Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στο κέντρο της Στουτγάρδης

Published

on

Η αστυνομία κάνει λόγο για «τραγικό τροχαίο ατύχημα» και αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης ή σκόπιμης ενέργειας. Photo credits: FreitagTV / pixabay

Μία γυναίκα 46 ετών έχασε τη ζωή της, υποκύπτοντας στα σοβαρά τραύματα που υπέστη όταν αυτοκίνητο εμβόλισε πλήθος ανθρώπων στο κέντρο της Στουτγάρδης. Τραυματίστηκαν ακόμη επτά άνθρωποι, δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία κάνει λόγο για «τραγικό τροχαίο ατύχημα» και αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης ή σκόπιμης ενέργειας. Ο οδηγός, ένας 42χρονος Γερμανός, έχει ήδη συλληφθεί.



«Είμαστε σοκαρισμένοι από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα, ως αποτέλεσμα του οποίου μία γυναίκα έχασε την ζωή της. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Οι σκέψεις μας είναι στους τραυματίες και τις οικογένειές τους κι ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», δήλωσε ο δήμαρχος Στουτγάρδης Φρανκ Νόπερ.

Το ατύχημα συνέβη στις 18:50 (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, σε πολυσύχναστο σημείο της Στουτγάρδης και, σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του Mercedes G-Class SUV προσπαθώντας να στρίψει, με αποτέλεσμα να χτυπήσει ομάδα πεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δεν θα παραταθεί η έκπτωση του φόρου στα καύσιμα – Αναζητούνται νέα μέτρα ελάφρυνσης

Published

on

Από

Το μέτρο εκτιμάται ότι για τους δύο μήνες θα κοστίσει στο Δημόσιο περίπου 1,6 δισεκ. ευρώ. Οι πολιτικοί προειδοποίησαν τις πετρελαϊκές εταιρίες να μην προχωρήσουν σε υπερβολικές αυξήσεις μετά την εκπνοή του μέτρου. Photo credits: bere_moonlight0 / pixabay

Το μέτρο της έκπτωσης στον φόρο των καυσίμων, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου, εκπνέει στο τέλος του μήνα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε τελικά τις εισηγήσεις περί παράτασης της ισχύος του. Τώρα εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα συγκράτησης των τιμών.

«Έπειτα από πολλή συζήτηση, αποφασίσαμε να αφήσουμε την έκπτωση στον φόρο καυσίμων να λήξει, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 30 Ιουνίου», δήλωσαν στην BILD οι αντιπρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Σεπ Μύλερ από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και ο Άρμαντ Τσορν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).



Ο κ. Μύλερ επισήμανε ότι η έκπτωση στον φόρο κατά 17 σεντς/λίτρο ήταν μεν αποτελεσματική, μια παράταση ωστόσο δεν θα ήταν δημοσιονομικά ορθή. «Στην τρέχουσα κατάσταση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλάβουμε χρέη για αυτόν τον σκοπό», εξήγησε.

Το μέτρο εκτιμάται ότι για τους δύο μήνες θα κοστίσει στο Δημόσιο περίπου 1,6 δισεκ. ευρώ. Οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν ταυτόχρονα τις πετρελαϊκές εταιρίες να μην προχωρήσουν σε υπερβολικές αυξήσεις των τιμών μετά την εκπνοή του μέτρου.



Σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για διάφορα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές που έρχονται ως συνέπεια της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Εξετάζονται μέτρα όπως στοχευμένες επιδοτήσεις για οδηγούς με χαμηλό εισόδημα, υψηλότερο επίδομα μετακίνησης, χαμηλότερος φόρος ενέργειας, μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, καθώς και επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και φόρων στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η οικονομική κατάσταση της χώρας η βασική ανησυχία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Published

on

Από

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, μόνο το 13% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία - ποσοστό ιστορικά χαμηλότερο από την εποχή της κρίσης στην Ευρωζώνη. Photo credits: jakob5200 / pixabay

Αύξηση της ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας και περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της κυβέρνησης δείχνει νέα δημοσκόπηση, στην οποία η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατηρεί το προβάδισμα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση DeutschlandTrend του Ινστιτούτου infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, μόνο το 13% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία – ποσοστό κατά επτά μονάδες χαμηλότερο από ό,τι τον περασμένο Ιανουάριο και ιστορικά χαμηλότερο από την εποχή της κρίσης στην Ευρωζώνη.



Στο ίδιο πνεύμα, φαίνεται ότι η οικονομία έχει πλέον αντικαταστήσει τη μετανάστευση στην ιεράρχηση των σημαντικότερων προβλημάτων της χώρας.

Το 27% θεωρεί την οικονομική κατάσταση ως το πρωτεύον καθήκον της πολιτικής και ακολουθούν η μετανάστευση και το προσφυγικό με 21%, η κοινωνική αδικία, η φτώχεια και το εισόδημα των πολιτών με 18%, το συνταξιοδοτικό με 12%, η παιδεία με 11% και η προστασία του περιβάλλοντος με 10%.

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η AfD εξακολουθεί να προηγείται με 27% και χωρίς μεταβολή του ποσοστού της έναντι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η οποία υποχωρεί κατά μία μονάδα και βρίσκεται στο 23%. Στην τρίτη θέση παραμένουν οι Πράσινοι με 14% (-1) και ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 13% (+1) και η Αριστερά με 10%, επίσης χωρίς μεταβολή των δυνάμεών της.



Η ενίσχυση της AfD, αλλά και οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της Σαξονίας-‘Ανχαλτ και του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, εντείνουν τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ακροδεξιάς σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Το 41% (+1) των ερωτηθέντων εξακολουθεί να απορρίπτει την προοπτική, το 31% (+1) δηλώνει ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, ενώ το 24% πιστεύει ότι πρέπει να επιδιώκεται συνεργασία και με την AfD.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Allianz Trade: Οι καύσωνες απειλούν τη γερμανική οικονομία

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον ανώτερο οικονομολόγο κλίματος της Allianz Research Χαζέμ Κρίχενε, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας θα μπορούσε έως το 2030 να περιοριστεί σημαντικά, λόγω των περιόδων καύσωνα. Photo credits: nilshornschuh_ / pixabay

Οι όλο και πιο συχνοί καύσωνες εξελίσσονται σε σημαντικό παράγοντα κόστους για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία, διαπιστώνει η ασφαλιστική εταιρία Allianz Trade και προειδοποιεί για απώλειες ύψους περίπου 112,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας, εφόσον τα τρέχοντα μετεωρολογικά μοντέλα διατηρηθούν, οι εταιρίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «διπλό βάρος», με μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και ταυτόχρονη αύξηση του κόστους ενέργειας.



Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η παραγωγικότητα μειώνεται κατά περίπου 3% για κάθε επιπλέον βαθμό άνω των 30 βαθμών Κελσίου, ενώ το κόστος ενέργειας αυξάνεται κατά περίπου 1,2% ανά βαθμό, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε κλιματισμό.

«Η ακραία ζέστη δεν είναι πλέον απλώς ένα βραχυπρόθεσμο καιρικό φαινόμενο, αλλά μάλλον ένα νέο διαρθρωτικό οικονομικό σοκ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Trade για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία Μίλο Μπόγκαερτς, προειδοποιώντας επίσης ότι η πραγματική ζημιά δεν συμβαίνει σήμερα, αλλά στο μέλλον: οι μειωμένες προσδοκίες σχετικά με τις αποδόσεις περιορίζουν τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση τη μελλοντική παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, γεγονός το οποίο ασκεί πίεση και στην οικονομική ανάπτυξη.



Σύμφωνα με τον ανώτερο οικονομολόγο κλίματος της Allianz Research Χαζέμ Κρίχενε, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας θα μπορούσε έως το 2030 να περιοριστεί σημαντικά, λόγω των περιόδων καύσωνα.

Στην έρευνα της Allianz Trade τονίζεται κυρίως ότι ο οικονομικός αντίκτυπος καθίσταται αρνητικός μόλις ξεπεραστεί το κρίσιμο όριο των 30 βαθμών Κελσίου. «Η Ευρώπη ιστορικά σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει το κρύο και παραμένει μέχρι σήμερα ελλιπώς προετοιμασμένη για τη ζέστη», δήλωσε ο κ. Κρίχενε και σημείωσε ότι στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία η αντιμετώπιση της ζέστης αποτελεί εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού, κάτι το οποίο φαίνεται και από τη χρήση συστημάτων κλιματισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: “Εξακριβωμένα ακροδεξιά” η AfD της Κάτω Σαξονίας, με δικαστική απόφαση

Published

on

Από

Το δικαστήριο επέτρεψε στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος να παρακολουθεί τη δράση της, μεταξύ άλλων με τηλεφωνικές υποκλοπές και ανάπτυξη πληροφοριοδοτών. Photo credits: ChrisNeef / pixabay

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος επιτρέπεται να χαρακτηρίζει «εξακριβωμένα ακροδεξιά» την τοπική οργάνωση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στην Κάτω Σαξονία και να παρακολουθεί τη δράση της, αποφάνθηκε το Διοικητικό Δικαστήριο του Ανόβερου, απορρίπτοντας σχετική προσφυγή του κόμματος.

Η Υπηρεσία είχε ταξινομήσει την οργάνωση ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά», προκαλώντας την αντίδραση της AfD, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι, αντιθέτως, πρόκειται για «μετριοπαθή» ομάδα. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και επέτρεψε στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος να θεωρεί την τοπική οργάνωση στην Κάτω Σαξονία ως «αντικείμενο παρατήρησης μεγάλης σημασίας» και να παρακολουθεί τη δράση της, μεταξύ άλλων με τηλεφωνικές υποκλοπές και ανάπτυξη πληροφοριοδοτών.



Το δικαστήριο αποδέχθηκε επίσης το επιχείρημα ότι η AfD «είναι εχθρική προς το Σύνταγμα και ενεργεί κατά παράβαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ειδικά όταν σχολιάζει με υποτιμητικά σχόλια μουσουλμάνους και μετανάστες, ενώ αντιμετωπίζει εκ συστήματος τα άλλα κόμματα και τους πολιτικούς τους με περιφρόνηση, υπονομεύοντας τη δημοκρατία».

Η AfD Κάτω Σαξονίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την απόφαση του δικαστηρίου και έκανε λόγο για «αβάσιμη συλλογιστική -χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση- εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος».

Ενόψει των κρατιδιακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στην Κάτω Σαξονία το β’ εξάμηνο του 2027, η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στα κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, CDU-SPD από 25%, ενώ η AfD ακολουθεί με 20%. Ενδεικτικά, στις προηγούμενες εκλογές, το 2022 είχε λάβει 11% και το 2017 6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν συνιστά η ΕΕ

Published

on

Από

Η EE αναγνωρίζει ότι οι χώρες επανέφεραν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και τις μεταναστευτικές πιέσεις, επισημαίνει όμως ότι υπάρχουν αποτελεσματικότερες εναλλακτικές λύσεις. Photo credits: HeikeBaerbel / pixabay

Την έναρξη της σταδιακής κατάργησης των παρατεταμένων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γνώμες που εξέδωσε για την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι εν λόγω χώρες επανέφεραν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και τις μεταναστευτικές πιέσεις, επισημαίνει όμως ότι υπάρχουν αποτελεσματικότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως οι μη συστηματικοί αστυνομικοί έλεγχοι και η χρήση κινητών τεχνολογιών βιομετρικής ταυτοποίησης.



Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και η λειτουργία των νέων ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, αναμένεται να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι παρατεταμένοι έλεγχοι επηρεάζουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις και καλεί τα εννέα κράτη-μέλη «να εργαστούν για τη σταδιακή κατάργηση και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αξιοποιήσουν πλήρως τα διαθέσιμα εναλλακτικά μέτρα και την περιφερειακή συνεργασία», με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της ελεύθερης κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τουλάχιστον 10 τραυματίες στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όταν κατέρρευσε ρύγχος αεροσκάφους

Published

on

Από

Σύμφωνα με την Fraport, τη διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου, όσο το αεροσκάφος παραμένει στο σημείο, θα πρέπει να αναμένονται διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία. Photo credits: Mr_Worker / pixabay

Τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν όταν αεροσκάφος της Lufthansa, σταθμευμένο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, υπέστη ξαφνικά κατάρρευση του πρόσθιου τροχού, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το ρύγχος του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, επρόκειτο για αεροσκάφος Boeing 787-9, ηλικίας μόλις ενός έτους, το οποίο βρισκόταν στη διαδικασία προετοιμασίας για αναχώρηση με προορισμό το Λος Άντζελες. Ξαφνικά στις 13:45 (ώρα Ελλάδος) ο πρόσθιος τροχός υποχώρησε και το ρύγχος του αεροσκάφους προσέκρουσε με δύναμη στο έδαφος.



Μέλη του πληρώματος και εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών, δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί η ακριβής κατάστασή τους. Οι επιβάτες δεν είχαν ακόμη επιβιβαστεί.

Σύμφωνα με την Fraport, τη διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου, όσο το αεροσκάφος παραμένει στο σημείο, θα πρέπει να αναμένονται διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis