ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ευρωπαϊκή startup στοχεύει σε ταξίδια με ταχύτητες 1000χλμ/ώρα!

Ούτε μεγάλα εντυπωσιακά κτίρια, ούτε ρεσεψιόν και χλιδάτες αίθουσες συνεδριάσεων, ούτε εκατοντάδες υπάλληλοι… Το μικρό βιομηχανικό κτίριο στα προάστια της πόλης Βαλένθια, στην Ισπανία, δεν μαρτυρά την φουτουριστική του χρήση.
Μόνο μια λιτή πινακίδα στην είσοδο με την λέξη Zeleros μαρτυρά πως πίσω από την ψηλή μεταλλική είσοδο, μια ομάδα νεαρών επιστημόνων εργάζονται πάνω σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, που θα μας ταξιδεύει με ταχύτητα 1000χλμ/ώρα στην επιφάνεια της γης!
Μέσα στο ειδικό αυτό εργαστήριο βλέπουμε προπλάσματα από κάψουλες ταξιδιού με αεροπορικά καθίσματα και επιβάτες που κινούνται μέσα σε κομψούς σωλήνες, που κάθονται σε λεπτούς πυλώνες λίγα μέτρα από την επιφάνεια της γης, ένα υψηλής τεχνολογίας σύστημα μετακίνησης που θέλουν να φτιάξουν οι επιστήμονες.
Η ιστορία τους, πρόσφατη. Το 2017, στη Zeleros είχαν το πρώτο accelerator πρόγραμμα, το 2018 ετοίμασαν τα πρώτα πρωτότυπα και είχαν την πρώτη seed χρηματοδότηση όπως και τη συνεργασία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 2019 πήραν Βραβείο από το European Institute of Innovation and Technology (EIT), το 2020 άρχισαν να δημιουργούν τις εγκαταστάσεις Hyperlab, το 2022 έδειξαν ένα πρωτότυπο του Hyperloop οχήματος στο World Dubai Show και εκτέλεσαν ήδη δοκιμές στο εργαστήριο αυτό σε πραγματικές συνθήκες.
Μέσα σε αυτόν τον χώρο, στεγάζεται ο πυρήνας μιας ομάδας πρώην φοιτητών και ερευνητών – σήμερα φιλόδοξων Ευρωπαίων – που στο … μακρινό πια 2015 συμμετείχαν στον πρώτο Space X Hyperloop Competition, στις ΗΠΑ.
Εκεί κέρδισαν και έφεραν στην Ευρώπη τα «λάφυρα». Απέναντι σε ομάδες κορυφαίων ερευνητών πήραν δύο βραβεία: το πολυπόθητο Top Design Concept Award τούς απονεμήθηκε παρουσία του παγκόσμιου μαικήνα της καινοτομίας Έλον Μασκ. Από τότε, όλα αυτά τα χρόνια μεγαλώνουν την ομάδα τους και προσλαμβάνουν προσωπικό από τον σιδηροδρομικό τομέα, τον αεροπορικό κλάδο και πολλές επιστήμες.
Για ποιον λόγο η ομάδα αυτή των Ευρωπαίων επιστημόνων και μηχανικών πιστεύει πως αυτό θα είναι ένα σύστημα Hyperloop πιο λειτουργικό από παρόμοιες προσπάθειες σε άλλα σημεία του πλανήτη;
Οι μηχανικοί εξηγούν πως με τη δική τους τεχνολογία, η ηλεκτρική ενέργεια θα έχει ενσωματωθεί, τα διάφορα απάρτια θα βρίσκονται μέσα στο σύστημα, στις «κάψουλες» και όχι στην στην υποδομή, οπότε αυτή θα είναι φτηνή και εύκολη στην τοποθέτηση.
«Ετοιμάζουμε ένα ευρωπαϊκό Hyperloop μέσο μεταφοράς, που θα μετακινεί τον πολίτη της Ευρώπης από το ένα σημείο στο άλλο, μέσα σε μισή έως και μιάμιση ώρα» σημειώνει ένας Ισπανός μηχανικός.
«Τρέχουν» για να προλάβουν τον ανταγωνισμό
«Η ονομασία μας προέρχεται από το “celeris” -ταχύς, γρήγορος δηλαδή, στα λατινικά. Είμαστε μια ομάδα που εργάζεται και αναπτύσσει την καινοτόμο τεχνολογία μετακίνησης με υπερυψηλές ταχύτητες Hyperloop εδώ και μερικά χρόνια, στην πραγματικότητα όμως η τεχνολογία αυτή έχει… ιστορία 200 ετών!
Το 2013, τα Hyperloop συστήματα μετακίνησης εκλαϊκεύτηκαν από τον Έλον Μασκ, τώρα όμως χάρη σε ευρωπαϊκές start-ups και άλλους διεθνείς παίκτες έχουμε επενδύσεις στην εξέλιξη, τη δοκιμή και την πιστοποίηση στην τεχνολογία αυτή ώστε να είναι έτοιμη το 2030. Σήμερα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει πραγματικότητα η Hyperloop μετακίνηση» εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Juan Vicén, συνιδρυτής και VP of Business της ομάδας στη Zeleros, ένα από τα λίγα εργαστήρια Hyperloop τεχνολογίας στον κόσμο.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν project Hyperloop σε όλο τον κόσμο, αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εμείς έχουμε στόχος την εμπορική επιτυχία το 2030 και τα εξελίσσουμε όλα μαζί: μπαταρίες, σύστημα αιώρησης (σ.σ active levitation), εκκινητές (σ.σ launchers) όπως και τον σχεδιασμό μια υποδομής που θα μεγαλώνει εύκολα (σ.σ infrastructure scalability).
Ετοιμάζουμε τη δημιουργία ενός μεσαίου Κέντρου Δοκιμών (Medium Scale Test Center), μια δοκιμαστική γραμμή μήκους πέντε χιλιομέτρων, με την υποστήριξη της Ισπανίας και το 2026 έως και το 2030 στοχεύουμε στο Πλήρες Κέντρο Επιτάχυνσης (σ,σ Full Scale Acceleration Center), ένα ευρωπαϊκό project.
Την ίδια ώρα έχουμε προωθήσει κάτι σημαντικό, τη δημιουργία μιας Επιτροπής Στάνταρ για τα Hyperloop Μέσα Μεταφοράς, μιας Hyperloop Accosiation» εξηγεί ο κ. Vicén, απαντώντας στην ερώτηση για το πώς αυτή η νέα υψηλής τεχνολογίας λύση μετακίνησης θα αποφύγει τις ασυμβατότητες που υπάρχουν π.χ στις υποδομές τρένων στην Ευρώπη.
Από πόλη σε πόλη, πιο γρήγορα από το αεροπλάνο
Αυτό που θα πετύχει το Hyperloop είναι ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές των αεροσκαφών, με μια εμπειρία ταξιδιού και άνεση καλύτερη από εκείνη του τρένου. Η βασική τεχνολογία που αναπτύσσεται από την ευρωπαϊκή startup είναι η παγκοσμίως πολυπόθητη στην εποχή της ηλεκτροκίνησης εξέλιξη των γραμμικών κινητήρων (σ.σ linear motors), που θεωρείται η πιο αποδοτική.
Αυτό που κυρίως μελετούν στη Zeleros είναι πώς θα ενσωματωθεί το σύστημα Hyperloop τους σε σταθμούς high-speed τρένων και στην αναβάθμισή τους σε hyperloop. Ήδη, οι μηχανικοί εξετάζουν ταυτόχρονα με την ωρίμανση των Hyperloop τεχνολογιών τη χρήση π.χ μιας γερμανικής trasrapid γραμμής και μιας ακόμη στην Ισπανία, όπως και σιδηροδρομικών γραμμών που δεν είναι σήμερα σε χρήση, ως τις πρώτες υλοποιήσεις.
«Ο επιβάτης θα παίρνει το Hyperloop από το κέντρο μιας πόλης, θα ταξιδεύει χωρίς μάλιστα οι καιρικές συνθήκες να είναι λόγος ανησυχίας, με μεγαλύτερη έτσι διαθεσιμότητα συγκριτικά με τα αεροσκάφη αφού -και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής- έχουμε ματαιώσεις και ακυρώσεις, ενώ οι χρήστες του μέσου μετακίνησης θα έχουν και βιώσιμες μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, όπου σήμερα δεν έχουμε ένα ιδιαίτερα βιώσιμο σύστημα μεταφορών. Θα είναι ένα σύστημα που θα συμπληρώνει τις υπάρχουσες λύσεις (σ.σ αεροσκάφη και τρένα υψηλών ταχυτήτων)» τονίζει ο συνιδρυτής της Zeleros, Juan Vicén.
Για να «τρέξει» το όλο πρόγραμμα σήμερα, το 60% του προσωπικού είναι ειδικοί μηχανικοί), ενώ πέρα από την Ευρώπη, για το μέλλον, οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής εταιρείας σκέφτονται και με τοπικούς αλλά και με παγκόσμιους όρους καθώς θέλουν να φτιάξουν και να πωλούν τα βασικά υποσυστήματα για όσους θα φτιάξουν υποδομές Hyperloop και όχι π.χ να ιδρύσουν μια εταιρεία μετακινήσεων.
Η ευρωπαϊκή startup έχει στόχο το 2030 να υπάρχει μια πιστοποιημένη, εμπορική Hyperloop λύση για επιβάτες ενώ, σύμφωνα με τον κ. Vicén, πριν από αυτή την εξέλιξη, η εκτίμηση είναι πως θα δούμε τη μεταφορά φορτίων με Hyperloop τεχνολογία καθώς εκεί υπάρχουν μικρότερες απαιτήσεις.
Μετακινώντας ανθρώπους με 1000 χιλιόμετρα ανά ώρα
Πότε θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές με ανθρώπους μέσα σε κάψουλες Hyperloop; Το ζήτημα αυτό για τους Ευρωπαίους επιστήμονες δεν είναι κρίσιμο και μάλιστα έχει ήδη λυθεί.
«Δεν πρέπει κανείς να έχει ενδοιασμούς. Υπάρχουν ήδη καμπίνες αεροσκαφών που έχουν πιστοποιηθεί για να μεταφέρουν επιβάτες, αυτές είναι έτοιμες τεχνολογίες, δοκιμασμένες, υλικά και μέσα. Για εμάς το σημείο-σταθμός είναι να δοκιμάσουμε όλες τις τεχνολογίες σε ταχύτητες 600χλμ/ώρα ή και σε μεγαλύτερες ταχύτητες το 2026. Στη μετακίνηση των ανθρώπου υπάρχει μάλιστα μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με τα τρένα, συγκριτικά π.χ με τον θόρυβο, την επίδραση του καιρού, την φάση του φρεναρίσματος.
Μια επιπλέον διαφορά από εκείνη της αεροπορικής μετακίνησης είναι και πώς ο επιβάτης θα μπορεί σε όλο το ταξίδι να χρησιμοποιεί μέσα ψυχαγωγίας ή να επικοινωνεί κάτι που στην περίπτωση της πολιτικής αεροπορίας γίνεται μόνο για ένα μέρος του συνολικού χρόνου μεταφοράς» εξήγησε ο κ. Vicén.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μοριακό μονοπάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα αποκάλυψε μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane στις ΗΠΑ.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στον κόσμο.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», εντοπίστηκε ότι μια γνωστή ογκοκατασταλτική πρωτεΐνη που ονομάζεται RBM10, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα καταστέλλοντας τη λειτουργία της c-Myc, πρωτεΐνης που οδηγεί στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων όταν υπερεκφράζεται.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η RBM10 συνεργάζεται με δύο ριβοσωμικές πρωτεΐνες (RPL5 και RPL11) για την αποσταθεροποίηση της c-Myc και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του καρκίνου του πνεύμονα.
Τα ευρήματα είναι τα πρώτα που εντοπίζουν μια σχέση αναστολής του καρκίνου μεταξύ των πρωτεϊνών.
Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μεταλλαγμένη μορφή του RBM10 που συχνά απαντάται σε καρκίνους του πνεύμονα, χάνει την ικανότητα να καταστέλλει την c-Myc, δεν συνδέεται με τις ριβοσωμικές πρωτεΐνες RPL5 και RPL11 και τελικά προωθεί την ανάπτυξη του όγκου αντί να την καταστέλλει.
Όπως δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χουά Λου, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου αντικαρκινικού φαρμάκου και σε μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Τελεσίγραφο» Google στους κατόχους λογαριασμών: Ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή

Τους λογαριασμούς που έχουν μείνει ανενεργοί για τουλάχιστον δύο χρόνια θα αρχίσει να διαγράφει από την Παρασκευή (1/12) η Google.
Όπως υπενθυμίζει η Independent, η αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων του τεχνολογικού κολοσσού, Ρουθ Κρίτσελι, είχε προειδοποιήσει με ανάρτηση στο ιστολόγιο της Google, για τις αλλαγές που προωθεί η εταιρεία ήδη από το Μάιο.
Από την διαγραφή αναμένεται να επηρεαστεί το σύνολο των εφαρμογών και υπηρεσιών του Google Workspace, το οποίο περιλαμβάνει τα Gmail, Docs, Drive, Meet και Calendar, το YouTube και το Google Photos.
Η κίνηση αυτή όπως εξηγεί, στοχεύει στην προστασία των ενεργών χρηστών της Google από ηλεκτρονικές απάτες και «πειρατεία».
Σύμφωνα με την Κρίτσελι, οι παλιοί λογαριασμοί που δεν χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών κινδυνεύουν συνήθως από χάκερ, γιατί οι κωδικοί πρόσβασης των λογαριασμών αυτών συχνά βασίζονται σε παλιούς ή επαναχρησιμοποιημένους κωδικούς, που έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν.
Επεσήμανε, όμως, ότι οποιοσδήποτε λογαριασμός κινδυνεύει να διαγραφεί θα λαμβάνει «πολλαπλές ειδοποιήσεις» πριν από οποιαδήποτε ενέργεια.
Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να στέλνει e-mail στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την «προστασία των προσωπικών τους στοιχείων και την αποτροπή οποιασδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον λογαριασμό σας, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε πλέον τις υπηρεσίες μας».
Η απώλεια της πρόσβασης σε έναν λογαριασμό Gmail θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτήν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και αν δεν έχουν σχέση με την Google.
Τι να κάνετε εάν δεν θέλετε να διαγραφεί ο λογαριασμός σας
Προκειμένου να διατηρηθεί ένας λογαριασμός ενεργός και να αποφευχθεί η διαγραφή, συνιστάται στους χρήστες του Google να ανοίξουν ή να στείλουν ένα e-mail, να χρησιμοποιήσουν το Google Drive, να κατεβάσουν μια εφαρμογή στο Google Play Store ή απλώς να κάνουν μια Αναζήτηση Google ενώ είναι συνδεδεμένοι στο λογαριασμό.
Οποιοσδήποτε λογαριασμός έχει δημοσιεύσει ένα βίντεο στο YouTube επίσης δεν θα επηρεαστεί, ανεξάρτητα από το πότε ήταν τελευταία φορά ενεργός.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο Κρήτης για υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές του Ηρακλείου Κρήτης, με το υποβρύχιο που κατάφεραν να κατασκευάσουν.
Οι μαθητές της ομάδας Curie-osity από το 1ο ΕΦΚΕ Ηρακλείου απέσπασαν πανηγυρικά βραβείο στο διαγωνισμό Future League στο Βερολίνο, για την βιωσιμότητα φτιάχνοντας ένα μικρό υποβρύχιο.
Σύμφωνα με το Cretalive, το υποβρύχιο των μαθητών πληροί πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για χρήση μέσα σε θαλασσινό νερό, και αποτελούσε μέρος της πρότασης των νεαρών μαθητών, για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Μάλιστα το project είχε προκριθεί ανάμεσα από 60 μαθητικές ομάδες προκειμένου να διαγωνιστεί την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο εκπροσωπώντας όχι μόνο την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.
Την κατάκτηση του βραβείου ανακοίνωσε επίσημα ο φυσικός και υπεύθυνος του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, Αστρινός Τσουτσουδάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πέρασαν πολλοί μήνες εντατικής δουλειάς με αγωνίες και ξενύχτια, ανάμεσα σε μαθήματα και διαβάσματα, για να δικαιωθούν οι κόποι των πιο γλυκών παιδιών του κόσμου.
Τα ταλεντάκια μου της Curie-osity, της μιας από τις ομάδες ρομποτικής και STEM του 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Κρήτης ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, στο διαγωνισμό Future League για την βιωσιμότητα, του Science on Stage Europe με το πρότζεκτ τους Seewache, the guardian of the sea. Stay tuned γιατί δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ …».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ΝASA βράβευσε Ελληνίδα Ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος για την έρευνα των μυστηρίων του Ήλιου

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, αυτή τη στιγμή, ένα φτιαγμένο από τον Άνθρωπο διαστημόπλοιο γυρίζει τον Ήλιο με ταχύτητα 600.000 χιλιόμετρα την ώρα ενώ χάρη σε μια ασπίδα θερμότητας που έφτιαξαν μηχανικοί και αντέχει θερμοκρασία ενός εκατομμυρίου βαθμών Κελσίου, επιστήμονες εκτελούν πειράματα σε… θερμοκρασία δωματίου.
Μια συναρπαστική περίοδος εξερεύνησης του αστεριού του ηλιακού συστήματος έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, προσπάθεια με ελληνική συμμετοχή που τις τελευταίες ημέρες βραβεύτηκε από την αμερικανική NASA.
«Πρόκειται για απίστευτη τεχνολογία. Το Parker Solar Probe και το Solar Orbiter είναι δύο νέα διαστημικά σκάφη χάρη στα οποία η ανθρωπότητα “ακουμπάει” τον ήλιο πιο κοντά από ποτέ.
Το Parker Solar Probe της ΝΑSA εκτοξεύτηκε στις 4 Αυγούστου του 2018 και κάνει διαρκώς μια τροχιά όπως μια “θηλιά” γύρω από τον ήλιο. Κάθε φορά που κάνει άλλη μία τέτοια, η θηλιά πηγαίνει πιο κοντά και έτσι το Parker χωρίς να πέφτει πάνω στον Ήλιο θα φτάσει σε απόσταση ίση με 9 ακτίνες του αστεριού μας, το πιο κοντινό του περιήλιο. Αυτές είναι τρομακτικά κοντινές αποστάσεις και μπορούμε να πούμε πως η ανθρωπότητα “αγγίζει” τον Ήλιο», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9FM” η Δρ. Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός στον διαστημικό καιρό, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που προμηθεύει μοναδικές σε διεθνές επίπεδο προβλέψεις Διαστημικού Καιρού.
«Το έτερο διαστημόπλοιο, το Solar Orbiter, της ευρωπαϊκής ESA η εκτόξευση του οποίου έγινε στις 10 Φεβρουαρίου του 2020 είναι η δεύτερη επίσης σημαντική νέα προσπάθεια. Συνεργαζόμαστε με τις αποστολές αυτές κάτι που μαρτυρά το υψηλό επίπεδο έρευνας, που γίνεται στο Αστεροσκοπείο», σημείωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια που την περασμένη εβδομάδα γύρισε στην Ελλάδα με μια σημαντική διάκριση.
Η μυστηριώδης ηλιόσφαιρα και η ελληνική διάκριση
Η Ελληνίδα επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του ΕΑΑ επέστρεψε με ένα σημαντικό βραβείο της NASA το Group Achievement Award για την δουλειά της με την Parker Solar Probe Team που έχει αναλάβει να αναλύει δεδομένα από τον εξελιγμένο αυτό διαστημικό βολιστήρα.
«Το Team Achievement Award δόθηκε στους επιστήμονες της αποστολής Parker Solar Probe ως αναγνώριση των προσπαθειών της ομάδας να δημιουργήσει και να λειτουργήσει την πρώτη “touch the Sun” αποστολή της Ανθρωπότητας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε», τόνισε η κα. Μαλανδράκη που περιέγραψε και τους στόχους που έχουν τεθεί από τις αποστολές Parker Solar Probe και το Solar Orbiter.
«Η ανθρωπότητα γνωρίζει, με βάση τις αποστολές που έχουμε πετάξει, δεδομένα για τον ήλιο μέχρι στο λεγόμενο σημείο L1. Το L1 είναι ακριβώς μπροστά από την Γη, ένα σημείο που ισορροπείται η βαρυτική δύναμη του Ήλιου με αυτή της Γης. Είναι ακριβώς μπροστά από την μύτη της μαγνητόσφαιρας, έξω λοιπόν από το μαγνητικό πεδίο της Γης, και εκεί πέρα βρίσκονται τα διαστημόπλοια.
Και τη δεκαετία του 1980 είχαν φύγει για εκεί τα διαστημόπλοια HELIOS – μια συνεργασία της Γερμανίας με τη ΝASA – τα οποία πήγαν στο ένα τρίτο της απόστασης, δεν είχαν όμως τα πειράματα της τεχνολογίας που έχουμε σήμερα. Επομένως, το κομμάτι του διαστήματος μεταξύ Ηλίου – Γης, η εσωτερική ηλιόσφαιρα όπως λέγεται, ήταν ένα μυστήριο…», εξήγησε η Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος.

Δύο διαστημόπλοια, μια αποστολή
Η κα. Μαλανδράκη συμμετέχει στο πείραμα IS⊙IS με τον καθηγητή McComas από το Πανεπιστήμιο του Princeton ως Principal Investigator, στο Energetic Particle Detector με τους καθηγητές Javier Rodriguez-Pacheco και Bob Wimmer-Schweingrueber, από την Ισπανία και τη Γερμανία αντίστοιχα, ως Co-Investigator στο Solar Orbiter και όπως ανέφερε ήδη έχουν παρατηρηθεί «…κάποια περίεργα αποτελέσματα κοντά στον Ήλιο».
Η ίδια επισημαίνει το παράδοξο στη διαστημική φυσική, να μην μειώνεται η θερμοκρασία όσο κανείς απομακρύνεται από τον ήλιο.
«Το Solar Orbiter βρήκε με καταπληκτικής ευκρίνειας εικόνες σε ενεργά κέντρα στον ήλιο στην επιφάνειά του ότι υπάρχουν κάτι μικρές, μικρές, μικρές εκρήξεις τις οποίες τις ονομάζουνε “campfire events” (σ.σ φωτιές στην εξοχή), μικρές δηλαδή φωτιές οι οποίες θερμαίνουν το στέμμα του Ήλιου και είναι πιθανόν να είναι υπεύθυνες σε μεγάλη κλίμακα για αυτό το παράδοξο», αποκάλυψε η Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος.
Παράλληλα σημείωσε πως «έχουν βρεθεί φαινόμενα που δεν τα βλέπουμε καθόλου από την τροχιά της Γης. Γίνονται κοντά στον ήλιο, είναι μικρά φαινόμενα και έχουν σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν την περιοχή γύρω από τον ήλιο κάτι σαν μια δεξαμενή με σωματίδια.
Αυτά δεν μπορούν να ανιχνευθούν στην Γη γιατί είναι πιο μικρής έντασης και συμπίπτουν με περιόδους που ο Ήλιος είναι σε αρκετά χαμηλή περίοδο δραστηριότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι υπάρχουν ήδη σωματίδια γύρω από τον Ήλιο, όπου μεγαλύτερες εκρήξεις ξεκινάνε από ένα ψηλό ενεργειακό επίπεδο και τα επιταχύνουν περαιτέρω. Έτσι καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο τελικά φτάνουν στην τροχιά της Γης κάποια σωματίδια σε αυτές τις μεγάλες εντάσεις».
Όπως ανέφερε, τέλος, η Ελληνίδα ερευνήτρια, ο επιστημονικός τομέας έχει δεχθεί σημαντική προώθηση τα τελευταία χρόνια.
«Είναι καλή εποχή, γιατί έχουμε την NASA, την ESA, τους Ιάπωνες που εκτοξεύουν, έχουμε στόλο διαστημοπλοίων που δίνουν τέτοια δεδομένα. Η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί πολύ από την ώρα που μπήκε και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού. Στον τομέα του Space είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες ως Έλληνες ερευνητές, να έχουμε χρηματοδοτήσεις να προχωρήσουν προγράμματα για να μπορούμε να δίνουμε δουλειές εδώ» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΟΥ: Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών βλάπτει σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών βλάπτει σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνει την αντίσταση στις αντιμικροβιακές ουσίες που πιθανόν να γίνει υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέχρι το 2050, προειδοποιεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Αν η AMR, η αντίσταση στις αντιμικροβιακές ουσίες (στις οποίες ανήκουν τα αντιβιοτικά), αποτελεί φυσικό φαινόμενο, η ανάπτυξη και η εξάπλωση των υπερμικροβίων (superbugs) ενισχύεται από την καταχρηστική χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών καθιστώντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμώξεων δυσκολότερη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΠΟΥ – Ευρώπη, που αφορά 53 χώρες και η ακτίνα ευθύνης του φθάνει μέχρι την κεντρική Ασία.
«Όλες οι χώρες της περιοχής μας έχουν θεσπίσει κανόνες με στόχο την προστασία των πολύτιμων αντιβιοτικών από την κατάχρηση (…). Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα επέτρεπε την επίλυση των περισσότερων προβλημάτων που προέρχονται από την κατάχρηση των αντιβιοτικών», τονίζει ο Ρομπ Μπάτλερ, υπεύθυνος του τμήματος Μεταδοτικών Νόσων.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ θεωρεί ότι, αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση, η AMR μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2050.
Βασική πηγή ανησυχίας για τις υγειονομικές αρχές, η κακή συνταγογράφηση. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες της περιοχής, που βρίσκονται στην ανατολή Ευρώπη και την κεντρική Ασία, δείχνει ότι οι λόγοι που επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την λήψη αντιβιοτικών είναι στο 24% των περιπτώσεων το συνάχι που συνοδεύεται από συμπτώματα γρίπης (16%), ο πονόλαιμος (21%) και ο βήχας (18%).
«Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική, διότι τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται συχνά από ιούς για την αντιμετώπιση των οποίων τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Σε ορισμένες χώρες, άνω του 40% των αντιβιοτικών αγοράζονται χωρίς ιατρική συνταγή, ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που απαντάται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με μελέτη του 2022.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, άλλος κίνδυνος που προέρχεται από την αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι η αύξηση των ανισοτήτων, διότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο είναι αυτοί που εφαρμόζουν περισσότερο αυτές τις πρακτικές, γεγονός που «δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση».
Η ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά μπορεί να βρίσκει την αιτιολογία της και «σε κεκτημένες κοινωνικές και πολιτισμικές συνήθειες, όπως το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ολοκληρώνουν την θεραπεία με αντιβιοτικά για να κρατήσουν απόθεμα για την επόμενη φορά που θα αρρωστήσουν» ή «που μοιράζονται τα αντιβιοτικά με άρρωστο συγγενή ή γείτονα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όσο πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες τόσο μικρότερη η αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να προετοιμάζονται για την αναπόφευκτη μείωση της αυτονομίας των οχημάτων τους.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν τον καθοριστικότερο παράγοντα της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όσο πιο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες τόσο μικρότερη είναι η αυτονομία των μπαταριών.
Ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από αναφορές 15.000 μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διαχειρίζεται η εταιρεία Recurrent, από συνολικά 18 διαφορετικά μοντέλα, δείχνουν πως το κάθε μοντέλο αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το κρύο.
Έτσι άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν μέχρι και το 46% της αυτονομίας τους (VW ID.4) και άλλα μέχρι και το 16% (Audi e-tron).
Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν μεγάλο μέρος της αυτονομίας τους σε χαμηλές θερμοκρασίες, επειδή το κρύο εμποδίζει τις χημικές αντιδράσεις που συντελούνται στην μπαταρία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει όχι μόνο την αυτονομία των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των απλών μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα.
Στη μεγάλη απώλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ενέργεια που θα δαπανηθεί για τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου, εκτός αν το όχημα διαθέτει αντλίες θερμότητας που αυξάνουν την αποδοτικότητα και μειώνουν την απώλεια ενέργειας.
Στην ανάλυση των δεδομένων της εταιρείας Recurrent, τη μεγαλύτερη απώλεια στην μπαταρία σημείωσε το VW ID.4 το οποίο έχασε το 46% της συνολικής αυτονομίας του σε συνθήκες ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ μεγάλη απώλεια σημείωσε και το Chevrolet Bolt με 42%.
Σημαντικές απώλειες της αυτονομίας τους σημείωσαν τα Hyundai Kona και Nissan Leaf με μείωση 34%. Τα οχήματα Tesla τα πήγαν αρκετά καλά, με το Model 3, το Μοdel Υ και το Μοdel Χ να παρουσιάζουν μέση απώλεια αυτονομίας στο 24%.
Ανάμεσα στα ηλεκτρικά οχήματα που μελετήθηκαν, την περίοδο 2021-2022, το Audi e-tron ξεχώρισε καθώς σημείωσε την χαμηλότερη πτώση αυτονομίας σε ψυχρό καιρό. Η χειμερινή του αυτονομία μειώθηκε μόλις κατά 16%.
Στα θετικά αποτελέσματα βοήθησε και η αντλία θερμότητας η οποία πρόσφερε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Recurrent, η μέση παρατηρούμενη αυτονομία για τα ηλεκτρικά οχήματα σε χειμερινές συνθήκες ήταν 70,3% της αυτονομίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά και από άλλες συνθήκες όπως από το κλίμα και από τον τρόπο οδήγησης ενός οδηγού.
Στην πράξη σημαίνει ότι σε πολύ κρύο καιρό, η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κατά μέσο όρο, μειώνεται περίπου στο 30%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ