ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Ομόθυμη η αποδοχή του νομοσχεδίου από εκπροσώπους των φορέων της Ομογένειας

Σε πλήρη ομοθυμία, οι εκπρόσωποι των φορέων της Ομογένειας τάχθηκαν υπέρ της άρσης των περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο.
«Είμαστε η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Προβάλουμε και στηρίζουμε τα εθνικά θέματα. Το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον», ανέφεραν οι εκπρόσωποι από την Ευρώπη και την Αμερική και κάλεσαν όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, καθώς η ομοφωνία της ελληνικής Βουλής θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες και θα συμβάλει στη προσπάθεια σύνδεσης των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.
Οι εκπρόσωποι των φορέων χαρακτήρισαν «άδικες και απαράδεκτες» τις προϋποθέσεις που έθεσε ο υφιστάμενος νόμος, με αποτέλεσμα να εμποδιστεί η μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Κάλεσαν δε, σε δεύτερο χρόνο, να υιοθετηθεί το σύστημα της επιστολικής ψήφου και να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, Σέτα Θεοδωρίδου, αφού τόνισε ότι οι απόδημοι Έλληνες «είμαστε η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, προβάλλουμε την Ελλάδα με κάθε ευκαιρία, στηρίζουμε συστηματικά τα εθνικά μας θέματα και είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της στα κράτη που μας φιλοξενούν, λατρεύουμε την πατρίδα μας και το έχουμε δείξει έμπρακτα», επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της γενέτειρας να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η κ. Θεοδωρίδου εκτίμησε ότι είναι καιρός αυτή η υποχρέωση να γίνει και δικαίωμα, χωρίς περιορισμούς, χωρίς όρους για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που θέλει να συμβάλει με την ψήφο του στο υπέρτατο εργαλείο της Δημοκρατίας, την εκλογική διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα όλα τα κόμματα να ψηφίσουν την άρση των άδικων περιορισμών διότι -όπως είπε- αποδοχή της άρσης των άδικων περιοριστικών μέτρων θα φέρει την ισονομία και έτσι δεν θα υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. «Είναι τεράστια ευκαιρία για την ελληνική Βουλή και ιστορική ευθύνη για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα βουλευτή, να αποδείξουν πως η σημερινή Ελλάδα είναι η φυσική συνέχεια της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία, ψηφίζοντας την άμεση άρση όλων των περιορισμών του νόμου 4648/2019 και καθιερώνοντας στη συνέχεια την επιστολική ψήφο για όλους τους απόδημους του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, ασχέτως αν ζουν σε περιοχή με ελληνικές προξενικές αρχές ή όχι, όπως εξάλλου εφαρμόζουν πολλά σύγχρονα και ανεπτυγμένα κράτη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Θεοδωρίδου κάλεσε την ελληνική Βουλή, σε δεύτερη φάση, να θεσπίσει βουλευτικές έδρες για τους απόδημους, δημιουργώντας περιφέρειες αποδήμων, ώστε να υπάρξει και η σωστή αντιπροσώπευσή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Βραζιλίας, Σταύρος Κυριόπουλος, αφού ανέφερε ότι «δεν πρέπει να φοβούνται οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, γιατί κι εμείς Έλληνες είμαστε και θέλουμε το καλό για την πατρίδα μας» παρουσίασε τις προτάσεις του για καθιέρωση και για τους Έλληνες του εξωτερικού των όσων ισχύουν για τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ομογένειας Γερμανίας, Κωνσταντίνος Καχριμανίδης, εκπροσωπώντας 500.000 και πλέον ομογενείς, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο νεοσύστατος δευτεροβάθμιος θεσμός της Ομογένειας Γερμανίας, αριθμεί 60 θεσμούς και πλέον, μεταξύ αυτών ελληνικές κοινότητες, ελληνικά σχολεία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και χαρακτήρισε «στιγμή μεγάλης σημασίας για τον οικουμενικό ελληνισμό» την άρση των περιορισμών του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. «Σήμερα έχουμε την ευκαιρία, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, να πετύχουμε όλοι μαζί μια επανάσταση πολιτική, οικονομική και πολιτιστική, με την ενεργό συμμετοχή των ομογενών. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να φέρουμε πίσω τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά όχι μόνο αυτούς» είπε ο κ. Καχριμανίδης, προσθέτοντας πως η υπερψήφιση του νόμου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες.
«Είμαστε όλοι Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας μας και η συνεργασία μας αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη Ελλάδα, σε μια πιο δυνατή πατρίδα. Ζητάμε την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς, επίσης, πλήρες εκλογικό δικαίωμα. Ζητάμε να στηρίξετε όλοι αυτή την πρόταση, που έχει ως γνώμονα το καλό της πατρίδας. Με την αλληλεγγύη και την ενότητά μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη κοινωνία για όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, ζήτησε ο τίτλος του σχεδίου νόμου να αναφέρεται σε κατάργηση προϋποθέσεων και όχι άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού. Επίσης επιχειρηματολόγησε υπέρ της χρησιμότητας πρόβλεψης στο σχέδιο νόμου, ειδικής ένστασης και ενδεχομένως και επιτροπής εξέτασης των σχετικών ενστάσεων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, Μωυσής Νικολαΐδης, τόνισε ότι ενώ στις τελευταίες εκλογές παραχωρήθηκε η διευκόλυνση της ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους, υπήρξαν πάρα πολλοί περιορισμοί με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού να μην μπορεί να συμμετέχει και δήλωσε ότι οι απόδημοι Έλληνες είναι υπέρ του να ψηφίζουν όλοι στους τόπους κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. Σε δεύτερη φάση, ζήτησε να εξετασθεί και το θέμα της επιστολικής ψήφου και ταυτόχρονα και το θέμα της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Πάνος Δροσινάκης, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με τον προηγούμενο νόμο προκάλεσαν πικρία, αγανάκτηση και απογοήτευση σε πάρα πολλούς Έλληνες, ενώ προέκυψαν σοβαρά πρακτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή του και χαιρέτισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να τροποποιήσει αυτές τις προϋποθέσεις και να δώσει σε όλους το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Ταυτοχρόνως εξέθεσε τα διαχρονικά αιτήματα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που δεν ικανοποιούνται με τον νόμο αυτό και κάλεσε τα κόμματα να εργαστούν ώστε να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική και μια νέα στρατηγική για τον ελληνισμό της διασποράς, «διότι η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από αυτό».
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Λεωνίδας Ραπτάκης, εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με 43 από τους 93 εκλεγμένους από το εξωτερικό, (Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική, Κένυα, Ιορδανία, Ουκρανία) και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια που προσφέρει το ελληνικό Κοινοβούλιο τόσο για τους βουλευτές και τους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό όσο και για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. «Εμείς είμαστε οι πρέσβεις, όμως η γέφυρα είναι τα 300 μέλη της ελληνικής Βουλής», είπε.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Σπύρος Μεζίτης, συνεχάρη τους αρμόδιους υπουργούς για το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας πως θα αρθούν οι αντισυνταγματικοί περιορισμοί και θα επιτρέπεται σε όλους τους ενήλικες που έχουν ελληνικά διαβατήρια, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους κάτι που θα σημάνει ότι αντί για τους 20.000, περίπου, ομογενείς που ψήφισαν φέτος, να μπορούν να ψηφίσουν πάνω από 500.000.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους εκπροσώπους των φορέων της Ομογένειας για την συμμετοχή τους στον διάλογο και σε όλη την διαδικασία και δήλωσε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι όλοι τοποθετήθηκαν θετικά ως προς την άρση των περιορισμών. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου ακριβώς η φωνή η δική σας να ακούγεται πιο δυνατά, όπως ακριβώς οφείλουμε να κάνουμε» είπε.
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.
Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και μετά από δύο συνεδριάσεις αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Τα βενζινάδικα θα χρεώνουν πλέον και τον… αέρα

Την απόφαση να χρεώνουν ακόμα και τον… αέρα έλαβαν οι πρατηριούχοι στη Γερμανία γιατί, όπως υποστηρίζουν, τα μηχανήματα που τον παράγουν έχουν υψηλό κόστος.
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι πολίτες που διαθέτουν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα θα έχουν ακόμη ένα έξοδο, εκείνο της χρήσης του συμπιεστή αέρα.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνο μια πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του εμπορίου και της διάθεσης καυσίμων είχε πάρει από το 2013, την απόφαση να χρεώνει τον αέρα για τα ελαστικά των οχημάτων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδος για όποιον το επιθυμεί

Με αναφορά στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική εισήγησή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα αναφερόταν σε ένα θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης και οφείλει να αποσαφηνιστεί εγκαίρως ώστε τα κόμματα να κάνουν τους σχεδιασμούς τους και οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τους κανόνες που θα ισχύσουν.
Επεσήμανε ότι αναφέρεται στις ευρωεκλογές με ιδιαίτερη αιχμή το σύστημα για την ανάδειξη 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Όπως είχα σημειώσει και στη ΔΕΘ, και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος». Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».
Είπε ακόμη ότι αυτές τις αποφάσεις επέλεξε να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. «Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 κι ύστερα πρακτικά από την άρση κάθε εμποδίου γι αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο».
Έκανε λόγο για μία ιστορική τομή που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.
«Έτσι οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για τον τόπο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Βήμα-βήμα η διαδικασία της επιστολικής ψήφου
Τις λεπτομέρειες καθιέρωσης του μέτρου της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές παρουσίασαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.
Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία και ότι η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί μία ουσιαστική κίνηση για τον περιορισμό της αποχής.
Όπως είπε, με την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου αίρονται τα πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου κι’ αν αυτοί ζουν, όπου κι’ αν βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
«Με μια απλή, εύκολη και απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα», επισήμανε η υπουργός.
Ανέφερε, ακόμα, θα ακολουθήσουν εκτενείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του νέου έτους.
Ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος περιέγραψε την όλη διαδικασία, ανέφερε ότι στο εξωτερικό θα έχουμε μόνο επιστολική ψήφο, άρα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.
Για τους εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν για να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας θα πρέπει να αναφέρει την αιτία που δεν μπορεί να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο (π.χ, λόγοι υγείας, ηλικίας, εργασίας) ή δεν θα χρειάζεται αιτιολογία.
Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο με αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και η προθεσμία της αίτησης θα λήγει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές.
Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει
Οι φάκελοι θα αρχίσουν να στέλνονται στους αποστολείς το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με προτεραιότητα τους εκλογείς του εξωτερικού. Την αποστολή των φακέλων και της επιστολικής ψήφου θα αναλάβουν εταιρείες ταχυμεταφορών που θα αναδειχτούν μετά από διαγωνισμό.

Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.
Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.
Το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίζουμε. Στην μπροστινή όψη θα έχει όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και η επιλογή θα γίνεται με σταυρό στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος.
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιλέγονται στην πίσω όψη όπου υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο που περιλαμβάνει 42 αριθμημένα τετράγωνα (από το 1 έως το 42) που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων του κάθε κόμματος. Αντί για σταυρό, ο εκλογέας κυκλώνει τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο που που επιθυμεί. Ο αριθμός που θα αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο θα αναφέρεται στο έντυπο οδηγιών.
Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτή συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται και δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.
Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει, βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον αποστέλλει, χωρίς χρέωση, μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών.

Τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και την υπεύθυνη δήλωση την βάζει στον φάκελο επιστροφής και τον στέλνει στη διεύθυνση του παραλήπτη που είναι προσυμπληρωμένη στον φάκελο, χωρίς επιβάρυνση είτε με το ταχυδρομείο είτε με συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών.
Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών.
Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου. Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.
Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, Εισηγητές Ελεγκτικού Συνεδρίου) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους.
Η επιτροπή παραλαμβάνει τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, ελέγχουν με βάση τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα (που αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του φακέλου) την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.
Στη συνέχεια ενημερώνουν τον εκλογέα με email για την παραλαβή του φακέλου. Ακολούθως σημειώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου και τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής εκλογικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.
Τα σημεία αποστολής των επιστολικών ψήφων μπορεί να είναι σε δημόσια ή και ιδιωτικά κτίρια, τα οποίο θα μισθωθούν για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος). Ο χώρος που θα βρίσκονται οι κάλπες θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και θα παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Εάν κάποιος πάει να ψηφίσει στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσει επιστολικά, ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει, καθώς θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει.
Εάν δεν φτάσει ο φάκελος έγκαιρα ή χαθεί από τον παραλήπτη, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία εκεί.
Όσοι μετανιώσουν και θέλουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία αρκεί να μην στείλουν την επιστολική ψήφο. Αν ο φάκελος δεν έχει παραληφθεί εμπρόθεσμα (δηλαδή έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών) τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία.
Σε περίπτωση που επιλεγεί κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιος, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ένα μοναδικά συγχρονισμένο βαλς έξι εξωπλανητών εντόπισαν επιστήμονες

Ένα σπάνιο θέαμα με έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σε ένα μοναδικά συγχρονισμένο τροχιακό βαλς ανακάλυψαν επιστήμονες. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Οι έξι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το HD 110067, ένα φωτεινό αστέρι στον αστερισμό της Κόμης Βερενίκης, περίπου 100 έτη φωτός μακριά, που είναι ορατό από το βόρειο ημισφαίριο της Γης.
Το 2020 το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA, που είναι σχεδιασμένο για την αναζήτηση εξωπλανητών, εντόπισε βυθίσεις στη φωτεινότητα του άστρου, που υποδεικνύουν ότι πλανήτες περνούν μπροστά από την επιφάνεια του άστρου.
Με τις επιπλέον παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου CHEOPS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) τα σήματα αυτά ερμηνεύτηκαν ως διελεύσεις έξι πλανητών μπροστά από το άστρο. Οι πλανήτες αυτοί έχουν ακτίνα μικρότερη από τον Ποσειδώνα (γι’ αυτό και αναφέρονται ως «υπο-Ποσειδώνες»), κάτι σύνηθες για τους εξωπλανήτες.
Μελετώντας τους τρεις πιο εσωτερικούς πλανήτες, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τροχιές και των έξι πλανητών, που κυμαίνονται από περίπου εννιά ημέρες για τον πιο εσωτερικό πλανήτη έως περίπου 54 ημέρες για τον πιο εξωτερικό. Και οι έξι πλανήτες βρίσκονται σε συντονισμένες τροχιές, δηλαδή ασκούν βαρυτική επίδραση ο ένας στον άλλο καθώς περιφέρονται.
Συγκεκριμένα, όταν ο πλησιέστερος πλανήτης στο αστέρι κάνει τρεις πλήρεις περιφορές γύρω του, ο δεύτερος κάνει δύο την ίδια στιγμή. Αυτό ονομάζεται συντονισμός 3:2 και επαναλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων πιο κοντινών πλανητών. Μεταξύ των πιο απομακρυσμένων πλανητών διαπιστώθηκε το μοτίβο τεσσάρων τροχιών για κάθε τρεις του επόμενου πλανήτη (συντονισμός 4:3).
Η τροχιακή διάταξη των πλανητών δείχνει ότι το σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το σχηματισμό του πριν από περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια.
Σημειώνεται ότι οι πλανήτες γύρω από τα αστέρια τείνουν να σχηματίζονται σε συντονισμό, αλλά η ισορροπία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί και τα συστήματα πολλαπλών πλανητών που διατηρούν τον συντονισμό τους είναι σπάνια.
«Πιστεύουμε ότι μόνο το 1% όλων των συστημάτων παραμένει σε συντονισμό», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ραφαέλ Λούκε, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «αυτή η ανακάλυψη πρόκειται να γίνει ένα σύστημα αναφοράς για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι υπο-Ποσειδώνες, ο πιο κοινός τύπος πλανητών έξω από το Ηλιακό μας σύστημα, σχηματίζονται, εξελίσσονται, καθώς και από τι αποτελούνται και αν διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για να υποστηρίξουν την ύπαρξη νερού στην επιφάνειά τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τάσσονται οι περισσότεροι Βρετανοί

Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και αν αυτό θα σήμαινε την επαναφορά της ελεύθερης εγκατάστασης Ευρωπαίων εργαζομένων στη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο δραστικός περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.
Τους τελευταίους μήνες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πλέον ότι το Brexit ήταν λάθος.
Η χθεσινή δημοσκόπηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα αφότου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε κάθε ρεκόρ πέρσι, ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με εκείνη του 2015, δηλαδή μια χρονιά πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι σχεδόν έξι στους δέκα (57%) Βρετανούς στηρίζουν την ένταξη στην ενιαία αγορά. Μόνο ένας στους πέντε διαφωνεί.
Μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit και τώρα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το Εργατικό Κόμμα, εφόσον διεξάγονταν εκλογές αύριο, το 53% είπε ότι τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ενιαία αγορά και το 31% κατά.
Από εκείνους που ψήφισαν υπέρ του Brexit και σκοπεύουν να ψηφίσουν το Συντηρητικό κόμμα στις εκλογές, μόνο το 29% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην ενιαία αγορά και το 54% διαφωνεί.
Οι Εργατικοί, που προηγούνται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, έχουν υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Ο ηγέτης τους, Κιρ Στάρμερ, έχει δηλώσει πάντως ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή στην ενιαία αγορά.
Σε γενικές γραμμές, το 72% των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.138 ανθρώπων, ανέφερε η YouGov.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Δικαστήριο εγκρίνει τις υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

Δικαστήριο στη νότια Γερμανία αποφάνθηκε πως η οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) δημιουργεί τόσο σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ώστε δικαιολογείται η υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα σε δημοσιογράφους και την οργάνωση.
Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε προσφυγές που έγιναν από δημοσιογράφους για την παρακολούθηση από την αστυνομία των επικοινωνιών τους με την ακτιβιστική οργάνωση, η οποία είναι γνωστή στη Γερμανία επειδή μπλοκάρει την οδική κυκλοφορία.
Οι ακτιβιστές της Letzte Generation έχουν πραγματοποιήσει και άλλες διαμαρτυρίες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο δημόσιο χώρο, όπως σε μουσεία και σε μείζονες εκδηλώσεις.
Οι αρχές στη Βαυαρία ερευνούν εδώ και μήνες τα μέλη της Letzte Generation ως ύποπτα για σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιδρομές σε σπίτια και άλλες έρευνες.
Πριν από αρκετούς μήνες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αποκάλυψαν πως η αστυνομία του κρατιδίου της Βαυαρίας προέβαινε το φθινόπωρο του 2022, κατ’ εντολήν της εισαγγελίας του Μονάχου, σε υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και εκείνων που γίνονταν από τηλέφωνο του γραφείου Τύπου της οργάνωσης.
Οι υποκλοπές πραγματοποιούνταν με την έγκριση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου.
Το μέτρο είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από δημοσιογράφους και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου στη Γερμανία.
Το δικαστήριο αυτό αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι η απειλή που δημιουργείται από τους ακτιβιστές δικαιολογεί την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Οι υποκλοπές στη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας ήταν μια «εντατική, αλλά σύντομη παρέμβαση».
Οι δημοσιογράφοι, σε βάρος των οποίων έγιναν οι υποκλοπές, μπορούν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό κατά της απόφασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ακριβότερο αλλά και… δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία

Ακριβότερο και δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στην Γαλλία.
Ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό παρουσίασε το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέποντας γενική άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων καθώς και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται το κάπνισμα.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το 2024 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει στα 12 ευρώ.
Προβλέπεται επίσης απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια πάρκα, στις παραλίες, στα δάση και σε περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία.
Θα απαγορεύεται επίσης η είσοδος των ανήλικων τα καταστήματα που πουλούν τσιγάρα και είδη καπνού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ