ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Ιαπωνία λανσάρει δική της εφαρμογή γνωριμιών για να ανακόψει τη μείωση των γεννήσεων
Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο θα λανσάρει φέτος το καλοκαίρι τη δική της εφαρμογή γνωριμιών, με την ελπίδα ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει να ανακοπεί η μείωση στον αριθμό των γεννήσεων που έχει καταστεί «κρίσιμη» για την Ιαπωνία.
Για να εγγραφούν, οι χρήστες θα πρέπει να καταθέσουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι είναι νομικά άγαμοι και να υπογράψουν επιστολή στην οποία δηλώνουν ότι αναζητούν την αδελφή ψυχή τους για να παντρευτούν.
Θα απαιτηθεί επίσης… φορολογική δήλωση για να αποδείξουν τα ετήσια εισοδήματά τους. Οι εφαρμογές γνωριμιών στην Ιαπωνία συχνά προϋποθέτουν την υποβολή δήλωσης εισοδήματος.
Στην Ιαπωνία δεν είναι ασυνήθιστο οι δήμοι να οργανώνουν εκδηλώσεις γνωριμιών με σκοπό τον γάμο. Αλλά είναι ακόμα σπάνιο να λανσάρουν τη δική τους διαδικτυακή εφαρμογή για το θέμα αυτό.
Το σχέδιο του Τόκιο προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια στα γιαπωνέζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πρέπει η κυβέρνηση να το κάνει αυτό με τους φόρους μας;» διερωτήθηκε ένας χρήστης.
Ωστόσο, άλλοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται διότι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με μια επίσημη εφαρμογή.
Η μείωση του ποσοστού των γάμων στην Ιαπωνία είναι βασικός παράγοντας για τη πτώση των γεννήσεων στη χώρα, με τις γεννήσεις εκτός γάμου να είναι ελάχιστες, γύρω στο 2%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ στις αρχές του 2024.
Οι γεννήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν πέρυσι για όγδοη συνεχή χρονιά και ο αριθμός των θανάτων ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Σειρά επαφών και επισκέψεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις ΗΠΑ
- Τρεις αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση κτιρίου στη Σαξονία
- Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό περί αύξησης της τιμής των καυσίμων
- Griechenland: Hotel in Ioannina zu verkaufen
- ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καμία σαφής σύνδεση μεταξύ χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά την εγκυμοσύνη και αυτισμού στα παιδιά
Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του αυξημένου κινδύνου νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά, όπως ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), όπως προκύπτει από μια μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Psychiatry».
Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 37 μελέτες, στις οποίες διερευνήθηκαν περισσότερες από 600.000 έγκυες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά και σχεδόν 25 εκατομμύρια εγκυμοσύνες, χωρίς χρήση αντικαταθλιπτικών.
Πριν από τη συνεκτίμηση και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, η ανάλυση εντόπισε συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση αντικαταθλιπτικών κατά την εγκυμοσύνη και στον αυτισμό ή τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Ωστόσο, το ποσοστό μειώθηκε σημαντικά σε αναλύσεις που συμπεριλάμβαναν και άλλους παράγοντες.
Επιπλέον, η ίδια συσχέτιση παρατηρήθηκε και σε περιπτώσεις όπου οι μητέρες λάμβαναν αντικαταθλιπτικά πριν από τη σύλληψη, καθώς και σε πατέρες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους.
Συνολικά, τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι δεν είναι τα ίδια τα αντικαταθλιπτικά που προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό και ΔΕΠΥ, αλλά είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης για παθήσεις, όπως ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ και οι ψυχικές παθήσεις.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι για τις εγκύους με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να σταθμίζουν προσεκτικά τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της συνέχισης της αντικαταθλιπτικής αγωγής, σε σύγκριση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια υποτροπή της κατάθλιψης. Τονίζουν επίσης ότι η υποστήριξη της καλής ψυχικής υγείας και των δύο γονέων είναι σημαντική για τη νευροανάπτυξη του παιδιού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σειρά επαφών και επισκέψεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις ΗΠΑ
- Τρεις αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση κτιρίου στη Σαξονία
- Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό περί αύξησης της τιμής των καυσίμων
- Griechenland: Hotel in Ioannina zu verkaufen
- ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ανεπαρκής αλλά και ο υπερβολικός ύπνος συνδέονται με ταχύτερη γήρανση
Οι πολύ λίγες ώρες ύπνου, αλλά και οι πάρα πολλές, μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σύστημα και σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δημιούργησε ψηφιακά βιολογικά ρολόγια για συγκεκριμένα όργανα του σώματος, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και αξιοποιούν βιολογικά δεδομένα ενός ατόμου για να εντοπίσουν κατά πόσο ένα άτομο γερνάει γρηγορότερα ή λιγότερο σε σχέση με τη χρονολογική του ηλικία. Ο ύπνος αποτέλεσε ιδανικό πεδίο μελέτης, καθώς θεωρείται ολοένα και περισσότερο σημαντικός παράγοντας υγείας.
Για να δημιουργήσει τα «ρολόγια γήρανσης», η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες της βρετανικής βάσης «UK Biobank» και αξιοποίησε μηχανική μάθηση για να εντοπίσει τα βιολογικά «αποτυπώματα» της γήρανσης σε κάθε όργανο.
Στη συνέχεια αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου του κάθε συμμετέχοντα, όπως την ανέφερε ο ίδιος στην Biobank, και της βιολογικής τους ηλικίας, όπως καταγράφηκε από 23 ρολόγια γήρανσης σε 17 όργανα.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο ο σύντομος ύπνος (λιγότερες από έξι ώρες) όσο και ο παρατεταμένος ύπνος (περισσότερες από οκτώ ώρες) συσχετίστηκαν με ταχύτερη γήρανση. Η μικρότερη γήρανση παρατηρήθηκε σε άτομα που ανέφεραν μεταξύ 6,4 και 7,8 ωρών ύπνου την ημέρα.
Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η διάρκεια ύπνου από μόνη της προκαλεί άμεσα επιτάχυνση ή επιβράδυνση της γήρανσης των οργάνων, αλλά καταδεικνύει ότι τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι δείκτες χειρότερες υγείας σε όλο το σώμα.
Ο λίγος ύπνος συνδέθηκε σημαντικά με επεισόδια κατάθλιψης και αγχώδεις διαταραχές, όπως έχει καταδειχθεί και σε προηγούμενες μελέτες. Επίσης, με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια και καρδιακές αρρυθμίες. Παράλληλα, τόσο ο λίγος όσο και ο υπερβολικός ύπνος συσχετίστηκαν με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα και διάφορες πεπτικές διαταραχές, όπως γαστρίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σειρά επαφών και επισκέψεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις ΗΠΑ
- Τρεις αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση κτιρίου στη Σαξονία
- Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό περί αύξησης της τιμής των καυσίμων
- Griechenland: Hotel in Ioannina zu verkaufen
- ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έρευνα συνδέει την έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες και άγχος με εμφάνιση αυτισμού στο παιδί
Οι μητέρες που εργάζονται σε επαγγέλματα με υψηλή και συχνή έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες ή με υψηλά επίπεδα στρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό «Occupational & Environmental Medicine».
Η ερευνητική ομάδα, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Emory, το Πανεπιστήμιο Drexel, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Βάσει Μητρώων της Δανίας και το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Καρκίνου της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας, εξέτασε στοιχεία για τα επαγγέλματα μητέρων πριν από τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη βρεφική ηλικία, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν επιπτώσεις στη νευροανάπτυξη των απογόνων.
Αναλύθηκαν δεδομένα από 1.702 περιπτώσεις παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1973 και 2012. Οι περιπτώσεις αυτές συγκρίθηκαν με 108.532 παιδιά χωρίς διάγνωση αυτισμού, με αντιστοίχιση ως προς το φύλο και το έτος γέννησης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες γέννησης παιδιού με αυτισμό ήταν αυξημένες για μητέρες που εργάζονταν πριν από τη σύλληψη έως και τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού στις χερσαίες μεταφορές, τη δημόσια διοίκηση και τον στρατό.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εργασία σε στρατιωτικά επαγγέλματα μπορεί να σημαίνει έκθεση σε πολλαπλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του μόλυβδου από ασκήσεις χειρισμού πυροβολικού και εκπαίδευσης, καυσαερίων και βιομηχανικών διαλυτών. Αντίστοιχα, οι μητέρες που εργάζονται στις χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές μπορεί να εκτίθενται σε καυσαέρια και αιωρούμενα σωματίδια.
Επίσης, σημειώνουν ότι το έντονο εργασιακό στρες, όπως πιθανόν συμβαίνει και στον δικαστικό τομέα, μπορεί να συμβάλλει στην κόπωση και τη σωματική επιβάρυνση της μητέρας και να επηρεάζει αρνητικά τη νευροανάπτυξη του παιδιού, ενδεχομένως μέσω αυξημένης φλεγμονής κατά την εγκυμοσύνη.
Διευκρινίζεται πάντως ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια και τα αποτελέσματα. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τα επαγγέλματα κατηγοριοποιήθηκαν ανά κλάδο και δεν υπήρχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τους ακριβείς τίτλους ή τα καθήκοντα εργασίας. Τέλος, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην μπορούν να γενικευθούν σε πληθυσμούς εκτός Δανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σειρά επαφών και επισκέψεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις ΗΠΑ
- Τρεις αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση κτιρίου στη Σαξονία
- Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό περί αύξησης της τιμής των καυσίμων
- Griechenland: Hotel in Ioannina zu verkaufen
- ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ιταλία: Εφετείο αποφάνθηκε ότι ένα παιδί μπορεί να έχει και επίσημα… τρεις γονείς!
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση σε απόφαση του εφετείου του Μπάρι, το οποίο αποφάνθηκε ότι ένα παιδί μπορεί να έχει τρεις γονείς.
Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά παιδί το οποίο γεννήθηκε στη Γερμανία, στα πλαίσια μιας «ευρύτερης γονικής μέριμνας», όπως γράφει ο Τύπος.
Ο πατέρας του παιδιού, είναι παντρεμένος εδώ και πάνω από δέκα χρόνια με έναν Ιταλογερμανό πολίτη και με την έγκριση του συζύγου του, αποφάσισε να αποκτήσει παιδί, με μια φίλη του ζευγαριού. Δεν πρόκειται για την λεγόμενη «κύηση για τρίτα πρόσωπα», αλλά για επιλογή που δεν προέβλεπε την προσφυγή σε τεχνητή γονιμοποίηση.
Το παιδί, το οποίο πλέον είναι τεσσάρων ετών, αναγνωρίσθηκε από τους βιολογικούς γονείς του και στην συνέχεια ανατέθηκε στην φροντίδα του ζευγαριού ανδρών, με την σύμφωνη γνώμη της μητέρας.
Ο Ιταλογερμανός σύντροφος του βιολογικού πατέρα, επίσης, έλαβε «πράσινο φως» από το γερμανικό δικαστήριο και μπόρεσε να δώσει και το δικό του επώνυμο στο ανήλικο και να το υιοθετήσει.
Όταν, όμως, το ζευγάρι θέλησε να μεταφερθεί στην Κάτω Ιταλία, προέκυψαν προβλήματα σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της απόφασης της γερμανικής δικαιοσύνης από την τοπική αυτοδιοίκηση. Προβλήματα που οφείλονταν, κυρίως, σε υποψίες ότι το παιδί θα μπορούσε να είχε γεννηθεί χάρη στην λεγόμενη παρένθετη μητρότητα, η οποία απαγορεύεται για όλους από την ιταλική νομοθεσία.
Στην συνέχεια, εστάλη από την Γερμανία έκθεση των κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι ανδρών ενδιαφέρεται και φροντίζει με κάθε δυνατό τρόπο το ανήλικο και ότι η μητέρα του έδωσε την συγκατάθεσή της, ώστε το ζευγάρι να μπορέσει να το υιοθετήσει.
Το εφετείο του Μπάρι αποφάνθηκε, τελικά, ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε στην Γερμανία είναι καθ΄όλα νόμιμη και συμβατή με την ιταλική νομοθεσία και ότι η υιοθεσία πραγματοποιήθηκε, επιτρέποντας στο παιδί να διατηρήσει την σχέση του με την βιολογική μητέρα.
Είναι η πρώτη φορά, όπως υπογραμμίζεται, που στην Ιταλία ένα δικαστήριο αποφαίνεται ότι ένα παιδί έχει επίσημα τρεις, και όχι δυο γονείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σειρά επαφών και επισκέψεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις ΗΠΑ
- Τρεις αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση κτιρίου στη Σαξονία
- Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό περί αύξησης της τιμής των καυσίμων
- Griechenland: Hotel in Ioannina zu verkaufen
- ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εξατομικευμένο εμβόλιο στη μάχη κατά του επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου
Ένα εξατομικευμένο εμβόλιο για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος, ενός επιθετικού και ανίατου καρκίνου του εγκεφάλου που επηρεάζει περίπου τέσσερις στους 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ασφαλές και προκάλεσε ισχυρές και ευρείας κλίμακας ανοσολογικές αποκρίσεις, οι οποίες φαίνεται να αυξάνουν την επιβίωση χωρίς υποτροπή σε ορισμένους ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Αυτό προκύπτει από πρώιμη κλινική δοκιμή με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.
Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί τροποποιημένα μόρια DNA σχεδιασμένα ώστε να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς εναντίον του καρκίνου.
Κάθε όγκος διαθέτει μοναδικές πρωτεΐνες και το εμβόλιο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ώστε να αναγνωρίζει αυτές τις πρωτεΐνες και να εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, αν και ορισμένες ανοσοθεραπείες κατά του γλοιοβλαστώματος είχαν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε προηγούμενες μελέτες, τελικά δεν κατάφεραν να καθυστερήσουν ουσιαστικά ή να αποτρέψουν την υποτροπή. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή το γλοιοβλάστωμα εξελίσσεται και διαφεύγει από την ανοσολογική επίθεση. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, ωστόσο, σχεδιάστηκε ώστε να βοηθά το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει πολλούς διαφορετικούς στόχους στα καρκινικά κύτταρα.
Παράλληλα, το γλοιοβλάστωμα χαρακτηρίζεται ως «ψυχρός» όγκος, καθώς το μικροπεριβάλλον του καταφέρνει να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αντικαρκινικό εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή και αναπτύχθηκε από τη βιοτεχνολογική εταιρεία «Geneos Therapeutics», μετατρέπει τους «ψυχρούς» όγκους σε «θερμούς», καθιστώντας τους ευάλωτους στην ανοσολογική εξάλειψη.
Σημειώνεται ότι το εμβόλιο δεν προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες και παρέτεινε τη συνολική επιβίωση των ασθενών σε σύγκριση με τα ιστορικά αποτελέσματα της καθιερωμένης θεραπείας που περιλαμβάνει χειρουργείο και χημειοακτινοθεραπεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σειρά επαφών και επισκέψεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις ΗΠΑ
- Τρεις αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση κτιρίου στη Σαξονία
- Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό περί αύξησης της τιμής των καυσίμων
- Griechenland: Hotel in Ioannina zu verkaufen
- ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το τεχνητό φως πηγή ρύπανσης για ανθρώπους, φύση και αστρονομία
Η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία (RAS) της Βρετανίας απαιτεί με ανακοίνωσή της επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ζημιάς που προκαλεί η φωτορύπανση στην ανθρώπινη υγεία, την αστρονομία, τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον.
Όπως επισημαίνει, η έκθεση στη φωτορύπανση και η έλλειψη φυσικού ηλιακού φωτός μπορούν να οδηγήσουν σε κακό μεταβολισμό και στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον, και προβλημάτων του αμφιβληστροειδούς. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι επηρεάζει άμεσα τη διάθεση ενός ατόμου και αυξάνει την εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους.
Ωστόσο, δεν επηρεάζονται μόνο οι άνθρωποι. Η επίδραση του τεχνητού φωτός στο φυσικό περιβάλλον είναι σημαντική.
Μπορεί να αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον, να επιταχύνει την απώλεια βιοποικιλότητας, ειδικά των νυκτόβιων ειδών που βασίζονται στο φυσικό σκοτάδι για να επιβιώσουν, καθώς και να κατακερματίσει τα οικοσυστήματα. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα έχει επίσης πληγεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, το ένα τρίτο των εντόμων που έλκονται από τεχνητές πηγές φωτός πεθαίνουν λόγω εξάντλησης, αποπροσανατολισμού ή θήρευσης. Η φωτορύπανση μειώνει επιπλέον τις αλληλεπιδράσεις φυτών-επικονιαστών έως και 62% επηρεάζοντας σημαντικά την αναπαραγωγή των φυτών.
Το τεχνητό φως και η φωτορύπανση μπορούν εξάλλου να θέσουν σε κίνδυνο την ορατότητα του νυχτερινού ουρανού τόσο για τους αστρονόμους όσο και για το ευρύ κοινό. Η μείωση της φωτορύπανσης είναι απαραίτητη για την προστασία της αστρονομίας, τονίζει η RAS.
Για να αντιμετωπιστούν όλες οι παραπάνω επιπτώσεις του τεχνητού φωτισμού, η RAS ζητά να αναγνωριστεί νομικά το τεχνητό φως τη νύχτα ως ρυπογόνο. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η νύχτα θα πρέπει να αναγνωριστεί ως αναπόσπαστο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η ισότιμη προστασία με τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας για την ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σειρά επαφών και επισκέψεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις ΗΠΑ
- Τρεις αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση κτιρίου στη Σαξονία
- Γερμανία: 1 στα 5 πρατήρια παραβιάζει τον κανονισμό περί αύξησης της τιμής των καυσίμων
- Griechenland: Hotel in Ioannina zu verkaufen
- ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ



















You must be logged in to post a comment Login