Connect with us

3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Published

on

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Όμως στις ημέρες μας η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου απειλούνται παγκοσμίως.

Η δημοσιογραφία απειλείται καθημερινά από κακές πρακτικές που παραμένουν ίδιες στη διαδρομή της ιστορίας: Λογοκρισία, από πολιτικούς ή και οικονομικούς αυτουργούς, κίτρινο τύπο, fake news, επιθέσεις κατά της προσωπικής ελευθερίας και της επιβίωσης των λειτουργών της.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Published

on

Από

Photo credits: PIRO4D / pixabay

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με στόχο να συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, σε μια ιστορική αποστολή που θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό άλμα για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πύραυλος που μεταφέρει το διαστημικό όχημα Chang’e 6, εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο του Ουεντσάνγκ, στο τροπικό νησί Χαϊνάν, λίγο πριν από τις 17.30 τοπική ώρα (11.30 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Στόχος της αποστολής αυτής είναι να συλλεχθούν περίπου δύο κιλά δειγμάτων από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και να μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση. Πρόκειται για μια τεχνικά σύνθετη αποστολή, που θα διαρκέσει 53 ημέρες.

Το 2019 η Κίνα είχε προσσεληνώσει ένα διαστημικό σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όμως δεν είχε συλλέξει δείγματα.



Το Chang’e 6 θα προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, στον κρατήρα Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους στο ηλιακό σύστημα. Στη συνέχεια θα συλλέξει χώμα και πέτρες και θα κάνει πειράματα στη ζώνη αυτή. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, θα επιστρέψει στη Γη για να προσγειωθεί στο Ουεντσάνγκ.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με μια επανδρωμένη αποστολή το 2026. Η Κίνα θέλει επίσης να στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης κάποια στιγμή μέχρι το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο

Published

on

Από

Photo credits: onkelglocke / pixabay

Πρεμιέρα θα κάνει την Τρίτη 7 Μαΐου 2024 το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η προβολή πραγματοποιείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας του Αμβούργου και αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις των Ελληνικών Συλλόγων (Hamburger Griechen).

Την πρωτοβουλία για την προβολή της ταινίας είχε η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και ο Σύλλογος Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων, μέσω της προέδρου κυρίας Ευτυχίας Όλοφσον-Σαβιολάκη, η οποία είχε έρθει σε επικοινωνία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, το οποίο με μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκε να παραχωρήσει την ταινία υποστηρίζοντας έτσι αυτή την προσπάθεια. 



«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που φέραμε  αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ταινία με πολύ αξιόλογες ιστορικές πληροφορίες / Ντοκουμέντα στη Γερμανία. Ξεκινάμε από το Αμβούργο και θα συνεχιστούν προβολές και σε άλλες Πόλεις της Γερμανίας δεδομένης, βέβαια, της άδειας του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα αλλά και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή κ. Παπαδάκη για την άψογη συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση της ταινίας. Να επισημάνω ότι για την προβολή αυτή το Ίδρυμα προέβη σε διαδικασία υποτιτλισμού της ταινίας στη γερμανική γλώσσα.

Επίσης στο Αμβούργο έχει προσέλθει και η μουσειοσκευή του Ιδρύματος με δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό να ταξιδεύσει από σχολείο σε σχολείο Ελληνοπαίδων στην Ευρώπη. 

Είναι μεγάλη μας χαρά αλλά και πρωταρχικός στόχος μας να πράττουμε τέτοιες συνεργασίες που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην μεταλαμπάδευση της ιστορίας μας στη νέα γενιά.

Φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη Γέννηση του Εθνάρχη μας και με τέτοιες δραστηριότητες θέλουμε να φωτίσουμε την προσωπικότητα του, και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της νεότερης  Ελλάδας» σημείωσε η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη.


Continue Reading

Deutsch

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

Published

on

Από

Photo source: Griechische Gemeinde Erlangen e.V.

Am Karfreitag, 3. Mai 2024 findet um 19:00 Uhr die Litanei vom Epitaph der Kirche der Heiligen Konstantin und Eleni in der St. Bonifaz (Sieboldstr. 1 in Erlangen) statt.

Die Griechische Gemeinde Erlangen wird zusammen mit dem Musikverein Erlangen Büchenbach e.V. die fesselnde Litanei unseres Epitaphs ehren und “es wäre uns eine große Ehre, mit uns und Ihnen allen ein weiteres Jahr in Frieden und Liebe dem Heiligen Osterfest entgegenzugehen”, nach Angaben der Gastgeber.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει μία νέα Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών με στόχο την συνδιαλλαγή, την άντληση δύναμης και την παροχή στήριξης σε γυναίκες.

Ο χαρακτήρας της ομάδας θα είναι ψυχο – εκπαιδευτικός και βιωματικός. 

Οι συναντήσεις θα διεξάγονται: 
  • μία φορά την εβδομάδα, 
  • κάθε Τετάρτη, στις 18:00,
  • η διάρκεια θα είναι περίπου 1 ώρα και 
  • θα είναι στην ελληνική γλώσσα. 


Μεταξύ των θεματικών με τις οποίες θα ασχοληθεί η ομάδα συμπεριλαμβάνονται: η έκφραση αναγκών, η ενίσχυση της αυτό – εκτίμησης, η αναγνώριση των ορίων και η οριοθέτηση, οι δεξιότητες διεκδικητικότητας, η ψυχική ανθεκτικότητα, η έκφραση συναισθημάτων (άγχος, φόβος, θυμός), μετανάστευση- ταυτότητα και δίκτυα υποστήριξης. 

Συντονίστριες της ομάδας θα είναι: 
  • η Μαρία Ματσαρόκου, ψυχολόγος, τελειόφοιτη Μεταπτυχιακού «Συμβουλευτικής Ψυχολογίας» και 
  • η Άννα Κουρούκουνη, ψυχολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ομάδα γίνεται με προσωπικό μήνυμα στο E-Mail: psych.hgb@gmail.com


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές διακρίσεις για τους Έλληνες μαθητές στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Published

on

Από

Photo credits: Dx21 / pixabay

Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν οι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία διοργανώθηκε από τις 27 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, για μια ακόμη χρονιά όλοι οι Έλληνες μαθητές κατάφεραν να διακριθούν σε αυτόν τον ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό, κατακτώντας 1 χρυσό 1 αργυρό, 2 χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν ο Ορέστης Λιγνός (Εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία), το αργυρό ο Διονύσιος Πετράκης (Γενικό Λύκειο Κανήθου) τα δύο χάλκινα ο Σωκράτης Ηλιάδης (Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων) και ο Ιωάννης Γαλαμάτης (Πειραματικό Σχολείο Παν/μίου Θεσ/νίκης) και την εύφημη μνεία ο Ανδρέας Καβαλλάρης (Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή).



Οι Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας σημαντικός θεσμός διεθνούς αναγνώρισης στις οποίες συμμετέχουν ομάδες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παράδοση επιτυχιών σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικές επιδόσεις στα Μαθηματικά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία συμμετείχαν επίσης στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής ήταν ο μαθηματικός Αλέξανδρος Συγκελάκης και υπαρχηγός ο μαθηματικός Μηνάς Μαργαρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Προβολή της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό “περιπέτειας”

Published

on

Από

Photo credits: Biedermann / pixabay

Η Ελλάδα ως ιδανικός προορισμός για τουρισμό “περιπέτειας” βρέθηκε στο επίκεντρο της φετινής εκδήλωσης-δείπνου της βρετανικής Association of Touring and Adventure Suppliers (ATAS), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ήταν η πρώτη φορά που ο ΕΟΤ συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση (ATAS Leaders’ Dinner 2024), η οποία συγκέντρωσε 50 ιδιοκτήτες και κορυφαία στελέχη εξειδικευμένων tos, όπως τους Trailfinders, Advantage Travel Partnership, Audley Travel, Barrhead Travel, Cosmos & Globus, G Touring, Intrepid, Newmarket Holidays και Jules Verne, καθώς και σημαντικών ταξιδιωτικών πρακτορείων της χώρας, όπως τα Not Just Travel, Travel Club Elite, Intele Travel και Designer Travel.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν πιάτα με ελληνικές γεύσεις, ενώ η προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας, Ελένη Σκαρβέλη, παραχώρησε συνέντευξη στην αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Travel Weekly», Lucy Huxley, στην οποία παρουσίασε υπαίθριες δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν όλο το έτος τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα (ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη στην Ήπειρο, πεζοπορία στα Μετέωρα ή στο Μαίναλο της Πελοποννήσου) όσο και στα ελληνικά νησιά (coasteering στην Κεφαλονιά κ.ά).



Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαγγελματικές επαφές με εκπροσώπους της βρετανικής αγοράς τουρισμού περιπέτειας, οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για νέους ελληνικούς προορισμούς που μπορούν να εντάξουν στα πακέτα προσφορών τους, ειδικά κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο ώστε να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο για την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ15 ώρες ago

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο

Deutsch19 ώρες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ20 ώρες ago

Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Σημαντικές διακρίσεις για τους Έλληνες μαθητές στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Προβολή της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό “περιπέτειας”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Έρευνα: Αυτή είναι η «ιδανική» διάρκεια για μια ταινία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Γαλλία: Σύσταση ειδικών για περιορισμό των smartphones σε παιδιά και εφήβους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρευνα της ΕΕ σε αεροπορικές εταιρείες για προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας

Deutsch2 ημέρες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημερωτικές συναντήσεις της ΟΕΚ Γερμανίας με Κοινότητες

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Βακτήρια του εντέρου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Σάμος ανάμεσα στους ποιοτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

“Το Μπαλκόνι”: Προβολή ταινίας στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις Ηράκλειο – Λάρνακα από τη SKY express

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis