Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία»

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο παραχώρησε την Τετάρτη (20/9) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είναι τιμή μας που αποδεχτήκατε τη πρόσκληση να κάνουμε αυτή την παράδοξα χρονικά και χωρικά συνέντευξη μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε με έναν αντιθεσμικό τρόπο να είναι εκείνος που θα κλείσει τις εργασίες της Έκθεσης, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά τα κόμματα να μην έχουν τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης και να σχολιάσουν τις εξαγγελίες του. Γι’ αυτό διοργανώνουμε σήμερα στην Αθήνα αυτή τη συνέντευξη» σημείωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσε η παρουσία του να γίνει μεσοβδόμαδα ώστε τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν, να αξιολογήσουν, να πουν την άποψή τους για το πού πάει η χώρα και να ασκήσουν κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέκρινε τη κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό μιλώντας για πλήρη αποτυχία του Επιτελικού Κράτους τονίζοντας πως «αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες είναι ένα συνεχές αποτυχιών του ονομαζόμενου «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα περίβλημα ενός κέντρου εξουσίας, του Μεγάρου Μαξίμου, του οποίου μόνη αγωνία είναι η ενίσχυση της εξουσίας του Πρωθυπουργού και ο έλεγχος όλων των δομών του κράτους με έναν αναξιοκρατικό, πελατειακό τρόπο, ο οποίος δεν βοηθά τη χώρα να μπει σε ένα δρόμο ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Τα Τέμπη, οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους, οι εκρήξεις στην Αγχίαλο, η καταστροφή του κοσμήματος της Δαδιάς, η απερίγραπτη καταστροφή στη Θεσσαλία, η οποία είναι τομή στην ιστορία της χώρας.

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Και, βέβαια, θέματα καθημερινής ασφάλειας, πέρα από αυτά της πολιτικής προστασίας. Αν υπήρχε ένα κράτος που παρήγαγε ασφάλεια και προστάτευε τον πολίτη, δεν θα είχαμε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Εκατοντάδες νεοναζιστές χούλιγκαν έφυγαν από την Κροατία και έφτασαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας για να διαπράξουν αυτό το έγκλημα.

Πιθανόν, αν υπήρχε κράτος το οποίο περιφρουρούσε την ασφάλεια του πολίτη, να ζούσε σήμερα και ο Αντώνης Καρυώτης. Αναφέρομαι στην παρουσία του λιμενικού -όπως θα έπρεπε- στον Πειραιά.

Όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλία, είναι απερίγραπτα. Με εντολή του κ. Μητσοτάκη συγκροτήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων. Έχουν περάσει έντεκα μέρες από αυτή την καταστροφή. Έχω πάει δύο φορές στη Θεσσαλία. Και προχθές αντίκρισα πάλι την ίδια εικόνα. Νεκρά ζώα παντού. Η απάντηση είναι: “περιμένουμε να φύγουν τα νερά”. Μα εμείς συναντήσαμε νεκρά ζώα στον δρόμο. Δεν καταλαβαίνουν ότι οδηγούν σε μια υγειονομική βόμβα όλη τη Θεσσαλία;

Είναι δυνατόν ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος να μην έχει κάνει ήδη την αποκομιδή και καύση των χιλιάδων νεκρών ζώων; Σε αυτές τις θερμοκρασίες με λιμνάζοντα ύδατα, κουνούπια. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες της Θεσσαλίας. Αυτό που συμβαίνει είναι καταστροφικό και αδιανόητο.»

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Αναφερόμενος στο θέμα των ανατιμήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για παντελή απουσία του κράτους στη μάχη κατά της ακρίβειας. «Αυξήσεις μισθών χωρίς έλεγχο της αγοράς για να συγκρατηθούν και να μειωθούν οι τιμές, δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται τα νοικοκυριά, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του κράτους σε θέματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς.

Προτείνουμε “μειώστε τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά”. Ανταπαντούν πως δεν θα βοηθήσει. Τι υπονοεί ο κ. Μητσοτάκης; Ότι δεν υπάρχει κράτος να ελέγξει την αγορά για να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Λοιπόν, όλα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι το μεγάλο επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος μας ως έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, θα έχει ισχυρές κοινωνικές δομές υγείας και παιδείας, αξιοκρατία, διαφάνεια. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει η Νέα Δημοκρατία.»

«Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα πορεία είναι να αποτελεί την υπεύθυνη, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, που με το πολιτικό της πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Και σ’ αυτή την πορεία, το πρώτο βήμα ήδη έγινε με τη σημαντική αύξηση των ποσοστών μας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Ένας ακόμη σταθμός επίκειται τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα επιπλέον βήμα θα γίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές και ακολούθως το επόμενο θα γίνει στις εθνικές εκλογές όπου φιλοδοξούμε το πολιτικό μας σχέδιο να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας, για να μειωθούν οι ανισότητες, να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, σεβασμός στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς απογοητεύονται συνεχώς από το πολιτικό προϊόν της σημερινής κυβέρνησης.

Έχουμε χρέος να κάνουμε πολλά και να είστε σίγουροι ότι θα τα κάνουμε και δεν θα απογοητεύσουμε όσους εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα του πορεία» ανέφερε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ανδρουλάκης.

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο κ. Ερντογάν είναι ένας πολιτικός, ειδικός στο παζάρι. Είδαμε τι συνέβη με την ένταξη στη νατοϊκή συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Είδαμε πως χειρίστηκε η Ελλάδα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας και μιλώ για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του τότε στη σύνοδο, για τους Κούρδους που είναι σε αυτές τις σκανδιναβικές χώρες. Βλέπω τα ΜΜΕ να μιλούν για αλλαγή κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ότι έχουν πέσει οι τόνοι.

Κάνουν λόγο για ήρεμο καλοκαίρι… Ήρεμο καλοκαίρι και ένας Ερντογάν που από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ λέει συζήτηση για Ομοσπονδία τέλος, διχοτόμηση του νησιού και αναγνώριση του ψευδοκράτους, για εμάς δεν πάνε μαζί, εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης, πιστός στην πολιτική ιστορία της παράταξης του, πιστεύει ότι η Κύπρος κείται πολύ μακριά. Για εμάς η ρητορική Ερντογάν δυναμιτίζει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και Ελλάδας – Τουρκίας. Δεν θα δεχθούμε κανένα σενάριο διχοτόμησης. Θέλουμε απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν είναι χθεσινό. Πριν από λίγες εβδομάδες, το ψευδοκράτος δεν επιτέθηκε στους υπαλλήλους του ΟΗΕ; Μήπως οι προκλήσεις του Ερντογάν είναι συνεχείς; Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Εμείς λοιπόν θέλουμε να επιλυθεί η μια και μοναδική διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θέλουμε μια σύγχρονή νέα αρχιτεκτονική των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το έχω πει πολλές φορές: Όποιος πιστεύει απ’ το εγχώριο πολιτικό σύστημα ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκτός πραγματικότητας» ενώ πρόσθεσε ότι «για εμένα όσο ο Ερντογάν έχει αυτόν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο στη συμμαχία, -παζάρι, αναξιοπιστία-, όποιος πουλάει έστω και μια σφαίρα στο καθεστώς του Ερντογάν είναι συμμέτοχος σε αυτή την αποσταθεροποίηση».

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Σε ότι αφορά τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και συγκεκριμένα τις τελευταίες εξελίξεις με τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε μεταξύ άλλων πως «σε καμία των περιπτώσεων, -και αυτό για μένα είναι θέση αρχής-, δεν πρόκειται να πω σήμερα οτιδήποτε που αφορά στις εκλογές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή.

Αν θέλετε, να συζητήσουμε αυτές τις εξελίξεις μετά την Κυριακή. Και το λέω αυτό, διότι έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων, ακόμη και με παρακρατικούς τρόπους σε μία εσωτερική δημοκρατική διαδικασία. Και μιλώ για την παρακολούθησή μου από το Μέγαρο Μαξίμου και την ΕΥΠ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή από τη στιγμή που ξεκίνησα την εκστρατεία μου μέχρι και λίγες μέρες αφότου εκλέχθηκα Πρόεδρος. Το βιώσαμε στο πετσί μας και με παρακρατικούς όρους. Εγώ, λοιπόν, δεν θα το κάνω ούτε με πολιτικούς όρους. Θεωρώ ότι σε κάθε κόμμα πρέπει να εκφράζονται τα μέλη και τα στελέχη του. Εμείς παρακολουθούμε προσεκτικά.

Επειδή θέσατε το θέμα της συμμετοχής και βλέπω συνεχώς να αναπαράγεται, το ΠΑΣΟΚ εν μέσω των αυστηρών μέτρων του κορονοϊού, με 8%, είχε συμμετοχή 270.000 ανθρώπων. Σήμερα, συμμετείχαν οι μισοί. Το άθροισμα των συμμετεχόντων ήταν οι ψήφοι που έλαβα για να εκλεγώ Πρόεδρος τη δεύτερη Κυριακή. Άρα, αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 είχε πολλαπλάσιο πολιτικό αποτύπωμα. Δεν περιφρονώ τίποτα. Πιστεύω ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να βρουν τον δρόμο τους για να υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος, ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα.

Πηγή φωτογραφίας: D.IOANNOU photoqraphy

Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν και μόνο στρατηγικό στόχο: ο λόγος του να είναι προοδευτικός, υπεύθυνος, αξιόπιστος. Το μήνυμά μου σε κάθε προοδευτικό, δημοκράτη πολίτη είναι να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία. Για να υπάρχει πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές η δύναμη που θα οδηγήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση. Ο στόχος μας είναι ένας: Στις επόμενες εθνικές εκλογές, το πολιτικό μας πρόγραμμα, σε όλα τα επίπεδα, στην υγεία, την παιδεία, τα εθνικά, τη βιώσιμη ανθεκτική παραγωγική βάση, να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας. Διότι, πιστεύω, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατία με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, με ήθος και συνέπεια και όχι φορείς του πελατειακού κράτους , της αδιαφάνειας και υπηρέτες της ολιγαρχίας, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα πορεία με ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό».

Σχετικά με τις τριετίες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «Προφανέστατα θεωρούμε ότι αυτό που έρχεται, δεν προστατεύει τους εργαζόμενους» και πρόσθεσε ότι «η θεωρία περί κοινοτικών οδηγιών είναι ένα αμπαλάρισμα διαθέσεων που έχει η Νέα Δημοκρατία εις βάρος των εργαζομένων. Και αυτό φαίνεται και από το ότι οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας, με το νέο μοντέλο που υπάρχει, είναι λιγοστοί. Η χώρα μας πρέπει να κάνει κινήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον εργαζόμενο στην Ελλάδα να κλείσει την πόρτα στην εποχή της τελευταίας δεκαετίας οπότε δημιουργήθηκαν πολύ ευέλικτες σχέσεις εργασίας και δυστυχώς κάποιοι τις εκμεταλλεύτηκαν με απαράδεκτο τρόπο, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα μοναδικά συγχρονισμένο βαλς έξι εξωπλανητών εντόπισαν επιστήμονες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα σπάνιο θέαμα με έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σε ένα μοναδικά συγχρονισμένο τροχιακό βαλς ανακάλυψαν επιστήμονες. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Οι έξι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το HD 110067, ένα φωτεινό αστέρι στον αστερισμό της Κόμης Βερενίκης, περίπου 100 έτη φωτός μακριά, που είναι ορατό από το βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Το 2020 το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA, που είναι σχεδιασμένο για την αναζήτηση εξωπλανητών, εντόπισε βυθίσεις στη φωτεινότητα του άστρου, που υποδεικνύουν ότι πλανήτες περνούν μπροστά από την επιφάνεια του άστρου.

Με τις επιπλέον παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου CHEOPS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) τα σήματα αυτά ερμηνεύτηκαν ως διελεύσεις έξι πλανητών μπροστά από το άστρο. Οι πλανήτες αυτοί έχουν ακτίνα μικρότερη από τον Ποσειδώνα (γι’ αυτό και αναφέρονται ως «υπο-Ποσειδώνες»), κάτι σύνηθες για τους εξωπλανήτες.

Μελετώντας τους τρεις πιο εσωτερικούς πλανήτες, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τροχιές και των έξι πλανητών, που κυμαίνονται από περίπου εννιά ημέρες για τον πιο εσωτερικό πλανήτη έως περίπου 54 ημέρες για τον πιο εξωτερικό. Και οι έξι πλανήτες βρίσκονται σε συντονισμένες τροχιές, δηλαδή ασκούν βαρυτική επίδραση ο ένας στον άλλο καθώς περιφέρονται.

Συγκεκριμένα, όταν ο πλησιέστερος πλανήτης στο αστέρι κάνει τρεις πλήρεις περιφορές γύρω του, ο δεύτερος κάνει δύο την ίδια στιγμή. Αυτό ονομάζεται συντονισμός 3:2 και επαναλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων πιο κοντινών πλανητών. Μεταξύ των πιο απομακρυσμένων πλανητών διαπιστώθηκε το μοτίβο τεσσάρων τροχιών για κάθε τρεις του επόμενου πλανήτη (συντονισμός 4:3).

Η τροχιακή διάταξη των πλανητών δείχνει ότι το σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το σχηματισμό του πριν από περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι πλανήτες γύρω από τα αστέρια τείνουν να σχηματίζονται σε συντονισμό, αλλά η ισορροπία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί και τα συστήματα πολλαπλών πλανητών που διατηρούν τον συντονισμό τους είναι σπάνια.

«Πιστεύουμε ότι μόνο το 1% όλων των συστημάτων παραμένει σε συντονισμό», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ραφαέλ Λούκε, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «αυτή η ανακάλυψη πρόκειται να γίνει ένα σύστημα αναφοράς για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι υπο-Ποσειδώνες, ο πιο κοινός τύπος πλανητών έξω από το Ηλιακό μας σύστημα, σχηματίζονται, εξελίσσονται, καθώς και από τι αποτελούνται και αν διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για να υποστηρίξουν την ύπαρξη νερού στην επιφάνειά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τάσσονται οι περισσότεροι Βρετανοί

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και αν αυτό θα σήμαινε την επαναφορά της ελεύθερης εγκατάστασης Ευρωπαίων εργαζομένων στη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο δραστικός περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Τους τελευταίους μήνες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πλέον ότι το Brexit ήταν λάθος.

Η χθεσινή δημοσκόπηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα αφότου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε κάθε ρεκόρ πέρσι, ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με εκείνη του 2015, δηλαδή μια χρονιά πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι σχεδόν έξι στους δέκα (57%) Βρετανούς στηρίζουν την ένταξη στην ενιαία αγορά. Μόνο ένας στους πέντε διαφωνεί.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit και τώρα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το Εργατικό Κόμμα, εφόσον διεξάγονταν εκλογές αύριο, το 53% είπε ότι τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ενιαία αγορά και το 31% κατά.

Από εκείνους που ψήφισαν υπέρ του Brexit και σκοπεύουν να ψηφίσουν το Συντηρητικό κόμμα στις εκλογές, μόνο το 29% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην ενιαία αγορά και το 54% διαφωνεί.

Οι Εργατικοί, που προηγούνται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, έχουν υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Ο ηγέτης τους, Κιρ Στάρμερ, έχει δηλώσει πάντως ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή στην ενιαία αγορά.

Σε γενικές γραμμές, το 72% των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.138 ανθρώπων, ανέφερε η YouGov.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δικαστήριο εγκρίνει τις υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δικαστήριο στη νότια Γερμανία αποφάνθηκε πως η οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) δημιουργεί τόσο σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ώστε δικαιολογείται η υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα σε δημοσιογράφους και την οργάνωση.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε προσφυγές που έγιναν από δημοσιογράφους για την παρακολούθηση από την αστυνομία των επικοινωνιών τους με την ακτιβιστική οργάνωση, η οποία είναι γνωστή στη Γερμανία επειδή μπλοκάρει την οδική κυκλοφορία.

Οι ακτιβιστές της Letzte Generation έχουν πραγματοποιήσει και άλλες διαμαρτυρίες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο δημόσιο χώρο, όπως σε μουσεία και σε μείζονες εκδηλώσεις.

Οι αρχές στη Βαυαρία ερευνούν εδώ και μήνες τα μέλη της Letzte Generation ως ύποπτα για σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιδρομές σε σπίτια και άλλες έρευνες.

Πριν από αρκετούς μήνες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αποκάλυψαν πως η αστυνομία του κρατιδίου της Βαυαρίας προέβαινε το φθινόπωρο του 2022, κατ’ εντολήν της εισαγγελίας του Μονάχου, σε υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και εκείνων που γίνονταν από τηλέφωνο του γραφείου Τύπου της οργάνωσης.

Οι υποκλοπές πραγματοποιούνταν με την έγκριση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου.

Το μέτρο είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από δημοσιογράφους και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου στη Γερμανία.

Το δικαστήριο αυτό αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι η απειλή που δημιουργείται από τους ακτιβιστές δικαιολογεί την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Οι υποκλοπές στη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας ήταν μια «εντατική, αλλά σύντομη παρέμβαση».

Οι δημοσιογράφοι, σε βάρος των οποίων έγιναν οι υποκλοπές, μπορούν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό κατά της απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακριβότερο αλλά και… δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ακριβότερο και δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στην Γαλλία.

Ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό παρουσίασε το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέποντας γενική άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων καθώς και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται το κάπνισμα.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το 2024 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει στα 12 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια πάρκα, στις παραλίες, στα δάση και σε περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία.

Θα απαγορεύεται επίσης η είσοδος των ανήλικων τα καταστήματα που πουλούν τσιγάρα και είδη καπνού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σολτς: Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

«Το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην «τρύπα» 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσε στον προϋπολογισμό η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Με την απόφαση του Δικαστηρίου, κρίνεται αντισυνταγματική η διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) και στο Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης.

«Η απόφαση αυτή δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα – για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις, σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι σήμερα αντιμέτωπη με προκλήσεις που δεν είχε ποτέ ως τώρα αντιμετωπίσει «σε αυτή τη συγκέντρωση και με τέτοια σκληρότητα».

Αν γνωρίζαμε την απόφαση, θα είχαμε επιλέξει άλλη κατεύθυνση τον χειμώνα του 2021 – κατεύθυνση την οποία υπέδειξε και το Δικαστήριο στην απόφασή του, συνέχισε ο καγκελάριος και προανήγγειλε την άρση του πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στις αρχές του νέου έτους.

Όπως είπε, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε επίπεδο χαμηλότερο του πλαφόν, ενώ οι αποθήκες του φυσικού αερίου είναι πλήρεις και δεν αναμένονται, επομένως, απότομες αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ισχύ του μέτρου έως το τέλος Μαρτίου του 2024.

Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ότι δεν θα επηρεαστούν οι τρέχουσες δαπάνες.

«Η απόφαση δεν αλλάζει κάτι στο σήμερα και στο τώρα για τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εάν λαμβάνουν επίδομα τέκνων ή επίδομα σπουδών, επίδομα στέγης ή σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.

«Δεν μπορείτε. Τα παπούτσια του καγκελάριου είναι τουλάχιστον δύο μεγέθη πιο μεγάλα για τον Όλαφ Σολτς», δήλωσε αμέσως μετά ο Φρίντριχ Μερτς, επίσης στην Bundestag και κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει την άρση του «φρένου χρέους» και για το 2024.

«Μην έχετε αυταπάτες. Θα επιμείνουμε στην συνταγματική επιταγή», τόνισε και, αναφερόμενος εμμέσως σε δήλωση του χριστιανοδημοκράτη (CDU) Δημάρχου/Κυβερνήτη του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ υπέρ της μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους», τόνισε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Βουλή και όχι στο Δημαρχείο».

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βρει για το 2023 έναν τρόπο που είναι συμβατός με το Σύνταγμα, αλλά αν το επιχειρήσει και για το 2024, τότε θα προσφύγουμε εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το «φρένο χρέους» αίρεται και για το 2023, για λόγους «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να δικαιολογηθούν έτσι τα επιπλέον δάνεια.

Στην αιτιολόγησή της η κυβέρνηση επικαλείται τις υψηλές τιμές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία το 2021.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζητά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο κ. Ζέντερ εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη διακυβέρνηση της χώρας, μετά τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η «τρύπα» των 60 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας της χρήσης από το Ταμείο του Κλίματος κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης, όχι όμως στο Κοινοβούλιο, αλλά στον γερμανικό λαό», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ούτε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα της Γερμανίας.

Αναφερόμενος σε πιθανά μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα, ο Βαυαρός πρωθυπουργός απέκλεισε τη συνεργασία Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Πράσινους.

«Αυτό το μοντέλο είναι κατάλληλο μόνο για εύκολες εποχές, όχι για περιόδους με μεγάλα προβλήματα», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι ούτε οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποτελούν πλέον μακροπρόθεσμα σταθερό κυβερνητικό εταίρο.

Ο Μάρκους Ζέντερ απέρριψε επίσης ξεκάθαρα το ενδεχόμενο κατάργησης ή μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους».

Η αντιπολίτευση είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Γερμανία, σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «η βοήθεια δεν έγκειται στην κατάργηση του φρένου χρέους ή στην αποδυνάμωσή του».

«Αυτό το απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνούν οι ηγέτες του CDU και του CSU. Θα ήταν ο λάθος τρόπος να το κάνουμε τώρα», πρόσθεσε και κάλεσε τον καγκελάριο Σολτς να καταστήσει σαφές ότι δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι αρχές στη δυτική Γερμανία κάλεσαν, την Τρίτη τους, κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, προειδοποιώντας τους ότι κινδυνεύει η ζωή τους επειδή η κακοκαιρία έχει καταστήσει επικίνδυνους τους δρόμους, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η ξαφνική έλευση του χειμωνιάτικου καιρού οδήγησε σε ατυχήματα και άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα στα οχήματά τους λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων και πεσμένων κλαδιών εξαιτίας της χιονόπτωσης σε πολλά μέρη της Γερμανίας.

Στην περιφέρεια Σβέμπις Χαλ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ένας 71χρονος έχασε τη ζωή του σε σύγκρουση τη Δευτέρα το βράδυ, σε χιονισμένο δρόμο. Σύμφωνα με την αστυνομία του Άαλεν, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ένα άλλο δυστύχημα, λόγω του χιονιού στο δρόμο, έχασε τη ζωή του ένας 54χρονος οδηγός κοντά στο Ντεντσερχάιντε, στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Στην περιφέρεια Ράινγκαου-Τάουνους, στο δυτικό τμήμα του κρατιδίου της Έσσης, 100 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα οχήματά τους κοντά στο Έλτβιλ-Μάρτινσταλ, ενώ 70 άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε δρόμο κοντά στο Λίνιενμπαντ.

«Η επείγουσα έκκλησή μου: Βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνετε την Τρίτη στο σπίτι. Παρακαλώ μην βγείτε ούτε για περίπατο στο δάσος: υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή από σπασμένα κλαδιά και πτώσεις δένδρων», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο διοικητής της περιφέρειας.

Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) προέβλεψε ότι η κακοκαιρία θα επιμείνει τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Ένα μοναδικά συγχρονισμένο βαλς έξι εξωπλανητών εντόπισαν επιστήμονες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Υπέρ της επανένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τάσσονται οι περισσότεροι Βρετανοί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Γερμανία: Δικαστήριο εγκρίνει τις υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ10 ώρες ago

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago

Αρχαιολογικός περίπατος στον Μόλυβο αναδεικνύει την άγνωστη Αρχαία Μήθυμνα στη Λέσβο

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Με φλεγμονή του αυχένα συνδέονται οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ακριβότερο αλλά και… δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Σολτς: Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Επιστολή ΠΑ.Σ.Π.Ε. στον Πρωθυπουργό: Διεκδίκηση της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά στους χώρους που λειτουργούν ως μουσείο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis