ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ΕΤ ο Εξωγήινος πωλείται σε δημοπρασία!

Ένα αυθεντικό μοντέλο του «ΕΤ του Εξωγήινου», που χρησιμοποιήθηκε στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ πριν από 43 χρόνια, θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.
Η κούκλα προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Ιταλού καλλιτέχνη, εξειδικευμένου στα ειδικά εφέ, Κάρλο Ραμπάλντι, ο οποίος έχει κερδίσει τρία Όσκαρ για τη δουλειά του: για το «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς, τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου» του Σπίλμπεργκ και τον «Κινγκ Κονγκ» του 1976, του Τζον Γκουίλερμιν.
Το μοντέλο, ύψους περίπου ενός μέτρου, είναι ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1982. Εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι 600.000 – 900.000 δολαρίων.
Η κούκλα «ενσαρκώνει την τέχνη μιας περασμένης εποχής, πριν επιβληθούν τα ειδικά εφέ μέσω υπολογιστή. Είναι ένα νοσταλγικό κομμάτι, σύμβολο της ιστορίας του Χόλιγουντ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Sotheby’s, Κασάντρα Χάτον.
Μια αρθρωτή κούκλα που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2022 έναντι 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια μακέτα του «ΕΤ» πουλήθηκε επίσης έναντι 125.000 δολαρίων.
Ο Κάρλο Ραμπάλντι είχε σχεδιάσει πολλούς κορμούς και κεφάλια του μικρόσωμου εξωγήινου. Ο «πρωταγωνιστής» της ταινίας μπορούσε να κάνει 150 διαφορετικές κινήσεις, όπως να τεντώνει τον λαιμό του ή να συνοφρυώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
- Διημερίδα Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας VIW στις 10 και 11 Μαΐου στη Χάλλε
- 3ο Forum Βουλευτών του PES: Στρατηγικές απέναντι στην ευρωπαΐκή ακροδεξιά
- Eurovision 2025: Η Ελλάδα στον τελικό με την εντυπωσιακή Κλαυδία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωσή της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).
Ετησίως, ευθύνεται για περίπου 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως ενώ απορροφά το 4,5% των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης.
Υπολογίζεται ότι 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση.
Το 46% των ενηλίκων με υπέρταση δεν το γνωρίζουν, διαγιγνώσκονται λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες (42%) με υπέρταση και λαμβάνουν θεραπεία, ενώ μόλις το 21% (ένας στους πέντε) τελικά ρυθμίζουν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης με την αντιυπερτασική αγωγή.
Τα παραπάνω αναφέρει ο Μανώλης Καλλίστρατος, Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, 17 Μαΐου.
Ως αρτηριακή υπέρταση ορίζονται τιμές της αρτηριακής πίεσης >140mmHg για τη συστολική και/ή >90mmHg για τη διαστολική. Φυσικά για να τεθεί η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης θα πρέπει οι τιμές της πίεσης να βρίσκονται σταθερά αυξημένες σε διαδοχικές μετρήσεις.
Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην αισθάνονται συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε είναι να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν: μεγαλύτερη ηλικία, γενετικοί παράγοντες, αύξηση σωματικού βάρους, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Βασικός στόχος της αντιϋπερτασικής θεραπείας είναι η μείωση της πίεσης σε επίπεδα χαμηλότερα από 140/90mmHg. Η αντιϋπερτασική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό κατά 40%, για στεφανιαία νόσο κατά 25%, και για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 50%.
Δεν πρέπει να υποτιμάται και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ενθάρρυνση και προτροπή του υπερτασικού ασθενούς για αλλαγές στον τρόπο ζωής, με οδηγίες υγιεινοδιαιτιτικής αγωγής.
Για να ρυθμιστεί σε σημαντικό βαθμό η αρτηριακή πίεση, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά διακοπή του καπνίσματος, μείωση του σωματικού βάρους, μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και άλατος, σωματική άσκηση για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και μείωση πρόσληψης κεκορεσμένων λιπών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
- Διημερίδα Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας VIW στις 10 και 11 Μαΐου στη Χάλλε
- 3ο Forum Βουλευτών του PES: Στρατηγικές απέναντι στην ευρωπαΐκή ακροδεξιά
- Eurovision 2025: Η Ελλάδα στον τελικό με την εντυπωσιακή Κλαυδία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες

Τα επεισόδια ακραίας ζέστης, που είναι ολοένα και συχνότερα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν απειλούν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά αυξάνουν τους κινδύνους τόσο για τις έγκυες όσο και για τα έμβρυα που κυοφορούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους που συνδέονται με την εγκυμοσύνη σε όλο τον κόσμο λόγω της ακραίας ζέστης», αναφέρει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Central με έδρα τις ΗΠΑ.
Οι συντάκτες της έκθεσης προσπάθησαν να υπολογίσουν σε ποιο βαθμό έχει αυξηθεί η έκθεση των εγκύων σε ακραία ζέστη σε όλο τον κόσμο μετά το 2020 και σε ποιο βαθμό η αύξηση αυτή συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
«Στις περισσότερες χώρες – 222 – η κλιματική αλλαγή έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τον μέσο αριθμό ημερών με ακραία ζέστη ετησίως, οι οποίες είναι επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη», κατέληξε η έρευνα.
Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στις περιοχές «όπου η πρόσβαση σε φροντίδα είναι περιορισμένη – κυρίως στην Καραϊβική όπως και σε κάποιες περιοχές της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής, στα νησιά του Ειρηνικού, στη νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική».
«Η αυξανόμενη έκθεση στη ζέστη αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των μητέρων και των νεογνών», προειδοποιούν οι συντάκτες αυτής της έκθεσης της Climate Central, η οποία συντάχθηκε από τη σύνθεση σχεδόν 200 ερευνών.
Εξάλλου, εκτός από την ακραία ζέστη, και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την υγεία των εγκύων και των εμβρύων, όπως κάποια είδη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι πλημμύρες, τονίζουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
- Διημερίδα Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας VIW στις 10 και 11 Μαΐου στη Χάλλε
- 3ο Forum Βουλευτών του PES: Στρατηγικές απέναντι στην ευρωπαΐκή ακροδεξιά
- Eurovision 2025: Η Ελλάδα στον τελικό με την εντυπωσιακή Κλαυδία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η καθιστική ζωή παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ

Η αυξημένη καθιστική συμπεριφορά των ηλικιωμένων συνδέεται με χειρότερη νοητική κατάσταση και συρρίκνωση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Αυτό διαπιστώνει μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύτηκε στο «Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association».
Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε τη σχέση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του νευροεκφυλισμού σε 404 ενήλικες, ηλικίας 50 ετών και άνω.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν ένα ρολόι που μετρούσε συνεχώς τη δραστηριότητά τους για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, ο χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς συσχετίστηκε με τη γνωστική τους επίδοση και τις εγκεφαλικές σαρώσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επταετούς περιόδου παρακολούθησης.
Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερο χρόνο καθισμένοι ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση και νευροεκφυλιστικές αλλαγές ανεξάρτητα από το πόσο ασκούνταν.
Αυτά τα συμπεράσματα ήταν ισχυρότερα σε συμμετέχοντες που έφεραν τον γονότυπο APOE-e4, έναν γενετικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, υποδηλώνοντας ότι η μείωση του καθιστικού χρόνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμα και για τους μεγαλύτερους ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
- Διημερίδα Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας VIW στις 10 και 11 Μαΐου στη Χάλλε
- 3ο Forum Βουλευτών του PES: Στρατηγικές απέναντι στην ευρωπαΐκή ακροδεξιά
- Eurovision 2025: Η Ελλάδα στον τελικό με την εντυπωσιακή Κλαυδία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Για πρώτη φορά ερευνητές παρατήρησαν ορατό σέλας στον Άρη

Τον Μάρτιο του 2024, επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά ορατό σέλας στον Άρη και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Science Advances».
Όλοι οι πλανήτες με ατμόσφαιρα στο ηλιακό σύστημα εμφανίζουν σέλας, που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση μαγνητικών πεδίων με σωματίδια υψηλής ενέργειας από τον Ήλιο.
Οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει πολλούς και διαφορετικούς από τη Γη τύπους σέλαος στον Άρη, ο οποίος διαθέτει μια υβριδική μαγνητόσφαιρα που σχηματίζεται από προϊστορικό μαγνητισμό του φλοιού και μια αγώγιμη ιονόσφαιρα.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, όλα τα ανιχνευμένα σέλας στον Άρη εμφανίζονταν σε υπεριώδη μήκη κύματος αόρατα στο γυμνό μάτι.
Στη συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες κατέγραψαν το πρώτο ορατό σέλας στον Άρη, χρησιμοποιώντας τα όργανα Mastcam-Z και SuperCam του ροβέρ Perseverance της NASA. Μέσω μοντελοποίησης προσδιόρισαν τη βέλτιστη γωνία για τα δύο επιστημονικά όργανα προκειμένου να παρατηρήσουν το σέλας στο ορατό φως.
Συνέδεσαν αυτό το σέλας, το οποίο εμφανίστηκε στις 18 Μαρτίου 2024, με μια στεμματική εκτίναξη μάζας, μια τεράστια έκρηξη αερίου και μαγνητικής ενέργειας που μεταφέρει μαζί της μεγάλες ποσότητες ηλιακών ενεργητικών σωματιδίων, από μια έντονη ηλιακή καταιγίδα τρεις ημέρες νωρίτερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
- Διημερίδα Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας VIW στις 10 και 11 Μαΐου στη Χάλλε
- 3ο Forum Βουλευτών του PES: Στρατηγικές απέναντι στην ευρωπαΐκή ακροδεξιά
- Eurovision 2025: Η Ελλάδα στον τελικό με την εντυπωσιακή Κλαυδία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕΤΤ: Λήψη μέτρων και συστάσεις στους καταναλωτές για την αντιμετώπιση τηλεφωνικών κλήσεων απάτης

Σε άμεση φραγή εισερχομένων κλήσεων από το εξωτερικό, που στοχεύουν στην εξαπάτηση των καλούμενων με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing», ζητά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κατόπιν συνεργασίας με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Παράλληλα, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε να παραμένουν και να μη δίνουν προσωπικά στοιχεία τους όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους κλήσεις.
Σε αυτήν τη σύσταση, στην οποία ήδη έχει ανταποκριθεί η πλειονότητα των παρόχων, εφαρμόζοντας σχετική φραγή, προέβη η ΕΕΤΤ, λόγω του ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει αποδέκτης πληθώρας αναφορών από συνδρομητές και παρόχους για κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις.
Επισημαίνεται, ότι με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» και τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων, επιτήδειοι πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, στις οποίες εμφανίζονται ψευδώς ως αριθμοί του καλούντα, γνωστοί αριθμοί τραπεζικών οργανισμών ή κυβερνητικών φορέων, όπως επίσης και άγνωστοι αλλά αληθοφανείς αριθμοί.
Η ΕΕΤΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ώστε να παραμένουν σε εγρήγορση όταν λαμβάνουν κλήσεις από αριθμούς που αποδίδονται σε οργανισμούς ή από αριθμούς που δεν αναγνωρίζουν ή τους φαίνονται ύποπτοι.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΕΤΤ, συνιστά στους καταναλωτές:
- Να διακόπτουν άμεσα την κλήση και να καλούν τον οργανισμό, από τον οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται η κλήση, για να την επιβεβαιώσουν.
- Να μη δίνουν ποτέ και σε κανέναν ευαίσθητα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία (π.χ username, κωδικούς χρήσης, αριθμούς καρτών, PIN, OTPs, κ.λπ.), γιατί δεν θα τους ζητηθεί για κανέναν λόγο να αποκαλύψουν τέτοια στοιχεία κατά τη διάρκεια μίας γνήσιας επικοινωνίας με έναν οργανισμό ή τράπεζα.
- Να προβαίνουν άμεσα σε αναφορά/καταγγελία της κλήσης απάτης στην αστυνομία.
- Να ενημερώνουν το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον τους όταν υποψιάζονται ότι έχουν δεχθεί κλήση απάτης ή ακόμα και να το κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλοντας στην πληροφόρηση του ευρέος κοινού και την προστασία του από ανάλογα περιστατικά απάτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
- Διημερίδα Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας VIW στις 10 και 11 Μαΐου στη Χάλλε
- 3ο Forum Βουλευτών του PES: Στρατηγικές απέναντι στην ευρωπαΐκή ακροδεξιά
- Eurovision 2025: Η Ελλάδα στον τελικό με την εντυπωσιακή Κλαυδία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Nissan θα κλείσει 7 από τα 17 εργοστάσιά της μέχρι το 2027

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να κλείσει 7 από τα 17 εργοστάσια παραγωγής της μέχρι το 2027, στο πλαίσιο ενός δραστικού σχεδίου ανάκαμψης.
Αυτές οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης θα οδηγήσουν επίσης τον όμιλο να καταργήσει κατά την ίδια περίοδο 20.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του, ένας αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τις 9.000 απολύσεις που είχαν ανακοινωθεί αρχικά το Νοέμβριο.
Η Nissan ανακοίνωσε ακόμα ότι το οικονομικό έτος 2024-2025 είχε καθαρή ετήσια ζημιά 671 δισεκατομμυρίων γεν (4,1 δισεκατομμύρια ευρώ), κυρίως λόγω του κόστους της επίπονης αναδιάρθρωσής της.
Ο όμιλος δεν δημοσιοποίησε προβλέψεις για το οικονομικό έτος 2025-2026, που σηματοδοτείται από αβεβαιότητα αναφορικά με τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πάθηση που ευθύνεται για 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους
- Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη αυξάνει τους κινδύνους για τις έγκυες
- Διημερίδα Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας VIW στις 10 και 11 Μαΐου στη Χάλλε
- 3ο Forum Βουλευτών του PES: Στρατηγικές απέναντι στην ευρωπαΐκή ακροδεξιά
- Eurovision 2025: Η Ελλάδα στον τελικό με την εντυπωσιακή Κλαυδία
You must be logged in to post a comment Login