ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Το ρόλο της ελληνικής Ομογένειας στην προαγωγή των διμερών σχέσεων με τη Ν. Αφρική χαιρετίζει ο Γ. Χρυσουλάκης

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, χαιρετίζοντας εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου Ομογενή της Νοτίου Αφρικής, Σταύρου Νικολάου, αναφέρθηκε στον ενεργό και κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική Διασπορά για την προαγωγή των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες και λαούς και για την προβολή των ελληνικών θέσεων και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Η εκδήλωση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Νοτίου Αφρικής, έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική Κατοικία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα (2/11), την επαύριον της βραβεύσεως του κ. Νικολάου (επικεφαλής της Aspen Pharmagroup) με το Βραβείο ΑΡΓΩ «Προσφοράς στα Κοινά» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου την 1η Νοεμβρίου.
Παρέστησαν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλη της ελληνικής Ομογένειας και του Ελληνο-Αφρικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στελέχη της οργανωτικής επιτροπής των Βραβείων ΑΡΓΩ και φίλοι της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα.
Τα βραβεία ΑΡΓΩ καλύπτουν ποικίλους τομείς: Βραβείο Επιστημών, Πολιτισμού και Τεχνών, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Ανθρωπιστικής Προσφοράς, Προσφοράς στα Κοινά, Αθλητισμού, Γαστρονομίας.
Απονέμονται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και αποτελούν ετήσιο θεσμό υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς ένωσης ΑΡΓΩ-Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών, των «Αργοναυτών». Η απονομή τους αποσκοπεί στην επιβράβευση και υποστήριξη διακεκριμένων Ελλήνων της Διασποράς προσφέροντας ένα παράδειγμα στις νεότερες γενιές Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε την επί τρείς δεκαετίες εξέχουσα συνεισφορά του κ. Νικολάου στον τομέα της φαρμακευτικής παραγωγής στην Αφρικανική ήπειρο, καθώς ο ίδιος έχει λυσιτελώς πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση μειζόνων επιδημιών, υγειονομικών προκλήσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως το Aids, ο Covid-19, η φυματίωση κ.ά..

Γραφείο Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας
Υπογράμμισε ότι ανάλογες προσπάθειες κοινωνικής συνεισφοράς και προώθησης των σχέσεων της Ελλάδας με την Αφρικανική ήπειρο, εμπνέονται και συνεχίζουν το έργο εμβληματικών φυσιογνωμιών όπως ο Γιώργος Μπίζος, ο οποίος υπήρξε ένας ξεχωριστός προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική και στενός φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα.
Σήμερα, ο κ. Νικολάου αποτελεί διακεκριμένο σύμβουλο της Κυβέρνησης της Ν. Αφρικής σε σειρά Διεθνών Οργανώσεων, Ενώσεων και Φόρουμ και έχει οριστεί εκπρόσωπος του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής στο BRICS Council.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε, επίσης, τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων με τη Νότιο Αφρική, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών στην βάση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών και συνεργιών.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η βράβευση του κ. Νικολάου και η τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό του «αποτυπώνει τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο Απόδημος Ελληνισμός σε όλα τα μήκη και πλάτη τη γης, προσφέροντας ένα παράδειγμα συνεισφοράς για όλους του Έλληνες του εξωτερικού». Υποχρέωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τόνισε, «είναι να διακρίνει και να αξιοποιεί τον τεράστιο πλούτο ταλέντων και προσφοράς της Ομογένειας, όπως εμφαίνεται και με τα βραβεία ΑΡΓΩ, τα οποία στηρίζει η Γενική Γραμματεία».
Στόχος μας, προσέθεσε ο κ. Χρυσουλάκης, «είναι η οικοδόμηση ‘γεφυρών’ και δικτύων συνεργασίας με την αξιοποίηση των Ομογενών, λαμβάνοντας υπόψη την απήχηση και εμβέλεια τους, καθώς αυτοί είναι οι πολυτιμότεροι αντιπρόσωποι του ελληνικού πνεύματος, του πολιτισμού και των αξιών της Ελλάδας στο εξωτερικό, και γι’ αυτό είμαστε βαθειά ευγνώμονες και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους».

Γραφείο Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας
Στην ομιλία του, το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Νικολάου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Προεδρία της Δημοκρατίας που έθεσε υπό την αιγίδα της την οργάνωση απονομής των βραβείων, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, την Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα, τις διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στην Νότιο Αφρική και τον επικεφαλής των Βραβείων ΑΡΓΩ, Σπύρο Παππά.
Υπογράμμισε τη σημασία των διμερών ανταλλαγών, ειδικά στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, εν μέσω μειζόνων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι ένοπλες αντιπαραθέσεις, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική υστέρηση και οι ανισότητες στον χώρο της υγείας, ειδικά στην Αφρική, οι οποίες απαιτούν μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις που σήμερα σπανίζουν.
Τα βραβεία ΑΡΓΩ, τόνισε, αποτελούν μια νέα πλατφόρμα και ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ πολιτών, λαών και επιχειρηματικών ομάδων, για την οικοδόμηση ‘γεφυρών’ μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ, μεταξύ της Νοτίου Αφρικής και της Ελλάδας. Κοινός στόχος, η αποφυγή πολώσεων και υπονόμευσης του μέλλοντος, ειδικά των νέων, η εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας οι οποίες έχουν πάντα ως προϋπόθεση την ισοτιμία και ασφάλεια των πολιτών στο χώρο της υγείας.

Γραφείο Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας
Την εκδήλωση προσφώνησε η Πρέσβης Δρ. Lindiwe Msengana-Ndlela, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο του Δικτύου και Βραβείων ΑΡΓΩ, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Α.Ε.&Δ.Δ. για την βράβευση του κ. Σ. Νικολάου ο οποίος μάλιστα, τόνισε, έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από το Εθνικό Υπουργικό Συμβούλιο της Ν. Αφρικής υπό τον Πρόεδρο κ. Cyril Ramaphosa.
Χαιρέτισε τους μακρούς δεσμούς Ελλάδας και Ν. Αφρικής, και την ολοένα μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών τους σχέσεων με μοχλό το έργο της ελληνικής Ομογένειας. Εμφατικά αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική διάσταση συνεισφοράς της ελληνικής Διασποράς στην Νότια Αφρική, όπως αυτή αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων δράσεων, στην επιτυχή, επί πολλά έτη, λειτουργία της προτύπου Ελληνο-Νοτιοαφρικανικής Σχολής SAHETI που ευρίσκεται στο Γιοχάννεσμπουργκ, χάρη στις προσπάθειες Ομογενών όπως ο Γιώργος Μπίζος.
Συνεχάρη επίσης την Ελλάδα για τις επιτυχείς προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας με επιστέγασμα, προσφάτως, την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και διαβεβαίωσε για τις σύντονες προσπάθειες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ν. Αφρικής και Ελλάδας.

Γραφείο Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας
Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα τη Νότιο Αφρική, όπου είχε συναντήσεις με πολιτειακούς φορείς της χώρας και εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και ενίσχυσης των παραδοσιακών δεσμών φιλίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με όχημα τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η εξαιρετικά δραστήρια Ελληνική Ομογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα στη Νότια Αφρική.
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σχεδιάζει σειρά δράσεων, οι οποίες, όπως έχει τονιστεί, λαμβάνουν χώρα σε μια ευοίωνη χρονική συγκυρία, δεδομένης της συναντίληψης των δύο χωρών για τη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεών τους και της γενικότερης σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην αναβάθμιση των σχέσεων της στην Αφρικανική Ήπειρο.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Τηλεσυζήτηση για το Δημογραφικό από το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο συζητήσεων “ο Ηνίοχος στον Κόσμο” με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: «Δημογραφικό και ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025, στις 17:00 ώρα Ελλάδας (CE 16:00).
Στόχος της συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών από αιρετούς και αιρετές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν το δημογραφικό ζήτημα και τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε διαφορετικές χώρες.
Στη συζήτηση συμμετέχουν:
Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ, Πρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ελλάδα
Ισίδωρος Διακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος HARINGEY-LONDON, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος Σ.Ε. Δικτύου, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN, Γερμανία
Ευτυχία Κουρλός, Αντιδήμαρχος ÖSTERSUND, Σουηδία
Αγλαΐα Ρεβελάκη, Δημοτική Σύμβουλος LAVAL, Καναδάς
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN Γερμανίας, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο κος Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος Σ.Ε. του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής & Νέας Γενιάς Δήμου ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ, Ελλάδα.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην On-Line πλατφόρμα ZOOM,
(link: https://us02web.zoom.us/j/85317161315, Meeting ID: 853 1716 1315) και θα προβληθεί απευθείας στο κανάλι του YouTube της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., https://www.youtube.com/@anatoliki_sa
Το link της online εκδήλωσης θα ενεργοποιηθεί 15′ πριν από την έναρξη, στις 16.45 ώρα Ελλάδας (CE 15.45).
Την οργανωτική υποστήριξη της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. ενώ οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σημειώνοντας ότι “σας περιμένουμε για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα εστιάσει στις αιτίες, τις συνέπειες και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης και του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!”
- Γερμανία: CDU/CSU, SPD και Πράσινοι συμφώνησαν για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους
- Ιταλία: Σε κατάσταση επιφυλακής η Πολιτική Προστασία λόγω κακοκαιρίας
- Η τέχνη στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας: Επισκέψεις στο μουσείο με… συνταγή γιατρού
- Το διαστημόπλοιο HERA τράβηξε σπάνιες φωτογραφίες του Δείμου, δορυφόρου του Άρη
- Ο μηχανισμός… αντιγήρανσης των λεμούριων ανοίγει νέους δρόμους για την υγιέστερη γήρανση των ανθρώπων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κάλεσμα σε συντονισμό από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βρανδεμβούργου: Το έγκλημα δε θα ξεχαστεί!

Σε σύσκεψη καλεί τους πολίτες ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βρανδεμβούργου στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, το Σάββατο 15 Μαρτίου, για συντονισμό και σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, για να συνεχιστεί ο αγώνας και το έγκλημα στα Τέμπη να μην ξεχαστεί.
Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος αναφέρει τα ακόλουθα:
“Από το Βερολίνο ως την Αθήνα δώσαμε υπόσχεση ότι το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί.
Συνεχίζουμε τον αγώνα δυναμικά, οργανωμένα και μαζικά!
Συντονιζόμαστε με άλλους φορείς!
Κάνουμε την οργή μας δύναμη!
Την Παρασκευή 28.02 μπροστά στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο ενώσαμε τις φωνές μας με αυτές των εκατομμυρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση Ελλήνων των τελευταίων δεκαετιών.
Ούτε το τσουχτερό κρύο ούτε η βροχή εμπόδισαν τις εκατοντάδες Ελλήνων μεταναστών να βροντοφωνάξουν το σύνθημα “ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ”. Το κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου Βρανδεμβούργου βρήκε συγκλονιστική αποδοχή στον ελληνισμό της πόλης όπως και σε καλλιτέχνες που συμβάλλανε στο αποτέλεσμα. Κάτω από την πίεση των πάνω από χίλιων διαδηλωτών αναγκάστηκε ο ίδιος ο πρέσβης να κατέβει να παραλάβει το ψήφισμα του Συλλόγου μας.
Δώσαμε υπόσχεση ότι δε θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα αυτό.
Δώσαμε υπόσχεση ότι δε θα δείξουμε ανοχή!
Δίνουμε δυναμικά συνέχεια στον αγώνα αυτό.
Σας καλούμε όλες και όλους να συμβάλλετε με τη γνώμη, την άποψη, τις ιδέες σας! Να βγάλουμε συμπεράσματα από την κινητοποίηση και να οργανώσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας.
Μόνο η δύναμη του οργανωμένου λαού μπορεί να τους φοβίσει!
Τέρμα πια στην πολιτική που μετατρέπει τις ζωές μας σε μια απέραντη “κοιλάδα των Τεμπών”.
Να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
Καλούμε όλες και όλους σε σύσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, το Σάββατο 15.03.25, στις 18:30 για να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.”
- Γερμανία: CDU/CSU, SPD και Πράσινοι συμφώνησαν για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους
- Ιταλία: Σε κατάσταση επιφυλακής η Πολιτική Προστασία λόγω κακοκαιρίας
- Η τέχνη στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας: Επισκέψεις στο μουσείο με… συνταγή γιατρού
- Το διαστημόπλοιο HERA τράβηξε σπάνιες φωτογραφίες του Δείμου, δορυφόρου του Άρη
- Ο μηχανισμός… αντιγήρανσης των λεμούριων ανοίγει νέους δρόμους για την υγιέστερη γήρανση των ανθρώπων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ενημερωτική εκδήλωση για την αναγνώριση Πτυχίων Εξωτερικού από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου σε συνεργασία με τον οργανισμό La Red διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων εξωτερικού.
Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου 2025 και ώρα 18:00, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, Mittelstraße 33, 12167 Berlin και θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, με εισηγήτρια την Laura Sajeva (La Red).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για τα εξής θέματα:
– Διαδικασία ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίων από το εξωτερικό
– Διαφορετικές ειδικότητες και ισχύουσες διαδικασίες
– Επαφή με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες
– Υποστήριξη για τη σύνταξη της αίτησης και τη συλλογή δικαιολογητικών.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 16.03.2025 στο info@gr-gemeinde.de

- Γερμανία: CDU/CSU, SPD και Πράσινοι συμφώνησαν για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους
- Ιταλία: Σε κατάσταση επιφυλακής η Πολιτική Προστασία λόγω κακοκαιρίας
- Η τέχνη στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας: Επισκέψεις στο μουσείο με… συνταγή γιατρού
- Το διαστημόπλοιο HERA τράβηξε σπάνιες φωτογραφίες του Δείμου, δορυφόρου του Άρη
- Ο μηχανισμός… αντιγήρανσης των λεμούριων ανοίγει νέους δρόμους για την υγιέστερη γήρανση των ανθρώπων
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις για το δυστύχημα των Τεμπών σε πολλές πόλεις της Γερμανίας

Περισσότεροι από 1200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή (28/2) κοντά στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου και του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου – Βρανδεμβούργου σε διαδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου Παναγιώτης Ματλής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου Βρανδεμβούργου επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον πρέσβη Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.
Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα μεταξύ άλλων στο Μόναχο, στην Φρανκφούρτη, στην Βόνη, στην Κολωνία, στην Νυρεμβέργη, στην Στουτγάρδη και στην Καρλσρούη, αλλά και στην Βιέννη και στην Ζυρίχη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: CDU/CSU, SPD και Πράσινοι συμφώνησαν για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους
- Ιταλία: Σε κατάσταση επιφυλακής η Πολιτική Προστασία λόγω κακοκαιρίας
- Η τέχνη στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας: Επισκέψεις στο μουσείο με… συνταγή γιατρού
- Το διαστημόπλοιο HERA τράβηξε σπάνιες φωτογραφίες του Δείμου, δορυφόρου του Άρη
- Ο μηχανισμός… αντιγήρανσης των λεμούριων ανοίγει νέους δρόμους για την υγιέστερη γήρανση των ανθρώπων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Συγκέντρωση για το δυστύχημα των Τεμπών στο Ντύσσελντορφ

Συγκέντρωση για το δυστύχημα στα Τέμπη διοργανώνεται αύριο, Σάββατο 1 Μαρτίου και ώρα 11.00 στο JOHANNES-RAU-PLATZ, στο Ντύσσελντορφ, με αίτημα την απόδοση Δικαιοσύνης.

Το τραγικό δυστύχημα δεν ξεχνά και στηρίζει με δικές του ενέργειες το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο στο Ντύσσελντορφ.




- Γερμανία: CDU/CSU, SPD και Πράσινοι συμφώνησαν για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους
- Ιταλία: Σε κατάσταση επιφυλακής η Πολιτική Προστασία λόγω κακοκαιρίας
- Η τέχνη στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας: Επισκέψεις στο μουσείο με… συνταγή γιατρού
- Το διαστημόπλοιο HERA τράβηξε σπάνιες φωτογραφίες του Δείμου, δορυφόρου του Άρη
- Ο μηχανισμός… αντιγήρανσης των λεμούριων ανοίγει νέους δρόμους για την υγιέστερη γήρανση των ανθρώπων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σειρά συναντήσεων της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην Αθήνα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας πραγματοποίησε συνάντηση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα κ. Κατσαρού, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ κ. Παναγιώτη Πασσά, του συμβούλου του Γ.Γ. κ Παπακωνσταντίνου και της νομικής συμβούλου του Υπουργού κ. Πεντάρη.
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, τέθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία της ομογένειας και παρουσιάστηκαν λεπτομερώς τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις σχετικά με την ουσιαστική προσπάθεια που πρόκειται να καταβληθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ε.Λ.Μ.Ε., καθώς αναγνωρίζουν πως η ελληνόγλωσση εκπαίδευση οφείλει να στηριχτεί με επιπρόσθετα μέτρα και αλλαγές.
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις πως σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες), θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς του Υπουργείου, οι οποίες θα ικανοποιούν κάποια από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και θα δίνουν λύση σε διαπιστωμένα προβλήματα που απασχολούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού.
Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ο.Λ.Μ.Ε., κατά την οποία το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό και τις ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. δεσμεύτηκε να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση και να προωθήσει τα αιτήματα της ΕΛΜΕ, τα οποία έχει εξάλλου από πέρσι υιοθετήσει στο σύνολό τους.
Την Τρίτη 28 και την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν επαφές με τις υπεύθυνες και τους υπεύθυνους των τομέων παιδείας των κομμάτων.
Έγινε συνάντηση με τον κ. Παραστατίδη και τον κ. Τσούλια από το ΠΑΣΟΚ, την κ. Τσαπανίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Δελή από το ΚΚΕ. Και τα τρία κόμματα διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία της Ε.Λ.Μ.Ε. πως θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με επερωτήσεις στη Βουλή προκειμένου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει διευκρινίσεις για τις προθέσεις της και τον σχεδιασμό που υπάρχει προκειμένου να λυθούν τα χρονίζοντα πλέον προβλήματα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
- Γερμανία: CDU/CSU, SPD και Πράσινοι συμφώνησαν για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους
- Ιταλία: Σε κατάσταση επιφυλακής η Πολιτική Προστασία λόγω κακοκαιρίας
- Η τέχνη στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας: Επισκέψεις στο μουσείο με… συνταγή γιατρού
- Το διαστημόπλοιο HERA τράβηξε σπάνιες φωτογραφίες του Δείμου, δορυφόρου του Άρη
- Ο μηχανισμός… αντιγήρανσης των λεμούριων ανοίγει νέους δρόμους για την υγιέστερη γήρανση των ανθρώπων
You must be logged in to post a comment Login