Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο για το μέλλον της Βελλάς: Οι προτάσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Published

on

Ο ταμίας του ΠΣΗΕ Δρ. Ηλίας Γαλανός. Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού

Στις 8 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στα Γιάννενα το Συνέδριο για το μέλλον της πολύπαθης Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων, η οποία με απόφαση της Κυβέρνησης και με σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκλεισε.

Η Σχολή, που η προσφορά της στα εκατό και πλέον έτη της λειτουργίας της, από την εποχή της τουρκοκρατίας, ήταν πολύ μεγάλη όχι μόνο για την εκκλησία αλλά και για τη φτωχή Ήπειρο που οι κάτοικοί της δεν είχαν άλλον τρόπο να σπουδάσουν τα παιδιά τους, έκλεισε.

Από τότε πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν στις διάφορες εκδηλώσεις και συναντήσεις, για την πορεία και το μέλλον της σχολής, δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, αλλά το πρόβλημα παραμένει το ίδιο: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΕΛΛΑΣ παραμένει κλειστή.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών το 2021 πρότεινε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ όλων των φορέων για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την αξιοποίησής της.

Με το ψήφισμά του το ΠΣΗΕ καλούσε τότε την Ελληνική Κυβέρνηση να μη δεχτεί «ελαφρά τη καρδία» το κλείσιμό της Σχολής. Καλούσε επίσης τις Ηπειρώτισσες και τους Ηπειρώτες Πολιτικούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς της Ηπείρου, αλλά και κάθε απλό πολίτη να υψώσει τη φωνή του, να αγωνιστεί και να μην αφήσει να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

“Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε”, σημειώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών.

Οι προτάσεις του ΠΣΗΕ για το μέλλον
της Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων

Έτσι, στις 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το Συνέδριο για το μέλλον της Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών στο Συνέδριο αυτό, εκπροσώπησε ο ταμίας του, Δρ. Ηλίας Γαλανός, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Χρυσόστομου Δήμου και του Δ.Σ. κατέθεσε τις προτάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι στις εγκαταστάσεις της Σχολής Βελλάς, πρέπει να δημιουργηθεί ένα «ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» στο οποίο να γίνουν προσπάθειες για να υπαχθούν:

1. Θεολογική Σχολή που θα υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

2. Εκκλησιαστική Ακαδημία για κληρικούς που θα πλαισιώνουν τις ενορίες της Βόρειας Ελλάδας

3. Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

4. Να επιδιωχθεί συνεργασία με ανώτατες και ανώτερες Θεολογικές Σχολές του εξωτερικού (π.χ. Ανώτατη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, θα γίνεται ανταλλαγή φοιτητών και σπουδαστών που θα έρχονται στη Βελλά για να εξασκούνται στην Ελληνική Γλώσσα και το Τελετουργικό στα Ελληνικά και αντίθετα φοιτητές και σπουδαστές από τη Βελλά στην Αμερική να εξασκηθούν στην Αγγλική γλώσσα και ίσως θα τους δοθεί η ευκαιρία να καλύπτουν θέσεις κληρικών στην Αμερική και αλλού).

5. Παράλληλα στους χώρους της Σχολής να υπάρχει ή δυνατότητα να γίνονται διάφορα συνέδρια και σεμινάρια.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών, θα ξαναζωντανέψει η περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με το ΠΣΗΕ, “το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν φοιτητές και σπουδαστές είναι ένα θέμα της Εκκλησίας αλλά και δικό μας να το λύσουμε με την κατάλληλη διαφήμιση. Βεβαίως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών δεν έχει καμιά αντίρρηση να αναπτυχθεί και ο πρωτογενής τομέας, που και αυτόν τον χρειάζεται ο τόπος. Χώρος και κτήματα υπάρχουν πολλά.”

Στο Συνέδριο, πέραν των εισηγητών, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης (Βελλαΐτης), ο καρδιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Στέφανος Φούσας (Βελλαΐτης), ο Περιφερειακός Συμβουλος, κ. Γεώργιος Ζάψας, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μπάμπης Νούτσος (Βελλαΐτης), ο οδοντίατρος, πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος (Βελλαΐτης), ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μπάμπης Νούτσος (Βελλαΐτης), ο εκπαιδευτικός κ. Κωτσίνης (Βελλαΐτης), η τελευταία Διευθύντρια της Ανώτατης Εκκλ. Ακαδημίας Βελλάς κ. Μαρία Ράπτη.

Όλοι οι παραπάνω απηύθυναν χαιρετισμούς στο Συνέδριο και κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για το μέλλον της Σχολής.

Σημειώνεται ότι τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν πολλοί Βελλαϊτες και πολλοί ακόμη ενδιαφερόμενοι.

Τέλος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού συγχαίρει θερμά την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, τα Δ.Σ. της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και της Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και ιδιαιτέρως στους προέδρους των δύο συλλόγων “για την άψογη διοργάνωση”.

ΕΛΛΑΔΑ

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Νοέμβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο φετινός Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και εκτός από τη δυτική και βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 2010.

Στη Θεσσαλία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 2,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα ο δεύτερος πιο θερμός (+2,1 °C).

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άξιο αναφοράς είναι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον μήνα Νοέμβριο στον μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr/ΕΑΑ στο Σίσι Λασιθίου της Κρήτης. Η θερμοκρασία έφτασε στις 4 Νοεμβρίου 2023 τους 35,1 °C.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 6-9 °C εκδηλώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,2 °C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 και η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,3 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στην Πάρο, την Τήνο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν ο Βόλος και η Σκόπελος με 27 ημέρες.

Η μεγαλύτερη απόκλιση μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας σημειώθηκε στη Λήμνο με +3,7 °C.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακές επιδόσεις κατέγραψαν φέτος στον τουρισμό τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με μία εντυπωσιακή επίδοση που έμοιαζε άπιαστη ολοκληρώθηκε η τουριστική περίοδος του 2023 στο Νότιο Αιγαίο, παρά τις αντίξοες συνθήκες τόσο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διεθνούς περιβάλλοντος.

Με περισσότερους από 6,5 εκατ. διεθνείς επιβάτες και 47.900 διεθνείς πτήσεις, η αεροπορική κίνηση στα διεθνή αεροδρόμια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου έως 31 Οκτωβρίου, ξεπέρασε και το 2022, χρονιά επιστροφής από την πανδημία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο παραπάνω εντυπωσιακό νούμερο των αφίξεων, δεν προσμετρώνται οι Έλληνες επισκέπτες με πτήσεις εσωτερικού ούτε και τα εκατομμύρια των επιβατών της ακτοπλοΐας.

Το τουριστικό 2023 ήταν στην πραγματικότητα μια ιδιαίτερη χρονιά, αφού η εξαιρετική επίδοση που έφτασε και ξεπέρασε, οριακά, το 2022 κατά 1%, συντελέστηκε μέσα σε αντίξοες συνθήκες: τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, και τις επιδράσεις της ακρίβειας σε διεθνές επίπεδο.

Για το νέο αυτό ρεκόρ, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η αντοχή του τουριστικού προϊόντος του Νοτίου Αιγαίου είναι αντίστοιχη της ποιότητας των συντελεστών του, δηλαδή των εξαιρετικών ανθρώπων των νησιών μας».

Μάλιστα, η Ρόδος, ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της περιφέρειας, παρά τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το νότιο μέρος του νησιού, με την εικόνα που μετέδιδαν επί δέκα και πλέον ημέρες τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και την επιβράδυνση των αφίξεων μέσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, κατάφερε να καταγράψει άνοδο στην κίνησή της τον Ιούλιο κατά 4,2% και συνολικά για τη σεζόν κατά 3%, σε σχέση με πέρυσι.

Άνοδο σημείωσε και η Κως σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ και επιστροφής από την πανδημία, κατά 5%, ενώ μικρή μείωση, της τάξης του 9% και 5%, κατέγραψαν η Μύκονος και Σαντορίνη αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι ικανή να συμπαρασύρει προς τα κάτω τη συνολική επίδοση σε περιφερειακό επίπεδο. Άλλωστε, αυτή έρχεται μετά από την απίστευτη «έκρηξη» στις αφίξεις στα δύο νησιά, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, το 2022 μετά την πανδημία, που αποτυπώθηκε σε ποσοστά αύξησης σε σχέση με το 2019 της τάξης του 21% και 56% (!), αντίστοιχα.

Χαρακτηριστική της φετινής εξαιρετικής απόδοσης του τουριστικού 2023 για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εξάλλου είναι και η τάση των διεθνών επιβατών που προσεγγίζουν τα νησιά μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι οποίοι φέτος ανέρχονται, για την περίοδο του Μαρτίου έως και του Οκτωβρίου, σε 1.430.000, σημειώνοντας άνοδο 25% σε σχέση με το 2022.

Αντιστοίχως της ανόδου των αφίξεων φαίνεται να κινούνται και οι οικονομικοί δείκτες του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της οικονομικής αποτύπωσης, όπως τα επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, που φαίνονται, πριν την οριστικοποίηση της επεξεργασίας τους, οι υψηλότεροι στην Ελλάδα.

Η προετοιμασία της επόμενης τουριστικής περιόδου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα σημάδια πρώιμης ζήτησης δείχνουν ευνοϊκά για το 2024, για το οποίο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Χαμογελάμε και ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι ο ανταγωνισμός ήταν, παραμένει και πιθανότατα θα γίνει ακόμα πιο σκληρός, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι εμείς να συνεχίσουμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Κάθε χρόνο. Όλοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαιολογικός περίπατος στον Μόλυβο αναδεικνύει την άγνωστη Αρχαία Μήθυμνα στη Λέσβο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στη δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου στον Μόλυβο με στόχο να συντηρήσει και να αναδείξει «εμβληματικά» σημεία, αδιάψευστους μάρτυρες του παρελθόντος της αρχαίας πόλης της Μήθυμνας, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, ο σχεδιασμός του αρχαιολογικού περιπάτου, που συντίθεται από τρεις διαδρομές στην Αρχαία Μήθυμνα, αφορά στην ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων που ήλθαν στο φως σε σωστικές ανασκαφές επιτρέποντας στον επισκέπτη του οικισμού να περιηγείται σε χώρους της αρχαιότητας, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου, σε επιλεγμένα νεότερα μνημεία, αλλά και στο μεσαιωνικό κάστρο της Μήθυμνας.

Βάσει της μελέτης του αρχαιολογικού περιπάτου εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Μήθυμνας, αναδεικνύονται σωστικές ανασκαφές της περιόδου 1987 ως και τις αρχές του 2000.

Έχουν έρθει στο φως προϊστορικά κατάλοιπα, οικιστικές νησίδες της γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου, νεκροταφεία των ελληνιστικών κυρίως χρόνων, λουτρικές εγκαταστάσεις της ύστερης ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου με ψηφιδωτά δάπεδα.

Οι εργασίες αφορούν στη δημιουργία τριών πολιτιστικών διαδρομών, δύο στο ανατολικό τμήμα του οικισμού και μία στο δυτικό, με διαβαθμισμένο επίπεδο δυσκολίας περιπάτου.

Όλες οι Διαδρομές έχουν ως σημείο εκκίνησης τον αρχαιολογικό χώρο στην είσοδο του οικισμού, πλησίον του δημοτικού χώρου στάθμευσης. Στους υπό ανάδειξη αρχαιολογικούς χώρους προβλέπεται η τοποθέτηση δίγλωσσων ενημερωτικών πινακίδων, ενώ υπάρχουν και σημεία θέασης-ανάπαυσης των επισκεπτών.

Οι χώροι αναδεικνύονται με γενικό διακριτικό φωτισμό και σημειακό φωτισμό στα επιμέρους μνημεία.

Η Μήθυμνα αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Λέσβου με αξιοσημείωτη ακμή κυρίως κατά την αρχαϊκή εποχή.

Γνώρισε αδιάκοπη κατοίκηση από το τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. έως και σήμερα με αποτέλεσμα λείψανα της μακραίωνης ιστορίας της να είναι ορατά σε όλη την έκταση του οικισμού και στον χώρο της Ντάπιας.

Λόγω της θέσης της ανέπτυξε ναυτική δραστηριότητα ήδη από τον 8ο αι. π.Χ., ιδρύοντας αποικίες στην απέναντι μικρασιατική ακτή και ελέγχοντας το θαλάσσιο δρόμο προς τον Ελλήσποντο και την Προποντίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο Κρήτης για υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές του Ηρακλείου Κρήτης, με το υποβρύχιο που κατάφεραν να κατασκευάσουν.

Οι μαθητές της ομάδας Curie-osity από το 1ο ΕΦΚΕ Ηρακλείου απέσπασαν πανηγυρικά βραβείο στο διαγωνισμό Future League στο Βερολίνο, για την βιωσιμότητα φτιάχνοντας ένα μικρό υποβρύχιο.

Σύμφωνα με το Cretalive, το υποβρύχιο των μαθητών πληροί πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για χρήση μέσα σε θαλασσινό νερό, και αποτελούσε μέρος της πρότασης των νεαρών μαθητών, για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Μάλιστα το project είχε προκριθεί ανάμεσα από 60 μαθητικές ομάδες προκειμένου να διαγωνιστεί την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο εκπροσωπώντας όχι μόνο την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.

Την κατάκτηση του βραβείου ανακοίνωσε επίσημα ο φυσικός και υπεύθυνος του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, Αστρινός Τσουτσουδάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πέρασαν πολλοί μήνες εντατικής δουλειάς με αγωνίες και ξενύχτια, ανάμεσα σε μαθήματα και διαβάσματα, για να δικαιωθούν οι κόποι των πιο γλυκών παιδιών του κόσμου.

Τα ταλεντάκια μου της Curie-osity, της μιας από τις ομάδες ρομποτικής και STEM του 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Κρήτης ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, στο διαγωνισμό Future League για την βιωσιμότητα, του Science on Stage Europe με το πρότζεκτ τους Seewache, the guardian of the sea. Stay tuned γιατί δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ …».

Πηγή: cnn.gr

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες αποκαλύψεις για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Από

Τα 82 σωζόμενα θραύσματα του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων». Β΄ μισό 2ου αι. π.Χ. Ανελκύστηκαν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων κατά τις έρευνες του 1900-1901. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ΤΑΠ)
Τα 82 σωζόμενα θραύσματα του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων». Β΄ μισό 2ου αι. π.Χ. Ανελκύστηκαν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων κατά τις έρευνες του 1900-1901. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ΤΑΠ)

Με ακρίβεια υπολογίζει τις φάσεις της Σελήνης, προβλέπει ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις και μέσω μιας εφαρμογής επιβεβαιώνονται όλες οι πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας στην παγκόσμια Ιστορία, που κατασκευάστηκε πριν από 2200 χρόνια και πραγματοποιούσε τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και των πλανητών στον ουρανό.

Για τον πολύπλοκο αυτό μηχανισμό, και τις νέες αποκαλύψεις για τις λειτουργίες του, ενημερώθηκαν οι μηχανικοί της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωσε που πραγματοποίησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ και την EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

«Συνάδελφοι από το εξωτερικό υποστήριζαν ότι ο μηχανισμός δεν ήταν επιστημονικό όργανο, αλλά εκπαιδευτικό εργαλείο για τις τότε αστρονομικές σχολές. Εμείς ως ομάδα υποστηρίζαμε ακριβώς το αντίθετο και με τη βοήθεια του Θεού αποδείξαμε ότι είχαμε δίκιο», επισημαίνει με ενθουσιασμό ο ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Διευθυντής του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ, κάτοχος της Έδρας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Κυριάκος Ευσταθίου.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, «φτιάξαμε ένα καινούριο μοντέλο το οποίο δεν διαφέρει σε τίποτα από το παλιό, παρά μόνο στην μπροστινή όψη όπου βρίσκονται οι ημερομηνίες και οι ζωδιακοί αστερισμοί στην οποία αποτυπώσαμε τη σημερινή πραγματικότητα για να μπορούμε να το ελέγχουμε. Παράλληλα δημιουργήσαμε σε υπολογιστή, σε εικονική πραγματικότητα την κίνηση του μηχανισμού. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις εκατοντάδες χρόνια μπροστά και πίσω. Αποδείχτηκε ότι προβλέπει με τεράστια ακρίβεια, μόλις κάνουμε μια πρόβλεψη που να είναι εντυπωσιακή όπως μια έκλειψη ηλίου.

Τότε στην εφαρμογή υπάρχει ένα ερωτηματικό, όταν το πετάμε συνδέεται κατευθείαν ο υπολογιστής με την ιστοσελίδα της NASA, στην οποία επιβεβαιώνεται το γεγονός».

Στις εξωτερικές πλάκες και στο εσωτερικό του μηχανισμού, διευκρινίζει ο κ. Ευσταθίου, έφερε αστρονομικές, γεωγραφικές και τεχνολογικές επιγραφές. Χάρη στις καινοτόμες τεχνικές διερεύνησης που χρησιμοποιήθηκαν, διαβάστηκαν κείμενα χαμένα για πάνω από 2000 χρόνια!

Όλες οι επιγραφές είναι γραμμένες με ελληνικούς χαρακτήρες. Η πολυπλοκότητα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν όλων των συσκευών που κατασκεύασε ο άνθρωπος κατά την επόμενη χιλιετία.

Σχετικά με τις υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων, μίλησε ο ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Πρόεδρος EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης. Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως, «ο μηχανισμός έχει χαρακτηριστεί ένα ορόσημο στην τεχνολογία από τον σύλλογο Μηχανολόγων της Αμερικής, που έχει πάνω από 250.000 άτομα ως μέλη. Πραγματικά ανακαλύπτουμε ολοένα και καινούργιες τεχνικές και διαδικασίες που μπορείς να αποκαλύψεις μέσω του μηχανισμού, όπως είναι να βρεις το Πάσχα, πότε πέφτει και να βρεις τις εκλείψεις ηλίου ή σελήνης με πολύ μεγάλη ακρίβεια».

Ο αρχαιολόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Τούρτας ανέπτυξε στην ομιλία του το αρχαιολογικό πλαίσιο εύρεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Το 1900, όπως είπε, 123 χρόνια πριν, μια ομάδα σφουγγαράδων από τη Σύμη πέρασε λίγες ημέρες στο νησί των Αντικυθήρων και ανακάλυψε πως τον βυθό υπήρχαν χάλκινα αγάλματα, αυτό αποτέλεσε την αρχή για να γίνουν έρευνες και να έρθουν στην επιφάνεια κάποια μέρη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχρονοι Ευεργέτες του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το ζεύγος Αραμπατζή, μετανάστες πρώτης γενιάς που έζησαν στο Αννόβερο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Αναστάσιος Π. Μπαμπαχμίδης

Σε μια σπουδαία πράξη ανθρωπιάς προχώρησε η οικογένεια Αραμπατζή πραγματοποιώντας μία πολύ σημαντική δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Την ιδιαίτερα γενναιόδωρη πρωτοβουλία του Παναγιώτη και της Σωτηρίας Αραμπατζή χαιρετίζουν οι Θρακιώτες Αννοβέρου:

Σήμερα επικρατεί σε πολλούς μια γενικευμένη αντίληψη, πως τίποτα δεν αλλάζει, όλα και όλοι είναι το ίδιο. Η άποψη αυτή, ακριβώς, βολεύει τους ασήμαντους και τις μετριότητες.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη Άνθρωποι και παραδείγματα που τα διαψεύδουν. Ζωντανό παράδειγμα στις μέρες μας, η ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, για την μεγάλη Δωρεά της οικογένειας Αραμπατζή.

Η οικογένεια κατάγεται από την Μάνη Διδυμοτείχου, έζησαν και εργάστηκαν χρόνια στο Αννόβερο, μέχρι την επιστροφή τους στην Μάνη το 1999.

Η συγκεκριμένη αυτή πράξη της δωρεάς, εμάς τους απόδημους Θρακιώτες, δεν μας εκπλήσσει, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, τον Παναγιώτη και την Σωτηρία Αραμπατζή, για το ήθος, την ευγένεια και την φιλανθρωπία που τους διακρίνει.

Όμως μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας κάνει ακόμη μια φορά υπερήφανους, διότι με την πράξη τους αυτή, φάνηκε το μεγαλείο της ψυχής τους. Δραστήριοι άνθρωποι, με πολυσήμαντη παρουσία και προσφορά στα κοινά της παροικίας μας.

Πρωτεργάτες, ιδρυτές στην ανέγερση και αποπεράτωση του ενοριακού μας κέντρου. Συνοδοιπόροι στο θρακικό κίνημα της Ευρώπης, ανοίγοντας νέους Ορίζοντες και προοπτικές στους νέους ανθρώπους.

Για εμάς τους Θρακιώτες Αννοβέρου, είναι πρόεδρος επί Τιμής στο Σύλλογο (απόφαση Γενικής Συνέλευσης των Μελών 17.02.1991) και Μέγας Ευπατρίδης στην ίδρυση και την απρόσκοπτη λειτουργία της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης. Η αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση που έδειξαν, κράτησε ζωντανό το όραμα ίδρυσης και παρουσίας των Θρακιωτών στην Ευρώπη.

Παναγιώτη και Σωτηρία, σας ευχαριστούμε.

Σας ευχαριστούμε που μας δείξατε για μια ακόμη φορά τον δρόμο. Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες προς Εσάς.

Η γενναιόδωρη πράξη σας αυτή, θα είναι οδηγός και φάρος στην ζωή μας.

Αννόβερο, 22 Νοεμβρίου 2023

Αναστάσιος Π. Μπαμπαχμίδης

Το ζεύγος Αραμπατζή. Πηγή φωτογραφίας: Αναστάσιος Π. Μπαμπαχμίδης

Η Ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου:

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να Σας εκφράσουμε την βαθιά ικανοποίησή μας και την ευγνωμοσύνη μας για τη ΔΩΡΕΑ Σας προς το Νοσοκομείο μας. Επί πλέον Σας θεωρούμε ευεργέτες του Νοσοκομείου μας, σύγχρονους ευεργέτες του τόπου μας και θα Σας είμαστε για πάντα ευγνώμονες. Αποδείξατε την αγάπη Σας για το τόπο μας. Αποδείξατε την τεράστια αλληλεγγύη Σας προς τον συνάνθρωπο.

Είναι απίστευτη η αυθόρμητη πρωτοβουλία Σας να ενισχύσετε το Νοσοκομείο με τη ΔΩΡΕΑ Σας. Με την μεγάλη ΔΩΡΕΑ Σας, η οποία δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή μας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η συνολική μεγάλη ΔΩΡΕΑ Σας βοηθάει το Νοσοκομείο μας να ανταποκριθεί πληρέστερα και ευχερέστερα στην αποστολή του.

Ήδη:

– Το αυτοκίνητο για τη μεταφορά ΑμεΑ, που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο, με την ένδειξη «ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ» τέθηκε στην υπηρεσία του Νοσοκομείου και ειδικότερα του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Ορεστιάδας, αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά τη λειτουργία του και ανακουφίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Το ιατρικό μηχάνημα (Υστεροσκόπιο) τοποθετήθηκε στη Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου και τώρα αποτελεί βασικό ιατρικό εργαλείο του Νοσοκομείου.

Αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν σε κατάλληλες θέσεις, όπου ήταν απαραίτητο και αναγκαίο, 20 κλιματιστικά, 17 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και 5 εκτυπωτές, διευκολύνοντας πάρα πολύ τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αφού τα κλιματιστικά έδωσαν λύσεις στις δύσκολες συνθήκες εργασίας των γιατρών, κυρίως των χειρουργών, αλλά και των άλλων υγειονομικών και βελτίωσαν και το περιβάλλον νοσηλείας των ασθενών, ενώ οι Η/Υ βοηθούν πλέον τους γιατρούς να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των Νοσοκομείων προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών.

Βελτιώνεται ήδη ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων που ανήκει στο Νοσοκομείο μας, βελτιώνοντας παράλληλα και την εν γένει εικόνα του Νοσοκομείου μας.

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του στεγάστρου προ της κεντρικής εισόδου του Νοσοκομείου.

Ολοκληρώθηκε η βελτίωση και ανακαίνιση της εξωτερικής όψης του κτιρίου των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, εφαρμόστηκε η πλέον σύγχρονη μέθοδος προστασίας του και επίσης πραγματοποιείται η ανάπλαση του αύλειου χώρου του Νοσοκομείου μας και με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε η υγιεινή αλλά και η αισθητική των συγκεκριμένων χώρων του Νοσοκομείου.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε και η κοινωνία μας δοκιμάζεται από δύσκολες συγκυρίες με απρόβλεπτες εξελίξεις η πρωτοβουλία Σας αυτή αποτελεί δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπιάς που Σας διακρίνει και παράδειγμα για τους δυνάμενους να προσφέρουν.

Έχουμε πράγματι μεγάλη ανάγκη τέτοιων αξιέπαινων και ωφέλιμων πρωτοβουλιών και δράσεων και μάλιστα σε μία εποχή οικονομικής και πνευματικής κρίσης, που επικρατεί το πνεύμα της ιδιώτευσης που τείνει να επικρατήσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Είθε η πρωτοβουλία Σας, η ΔΩΡΕΑ Σας να βρεί και άλλους μιμητές, είτε ευεργετήσουν το Νοσοκομείο είτε άλλους τοπικούς θεσμούς, ώστε να ενισχύεται η προσπάθειά τους για το γενικό καλό.

Τέτοιες ενέργειες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για το κοινό καλό και λειτουργούν με ανιδιοτέλεια και γιατί το ποθεί η ψυχή τους,

Μας υπενθυμίζετε ότι υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας.

κα Σωτηρία και κ. Παναγιώτη

Σας παρακαλούμε να δεχθείτε τις ολόθερμες ευχαριστίες μας για τη μεγάλη ΔΩΡΕΑ Σας».

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Λ. Αυγενάκης: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια, οι πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ώρες ago

Γερμανία: Έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ζωτικές βιομηχανίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Μόναχο: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις, παραμένουν τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες ago

Σε χρεοκοπία η Signa, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago

Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων 15 ετών σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Σοβαρά προβλήματα από τη σφοδρή χιονόπτωση στη νότια Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το ένα τρίτο των θέσεων που σχετίζονται με την πολιτική

Διατροφή1 ημέρα ago

Κάστανα: 10+1 λόγοι για να τα καταναλώσουμε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Ματαιώσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων στο Μόναχο λόγω χιονόπτωσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο

auf Deutsch3 εβδομάδες ago

Winterreifenpflicht: Das gilt im Ausland

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη επιβίωση

Deutsch4 εβδομάδες ago

Göttinnen, Gattinnen, Sklavinnen: Fragen zur Frau im alten Griechenland

Deutsch3 εβδομάδες ago

50 JAHRE POLYTECHNIO: Eine musikalische Lesung in deutscher und griechischer Sprache

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

Deutsch6 ημέρες ago

POLYTECHNIO: Musikalischen Lesungen in Düsseldorf

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Ένοπλοι σε σχολείο του Αμβούργου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εγκαίνια της Έκθεσης «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» στο Ludwigshafen

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Meteo: Το 38% του εδάφους της Ελλάδας παρουσιάζει ξηρασία

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα ago

Σύγχρονοι Ευεργέτες του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το ζεύγος Αραμπατζή, μετανάστες πρώτης γενιάς που έζησαν στο Αννόβερο

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis