ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: 3 νεκροί από εκτροχιασμό τρένου στη Βάδη – Βυρτεμβέργη
Έντονη βροχόπτωση, η οποία προκάλεσε κατολισθήσεις, είναι πιθανό κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών να υπήρξε η αιτία του εκτροχιασμού υπερταχείας περιφερειακής αμαξοστοιχίας την Κυριακή το απόγευμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 50 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο βαγόνια εκτροχιάστηκαν στις 19:05 (ώρα Ελλάδας) καθώς το τρένο κινείτο σε δασική περιοχή μεταξύ Ρίντλινγκεν και Μπίμπεραχ, περίπου 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουλμ.
Η περιοχή πλήττεται από το Σάββατο από σφοδρές καταιγίδες και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο εκτροχιασμός να οφείλεται σε κατολίσθηση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Τόμας Στρομπλ.
Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε ότι στο τρένο επέβαιναν 100 άνθρωποι, από τους οποίους τραυματίστηκαν 50, εκ των οποίων περίπου οι μισοί σοβαρά.
Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μέσω Χ, τονίζοντας πως ζήτησε από τα υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών να υποστηρίξουν τα σωστικά συνεργεία με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού
- Η Γερμανία εγκαινίασε κέντρο για την ασφάλεια από τα drones
- Σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη νότια Ισπανία
- Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνης
- Ελεύθερη η διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από επισκέπτες της Λέσβου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία εγκαινίασε κέντρο για την ασφάλεια από τα drones
Το Βερολίνο εγκαινίασε σήμερα κέντρο τεχνολογικών ερευνών που εξειδικεύεται στην ασφάλεια απέναντι στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στο Χέκλινγκεν, στην ανατολική Γερμανία.
Το κέντρο αυτό «θα συνιστά κεντρικό στοιχείο του μηχανισμού ασφαλείας απέναντι στην υβριδική απειλή που αντιπροσωπεύουν τα drones», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Λειψίας, σημαντικό κόμβο για τη μεταφορά μη στρατιωτικού και στρατιωτικού υλικού από την Ουκρανία και από το NATO.
Πέρυσι, σχεδόν 1.000 ύποπτα drones πέταξαν πάνω από κρίσιμης σημασίας υποδομές στη Γερμανία, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία.
Σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων νότια του Βερολίνου, το ερευνητικό κέντρο του Χέκλινγκεν εγκαταστάθηκε σε αεροδρόμιο, το οποίο ως το 2013 χρησιμοποιούσε η Ryanair.
«Εκεί θα δοκιμάζονται νέες εφαρμογές και τεχνολογίες, για τις επιχειρήσεις, για τις διοικήσεις και με ενισχυμένο τρόπο για την ασφάλειά μας», δήλωσε η υπουργός Έρευνας και Διαστήματος Ντόροθι Μπερ στην τελετή εγκαινίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού
- Η Γερμανία εγκαινίασε κέντρο για την ασφάλεια από τα drones
- Σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη νότια Ισπανία
- Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνης
- Ελεύθερη η διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από επισκέπτες της Λέσβου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε πορεία αύξησης ο γερμανικός στρατός – Ο υψηλότερος αριθμός τα τελευταία 13 χρόνια
Ο γερμανικός στρατός έφθασε να έχει στις τάξεις του στα τέλη Ιουλίου 186.700 στρατιώτες, τον υψηλότερο αριθμό εν ενεργεία στρατιωτών τα τελευταία 13 χρόνια, γεγονός που συνιστά θετική εξέλιξη για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Ο στόχος που είχε τεθεί για το 2026 είναι η δύναμη του στρατού να φθάσει μεταξύ των 186.000 και 190.000 στρατιωτών, καθώς η χώρα αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες που είχαν υποστεί σοβαρές περικοπές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο αριθμός των αιτήσεων κατάταξης τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση, με περίπου 47.300 άτομα να υποβάλλουν αίτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 12.100 εθελοντές στρατιωτικοί και στρατιώτες βραχυπρόθεσμης θητείας υπηρετούν επί του παρόντος στο πλαίσιο του νέου συστήματος στρατιωτικής θητείας. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου, είχαν αποσταλεί συνολικά περίπου 378.000 ερωτηματολόγια για την εγγραφή στον στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο. Μέχρι στιγμής, έχει απαντήσει περίπου το 96% των ανδρών και περίπου το 4% των γυναικών και των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως άλλα φύλα. Η συμπλήρωση του εντύπου είναι υποχρεωτική για τους άνδρες και προαιρετική για τις γυναίκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού
- Η Γερμανία εγκαινίασε κέντρο για την ασφάλεια από τα drones
- Σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη νότια Ισπανία
- Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνης
- Ελεύθερη η διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από επισκέπτες της Λέσβου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανικό Συμβούλιο Δασοκομίας: Επείγουσα η αλλαγή προς μικτά δάση
Ο επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Δασοκομίας ζητάει να πραγματοποιηθεί επειγόντως μια αλλαγή προς μικτά δάση, σε απάντηση στις σοβαρές πυρκαγιές στη Γερμανία και το Βέλγιο.
Ο Κρίστιαν Χάαζε, πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δασοκομίας, δήλωσε μιλώντας σήμερα στον δημόσιο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προνοητικότητα.
«Και αυτό σημαίνει για εμάς, ως ιδιοκτήτες δασών: δασική μετατροπή, δασική μετατροπή, δασική μετατροπή. Πρέπει να φύγουμε από τα καθαρά κωνοφόρα και να στραφούμε προς τα μικτά δάση», δήλωσε.
Το γεγονός ότι πυρκαγιές σημειώνονται τώρα σε περιοχές που χαρακτηρίζονταν τυπικά «υγρές περιφέρειες» ή «περιφέρειες αυξημένης υγρασίας», δείχνει ξεκάθαρα ότι η κλιματική αλλαγή προχωρεί, δήλωσε. «Πρέπει να φυτέψουμε φυτά», λέει ο Χάαζε, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο.
Η μετατροπή των δασών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Θα απαιτήσει σίγουρα άλλη μια δεκαετία».
Σε ότι αφορά στην πυρκαγιά στο φυσικό πάρκο του Βελγίου Χάι Φενς, αυτή δεν προχωρεί πλέον, αφού ελαφριά βροχή, μείωση της έντασης των ανέμων και υψηλή υγρασία βοηθούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.
Η φωτιά είχε φθάσει προηγουμένως σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τα γερμανικά σύνορα, προκαλώντας φόβους ότι, αν ενισχύονταν και άλλαζαν κατεύθυνση οι άνεμοι, οι φλόγες θα μπορούσαν να μπουν στη Γερμανία. Περίπου 30 κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ από 17 κατοικίες σε τμήματα του Μονσάου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DPA
- ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού
- Η Γερμανία εγκαινίασε κέντρο για την ασφάλεια από τα drones
- Σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη νότια Ισπανία
- Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνης
- Ελεύθερη η διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από επισκέπτες της Λέσβου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέκαυσε 30.000 στρέμματα στο Βέλγιο και κατευθύνεται προς τη Γερμανία
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν ολονύκτιες προσπάθειες για να ελέγξουν την μεγαλύτερη – στην ιστορία του Βελγίου – δασική πυρκαγιά που κατακαίει από το μεσημέρι της Παρασκευής το ορεινό φυσικό πάρκο στην Fagnes του δυτικού Βελγίου και πλέον κατευθύνεται προς τη Γερμανία.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά έχει καταστρέψει έκταση 30.000 στρεμμάτων. «Οι συνθήκες είναι πολύπλοκες. Παρά την μικρότερη ένταση, οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύκτας», αναφέρεται σε ανακοίνωση των αρχών.
Πυροσβεστικές δυνάμεις από ολόκληρο το Βέλγιο, από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, συνεπικουρούμενες από τον στρατό και αγρότες έχουν επικεντρωθεί σήμερα στο μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται προς τη Γερμανία και ελπίζουν ότι η σχετική πτώση της θερμοκρασίας και η άνοδος της υγρασίας θα τους βοηθήσει να περιορίσουν την προέλαση της φωτιάς,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει από χθες επί τόπου τρία ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Τσεχία, την Σουηδία και την Ολλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
- ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού
- Η Γερμανία εγκαινίασε κέντρο για την ασφάλεια από τα drones
- Σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη νότια Ισπανία
- Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνης
- Ελεύθερη η διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από επισκέπτες της Λέσβου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Ρήνο – «Θα χωριστεί στα δύο», προειδοποιεί η BDB
Ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, ο Ρήνος μπορεί σύντομα να καταστεί μη πλεύσιμος σε όλο το μήκος του ποταμού στη Γερμανία και να κοπεί στα δύο, προειδοποίησε σήμερα η γερμανική Ένωση Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας (BDB), ενώ η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Βιστούλα, τον μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας, έπεσε σήμερα σε χαμηλά ιστορικά στη Βαρσοβία, σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IMGW).
«Η εξέλιξη της στάθμης των υδάτων δεν είναι καλός οιωνός», δήλωσε ο Γενς Σβάνεν, γενικός διευθυντής της BDB, στην εφημερίδα Rheinische Post, αναφορικά με την κατάσταση στον ποταμό Ρήνο.
Όπως είπε, η έλλειψη βροχοπτώσεων σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων στο Κάουμπ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, μεταξύ Κόμπλεντς και Μάιντς (στη δυτική Γερμανία), ένα κρίσιμο σημείο για τη ναυσιπλοΐα και την οικονομία, αναμένεται να πέσει κάτω από τα 10 εκατοστά για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.
Με τέτοια επίπεδα υδάτων, ο Ρήνος «δεν θα είναι πλέον πλεύσιμος σε όλο του το μήκος και θα χωριστεί στα δύο», εμποδίζοντας τις εμπορικές μεταφορές και τα τουριστικά ταξίδια, σημείωσε ο Σβάνεν.
Σήμερα το πρωί, η στάθμη αναφοράς του νερού στο Κάουμπ ήταν 17 εκατοστά, που αντιστοιχεί σε βάθος πλοηγήσιμου καναλιού 130 εκατοστών, σύμφωνα με τον τοπικό σταθμό μέτρησης. Η προηγούμενη ελάχιστη στάθμη αναφοράς νερού στο Κάουμπ ήταν 25 εκατοστά το 2018, σύμφωνα με την γερμανική Αρχή Πλωτών Οδών (WSV).
Η ποτάμια κυκλοφορία θα παραμείνει δυνατή μεταξύ των λιμένων ARA (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αμβέρσα) και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέχρι την περιοχή της Κολωνίας, μέσω του Ρήνου και του δικτύου καναλιών της δυτικής Γερμανίας, τόνισε ο Σβάνεν. Πιο νότια, η ναυσιπλοΐα θα συνεχιστεί σε παραποτάμους όπως ο Νέκαρ, ο Μόζελ, ο Μάιν και το κανάλι Μάιν-Δούναβη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού
- Η Γερμανία εγκαινίασε κέντρο για την ασφάλεια από τα drones
- Σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη νότια Ισπανία
- Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνης
- Ελεύθερη η διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από επισκέπτες της Λέσβου
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Βερολίνο επεκτείνει την έρευνα για την ασφάλεια από τα drones μετά το περιστατικό σε αεροδρόμιο
Η Γερμανία προγραμματίζει να επεκτείνει την έρευνα για την ασφάλεια από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), αφότου ένα drone που μετέφερε εκρηκτικά βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ.
Μια νέα εγκατάσταση έρευνας για την ασφάλεια από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα εγκαθιδρυθεί στις 18 Αυγούστου σε αεροδρόμιο δοκιμών του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ στην κυριακάτικη έκδοση της Bild.
Το κέντρο θα αναπτύσσει και θα δοκιμάζει τεχνολογίες για την προστασία από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και θα συγκεντρώσει ερευνητές, τεχνολογική καινοτομία και τις απαιτήσεις των αρχών ασφαλείας, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ένα drone εξοπλισμένο με εκρηκτικά και πυροκροτητή εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου, το οποίο κατέβασε μέλος του προσωπικού.
Επιπλέον ένα άγνωστο μικρό ιπτάμενο αντικείμενο – πιθανόν ένα δεύτερο drone – φέρεται να προσέκρουσε σε ένα εμπορευματικό αεροσκάφος της DHL.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο η στάθμη των δύο μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού
- Η Γερμανία εγκαινίασε κέντρο για την ασφάλεια από τα drones
- Σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν τη νότια Ισπανία
- Λειτουργεί και πάλι κανονικά το αεροδρόμιο της Κατάνης
- Ελεύθερη η διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από επισκέπτες της Λέσβου
















You must be logged in to post a comment Login