ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αστρονόμοι αποτυπώνουν την πρώτη κοντινή εικόνα άστρου έξω από τον Γαλαξία μας
Μια μεγεθυμένη εικόνα ενός ετοιμοθάνατου άστρου σε έναν γαλαξία, έξω από τον δικό μας, κατάφεραν να τραβήξουν αστρονόμοι, χάρη στην εντυπωσιακή ευκρίνεια που προσφέρει το τηλεσκόπιο VLTI (Very Large Telescope Interferometer) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO).
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics».
Ενώ οι αστρονόμοι έχουν τραβήξει μεγεθυμένες εικόνες άστρων στον Γαλαξία μας, αποκαλύπτοντας τις ιδιότητές τους, υπάρχουν αμέτρητα άλλα άστρα σε άλλους γαλαξίες, αλλά τόσο μακριά που η λεπτομερής παρατήρηση έστω και ενός από αυτά ήταν μέχρι τώρα εξαιρετικά δύσκολη.
Το αστέρι WOH G64 βρίσκεται σε απόσταση 160.000 ετών φωτός από εμάς, μέσα στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, γαλαξία που περιστρέφεται γύρω από τον δικό μας Γαλαξία. Καταγράφηκε να αποβάλλει αέριο και σκόνη, στα τελευταία στάδια πριν γίνει σουπερνόβα.
Οι αστρονόμοι γνώριζαν γι’ αυτό το αστέρι και το είχαν ονομάσει «αστέρι μεγαθήριο», καθώς έχει μέγεθος περίπου 2.000 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας. Ωστόσο, για να έχουν την επιθυμητή εικόνα του, έπρεπε να περιμένουν την ανάπτυξη ενός από τα όργανα δεύτερης γενιάς του VLTI, του GRAVITY.
Στα τελικά στάδια της ζωής τους, κόκκινοι υπεργίγαντες, όπως το συγκεκριμένο αστέρι, αποβάλλουν τα εξωτερικά στρώματα αερίου και σκόνης σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΡΘΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΠΩΣ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ
Το πολυτιμότερο απ’όλα, η προσωπική επαφή και επικοινωνία με όλους εσάς που βρεθήκαμε και βρισκόμαστε από κοντά, ανταλλάσσουμε απόψεις, σχολιάζουμε την τρέχουσα επικαιρότητα και οραματιζόμαστε το αύριο , συνθέτουμε συμφωνώντας ή και διαφωνώντας αρκετές φορές, πάντα όμως με ένα στόχο: την Ενημέρωση-Προβολή, και Στήριξη του Ελληνισμού για ένα καλύτερο αύριο όπου γης.
oπως όλα αλλάζουν και βιώνουμε καθημερινά με τον χρόνο και την έκρηξη της ακρίβειας, την διόγκωση των εξόδων, προχωράμε στρατηγικά σε ενέργειες και κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της έντυπης έκδοσης, ακολουθούμε τις επιταγές των καιρών (διαδίκτυο : www.europolitis.eu , Social Media Instagram, ), στηρίζουμε όμως την ανεξαρτησία και την διατήρηση της ιστορίας μέσα από την πολυδάπανη έντυπη έκδοση.
Από το 2025 ο ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ θα εκδίδει 4 τακτικές ενημερωτικές εκδόσεις και 2 ειδικές εκδόσεις επαγγελματικού περιεχομένου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερευνητές εντόπισαν 13 πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου
Δεκατρείς πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου στον άνθρωπο εντόπισαν ερευνητές και τις παρουσιάζουν σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Aging».
Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο την βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης του εγκεφάλου, καθώς η εμφάνιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η άνοια, αυξάνεται κατά τη γήρανση, αλλά οι αποτελεσματικές θεραπείες είναι περιορισμένες.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα πολυτροπικής απεικόνισης εγκεφάλου για 10.949 υγιείς ενήλικες ηλικίας 45-82 ετών για να διερευνήσουν πιθανές ενδείξεις γήρανσης του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τη συγκέντρωση περίπου 3.000 πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος για σχεδόν 5.000 άτομα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το UK Biobank.
Οι ερευνητές εντόπισαν 13 πρωτεΐνες που έχουν ισχυρή συσχέτιση με τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου, κυριότερα η πρωτεΐνη Brevican, μια πρωτεΐνη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, όπως και της πρωτεΐνης GDF15 στο αίμα συσχετίστηκαν επίσης με την άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις κινητικές λειτουργίες.
Όπως διαπιστώθηκε, εξάλλου, οι αλλαγές στις συγκεντρώσεις αυτών των πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να κορυφωθούν στα 57, 70 και 78 έτη στον άνθρωπο και αυτό υποδηλώνει ότι οι ηλικίες αυτές μπορεί να είναι σημαντικές για πιθανές παρεμβάσεις στη διαδικασία, αναδεικνύοντας τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές σε ένα επείγον χειρουργείο
Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν σε ένα επείγον χειρουργείο, αξιολογώντας δεδομένα από την ιατρική πρακτική και προτείνοντας διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μειώνεται η πιθανότητα θανάτου.
Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology – MIT), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης και την παρουσίασε ο καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γεώργιος Βέλμαχος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων ζωής του συλλόγου.
Ο κ. Βέλμαχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή «έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακριβείς προγνώσεις όσον αφορά τους ανθρώπους με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα και εκείνους με τραύματα».
Το ζητούμενο, όπως επισήμανε, είναι η τεχνητή νοημοσύνη να συμπεριφέρεται καλύτερα από έναν πολύ έμπειρο χειρουργό, ο οποίος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο και απλώς βλέπει τον άρρωστο και βγάζει διάγνωση.
Ο ίδιος δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι με την τεχνητή νοημοσύνη θα προκύψουν οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μειωθούν – για παράδειγμα – οι πιθανότητες θανάτου ενός ασθενή από το 70%, στο 60% ή ακόμη και στο 50%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε ιστορικό χαμηλό το κόστος των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Οι παγκόσμιες τιμές των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών όπως το λίθιο και το κοβάλτιο, ανακοίνωσε η συμβουλευτική εταιρεία Benchmark Mineral Intelligence.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία των μπαταριών έχει εξελιχθεί σημαντικά. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σταδιακή μείωση των τιμών των μπαταριών.
Από τις αρχές του 2024, η τιμή ανά κιλοβατώρα για μπαταρίες LFP (Λιθίου-Σιδήρου-Φωσφόρου) ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ για τις μπαταρίες NMC (Νικελίου-Μαγνησίου-Κοβάλτιου) φτάνει περίπου τα 80 ευρώ. Μάλιστα οι μπαταρίες LFP έχουν χάσει περίπου 20% της αξίας τους μόνο σε έναν χρόνο.
Η μείωση των τιμών αναμένεται να συμβάλει και στην αντίστοιχη μείωση του συνολικού κόστους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς ένα μεγάλο μέρος της αξίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η μπαταρία.
Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σχεδιάσει να μειώσουν την τιμή σε πολλά ηλεκτρικά τους μοντέλα, ώστε να γίνουν πιο προσιτά, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για την απόκτησή τους.
Άλλες θέλοντας να μειώσουν το κόστος της παραγωγής μπήκαν σε εταιρείες παραγωγής μπαταριών ή έχουν στραφεί οι ίδιες στην κατασκευή μπαταριών.
Επίσης, πολλές εταιρείες έχουν στραφεί και στην ανακύκλωση μπαταριών EV, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία μιας κυκλικής αλυσίδας εφοδιασμού, εξοικονομώντας τόσο τα διαθέσιμα ορυκτά όσο και το γενικό κόστος της εξόρυξης των πρώτων υλών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΡΘΡΑ
Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)
Αίσθημα χαράς, συγκίνησης και ευθύνης με κυριεύει βουτώντας στο πέρασμα του χρόνου. Δεκαπέντε χρόνια Σεπτέμβριος 2009 – Δεκέμβριος 2024.
15 Χρόνια: Με περισσότερες από 160 εκδόσεις του Ευρωπολίτη της Γαστρονομίας και Ελληνικής Γης και τις ειδικές εκδόσεις μας.
Με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στη Γερμανία και όχι μόνο, δεκάδες αποστολές εντός και εκτός Γερμανίας, χιλιάδες ώρες κάλυψης ομογενειακών, πολιτιστικών, επαγγελματικών, καλλιτεχνικών, πολιτικών δράσεων, δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και ατελείωτες ώρες βιντεοσκοπημένου υλικού.
Το πολυτιμότερο απ’όλα, η προσωπική επαφή και επικοινωνία με όλους εσάς που βρεθήκαμε και βρισκόμαστε από κοντά, ανταλλάσσουμε απόψεις, σχολιάζουμε την τρέχουσα επικαιρότητα και οραματιζόμαστε το αύριο , συνθέτουμε συμφωνώντας ή και διαφωνώντας αρκετές φορές, πάντα όμως με ένα στόχο: την Ενημέρωση-Προβολή, και Στήριξη του Ελληνισμού για ένα καλύτερο αύριο όπου γης.
Μέσα από αυτές τις γραμμές θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εσάς θερμά για την στήριξη (διαφημιζόμενοι-συνδρομητές) και υποστήριξη (αναγνώστες) ακόμα και τους επικριτές μας, που πολλές φορές μπορεί να μη μας ήξεραν καν, γιατί μας βοηθήσατε να είμαστε εδώ, να δυναμώνουμε και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.
Σε όλα αυτά τα χρόνια με σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα, την συλλογικότητα , το επιχειρείν και την προσφορά φροντίσαμε και φροντίζουμε για όσο το δυνατόν καλύτερη αντικειμενικότητα και ποιότητα στην πληροφορία ακόμα και στην επιλογή του υλικού της έντυπης ύλης (εκτύπωση σε υψηλής ποιότητας χαρτί και τετραχρωμία).
Όπως όλα αλλάζουν και βιώνουμε καθημερινά με τον χρόνο και την έκρηξη της ακρίβειας, την διόγκωση των εξόδων, προχωράμε στρατηγικά σε ενέργειες και κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της έντυπης έκδοσης, ακολουθούμε τις επιταγές των καιρών (διαδίκτυο, Social Media), στηρίζουμε όμως την ανεξαρτησία και την διατήρηση της ιστορίας μέσα από την πολυδάπανη έντυπη έκδοση.
Από το 2025 ο Ευρωπολίτης θα εκδίδει 4 τακτικές ενημερωτικές εκδόσεις και 2 ειδικές εκδόσεις επαγγελματικού περιεχομένου.
Συνεχίζουμε να είμαστε κοντά στον ελληνισμό και τις δράσεις του ακόμα πιο δυνατά.
Για τον Ευρωπολίτη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS για δήθεν επιστροφή φόρου
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι κακόβουλες ενέργειες αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων SMS σε κινητές συσκευές (SMISHING), με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων τραπεζικών καρτών
H ΑΑΔΕ επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε και προσθέτει:
“Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα παραπλανητικά μηνύματα
• Φαίνεται ότι αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ ή κάποια άλλη αξιόπιστη οντότητα, όπως το gov.gr.
• Ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης δικαιούται επιδότηση ή επιστροφή φόρου.
• Παροτρύνουν την σύνδεση μέσω link σε πλαστή ιστοσελίδα.
Εάν οι παραλήπτες πατήσουν τον σύνδεσμο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα ασφαλείας ή να αλιευθούν προσωπικές ή και τραπεζικές τους πληροφορίες. Για την προστασία τους, οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους, να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr, ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr ή να χρησιμοποιούν την επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές myAADEapp“.
You must be logged in to post a comment Login