιβλίων από τους μαθητές όσο και με χρηματική αμοιβή του συγγραφέα, είτε από το σχολείο, είτε από τον σύλλογο γονέων”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας αναφέρει:

“Με αφορμή την πειθαρχική δίωξη του Θοδωρή Αζούδη, φιλόλογου στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Νυρεμβέργης, μετά από ανώνυμη καταγγελία, η οποία του προσάπτει μεταξύ άλλων πως τόλμησε να παρουσιάσει στην τάξη το παιδικό βιβλίο «Κοσμοδρόμιο», αλλά και να πρωτοστατήσει στην δημιουργία βιβλιοθήκης, η οποία εμφανίζεται από τους καταγγελλόμενους ως προσωπική βιβλιοθήκη, η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, στηρίζοντας αμέριστα τον καθηγητή, ο οποίος αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα, θέλει να τονίσει, πως, η λογοτεχνία στο σχολείο:

Συμβάλλει καταρχήν στην καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης των μαθητών.

Συντελεί στην ατομική και την κοινωνική καλλιέργεια και πρόοδο.

Αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ψυχολογικής, γνωστικής αλλά και κοινωνικής ωρίμανσης.

Ασκεί παιδαγωγική επίδραση στον μαθητή, βοηθώντας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του μέσω των ποικίλων προτύπων που αυτή προβάλλει.

Υποδεικνύει ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει μέσα από την λογοτεχνία να διδαχθούν τις ηθικές αξίες της κοινωνίας στην οποία εντάσσονται.

Στοχεύει στο να επηρεάσει με αλληλέγγυες διαδικασίες τους μαθητές σε θέματα όπως την γνωριμία, την αναγνώριση, την κατανόηση, το σεβασμό, την καταπολέμηση της προκατάληψης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Αναδεικνύει διαφορετικούς τρόπους καθημερινής ζωής όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάποιος σκέφτεται, κρίνει, δέχεται, απορρίπτει, συζητά, συνεργάζεται μέσα στην κοινωνία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η δουλειά του κυρίου Αζούδη να διδάξει και να προβάλει την λογοτεχνία και τους συγγραφείς μέσα από την σχολική εκπαίδευση μόνο αξιέπαινη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντί δίωξης θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε κακόβουλο καταγγέλλοντα πως η συγγραφή ενός βιβλίου και ο τίτλος συγγραφέας στην Γερμανία δεν αποτελεί χόμπι ούτε πάρεργο, αλλά είναι μια σκληρή εργασία που στα Γερμανικά σχολεία τιμάται τόσο με την αγορά των βιβλίων από τους μαθητές όσο και με χρηματική αμοιβή του συγγραφέα, είτε από το σχολείο, είτε από τον σύλλογο γονέων.

Γιατι η λογοτεχνία είναι ένα φανταστικό σινιάλο πού ενεργοποιεί τα συναισθήματά μας, ρίχνοντας λοξές ματιές στον πραγματικό κόσμο.

Σε κάποιους όμως, συνιστούμε προσοχή!!!
Γιατί η λογοτεχνία βλάπτει σοβαρά τη Βλακεία…..”.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστολή ΠΑ.Σ.Π.Ε. στον Πρωθυπουργό: Διεκδίκηση της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους χώρους που λειτουργούν ως μουσείο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες για διεκδίκηση από μέρους της χώρας μας, της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους ανακαινισμένους χώρους της που σήμερα λειτουργούν ως μουσείο.

Το ΠΑ.Σ.Π.Ε. στην επιστολή του επικρίνει την στάση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, “που οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συνδέουν και με τις δηλώσεις σας σχετικά με τα μάρμαρα και τα γλυπτά του Παρθενώνα και το πάγιο αίτημα της χώρας μας που δημόσια διατυπώσατε, ότι δηλαδή αυτά έχουν κλαπεί και θα πρέπει να επιστραφούν για να ενωθούν με το μνημείο όπου ανήκουν εδώ και 2.5000 χρόνια” και τονίζει την σύνδεση του ζητήματος με τα κειμήλια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, “που επί δεκαέξι αιώνες αποτέλεσε Εθνικο-θρησκευτικό σύμβολο του Ελληνισμού των παρευξείνιων περιοχών και όχι μόνον”.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού επαναφέρει το αίτημα και “προτείνουμε να εντάξετε στην ατζέντα των αιτημάτων της χώρας μας προς τον Τούρκο Πρόεδρο, για τοποθέτηση των κειμηλίων στην ανακαινισμένη μονή της Παναγίας Σουμελά.”

“Επειδή δεν υπάρχει «πολιτισμικόμετρο» με το οποίο θα μπορούσαμε να μετρήσουμε και έτσι να κρίνουμε την αξία κάθε μνημείου, πιστεύουμε ότι και τα κειμήλια της Ιστορικής Μονής, αλλά και η επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από τζαμί ως μουσείο, έχουν μεγάλη βαρύτητα αλλά και ιστορική σημασία για τα εκατομμύρια Ελλήνων του Πόντου, που έχασαν την πατρίδα τους και εγκατέλειψαν χωρίς την θέλησή τους, τα ιερά και τα όσια των προγόνων τους, τα Μνημεία τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα πνευματικά ιδρύματα που για αιώνες δημιούργησαν οι πρόγονοί τους”, σημειώνει στην επιστολή του το ΠΑ.Σ.Π.Ε..

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΑ.Σ.Π.Ε. στον κ. Πρωθυπουργό:

Στην συνέχεια της από 23/10/2023 επιστολή μας που στείλαμε υπόψη σας και κοινοποιήσαμε στους Υπουργούς Εξωτερικών, Πολιτισμού και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ε.Κ. και με αφορμή τις δηλώσεις και την στάση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, που οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συνδέουν και με τις δηλώσεις σας σχετικά με τα μάρμαρα και τα γλυπτά του Παρθενώνα και το πάγιο αίτημα της χώρας μας που δημόσια διατυπώσατε, ότι δηλαδή αυτά έχουν κλαπεί και θα πρέπει να επιστραφούν για να ενωθούν με το μνημείο όπου ανήκουν εδώ και 2.5000 χρόνια, επανερχόμαστε και σας ενημερώνουμε ότι.

Θεωρούμε ότι το απαράδεκτο διπλωματικά, όσο και ατυχές αυτό γεγονός, συνδέετε απολύτως και με τα κειμήλια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που επί δεκαέξι αιώνες αποτέλεσε Εθνικο-θρησκευτικό σύμβολο του Ελληνισμού των παρευξείνιων περιοχών και όχι μόνον, που κλάπηκαν πριν 100 χρόνια, μετά την καταστροφή και την βεβήλωσή της από φανατικούς Τούρκους εθνικιστές και σήμερα φυλάσσονται στα μουσεία της Τουρκίας.

Με αφορμή και τις δηλώσεις σε εφημερίδες, του Τούρκου Υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού το 2017, για αναζήτηση των διασωθέντων κειμηλίων της μονής και επιστροφή τους στην Τουρκία όπου βρίσκεται η Μονή τη Παναγίας Σουμελά, που σήμερα μετά την ανακαίνισή της λειτουργεί ως Μουσείο και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει κάποια απάντησή σας για το θέμα, που εγγράφως και προφορικά έχουμε θέσει υπόψη σας, αλλά και των Υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού ύστερα από συναντήσεις μας, επαναφέρουμε το αίτημά μας και προτείνουμε να εντάξετε στην ατζέντα των αιτημάτων της χώρας μας προς τον Τούρκο Πρόεδρο, για τοποθέτηση των κειμηλίων στην ανακαινισμένη μονή της Παναγίας Σουμελά.

Αίτημα που μαζί με την υπόδειξη, μετά από πρωτοβουλίες μας, της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου του 2014 προς την Τουρκία, για επαναφορά της λειτουργίας του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από τζαμί ως μουσείο, καταθέσαμε εγγράφως και στον Πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας να υιοθετήσει τα αιτήματά μας.

Επειδή δεν υπάρχει «πολιτισμικόμετρο» με το οποίο θα μπορούσαμε να μετρήσουμε και έτσι να κρίνουμε την αξία κάθε μνημείου, πιστεύουμε ότι και τα κειμήλια της Ιστορικής Μονής, αλλά και η επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από τζαμί ως μουσείο, έχουν μεγάλη βαρύτητα αλλά και ιστορική σημασία για τα εκατομμύρια Ελλήνων του Πόντου, που έχασαν την πατρίδα τους και εγκατέλειψαν χωρίς την θέλησή τους, τα ιερά και τα όσια των προγόνων τους, τα Μνημεία τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα πνευματικά ιδρύματα που για αιώνες δημιούργησαν οι πρόγονοί τους.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Μετά την προσβλητική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας στο πρόσωπό σας και κατ’ επέκταση στην χώρα μας, θεωρώντας δεδομένο ότι δίνετε, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, την ίδια σημασία και βαρύτητα στην διεκδίκηση από μέρους της χώρας μας, της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους ανακαινισμένους χώρους της που σήμερα λειτουργούν ως μουσείο και έτσι της επανένωσης και της ανάδειξης της ελληνικο-χριστιανικής ταυτότητας του μνημείου, περιμένουμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τις πρωτοβουλίες σας !

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο “πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται. Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης” ενώ πρόσθεσε ότι “κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Αναφερόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα.

Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ στο Λονδίνο:

“Κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμα μία φορά εδώ, στο Λονδίνο, μια πόλη που όπως ξέρετε αγαπώ πολύ.

Είχα την ευκαιρία τρεις φορές να βρεθώ εδώ, την πρώτη ήμουν λίγο μεγαλύτερος από τον Αλέξανδρο, 20 χρονών, όταν είχα έρθει στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών από το Harvard για να περάσω ένα εξάμηνο στο London School of Economics.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1990, όταν έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, τότε δουλεύοντας στην Chase Manhattan και η τρίτη όταν ξεκίνησα στα σοβαρά την επαγγελματική μου καριέρα, μαζί με την Μαρέβα τότε, νιόπαντροι. Εδώ στο Λονδίνο γεννήθηκε και η πρώτη μας κόρη, η Σοφία. Οπότε έχω πάντα εξαιρετικά ευχάριστες αναμνήσεις.

Είναι μια πόλη την οποία αγαπώ ιδιαίτερα και χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω τον Ελληνισμό του Λονδίνου να προκόβει και να δίνει και σε εμάς μεγάλη δύναμη γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.

Θυμάμαι πέρυσι, όταν βρέθηκα πάλι εδώ και σας μίλησα, ήμασταν κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Σας είχα μιλήσει τότε για την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της χώρας.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Είχαμε κάνει όντως, και έχουμε κάνει, πάρα πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Τότε σας ζήτησα να συνταχθούμε όλοι ώστε αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί, να μην διακοπεί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Και πράγματι κι εσείς και όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μας επιβράβευσαν με ένα ποσοστό που ήταν ακόμα μεγαλύτερο από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2019. Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθεμία και στον καθέναν, γιατί όλα αυτά τα οποία πετύχαμε τα πετύχαμε μαζί.

Πρέπει να σας πω βέβαια ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα ποσοστό το οποίο βαραίνει πολύ στις δικές μου πλάτες και των συνεργατών μου. Είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Ένα ποσοστό το οποίο με υποχρεώνει κι εμένα να δουλεύω κάθε μέρα ακόμα πιο σκληρά, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται.

Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είναι το μόνο, θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και ο κύριος σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την φιλόδοξη, σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει πολλές φορές, χρειάζονται ουσιαστικά μία οκταετία προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν πλήρως.

Και βέβαια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές, είναι αυτές οι οποίες τελικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της δικής μας παράταξης και των άλλων κομμάτων, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να πασχίζουν να βρουν τον δικό τους ρυθμό.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Δεν μας αφορά καθόλου το τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε τα δικά μας, κοιτάμε το έργο μας, κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να τα κάνουμε πράξη, θα τα κάνουμε πράξη. Και βέβαια θέλουμε και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες από τώρα, να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια όλων των αποδήμων.  Ξέρετε πια ότι μπορέσαμε και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, μπορείτε τώρα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς καμία δυσκολία.

Πάμε λοιπόν μαζί να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά τα οποία μπορέσαμε και πετύχαμε εδώ στο Λονδίνο, όπου ξεπεράσαμε το 50%. Διότι πιστεύω ότι κατεξοχήν οι Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ίσως απαλλαγμένοι από τα πάθη της εγχώριας πολιτικής αναμέτρησης, ίσως πιο -θα έλεγα- αντικειμενικοί κριτές.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα.

Αυτή για εμένα, ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Διότι είναι και η καλύτερη πιστοποίηση ότι τελικά αφήσαμε για τα καλά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Αύριο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και πάλι σε ένα μεγάλο συνέδριο διεθνών επενδυτών και να επαναβεβαιώσω αυτή τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και θα χαρώ ιδιαίτερα γιατί θα διαπιστώσω ότι όλα αυτά τα οποία είχαμε πει πριν από έναν χρόνο μπορέσαμε και τα πετύχαμε.

Ανακτήσαμε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, πουλήσαμε τις μετοχές από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, σε εξαιρετικές αποτιμήσεις, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Άρα, έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη.

Αυτό θέλω να πετύχω και με τη δική σας τη βοήθεια θα τα καταφέρω. Να είστε καλά.”

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσέφερε καφέ και διάφορα εδέσματα στους πιστούς της Ενορίας.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Στη συνέχεια ακολούθησε χριστουγεννιάτικο παζάρι, το οποίο πλαισιώθηκε με κάλαντα που τραγούδησαν οι μαθητές του σχολείου, υπό τις οδηγίες του Διευθυντή και της Δασκάλας Μουσικής του Σχολείου.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση, καθώς και όσους θέλησαν να ενισχύσουν με τις αγορές τους την προσπάθεια.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Τα μέλη του Συλλόγου εύχονται υγεία και ευτυχία για τις ευλογημένες ημέρες που ακολουθούν και δηλώνουν συγκινημένα, βλέποντας τόσα παιδιά να τραγουδούν και να πορεύονται στα ίδια μονοπάτια που περπάτησαν οι ίδιοι πριν τρεις δεκαετίες… ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμητική βράβευση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου από τον Δήμο του Steglitz-Zehlendorf

Published

on

Από

Photo source: Bezirksamt Steglitz-Zehlendorf

Σε μία πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου, ο Δήμος του Steglitz-Zehlendorf τίμησε έξι πολίτες, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου κ. Παναγιώτη Ματλή, για την κοινωνική τους προσφορά στον Δήμο και στους ανθρώπους του.

Photos source: Bezirksamt Steglitz-Zehlendorf

Συγχαρητήρια σε όλους τους τιμώμενους!

Verleihung der Bezirksmedaille Bezirksverordnetenversammlung Steglitz-Zehlendorf

Bezirksverordnetenvorsteher René Rögner-Francke zeichnete am 5. Juli 2023 im Bürgersaal im Rathaus Zehlendorf sechs Bürgerinnen und Bürger, die sich besonders um den Bezirk Steglitz-Zehlendorf und seine Menschen verdient gemacht haben, mit der Bezirksmedaille der Bezirksverordnetenversammlung Steglitz-Zehlendorf aus.

Die sechs ehrenamtlich Tätigen wurden aus einer Reihe von Vorschlägen ausgewählt, die aus der Bevölkerung eingingen.

Photo source: Bezirksamt Steglitz-Zehlendorf

Mit der Bezirksmedaille wurden geehrt:

Gregor Sudrow

für seine fast 30-jährige ehrenamtliche Tätigkeit als Trainer der Jugendabteilung im Segler-Verein-Alsen Berlin e.V. am Wannsee. Mit seinem unermüdlichen Einsatz hat er schon vielen jungen Menschen die Freude am Segelsport nahegebracht.

Jochen Guhlke

für seine vielseitige jahrzehntelange ehrenamtliche Tätigkeit auf kommunalpolitischer Ebene. U.a. unterrichtete der frühere Schulleiter nach seiner Pensionierung an mehreren Tagen in der Woche Mathematik, Naturwissenschaften und Musik an einer Zehlendorfer Schule.

Panagiotis Matlis

für seinen Einsatz als Vorsitzender der Hellenischen Gemeinde zu Berlin und das Griechische Kulturzentrum in Steglitz, das als Anlaufstelle für zugewanderte Griechinnen und Griechen dient und sich zum festen Bestandteil der Kulturlandschaft des Bezirks entwickelt hat.

Photo source: Bezirksamt Steglitz-Zehlendorf

Olga Pischel

für ihr außergewöhnliches Engagement für die Städtepartnerschaft mit Charkiw. Seit Beginn des russischen Angriffskrieges auf die Ukraine organisiert sie mit Spendengeldern finanzierte Hilfstransporte von u.a. medizinischen Geräten nach Charkiw.

Inge und Günter-Henning Tarun

für ihr vielfältiges ehrenamtliches Engagement u.a. in der Markus-Kirchengemeinde in Steglitz, insbesondere für die Arbeit zur Verlegung von „Stolpersteinen“ zur mahnenden Erinnerung an die Opfer des NS-Regimes sowie ihren Einsatz für Schutzsuchende aus der Ukraine.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αιτήματα της Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. για τη λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού και τα προβλήματα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έγγραφο με τα αιτήματά της, που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, γνωστοποίησε η ΕΛΜΕ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Στο έγγραφό της η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. απευθύνεται στον Υπουργό Παιδείας Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στην Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κ. Γιάννη Κατσαρό, “προκειμένου να σας ενημερώσει για τα πάγια και διαρκή αιτήματα που αφορούν στη λειτουργία των ελληνικών Γυμνασίων και Λυκείων του εξωτερικού”.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την επαρκή και έγκαιρη στελέχωσή τους, καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις:

 1. Ζητήματα αποσπάσεων και καθορισμού υπηρεσιακών αναγκών:

• Παροχή επιμισθίου για τουλάχιστον πέντε έτη προκειμένου :

Α. να αποφευχθεί η αναστάτωση που θα δημιουργήσει η λήξη της τετραετίας για μεγάλο αριθμό συναδέλφων στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους κενών που δύσκολα θα καταστεί δυνατόν να καλυφθούν.

Β. να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους/τις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Ελλάδα και να αποτραπεί το φαινόμενο των συνεχών ανακλήσεων.

Γ. να μειωθούν οι καθυστερήσεις που αφορούν στην πλήρωση των κενών στο ξεκίνημα του διδακτικού έτους.

 • Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και την άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά. Προτείνουμε, να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους/όλες τις εκπαιδευτικούς -ανεξάρτητα από τον χρόνο προηγούμενης υπηρέτησης στα σχολεία του εξωτερικού- να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν, εντασσόμενοι σε έναν ενιαίο πίνακα από τον οποίο θα επιλέγονται όλοι οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί βάσει αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους/όλες τις ενδιαφερόμενες. Από τον ενιαίο αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους, λαμβάνοντας επιμίσθιο αν προηγουμένως δεν το έχουν λάβει για τα χρόνια που προβλέπεται. Η λύση αυτή θα δώσει απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα όσους εκπαιδευτικούς θέλουν για προσωπικούς λόγους να παραμείνουν στο εξωτερικό ή να αποσπαστούν εκ νέου.
 • Για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2022-2023 επιλέχθηκε ως λύση για την κάλυψη των κενών η προκήρυξη θέσεων για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς αντί της συμπληρωματικής προκήρυξης για απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Θεωρούμε πως η πρόσληψη ωρομισθίων από τα κατά τόπους συντονιστικά γραφεία εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί λύση μόνο στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη των κενών από εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποσπαστούν μετά την προκήρυξη των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία πολλαπλών συμπληρωματικών αποσπάσεων (ν. 4415/2016 όπως αναθεωρήθηκε με τον 4692/2020 Κεφ.Γ, αρ. 29 παρ. 5 ).
 • Επανασύσταση και επαναλειτουργία του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Β.Ρ.Β., δηλαδή των αντίστοιχων ΠΥΣΔΕ στην Ελλάδα, με την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της λειτουργίας του οποίου θα ελέγχεται, μεταξύ άλλων, και η διαφάνεια των υπηρεσιακών διαδικασιών.
 • Διεκδικούμε την εφαρμογή των όσων προβλέπονται από την Υπουργική Απόφαση 17681/Η2/17-02-2023 για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, όπου προβλέπεται η απόσπαση φιλολόγων (ΠΕ02) (ή μετά τη διαπίστωση αδυναμίας εύρεσης εκπαιδευτικών ΠΕ02, την ανάθεση της διδασκαλίας στους εκπαιδευτικούς που ορίζουν οι κανονιστικές διατάξεις της απόφασης) για τη διδασκαλία όσων μαθητών φοιτούν σε γυμνασιακές τάξεις. Προκειμένου μάλιστα να καταστεί πρακτικά εφαρμόσιμη και ξεκάθαρη η Υπουργική απόφαση, προτείνουμε να προβλεφθεί η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης από εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας για τα επίπεδα Β1 έως Γ2.
 1. Οικονομικά αιτήματα:
 • Θεσμοθέτηση πρόβλεψης για παροχή του συνόλου του ποσού του εισιτηρίου πρώτης μετάβασης και οριστικής επιστροφής, και απόσυρση της απαράδεκτης και προσβλητικής για τους/τις εκπαιδευτικούς πρόβλεψης για αποζημίωση μόνο για το ποσό που αφορά σε εισιτήριο χωρίς αποσκευή!
 • Ρύθμιση για έγκαιρη καταβολή των οδοιπορικών μετακίνησης για τη συμπλήρωση ωραρίου μεταξύ των σχολείων. Πρόβλεψη μάλιστα ώστε να γίνεται η μετακίνηση του εκπαιδευτικού μόνο εφόσον έχει γίνει ήδη η δέσμευση του ποσού από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άμεση πληρωμή των εκκρεμών απαιτήσεων εκπαιδευτικών για πληρωμή οδοιπορικών.
 1. Ζητήματα αδειών:
 • Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης της παρ. 6 του άρθρ. 2 της Κ.Υ.Α. 48230/Η2 – ΦΕΚ B 1762 – 28.04.2021, όπου προβλέπει την διακοπή της παροχής του επιμισθίου, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσπασης παρέλθει χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών χωρίς παροχή έργου, συνεχόμενο ή διακεκομμένο.
 • Απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αναρρωτικών αδειών με κατάργηση της υποχρέωσης των εκπαιδευτικών να προσκομίσουν επίσημη μετάφραση των ιατρικών βεβαιώσεων και επιστροφή στην προηγούμενη πρακτική της απλής μετάφρασης των βεβαιώσεων προκειμένου να μειωθεί η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στην οποία υποβάλλονται οι εκπαιδευτικοί.
 • Δυνατότητα των εκπαιδευτικών να λάβουν όσες άδειες προβλέπεται από τη νομοθεσία και για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, με πρόφαση την παροχή του επιμισθίου στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς δικαιολογείται μόνο η παροχή αναρρωτικής, κανονικής και ειδικής άδειας μετάβασης στην Ελλάδα. Η παροχή του επιμισθίου εντελώς λανθασμένα συνδέεται με μια τιμωρητική αντίληψη προς τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, αφού αυτό προβλέπεται για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης των αποσπασμένων στο εξωτερικό και όχι σαν εργαλείο πίεσης και περιστολής των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

• Λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των εκπαιδευτικών που αναγκάζονται τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσουν τις οικογένειες τους στο εξωτερικό-και δεδομένου του ορίου των έξι ετών για απόσπαση στα εκτός Ελλάδος σχολεία που φέρει τους εκπαιδευτικούς μοιραία ενώπιον του διλήμματος της παραμονής με την οικογένειά τους ή της συνέχισης της σταδιοδρομίας τους εντός της ελληνικής εκπαίδευσης- θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η άμεση λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να αυξηθούν τα έτη της άδειας άνευ αποδοχών. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους υπαλλήλους, ώστε να λάβουν μια πολύ σημαντική για τη ζωή τους απόφαση, όχι υπό πίεση, αλλά έχοντας κατασταλάξει και όντας σίγουροι για το αν επιθυμούν να απομακρυνθούν οριστικά από το ελληνικό δημόσιο ή όχι.

 1. Εκπαιδευτικά αιτήματα:
 • Άμεση συγκρότηση τάξεων ένταξης και παράλληλη στήριξη για μαθητές/μαθήτριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και απόσπαση εκπαιδευτικών με ειδικότητα στην ειδική αγωγή ή αξιοποίηση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών με σεμινάριο στην ειδική αγωγή. Επίσης είναι αναγκαία η δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές/μαθήτριες που έρχονται από γερμανικά σχολεία, αλλά και γερμανικών, καθώς την τελευταία δεκαετία πολύ μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού προέρχεται από οικογένειες νεομεταναστών με μεγάλη δυσκολία στη χρήση της γλώσσας της χώρας υποδοχής.
 • Ανάγκη να προβλεφθεί η παρουσία σχολικού ψυχολόγου και σχολικού νοσηλευτή, ή θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνεργασίας με τους φορείς που υπάρχουν στη χώρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

• Ανάγκη δημιουργίας νέου αναλυτικού προγράμματος για το μάθημα των Γερμανικών, ειδικά για τα σχολεία της Β.Ρ.Β., στα οποία η γερμανική γλώσσα και πολιτισμός διδάσκονται στο Γυμνάσιο 8 ώρες εβδομαδιαίως. Το μοναδικό αναλυτικό πρόγραμμα που υπάρχει είναι ξεπερασμένο και σε μεγάλο βαθμό μη εφαρμόσιμο πια, καθώς δεν ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.

“Ελπίζουμε πως οι προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους/τις εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της ομογένειας” καταλήγει το έγγραφο του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Ντύσσελντορφ: ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

Published

on

Από

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Και εδώ, στο Ντύσσελντορφ, Πολυτεχνείο: στιγμιότυπα και τραγούδια από την εκδήλωση μνήμης και τιμής που παρουσίασε η Ελληνογερμανική Εταιρία του Ντύσσελντορφ το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2023, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αντιδικτατορική φοιτητική εξέγερση και την κτηνώδη καταστολή της από τη χούντα.

Η μουσική και σκηνική ανάγνωση που παρακολούθησε το κοινό ήταν καρπός αρμονικής και γόνιμης συνεργασίας της διοργανώτριας Εταιρίας με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μιλτιάδη Ούλιο, τους μουσικούς Ρώνια Τοπαλίδου και Αντώνη Παπαμιχαήλ, καθώς και με το τμήμα των Νέων Ελληνικών της τελευταίας τάξης του Μοντεσοριανού Γυμνασίου Λάιμπνιτς και τον εκεί διδάσκοντα φιλόλογο κ. Γιάννη Κοτούπα.

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta
Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Διαβάστηκαν πληροφοριακά και λογοτεχνικά κείμενα, ακούστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες, ερμηνεύθηκαν συγκινητικά τραγούδια της εποχής, όλα σ’ ένα σχέδιο ροής προγράμματος που τελούσε υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του «εγκεφάλου» της εκδήλωσης, του Μίλτου, ο οποίος – σημειωτέον – τυγχάνει απόφοιτος του ως άνω σχολείου.

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta
Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Εταιρείας κ. Έφη Μπικάκη και χαιρέτισε ο γενικός πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ντύσσελντορφ κ. Β. Κοΐνης.

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta
Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Θερμές ευχαριστίες και πολλά συγχαρητήρια, για την πρόθυμη συμβολή τους στην υλοποίηση της ιδέας και το νεανικό παλμό που έφεραν στην όμορφη βραδιά, αξίζουν στις μαθήτριες Τζοάνα Καπτζίου, Αγάπη Παναϊλίδου, Γαλήνη Παπαδημητροπούλου, Δόμνα-Ευγενία Παπανικολάου και Αφροδίτη Πολύζου, καθώς επίσης και στους μαθητές Αλέξανδρο Τρέσα και Νικόλαο Ζαχαριάδη.

Photo credits: Effi Bikaki, Konstantina Nitta

Κείμενο: Γιάννης Κοτούπας

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
Διατροφή1 ώρα ago

Δεκέμβριος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες ago

Περισσότερες πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο για τους συναισθηματικά φορτισμένους οδηγούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ώρες ago

Γερμανία: Τα βενζινάδικα θα χρεώνουν πλέον και τον… αέρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδος για όποιον το επιθυμεί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ8 ώρες ago

Η άσκηση βελτιώνει τη γνωστική υγεία των ατόμων με σύνδρομο Down

ΕΙΔΗΣΕΙΣ24 ώρες ago

Ένα μοναδικά συγχρονισμένο βαλς έξι εξωπλανητών εντόπισαν επιστήμονες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τάσσονται οι περισσότεροι Βρετανοί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Δικαστήριο εγκρίνει τις υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αρχαιολογικός περίπατος στον Μόλυβο αναδεικνύει την άγνωστη Αρχαία Μήθυμνα στη Λέσβο

auf Deutsch3 εβδομάδες ago

Winterreifenpflicht: Das gilt im Ausland

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η KLM ματαίωσε δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ λόγω καταιγίδας

Deutsch4 εβδομάδες ago

Göttinnen, Gattinnen, Sklavinnen: Fragen zur Frau im alten Griechenland

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη επιβίωση

Deutsch3 εβδομάδες ago

50 JAHRE POLYTECHNIO: Eine musikalische Lesung in deutscher und griechischer Sprache

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Ένοπλοι σε σχολείο του Αμβούργου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εγκαίνια της Έκθεσης «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» στο Ludwigshafen

Deutsch4 ημέρες ago

POLYTECHNIO: Musikalischen Lesungen in Düsseldorf

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ημέρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ημερίδα για το εκλογικό δικαίωμα των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis