Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστολή στον Νίκο Φίλη από την NRW: «Νόμος-Σφαγή για τα παιδιά μας»

Published

on

Με μια μακροσκελή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ρηνανίας-Βεστφαλίας εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στο νέο νόμο του υπουργείου.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αλλάζει λίγες εβδομάδες πριν τις εξετάσεις το βασικό μάθημα εξέτασης και αντί της βιολογίας τα παιδιά θα δώσουν μαθηματικά κατεύθυνσης.

Αναλυτικά η επιστολή:

Θέµα: Νέος Νόµος Σφαγή, για τους Οµογενείς δύο µόλις µήνες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ανάστατη η Οµογένεια

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Τα παιδιά και οι γονείς των ελληνικών σχολείων της Ομογένειας είναι συντετριμμένοι.
Το Υπουργείο σας εξέδωσε έναν πρωτοφανή για τα χρονικά της Παιδείας νόμο, καταπατώντας κάθε έννοια ισότητας των Ελλήνων πολιτών.

1. Στις 28.03.2016, δύο μόλις μήνες προτού τελειώσει η σχολική χρονιά λέτε στα παιδιά να ξεχάσουν ό,τι διάβασαν μέχρι τώρα στο Λύκειο. Τους αλλάζετε το βασικό μάθημα εξέτασης, που είναι η     Βιολογία και τους ορίζετε να εξεταστούν στα μαθηματικά κατεύθυνσης! Ναι μέσα σε δύο μήνες!
Πιστέψαμε ότι πρόκειται για λάθος ή ότι δεν καταλάβαμε καλά. Δυστυχώς     μας επιβεβαίωσαν οι καθηγητές μας αυτή την απίστευτη στα χρονικά της εκπαίδευσης     απόφαση. Τα παιδιά στην Ελλάδα δίνουν κανονικά το μάθημα της Βιολογίας, που διάβασαν από την αρχή της χρονιάς και στα παιδιά των Ομογενών τους λέμε στοπ! Το αλλάζουμε σταματήστε να διαβάζετε Βιολογία και ξεκινήστε μαθηματικά κατεύθυνσης. Προλαβαίνετε! ΠΟΙΟΣ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΑΥΤΟ ΤΟΣΧΕΔΙΟ;

2. Αλλά κε Υπουργέ δεν είναι το μοναδικό έγκλημα που συντελείται σε αυτό τον νόμο. Με τον συγκεκριμένο νόμο καταργείτε για πρώτη ουσιαστικά φορά και την έννοια των μεταναστών. Εξισώνετε τα δύο χρόνια με τα δεκαοχτώ!! Υποψήφιοι που έρχονται εδώ τα δύο τελευταία χρόνια του Λυκείου εξισώνονται με τα παιδιά των μεταναστών. Στερείτε από τα μεταναστόπουλα τις λιγοστές θέσεις, που τους χορηγούσε η ελληνική πολιτεία.

Κε Υπουργέ, ο προκάτοχός σας κος Μπαλτάς με την πρόφαση των νεομεταναστών έκανε μια προσωρινή ρύθμιση για παιδιά των οποίων οι γονείς δεν συμπλήρωναν πέντε χρόνια εργασίας στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία κάνοντάς τα μόνο δύο χρόνια εργασίας και εσείς το μετατρέψατε σε μόνιμη κατάσταση και χωρίς καν και για αυτά τα δυο χρόνια να χρειάζονται να αποδείξουν ότι δουλεύουν κάπου. Κε Υπουργέ ο νόμος για πολλά χρόνια καθόριζε πέντε χρόνια εργασίας ενός από τους δύο γονείς την τελευταία δεκαετία. Αν όμως εσείς θεωρούσατε δίκαιο να γίνει κάποια ρύθμιση και για τα παιδιά των νεομεταναστών, τότε θα μπορούσατε να θεσπίσετε μια ξεχωριστή κατηγορία, κάτι που άλλωστε το είχαμε ζητήσει και εμείς. Και όχι να κάνετε την προκλητική αυτή ρύθμιση με θύματα τα παιδιά των φτωχών στην πλειοψηφία τους μεταναστών. Σας προτείναμε με επιστολή μας αν δεν θέλατε να δώσετε επιπλέον ποσοστό για τις νέα αυτή κατηγορία οι θέσεις που θα καταλάµβαναν να συµπληρωνόντουσαν από τα µεταναστόπουλα. Έτσι δεν θα υπήρχε αδικία και δεν θα χανόταν καμία θέση των µεταναστόπουλων. Το εξηγήσαμε το Φεβρουάριο στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σας, αλλά και στον Υφυπουργό εξωτερικών, όπως και στον Υφυπουργό κο Πελεγρίνη στην συνάντηση που είχαμε μαζί του στο Ντίσελντορφ στις 08.03.2016.

3. Οι κύριοι εμπνευστές του νόμου αυτού δεν έμειναν μόνο εκεί ,αλλά για πρώτη φορά και προφανώς πιεζόμενοι από κάποιους άλλους φίλους τους των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία της Κύπρου ,τα υπήγαγαν και αυτά στην δική μας κατηγορία. Δηλαδή υποψήφιοι ,που μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους (14 χρόνια στην Ελλάδα και 4 χρόνια στην Κύπρο) μεγάλωσαν αποκλειστικά σε ελληνόγλωσσο περιβάλλον, θα συναγωνιστούν τα παιδιά μας ,που έζησαν όλη τους τη ζωή σε Γερμανικό περιβάλλον. ( εκτός και εάν μας πείτε ότι στην Κύπρο μιλάνε άλλη γλώσσα ).
Καμία κυβέρνηση και καμία ηγεσία του Υπουργείου παιδείας εδώ και 30 χρόνια ύπαρξης των σχολείων μας , δεν είχε αυτή την έμπνευση.
Οι συνέπειες των αποφάσεων σας από τα παραπάνω είναι προφανείς ,κάποιοι έξυπνοι θα στερήσουν τις θέσεις των μεταναστόπουλων. Δεν είναι όμως μόνο αυτές Σίγουρα οι συντονιστές σας στη Γερμανία θα σας έχουν ενημερώσει και για κάποιες ακόμα πιο χειρότερες.

4. Γνωρίζει σίγουρα το Υπουργείο ,ότι στις διακρατικές συμφωνίες δεν υπάρχει αναγνώριση του απολυτηρίου του Λυκείου ένα προς ένα ,όπως πχ γίνεται με το απολυτήριο της Πολωνίας και άλλων χωρών. Έτσι η προϋπόθεση για να αναγνωριστεί το απολυτήριο του Λυκείου μας είναι η επίτευξη της βάσης στα μαθήματα των Πανελληνίων εξετάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση οι Γερμανοί μας υποβιβάζουν σε αναγνώριση απολυτηρίου τριταξίου Γυμνασίου (Hauptschule ή στη καλύτερη περίπτωση Realschule ). Στερείτε λοιπόν και το αναγνωρισμένο απολυτήριο Λυκείου.

Η Βιολογία είναι ένα μάθημα ,που πάντα βοηθούσε στην επίτευξη του στόχου ,που είναι η απαραίτητη βάση. Διόρθωνε δηλαδή τον μέσο όρο τους. Ακόμα και με τα μαθηματικά ,κατεύθυνσης το δυσκολότερο, ίσως μάθημα στις Πανελλήνιες, με τη Βιολογία επιτύγχαναν οι μαθητές μας την πολυπόθητη και απαραίτητη βάση. Έτσι τα παιδιά και αν ακόμα δεν επιτύχαιναν στην Ελλάδα μπορούσαν να συνεχίσουν σε Γερμανικές σχολές ή σε Γερμανικές υπηρεσίες. Νομίζουμε αντιλαμβάνεστε ,ότι τα παιδιά ,λόγω του γλωσσικού μειονεκτήματος, έλλειψης οποιονδήποτε βοηθημάτων ,φροντιστηρίων κλπ, υστερούν σημαντικά ,γι αυτό άλλωστε έχει θεσπιστεί και η ειδική κατηγορία ,που υπάγονται.

5. Τελειώνουμε και σας επισημαίνουμε και κάτι εξίσου σημαντικό ,ή μάλλον το σημαντικότερο που αφορά την εισαγωγή των παιδιών μας στα ΑΕΙ. Εφέτος δόθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα πρόσβασης ,τουλάχιστον στα χαρτιά , στις σχολές των Ανθρωπιστικών σπουδών και επιστημών Υγείας και από τη Θεωρητική κατεύθυνση. Και λέμε στα χαρτιά ,διότι με τους ειδικούς συντελεστές και λόγω των υψηλών βαθμολογιών στην Ελλάδα στις σχολές αυτές κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικά δυνατό.( Οι υποψήφιοι εκεί εισάγονται με ελάχιστη βαθμολογία άνω του 18 τη στιγμή ,που από τη θεωρητική μπορεί κάποιος να πιάσει μάξιμουμ 18 μέσο όρο ) Εξάλλου τα παιδιά της Θεωρητικής δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχολές αυτές. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο για τα παιδιά της Γερμανίας. Οι μέσοι όροι Βαθμολογίας από τα σχολεία μας είναι αισθητά χαμηλότεροι και με την αφαίρεση του μαθήματος της Βιολογίας θα γίνουν ακόμα πιο χαμηλοί. Με απλά λόγια στην Ελλάδα και το μέγιστο της βαθμολογίας να επιτύχουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής δεν μπορούν να πιάσουν την βάση των υποψηφίων του θετικού κύκλου. Σε αντίθεση με τους Ομογενείς ,που οι βάσεις είναι πολύ χαμηλότερες ,αλλά και σε συνδυασμό με τις δύο νέες κατηγορίες του νόμου σας ,ουσιαστικά υποψήφιοι ,που έζησαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα ,άνετα θα αποκλείσουν τα μεταναστόπουλα ,από τις σχολές πρώτης επιλογής .Θα υπάρχουν εύλογα παράπονα για εύκολα ή δύσκολα θέματα σε δύο τελείως διαφορετικούς κύκλους σπουδών. Οι συντελεστές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν την διαφορά δυσκολίας των μαθημάτων .Δεν μπορεί να γίνει λχ σύγκριση των Λατινικών με τα μαθηματικά κατεύθυνσης ,που μάλιστα οι εμπνευστές του νόμου δεν δίνουν καν κάποιο συντελεστή βελτίωσης!! Σας καλούμε να μας αποδείξετε το αντίθετο συγκρίνοντας τους μέσους όρους βαθμολογίας των περασμένων ετών από τα σχολεία μας. Είμαστε σίγουροι ,ότι καμία τέτοια μελέτη δεν έχει γίνει και οι συντελεστές τέθηκαν αυθαίρετα παίρνοντας ως μέτρο σύγκρισης μέσους όρους βαθμολογίας στην Ελλάδα. Αλλα με τις δύο νέες κατηγορίες ,που ενσωματώνετε το στατιστικό πλέον υλικό είναι ανόμοιο και είναι αδύνατο πλέον να βγουν δίκαια αποτελέσματα. Σύγκριση

Υποψηφίων Ελλάδας με Ομογενείς απλά δεν γίνεται.
Το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ!

Αξιότιμε κε Υπουργέ ζητούμε τα αυτονόητα. Ζητούμε ισονομία. Η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα και ιδιαίτερα των παιδιών μας ,που μαθημένα σε μια άλλη νοοτροπία ,αδυνατούν να πιστέψουν αυτό ,που τους συμβαίνει και την επερχόμενη καταστροφή όχι μόνο των ονείρων τους ,αλλά και του ίδιου τους του μέλλοντος. Ζητούμε να εντοπίσετε και να απομακρύνετε τους εμπνευστές του νόμου έκτρωμα. Η συνέχιση της ύπαρξης τους στο Υπουργείο σε όποια θέση ,διοικητική ,επιτροπή ή όπου αλλού είναι σίγουρο ότι θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Με πρώτο το αδιάβλητο των εξετάσεων ,που λόγω του μικρού σε σχέση με την Ελλάδα γραπτών , είναι πολύ πιο εύκολο ,από τους συγκεκριμένους «πονηρούς» να παραβιαστεί.

Δυστυχώς πλην του Υπουργείου εξωτερικών το οποίο έστειλε κλιμάκιο τον περασμένο Ιούνιο με εξαιρετική δουλειά ( κος Κόκκινος ) ,οι εμπειρίες μας είναι τραυματικές με το Υπουργείο σας. Ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας μας άφησε χωρίς εκπαιδευτικούς και ήθελε να κλείσει τα σχολεία μας. Οι συντονιστές ήρθαν με εντολές για δήθεν εξορθολογισμό και εκεί ,που τα σχολεία μας μετά τον νόμο άρθρο άρχισαν να ανθίζουν , μας τα υποβάθμισαν . Μέχρι και τα δύο μοναδικά νηπιαγωγεία της περιοχής μας, που συστεγάζονται στα Δημοτικά και έχουν μια νηπιαγωγό το καθένα δώσατε εντολή στον συντονιστή να τα κλείσει Το ανακοίνωσαν μάλιστα στη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου . Τριάντα παιδάκια ,ελληνόπουλα, θα πεταχτούν από το ελληνικό περιβάλλον στο ψυχρό Γερμανικό.

Κε Υπουργέ στόχος μας στη πρώτη επαφή μας με την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια δεν είναι οι προσφυγές στα Συμβούλια Επικρατείας και η αρρωστημένη αυτή αντιπαράθεση
Δεν είμαστε αφελείς .Κάποιοι μέσα στο Υπουργείο δούλεψαν με σχέδιο για να βολέψουν κολλητούς. «Αθάνατη Ελλάδα !» Εσείς πρέπει άμεσα να αποκαταστήσετε τις αδικίες. Σκεφτείτε ότι αυτά γίνονται σε βάρος αθώων παιδιών με προγραμματισμό ζωής και όνειρα. Εάν βρεθεί έστω και ένας Έλληνας ,που θα τολμήσει να ψελλίσει ότι τα παραπάνω είναι δίκαια και ΟΤΙ ΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΟΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΟΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ τότε ναι αφήστε τον όπως είναι.
Αξιότιμε κε Υπουργέ τα παιδιά αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό θα αποτελέσουν το μελλοντικό ελληνικό λόμπυ εδώ στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά βομβαρδίζονται από το περιβάλλον που ζουν ,ότι οι συμπατριώτες τους στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένοι ( Korrupt) και πονηροί με τη λέξη «λαμόγια» να κυριαρχεί στους ελληνικούς κύκλους. Πως θα πείσουμε αυτά τα παιδιά ,ότι αυτό ,που βιώνουν σήμερα στη πιο σημαντική φάση της ζωής τους δεν ανταποκρίνεται στις κατηγορίες των Γερμανών κατά των συμπατριωτών τους στην Ελλάδα; Ότι δεν έχουν να κάνουν με τέρατα; Ότι δεν τους αντιμετωπίζουν όχι σαν Έλληνες,αλλά σαν άτομα Β κατηγορίας;

Μετά τιµής

Ο πρόεδρος Ι. Μπαλαγιάννης

Ο Γραµµατέας Χ. Νικολάου

ΥΓ. Προσπαθούμε να μάθουμε από το Υπουργείο σας αν ισχύει όντως ότι οι Έλληνες απόφοιτοι των Σχολείων Κύπρου ,που τους εντάσσετε στη δική μας κατηγορία θα δώσουν μόνο 1( ένα) μάθημα ,δηλαδή την Έκθεση όπως πάντα. Απάντηση δεν παίρνουμε .Αν είναι έτσι τότε απλά δεν υπάρχει ,όχι κράτος δικαίου ,αλλά ούτε καν Ελληνικό κράτος. Θα γίνει διαγωνισμός και επιλογή Υποψηφίων που δίνουν ένα μάθημα και άλλων που δίνουν τέσσερα και τι τέσσερα. Έλεος κύριοι θα πέσουν τα τσιμέντα !
Μας συγχωρείται ,αλλά και το να κλέψεις θέλει κάποια εξυπνάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΔΗΣ - ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ α. Σ.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 η τακτική γενική συνέλευση και οι εκλογές της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης, στο πνευματικό κέντρο της ενορίας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Feuerbach.

Στην συνέλευση παρέστησαν 72 εκπρόσωποι από 21 συλλόγους-μέλη, οι οποίοι σε πνεύμα ενότητας συζήτησαν εκτενώς το μέλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι είχαν την δυνατότητα να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους, τις οποίες δέχθηκαν με χαρά τα διοικητικά συμβούλια και έθεσαν προς συζήτηση στο σώμα.

Η παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων του θεσμού προκάλεσε ενθουσιασμό και μεγάλη ικανοποίηση στην πλειοψηφία των μελών, τα οποία εξέφρασαν την αφοσίωσή τους και στήριξη των δράσεων της Ομοσπονδίας και στο μέλλον.

Στην συνέλευση διανεμήθηκε το τελευταίο περιοδικό των θεσμών, το τρίτο στη σειρά, με πολλές πληροφορίες για τα σχολεία της περιοχής αλλά και τις δράσεις των τελευταίων 2 ετών.



“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλα τα μέλη μας για την μαζική και δυναμική τους παρουσία. Δεσμευόμαστε ότι και η επόμενη διετία θα υπάρξει τόσο παραγωγική όσο και τα προηγούμενα χρόνια. Θερμές ευχαριστίες και στην Διακονία της Ενορίας και τον πάτερ Βασίλειο στο Feuerbach για την φιλοξενία” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης και προσθέτει:

“Ενθαρρύνουμε τους συλλόγους, που μέχρι τώρα πορεύονται ανεξάρτητα, να συμπράξουν στην προσπάθειά μας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου. Ευελπιστούμε ότι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο έργο, ώστε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία.”

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία, παραθέτει ένα ρητό του Αριστοτέλη: “Ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να έχει ενεργό ρόλο, να είναι δημιουργικός, να έχει ηθική συνείδηση και να συμβαδίζει με τους κανόνες.”

Τα αποτελέσματα των Εκλογών

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Θέση Ονοματεπώνυμο
Πρόεδρος Ελένη Ραφαηλίδου
Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Ροδίντσης
Γραμματέας Μαρία Καραμπίδου
Ταμίας Αποστόλης Γερόπουλος
Μέλος Αντωνίου Θωμαή
Μέλος Βασιλείου Ιωάννης
Μέλος Ηλιάδου Πολυχρονία

Εκπρόσωποι για την Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας:

Ονοματεπώνυμο
1. Κωνσταντίνος Καχριμανίδης
2. Ιωάννης Αμαραντίδης


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο

Published

on

Από

Photo credits: onkelglocke / pixabay

Πρεμιέρα θα κάνει την Τρίτη 7 Μαΐου 2024 το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η προβολή πραγματοποιείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας του Αμβούργου και αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις των Ελληνικών Συλλόγων (Hamburger Griechen).

Την πρωτοβουλία για την προβολή της ταινίας είχε η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και ο Σύλλογος Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων, μέσω της προέδρου κυρίας Ευτυχίας Όλοφσον-Σαβιολάκη, η οποία είχε έρθει σε επικοινωνία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, το οποίο με μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκε να παραχωρήσει την ταινία υποστηρίζοντας έτσι αυτή την προσπάθεια. 



«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που φέραμε  αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ταινία με πολύ αξιόλογες ιστορικές πληροφορίες / Ντοκουμέντα στη Γερμανία. Ξεκινάμε από το Αμβούργο και θα συνεχιστούν προβολές και σε άλλες Πόλεις της Γερμανίας δεδομένης, βέβαια, της άδειας του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα αλλά και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή κ. Παπαδάκη για την άψογη συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση της ταινίας. Να επισημάνω ότι για την προβολή αυτή το Ίδρυμα προέβη σε διαδικασία υποτιτλισμού της ταινίας στη γερμανική γλώσσα.

Επίσης στο Αμβούργο έχει προσέλθει και η μουσειοσκευή του Ιδρύματος με δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό να ταξιδεύσει από σχολείο σε σχολείο Ελληνοπαίδων στην Ευρώπη. 

Είναι μεγάλη μας χαρά αλλά και πρωταρχικός στόχος μας να πράττουμε τέτοιες συνεργασίες που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην μεταλαμπάδευση της ιστορίας μας στη νέα γενιά.

Φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη Γέννηση του Εθνάρχη μας και με τέτοιες δραστηριότητες θέλουμε να φωτίσουμε την προσωπικότητα του, και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της νεότερης  Ελλάδας» σημείωσε η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει μία νέα Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών με στόχο την συνδιαλλαγή, την άντληση δύναμης και την παροχή στήριξης σε γυναίκες.

Ο χαρακτήρας της ομάδας θα είναι ψυχο – εκπαιδευτικός και βιωματικός. 

Οι συναντήσεις θα διεξάγονται: 
  • μία φορά την εβδομάδα, 
  • κάθε Τετάρτη, στις 18:00,
  • η διάρκεια θα είναι περίπου 1 ώρα και 
  • θα είναι στην ελληνική γλώσσα. 


Μεταξύ των θεματικών με τις οποίες θα ασχοληθεί η ομάδα συμπεριλαμβάνονται: η έκφραση αναγκών, η ενίσχυση της αυτό – εκτίμησης, η αναγνώριση των ορίων και η οριοθέτηση, οι δεξιότητες διεκδικητικότητας, η ψυχική ανθεκτικότητα, η έκφραση συναισθημάτων (άγχος, φόβος, θυμός), μετανάστευση- ταυτότητα και δίκτυα υποστήριξης. 

Συντονίστριες της ομάδας θα είναι: 
  • η Μαρία Ματσαρόκου, ψυχολόγος, τελειόφοιτη Μεταπτυχιακού «Συμβουλευτικής Ψυχολογίας» και 
  • η Άννα Κουρούκουνη, ψυχολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ομάδα γίνεται με προσωπικό μήνυμα στο E-Mail: psych.hgb@gmail.com


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λιτανεία του Επιταφίου στην Ελληνική Κοινότητα του Έρλανγκεν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διαμαντής Γκίκας / Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Την Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, και ώρα 19:00, θα γίνει η Λιτανεία του Επιταφίου της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Ιερό Ναό St. Bonifaz (Sieboldstr. 1).

«Ω γλυκύ μου έαρ, Αι γενεαί πάσαι»

Η Ελληνική κοινότητα του Έρλανγκεν μαζί με τον Σύλλογο Μουσικής Erlangen Büchenbach θα τιμήσουν την κατανυκτική Λιτανεία του Επιταφίου μας και θα ήταν μεγάλη τιμή μας να έχουμε μαζί μας και όλους εσάς ακόμα μια χρονιά για να πορευτούμε με ειρήνη και αγάπη προς το Άγιο Πάσχα” σημειώνει στην πρόσκλησή της η Ελληνική κοινότητα του Έρλανγκεν.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ομογένεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ελληνική Ομογένεια και την υποστήριξη της διεθνοποίησης της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης υπέγραψαν την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο Πρόεδρος της «Study in Greece» Χρήστος Μιχαλακέλης.

Μέσα από τη θεσμοθέτηση της διμερούς αυτής συνεργασίας επιδιώκεται, αφενός, η προώθηση στο εξωτερικό των ελληνικών ΑΕΙ και των διεθνών προγραμμάτων σπουδών τους και αφετέρου η ανάπτυξη επαφών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων και την από κοινού διεξαγωγή έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώτσηρας, «Μέσω της συνεργασίας μας με τη Study in Greece επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με τους Έλληνες της Διασποράς και να δώσουμε την ευκαιρία σε ομογενείς και ξένους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόκειται για μια συνεργασία που υπηρετεί τον στόχο μας για διατήρηση της ελληνικότητας και εντάσσεται στον Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, καθώς και για την ισχυρότερη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας και εξωτερικού. Στηρίζοντας τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία της χώρας μας και φέρνουμε τους νέους της Διασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα».

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλακέλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου έρχεται να επισημοποιήσει και να αναδείξει με εμφατικό τρόπο τη μακρά και εξαιρετική συνεργασία της Study in Greece με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξασφαλίζοντας περαιτέρω τη θεσμική στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και των Φιλελλήνων απανταχού της γης με τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συμβάλει τόσο στη διεθνή προβολή της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης όσο και στη σύνδεση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων μας με την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ελλάδας».



Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η «Study in Greece» από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συμβάλουν στην προώθηση των ελληνικών πανεπιστημίων και των διεθνών προγραμμάτων τους με τη δημιουργία ψηφιακού προωθητικού υλικού και την αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών που έχει αναπτύξει η «Study in Greece» για την υποστήριξη της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα προωθηθεί η δικτύωση Ελλήνων και φιλελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη διασύνδεση των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο.

Επίσης, επιδιώκεται η υλοποίηση θερινών και χειμερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στους Έλληνες της Διασποράς και ο συνδυασμός διαδικτυακών και δια ζώσης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος: Οι δυσκολίες της ζωής, οι σταυροί που σηκώνουμε οι άνθρωποι όλων των εποχών, αποκτούν νόημα

Published

on

Από

“Ο Χριστὸς πάτησε μὲ τὸν θάνατό του τὸν θάνατο, ὄχι γιὰ νὰ κάνει μιὰ ἐπίδειξη τῆς θεϊκῆς δύναμής Του, ἀλλὰ γιὰ νὰ μᾶς δωρίσει τὴ μεγαλύτερη ἀπόδειξη τῆς ἀπέραντης ἀγάπης τοῦ Θεοῦ γιὰ τὸν κάθε ἄνθρωπο προσωπικά. Ἀπὸ ἐκείνη τὴ στιγμὴ ἀλλοιώθηκε ὁριστικὰ ἡ φύση τοῦ θανάτου” αναφέρει στο Πασχαλινὸ Mήνυμά του ο Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Kεντρώας Eυρώπης Αυγουστίνος.

“Κι ἐπιπλέον: οἱ δυσκολίες τῆς ζωῆς, οἱ σταυροὶ ποὺ σηκώνουμε οἱ ἄνθρωποι ὅλων τῶν ἐποχῶν, ἀποκτοῦν νόημα. Ὁ πόνος, ἡ θλίψη, ὁ στεναγμὸς δὲν ἔχουν τὸν τελευταῖο λόγο. Γι᾽ αὐτὸ ὁμολογοῦμε στὸ Σύμβολο τῆς Πίστεώς μας ὅτι προσδοκοῦμε τὴν ἀνάσταση τῶν νεκρῶν, δηλαδὴ καὶ τὴ δική μας προσωπικὴ ἀνάσταση.

Ὁμολογοῦμε, μὲ ἄλλα λόγια, ὅτι στὸ κατώφλι τοῦ προσωπικοῦ μας θανάτου δὲν μᾶς περιμένει τὸ ἄγνωστο ἢ ἡ ἀνυπαρξία, ἀλλὰ τὸ φιλάνθρωπο χέρι τοῦ Θεοῦ, ἕτοιμο νὰ σκουπίσει τὰ δάκρυά μας καὶ νὰ μᾶς καλωσορίσει στὸ ἀνέσπερο φῶς τῆς Βασιλείας Του” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.κ. Αυγουστίνος.

Πασχαλινὸ Mήνυμα 2024

Mητροπολίτου Γερμανίας καὶ Ἐξάρχου Kεντρῴας Eὐρώπης

Aὐγουστίνου

* * *

Ἀγαπητοί μου Χριστιανοὶ Ὀρθόδοξοι τῆς Γερμανίας!

Σήμερα ὁλοκληρώνεται ἡ πορεία μας πρὸς τὸ Πάσχα. Στὸ ταξίδι αὐτό, κατὰ τὴ Μ. Σαρακοστὴ καὶ τὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα, ἡ Ἐκκλησία μᾶς προετοίμασε γιὰ νὰ γιορτάσουμε ἀληθινά. Καὶ τότε συμμετέχουμε πραγματικὰ στὴ γιορτή, ὅταν, ὅπως τὸ λέει ἕνας ὕμνος σήμερα, «δοξάζουμε τὸν Σωτῆρα μας Χριστὸ μὲ καθαρὴ καρδιά».

Εἴχαμε, λοιπόν, τὴν εὐκαιρία νὰ ἀναζωογονήσουμε τὴν πίστη μας, νὰ ἀναθερμάνουμε τὴν ἐλπίδα μας καὶ νὰ ἀνανεώσουμε τὴν ἀγάπη μας, πρὸς τὸν Θεό, τοὺς πλησίον καὶ τὸν ἑαυτό μας. Εἴδαμε τὴ δύναμη τῆς αὐτογνωσίας σὲ συνδυασμὸ μὲ τὴν ταπείνωση ποὺ μᾶς δίδαξε ὁ Χριστός, ἐκείνη ποὺ βλέπει τὶς δικές μας ἀδυναμίες καὶ δὲν κρίνει ἢ δὲν κατακρίνει τὶς ἀδυναμίες τῶν ἄλλων. Μάθαμε, μέσα ἀπὸ τὴ νηστεία, νὰ ἐκτιμοῦμε ὅσα ἔχουμε καὶ νὰ τὰ μοιραζόμαστε μὲ ὅσους δὲν ἔχουν. Γευτήκαμε τὴν ὀμορφιὰ τῆς συγχώρησης ποὺ ὁ Θεὸς χαρίζει ἁπλόχερα σ᾽ ἐκείνους ποὺ συγχωροῦν ὅσους τοὺς φταίξανε. Ἀπολαύσαμε τὶς κατανυκτικὲς ἀκολουθίες τῆς περιόδου αὐτῆς, ποὺ συνέβαλαν νὰ βροῦμε τὸν χαμένο μας ἑαυτό, νὰ σκεφτοῦμε περισσότερο τοὺς διπλανούς μας, ποὺ τοὺς θεωροῦμε αὐτονόητους ἢ κάποτε τοὺς ἀγνοοῦμε, καὶ ν᾽ ἀγαπήσουμε περισσότερο τὸν Θεὸ ποὺ πρῶτος Αὐτὸς μᾶς ἀγάπησε.

Καὶ τώρα, ποὺ ἦρθε ἡ ὥρα γιὰ τὴν γιορτὴ τῶν γιορτῶν, μὲ καθαρὴ καὶ χαρούμενη καρδιὰ θὰ διακηρύξουμε ἐπανειλημμένα: ὁ Χριστὸς πάτησε μὲ τὸν θάνατό του τὸν θάνατο, ὄχι γιὰ νὰ κάνει μιὰ ἐπίδειξη τῆς θεϊκῆς δύναμής Του, ἀλλὰ γιὰ νὰ μᾶς δωρίσει τὴ μεγαλύτερη ἀπόδειξη τῆς ἀπέραντης ἀγάπης τοῦ Θεοῦ γιὰ τὸν κάθε ἄνθρωπο προσωπικά. Ἀπὸ ἐκείνη τὴ στιγμὴ ἀλλοιώθηκε ὁριστικὰ ἡ φύση τοῦ θανάτου. Τὸ φρικτὸ καὶ ἀδυσώπητο τέλος ἔγινε ἁπαλὸ καὶ παρήγορο πέρασμα στὴν ἀτελεύτητη ζωή.

Κι ἐπιπλέον: οἱ δυσκολίες τῆς ζωῆς, οἱ σταυροὶ ποὺ σηκώνουμε οἱ ἄνθρωποι ὅλων τῶν ἐποχῶν, ἀποκτοῦν νόημα. Ὁ πόνος, ἡ θλίψη, ὁ στεναγμὸς δὲν ἔχουν τὸν τελευταῖο λόγο. Γι᾽ αὐτὸ ὁμολογοῦμε στὸ Σύμβολο τῆς Πίστεώς μας ὅτι προσδοκοῦμε τὴν ἀνάσταση τῶν νεκρῶν, δηλαδὴ καὶ τὴ δική μας προσωπικὴ ἀνάσταση. Ὁμολογοῦμε, μὲ ἄλλα λόγια, ὅτι στὸ κατώφλι τοῦ προσωπικοῦ μας θανάτου δὲν μᾶς περιμένει τὸ ἄγνωστο ἢ ἡ ἀνυπαρξία, ἀλλὰ τὸ φιλάνθρωπο χέρι τοῦ Θεοῦ, ἕτοιμο νὰ σκουπίσει τὰ δάκρυά μας καὶ νὰ μᾶς καλωσορίσει στὸ ἀνέσπερο φῶς τῆς Βασιλείας Του.

Κρατώντας σφιχτὰ αὐτὴν τὴν πίστη, δίνουμε νόημα καὶ ὀμορφιὰ στὸ τόσο σημαντικὸ καὶ ἀνεπανάληπτο ταξίδι μας πάνω στὴ γῆ. Γι᾽ αὐτὸν τὸν λόγο ψάλλουμε σήμερα πὼς ὅλα τώρα γέμισαν μὲ φῶς: ὁ οὐρανός, ἡ γῆ καὶ ὅσα βρίσκονται κάτω καὶ πέρα ἀπὸ αὐτήν. Καὶ δὲν χορταίνουμε νὰ ἐπαναλαμβάνουμε ὅτι ὁ Χριστὸς ἀναστήθηκε ἀπὸ τοὺς νεκρούς, πάτησε μὲ τὸν θάνατό Του τὸν θάνατο καὶ χάρισε σὲ ὅλους, ὅσοι βρίσκονται ἢ θὰ βρεθοῦν στὰ μνήματα, ζωή.

Εὔχομαι ὁλόψυχα τὸ ἀσύγκριτο αὐτὸ δῶρο τοῦ Χριστοῦ νὰ μᾶς γεμίζει μὲ πηγαία καὶ ἀναφαίρετη χαρὰ ὅλες τὶς ἡμέρες τῆς ζωῆς μας. Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, καλὴ ἀνάσταση!

Ὁ Μητροπολίτης σας

† ὁ Γερμανίας Αὐγουστῖνος


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ14 ώρες ago

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τη μείωση αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Η Ευρώπη στρέφεται στα υβριδικά οχήματα, μείωση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Αύξηση στις πυρκαγιές τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Προβολή ντοκιμαντέρ «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία» στο Αμβούργο

Deutsch2 ημέρες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Σημαντικές διακρίσεις για τους Έλληνες μαθητές στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημερωτικές συναντήσεις της ΟΕΚ Γερμανίας με Κοινότητες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις Ηράκλειο – Λάρνακα από τη SKY express

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

National Geographic: Μήλος και Τήνος ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως την τελευταία 30ετία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Copernicus: Ρεκόρ θερμοκρασιών για δέκατο συνεχή μήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis