Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Επιβολή τοπικού lockdown στο Γκύτερσλο

Published

on

Επιστροφή στα περιοριστικά μέτρα του περασμένου Μαρτίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου επέβαλε η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην περιοχή Γκύτερσλο, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στο οποίο έχουν μέχρι σήμερα διαπιστωθεί περισσότερα από 1.500 κρούσματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με το τοπικό «lockdown» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου, ‘Αρμιν Λάσετ, και το οποίο επηρεάζει περίπου 370.000 κατοίκους, απαγορεύεται και πάλι η λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων, των κινηματογράφων, των μουσείων και των μπαρ, ενώ ακυρώνονται οι πολιτιστικές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις.

Οι επαφές περιορίζονται εκ νέου στα μέλη της οικογένειας, ενώ σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να βρίσκεται κανείς με το πολύ άλλα δύο άτομα, με τα οποία δεν ζει κάτω από την ίδια στέγη.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είχαν κλείσει ήδη από τις 17 Ιουνίου για τις θερινές διακοπές.

Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, δεν επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, ωστόσο ο κ. Λάσετ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εργοστάσιο «Τένιες», από το οποίο ξεκίνησαν τα κρούσματα, έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 5.500 άτομα.

Κινητές ομάδες υγειονομικών υπαλλήλων, συνοδεία διερμηνέων και αστυνομίας, διενεργούν τεστ για κορονοϊό και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Εν ανάγκη, οι όροι της καραντίνας «θα επιβληθούν», τόνισε ο ‘Αρμιν Λάσετ.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, ο οποίος σήμερα επανεμφανίστηκε προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις, ανακοίνωσε ότι ο επιδημιολογικός δείκτης R0 του κορονοϊού έφθασε στο 2,76.

Όπως εξήγησε η άνοδος του δείκτη οφείλεται σε τοπικές «εξάρσεις» με νέα κρούσματα, όπως στο Γκύτερσλο, και δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης της κυβέρνησης στο Βερολίνο τάσσεται η πλειοψηφία

Published

on

Από

Ακόμη και τα υπουργεία που έχουν την επίσημη έδρα τους στο Βερολίνο, διατηρούν μια δεύτερη στην Βόννη. Photo credits: Da7de / pixabay

Υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης των ομοσπονδιακών υπουργείων και των υπηρεσιών τους από την Βόννη στο Βερολίνο τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου dpa, το 53% των ερωτηθέντων θα ήθελε να δει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να μετακομίζουν στο Βερολίνο, μόνο το 25% διαφωνεί με την ιδέα, ενώ το 22% δεν εξέφρασε γνώμη.

Ενδεικτικά, στην ανατολική Γερμανία, το ποσοστό εκείνων που θέλουν την μετεγκατάσταση ανέρχεται σε 65%, με τις αντίθετες απόψεις να περιορίζονται στο 15%.

Επιπλέον, μεταξύ των κατοίκων του Βερολίνου, την μετεγκατάσταση υποστηρίζει το 69%.



Σήμερα, 6 από τα 14 ομοσπονδιακά υπουργεία εξακολουθούν να διατηρούν την έδρα τους στην Βόννη – τα Υγείας, Παιδείας και Έρευνας, Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Άμυνας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Ακόμη όμως και τα υπόλοιπα, τα οποία έχουν την επίσημη έδρα τους στο Βερολίνο, διατηρούν μια δεύτερη έδρα στην Βόννη.

Πρόσφατα, η Ένωση Φορολογουμένων υπολόγισε το κόστος της διατήρησης δεύτερης έδρας σε 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αρχίζει σήμερα το τριήμερο συνέδριο του CDU

Published

on

Από

Photo credits: Mariakray / pixabay

Επανεκλογή του προέδρου Φρίντριχ Μερτς, εκλογή των μελών του ομοσπονδιακού προεδρείου και της εκτελεστικής επιτροπής και έγκριση του βασικού προγράμματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τριήμερο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που αρχίζει σήμερα στο Βερολίνο.

Με το κόμμα σταθερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις και ποσοστά κοντά στο 30%, ο Φρίντριχ Μερτς έχει κάθε λόγο να περιμένει ένα… ανέφελο τριήμερο το οποίο θα επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του στο εσωτερικό και την προοπτική ανάδειξης του σε υποψήφιο καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για τις εκλογές του 2025.

Η κατάρτιση του βασικού προγράμματος του CDU, η πρώτη έπειτα από 17 χρόνια, αξιολογείται ως προσπάθεια του αρχηγού να επαναπροσδιορίσει την πορεία του κόμματος, μετά το τέλος της «εποχής Μέρκελ».

Παρότι το πρόγραμμα συζητείται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, κάποια σημεία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν έντονη συζήτηση, καθώς έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προτάσεις τροπολογιών.



Κομβικό θεωρείται το ζήτημα του Ισλάμ. Στο προσχέδιο του προγράμματος υπήρχε η αναφορά: «Οι μουσουλμάνοι που μοιράζονται τις αξίες μας έχουν θέση στη Γερμανία», αλλά έπειτα από εσωτερικό διάλογο, η επιτροπή προγράμματος άλλαξε την διατύπωση: «Οι μουσουλμάνοι είναι μέρος της θρησκευτικής διαφορετικότητας της Γερμανίας και της κοινωνίας μας. Ένα Ισλάμ που δεν συμμερίζεται τις αξίες μας και απορρίπτει την ελεύθερη κοινωνία μας, δεν ανήκει στη Γερμανία».

Άλλο σημείο που θεωρείται αμφιλεγόμενο είναι η πρόταση για υποχρεωτικό έτος κοινωνικής υπηρεσίας, χωρίς ωστόσο επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, αλλά και το «φρένο χρέους», για το οποίο πολλά στελέχη έχουν ζητήσει «διορθώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Έκτακτη διάσκεψη με θέμα τα μέτρα προστασίας των πολιτικών ενόψει των ευρωεκλογών

Published

on

Από

Photo credits: mat_hias / pixabay

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Δρέσδη και στο Βερολίνο κατά της βίας, μετά την επίθεση που δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Σαξονία ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ματίας Έκε.

Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη διάσκεψη ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδιακών κυβερνήσεων με θέμα τα μέτρα προστασίας των πολιτικών ενόψει των ευρωεκλογών και των επικείμενων κρατιδιακών εκλογών στην Θουριγγία, την Σαξονία και το Βρανδεμβούργο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 17χρονος παραδόθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε αστυνομικό τμήμα της Δρέσδης ομολογώντας την επίθεση εναντίον του ευρωβουλευτή. Η μαρτυρία του ωστόσο ελέγχεται, ενώ αναζητούνται περισσότερα άτομα, καθώς θεωρείται ότι στην επίθεση συμμετείχαν τέσσερις νεαροί, ηλικίας 17-20 ετών.



Η ίδια ομάδα εκτιμάται ότι ευθύνεται και για την επίθεση και τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου σε συνεργείο αφισοκόλλησης των Πρασίνων στην ίδια περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες τοποθέτησαν τους νεαρούς στην ακροδεξιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας ‘Αρμιν Σούστερ κάλεσε τους δράστες να παραδοθούν, τονίζοντας ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών και εναντίον των θεμελίων της δημοκρατίας μας και της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών».

Τα επεισόδια στην Δρέσδη φαίνεται ωστόσο ότι αποτελούν μόνο ένα μέρος των αντίστοιχων περιστατικών τα οποία πυκνώνουν τελευταία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από εκδήλωση των Πρασίνων στην Έσση, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κάι Γκέρινγκ και το στέλεχος του κόμματος Ρολφ Φλις κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση.



Λίγες ημέρες νωρίτερα η αντιπρόεδρος της Bundestag Κάρτιν Γκέρινγκ-Έκαρτ (Πράσινοι) παρενοχλήθηκε σοβαρά σε εκδήλωση στο Βρανδεμβούργο και ομάδα ατόμων την εμπόδιζε να αποχωρήσει. Σύμφωνα επίσης με την αστυνομία, μέλος της Εναλλακτικής για την Γερμανία στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας ξυλοκοπήθηκε στο περιθώριο προεκλογικής εκδήλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα ερευνά η αστυνομία στην Δρέσδη

Published

on

Από

Photo credits: Jonas Augustin / pixabay

Η γερμανική πολιτική τάξη καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση κατά του γερμανού ευρωβουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ματίας Εκε στην Δρέσδη.

«Η δημοκρατία απειλείται από τέτοιου είδους ενέργειες», δήλωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ευχόμενος στον Ματίας Εκε, μέλος του κόμματός του, «να αντιμετωπίσει αυτό που μπήκε στην ζωή του ως φρικαλεότητα».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ευρωβουλευτής, 41 ετών, «κτυπήθηκε» από τέσσερις αγνώστους καθώς κολλούσε αφίσες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η οργάνωση του SPD στην Σαξωνία ανακοίνωσε ότι τραυματίσθηκε σοβαρά και πρέπει να χειρουργηθεί.

Πριν από την επίθεση αυτή, ένας άνδρας 28 ετών, που κολλούσε επίσης αφίσες για το κόμμα των Πρασίνων στον ίδιο δρόμο, δέχθηκε επίσης επίθεση «με κλωτσιές και γροθιές», ανακοίνωσε η αστυνομία που υποψιάζεται ότι δράστες είναι η ίδια ομάδα ανθρώπων.



«Αν η επίθεση με πολιτικά κίνητρα επιβεβαιωθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η βίαιη αυτή ενέργεια συνιστά σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ αναφερόμενη στην ευθύνη «εξτρεμιστών και λαϊκιστών που υποκινούν κλίμα αυξανόμενης βίας με λεκτικές τελείως δυσανάλογες επιθέσεις».

Στελέχη του SPD επέρριψαν την ευθύνη στο κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) που έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο.

Τις τελευταίες ημέρες και άλλες επιθέσεις κατά βουλευτών του SPD και των Πρασίνων έχουν εκδηλωθεί στην Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο α’ τρίμηνο

Published

on

Από

Photo credits: jackmac34 / pixabay

Κατά 0,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προκαλώντας αισιοδοξία για βιώσιμη ανάκαμψη μετά τα προβλήματα των τελευταίων δύο ετών.

Στο τέλος του 2023, η οικονομική παραγωγή είχε μειωθεί κατά 0,5% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο, ενώ συνολικά για το προηγούμενο έτος η γερμανική οικονομία διολίσθησε τελικά σε οριακή ύφεση -0,2%.



Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να έχει ξεπεράσει το δυσκολότερο σημείο της.

Στην εαρινή πρόβλεψή της, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «σημείο καμπής» και αντιστροφή της τάσης, αναθεωρώντας την εκτίμηση για ανάπτυξη από το 0,2% στο 0,3% για το τρέχον έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των “Πολιτών του Ράιχ”

Published

on

Από

Photo credits: Daniel_B_photos / pixabay

Αρχίζει σήμερα στην Στουτγάρδη η δίκη εννέα μελών του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης “Πολίτες του Ράιχ”, η οποία σχεδίαζε εισβολή στην Bundestag, κατάλυση του πολιτεύματος και εγκαθίδρυση απολυταρχικού καθεστώτος υπό τον Ερρίκο ΙΓ΄πρίγκιπα Ρόις.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δίκες στην Φραγκφούρτη και στο Μόναχο για τους υπόλοιπους 18 συλληφθέντες.

Κεντρικό ζήτημα προς απόδειξη είναι η θέση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση. Εάν ένα από τα τρία δικαστήρια την καταρρίψει, θα μπορούσε να επηρεάσει και τις υπόλοιπες διαδικασίες, ενώ θεωρητικά θα μπορούσαν τελικά να εκδοθούν και αντικρουόμενες αποφάσεις.

Το κατηγορητήριο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας εκτείνεται σε περισσότερες από 600 σελίδες και αφορά ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, εσχάτη προδοσία, για κάποιους παράνομη οπλοκατοχή και για έναν εκ των κατηγορουμένων απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριά σωματική βλάβη.



Στις 400.000 σελίδες της εισαγγελικής έρευνας αναφέρεται ότι έχουν βρεθεί περισσότερα από 380 πυροβόλα όπλα και 350 μαχαίρια, χειροπέδες, δορυφορικά τηλέφωνα και κεφάλαια άνω των 500.000 ευρώ, αλλά και εκτεταμένα οργανογράματα επιθέσεων, λίστες συμμετεχόντων και «στρατιωτικών» δεξιοτήτων.

Όπως διευκρινίζεται από το δικαστήριο, κάθε κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδειχθεί ατομικά ένοχος και, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, οι διαδικασίες χωρίστηκαν σε τρείς παράλληλες δίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ24 λεπτά ago

Γερμανία: Υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης της κυβέρνησης στο Βερολίνο τάσσεται η πλειοψηφία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Σε λειτουργία η πλατφόρμα stop-bullying

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ώρες ago

Γερμανία: Αρχίζει σήμερα το τριήμερο συνέδριο του CDU

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Γερμανία: Έκτακτη διάσκεψη με θέμα τα μέτρα προστασίας των πολιτικών ενόψει των ευρωεκλογών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Στην ομηρική διάλεκτο και σε δώδεκα γλώσσες διαβάστηκε απόσπασμα του Αναστάσιμου Ευαγγελίου

ΕΥΡΩΠΗ1 ημέρα ago

Στο Πιεστάνυ το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ολλανδία: Εκτόξευση των τιμών των θέσεων στάθμευσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα ερευνά η αστυνομία στην Δρέσδη

Deutsch1 ημέρα ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Πατριαρχική Απόδειξη: Κεντρικό χαρακτηριστικό της ορθοδόξου ζωής είναι ο αναστάσιμος παλμός της

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch3 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: Ρεκόρ θερμοκρασιών για δέκατο συνεχή μήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Η ακαδημαϊκή ελευθερία υποχωρεί στον κόσμο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Ήρθε καλοκαίρι την … άνοιξη στη Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΕΕ: Οι επαρχιακοί δρόμοι πιο επικίνδυνοι για τροχαία ατυχήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis