Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

“Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” από το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Ημερίδα με θέμα: “Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” διοργανώνει το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 17.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού ” Χρήστος Τσακίρης” Λαγκαδά 221 ΤΚ 56430, στον 3ο όροφο.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι:

Nevzat Onaran : “Η δεύτερη φάση της εκκαθάρισης των Χριστιανών από την Ανατολία 1919-1922”.

Tufan Sisli⁩ : “Το γενεαλογικό δέντρο του Τοπάλ Οσμάν”.

Tamer Ciligir⁩ : “Η Αναγέννηση του Πόντου”.

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Οι ομιλίες θα αφορούν: Πρόσωπα, παράγοντες, ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το τοπίο στην Μικρά Ασία και Πόντο πριν την Συνθήκη Ανταλλαγής. Ο ρόλος των Τοπάλ Οσμάν και Μουσταφά Κεμάλ. Εθνοκάθαρση και Γενοκτονία. Αίτια, πλαίσιο, πηγές. Μετάφραση: Lale Alatli.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξει απευθείας μετάδοση της ημερίδας στο Διαδίκτυο.


Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής τιμητική διάκριση για μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ακαδημίας Αθηνών

Published

on

Από

Οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου και της Ακαδημίας επιχειρούν να δώσουν απάντηση σε ένα από τα σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης φυσικής. Photo credits: geralt / pixabay

Τιμητική διάκριση, τη μοναδική για ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, απέσπασαν η Ομάδα Βαρύτητας και Κοσμολογίας του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και η Ακαδημία Αθηνών.

Η διάκριση αφορά μελέτη που κατέθεσαν στον φετινό Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας, που διεξήχθη από το Ίδρυμα Βαρυτικών Ερευνών των ΗΠΑ.

Η ερευνητική ομάδα, την οποία αποτελούν ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ Σπύρος Βασιλάκος, ο Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, ο ερευνητής του ΙΑΑΔΕΤ Μάνος Σαριδάκης, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Θοδωρής Παπανικολάου και ο υποψήφιος διδάκτορας Χάρης Τζερεφός, καταπιάνεται με μια πολυσυζητημένη και ρηξικέλευθη φυσική θεωρία που δεν έχει αποδειχθεί παρατηρησιακά μέχρι σήμερα, τη Θεωρία των Υπερχορδών.

Η Θεωρία των Υπερχορδών είναι μια βασική θεωρία που συνδυάζει την Κβαντική Θεωρία με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και θεωρεί ότι σε μικροσκοπικό επίπεδο και σε υποατομική κλίμακα, όλα τα σωματίδια είναι χορδές που ταλαντώνονται.

Ο τρόπος με τον οποίο ταλαντώνεται κάθε χορδή ουσιαστικά αποτυπώνει το είδος του σωματιδίου.



Οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου και της Ακαδημίας επιχειρούν να δώσουν απάντηση σε ένα από τα σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης φυσικής που απασχολεί την κοινότητα εδώ και 50 χρόνια, το αν θεωρίες, όπως η συγκεκριμένη, που δρουν σε ασύλληπτα μικροσκοπικά επίπεδα και υψηλές ενέργειες, εκεί που οι κβαντικοί νόμοι κυριαρχούν, μπορούν να αφήσουν πειραματικά και παρατηρησιακά ίχνη που να τις επιβεβαιώνουν ή να τις διαψεύδουν.

Στη μελέτη με θέμα «Παρατηρησιακές υπογραφές της Υπερβαρύτητας άνευ κλίμακας στο πείραμα NANOGrav» που υποβλήθηκε στον διεθνή διαγωνισμό, η ερευνητική ομάδα καταδεικνύει ότι η Θεωρία των Υπερχορδών, όσο περίπλοκη και αν είναι, μπορεί να αφήσει παρατηρησιακά ίχνη, καθώς επηρεάζει έντονα τη συμπεριφορά του αρχέγονου σύμπαντος και συγκεκριμένα την παραγωγή αρχέγονων μαύρων τρυπών και βαρυτικών κυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αστυπάλαια, Νάξο και Σκόπελο επιλέγουν οι Ιταλοί για διακοπές τον Μάιο

Published

on

Από

Η Νάξος χαρακτηρίζεται στο άρθρο ως τόπος ιδανικός για όσους αγαπούν την αληθινή Ελλάδα. Photo credits: Rialion / pixabay

Κατάλογο με τα τρία επικρατέστερα ελληνικά νησιά που προσφέρονται για διακοπές τον Μάιο και τον Ιούνιο ανακοίνωσε η δημοφιλέστερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα της Ιταλίας My Greek Salad, που εξειδικεύεται σε ελληνικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τον ιταλικό ιστότοπο, η Αστυπάλαια, η Νάξος και η Σκόπελος προφέρουν εξαιρετικές και πολύπλευρες εμπειρίες πριν την υψηλή σεζόν, σύμφωνα με τις εντυπώσεις εκατοντάδων φίλων στο blog και τα social media.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η πανέμορφη Αστυπάλαια είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων που «αισθητικά» θυμίζει περισσότερο νησί των Κυκλάδων.

Η Χώρα με τους μύλους της, οι παραλίες και πάνω από όλα η αίσθηση πως εδώ ο χρόνος σταματά, γοητεύουν τους Ιταλούς ταξιδιώτες. Μεγάλη εντύπωση διεθνώς προκαλεί το πρωτοποριακό «πράσινο» έργο που θα παρέχει 100% βιώσιμη κινητικότητα στα οχήματα.



Τη δεύτερη θέση κατέχει η Νάξος που όπως τονίζει η συντάκτρια της λίστας είναι ένας τόπος ιδανικός για όσους αγαπούν την αληθινή Ελλάδα, γεμάτος αμμουδιές, ορεινά χωριά, εναλλακτικές δραστηριότητες και γραφικές μαγευτικές πλατείες που κυριαρχούν τα πλατάνια.

Ο κατάλογος ολοκληρώνεται με τη Σκόπελο που κατά το My Greek Salad είναι ένας προορισμός που το μπλε της θάλασσας και το πράσινο της φύσης προσφέρονται σε γενναιόδωρες ποσότητες και που παρά τη φήμη του ως το νησί του Mamma Mia έχει κατορθώσει να παραμείνει αυθεντική, ποιοτική και γαλήνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Mirror «ανακαλύπτει» την Αλόννησο

Published

on

Από

Photo credits: TsvetanG / pixabay

Ως ένα πανέμορφο Ελληνικό νησί χωρίς μαζικά πλήθη τουριστών που «στέκεται» επάξια απέναντι σε μεγάλα τουριστικά ονόματα όπως τη Μύκονο και τη Ρόδο, παρουσιάζεται η Αλόννησος από τη βρετανική Mirror σε πρόσφατο άρθρο της.

Το εκτενές αφιέρωμα της δημοφιλούς εφημερίδας εκθειάζει τα εντυπωσιακά πράσινα τοπία, την εξαιρετική εξυπηρέτηση, τις περιπατητικές διαδρομές, τη γραφικότητα των χωριών και τις παραδεισένιες παραλίες του Σποραδίτικου προορισμού.

Η Mirror εστιάζει στη μοναδικότητα της Αλοννήσου που δεν δέχεται «ορδές τουριστών» αλλά έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα της, ακολουθώντας την οδό της ήπιας ανάπτυξης.



Στη συνέχεια το άρθρο επικαλείται μερικές από τις αναρίθμητες θετικές κριτικές που αποσπά το νησί κάθε χρόνο από τουρίστες που εντυπωσιάζονται από τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά, τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, τις ταβέρνες με οικογενειακή παράδοση, τα ποιοτικά καταλύματα, την αύρα ηρεμίας που εκπέμπει ο τόπος, καθώς και τις υπηρεσίες χωρίς υψηλό τίμημα που παρέχουν οι επαγγελματίες.

«Στην Αλόννησο οι προσδοκίες για ιδανικές διακοπές συναντούν την πραγματικότητα, τονίζουν στα σχόλια οι επισκέπτες του προορισμού» αναφέρει η Mirror.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφαίες διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στα Leisure Lifestyle Awards 2024

Published

on

Από

Photo credits: Gherks / pixabay

Η Ελλάδα παραμένει και το 2024 ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και στα αμερικανικά τουριστικά βραβεία κοινού Leisure Lifestyle Awards 2024, στα οποία η χώρα μας κατέκτησε κορυφαίες διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά νικήτρια στην κατηγορία «Καλύτερα ιστορικά αξιοθέατα διεθνώς» (Best Historical Attractions, International), ενώ η Σαντορίνη κατέλαβε την 1η θέση στην κατηγορία «Καλύτερο νησί στην Ευρώπη» (Best Island in Europe) για ενδέκατη φορά στη σειρά.



Την ίδια στιγμή, η Μύκονος βρέθηκε στην 3η θέση των κατηγοριών «Καλύτερο νησί στην Ευρώπη» και «Καλύτερες παραλίες διεθνώς» (Best Beaches).

Τα Leisure Lifestyle Awards 2024 διοργανώθηκαν φέτος για 12η χρονιά από το ταξιδιωτικό περιοδικό «Global Traveler».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών στην 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού

Published

on

Από

Photo credits: taniadelongchamp / pixabay

Την βούληση του υπουργείου Tουρισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα εξέφρασε η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα της 1ης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, η οποία έλαβε χώρα στο γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Απευθυνόμενη στην επιστημονική κοινότητα του γεωπονικού πανεπιστημίου αλλά και στα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή σημείωσε ότι αρμόδιο υπουργείο εργάζεται συστηματικά για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του οινοτουρισμού, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού συμβάλλει ενεργά στην βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών της χώρας.

Η κυρία Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη το έργο της δημιουργίας ενός δικτύου προώθησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων και προβολής της γαστρονομίας.



Το εν λόγω έργο που γίνεται μέσω του ταμείου ανάκαμψης, η κυρία υπουργός σημείωσε ότι παράλληλα θα υπάρξει και ένας ψηφιακός διαδραστικός χάρτης όπου επιχειρήσεις και προϊόντα θα είναι ανιχνεύσιμες στους ψηφιακούς επισκέπτες.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας διαθέτει 1750 οινοποιεία ενώ αυτά με σήμα επισκεψιμότητας ανέρχονται σε 100.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία της Λέρου

Published

on

Από

Photo credits: ivabalk / pixabay

Στην αποκατάσταση και ανάδειξη τριών σημαντικών βυζαντινών μνημείων στη Λέρο προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού, στη βάση των εγκεκριμένων εκπονηθέντων μελετών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το πράσινο φως έλαβαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, οι μελέτες στατικής επάρκειας-δομικής αποκατάστασης και συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.



«Με σκοπό την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών σημαντικών βυζαντινών μνημείων του νησιού, το υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, εκπόνησε το σύνολο των απαιτούμενων μελετών.

Στόχος μας είναι να διασώσουμε τα σπουδαία εικονογραφικά τεκμήρια, έργα των εξορίστων, του Ναού της Αγίας Κιουράς – τις φορητές εικόνες, τις εικόνες του τέμπλου και τις τοιχογραφίες – που λειτουργούν και ως χρονολογικές και ιστορικές μαρτυρίες της περιόδου της δικτατορίας.

Στόχος μας είναι οι Ναοί του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ζαχαρία να αποκατασταθούν δομικά, να αναδειχθεί η ιστορική και η αρχαιολογική αξία τους και να λειτουργήσουν ως επισκέψιμα μνημεία», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ41 λεπτά ago

Διεθνής τιμητική διάκριση για μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ακαδημίας Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ώρες ago

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η απαγόρευση στους μαθητές να φορούν θρησκευτικά σύμβολα δεν θίγει τα δικαιώματά τους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες ago

Κινητοποίηση ακτιβιστών για το κλίμα στο αεροδρόμιο του Μονάχου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ώρες ago

Γερμανία: Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες στα νοτιοδυτικά

Διατροφή24 ώρες ago

Υπέρταση: Ποια διατροφική προσέγγιση βοηθά στον έλεγχό της

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αστυπάλαια, Νάξο και Σκόπελο επιλέγουν οι Ιταλοί για διακοπές τον Μάιο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Την πιο μακρινή συγχώνευση μαύρων τρυπών ανίχνευσε το James Webb

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Μεσόγειος: Η άνοδος της στάθμης των υδάτων απειλεί τους υγρότοπους

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Καμπανάκι από τους ειδικούς για τους αρρύθμιστους ασθενείς

auf Deutsch4 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Deutsch2 εβδομάδες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

KKE: Στη Γερμανία ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 – 11 Μάη

Deutsch2 εβδομάδες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

Deutsch2 εβδομάδες ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

“ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΝΗ” ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ: Σάββατο 18η Μαΐου 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

202.556 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

Διατροφή3 εβδομάδες ago

Θαλασσινά-Πως ξεχωρίζουμε ότι είναι φρέσκα

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Αισιοδοξία, συγχώρεση και ευγνωμοσύνη μπορεί να κατεβάσουν τη συστολική πίεση

Europolitis TV1 μήνα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV2 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV12 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis