Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στον Τύμβο Καστά επιστρέφουν τα αποκομμένα μάρμαρα του περίβολου μετά από 2.100 χρόνια

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από 2.100 χρόνια, οι μαρμάρινοι όγκοι (δόμοι) με τους οποίους ήταν επενδυμένος ο εξαιρετικής τέχνης εξωτερικός περίβολος του εντυπωσιακού Tύμβου Καστά επιστρέφουν και πάλι στη θέση τους, χάρη στη μελέτη και εποπτεία του αρχιτέκτονα Δρ. Μιχάλη Λεφαντζή.

Οι δόμοι, επιστρέφουν στην αρχική τους θέση μετά από ένα μεγάλο ταξίδι διασποράς τους στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα.

Οι δόμοι αποξηλώθηκαν από τους Ρωμαίους κατακτητές σε μια προσπάθεια εξαφάνισης του λαμπρού μνημείου που αποτέλεσε σημείο αναφοράς της δόξας του Μακεδονικού στρατού και της εκστρατείας στην ανατολή.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την ανακάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη της Κατερίνας Περιστέρη, ο Τύμβος Καστά αποτελεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο ανυπολόγιστης αξίας και γοήτρου για τη χώρα μας.

Το μυστήριο των διάσπαρτων μαρμάρινων δόμων

Η προέλευση ενός μεγάλου πλήθους μαρμάρινων δόμων που ήταν διάσπαρτοι κατά μήκος της κοίτης του Στρυμόνα, πέριξ της Αμφίπολης, αποτελούσε για πολλά χρόνια μυστήριο για τους αρχαιολόγους.

Ο αριθμός τους ήταν τόσο μεγάλος, που το 1934 η γερμανική εταιρία που κατασκεύασε το φράγμα της λίμνης Κερκίνης στον Λιθότοπο, χρησιμοποίησε 1.600 τεμάχια, προκειμένου να αποφύγει τη χρήση τσιμέντου που και ακριβότερο ήταν και δεν παρείχε τη σταθερότητα που προσέφερε το μάρμαρο.

Πηγή φωτογραφίας: Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όσα μάρμαρα δεν χρησιμοποιήθηκαν τότε για το εν λόγω έργο, έμειναν για δεκαετίες βυθισμένα στον πυθμένα της Κερκίνης. Όταν το 2014 κατέβηκε η στάθμη των υδάτων, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του μαρμάρινου περιβόλου του Τύμβου Καστά, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις.

Νωρίτερα, και αρκετές δεκαετίες πίσω, μάρμαρα από τον περίβολο του Τύμβου Καστά είχαν ανακαλυφθεί στο Στρυμόνα στη διάρκεια των έργων διευθέτησης της κοίτης του ποταμού. Ένα μέρος αυτών χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του νέου βάθρου του περίφημου Λέοντα της Αμφίπολης.

Το Φθινόπωρο του 1970, οι Γάλλοι αρχαιολόγοι Stellas Grobel Miller και Stephen G. Miller πέρασαν δέκα ημέρες στην Αμφίπολη, ασχολούμενοι με τη συγκέντρωση των μαρμάρων που είχαν βγει από τον Στρυμόνα.

Πηγή φωτογραφίας: Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσουν δίπλα στον Λέοντα της Αμφίπολης, τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν και από τις δύο όχθες του ποταμού, έτσι ώστε να είναι εύκολη η μελέτη τους από τους ερευνητές του μέλλοντος και αυτό το έργο τους δεν ήταν καθόλου αμελητέο. Επιπλέον, συνέταξαν έναν κατάλογο με τα ευρήματα, στον οποίο επιχείρησαν μια ομαδοποίηση των μαρμάρινων μελών, για τα οποία κανείς εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να φανταστεί από πού προέρχονταν.

Έργο δύσκολο και επίπονο η ταύτιση των δόμων

Από το 2012, στην πρώτη φάση της ανασκαφικής έρευνας, όταν αποκαλύφθηκε ο πώρινος και ο μαρμάρινος περίβολος, ο Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής μελέτησε και ταύτισε τους σκόρπιους δόμους με την τοιχοποιία του Τύμβου Καστά.

Σε αυτή τη μελέτη βασίστηκε σήμερα η ταύτιση των αρχιτεκτονικών μελών. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο, καθώς πρόκειται για χιλιάδες δόμους, προερχόμενους από διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή φωτογραφίας: Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο εντυπωσιακός περίβολος μήκους 497 μέτρων και συνολικού πάχους 1,60 μέτρων, αποτελείται από χιλιάδες δόμους.

Περίπου το 1/3 του, που είναι πάνω από 100 μέτρα, σώθηκε σε άριστη κατάσταση και είναι το ανατολικό τμήμα, από την πλευρά του μνημείου. Συνολικά, έχουν συγκεντρωθεί 365 δόμοι από το χώρο δίπλα στον Λέοντα και 100 από την λίμνη Κερκίνη, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι με τη σειρά δόμησης, στη δυτική πλευρά του Τύμβου. Α

υτοί οι δόμοι θα αξιοποιηθούν για την αναστήλωση του περιβόλου.

Οι μαρμάρινοι δόμοι που λείπουν ανέρχονται στους 2.150 και είναι διαφόρων κατηγοριών. Από αυτούς οι 1.600 βρίσκονται στον πυθμένα της Κερκίνης, ενώ υπάρχουν και περίπου 150 που χρησιμοποιήθηκαν για το βάθρο του Λέοντα, στη σημερινή του θέση.

Ένα δημόσιο έργο που παρήγγειλε βασιλιάς

Το έργο της αναστηλωτικής εργασίας του μαρμάρινου περίβολου είναι σχεδόν τιτάνιο καθώς πρέπει να ταυτιστούν όλοι οι δόμοι που βρέθηκαν ακολουθώντας μάλιστα την τεχνική εκείνης της εποχής. Να σημειωθεί πως ο κ. Λεφαντζής μελέτησε εμπεριστατωμένα την αναστήλωση της στοάς του Ευμένους στην Αθήνα και επιτέλεσε ανάλογο έργο στο παρελθόν.

Εκείνο που αξίζει να τονιστεί και προκύπτει μέσα από τη μελέτη που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας του μνημείου, είναι ότι η κατασκευή του μαρμάρινου περίβολου έγινε από δυο διαφορετικά συνεργεία. Και τα δυο ξεκίνησαν από κοινό σημείο αλλά διέγραψαν διαφορετικές κατευθύνσεις: το ένα από την ανατολική πλευρά προς τη δυτική και ένα άλλο από τη δυτική προς την ανατολική. Χρειάστηκαν δυόμιση περίπου χρόνια προκειμένου ολόκληρος ο περίβολος να επενδυθεί με μάρμαρο.

Πηγή φωτογραφίας: Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής, προϊστάμενος του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, «ο περίβολος αυτός αποτελούνταν από χιλιάδες κυβικά μάρμαρο, ένα υλικό ιδιαίτερα ακριβό που έπρεπε να μεταφερθεί από μακριά. Με δεδομένο ότι στη Μακεδονία δεν χρησιμοποιούνταν το μάρμαρο ως κατασκευαστικό υλικό αλλά κυρίως ο πωρόλιθος με κονίαμα (επίχρισμα), γίνεται αντιληπτό πως ο εντυπωσιακός μαρμάρινος περίβολος ήταν ένα μεγάλο δημόσιο έργο της εποχής. Ένα έργο, που μόνο βασιλιάς θα μπορούσε να παραγγείλει».

Μια νέα εποχή για το λαμπρό μνημείο

Το έργο της λεγόμενης διδακτικής αναστήλωσης του περιβόλου που ήδη ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών περιλαμβάνει την τοποθέτηση των μαρμάρινων δόμων που έχουν ήδη βρεθεί και ταυτιστεί σε τρία διαφορετικά σημεία, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του μνημείου.

Ωστόσο, ο κ. Λεφαντζής υπογραμμίζει πως η διαδικασία ταύτισης και απόδοσης των μελών είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο που εκτελείται από επιστήμονες που ασχολούνται για χρόνια με το συγκεκριμένο αντικείμενο δουλειάς σε ανάλογα μνημεία όπως η Ακρόπολη. «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά, για ένα πάρα πολύ δύσκολο παζλ σε απλή γλώσσα, καθώς η ταύτιση και η πλήρης απόδοση των μαρμάρινων δόμων απαιτεί και τους ανάλογους συνδέσμους που δεν είναι εύκολο να βρεθούν».

Φωτορεαλιστικό σχέδιο της διδακτικής αναστήλωσης. Πηγή φωτογραφίας: Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αναστήλωση αυτή αποτελεί ένα από τα στοιχεία που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης του εντυπωσιακού μνημείου του Τύμβου Καστά.

Ο κ. Λεφαντζής υπογραμμίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «όπως εισέρχεται ο επισκέπτης στο χώρο θα βλέπει το αναστηλωμένο τμήμα που θα αποτελείται, στην σειρά ύψους, από πέντε μαρμάρινες βάσεις, δυο ορθοστάτες και έναν καταληπτήρα. Λίγα μέτρα δυτικότερα, θα υπάρχει ένα δεύτερο τμήμα πιο ολοκληρωμένο που θα περιλαμβάνει οκτώ μαρμάρινες βάσεις, τέσσερεις ορθοστάτες, τρεις καταληπτήρες, δυο πλάγιους ορθοστάτες και ένα γείσο.

Στην συνέχεια, θα επισκέπτεται το εσωτερικό του μνημείου και στην έξοδο με φορά προς την ανατολή θα βλέπει την ολοκληρωμένη μορφή του περιβόλου, όπως αυτή διασώθηκε μέσα στους αιώνες και αποκαλύφθηκε από την ανασκαφή του 2012».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το KOUZINA 2024: η τελετή λήξης στην παραλία Ιερισσού

Published

on

Από

Μέσα από το έργο εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι τιμήθηκαν για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους στη διοργάνωση, το KOUZINA συνδέθηκε με ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ. Πηγή φωτογραφίας: Eastern Halkidiki

Με τη συμμετοχή 182 τουριστικών επιχειρήσεων και 26 κοινωνικών φορέων, ο Δήμος Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής «αποχαιρέτησαν» το KOUZINA 2024, το οποίο φέτος διήρκεσε 4 ολόκληρους μήνες, έχοντας αναδείξει όλες τις τουριστικές μορφές, που αναπτύσσονται στην Ανατολική Χαλκιδική.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων συμμετοχής (8.9.24) παρουσιάσθηκε ο απολογισμός έργου της διοργάνωσης, η οποία αποτελεί κορυφαίο πλέον εθνικό θεσμό και έμπρακτη απόδειξη του «πώς η γαστρονομία μετατρέπεται σε όχημα τουριστικής ανάπτυξης στους σύγχρονους τουριστικούς προορισμούς».

«Ανάμεσα στους φετινούς στόχους», είπε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, «ήταν η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και των διεθνών σχέσεων του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία εκδηλώθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του διεθνούς συμποσίου με τίτλο Following Aristotle: 9 από τις 11 δικτυωμένες (με το Δήμο) ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις παρουσίασαν τη σύνδεσή τους με την αριστοτελική φιλοσοφία και τον αθωνικό πολιτισμό».

Πηγή φωτογραφίας: Eastern Halkidiki

Μέσα από το έργο εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι τιμήθηκαν για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους στη διοργάνωση, το KOUZINA συνδέθηκε με ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ, που αποτελούσαν γιορτές των ελληνιστικών χρόνων, αφιερωμένων στον Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Παράλληλα το KOUZINA ανέδειξε τη χρήση 33 τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική, αλλά και το έργο αντίστοιχων παραγωγών, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο εντάσσουν τα προϊόντα τους στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, δημιουργώντας σταδιακά έναν προορισμό, η γαστρονομία του οποίου αποτελεί πρότυπο κυκλικής οικονομίας.

Το KOUZINA βασίσθηκε σε ένα προωθητικό σχέδιο, όπου 5 κορυφαίες παρεμβάσεις προετοίμασαν το κυρίως θέμα του.

Πηγή φωτογραφίας: Eastern Halkidiki

Ξεχωριστό ήταν το δρώμενο, όπου το «αριστοτελικό παραμύθι» περιέγραψε (μέσα από ιστορική παράθεση στοιχείων) την καθημερινότητα του Στανού και του Παλαιοχωρίου – από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι τους σύγχρονους, τοποθετώντας τον Αλέξη Ζορμπά να περιηγείται στις ορεινές διαδρομές του Κάκαβου και του Αριστοτελικού Όρους.  Times, Sunday Times, The Sun, Express.co περιέγραψαν με μοναδικό τρόπο αυτήν τη σύνδεση, ενώ ανέδειξαν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Κατά τη διάρκεια του KOUZINA ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώθηκε με το Δήμο Banja Luca, συνεχίζοντας το οργανωμένο άνοιγμα στα δυτικά βαλκάνια, ενώ αφιέρωσε μία ολόκληρη θεματική ενότητα στην κουζίνα της Σικελίας και στις δικτυωμένες με το Δήμο Αριστοτέλη σικελικές πόλεις: Παλέρμο και Μεσσήνα.  Το 2025 η Αριστοτελική Σύμπραξη και η Fiavet Sicily διοργανώνουν το 1ο Συμπόσιο Σχολικού Τουρισμού στην Ανατολική Χαλκιδική, με τη συμμετοχή 100 περίπου Σικελών μαθητών.

Τιμώμενος ευρωπαϊκός προορισμός ήταν η Μάλτα, στην οποία αφιερώθηκε ένα ολόκληρο γαστρονομικό τετραήμερο, ενώ ιδιαίτερο ήταν το πολιτιστικό-γαστρονομικό αφιέρωμα στο Καζακστάν.

Πηγή φωτογραφίας: Eastern Halkidiki

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός ήταν η Φλώρινα, η οποία αναγνώρισε στο έπακρο την επιλογή του KOUZINA. Ένα ολόκληρο τριήμερο, αφιερωμένο στη μακεδονίτικη μουσική των χάλκινων και στη γαστρονομία της πόλης στάθηκε αφορμή για γιορτή στη Μεγάλη Παναγία, την Αρναία και την Ιερισσό.

Το φετινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην Αρναία, όπου αναβιώνει ο Αρνιώτικος Γάμος: βήμα προς βήμα μία καταγραφή πολιτισμού, ενταγμένη ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από φέτος.


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Το φετινό καλοκαίρι το πιο θερμό στα χρονικά για την Ελλάδα

Published

on

Από

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την χώρα μας. Photo credits: Pennygeorg / pixabay

Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα που ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Το καλοκαίρι 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα.

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο δεύτερος θερμότερος πίσω από τον Αύγουστο του 2021.



Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφεται ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και κατά +1°C το μέχρι πρότινος θερμότερο καλοκαίρι του 2012.

Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του καλοκαιριού αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.3°C.

Σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι του 2024 κυμάνθηκε κατά 2-3°C (μέχρι και +4°C σε κάποιες περιοχές) πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2°C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +1.4 °C.

Οι χαμηλότερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της επίδρασης του μελτεμιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Μετέωρα στη λίστα των σημαντικότερων Μνημείων Γεωλογικής Κληρονομιάς

Published

on

Από

Τα Μετέωρα έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και η περιοχή των Δήμων Μετεώρων και Πύλης αναγνωρίσθηκε ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Photo credits: john_Ioannidis / pixabay

Τα Μετέωρα εντάχθηκαν στον κατάλογο με τα 100 σημαντικότερα Γεωλογικά Μνημεία παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που ανακοινώθηκαν από την Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών (ΙUGS).

Ας σημειωθεί ότι από το 2022 στα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται άλλες δύο θέσεις από την Ελλάδα, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα Μετέωρα έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πέρυσι η περιοχή των Δήμων Μετεώρων και Πύλης αναγνωρίσθηκε ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.



Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών, η κορυφαία παγκόσμια οργάνωση στις γεωεπιστήμες, σε συνεργασία με την UNESCO, ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών υλοποιεί σε συνεργασία με την UNESCO ένα Διεθνές Πρόγραμμα τα τελευταία 4 χρόνια με σκοπό την καταγραφή, αξιολόγηση και ανάδειξη των σημαντικότερων Μνημείων Γεωλογικής Κληρονομιάς.

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι μεταξύ των 174 θέσεων από 64 χώρες που υποβλήθηκαν στην Διεθνή Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς και αξιολογήθηκαν φέτος, περιλαμβάνονται τα Μετέωρα στις 100 σημαντικότερες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ως Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGS Geological Heritage Site) ορίζεται μία περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή/και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς και/ή έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μήλος ξεχωρίζει για τις εναλλακτικές της δυνατότητες

Published

on

Από

Photo credits: moniek58 / pixabay

Η Μήλος, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, κερδίζει, πέρα από τις παραδοσιακές, ακόμα και τις πιο μακρινές αγορές, όπως η Ινδία, η Αυστραλία και η Αμερική.

Πρόσφατα, το κυκλαδίτικο νησί, αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά για τις εναλλακτικές του δυνατότητες μέσω της ινδικής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Outlook Traveller και συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα ελληνικά νησιά για «τους μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς και της αμμώδεις παραλίες της».

Η Μήλος όμως συγκαταλέχτηκε και ανάμεσα στα ελληνικά νησιά που προτείνει και το αυστραλιανό περιοδικό Signature Luxury Travel που αναφέρει ότι «το ηφαιστειογενές νησί της Μήλου φημίζεται για το σεληνιακό του τοπίο από σκληρό μαύρο βράχο λάβας και απαλή λευκή πέτρα τούφας, που σχηματίζουν μια εντυπωσιακή ακτογραμμή από βράχους που περιτυλίγονται από τιρκουάζ νερά.



Η Μήλος είναι εύκολα προσβάσιμη με αεροπλάνο και με πλοίο καθώς πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς τον Πειραιά, τη Σαντορίνη, την Ίο, τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο και άλλα. Το ταξίδι μεταξύ της Μήλου και της Σαντορίνης με πλοίο διαρκεί μόνο δύο ώρες. Αυτό που πρέπει να κάνετε στη Μήλο είναι να περάσετε μια μέρα κάνοντας yachting.

Υπάρχει μεγάλη πληθώρα γιοτ που κάνουν τον γύρο του νησιού, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει τα μικροσκοπικά ψαροχώρια βαμμένα σε χρώματα καραμέλας, καθώς και τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς βράχων, τις αμμώδεις παραλίες και τις παράκτιες σπηλιές, μερικές από τις οποίες μπορείτε και να κολυμπήσετε.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Άνδρος, το αγαπημένο νησί των Ελλήνων που είναι ιδανικό για τους Βρετανούς

Published

on

Από

Οι εξερευνητές μπορούν να απολαύσουν την πλούσια τοπική πανίδα, για μια αυθεντική Ελληνική εμπειρία με σηματοδοτημένα μονοπάτια που διασχίζουν όλο το νησί. Photo credits: freegr / pixabay

Την Άνδρο «ανακαλύπτει» η Express σε πρόσφατο αφιέρωμα παροτρύνοντας τους εκατομμύρια αναγνώστες να προτιμήσουν τον «μυστικό» παράδεισο των Ελλήνων έναντι προορισμών με συνωστισμό τουριστών.

Σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα, «η Άνδρος στις Κυκλάδες είναι ένας ονειρεμένος προορισμός σε απόσταση δύο ωρών από την Αττική με γαλήνια φυσική ομορφιά και υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά.

Οι εξερευνητές μπορούν να απολαύσουν την πλούσια τοπική πανίδα, συμπεριλαμβανομένων των ελιών, για μια αυθεντική Ελληνική εμπειρία με σηματοδοτημένα μονοπάτια που διασχίζουν όλο το νησί.



Ανάμεσα στους άλλους ιστορικούς θησαυρούς, τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπατσί και της Παναγίας Τρομαρχιών στο Κόρθι είναι άξια θαυμασμού με πληθώρα κειμηλίων και χειρογράφων. Το κάστρο της Φανερωμένης του 11ου αιώνα, η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη-φρούριο του νησιού, αξίζει επίσης μια επίσκεψη.

Επιπλέον, τις εντυπώσεις “κλέβει” το διάσημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που φιλοξενεί μοναδικές συλλογές γλυπτών και ζωγραφικής.

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία στη Χώρα και την Παλαιόπολη προσφέρουν επίσης μια συναρπαστική ματιά στη γεμάτη εναλλαγές ιστορία του νησιού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ανοικτοί για το κοινό 18 φάροι της Ελλάδας στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ημέρας Φάρων

Published

on

Από

Οι φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό σήμερα από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00. Photo credits: Malenka / pixabay

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου έχουν σήμερα οι πολίτες, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το ΓΕΝ, 18 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00. Πρόκειται για τους φάρους :

Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Ακρωτήρι – Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Αρκίτσα – Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Μουδάρι – Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Γουρούνι – Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Κερί – Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Κρανάη – Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Μελαγκάβι – Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Πλάκα – Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Κόρακα – Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Ταίναρο – Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο)

Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Βασιλίνα – Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Δουκάτο – Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Κατάκολο – Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Δρέπανο – Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Κάστρο Αντιρρίου – Ναύπακτος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ6 ώρες ago

Λεπτομερείς χάρτες των μαγνητικών πεδίων του στέμματος του Ήλιου δημιούργησε το τηλεσκόπιο Inouye

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ7 ώρες ago

Ηλικιακό περιορισμό στη χρήση των social media θέτει η Αυστραλία

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ13 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε το KOUZINA 2024: η τελετή λήξης στην παραλία Ιερισσού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Ακύρωση των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά για δεύτερη ημέρα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ15 ώρες ago

Οι Νεάντερταλ μπορεί να εξαφανίστηκαν λόγω του… αντικοινωνικού τρόπου ζωής τους

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 ημέρα ago

Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Copernicus: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Έντονη αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό στην Bundestag

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Διασποράς στο επίκεντρο της συνάντησης του Φ. Φόρτωμα με την Μ. Μυρογιάννη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Υψηλότερος κίνδυνος άσθματος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η British Airways αναστέλλει τις πτήσεις προς το Πεκίνο έως το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Άδεια για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στις 23 Αυγούστου έδωσαν οι τουρκικές αρχές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Σε βασικό μέσο για την πραγματοποίηση οικονομικών συναλλαγών έχουν μετατραπεί τα smartphones

Διατροφή4 εβδομάδες ago

4 Νόστιμες καλοκαιρινές συνταγές με πιπεριές

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Εκτίμηση για ένα εκατομμύριο επισκέπτες στην Κνωσό το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ξεκινά το έργο «Διεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ»

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: 39χρονος επιβιβάστηκε δύο φορές σε αεροπλάνο χωρίς εισιτήριο και ταξίδεψε!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Νέο ρεκόρ ημερήσιας θερμοκρασίας καταγράφηκε στα ύδατα της Μεσογείου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Δολοφονία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης

Europolitis TV5 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV6 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis