Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Νίτσας: Ο ΙΣΘ ξεκίνησε την καταγραφή των περιστατικών βίας κατά των γιατρών με ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα του συλλόγου

Published

on

Διακρίνονται από αριστερά στη φωτογραφία: οι κ.κ. Νταφούλης, Ντούρος, Μόσχης, Κοβάτση, Δανιήλ και Χοχλιούρου. Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Η «Βία κατά του Υγειονομικού Προσωπικού» ήταν το ζήτημα που απασχόλησε την 1η θεματική ενότητα ενημέρωσης από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 87η ΔΕΘ.

«Η βία κατά των γιατρών… εντείνεται το τελευταίο διάστημα. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38% των επαγγελματιών υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα, το χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της εργασίας του. Επίσης, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας» επεσήμανε σε ενημερωτική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ η Ελπίς Χοχλιούρου, Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Εντατικολόγος – Διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο»-Γενική Γραμματέας Ιατρών ΕΣΥ και Μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ.

Πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα άρχισε η καταγραφή όλων των περιστατικών βίας κατά των γιατρών χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα, από τον ίδιο τον σύλλογο, σε ειδική φόρμα, εύκολα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του ΙΣΘ τονίζοντας ότι «με τη συνεργασία όλων ευελπιστούμε στη διεκδίκηση όσων μας αναλογούν και κυρίως στην υποστήριξη συναδέλφων που μας χρειάζονται στον καθημερινό τους αγώνα». 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίτσας τον Φεβρουάριο του 2019 είχε ζητήσει εγγράφως από το υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, ζητούσε να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε κάθε είδους βία στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας απέναντι σε γιατρούς και προσωπικό να αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα με αυστηρότατες ποινές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως ελεγκτές ΔΟΥ, όποιος επιτίθεται, απειλεί, εξυβρίζει, προσβάλλει την προσωπικότητα ή προκαλεί σωματική βλάβη κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, διώκεται με βάση ειδικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, δηλαδή αυτές που ισχύουν για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή λιμενικών υπαλλήλων.

Ο κ. Νίτσας είχε ζητήσει ΚΑΙ οι επιθέσεις εναντίον λειτουργών της υγείας να χαρακτηρίζονται ιδιώνυμο αδίκημα για να αποτελούν ιδιαιτέρως επιβαρυντικές ενέργειες, να επισύρουν τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες και να διώκονται αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης.

Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Όχι στη βία στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές υγείας

Η πρώτη θεματική ενότητα, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, αφορούσε στη γνωστοποίηση του φαινομένου της βίας κατά των γιατρών από… γιατρούς της πρώτης γραμμής, ώστε να μην πάρει τη μορφή «επιδημίας» καθώς και στην κατανόηση και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του. Στη συζήτηση που μεταδόθηκε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του ΙΣΘ πήραν μέρος οι:

– Βασίλειος Ντούρος Διευθυντής ΤΕΠ Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

– Βάιος Νταφούλης. Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

– Λήδα Κοβάτση, Ιατροδικαστής, Καθηγήτρια Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

– Δημήτριος Δανιήλ,  Ψυχίατρος, Επικουρικός Ιατρός Ψυχιατρική Κλινική Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου»

Β. Ντούρος «Οι δράστες των επιθέσεων συνήθως δεν είναι ασθενείς αλλά οι συνοδοί τους»

Ο κ. Ντούρος μίλησε για τα ΤΕΠ ως ένα χώρο υψηλών εντάσεων, με πολύωρες αναμονές και γι αυτό «πρωτοστατούν» σε τέτοιου είδους περιστατικά βίας, λεκτικής ή σωματικής.

Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

«Πολύ συχνά ασθενείς ή συνοδοί μας φωνάζουν «εγώ σε πληρώνω…» ενώ καταγράφονται προπηλακισμοί, ξυλοδαρμοί κλπ. Σε πολλές περιπτώσεις γιατροί χρειάστηκαν… γιατρούς για κατάγματα και χτυπήματα στα πλευρά, γεγονός πολύ λυπηρό για λειτουργούς της υγείας οι οποίοι επέλεξαν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ύστερα από χρόνια εκπαίδευσης, για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους αλλά τελικά βρέθηκαν οι ίδιοι να είναι τραυματίες και να χρειάζονται περίθαλψη».

Ο διευθυντής των Τακτικών Επειγόντων Περιστατικών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι δράστες των επιθέσεων συνήθως δεν είναι ασθενείς αλλά οι συνοδοί τους.

«Επίσης οι ασθενείς που επιτίθονται συνήθως είναι περιπατητικοί και το θέμα τους θα μπορούσε να είχε λυθεί σε μία δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο». Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας δημιουργούν τα λιγότερα «παρατράγουδα». Ο κ. Ντούρος τόνισε ότι οι γιατροί δεν φοβούνται τις διαδικασίες δημοσιοποίησης των περιστατικών βίας ωστόσο είναι λειτουργοί της υγείας, υπηρετούν τους ασθενείς και δεν θέλουν να στρέφονται εναντίον τους.

«Στο γιατρό προσβλέπει ο ασθενής και ο συνοδός του για τη γιατρειά του, σωματική και ψυχική που συνήθως είναι κλονισμένη εκείνη τη στιγμή που προσέρχεται στα ΤΕΠ. Εμείς οι γιατροί είμαστε αυτοί που καταπραΰνουμε τον πόνο, εμείς είμαστε αυτοί που θα κάνουμε καλά τους ασθενείς. Ωστόσο όποιοι δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας, τρώνε χρόνο τόσο από τους ίδιους όσο και από τους άλλους που περιμένουν υπομονετικά. Στα ΤΕΠ δεν χωράνε ευέξαπτοι, οφείλεις (ως γιατρός) να βρεις την ηρεμία που χρειάζεται για να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση, να βοηθήσεις τον επιτιθέμενο ασθενή ή τον συνοδό του αλλά και τους υπολοίπους που επιβαρύνονται από τις φωνές και τις αντιπαραθέσεις».

Όπως είπε ο διευθυντής των ΤΕΠ «ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο τα νοσοκομεία από μια πρωτοβάθμια δομή υγείας με περιορισμένες δυνατότητες». Επίσης πρόσθεσε ότι «έχει παρατηρηθεί ότι όταν στο χώρο βρίσκονται αστυνομικοί – στο πλαίσιο της εργασίας τους με θύματα πχ κακοποίησης αποτρέπονται επιθέσεις. Ενδεχομένως θα ήταν πιο φρόνιμο να υπάρχει αστυνομία μόνιμα στο νοσοκομείο που εφημερεύει και για τη Θεσσαλονίκη είναι ένα ή δυο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα πιο πρακτικά. Μέχρι να έρθει αστυνομικός από το τμήμα τις περισσότερες φορές είναι ήδη αργά, άλλωστε οι εμπλεκόμενοι συνοδοί που ξυλοφορτώνουν γιατρούς ή ασθενείς δεν δίνουν τα στοιχεία τους οπότε δύσκολα εντοπίζονται. Τα δε γενεσιουργά αίτια της κατάστασης θα μπορούσαν να εκλείψουν με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να καταφεύγουν λιγότεροι στα ΤΕΠ, αυτοί που πραγματικά τα χρειάζονται», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο κ. Ντούρος τόνισε ότι οι δράσεις τόσο του ΙΣΘ όσο και του ΠΙΣ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όμως θα πρέπει να γίνουν κι άλλα από άλλους.

Λ. Κοβάτση: Μόνο με ιατροδικαστική έκθεση η τεκμηρίωση της επίθεσης – Δεν φτάνει η ιατρική γνωμάτευση

Η κα Κοβάτση μίλησε για τη σωματική βία, διότι η λεκτική δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ιατροδικαστικής τονίζοντας ότι «οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και οποιοσδήποτε πολίτης πρέπει να καταγγέλλουν τις επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα και να ζητήσουν ιατροδικαστική εξέταση. Αν δεν εμπλακεί η αστυνομία το συμβάν είναι σαν να μην έγινε πράγμα που σημαίνει ότι ο δράστης θα συνεχίσει ανενόχλητος και μάλιστα σε κλιμακούμενης έντασης επεισόδια. Μόνο αν γίνει καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. θα κληθεί ο κρατικός ιατροδικαστής υπηρεσίας και θα επιληφθεί του περιστατικού».

Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Η Ιατροδικαστής, Καθηγήτρια  Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ σημείωσε ότι «απ’ όσα είπε ο κ. Ντούρος καταλαβαίνω ότι υπήρξαν πολλά περιστατικά βίας στο Ιπποκράτειο το οποίο εμείς εξυπηρετούμε ωστόσο δεν έφτασαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία! Εγώ προσωπικά δεν έχω εξετάσει υγειονομικούς που δέχτηκαν επίθεση και συνεπώς σε αυτή τη φάση «δίνουν τόπο στην οργή» κάτι που είναι λάθος διότι οδηγεί το φαινόμενο σε περαιτέρω κλιμάκωση. Υπάρχει δε η επιλογή και του ιδιώτη ιατροδικαστή σε περίπτωση που το θύμα της επίθεσης πχ τις επόμενες ημέρες θελήσει να καταγγείλει το γεγονός. Ας έχει μια ιατροδικαστική έκθεση στη φαρέτρα του. Ούτως ή άλλως μερικά 24ωρα μετά την επίθεση οι περισσότερες κακώσεις εμφανώς επιδεινώνονται».

Η κα Κοβάτση απάντησε και στο ερώτημα γιατί οι γιατροί των νοσοκομείων δεν πιστοποιούν τις σωματικές επιθέσεις των συναδέλφων τους – με γνωματεύσεις ή απεικονιστικές εξετάσεις κλπ – ότι «και αρκετοί πολίτες εκτός ιατρικής κοινότητας μπερδεύονται με το συγκεκριμένο. Καμία ιατρική εξέταση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατροδικαστική. Οι ιατροδικαστές έχουμε εκπαιδευτεί να εξετάζουμε τον ασθενή από άλλη οπτική γωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «Οι ιατροδικαστές θα γράψουν μια έκθεση, ένα… ιατρονομικό έγγραφο το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από μια χειρουργική ή παθολογική γνωμάτευση. Έχει πολλές αποχρώσεις της νομικής επιστήμης διότι οι ιατροδικαστές είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ιατρική και στη νομική». 

Η καθηγήτρια ιατροδικαστικής έκανε λόγο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών οι οποίοι διδάσκονται πλέον και την ενσυναίσθηση ως μάθημα στην ιατρική σχολή του ΑΠΘ και «μπορώ να σας υποσχεθώ ότι οι νέες γενιές γιατρών θα είναι πολύ πιο ανθεκτικές με γνώσεις ψυχολογίας κλπ αλλά και με περισσότερες δυνατότητες να ελίσσονται όταν θα τους τυχαίνουν τέτοια βίαια περιστατικά, διότι θα έχουν εκπαιδευτεί σχετικά».

Κατέληξε ότι τα θύματα βίας θα πρέπει να καταγγέλλουν τα περιστατικά για να έχουν στη φαρέτρα τους ιατροδικαστική έκθεση και θετική έκβαση της δίκης τους.

Δ. Δανιήλ: Σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι ιδιώνυμο αδίκημα η επίθεση σε γιατρούς…

Ο κ. Δανιήλ μίλησε για όσα περιστατικά βίας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει με την ιδιότητα του ψυχιάτρου στο Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ επισημαίνοντας ότι «ο αστυνομικός που έρχεται σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον θεωρεί το θύμα και τον θύτη ως… ισοδύναμους. Δηλαδή αν ο λειτουργός της υγείας ύστερα από την επίθεση καταθέσει μήνυση κάτι ανάλογο θα κάνει και ο δράστης γεγονός που οδηγεί στην απόσυρση και των δύο μηνύσεων με την αστυνομία να ζητάει να τα βρουν οι δύο πλευρές.

Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Υπάρχουν δε περιπτώσεις που συνάδελφοι… εγκατέλειψαν τα πόστα τους και τους ασθενείς τους λόγω μηνύσεων και αυτοφώρου διαδικασίας. Δεν γίνεται κάθε νοσοκομείο και κάθε εφημερία να έχει έναν ιατροδικαστή. Θα πρέπει να δοθεί σημασία στα σημάδια πχ από τη στάση του σώματος μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την ένταση ενός ασθενούς ή συνοδού και να συμπεράνει την κλιμάκωση μιας επίθεσης», δηλαδή «έναν άνθρωπο που ψάχνεται και θα μπορούσε να γίνει βίαιος» όπως είπε ο κ. Δανιήλ και συνήθως είναι συνοδός ασθενών με μικρότερα προβλήματα υγείας και ζητούν να εξυπηρετηθούν άμεσα.

«Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι στα νοσοκομεία υπάρχει μια προτεραιότητα  ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού άρα η σειρά είναι κάτι εύπλαστο…». Στις περιπτώσεις όπου ασθενείς ή συνοδοί εισβάλλουν στο ζωτικό χώρο των εργαζομένων στα νοσοκομεία, με σκοπό να επιβληθούν υπάρχει η δυνατότητα αποκλιμάκωσης είπε ο ψυχίατρος προσθέτοντας ότι «…μπορούμε να μιλήσουμε απλά και ανθρώπινα ότι καταλαβαίνουμε ότι έχετε τον πόνο σας, δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση, αυτοί είμαστε οι γιατροί που αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες περιστατικά σε κάθε εφημερία, κάνουμε ό,τι μπορούμε…».

Ο επικουρικός ιατρός στη Ψυχιατρική Κλινική Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου» συμβούλεψε τους συναδέλφους τους να κάνουν επαφή με τα συναισθήματα του επιτιθεμένου και να τον ρωτούν ευθέως «τι έγινε, γιατί έχεις θυμώσει;» ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υποκύψεις σε παράλογα αιτήματα. Σε κάθε περίπτωση όταν είμαστε στη δουλειά μας οφείλουμε να ξεχνάμε κι εμείς οι γιατροί τα προβλήματα μας και να σκεπτόμαστε τα προβλήματα των ασθενών. Οι δε όποιες επιθέσεις, καλό θα είναι να θυμόμαστε, ότι γίνονται σε βάρος του συστήματος υγείας και όχι των γιατρών που επιτελούν σε δύσκολες συνθήκες και σε συνεχόμενα 48ωρα το καθήκον τους.

Ο γιατρός κατέθεσε επίσης την εμπειρία του από νοσοκομείο της Δανίας όπου εργάστηκε επί ενάμιση χρόνο επισημαίνοντας ότι υπήρχε μια συσκευή πανικού σε κάθε δωμάτιο η οποία σε περιπτώσεις βίας ηχούσε συναγερμό σε όλο το νοσοκομείο και «οφείλαμε όλοι οι γιατροί να συντρέξουμε προς βοήθεια και μαρτυρία της επίθεσης. Στη χώρα αυτή αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επίθεση σε λειτουργό της υγείας είναι ιδιώνυμο αδίκημα και αυτομάτως ο δράστης οδηγείται στη φυλακή, χωρίς μηνύσεις κλπ». Κατέληξε δε ότι θα πρέπει από παιδιά να μάθουμε να διεκδικούμε με διάλογο και όχι με «τσαμπουκάδες» παντός είδους. Αν περιθωριοποιούνται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τότε αυτές θα απαντήσουν με βία, λεκτική ή σωματική και το φαινόμενο θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με απρόβλεπτες συνέπειες.

Β. Νταφούλης: Σπάνια έχουμε αιφνίδιο περιστατικό βίας. Συνήθως κλιμακώνονται σταδιακά…

Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Ο κ. Νταφούλης από την πλευρά του τόνισε ότι στα νοσοκομεία και ειδικά στα ΤΕΠ εξ ορισμού υπάρχει αυξημένη ένταση. Υπηρετείται το μείζον αγαθό, η υγεία. Όσοι προσέρχονται είναι κοινωνικοί ή αντικοινωνικοί, έχουν τα ελαττώματα τους, την προσωπικότητα τους και αντιπροσωπεύουν όλους τους χαρακτήρες που συναντάμε στην καθημερινότητα μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο πχ στην πολύωρη αναμονή.

«Σπάνια ωστόσο έχουμε ένα αιφνίδιο περιστατικό βίας. Κλιμακώνεται αργά και σταθερά, ξεκινώντας με λεκτική επίθεση, και καταλήγει σε σωματική». Συνεπώς μπορεί να «διαγνωστεί» εγκαίρως και να αποφευχθεί η κορύφωση του. Ο παιδοψυχίατρος και Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη λεκτική βία που δεν τεκμαίρεται, όπως είπε, κυρίως στα παιδιά κάτι για το οποίο σήμερα δίνουμε μεγάλη προσοχή διότι είναι από τις χειρότερες μορφές βίας (πέρα από τη σεξουαλική).

Να μην ξεχνάμε δε ότι τα νοσοκομεία είναι άσυλα, είναι χώροι περίθαλψης, δεν είναι χώροι επίλυσης διαφορών.

Ο κ. Νταφούλης συνέστησε στους εμπλεκόμενους ενός διαπληκτισμού να ζητήσουν βοήθεια και να θυμούνται ότι όσα δεν θέλουμε να μας κάνουν οι άλλοι, να μην τα κάνουμε κι εμείς στους άλλους…

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σάκης Μόσχης και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο κανάλι του ΙΣΘ στο youtube.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσεχώς η 60ή πτήση του Ingenuity της NASA στον πλανήτη Άρη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA θα πραγματοποιήσει προσεχώς την 60ή πτήση του στον πλανήτη Άρη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η 60ή πτήση του Ingenuity στον Κόκκινο Πλανήτη δεν αναμένεται πριν από την 25η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής, αναμένεται να φθάσει σε ύψος 10 μέτρων και να διανύσει απόσταση 326 μ. σε διάστημα 124 δευτερολέπτων.

Οι προδιαγραφές του έκαναν λόγο για πτήσεις διάρκειας έως και 90 δευτερολέπτων, προκειμένου να διανύει απόσταση σχεδόν 300 μέτρων κάθε φορά, φθάνοντας σε ύψος 3-4,5 μέτρων από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το Ingenuity έφθασε στον κρατήρα Jezero του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, προσαρτημένο στο ρομποτικό όχημα Perseverance της NASA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Xinhua

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρεμιέρα κάνουν την Δευτέρα οι νέες ταυτότητες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στην εποχή των νέων, σύγχρονων δελτίων ταυτοτήτων με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφάλειας εισέρχεται η Ελλάδα από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα αύριο αναμένεται να «ανέβει» στο gov.gr η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να εισέρχονται οι πολίτες και να υποβάλλουν αίτημα για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στο gov.gr και θα κλείνουν το ραντεβού για την έκδοση του νέου δελτίου σε Αστυνομικό Τμήμα και ακολούθως το ραντεβού θα επιβεβαιώνεται με την αποστολή sms στο κινητό του τηλέφωνο και στο email.

Στην συνέχεια οι πολίτες θα πηγαίνουν στο Αστυνομικό Τμήμα για την διαδικασία έκδοσης και μέσα σε 7 με 10 μέρες θα ειδοποιούνται με sms για να πάνε να παραλάβουν τη νέα τους ταυτότητα.

Συνολικά σε όλη την χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων, που απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Το κόστος έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας είναι 10 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού παράβολου Δημοσίου. Για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9,00Euro, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα ισχύουν για 10 έτη από την ημερομηνία έκδοση τους, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Η διάρκεια ισχύος αποτελεί ένα μέτρο που εξασφαλίζει την αξιοπιστία του δελτίου ταυτότητας, καθώς σε διάστημα 10 ετών επέρχονται φυσιογνωμικές αλλαγές στο πρόσωπο του κατόχου.

Παράλληλα, η διάρκεια ισχύος των 10 ετών είναι η μέγιστη δυνατή διάρκεια που επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και συνίσταται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Υπενθυμίζεται ότι τα παλιά δελτία ταυτότητας παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, καθώς δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ).

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο ταυτότητας

Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:

Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.

Πίσω πλευρά: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.

Στον ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:

– Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή

– Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης

– Δύο δακτυλικά αποτυπώματα

– Επώνυμο πατρός

– Επώνυμο μητρός

– Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου

– Τόπος έκδοσης

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου δελτίου ταυτότητας

– Το νέο δελτίο ταυτότητας είναι διαστάσεων 85,6mm ± 0,75mm * 54,0mm ± 0,75mm και κατασκευάζεται από πολυανθρακικό υλικό.

– Το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών κατασκευάζεται από πολυκαρμπονικό υλικό και είναι μορφοτύπου ID1, τύπου πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ICAO και τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας.

– Μέθοδος εκτύπωσης. Η εκτύπωση γίνεται μέσω εγχάραξης laser. Όλα τα στοιχεία καθώς επίσης και η έγχρωμη φωτογραφία εκτυπώνονται με laser στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου ταυτότητας καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης.

– Ενσωματώνει σύγχρονα μέτρα ασφαλείας που ενισχύουν την ασφάλεια και αποτρέπουν προσπάθειες πλαστογραφησης.

– Περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ)

– Ενσωματώνει ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο λειτουργεί ανέπαφα (contactless).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Βερολίνο ζητά εξηγήσεις από την Πολωνία για τις βίζες έναντι ανταλλάγματος

Published

on

Από

Η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για το θέμα αυτό και ανέπτυξε εκατοντάδες συνοριοφύλακες στα σύνορα με την Πολωνία. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Γερμανία κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Πολωνίας στο Βερολίνο και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ μίλησε με τον Πολωνό ομόλογό της σχετικά με την υπόθεση της «εμπορίας» θεωρήσεων εισόδου για μετανάστες που συνταράσσει το τελευταίο διάστημα την πολιτική σκηνή στη Βαρσοβία.

Η πολωνική κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση για «συνέργεια» σε ένα σύστημα μέσω του οποίου μεσολαβητές πληρώνονταν για να χορηγούνται βίζες σε μετανάστες με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς να έχει προηγηθεί ο κατάλληλος έλεγχος.

Η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου είναι, μέχρι στιγμής, η πρώτη διεθνής σε μια υπόθεση που έχει κυριαρχήσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Η Γερμανία ζητά κατεπειγόντως διευκρινίσεις για το πόσες βίζες εκδόθηκαν και τι εθνικότητας ήταν οι παραλήπτες τους, ανέφεραν πηγές που έχουν γνώση της υπόθεση. Θέλει επίσης να μάθει τι μέτρα λαμβάνει η πολωνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ζητά «μια γρήγορη και πλήρη» ενημέρωση για τις «σοβαρές καταγγελίες περί πιθανής απάτης», είπε μία από τις πηγές αυτές, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη στάση του Βερολίνου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Αρκάντιους Μούλαρτσικ είπε στο δημόσιο πρακτορείο PAP: «Αφορά την αποσαφήνιση των κατηγοριών που εξαπολύουν, εντελώς άδικα, ορισμένα πολωνικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης εναντίον της Πολωνίας στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης. Ο πρεσβευτής εξήγησε ότι πρόκειται για αδικαιολόγητες κατηγορίες. Πιστεύω ότι καθησύχασε τους Γερμανούς εταίρους μας και αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης», πρόσθεσε.

Η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για το θέμα αυτό και ανέπτυξε εκατοντάδες συνοριοφύλακες στα σύνορα με την Πολωνία.

Το σκάνδαλο ξέσπασε ενώ το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) επιδιώκει να εξασφαλίσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, υιοθετώντας σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό.

Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απολύθηκε ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του και ακυρώθηκαν όλες οι συμβάσεις με τις οποίες είχαν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες οι εκδόσεις βίζας.

Την προηγουμένη ασκήθηκαν διώξεις σε επτά υπόπτους για παρατυπίες στην έκδοση βίζας σε μετανάστες ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα διενεργήθηκε έρευνα στο υπουργείο Εξωτερικών και ένας υφυπουργός αποπέμφθηκε.

Το PiS κατηγορεί τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ότι «μεγαλοποίησαν» το θέμα και ισχυρίζεται ότι κάποια από τα προβλήματα χρονολογούνται από την εποχή που η σημερινή αντιπολίτευση βρισκόταν στην κυβέρνηση. Όμως, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι παραδέχεται κάποια εμπλοκή του, ο υπουργός Εσωτερικών Μάτσιεϊ Βάσικ είπε ότι ο αποπεμφθείς υφυπουργός Πιοτρ Βάβρτσικ έφερε «τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη για το θέμα με τις βίζες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από υπόγειο ωκεανό προέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια της Ευρώπης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύθηκε σε έναν από τους δορυφόρους του Δία, την Ευρώπη, προέρχεται από έναν ωκεανό, κρυμμένο κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και ενισχύουν τις ελπίδες ότι αυτό το νερό θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή.

Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι ένας τεράστιος ωκεανός αλμυρού νερού βρίσκεται σε βάθος πολλών δεκάδων χιλιομέτρων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανική υποψήφια για να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, σε κάποια μορφή. Είναι ωστόσο δύσκολο να καθοριστεί εάν αυτός ο κρυμμένος ωκεανός περιέχει εκείνα τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εμφανιστεί η ζωή.

Διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που, μαζί με το νερό, είναι ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας, είχε ήδη εντοπιστεί στην επιφάνεια της Ευρώπης, όμως δεν είχε προσδιοριστεί η προέλευσή του.

Για να λύσουν το μυστήριο, δύο ομάδες Αμερικανών ερευνητών χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Κατάφεραν έτσι να χαρτογραφήσουν την επιφάνεια της Ευρώπης, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Η μεγαλύτερη ποσότητα CO2 βρέθηκε σε μια ζώνη πλάτους 1.800 χιλιομέτρων, την αποκαλούμενη Τάγκα Ρέτζιο.

Η ζώνη αυτή καλύπτεται από «χαοτικό έδαφος», με ράχες και ρήγματα. Δεν είναι σαφές πώς δημιουργήθηκε αυτή η «δαντελωτή» επιφάνεια. Ενδέχεται το σχετικά ζεστό νερό του υπόγειου ωκεανού να ανεβαίνει, λιώνοντας τον πάγο, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου ξαναπαγώνει δημιουργώντας υψώματα.

Σαν επιτραπέζιο αλάτι

Στην πρώτη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το τηλεσκόπιο James Webb για να καθοριστεί αν το CO2 θα μπορούσε να προέρχεται από άλλη πηγή, για παράδειγμα, από έναν μετεωρίτη.

Συμπέρασμα: το διοξείδιο του άνθρακα «προέρχεται από το εσωτερικό, πιθανότατα από τον κρυμμένο ωκεανό του φεγγαριού», εξήγησε η Σαμάνθα Τράμπο, πλανητολόγος στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Κορνέλ και επικεφαλής της μελέτης.

Στη ζώνη Τάγκα Ρέτζιο οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ένα στοιχείο αντίστοιχο του επιτραπέζιου αλατιού. Λόγω αυτού, η περιοχή είναι πιο κίτρινη από τις άλλες, λευκές εκτάσεις της Ευρώπης. Το στοιχείο αυτό μπορεί επίσης να έχει αναδυθεί από τον ωκεανό.

«Πλέον, έχουμε CO2 και αλάτι: αρχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την εσωτερική χημεία» της Ευρώπης, είπε η Τράμπο.

Με βάση τα ίδια δεδομένα του James Webb, η δεύτερη μελέτη συμπεραίνει επίσης ότι το διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από το εσωτερικό της Ευρώπης.

Η Ευρώπη, το ένα από τα τρία παγωμένα φεγγάρια του Δία, είναι ο στόχος δύο σημαντικών διαστημικών αποστολών που ελπίζουν ότι θα λύσουν το μυστήριο του ωκεανού της.

Το διαστημικό σκάφος Juice της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA εκτοξεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο ενώ εκείνο της Nasa, το Europa Clipper, θα εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2024.

Θα χρειαστούν οκτώ χρόνια για να φτάσουν στον Δία και τους μεγάλους δορυφόρους του, την Ιώ, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα κατά μέσο όρο, οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σε μια συνηθισμένη εβδομάδα, οι ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών ήταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 37,5 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Οι περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα καταγράφηκαν στην Ελλάδα (41,0 ώρες), στην Πολωνία (40,4), στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία (40,2 και οι δύο).

Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες εργασίας σε μία εβδομάδα καταγράφουν οι Ολλανδοί (33,2 ώρες), οι Γερμανοί (35,3) και οι Δανοί (35,4).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο παραχώρησε την Τετάρτη (20/9) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είναι τιμή μας που αποδεχτήκατε τη πρόσκληση να κάνουμε αυτή την παράδοξα χρονικά και χωρικά συνέντευξη μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε με έναν αντιθεσμικό τρόπο να είναι εκείνος που θα κλείσει τις εργασίες της Έκθεσης, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά τα κόμματα να μην έχουν τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης και να σχολιάσουν τις εξαγγελίες του. Γι’ αυτό διοργανώνουμε σήμερα στην Αθήνα αυτή τη συνέντευξη» σημείωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσε η παρουσία του να γίνει μεσοβδόμαδα ώστε τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν, να αξιολογήσουν, να πουν την άποψή τους για το πού πάει η χώρα και να ασκήσουν κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέκρινε τη κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό μιλώντας για πλήρη αποτυχία του Επιτελικού Κράτους τονίζοντας πως «αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες είναι ένα συνεχές αποτυχιών του ονομαζόμενου «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα περίβλημα ενός κέντρου εξουσίας, του Μεγάρου Μαξίμου, του οποίου μόνη αγωνία είναι η ενίσχυση της εξουσίας του Πρωθυπουργού και ο έλεγχος όλων των δομών του κράτους με έναν αναξιοκρατικό, πελατειακό τρόπο, ο οποίος δεν βοηθά τη χώρα να μπει σε ένα δρόμο ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Τα Τέμπη, οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους, οι εκρήξεις στην Αγχίαλο, η καταστροφή του κοσμήματος της Δαδιάς, η απερίγραπτη καταστροφή στη Θεσσαλία, η οποία είναι τομή στην ιστορία της χώρας.

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Και, βέβαια, θέματα καθημερινής ασφάλειας, πέρα από αυτά της πολιτικής προστασίας. Αν υπήρχε ένα κράτος που παρήγαγε ασφάλεια και προστάτευε τον πολίτη, δεν θα είχαμε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Εκατοντάδες νεοναζιστές χούλιγκαν έφυγαν από την Κροατία και έφτασαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας για να διαπράξουν αυτό το έγκλημα.

Πιθανόν, αν υπήρχε κράτος το οποίο περιφρουρούσε την ασφάλεια του πολίτη, να ζούσε σήμερα και ο Αντώνης Καρυώτης. Αναφέρομαι στην παρουσία του λιμενικού -όπως θα έπρεπε- στον Πειραιά.

Όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλία, είναι απερίγραπτα. Με εντολή του κ. Μητσοτάκη συγκροτήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων. Έχουν περάσει έντεκα μέρες από αυτή την καταστροφή. Έχω πάει δύο φορές στη Θεσσαλία. Και προχθές αντίκρισα πάλι την ίδια εικόνα. Νεκρά ζώα παντού. Η απάντηση είναι: “περιμένουμε να φύγουν τα νερά”. Μα εμείς συναντήσαμε νεκρά ζώα στον δρόμο. Δεν καταλαβαίνουν ότι οδηγούν σε μια υγειονομική βόμβα όλη τη Θεσσαλία;

Είναι δυνατόν ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος να μην έχει κάνει ήδη την αποκομιδή και καύση των χιλιάδων νεκρών ζώων; Σε αυτές τις θερμοκρασίες με λιμνάζοντα ύδατα, κουνούπια. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες της Θεσσαλίας. Αυτό που συμβαίνει είναι καταστροφικό και αδιανόητο.»

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Αναφερόμενος στο θέμα των ανατιμήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για παντελή απουσία του κράτους στη μάχη κατά της ακρίβειας. «Αυξήσεις μισθών χωρίς έλεγχο της αγοράς για να συγκρατηθούν και να μειωθούν οι τιμές, δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται τα νοικοκυριά, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του κράτους σε θέματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς.

Προτείνουμε “μειώστε τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά”. Ανταπαντούν πως δεν θα βοηθήσει. Τι υπονοεί ο κ. Μητσοτάκης; Ότι δεν υπάρχει κράτος να ελέγξει την αγορά για να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Λοιπόν, όλα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι το μεγάλο επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος μας ως έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, θα έχει ισχυρές κοινωνικές δομές υγείας και παιδείας, αξιοκρατία, διαφάνεια. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει η Νέα Δημοκρατία.»

«Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα πορεία είναι να αποτελεί την υπεύθυνη, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, που με το πολιτικό της πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Και σ’ αυτή την πορεία, το πρώτο βήμα ήδη έγινε με τη σημαντική αύξηση των ποσοστών μας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Ένας ακόμη σταθμός επίκειται τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα επιπλέον βήμα θα γίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές και ακολούθως το επόμενο θα γίνει στις εθνικές εκλογές όπου φιλοδοξούμε το πολιτικό μας σχέδιο να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας, για να μειωθούν οι ανισότητες, να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, σεβασμός στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς απογοητεύονται συνεχώς από το πολιτικό προϊόν της σημερινής κυβέρνησης.

Έχουμε χρέος να κάνουμε πολλά και να είστε σίγουροι ότι θα τα κάνουμε και δεν θα απογοητεύσουμε όσους εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα του πορεία» ανέφερε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ανδρουλάκης.

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο κ. Ερντογάν είναι ένας πολιτικός, ειδικός στο παζάρι. Είδαμε τι συνέβη με την ένταξη στη νατοϊκή συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Είδαμε πως χειρίστηκε η Ελλάδα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας και μιλώ για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του τότε στη σύνοδο, για τους Κούρδους που είναι σε αυτές τις σκανδιναβικές χώρες. Βλέπω τα ΜΜΕ να μιλούν για αλλαγή κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ότι έχουν πέσει οι τόνοι.

Κάνουν λόγο για ήρεμο καλοκαίρι… Ήρεμο καλοκαίρι και ένας Ερντογάν που από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ λέει συζήτηση για Ομοσπονδία τέλος, διχοτόμηση του νησιού και αναγνώριση του ψευδοκράτους, για εμάς δεν πάνε μαζί, εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης, πιστός στην πολιτική ιστορία της παράταξης του, πιστεύει ότι η Κύπρος κείται πολύ μακριά. Για εμάς η ρητορική Ερντογάν δυναμιτίζει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και Ελλάδας – Τουρκίας. Δεν θα δεχθούμε κανένα σενάριο διχοτόμησης. Θέλουμε απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν είναι χθεσινό. Πριν από λίγες εβδομάδες, το ψευδοκράτος δεν επιτέθηκε στους υπαλλήλους του ΟΗΕ; Μήπως οι προκλήσεις του Ερντογάν είναι συνεχείς; Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Εμείς λοιπόν θέλουμε να επιλυθεί η μια και μοναδική διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θέλουμε μια σύγχρονή νέα αρχιτεκτονική των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το έχω πει πολλές φορές: Όποιος πιστεύει απ’ το εγχώριο πολιτικό σύστημα ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκτός πραγματικότητας» ενώ πρόσθεσε ότι «για εμένα όσο ο Ερντογάν έχει αυτόν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο στη συμμαχία, -παζάρι, αναξιοπιστία-, όποιος πουλάει έστω και μια σφαίρα στο καθεστώς του Ερντογάν είναι συμμέτοχος σε αυτή την αποσταθεροποίηση».

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Σε ότι αφορά τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και συγκεκριμένα τις τελευταίες εξελίξεις με τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε μεταξύ άλλων πως «σε καμία των περιπτώσεων, -και αυτό για μένα είναι θέση αρχής-, δεν πρόκειται να πω σήμερα οτιδήποτε που αφορά στις εκλογές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή.

Αν θέλετε, να συζητήσουμε αυτές τις εξελίξεις μετά την Κυριακή. Και το λέω αυτό, διότι έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων, ακόμη και με παρακρατικούς τρόπους σε μία εσωτερική δημοκρατική διαδικασία. Και μιλώ για την παρακολούθησή μου από το Μέγαρο Μαξίμου και την ΕΥΠ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή από τη στιγμή που ξεκίνησα την εκστρατεία μου μέχρι και λίγες μέρες αφότου εκλέχθηκα Πρόεδρος. Το βιώσαμε στο πετσί μας και με παρακρατικούς όρους. Εγώ, λοιπόν, δεν θα το κάνω ούτε με πολιτικούς όρους. Θεωρώ ότι σε κάθε κόμμα πρέπει να εκφράζονται τα μέλη και τα στελέχη του. Εμείς παρακολουθούμε προσεκτικά.

Επειδή θέσατε το θέμα της συμμετοχής και βλέπω συνεχώς να αναπαράγεται, το ΠΑΣΟΚ εν μέσω των αυστηρών μέτρων του κορονοϊού, με 8%, είχε συμμετοχή 270.000 ανθρώπων. Σήμερα, συμμετείχαν οι μισοί. Το άθροισμα των συμμετεχόντων ήταν οι ψήφοι που έλαβα για να εκλεγώ Πρόεδρος τη δεύτερη Κυριακή. Άρα, αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 είχε πολλαπλάσιο πολιτικό αποτύπωμα. Δεν περιφρονώ τίποτα. Πιστεύω ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να βρουν τον δρόμο τους για να υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος, ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα.

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν και μόνο στρατηγικό στόχο: ο λόγος του να είναι προοδευτικός, υπεύθυνος, αξιόπιστος. Το μήνυμά μου σε κάθε προοδευτικό, δημοκράτη πολίτη είναι να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία. Για να υπάρχει πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές η δύναμη που θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση. Ο στόχος μας είναι ένας: Στις επόμενες εθνικές εκλογές, το πολιτικό μας πρόγραμμα, σε όλα τα επίπεδα, στην υγεία, την παιδεία, τα εθνικά, τη βιώσιμη ανθεκτική παραγωγική βάση, να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας. Διότι, πιστεύω, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατία με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, με ήθος και συνέπεια και όχι φορείς του πελατειακού κράτους , της αδιαφάνειας και υπηρέτες της ολιγαρχίας, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα πορεία με ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό».

Σχετικά με τις τριετίες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «Προφανέστατα θεωρούμε ότι αυτό που έρχεται, δεν προστατεύει τους εργαζόμενους» και πρόσθεσε ότι «η θεωρία περί κοινοτικών οδηγιών είναι ένα αμπαλάρισμα διαθέσεων που έχει η Νέα Δημοκρατία εις βάρος των εργαζομένων. Και αυτό φαίνεται και από το ότι οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας, με το νέο μοντέλο που υπάρχει, είναι λιγοστοί. Η χώρα μας πρέπει να κάνει κινήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον εργαζόμενο στην Ελλάδα να κλείσει την πόρτα στην εποχή της τελευταίας δεκαετίας οπότε δημιουργήθηκαν πολύ ευέλικτες σχέσεις εργασίας και δυστυχώς κάποιοι τις εκμεταλλεύτηκαν με απαράδεκτο τρόπο, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Προσεχώς η 60ή πτήση του Ingenuity της NASA στον πλανήτη Άρη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Πρεμιέρα κάνουν την Δευτέρα οι νέες ταυτότητες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες ago

Το Βερολίνο ζητά εξηγήσεις από την Πολωνία για τις βίζες έναντι ανταλλάγματος

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 ώρες ago

Ημερίδα με θέμα “Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και σύγχρονες προκλήσεις” στο Βερολίνο

ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago

Η αποξήρανση της Κωπαΐδας, το μεγαλύτερο εγγειοβελτιωτικό έργο της αρχαιότητας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Από υπόγειο ωκεανό προέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια της Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Έκκληση βοήθειας για την καταστροφή στην Θεσσαλία από την Ελληνική Κοινότητα Solingen και την Ακαδημία Αξιών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Η Volvo σταματάει την παραγωγή όλων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχόπτωσης στη Μακρινίτσα Πηλίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσης εργασίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Τη Βασική Ασφάλεια Τέκνων θεσπίζει η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: “Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί, κάποια έχουν ήδη εντοπιστεί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για πρόσθετη αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

30 βαθμούς μέσα σε τέσσερις ημέρες έπεσε η θερμοκρασία στην Ελβετία!

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μονή Οσίου Λουκά: Ξεκινούν οι επεμβάσεις αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Η υπόθεση των κλαπεισών αρχαιοτήτων εγείρει ηθικά ζητήματα για το Βρετανικό Μουσείο

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis