Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Ανδρουλάκης: «Αγωνιζόμαστε να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο»

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

«Αυτό που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατο, το πετυχαίνουμε βήμα – βήμα, με τη σταθερή ανοδική μας πορεία», τόνισε στην ομιλία του, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το πολιτικό μας DNA είναι απέναντι σε κάθε μορφή συντήρησης. Και είμαστε απέναντι γιατί θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία με πολίτες που ευημερούν. Θέλουμε ένα κράτος που θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, στους νέους, στις γυναίκες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, σε όσους αγωνιούν για να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δίπλα σε όσους που θέλουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιοτική δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε πως «είναι η παράταξή μας, που στέκεται και θα σταθεί ακόμα πιο δυναμικά στο πλευρό των πιο αδύναμων Ελλήνων. Γιατί θέλουμε να είμαστε το κόμμα που εκπροσωπεί τους αδύναμους με τον λόγο του ρεαλισμού, της συνέπειας, της προόδου. Και όχι το κόμμα που εργαλειοποιεί τα αδιέξοδά τους και προσφέρει μόνο λαϊκισμό. Είμαστε στην όχθη της συνέπειας, του σεβασμού, του ορθού λόγου».

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κερδοσκοπεί απέναντι στους πολίτες. Ενώ έχει υπερέσοδα άνω των 850 εκατ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ στο πρώτο δεκάμηνο του 2023, ανακοίνωσε επιδόματα συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ. Μετά από δυόμισι χρόνια απαράδεκτης αδράνειας και παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης, άρχισαν – λένε – να επιβάλλουν πρόστιμα σε πολυεθνικές. Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να επιβάλλουν 4 πρόστιμα…τους αξίζει ένα «μπράβο». Είναι κανείς σίγουρος ότι θα τα εισπράξουν;» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ αναφερόμενος στην εικόνα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη δεύτερη θέση δήλωσε χαρούμενος «γιατί μετά από 11 χρόνια το κόμμα μας καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις. Όμως, οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δεν μαζεύουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Εμείς είμαστε εδώ για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.»

Ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε κάλεσμα «σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πολίτες: ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις αγωνίες μας και δεσμεύομαι στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ότι θα είμαστε καθημερινά στο πλευρό τους για την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη
στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

«Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μας συνεδρίαση γίνεται σε μια κομβική και ελπιδοφόρα στιγμή για το Κίνημά μας, για το ΠΑΣΟΚ.

Στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, οι πολίτες σφράγισαν την νέα αυτή πορεία, την πολιτική μας αυτονομία, με την ψήφο τους.

Διέψευσαν τις Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν ότι ανάμεσα στις δύο πολιτικές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ θα λιώσει στις μυλόπετρες της πόλωσης.

Αυξήσαμε κατά 50% το εκλογικό μας ποσοστό και η κοινοβουλευτική μας ομάδα ανανεώθηκε και ενισχύθηκε.

Οι εθνικές εκλογές ήταν το πρώτο βήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έγινε το επόμενο στέρεο βήμα. Υποψήφιοι προερχόμενοι από τα σπλάχνα της παράταξης σε όλη την Ελλάδα, κατάφεραν την πρώτη ρωγμή στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.

Κάτι που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο, που έχει τον τρόπο να είναι νικηφόρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και αυτός είναι ο στόχος του νέου πολιτικού κύκλου, που ανοίγει αυτές τις ημέρες, προσφέροντας επιλογή προοπτικής σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Μια προοπτική αξιοπρέπειας, μια προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης, με σοβαρότητα, συγκεκριμένες προτάσεις, ενσυναίσθηση και συμπεριληπτικότητα.

Οι πολίτες αποδοκίμασαν την αλαζονεία του Πρωθυπουργού, που ήθελε «δεκατρείς στη δεκατρείς περιφέρειες» και «τρεις στους τρεις μεγάλους δήμους». Αυτή την αλαζονεία πλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και θα την πληρώσει ξανά στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Αυτό που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατο, το πετυχαίνουμε βήμα – βήμα, με τη σταθερή ανοδική μας πορεία. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη τις καρδιάς μου τους βουλευτές μας, όσους συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά μας στις εθνικές εκλογές, τα μέλη των τοπικών και κεντρικών οργάνων, τους υποψηφίους στην αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών, γιατί ενωμένοι δώσαμε έναν αγώνα μέσα στην κοινωνία για την κοινωνία και η νίκη μας ήταν ξεκάθαρη και έχουμε χρέος να έχει συνέχεια. Και θα έχει συνέχεια γιατί ενωμένοι, δυνατοί, ανανεωμένοι θα ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Σήμερα, λοιπόν, ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος. Γι’ αυτό καλώ κάθε πολίτη, κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο, γιατί αυτός είναι ο μεγάλος στρατηγικός στόχος.

Έχουμε χρέος η καθεμία και ο καθένας από εμάς να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχει αξιόμαχο αντίπαλο η συντηρητική παράταξη. Και το λέω ξεκάθαρα:

Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι, το ΠΑΣΟΚ για το οποίο αγωνίζομαι, το ΠΑΣΟΚ όλων μας, δεν έχει στόχο απλά να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο. Να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Για να ξαναζήσει ο ελληνικός λαός ευκαιρίες δημιουργίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Και όχι να είμαστε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Το πολιτικό μας DNA είναι απέναντι σε κάθε μορφή συντήρησης. Και είμαστε απέναντι γιατί θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία με πολίτες που ευημερούν. Θέλουμε ένα κράτος που θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, στους νέους, στις γυναίκες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, σε όσους αγωνιούν για να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δίπλα σε όσους που θέλουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιοτική δημοκρατία.

Είναι η παράταξή μας, που στέκεται και θα σταθεί ακόμα πιο δυναμικά στο πλευρό των πιο αδύναμων Ελλήνων. Γιατί θέλουμε να είμαστε το κόμμα που εκπροσωπεί τους αδύναμους με τον λόγο του ρεαλισμού, της συνέπειας, της προόδου. Και όχι το κόμμα που εργαλειοποιεί τα αδιέξοδά τους και προσφέρει μόνο λαϊκισμό. Είμαστε στην όχθη της συνέπειας, του σεβασμού, του ορθού λόγου.

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται ως εκσυγχρονιστική, αποτελεσματική και επιτελική, στελεχωμένη από τους άξιους. Αν στο παρελθόν αρκούσε η σύγκριση με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για να σβήσει με επικοινωνιακούς όρους κάθε της αποτυχία, αυτή η συνθήκη άλλαξε.

Πλέον θα αξιολογούνται ευθέως για τα πεπραγμένα τους. Κυβερνούν ήδη πέντε ολόκληρα χρόνια. Όσα κυβέρνησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν άλλοθι, διότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα που δεν έλυσε πέντε χρόνια και με τα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια.

Είναι υπόλογη για τη συνεχιζόμενη αύξηση των ανισοτήτων, για τη συνεχιζόμενη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που καλπάζει τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ.

Για τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, για την αύξηση στα καύσιμα, για το ότι οι πολίτες πληρώνουν τα πάντα ακριβότερα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Εδώ υπάρχει ένα καλλιεργούμενο επικοινωνιακό άλλοθι, που λέει: αυτό είναι μια εξωχώρια συνθήκη, συμβαίνει σε όλα τα κράτη. Θέλω να θυμίσω ότι ο πληθωρισμός ξεκίνησε να αυξάνεται μετά την πανδημία και τα lockdown. Κορυφώθηκε με τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Γιατί, όμως, εμείς σε όποια διεθνή κρίση κι αν συμβαίνει, έχουμε πολλαπλάσιες επιπτώσεις σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε ένα κράτος να προστατεύσει τον πολίτη, αλλά ένα κράτος – τροχονόμο των ισχυρών οικονομικών, τραπεζικών, ολιγαρχικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν εις βάρος της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή. Οφείλουν εξηγήσεις στους πολίτες για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τη διετία 2021-22. Οφείλουν εξηγήσεις στους πολίτες για την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις λίστες της ντροπής στα χειρουργεία, τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και τις τριτοκοσμικές συνθήκες στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας των νησιών. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη, μας προσπερνά πλέον μόνο η Βουλγαρία.

Είναι φυσικά και το έγκλημα στα Τέμπη, που αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απεικόνιση της αποτυχίας της κυβέρνησης να εκπληρώσει το βασικότερο ίσως καθήκον του κράτους: την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών. Είναι η πιο οδυνηρή απόδειξη της κομματοκρατίας και του πελατειασμού τους, με τα «γαλάζια τέκνα» στις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, που ευθύνονται για τη μη εγκατάσταση και λειτουργία της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, αλλά και τον παράνομο διορισμό, το εγκληματικό ρουσφέτι στον σταθμάρχη.

Η Νέα Δημοκρατία για να συγκαλύψει για μια ακόμη φορά τις ευθύνες του υπουργού και των στελεχών της «κρύφτηκε» πίσω από τις αντιευρωπαϊκές ιδεοληψίες του ΚΚΕ. Και έτσι αντί να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος και απιστία των κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, που βάσει της δικογραφίας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα έχουν ευθύνη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, πετούν τη μπάλα στην εξέδρα και θέλουν μια εξεταστική όπου θα καταλήξουμε να συζητάμε για την ιστορία των σιδηροδρόμων από το 1997. Περιφρονούν ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Θέλω όσοι στάθηκαν μαζί μας στο πλευρό της προσπάθειας να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ και της ΕΕ να ακούσουν τι ψήφισε η Νέα Δημοκρατία ως αιτιολογικό για την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ. Ακούστε λέξη προς λέξη: «Ο πραγματικός ένοχοςπίσω από το δυστύχημα στα Τέμπη,είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕγια τους σιδηροδρόμους, η πολιτική της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών».

Θέλουν, δηλαδή, να μας πείσουν ότι φταίνε για το έγκλημα των Τεμπών, αυτοί που πλήρωσαν 53 εκατομμύρια για το έργο της τηλεδιοίκησης, που έβαλαν το θεσμικό πλαίσιο για περισσότερη ασφάλεια. Και όχι οι δυο διαδοχικές κυβερνήσεις, που απέτυχαν να το υλοποιήσουν εις βάρος του ελληνικού λαού. Ντροπή. Στον βωμό της συγκάλυψης είστε ικανοί να ψηφίσετε οτιδήποτε.

Οι νέοι που βγήκαν στους δρόμους τον Μάρτιο του 2023, ξεσηκώθηκαν γιατί έβλεπαν τον εαυτό τους στη θέση των θυμάτων. Εμείς δεσμευόμαστε από την κραυγή αγωνίας τους «να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών», και γι’ αυτό παλεύουμε. Όχι μόνο να μην ξεχαστεί, αλλά και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι υπό του μηδενός.

Με μια μακριά αλυσίδα επιτελικών φιάσκων στη Θεσσαλία, στο λιμάνι του Πειραιά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Ρόδο και τον Έβρο φέτος το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Ακόμα και προ ημερών στο Μοναστηράκι, ορδές ακροδεξιών λίγο έλειψε να κάψουν συρμούς του ηλεκτρικού γεμάτους επιβάτες. Αυτοί είναι που θα προσέφεραν ασφάλεια – και μάλιστα ήταν και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα; Δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια σε κανένα επίπεδο της κοινωνικής ζωής.

Η κυβέρνηση το μόνο που δεν έχει ισχυριστεί…ακόμα είναι ότι παρέλαβε καμένη γη από τον εαυτό της. Μονότονη απάντηση σε κάθε κριτική είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και περιφέρουν το 41% ως καθαρτήριο της αποτυχίας τους και των ευθυνών τους. Προσβάλουν δηλαδή ακόμα και αυτούς που τους εμπιστεύθηκαν, τους χρησιμοποιούν ως άλλοθι για τις αποτυχίες τους. Το 41% τους ψήφισε για να φέρουν την πατρίδα μας σε καλύτερη θέση και όχι να κατρακυλά συνεχώς στα χειροτέρα επίπεδα πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, αξίζουν περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Και είμαστε εδώ, σε αυτόν τον νέο κύκλο της πολιτικής ιστορίας, για να τους προσφέρουμε αυτό που αξίζουν. Καλύτερες ημέρες, καλύτερες συνθήκες ζωής, αξιοπρέπεια και προοπτική για αυτούς και τα παιδιά τους.

Φίλες και φίλοι,

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κερδοσκοπεί απέναντι στους πολίτες. Ενώ έχει υπερέσοδα άνω των 850 εκατ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ στο πρώτο δεκάμηνο του 2023, ανακοίνωσε επιδόματα συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ. Μετά από δυόμισι χρόνια απαράδεκτης αδράνειας και παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης, άρχισαν -λένε- να επιβάλλουν πρόστιμα σε πολυεθνικές. Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να επιβάλλουν 4 πρόστιμα…τους αξίζει ένα «μπράβο». Είναι κανείς σίγουρος ότι θα τα εισπράξουν;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 67%, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Οι τράπεζες συνεχίζουν τις καταχρηστικές προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές, ενώ η αύξηση των επιτοκίων «πνίγει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Όσον αφορά, δε, τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, τα τελευταία τρία χρόνια, είχαμε σωρευτικό πληθωρισμό της τάξης του 30%, με τη χώρα μας να είναι σημαντικά ακριβότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά 30- 50%. Ο κ. Σκρέκας προσπάθησε να μας πείσει πως οι προσφορές «1+1» των εταιρειών στα σούπερ μάρκετ «δεν είναι προς όφελος των καταναλωτών». 24 ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άδειασε μεγαλοπρεπώς.

Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να προστατεύσουν το εισόδημα των πολιτών από τον πληθωρισμό της απληστίας. Το 50% της αύξησης των τιμών είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας ισχυρών συμφερόντων. Γι’ αυτό η αγορά δεν πρέπει να μένει χωρίς ελέγχους και χωρίς κανόνες.

Αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατία και αυτό θέλουμε να επιβάλλουμε προς όφελος της κοινωνικής δικαιοσύνης στον τόπο.

Απόδειξη των άδικων και ατελέσφορων πολιτικών της κυβέρνησης είναι ότι παρά τις εξαγγελίες για αυξήσεις, όπως έχει παραδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται και φέτος. Γι’ αυτό επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, την ενίσχυση του προσωπικού στη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να είναι εντατικοί και συνεχείς οι έλεγχοι και χειραφέτηση του καταναλωτικού κινήματος μέσω της ενιαίας αρχής καταναλωτών για τη δημιουργία της οποίας το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ήδη πρόταση νόμου.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο χρόνια περίπου, έβαλε στον δημόσιο διάλογο το μεγάλο ζήτημα που αφορά το αυξημένο κόστος στέγασης.

Τα ενοίκια είναι στα ύψη. Το βιώνει κάθε οικογένεια, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα ή σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Νέοι, φοιτητές, οικογένειες δεν αντέχουν πια τα τεράστια ποσά, αλλά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε νοιάζονται.

Έκανε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να πετύχει πολλά, γιατί τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά. Ποιους αφορούν; Στην πλειοψηφία τους απευθύνονται και δίνουν κίνητρο σε όσους έχουν ήδη την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Απλά τους διευκολύνουν.

Την ίδια στιγμή, δεν παίρνουν αποφάσεις που να βοηθούν την υπόλοιπη κοινωνία, που θέλει χαμηλό ενοίκιο, χαμηλό κόστος και αξιοπρεπή πρόσβαση στη στέγαση.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Τα προβλήματα δημιουργούνται από την ύπαρξη της golden visa. Τα προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη κανόνων και ρύθμισης κανόνων της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης από τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Εμείς, λοιπόν, λέμε και σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή, γιατί ακούμε ότι δεν έχουμε θέσεις. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν καταργεί αύριο το πρωί τη golden visa, όπως έκανε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και όπως συζητά και η Ισπανία; Γιατί δεν στηρίζει τη μεσαία και αδύναμη οικογένεια; Γιατί προσφέρει διέξοδο σε ισχυρά εξωχώρια συμφέροντα κι επενδύει στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας; Γιατί δεν βάζει κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση;

Γιατί πρέπει στο κέντρο της Αθήνας να έχουμε πολυκατοικίες – ξενοδοχεία, που αποτρέπουν τους νέους να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια; Έχουμε άλλες αγωνίες.

Τον προσκάλεσα να έρθει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή μου. Διαμαρτύρεται ότι δεν του έχουμε υποβάλει πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν έχει έρθει να απαντήσει ούτε στη μια που του καταθέσαμε, για να σταματήσει και εδώ να περιφρονεί την κοινοβουλευτική διαδικασία ο κ. Μητσοτάκης.

Ακούσαμε προεκλογικά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφή ατζέντα για την οικονομία. Δεν είχαμε ποτέ κρυφή ατζέντα. Τα λέγαμε δημοσίως στα συνέδριά μας, στις θέσεις μας, στο πρόγραμμά μας. Προεκλογικά παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και δεχθήκαμε πολλές άδικες επιθέσεις και ιδιαίτερα τα νεότερα στελέχη της παράταξής μας.

Γιατί ενοχλεί πολύ τους πολιτικούς μας αντιπάλους και κυρίως τον κ. Μητσοτάκη το ότι έχουμε γνήσια ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ. Από τα παιδιά της δημοκρατικής παράταξης και όχι με μεταγραφές. Έχουμε βάθος ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό για να ανανεώσουμε τη δημοκρατική παράταξη και να έχει γνήσιο αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία.

Οι προτάσεις μας στην οικονομία ήταν προτάσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Γιατί για εμάς ο βασικός πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η φορολογική δικαιοσύνη. Όπως έχουμε χρέος ως προοδευτικοί, ως σοσιαλδημοκράτες. Να πληρώνουν όλοι, χωρίς τη δυνατότητα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, το ποσοστό που τους αναλογεί σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Προοδευτική φορολόγηση. Ο πλούτος να φορολογείται εκεί, που παράγεται. Να περιορίσουμε τις offshore εταιρείες, οι οποίες μέσα από τριγωνικές συναλλαγές και με ευρωπαϊκά κονδύλια αποφεύγουν να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι εμείς και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουμε προσφέρει τέτοιες λύσεις, που πρέπει να γίνουν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλήσαμε για τη φορολόγηση στα μερίσματα. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πως κάποιος που έχει μετοχές αξίας 2, 4 και 5 εκατομμυρίων ευρώ δεν πληρώσει κάτι περισσότερο στο κοινωνικό κράτος. Διότι για εμάς δεν είναι «φοροκαταιγίδα» να πεις ότι πρέπει να πληρώνει αυτός που κάνει γονική παροχή στο παιδί και το εγγόνι του κινητή κι ακίνητη περιουσία αξίας 2, 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν αφορούν τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους τα μέτρα αυτά, που υπηρετούν τους πολιτικούς φίλους και το εκλογικό κοινό του κ.Μητσοτάκη.

Είχαμε δίκαιες προτάσεις και δεχθήκαμε άδικες επιθέσεις, διότι για εμάς είναι αδιανόητο οι τράπεζες, που σώθηκαν τρεις φορές με τα λεφτά του ελληνικού λαού, και συσσωρεύουν σήμερα υπερκέρδη, να μην θέλουν να επιστρέψουν κάτι από αυτά στην ελληνική κοινωνία, που μαστίζεται από συνεχιζόμενες κρίσεις.

Εμείς θέλουμε από τα έσοδα αυτά, να μειώσουμε τον φόρο σε οικογένειες με παιδιά, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη. Να μειώσουμε τους φόρους στη μισθωτή εργασία. Να χορηγήσουμε ένα νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ το μάτι στη φοροδιαφυγή. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε. Διότι εδώ και πέντε χρόνια κάνει τον Πόντιο Πιλάτο απέναντι στη φοροδιαφυγή. Πόσες αναστολές έχει πάρει το μέτρο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η παραοικονομία ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και η φοροδιαφυγή τα 10 δισεκατομμύρια. Τι κάνουν για όλα αυτά ή τι έκαναν εδώ και πέντε χρόνια οι δήθεν εκσυγχρονιστές – και αυτό ακόμη το ακούσαμε – της Νέας Δημοκρατίας;

Διαφημίζουν ως μεταρρύθμιση ένα νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής που θα φέρει έσοδα μόλις 850 εκ. -από τα 10 δισεκ. επαναλαμβάνω-, επιβάλλοντας έναν οριζόντιο κεφαλικό φόρο που πλήττει τους πιο αδύναμους, και αφήνει τους μεγάλους φοροφυγάδες με ένα μόνο χάδι. Είναι αυτό δίκαιο;

Προτείνουνε, λοιπόν, έναν μηχανισμό ανταπόδοσης σε ατομικό επίπεδο με μεμονωμένα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που πραγματοποιούν οι πολίτες. Αλλά και σε συλλογικό επίπεδο με προβλέψεις για επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος, όταν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της φορολογητέας ύλης και των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα για να δοθεί σημαντική ώθηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές προτείνουμε: Κίνητρα σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, που εμπίπτουν σε κατηγορίες με αυξημένη φοροδιαφυγή και κλιμακωτά θα εξασφαλίζουν προνομιακή πρόσβαση για παράδειγμα σε ένα σύστημα γρήγορης εκκαθάρισης και επιστροφής του ΦΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Φίλες και φίλοι,

την ώρα που οι Υπουργοί της κυβέρνησης είναι στα κλειστά γραφεία της εξουσίας, εμείς είμαστε καθημερινά δίπλα στους πολίτες.

Χαίρομαι, γιατί η εκστρατεία στη βάση της κοινωνίας, τα οδοιπορικά μας, η προσπάθεια να συνομιλήσουμε, να ακούσουν τις απόψεις μας, αλλά πάνω απ’όλα να ακούσουμε εμείς τις αγωνίες τους, συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα.

Σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Αττική. Στη Νάξο παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ δίνοντας έμφαση στη νησιωτικότητα. Στην Ήπειρο ανοίξαμε τον διάλογο για το σχολείο του μέλλοντος και με αφετηρία τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας ξεκινήσαμε την καμπάνια μας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Τις επόμενες ημέρες η προσπάθεια συνεχίζεται. Γιατί αυτή είναι η προσπάθεια ενός λαογέννητου κινήματος: Να είναι καθημερινά δίπλα στον απλό πολίτη. Αυτές θα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες, που θα κάνουν ξανά το ΠΑΣΟΚ την ισχυρή προοδευτική δύναμη στον τόπο. Και όχι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες. Θα βρεθώ κι εγώ προσωπικά και τα στελέχη μας στον Έβρο για να παρουσιάσουμε την πρόταση μας για την ανασυγκρότηση του μοναδικού οικοσυστήματος της Δαδιάς. Έπειτα θα ακολουθήσει η αυτοψία μας με όλους τους αρμόδιους τομεάρχες, Βουλής και κόμματος, στη Θεσσαλία.

Προχωράμε λοιπόν. Με συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα θέματα.

Ακούμε τους πολίτες, ακούμε τους ειδικούς και καταθέτουμε εμπεριστατωμένες λύσεις για να κάνουμε επιτέλους το κράτος αποτελεσματικότερο, να μπορεί το ελληνικό κράτος να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και επάρκειας, κάνοντας τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά, που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες κάποιοι τα θεωρούσαν ένα απατηλό όνειρο. Αποδείξαμε, όμως, με κόπο, με προσπάθεια, με ατομικές και συλλογικές θυσίες, με λιγοστούς πόρους, ότι ο Δαυίδ μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ.

Γι’ αυτό συγχαίρω, ειδικά αυτούς που πήραν το ρίσκο να είναι στην πλευρά του Δαυίδ. Να είναι στην πλευρά αυτών που δίνουν τον αγώνα χωρίς τα όπλα των ισχυρών. Χωρίς να έχουν στο πλευρό τους δυνάμεις, οι οποίες βολεύονται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Συγχαίρω ιδιαίτερα αυτούς που πήραν απόφαση να κατέλθουν στις εκλογές, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες νίκης ήταν ελάχιστες. Και, πραγματικά, χαίρομαι ότι πολλοί από αυτούς ήταν νέοι.

Αυτή η παράταξη, η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε μεγάλη γιατί γοήτευσε τις νέες γενιές της πατρίδας μας. Γιατί αγκάλιασε τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους. Κι αυτό εύχομαι, ελπίζω, αγωνίζομαι να γίνουμε το κόμμα των αδύναμων, των νέων, αυτών που θέλουν αλλαγές και όχι αυτών που συμβιβάζονται με την εξουσία της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε, για να αλλάξουμε, για να δυναμώσουμε, για να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό θέλουν οι πολίτες. Αυτό αναζητούν τα παιδιά μας.

Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί μετά από 11 χρόνια το κόμμα μας καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις. Όμως, οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δεν μαζεύουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Εμείς είμαστε εδώ για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε για τις δημοσκοπήσεις. Είναι μόνο μια φωτογραφία της στιγμής. Σήμερα ανοίγει ένας νέος κύκλος. Κι έχουμε χρέος σε αυτό το νέο κύκλο να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά την ευθύνη των γενναίων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται το κράτος.

Να μην συμβιβαστούμε. Να υπηρετήσουμε τον λαό και την πατρίδα.

Να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα υψηλών προσδοκιών και ευημερίας για όλους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σε αυτό τον νέο κύκλο που ανοίγει σήμερα, προχωράμε ενωμένοι, ανανεωμένοι, όλες οι γενιές μαζί. Σε αυτόν τον αγώνα, που δεσμεύομαι ότι θα είναι νικηφόρος και στις ευρωπαϊκές εκλογές και στις εθνικές εκλογές. Γιατί αποδείξαμε ότι ενωμένοι η δουλειά μας φέρνει αποτελέσματα, γεννά ελπίδες, γεννά προσδοκίες. Και δημιουργεί ξανά ένα ρεύμα εμπιστοσύνης των νεότερων γενεών στο κόμμα μας.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Οι πολίτες διψούν για αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιοπρέπεια, προοπτική.

Γι’αυτό το ξαναλέω: Όχι πανηγύρια. Η ευθύνη που μας βαραίνει

είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχουμε χρέος να τη σηκώσουμε χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με πολλές – καθημερινά – πράξεις στη Βουλή και στην κοινωνία.

Γι’αυτό λοιπόν απευθύνομαι από αυτό το βήμα σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πολίτες: ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις αγωνίες μας και δεσμεύομαι στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ότι θα είμαστε καθημερινά στο πλευρό τους για την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για την Ελλάδα της ευρωπαϊκή κανονικότητας, για την Ελλάδα που σέβεται τους θεσμούς, για την Ελλάδα που σέβεται τις ανεξάρτητες Αρχές. Γιατί για εμάς η συγκίνηση του Πικραμένου δεν είναι διαφορετική από την συγκίνηση του Ράμμου. Γιατί εμείς ιδρύσαμε τις ανεξάρτητες Αρχές, γιατί εμείς δεν παίξαμε με τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό είμαστε η δημοκρατική παράταξη.

Απευθύνομαι στους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς καθηγητές και χωρίς υποδομές. Στους νέους, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον. Στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, που σηκώνουν το βάρος της φορολογίας και θέλουν αξιολόγηση και αξιοκρατία στο δημόσιο. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που τους τσουβαλιάζει η Νέα Δημοκρατία. Στους γονείς μας, που πηγαίνουν σε νοσοκομεία τα οποία είναι αφημένα στη μοίρα τους. Που είναι οι μεταρρυθμίσεις που μας έταζαν; Που είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους; Που είναι η ανοδική κοινωνική κινητικότητα, μέσα από την ισχυρή δημόσια παιδεία;

Εμείς έχουμε χρέος σε όλα αυτά να έχουμε λύσεις. Το πρόγραμμά μας θα είναι ευαγγέλιο και κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο με τον κάθε Έλληνα.

Και το λέω αυτό, για να γίνει κάτι ξεκάθαρο σήμερα: Η στρατηγική μας είναι ο προγραμματικός, κοινωνικός διάλογος σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Δεν επιλέγουμε τις ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής αλλά επιλέγουμε τον δύσκολο, κοπιαστικό, αλλά δημιουργικό δρόμο των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών.

Είναι ο μόνος στέρεος δρόμος, όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη πολιτική ιστορία, για να υπάρξει ισχυρή προοδευτική δύναμη ως αντιπολίτευση αλλά πάνω απ’ όλα αύριο ως κυβέρνηση. Αυτός είναι ο δρόμος και θα τον περπατήσουμε μαζί με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα νικηφόρα στις επόμενες ευρωπαϊκές κι εθνικές εκλογές.

Θέλω, λοιπόν, να προχωρήσουμε δυναμικά. Να συνεχίσουμε τη προσπάθεια, τον αγώνα, γιατί οι πολίτες ζητούν μια δίκαιη κι ανθεκτική κοινωνία. Ο φόβος και η ανασφάλεια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Δεν μπορεί σε κάθε οικονομική κρίση, στην πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, στο προσφυγικό, μα σε όλες τις κρίσεις αυτή η χώρα να είναι ευάλωτη, αδύναμη, με πολλαπλές επιπτώσεις. Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε την ισχυρή Ελλάδα, τη δίκαιη Ελλάδα, την ανθεκτική Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

Γι’ αυτό ζητώ να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσουμε την ισχυρή προοδευτική δύναμη. Μαζί, το ΠΑΣΟΚ, η ανανεωτική Αριστερά, τα οικολογικά κινήματα, κάθε πολίτης, ο αδύναμος ελληνικός λαός, η μεσαία τάξη σε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συντήρηση. Κάθε είδους συντήρηση που υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, τη κοινωνία την ανάπτυξη.

Όλοι μαζί, ενωμένοι. Και δεσμεύομαι για νίκες. Πολλές νίκες.

Θα τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε. Αυτή η κεντρική επιτροπή είναι ένας νέος ιστορικός κύκλος. Έχουμε πολλά να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια. Θα τα καταφέρουμε. Να είστε σίγουροι για αυτό.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λ. Αυγενάκης: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια, οι πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στα 13α Βραβεία για τον Αγρότη της Χρονιάς και στο Συνέδριο με τίτλο «Ασυμμετρίες του Χθες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Μοντέλα Συνεργασίας στην Αγροτική Παραγωγή».

Παράλληλα, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να πράξει ό,τι πρέπει για να νοικοκυρευτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να λειτουργεί προς όφελος των αγροτών.

Βασικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο υπουργός, «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της συνεργασίας στον χώρο της αγροτικής παραγωγής.

Στόχος του Υπουργείου είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

«Τα συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί, είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας, η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», σημείωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ΚΑΠ 2023-2027, όπως τόνισε ο Υπουργός, αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα.

«Η ΚΑΠ, με τις παρεμβάσεις της, θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, που εδράζεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνδέοντάς το με συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά να αναφέρω τα 323 εκ. ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης, όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων.

Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα συλλογικά σχήματα, κάτι που φαίνεται και από την πληθώρα μέτρων που αφορούν συνεργασίες παραγωγών. Πέραν του ειδικού μέτρου που υπάρχει, που ενισχύει με 31,2 εκ ευρώ τη σύσταση και ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν και πολλά μέτρα που αφορούν καλλιεργητικά μέτρα, επενδύσεις, προώθηση των προϊόντων και άλλες δράσεις και απευθύνονται σε ενώσεις παραγωγών και συλλογικά σχήματα».

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του υπουργείου του επισημαίνοντας:

· Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει πρότυπο για επέκταση του θεσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Δώσαμε όλο τον εαυτό μας  βρισκόμενοι επί ένα μήνα στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία να βρει τους ρυθμούς και το χαμόγελό της. Το project δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο. Πρέπει να εκπονήσουμε  πολιτική νερού και άρδευσης. Με διαφάνεια θα έχουμε Οργανισμούς που θα διαχειρίζονται το νερό με σωστό τρόπο”.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει διαβούλευση για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Νερού.

· Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του.

· Τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία, σωστή και αποτελεσματική διοίκηση που θα εκπληρώνει το σκοπό του για έγκαιρη και διαφανή καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες.

«Πρόκειται για μια πικρή ιστορία. Ο οργανισμός αυτός πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια και τα χρήματα θα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.Θα κάνουμε τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν χρειαστεί να ματώσουν κάποιοι. Έχουμε χρέος απέναντι στην Κοινότητα να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχουμε χρέος και προς τους αγρότες γιατί γι’ αυτούς πρέπει να λειτουργούμε. Και κακά τα ψέματα, κάποιοι για καιρό ανέχονταν μια στρεβλή κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι «να σπάσουμε αυγά». Αρκετά πιά»

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

· Τη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Τα Τμήματα αυτά θα προσφέρουν γνώση στους αγρότες, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρισθεί ποιοι και πόσο είναι τελικά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

«Μπαίνει σειρά και τάξη. Οι αγρότες θα έχουν δικαιώματα στη γνώση που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τους αγρότες».

Κλείνοντας ο Υπουργός, με αφορμή την κλιματική κρίση, τόνισε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «η γη πρέπει να μείνει ζωντανή. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε στο πλευρό μας».

Σε συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ καινοτομίας και υλοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται και χρηματοδοτείται, συνήθως, από κοινοτικούς πόρους. Εξήρε τη συμβολή της ΕΘΕΑΣ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι «στα ζόρια φαίνεται πόσο πατριώτες είμαστε».

Αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα είπε ότι με νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Το Συνέδριο διοργάνωσαν η εφημερίδα Agrenda και η Tsomokos Communications, στην Ξάνθη.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Επίσκεψη στη ΣΕΚΕ

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της για την πορεία της Ένωσης και τις επενδύσεις της σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία και Τουρκία.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΣΕΚΕ εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες και τα διαθέτει στις μεγαλύτερες βιομηχανίες καπνού σε όλο τον κόσμο, στηρίζοντας αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

Παράλληλα με τον τομέα καπνού, τα τελευταία χρόνια, έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τομέα των τροφίμων, διαθέτοντας στη διεθνή αγορά προϊόντα ελαιολάδου και χυμό ροδιού.

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ζωτικές βιομηχανίες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μια τρομερή έλλειψη ταλέντων απειλεί την επιτυχία ζωτικών βιομηχανιών στη Γερμανία, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), μιας επιχειρηματικής ένωσης.

Παρά την οικονομική στασιμότητα της Γερμανίας, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις που αναζητούν να καλύψουν θέσεις εργασίας δυσκολεύονται, με κρίσιμες ελλείψεις να παρατηρούνται σε τομείς με προσανατολισμό προς το μέλλον, αναφέρει η έκθεση.

Συγκεκριμένα, αυτοί οι τομείς αφορούν το net zero, την ψηφιοποίηση, την ηλεκτροκίνηση και την υγειονομική περίθαλψη.

«Η κατάσταση της εξειδικευμένης εργασίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, αλλά και για το οικονομικό μας τοπίο συνολικά», προειδοποίησε ο Achim Dercks, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του DIHK.

Πέρυσι, η γερμανική οικονομία είχε έλλειψη περίπου 600.000 εργαζομένων, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) – μια έλλειψη που είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς ο πληθυσμός της Γερμανίας γερνάει.

Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια θέσεις παραμένουν κενές στο σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια εντυπωσιακή απώλεια άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ, υποστήριξε ο Dercks.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η ετήσια έκθεση του οργανισμού για την κατάσταση των ταλέντων στη Γερμανία βασίζεται σε στοιχεία από περισσότερες από 22.000 εταιρείες και αποκαλύπτει ευρεία ανησυχία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης, καθώς άλλαξε τη μεταναστευτική της νομοθεσία το καλοκαίρι παρέχοντας επιπλέον ελευθερίες.

Η νομοθεσία υποτίθεται ότι θα μειώσει τις απαιτήσεις για τις εταιρείες να προσλαμβάνουν υπηκόους τρίτων χωρών. Θα δώσει επίσης στους αιτούντες εργασία που δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη θέση εργασίας την ευκαιρία να αναζητήσουν εργασία στη χώρα με βάση ένα σύστημα μορίων, στα πρότυπα του Καναδά.

Οι αντίστοιχοι κανονισμοί βρίσκονται σε εφαρμογή, με τη διαδικασία να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024.

Ωστόσο, η Γερμανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην πρόσληψη αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως λόγω της περίπλοκης γλώσσας της, την οποία ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD/S&D) χαρακτήρισε προηγουμένως «ανταγωνιστικό μειονέκτημα».

Ο Dercks κάλεσε επίσης τους Γερμανούς νομοθέτες να παράσχουν εντατικοποιημένη εκπαίδευση και κατάρτιση, να ενισχύσουν την απασχόληση των γυναικών και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και να καινοτομήσουν στο ωράριο εργασίας και την αυτοματοποίηση.

Πηγή: euractiv.gr

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μόναχο: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις, παραμένουν τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι πτήσεις επαναλαμβάνονται από σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο του Μονάχου μετά την αναστολή τους χθες, Σάββατο, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκάλεσε χάος στη Βαυαρία, όπου το σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να παραμείνει εκτός λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

«Οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά από τις 6:00 π.μ τοπική ώρα» παρότι «αναμένονται διακοπές στην εναέρια κυκλοφορία», έγραψε στην ιστοσελίδα του το αεροδρόμιο του Μονάχου, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία μετά από αυτό της Φρανκφούρτης.

«Συνιστούμε λοιπόν στους ταξιδιώτες που πετούν σήμερα να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία αρκετά νωρίς για την κατάσταση της πτήσης τους πριν πάνε στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε.

Η εναέρια κυκλοφορία διεκόπη το Σάββατο λόγω της έντονης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας από Παρασκευή προς Σάββατο, η οποία παρέλυσε τις συγκοινωνίες στη νότια Γερμανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας και την πρωτεύουσά της, το Μόναχο.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ήταν κλειστός όλη την ημέρα και η κυκλοφορία στην κεντρική γραμμή διακόπηκε εντελώς, όπως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε όλη την περιοχή, οι κάτοικοι που θέλησαν να μετακινηθούν αντιμετώπισαν ακυρώσεις ή καθυστερήσεις τρένων.

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία αναμένεται επίσης να αποκατασταθεί αργά κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, καθώς η χιονόπτωση έχει σταματήσει στο Μόναχο, ανέφερε η Deutsche Bahn.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να υπολογίζουμε σε “τεράστιες διακοπές τουλάχιστον έως τη Δευτέρα” λόγω της “μεγάλης ζημιάς που προκλήθηκε από την κακοκαιρία” σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ ορισμένες γραμμές, ιδίως εκείνες από και προς την Αυστρία και την Ελβετία, δεν αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα.

Η υπηρεσία λεωφορείων ξανάρχισε τα δρομολόγια σήμερα το πρωί και αναμένεται να ακολουθήσουν ορισμένες γραμμές τραμ και μετρό, ανακοίνωσε η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Μονάχου (MVG).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε χρεοκοπία η Signa, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η εταιρία διαχείρισης ακινήτων Signa Holding κήρυξε πτώχευση και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης, προκειμένου να τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης υπό αυτοδιαχείριση.

«Παρά τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για εξωδικαστική αναδιάρθρωση», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο αυστριακός ιδιοκτήτης Ρενέ Μπένκο παραχώρησε την προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου στον εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης Αρντ Γκάιβιτς, ενώ την περασμένη εβδομάδα κήρυξε πτώχευση η Signa Real Estate Management Germany, θυγατρική στη Γερμανία της Signa Prime Selection.

Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η πτώχευση της Signa Sports United.

«Στον τομέα των ακινήτων, εξωτερικοί παράγοντες είχαν το τελευταίο διάστημα αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων», τονίζει ο Όμιλος και εξηγεί ότι στόχος του είναι να αναδιαρθρωθεί ώστε να επιστρέψει στην κερδοφορία, με διάθεση ποσοστού έως 30% στους πιστωτές.

Για χρόνια η Signa θεωρείτο ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ομίλους στον κλάδο των ακινήτων και των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ιδρύθηκε το 2006 ως διάδοχος της Immofina. Εκτός από τον τομέα των κτηματομεσιτικών, η εταιρία επένδυσε και στο λιανικό εμπόριο, μεταξύ άλλων εξαγοράζοντας τις γερμανικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων Galeria Kaufhof και Kika/Leiner και την Globus στην Ελβετία.

Επιπλέον, το 2018 ο Ρενέ Μπένκο απέκτησε εμμέσως το 24% των αυστριακών εφημερίδων «Krone» και «Kurier».

Τα πιο διάσημα ακίνητα της Signa στη Βιέννη περιλαμβάνουν το «Χρυσό τετράγωνο» και το ξενοδοχείο Hyatt στην ακριβότερη περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ο Όμιλος Signa κατασκευάζει ακόμη τον Πύργο του Έλβα (Elbtower) στο Αμβούργο, όπου έχουν τώρα “παγώσει” οι εργασίες, ενώ στη Νέα Υόρκη συμμετέχει στην ιδιοκτησία του διάσημου Chrysler Building.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σοβαρά προβλήματα από τη σφοδρή χιονόπτωση στη νότια Γερμανία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μονάχου έχουν διακοπεί έως – το νωρίτερο – τις 6:00 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, η οποία έχει από χθες το βράδυ προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες στη νότια Γερμανία.

Κακοκαιρία πλήττει επίσης τη βόρεια και την ανατολική Γερμανία, όπου το χιόνι των προηγούμενων ημερών έχει πλέον μετατραπεί σε πάγο. Οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα παραμένουν μεταξύ -8 και -3 βαθμών.

Τα σοβαρότερα προβλήματα διαπιστώνονται στην περιοχή της Βαυαρίας.

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου εκτιμάται ότι θα ακυρωθούν συνολικά περισσότερες από 760 αναχωρήσεις και αφίξεις αεροσκαφών. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, προς το οποίο εκτρέπονται εκτάκτως κάποιες πτήσεις με προορισμό το Μόναχο.

Κλειστό θα παραμείνει και το μικρότερο αεροδρόμιο του Αλγκόι, στη Βαυαρία.

Με σοβαρά προβλήματα συνεχίζονται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν έως και το απόγευμα της Δευτέρας.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου δεν είναι προσβάσιμος οδικώς, λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού στην περιοχή.

Στους αυτοκινητοδρόμους της νότιας Γερμανίας σημειώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες κυκλοφοριακή συμφόρηση, κυρίως στις οδικές αρτηρίες οι οποίες οδηγούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα, ιδίως της γειτονικής Αυστρίας.

Η αστυνομία πάντως συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τις οδικές μετακινήσεις και πολύ περισσότερο τους αυτοκινητοδρόμους.

Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Ουνιόν Βερολίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το ένα τρίτο των θέσεων που σχετίζονται με την πολιτική

Published

on

Από

Συνολικά το 42,2% των επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ και των αιθουσών σύνταξης 30 μέσων ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη εμβέλεια είναι γυναίκες. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι γυναίκες στη Γερμανία κατέχουν μόλις το ένα τρίτο των θέσεων που σχετίζονται με την πολιτική, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Quadriga και του περιοδικού Politik und Kommunikation (Πολιτική και Επικοινωνία).

Η έκθεση ανέφερε ότι οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 33,1% των «θέσεων λήψης αποφάσεων» στη Γερμανία. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν όχι μόνο καθ’ αυτό πολιτικές θέσεις, αλλά και ηγετικές θέσεις στο πολιτικό ρεπορτάζ, τις εμπορικές ενώσεις, τα συνδικάτα και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το ποσοστό των γυναικών είναι υψηλότερο στον τομέα του πολιτικού ρεπορτάζ, σύμφωνα με την έρευνα του ιδρύματος του Βερολίνου και του περιοδικού. Η μελέτη τέθηκε στη διάθεση του dpa.

Συνολικά το 42,2% των επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ και των αιθουσών σύνταξης 30 μέσων ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη εμβέλεια είναι γυναίκες.

Με ποσοστό 21,4%, η γυναικεία παρουσία είναι σημαντικά χαμηλότερη μεταξύ των επικεφαλής των 100 σημαντικότερων επιχειρηματικών ενώσεων.

Λίγες γυναίκες συμμετέχουν στην ίδια την πολιτική, καθώς μόλις το 35,2% των μελών της Bundestag είναι γυναίκες.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων στην Bundestag αποτελείται κυρίως από γυναίκες (59,3%), το ποσοστό στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι μόλις 11,5%.

Οι γυναίκες υπερτερούν σαφώς αριθμητικά στην κοινοβουλευτική ομάδα της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης/Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) με ποσοστό 23,9% και στο φιλικό προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) λίγο πάνω από 26%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Λ. Αυγενάκης: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια, οι πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Γερμανία: Έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ζωτικές βιομηχανίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες ago

Μόναχο: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις, παραμένουν τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες ago

Σε χρεοκοπία η Signa, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Σοβαρά προβλήματα από τη σφοδρή χιονόπτωση στη νότια Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το ένα τρίτο των θέσεων που σχετίζονται με την πολιτική

Διατροφή1 ημέρα ago

Κάστανα: 10+1 λόγοι για να τα καταναλώσουμε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Ματαιώσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων στο Μόναχο λόγω χιονόπτωσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis