Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοποθέτηση Πάνου Δροσινάκη για την ΟΕΚ Γερμανίας σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ

Στην συζήτηση στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των Αποδήμων συμμετείχε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΟΕΚ κ. Πάνος Δροσινάκης τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, 21 Ιουλίου 2023, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο κ. Δροσινάκης αρχικά χαιρέτησε “την προσπάθεια της κυβέρνησης να τροποποιήσει τις προϋποθέσεις και να δώσει σε όλους το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους”, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα διαχρονικά αιτήματα της Ομοσπονδίας, τα οποία “πηγαίνουν πιο μακριά και δεν έχουν ικανοποιηθεί με τον ισχύοντα νόμο”.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, κατά την πρωτολογία του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ανέφερε τα εξής:

“Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την δυνατότητα που δίνετε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, ξανά μετά το 2019, να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Ο νόμος 4648 του 2019 ήταν ένα πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση. Οι προϋποθέσεις και οι όροι που θέτει, όμως, δημιούργησαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με ημερομηνία λήξης και ουσιαστικά αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα από πολλούς Έλληνες του κόσμου να ασκήσουν το υπάρχον και αναφαίρετο δικαίωμά τους να ψηφίσουν, στον τόπο κατοικίας τους.

Οι υφιστάμενες προϋποθέσεις προκάλεσαν, έτσι, πικρία, αγανάκτηση και απογοήτευση. Επίσης προέκυψαν σοβαρά πρακτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή του, όπως π.χ. οι μεγάλες, εν μέρει τεράστιες αποστάσεις ως το κοντινότερο εκλογικό τμήμα, που έπρεπε να διανύσουν πολλοί ομογενείς, για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Ο νόμος αυτός περιέχει διατάξεις άδικες και απαράδεκτες και δημιουργεί προβλήματα και πρέπει όντως να αλλάξει!

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την προσπάθεια της κυβέρνησης να τροποποιήσει τις προϋποθέσεις και να δώσει σε όλους το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Όμως τα διαχρονικά αιτήματα της Ομοσπονδίας πηγαίνουν πιο μακριά και δεν έχουν ικανοποιηθεί με τον ισχύοντα νόμο. Τις απόψεις και τις θέσεις μας τις καταθέσαμε το 2019 στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, τρία μέλη του τότε ΔΣ ήλθαμε στην Αθήνα και τοποθετηθήκαμε.

Οι θέσεις της ΟΕΚ, που ισχύουν ήδη από την δεκαετία του 1970:

1) Όλοι, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους στον τόπο καταγωγής τους στην Ελλάδα, πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς περιορισμούς οποιασδήποτε μορφής στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

2) Να εξασφαλιστεί η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών αποδήμων βουλευτών! Πρέπει οι απόδημοι με σταυροδοσία να αποφασίζουν, ποιοι θα τους αντιπροσωπεύσουν στην Ελληνική Βουλή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κατά προτίμηση μέσω εκλογικών περιφερειών ή έστω και μίας εκλογικής περιφέρειας εξωτερικού. Η λύση του ψηφοδελτίου επικρατείας αποτελεί λύση ανάγκης.

3) Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των αποδήμων, αν θα ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ένα εκλογικό κέντρο στον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό ή με επιστολική ψήφο. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό στην Ευρώπη και οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι απόλυτα αδιάβλητες. Με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορεί να εφαρμοστεί και η κατάθεση της ψήφου ηλεκτρονικά, επίσης χωρίς τον φόβο παραβίασης του αδιάβλητου της ψηφοφορίας. Στην Ελλάδα έχουμε και την πείρα και το ειδικευμένο προσωπικό στην πληροφορική, που μπορεί να αναπτύξει ένα αδιάβλητο και ασφαλές σύστημα ηλεκτρονικής εκλογικής διαδικασίας.

4) Η ψήφος των αποδήμων να είναι ισότιμη, χωρίς διαχωρισμούς και να προσμετράται στο γενικό αποτέλεσμα. Τα επιχειρήματα για 2-3 εκατομμύρια ψηφοφόρων, που θα «αλλοιώσουν το εκλογικό σώμα και το αποτέλεσμα» ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ. Δεν αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα, συναποτελούμε το εκλογικό σώμα! Δεν αλλοιώνουμε το αποτέλεσμα, το συνδιαμορφώνουμε!

Δεν είμαστε ξεκομμένοι από την Ελλάδα και από τα αποτελέσματα των εκάστοτε πολιτικών, είμαστε αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας και οι πολιτικές μάς επηρεάζουν όπου κι αν ζούμε, κυρίως βέβαια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Οι δεσμοί μας με την Ελλάδα, τόσο σε κοινωνικό και σε οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οικονομικό είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Αυτοί που δεν γνωρίζουν και δεν επηρεάζονται άμεσα, δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, γιατί δεν ενδιαφέρονται, τόνισε ο κ. Δροσινάκης ενώ στη συνέχεια έκανε ξεχωριστή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και τη στρατηγική ενσωμάτωσής τους που είναι αναγκαία.

“Κυρίες και κύριοι βουλευτές, εμείς οι Έλληνες της διασποράς ήμασταν πάντα στο παρελθόν και θα είμαστε πάντα στο μέλλον στο πλευρό της Ελλάδας. Όμως οι λόγοι κάποιων πολιτικών προσώπων, που τις Κυριακές διατυπώνουν την άποψη, πως είμαστε εθνικό κεφάλαιο και πρεσβευτές της πατρίδας μας, αλλά τις Δευτέρες το ξεχνούν και αδιαφορούν για τα τεκταινόμενα στο εξωτερικό, δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Τα προβλήματα που έχουμε οι Έλληνες στο εξωτερικό είναι πολλά:

• Τα προβλήματα που έχουν οι Ελληνικές Κοινότητες και γενικά οι φορείς μας,

• Το απενεργοποιημένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ),

• Η ελλιπής ελληνική εκπαίδευση με τα πολλά προβλήματα (τώρα που μιλάμε κλείνει το Υπ. Παιδείας το 2ο Δημοτικό Σχολείο στο Μόναχο, με 100 Έλληνες μαθητές!), η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την οποία επιφέρει εμφανή αρνητικά αποτελέσματα για τα Ελληνόπουλα τελευταίας γενιάς στην σύνδεση που έχουν με την πατρίδα.

• Ο κίνδυνος πλήρους ενσωμάτωσης και αποκοπής των νέων Ελλήνων της διασποράς από την πατρίδα, είναι προβλήματα που υφίστανται, εντείνονται και διογκώνονται, αλλά μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζονται.

Οι αλλαγές του ισχύοντος νόμου και η άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και η εκλογή διακριτών βουλευτών της διασποράς, μπορούν επομένως να γίνουν αντιληπτά, μόνο ως το πρώτο βήμα και το πρώτο λιθαράκι στο οικοδόμημα μίας νέας, ολοκληρωμένης και σταθερής στρατηγικής για τον Ελληνισμό της διασποράς.

Η έλλειψη αυτής της στρατηγικής τις τελευταίες δεκαετίες απομακρύνει ολοένα και περισσότερους Έλληνες απόδημους από την Ελλάδα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσετε αυτήν την κατρακύλα και να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις, ώστε να αντιστραφεί η πορεία στα επόμενα δέκα, είκοσι χρόνια!

Πρέπει η Ελλάδα να παύσει να παρακολουθεί αμέτοχη και ανήμπορη την πλήρη ενσωμάτωση των Ελλήνων στις κοινωνίες που ζουν, αποδεχόμενη την απώλεια αυτού του σημαντικού εθνικού κεφαλαίου και την αποξένωση των νέων Ελλήνων της διασποράς από την μητέρα πατρίδα!

Ελπίζουμε και καλούμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υπερψηφίσουν τις απαραίτητες αλλαγές. Σας καλούμε όλους να εργαστούμε μαζί, ώστε να συζητηθεί, αποφασιστεί και εφαρμοστεί μία νέα πολιτική και μία νέα στρατηγική για τον Ελληνισμό της διασποράς, γιατί η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από αυτό.

Μετά τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις της υπουργού, κυρίας Κεραμέως και των μελών της επιτροπής, ο Π. Δροσινάκης στην δευτερολογία του τόνισε, επιγραμματικά, τα εξής:

• Συμφώνησε με την πρόταση, να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς, όταν αυτή συσταθεί σε σώμα, και τις οργανώσεις των αποδήμων.

• Συμφώνησε με την πρόταση να γίνουν μόνιμες κοινές θεματικές επιτροπές με τους απόδημους Έλληνες.

• Επανέλαβε την πρόταση να εκλέγεται ένας ικανός και διακριτός αριθμός Ελλήνων απόδημων βουλευτών σε ειδικά ψηφοδέλτια και συμφώνησε με την πρόταση, να συμμετέχουν οι απόδημοι στην διαδικασία εκλογής των υποψηφίων.

Η επιλογή μπορεί να γίνεται, για παράδειγμα, με διαδικασίες μέσα από ένα νέο ΣΑΕ ή μέσω ήδη υπαρχόντων φορέων, είτε με άμεσες προτάσεις αποδήμων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά, όπως ανέφερε.

Επίσης τόνισε πως οι ίδιοι οι ομογενείς του εξωτερικού θα πρέπει με σταυροδοσία να επιλέγουν, ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σχετικά με τον αριθμό, ανέφερε πως θα μπορούσαν να είναι πέντε στους τριακόσιους, που φυσικά θα εκλέγονται μέσω των κομμάτων, άρα δεν θα επηρεάζουν υπέρμετρα το τελικό αποτέλεσμα.

• Σχετικά με την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι οι Έλληνες του κόσμου να έχουν καταγεγραμμένη δύναμη στις χώρες που κατοικούν και να μπορούν να επηρεάζουν και να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές στις χώρες αυτές.

• Τόνισε πως δεν πρέπει καν να τίθεται θέμα ισοτιμίας των ψήφων, διότι είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε Έλληνες πολίτες δύο κατηγοριών.

• Σχετικά με το θέμα των μεγάλων αποστάσεων και του μεγαλύτερου αριθμού εκλογικών τμημάτων, ανέφερε πως το συνολικό κόστος θα είναι πολύ υψηλό και αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, ώστε εκτός όλων των άλλων να μειωθεί θεαματικά το κόστος.

• Κλείνοντας ανέφερε, πως όλες οι προτάσεις που έγιναν σήμερα πρέπει να συζητηθούν συνολικά, έτσι ώστε να διαμορφωθεί από κοινού η νέα στρατηγική και πολιτική για τον Ελληνισμό της διασποράς, αντί να λαμβάνονται αποφάσεις για μεμονωμένα θέματα.

“Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, που θα συζητηθούν και με το Κοινοβούλιο και με την Κυβέρνηση”, κατέληξε στην δευτερολογία του ο κ. Δροσινάκης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Τα βενζινάδικα θα χρεώνουν πλέον και τον… αέρα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την απόφαση να χρεώνουν ακόμα και τον… αέρα έλαβαν οι πρατηριούχοι στη Γερμανία γιατί, όπως υποστηρίζουν, τα μηχανήματα που τον παράγουν έχουν υψηλό κόστος.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι πολίτες που διαθέτουν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα θα έχουν ακόμη ένα έξοδο, εκείνο της χρήσης του συμπιεστή αέρα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνο μια πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του εμπορίου και της διάθεσης καυσίμων είχε πάρει από το 2013, την απόφαση να χρεώνει τον αέρα για τα ελαστικά των οχημάτων.

Πηγή: cnn.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδος για όποιον το επιθυμεί

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Με αναφορά στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική εισήγησή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα αναφερόταν σε ένα θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης και οφείλει να αποσαφηνιστεί εγκαίρως ώστε τα κόμματα να κάνουν τους σχεδιασμούς τους και οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τους κανόνες που θα ισχύσουν.

Επεσήμανε ότι αναφέρεται στις ευρωεκλογές με ιδιαίτερη αιχμή το σύστημα για την ανάδειξη 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όπως είχα σημειώσει και στη ΔΕΘ, και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος». Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Είπε ακόμη ότι αυτές τις αποφάσεις επέλεξε να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. «Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 κι ύστερα πρακτικά από την άρση κάθε εμποδίου γι αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο».

Έκανε λόγο για μία ιστορική τομή που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.

«Έτσι οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για τον τόπο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Βήμα-βήμα η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Τις λεπτομέρειες καθιέρωσης του μέτρου της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές παρουσίασαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία και ότι η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί μία ουσιαστική κίνηση για τον περιορισμό της αποχής.

Όπως είπε, με την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου αίρονται τα πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου κι’ αν αυτοί ζουν, όπου κι’ αν βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

«Με μια απλή, εύκολη και απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα», επισήμανε η υπουργός.

Ανέφερε, ακόμα, θα ακολουθήσουν εκτενείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του νέου έτους.

Ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος περιέγραψε την όλη διαδικασία, ανέφερε ότι στο εξωτερικό θα έχουμε μόνο επιστολική ψήφο, άρα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

Για τους εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν για να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας θα πρέπει να αναφέρει την αιτία που δεν μπορεί να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο (π.χ, λόγοι υγείας, ηλικίας, εργασίας) ή δεν θα χρειάζεται αιτιολογία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο με αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και η προθεσμία της αίτησης θα λήγει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει

Οι φάκελοι θα αρχίσουν να στέλνονται στους αποστολείς το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με προτεραιότητα τους εκλογείς του εξωτερικού. Την αποστολή των φακέλων και της επιστολικής ψήφου θα αναλάβουν εταιρείες ταχυμεταφορών που θα αναδειχτούν μετά από διαγωνισμό.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίζουμε. Στην μπροστινή όψη θα έχει όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και η επιλογή θα γίνεται με σταυρό στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιλέγονται στην πίσω όψη όπου υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο που περιλαμβάνει 42 αριθμημένα τετράγωνα (από το 1 έως το 42) που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων του κάθε κόμματος. Αντί για σταυρό, ο εκλογέας κυκλώνει τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο που που επιθυμεί. Ο αριθμός που θα αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο θα αναφέρεται στο έντυπο οδηγιών.

Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτή συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται και δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.

Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει, βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον αποστέλλει, χωρίς χρέωση, μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και την υπεύθυνη δήλωση την βάζει στον φάκελο επιστροφής και τον στέλνει στη διεύθυνση του παραλήπτη που είναι προσυμπληρωμένη στον φάκελο, χωρίς επιβάρυνση είτε με το ταχυδρομείο είτε με συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών.

Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών.

Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου. Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.

Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, Εισηγητές Ελεγκτικού Συνεδρίου) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους.

Η επιτροπή παραλαμβάνει τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, ελέγχουν με βάση τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα (που αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του φακέλου) την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Στη συνέχεια ενημερώνουν τον εκλογέα με email για την παραλαβή του φακέλου. Ακολούθως σημειώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου και τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής εκλογικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.

Τα σημεία αποστολής των επιστολικών ψήφων μπορεί να είναι σε δημόσια ή και ιδιωτικά κτίρια, τα οποίο θα μισθωθούν για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος). Ο χώρος που θα βρίσκονται οι κάλπες θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και θα παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Εάν κάποιος πάει να ψηφίσει στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσει επιστολικά, ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει, καθώς θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει.

Εάν δεν φτάσει ο φάκελος έγκαιρα ή χαθεί από τον παραλήπτη, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία εκεί.

Όσοι μετανιώσουν και θέλουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία αρκεί να μην στείλουν την επιστολική ψήφο. Αν ο φάκελος δεν έχει παραληφθεί εμπρόθεσμα (δηλαδή έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών) τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που επιλεγεί κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιος, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα μοναδικά συγχρονισμένο βαλς έξι εξωπλανητών εντόπισαν επιστήμονες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα σπάνιο θέαμα με έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σε ένα μοναδικά συγχρονισμένο τροχιακό βαλς ανακάλυψαν επιστήμονες. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Οι έξι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το HD 110067, ένα φωτεινό αστέρι στον αστερισμό της Κόμης Βερενίκης, περίπου 100 έτη φωτός μακριά, που είναι ορατό από το βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Το 2020 το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA, που είναι σχεδιασμένο για την αναζήτηση εξωπλανητών, εντόπισε βυθίσεις στη φωτεινότητα του άστρου, που υποδεικνύουν ότι πλανήτες περνούν μπροστά από την επιφάνεια του άστρου.

Με τις επιπλέον παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου CHEOPS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) τα σήματα αυτά ερμηνεύτηκαν ως διελεύσεις έξι πλανητών μπροστά από το άστρο. Οι πλανήτες αυτοί έχουν ακτίνα μικρότερη από τον Ποσειδώνα (γι’ αυτό και αναφέρονται ως «υπο-Ποσειδώνες»), κάτι σύνηθες για τους εξωπλανήτες.

Μελετώντας τους τρεις πιο εσωτερικούς πλανήτες, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τροχιές και των έξι πλανητών, που κυμαίνονται από περίπου εννιά ημέρες για τον πιο εσωτερικό πλανήτη έως περίπου 54 ημέρες για τον πιο εξωτερικό. Και οι έξι πλανήτες βρίσκονται σε συντονισμένες τροχιές, δηλαδή ασκούν βαρυτική επίδραση ο ένας στον άλλο καθώς περιφέρονται.

Συγκεκριμένα, όταν ο πλησιέστερος πλανήτης στο αστέρι κάνει τρεις πλήρεις περιφορές γύρω του, ο δεύτερος κάνει δύο την ίδια στιγμή. Αυτό ονομάζεται συντονισμός 3:2 και επαναλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων πιο κοντινών πλανητών. Μεταξύ των πιο απομακρυσμένων πλανητών διαπιστώθηκε το μοτίβο τεσσάρων τροχιών για κάθε τρεις του επόμενου πλανήτη (συντονισμός 4:3).

Η τροχιακή διάταξη των πλανητών δείχνει ότι το σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το σχηματισμό του πριν από περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι πλανήτες γύρω από τα αστέρια τείνουν να σχηματίζονται σε συντονισμό, αλλά η ισορροπία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί και τα συστήματα πολλαπλών πλανητών που διατηρούν τον συντονισμό τους είναι σπάνια.

«Πιστεύουμε ότι μόνο το 1% όλων των συστημάτων παραμένει σε συντονισμό», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ραφαέλ Λούκε, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «αυτή η ανακάλυψη πρόκειται να γίνει ένα σύστημα αναφοράς για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι υπο-Ποσειδώνες, ο πιο κοινός τύπος πλανητών έξω από το Ηλιακό μας σύστημα, σχηματίζονται, εξελίσσονται, καθώς και από τι αποτελούνται και αν διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για να υποστηρίξουν την ύπαρξη νερού στην επιφάνειά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τάσσονται οι περισσότεροι Βρετανοί

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και αν αυτό θα σήμαινε την επαναφορά της ελεύθερης εγκατάστασης Ευρωπαίων εργαζομένων στη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο δραστικός περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Τους τελευταίους μήνες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πλέον ότι το Brexit ήταν λάθος.

Η χθεσινή δημοσκόπηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα αφότου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε κάθε ρεκόρ πέρσι, ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με εκείνη του 2015, δηλαδή μια χρονιά πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι σχεδόν έξι στους δέκα (57%) Βρετανούς στηρίζουν την ένταξη στην ενιαία αγορά. Μόνο ένας στους πέντε διαφωνεί.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit και τώρα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το Εργατικό Κόμμα, εφόσον διεξάγονταν εκλογές αύριο, το 53% είπε ότι τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ενιαία αγορά και το 31% κατά.

Από εκείνους που ψήφισαν υπέρ του Brexit και σκοπεύουν να ψηφίσουν το Συντηρητικό κόμμα στις εκλογές, μόνο το 29% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην ενιαία αγορά και το 54% διαφωνεί.

Οι Εργατικοί, που προηγούνται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, έχουν υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Ο ηγέτης τους, Κιρ Στάρμερ, έχει δηλώσει πάντως ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή στην ενιαία αγορά.

Σε γενικές γραμμές, το 72% των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.138 ανθρώπων, ανέφερε η YouGov.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δικαστήριο εγκρίνει τις υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δικαστήριο στη νότια Γερμανία αποφάνθηκε πως η οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) δημιουργεί τόσο σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ώστε δικαιολογείται η υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα σε δημοσιογράφους και την οργάνωση.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε προσφυγές που έγιναν από δημοσιογράφους για την παρακολούθηση από την αστυνομία των επικοινωνιών τους με την ακτιβιστική οργάνωση, η οποία είναι γνωστή στη Γερμανία επειδή μπλοκάρει την οδική κυκλοφορία.

Οι ακτιβιστές της Letzte Generation έχουν πραγματοποιήσει και άλλες διαμαρτυρίες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο δημόσιο χώρο, όπως σε μουσεία και σε μείζονες εκδηλώσεις.

Οι αρχές στη Βαυαρία ερευνούν εδώ και μήνες τα μέλη της Letzte Generation ως ύποπτα για σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιδρομές σε σπίτια και άλλες έρευνες.

Πριν από αρκετούς μήνες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αποκάλυψαν πως η αστυνομία του κρατιδίου της Βαυαρίας προέβαινε το φθινόπωρο του 2022, κατ’ εντολήν της εισαγγελίας του Μονάχου, σε υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και εκείνων που γίνονταν από τηλέφωνο του γραφείου Τύπου της οργάνωσης.

Οι υποκλοπές πραγματοποιούνταν με την έγκριση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου.

Το μέτρο είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από δημοσιογράφους και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου στη Γερμανία.

Το δικαστήριο αυτό αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι η απειλή που δημιουργείται από τους ακτιβιστές δικαιολογεί την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Οι υποκλοπές στη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας ήταν μια «εντατική, αλλά σύντομη παρέμβαση».

Οι δημοσιογράφοι, σε βάρος των οποίων έγιναν οι υποκλοπές, μπορούν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό κατά της απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακριβότερο αλλά και… δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ακριβότερο και δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στην Γαλλία.

Ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό παρουσίασε το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέποντας γενική άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων καθώς και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται το κάπνισμα.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το 2024 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει στα 12 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια πάρκα, στις παραλίες, στα δάση και σε περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία.

Θα απαγορεύεται επίσης η είσοδος των ανήλικων τα καταστήματα που πουλούν τσιγάρα και είδη καπνού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 λεπτά ago

Περισσότερες πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο για τους συναισθηματικά φορτισμένους οδηγούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ώρες ago

Γερμανία: Τα βενζινάδικα θα χρεώνουν πλέον και τον… αέρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδος για όποιον το επιθυμεί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ7 ώρες ago

Η άσκηση βελτιώνει τη γνωστική υγεία των ατόμων με σύνδρομο Down

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Ένα μοναδικά συγχρονισμένο βαλς έξι εξωπλανητών εντόπισαν επιστήμονες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τάσσονται οι περισσότεροι Βρετανοί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Δικαστήριο εγκρίνει τις υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αρχαιολογικός περίπατος στον Μόλυβο αναδεικνύει την άγνωστη Αρχαία Μήθυμνα στη Λέσβο

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Με φλεγμονή του αυχένα συνδέονται οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι

auf Deutsch3 εβδομάδες ago

Winterreifenpflicht: Das gilt im Ausland

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η KLM ματαίωσε δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ λόγω καταιγίδας

Deutsch4 εβδομάδες ago

Göttinnen, Gattinnen, Sklavinnen: Fragen zur Frau im alten Griechenland

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη επιβίωση

Deutsch3 εβδομάδες ago

50 JAHRE POLYTECHNIO: Eine musikalische Lesung in deutscher und griechischer Sprache

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Ένοπλοι σε σχολείο του Αμβούργου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εγκαίνια της Έκθεσης «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» στο Ludwigshafen

Deutsch4 ημέρες ago

POLYTECHNIO: Musikalischen Lesungen in Düsseldorf

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ημέρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ημερίδα για το εκλογικό δικαίωμα των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis