Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/ μετακινήσεων φοιτητών

Published

on

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/ μετακινήσεων.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν από την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 έως και την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, στις 15:00, τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τους επικαλούμενους λόγους για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης ηλεκτρονικά, στην ειδική εφαρμογή https://transfer.it.minedu.gov.gr (κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές) ή μέσω του αντίστοιχου υπερσυνδέσμου στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια (username και password) που τους έχουν αποδοθεί για σύνδεση σε Ακαδημαϊκές Υπηρεσίες (ιδρυματικοί κωδικοί).



Οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές/μετακινήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του ν.4692/2020 (ΦΕΚ 111, Α’) και του Κεφαλαίου ΣΤ’ της υπ’ αριθμ. 148236/Ζ1/30-10-2020 απόφασης του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 4806, Β’).

Δικαιούχοι υποβολής αίτησης είναι οι φοιτητές που έχουν εξαιρετικό λόγο και δεν υπέβαλαν αίτηση για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση κατά την προηγούμενη περίοδο από τις 16 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στην ειδική εφαρμογή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών είναι διαθέσιμες οι οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από πρωτοφανή ξηρασία πλήττεται η βόρεια Ευρώπη

Published

on

Από

Κάποιοι αγρότες έχουν ήδη αρχίσει να ποτίζουν νωρίτερα από το κανονικό, όπως επεσήμανε ο γεωργικός σύνδεσμος NFU, που ζητά επενδύσεις για την εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης νερού στους αγρούς. Photo credits: Anrita1705 / pixabay

Πρωτοφανής εδώ και δεκαετίες ξηρασία πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες περιοχές της βόρειας Ευρώπης, από τη Σκωτία ως την Ολλανδία, ένα φαινόμενο που αν συνεχιστεί θα επηρεάσει σημαντικά τις καλλιέργειες.

Στη βόρεια Γαλλία, το Βέλγιο και τη Βρετανία την άνοιξη σημειώθηκαν πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις από το κανονικό, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές το χώμα να είναι εντελώς ξερό.

Στη βόρεια Αγγλία τα αποθέματα νερού είναι «ιδιαίτερα, δηλαδή εξαιρετικά, χαμηλά», σύμφωνα με την υπηρεσία Περιβάλλοντος.



Κάποιοι αγρότες έχουν ήδη αρχίσει να ποτίζουν νωρίτερα από το κανονικό, όπως επεσήμανε ο γεωργικός σύνδεσμος NFU, που ζητά επενδύσεις για την εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης νερού στους αγρούς.

Στην Ολλανδία παρατηρείται η σοβαρότερη ξηρασία από το 1906, όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.

Στη Δανία η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε στις αρχές του Μαΐου ότι οι τρεις προηγούμενοι μήνες ήταν εξαιρετικά ξηροί, με λιγότερα από 63 χιλιοστά βροχής. «Από το 1874 μόλις 7 φορές έχουν καταγραφεί λιγότερες βροχοπτώσεις την περίοδο Φεβρουαρίου- Απριλίου», τόνισε.



Στη Σουηδία είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να πούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη γεωργία αυτό το καλοκαίρι», εκτίμησε ο ομοσπονδία γεωργών. Η ίδια συνέστησε στα μέλη της να αναθεωρήσουν τον σχεδιασμό τους σε ό,τι αφορά το νερό.

Στη Γαλλία τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων είναι γεμάτα, αλλά τα φυτά έχουν ανάγκη νερό στην επιφάνεια της γης και κατά συνέπεια βροχή.

Όμως αυτή η έντονη ξηρασία στη βόρεια Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με τις συνθήκες πιο νότια, κυρίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου καταγράφηκαν διπλάσιες βροχοπτώσεις από το κανονικό για την εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση Τραμπ ακύρωσε το δικαίωμα του Χάρβαρντ να δέχεται αλλοδαπούς φοιτητές

Published

on

Από

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί το Χάρβαρντ ότι υποθάλπει «τη βία, τον αντισημιτισμό και συντονίζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κρίστι Νόεμ. Photo credits: kgohsend / pixabay

Οι αλλοδαποί φοιτητές σύντομα θα απαγορευθούν στο Χάρβαρντ: η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την επίθεσή της κατά του περίβλεπτου αμερικανικού πανεπιστημίου, κατηγορώντας το ότι ευνοεί τον αντισημιτισμό και ότι έχει σχέσεις με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η Κίνα ήταν πάντοτε αντίθετη με την πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου. «Το μέτρο που έλαβε η αμερικανική πλευρά το μόνο που θα κάνει είναι να υπονομεύσει τη διεθνή εικόνα και φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί το Χάρβαρντ ότι υποθάλπει «τη βία, τον αντισημιτισμό και συντονίζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κρίστι Νόεμ.



Περίπου 1.300 Κινέζοι φοιτητές είναι τώρα εγγεγραμμένοι στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και εκατοντάδες χιλιάδες φοιτούν σε άλλα πανεπιστήμια σε μια χώρα που θεωρούνταν από πολλούς στην Κίνα ως σύμβολο ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυστηρότητας.

Η Γερμανίδα υπουργός Έρευνας Ντοροτέ Μπαρ μίλησε για «μία πολύ, πολύ κακή απόφαση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανακληθεί.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπό του, το Χάρβαρντ, που κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο και 162 απόφοιτοί του έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ, φιλοξενεί φέτος περίπου 6.700 «διεθνείς φοιτητές», σχεδόν το 27% του συνόλου.

Σύμφωνα με την Κρίστι Νόεμ, οι αλλοδαποί φοιτητές που φοιτούν ήδη στο Χάρβαρντ πρέπει να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, με κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση να χάσουν τη βίζα τους.



Η αμερικανική κυβέρνηση συνόδευσε την απόφασή της με ένα τελεσίγραφο: αν το Χάρβαρντ θέλει να ξαναβρεί το «προνόμιό» του, θα πρέπει να παραδώσει μέσα στις επόμενες 72 ώρες πληροφορίες που έχουν ζητηθεί για την υποτιθέμενη «παράνομη» δραστηριότητα των αλλοδαπών φοιτητών του, περιλαμβανομένων βίντεο ή ηχητικών από τυχόν συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το πανεπιστήμιο έχει καταθέσει αγωγή κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απόφασή της να σταματήσει τις χορηγίες τονίζοντας ότι είναι δεσμευμένο στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και ότι έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η πανεπιστημιούπολή του είναι ασφαλής και υποδέχεται θερμά τους Εβραίους και Ισραηλινούς φοιτητές.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση κατά της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τα πιο περίβλεπτα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Κολούμπια ότι άφησαν να ανθήσει ο αντισημιτισμός στους κόλπους τους και ότι δεν προστάτευσαν αρκετά τους Εβραίους φοιτητές στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα 70 έτη αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2040 στη Δανία

Published

on

Από

Στην Δανία, από την μεταρρύθμιση του 2006, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής και αναθεωρείται κάθε πέντε χρόνια. Photo credits: pasja1000 / pixabay

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, νόμο που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια από το 2040, έναντι 67 σήμερα.

81 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 21 κατά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Στην Δανία, από την μεταρρύθμιση του 2006, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής και αναθεωρείται κάθε πέντε χρόνια.



Το 2030 η ηλικία συνταξιοδότησης θα διαμορφωθεί στα 68 χρόνια και το 2035 στα 69.

Ο νέος νόμος ορίζει στα 70 έτη την ηλικία συνταξιοδότησης για όλους όσοι έχουν γεννηθεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 1970, δηλαδή για όλους όσοι θα είναι 69 ετών το 2040 και μετά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας αγόρασε ένα βιβλίο ψαλμών του 13ου αιώνα

Published

on

Από

Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός πλήρους ψαλτηρίου, του οποίου το δεύτερο μέρος βρίσκεται στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας από τον 19ο αιώνα. Photo credits: Arcaion / pixabay

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο του εμπλουτισμού των συλλογών της που αφορούν την ελληνική επικράτεια αγόρασε σε δημόσια δημοπρασία ένα βιβλίο ψαλμών του 13ου αιώνα.

Το βιβλίο θεωρείται αριστούργημα της κωνσταντινουπολίτικης τέχνης βιβλίων, ενώ ήταν προηγουμένως άγνωστο στους ειδικούς.



Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός πλήρους ψαλτηρίου, του οποίου το δεύτερο μέρος βρίσκεται στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας από τον 19ο αιώνα.

Η ένταξή του στο Τμήμα Χειρογράφων και η επανένωση των δύο μερών του ψαλτηρίου, που είχαν χωριστεί πριν από τις αρχές του 17ου αιώνα, αποτελούν σημαντικό εμπλουτισμό των εθνικών συλλογών της στην ελληνική επικράτεια υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τουλάχιστον 17 τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου

Published

on

Από

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος), στην πλατφόρμα 14 της υπερταχείας αμαξοστοιχίας ICE 855, η οποία θα εκτελούσε το δρομολόγιο Αμβούργο - Μόναχο. Photo credits: FreitagTV / pixabay

Τουλάχιστον 17 άτομα τραυματίστηκαν, τέσσερα εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σε επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε 39χρονη γυναίκα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου.

Η γυναίκα έχει συλληφθεί, τα κίνητρά της ωστόσο παραμένουν «απολύτως ασαφή».

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος), στην πλατφόρμα 14 της υπερταχείας αμαξοστοιχίας ICE 855, η οποία θα εκτελούσε το δρομολόγιο Αμβούργο – Μόναχο.



Μια γυναίκα άρχισε ξαφνικά να επιτίθεται με μαχαίρι αδιακρίτως στους επιβάτες που περίμεναν να επιβιβαστούν στο τρένο. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σκηνές πανικού.

Η αστυνομία του Αμβούργου και η ομοσπονδιακή αστυνομία που βρίσκονται συνεχώς στον σταθμό με ισχυρές δυνάμεις, επενέβησαν εντός δευτερολέπτων, αφόπλισαν και ακινητοποίησαν την γυναίκα, η οποία, σύμφωνα με την BILD, είναι γερμανίδα υπήκοος, γνωστή στις αστυνομικές αρχές και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Η αστυνομία εκτιμά ότι έδρασε μόνη, χωρίς συνεργό.



Αμέσως μετά έφθασαν στον σταθμό τα σωστικά συνεργεία και κάποιοι από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στα βαγόνια του τρένου.

Η περιοχή αποκλείστηκε και η πρόσβαση στον σταθμό ήταν επί ώρες ήταν ανέφικτη, ενώ ανεστάλη εν μέρει η κυκλοφορία των τρένων, η οποία θα αποκατασταθεί σταδιακά.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους «βαθιά θλίψη» για την επίθεση και επανέλαβαν ότι τα όπλα – συμπεριλαμβανομένων των μαχαιριών – απαγορεύονται στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Ο κεντρικός σταθμός του Αμβούργου είναι ένας από τους πλέον πολυσύχναστους της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν επτά αεροπορικές για τη χρέωση χειραποσκευών

Published

on

Από

Οι Ενώσεις Καταναλωτών και η BEUC ζητούν να διεξαχθεί έρευνα στην ΕΕ για τις εμπορικές πρακτικές των συγκεκριμένων αεροπορικών εταιρειών αλλά και του ευρύτερου κλάδου. Photo credits: Skitterphoto / pixabay

«Οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν άμεσα το ζήτημα της χρέωσης των χειραποσκευών και να πιέσουν για λύσεις που θα παρέχουν στους καταναλωτές αξιόπιστες προτάσεις, όπως την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας και των κρυφών χρεώσεων, μέσω της θέσπισης κοινών ευρωπαϊκών κανόνων».

Αυτό σημειώνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις καταγγελίες που κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC και 16 ευρωπαϊκές οργανώσεις-μέλη της από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΠΟΙΖΩ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της προστασίας καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network-CPC Network), κατά επτά αεροπορικών εταιρειών που χρεώνουν αδικαιολόγητα τέλη στους καταναλωτές για τις χειραποσκευές τους.



Οι Ενώσεις Καταναλωτών και η BEUC ζητούν να διεξαχθεί έρευνα στην ΕΕ για τις εμπορικές πρακτικές των συγκεκριμένων αεροπορικών εταιρειών, αλλά και του ευρύτερου κλάδου, που εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές και αγνοούν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ/υπόθεση C-487/12), το οποίο έκρινε ότι η χρέωση για μια χειραποσκευή με «εύλογο» βάρος και «εύλογες» διαστάσεις, είναι παράνομη.

Το συγκεκριμένο, όπως υπενθυμίζεται, επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ισπανία, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι επιβάτες έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν χειραποσκευή με «εύλογο» βάρος και «εύλογες» διαστάσεις, χωρίς πρόσθετο κόστος.



Επιπρόσθετα, η πρόσφατη πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για τα Δικαιώματα Επιβατών Αεροπορικών Μεταφορών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ΕΕ να συμπεριλάβει με διαφανή τρόπο τις υπηρεσίες που θα περιλαμβάνονται στη βασική τιμή του εισιτηρίου, ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως τα κρυφά κόστη.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να ορίσουν την ακριβή έννοια, όπως «εύλογο» βάρος και «εύλογες» διαστάσεις για τη χειραποσκευή, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις στα αεροδρόμια και να μειώνονται οι διαφωνίες που κοστίζουν χρόνο και χρήμα στους καταναλωτές και στις αεροπορικές εταιρείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis