Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου δράματος

Published

on

Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας.

Δηλαδή:
α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτελισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.

H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.
Η τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής μαζί με την αναπαράσταση της ταφής. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας.

Ο Επιτάφιος βρίσκεται στην εκκλησία στολισμένος με ανοιξιάτικα λουλούδια. Μετά το τέλος της Λειτουργίας κάθε ενορία γυρνά τον επιτάφιο στην περιφέρεια της, σε μερικές εκκλησίες απλώς περιφέρεται γύρω από την εκκλησία. Ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα πρώτα πυροτεχνήματα εμφανίζονται την βραδιά του επιτάφιου.
Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο.

Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού, όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του. Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Αντιθέτως, συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων, προσδοκώντας, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου και την δική τους.

Τη Μ. Παρασκευή στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δύο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο και, αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σαν σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας τον Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δύο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξίδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πριν από 1.043 χρόνια.

Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από τον φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από τον Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και, αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

Εθιμα και παραδόσεις
Από την Κρήτη ως τη Θράκη και από τη Ρόδο ως τη Κέρκυρα κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Έθιμα και παραδόσεις της Μεγάλης Παρασκευής ζωντανεύουν στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης.

Μακεδονία
Στο Λιτόχωρο Πιερίας, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στο παζάρι η συνάντηση των Επιταφίων που συνοδεύονται από χορωδίες Λιτοχωριτών.

Κεντρική Ελλάδα
Στο Αιτωλικό, πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται ο Επιτάφιος, ιστορικό κειμήλιο του 13ου – 14ου αιώνα. Την Κυριακή του Πάσχα, κάθε γειτονιά είναι μία μεγάλη υπαίθρια ψησταριά, όπου ο χορός και το τραγούδι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ προσφέρονται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες δωρεάν.

Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι, παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα. Το έθιμο συνδυάζει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.

Θράκη
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Την Μεγάλη Παρασκευή, η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, εκεί όπου βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα, θα πάρουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και θα τη ρίξουν στα μνήματα.

Κυκλάδες
Η Σύρος βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα. Οι Επιτάφιοι των Καθολικών στην Άνω Σύρο ξεκινούν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη, ο Επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστών, οι Επιτάφιοι των Ορθοδόξων από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και τη Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως. Κατά την περιφορά τους συναντώνται στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση.

Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κατά την διάρκειά της γίνονται δεκαπέντε περίπου στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Στη Νάξο, την Μεγάλη Παρασκευή οι κοπέλες καθαρίζουν τις εκκλησιές, στολίζουν τον Επιτάφιο και μετά ακολουθεί η περιφορά. Στο πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζει το παραδοσιακό «μπατούδο», κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.

Επτάνησα
Στην Κέρκυρα, ο Επιβλητικός Επιτάφιος ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Μέχρι της 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος Επιτάφιος της Μητρόπολης. Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά του την Μεγάλη Παρασκευή, και από τότε οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν την περιφορά μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από την σιτοδεία.

Στη Ζάκυνθο, η κατανυκτική ατμόσφαιρα και οι ιδιαιτερότητες του «Ζακυνθινού Πάσχα» με τα ιδιόμορφα «αντέτια» (έθιμα) το κάνουν να είναι ξεχωριστό. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.

Στη Λευκάδα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη την παραδοσιακή, ενετική, κεντρική πλατεία, η περιφορά των Επιταφίων των ενοριών, συνοδεία Φιλαρμονικής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Published

on

Από

Photo credits: PIRO4D / pixabay

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με στόχο να συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, σε μια ιστορική αποστολή που θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό άλμα για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πύραυλος που μεταφέρει το διαστημικό όχημα Chang’e 6, εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο του Ουεντσάνγκ, στο τροπικό νησί Χαϊνάν, λίγο πριν από τις 17.30 τοπική ώρα (11.30 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Στόχος της αποστολής αυτής είναι να συλλεχθούν περίπου δύο κιλά δειγμάτων από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και να μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση. Πρόκειται για μια τεχνικά σύνθετη αποστολή, που θα διαρκέσει 53 ημέρες.

Το 2019 η Κίνα είχε προσσεληνώσει ένα διαστημικό σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όμως δεν είχε συλλέξει δείγματα.



Το Chang’e 6 θα προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, στον κρατήρα Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους στο ηλιακό σύστημα. Στη συνέχεια θα συλλέξει χώμα και πέτρες και θα κάνει πειράματα στη ζώνη αυτή. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, θα επιστρέψει στη Γη για να προσγειωθεί στο Ουεντσάνγκ.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με μια επανδρωμένη αποστολή το 2026. Η Κίνα θέλει επίσης να στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης κάποια στιγμή μέχρι το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές διακρίσεις για τους Έλληνες μαθητές στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Published

on

Από

Photo credits: Dx21 / pixabay

Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν οι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία διοργανώθηκε από τις 27 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, για μια ακόμη χρονιά όλοι οι Έλληνες μαθητές κατάφεραν να διακριθούν σε αυτόν τον ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό, κατακτώντας 1 χρυσό 1 αργυρό, 2 χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν ο Ορέστης Λιγνός (Εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία), το αργυρό ο Διονύσιος Πετράκης (Γενικό Λύκειο Κανήθου) τα δύο χάλκινα ο Σωκράτης Ηλιάδης (Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων) και ο Ιωάννης Γαλαμάτης (Πειραματικό Σχολείο Παν/μίου Θεσ/νίκης) και την εύφημη μνεία ο Ανδρέας Καβαλλάρης (Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή).



Οι Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας σημαντικός θεσμός διεθνούς αναγνώρισης στις οποίες συμμετέχουν ομάδες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παράδοση επιτυχιών σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικές επιδόσεις στα Μαθηματικά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία συμμετείχαν επίσης στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής ήταν ο μαθηματικός Αλέξανδρος Συγκελάκης και υπαρχηγός ο μαθηματικός Μηνάς Μαργαρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Σύσταση ειδικών για περιορισμό των smartphones σε παιδιά και εφήβους

Published

on

Από

Photo credits: 7721622 / pixabay

Η Γαλλία θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά και τους εφήβους, ανακοίνωσε μια επιτροπή ειδικών, την οποία προσέλαβε ο πρόεδρος Μακρόν.

Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών θα πρέπει να απαγορεύεται να έχουν κινητό τηλέφωνο, την ώρα που η χρήση των smartphone με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να απαγορεύεται για οποιονδήποτε κάτω των 13 ετών, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να απαγορεύονται για οποιονδήποτε κάτω των 15 ετών, προσθέτουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους, και οι ανήλικοι άνω των 15 ετών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μονάχα σε πλατφόρμες που θεωρούνται «ηθικές».

Οι βουλευτές θα πρέπει να επιφορτιστούν με την απόφαση ποιες πλατφόρμες μπορούν να θεωρηθούν «ηθικές», επισημαίνεται.



Θέλοντας να δώσει ώθηση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, που ολοένα και φθίνουν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να ετοιμάσει αυστηρότερη νομοθεσία για να περιορίσει τον χρόνο των παιδιών μπροστά από τις οθόνες και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προσπάθειές του αντανακλούν την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί διεθνώς μεταξύ γονέων, ψυχολόγων και όσων χαράσσουν πολιτική ότι οι νέες τεχνολογίες ενδέχεται να προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη παρά οφέλη στο μυαλό των νέων.



Προς το παρόν δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο Μακρόν θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών.

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η υπερβολική χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής έχει αντίκτυπο στον ύπνο των παιδιών και αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία, την ώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους του άγχους και της κατάθλιψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα της ΕΕ σε αεροπορικές εταιρείες για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας

Published

on

Από

Photo credits: michalwm89 / pixabay

Η Air France, ο ολλανδικός βραχίονάς της KLM και η Brussels Airlines που ανήκει στη Lufthansa, είναι μεταξύ των 20 αεροπορικών εταιρειών που ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενες παραπλανητικές πρακτικές “πράσινου ξεπλύματος” (προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας – greenwashing).

Το παραπάνω δήλωσαν οι αεροπορικές εταιρείες στο Reuters, επιβεβαιώνοντας μια έρευνα του βελγικού δικτύου RTBF.

Η ΕΕ ανέφερε πως οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να καταστήσουν σαφές σε ποιο βαθμό οι ισχυρισμοί τους ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από μία πτήση μπορούν να αντισταθμιστούν από κλιματικά σχέδια ή μέσω της χρήσης βιώσιμων καυσίμων, μπορούν να τεκμηριωθούν με βάση αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία.



Ο βιομηχανικός όμιλος Airlines for Europe (A4E) ανέφερε σε μία δήλωση πως αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη σαφών πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα, όμως είπε πως οι ισχύοντες κανονισμοί στην ΕΕ “διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και εξακολουθούν να εξελίσσονται”.

Δεν είναι σαφές ποιες άλλες εταιρείες είναι υπό έρευνα. Η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα δημοσιοποιήσει τις επωνυμίες των εταιρειών όσο αυτές βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ομογένεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ελληνική Ομογένεια και την υποστήριξη της διεθνοποίησης της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης υπέγραψαν την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο Πρόεδρος της «Study in Greece» Χρήστος Μιχαλακέλης.

Μέσα από τη θεσμοθέτηση της διμερούς αυτής συνεργασίας επιδιώκεται, αφενός, η προώθηση στο εξωτερικό των ελληνικών ΑΕΙ και των διεθνών προγραμμάτων σπουδών τους και αφετέρου η ανάπτυξη επαφών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων και την από κοινού διεξαγωγή έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώτσηρας, «Μέσω της συνεργασίας μας με τη Study in Greece επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με τους Έλληνες της Διασποράς και να δώσουμε την ευκαιρία σε ομογενείς και ξένους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συνεργασία που υπηρετεί τον στόχο μας για διατήρηση της ελληνικότητας και εντάσσεται στον Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, καθώς και για την ισχυρότερη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας και εξωτερικού. Στηρίζοντας τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία της χώρας μας και φέρνουμε τους νέους της Διασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα».

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλακέλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου έρχεται να επισημοποιήσει και να αναδείξει με εμφατικό τρόπο τη μακρά και εξαιρετική συνεργασία της Study in Greece με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξασφαλίζοντας περαιτέρω τη θεσμική στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και των Φιλελλήνων απανταχού της γης με τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συμβάλει τόσο στη διεθνή προβολή της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης όσο και στη σύνδεση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων μας με την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ελλάδας».



Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η «Study in Greece» από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συμβάλουν στην προώθηση των ελληνικών πανεπιστημίων και των διεθνών προγραμμάτων τους με τη δημιουργία ψηφιακού προωθητικού υλικού και την αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών που έχει αναπτύξει η «Study in Greece» για την υποστήριξη της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα προωθηθεί η δικτύωση Ελλήνων και φιλελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη διασύνδεση των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο.

Επίσης, επιδιώκεται η υλοποίηση θερινών και χειμερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στους Έλληνες της Διασποράς και ο συνδυασμός διαδικτυακών και δια ζώσης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια.


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια χαμένη γάτα βρέθηκε στην… Amazon!

Published

on

Από

Photo credits: kaylaflam / pixabay

Εργαζόμενη σε διαμετακομιστικό κέντρο του γίγαντα της λιανικής Amazon στο Λος Άντζελες, η Μπράντι Χάντερ βλέπει κάθε μέρα να περνούν από μπροστά της αντικείμενα κάθε λογής σε δέματα.

Αλλά δεν περίμενε ποτέ να δει στο εσωτερικό δέματος… μια χαριτωμένη γάτα, πεινασμένη και διψασμένη, έπειτα από πολυήμερο περίπλου των ΗΠΑ.

Η κυρία Χάντερ πήγε την Γκαλένα, όπως ανακάλυψε πως λέγεται αργότερα, στον κτηνίατρο, που διαπίστωσε πως, παρά τη δίψα και την πείνα της έπειτα από τη μια εβδομάδα που διήρκησε το ταξίδι της μέσα στο δέμα σχεδόν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, το κατοικίδιο ήταν καλά.

Χάρη στο τσιπ που έφερε, ήρθε γρήγορα σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες της.



Αυτοί οι τελευταίοι, ανάστατοι, την έψαχναν σ’ όλη τη συνοικία τους, στη πολιτεία Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, μετά την εξαφάνισή της στα μέσα Απριλίου.

«Έτρεξα να πω στον άντρα μου πως η Γκαλένα βρέθηκε και καταρρεύσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε πως είχε κρυφτεί σε πελώριο δέμα που ταχυδρομήσαμε», αφηγήθηκε η ιδιοκτήτρια της γάτας, η Κάρι Κλαρκ, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KSL TV.

Το ζεύγος Κλαρκ ταξίδεψε κατόπιν στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, όπου ξαναβρήκε την Γκαλένα σώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ώρες ago

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο

Deutsch10 ώρες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 ώρες ago

Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Σημαντικές διακρίσεις για τους Έλληνες μαθητές στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Προβολή της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό “περιπέτειας”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Έρευνα: Αυτή είναι η «ιδανική» διάρκεια για μια ταινία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Γαλλία: Σύσταση ειδικών για περιορισμό των smartphones σε παιδιά και εφήβους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Έρευνα της ΕΕ σε αεροπορικές εταιρείες για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας

Deutsch2 ημέρες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημερωτικές συναντήσεις της ΟΕΚ Γερμανίας με Κοινότητες

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Βακτήρια του εντέρου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Σάμος ανάμεσα στους ποιοτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

“Το Μπαλκόνι”: Προβολή ταινίας στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις Ηράκλειο – Λάρνακα από τη SKY express

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis