Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γ. Χρυσουλάκης για Ημερίδα Παγκοσμίων Εθνικοτοπικών Οργανώσεων: Ο Ομογενειακός Ελληνισμός ξαναενώνεται

Published

on

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικές συμμετοχές, διεξήχθη στις 5 Αυγούστου 2020, η Διαδικτυακή Ημερίδα των Τριτοβάθμιων Παγκοσμίων Ομογενειακών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν πρόεδροι και μέλη από την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙA ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ, το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, την ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ και από την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΒΛΑΧΩΝ.

Οι εισηγητές της ημερίδας κ. Διαμαντής Γκίκας, Χρυσόστομος Δήμου, Μανώλης Κουγιουμουτζής, Μιχάλης Μαγειρίας, Πολυάνθη Γιάνναρου, Παναγιώτης Ιασωνίδης, Νίνα Γκατζούλη, Βασίλης Μωυσίδης, Ελευθέριος Δημητρίου και Αντώνης Τσουρδαλάκης, αναφέρθηκαν στο ρόλο των εθνικοτοπικών οργανώσεων και στις οργανωτικές δομές του Απόδημου Ελληνισμού, στις μορφές και στον τρόπο λειτουργίας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στο δικαίωμα ψήφου, στα εθνικά θέματα, στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.

Στην ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθη σε συνέχεια των εισηγήσεων, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις οργανωτικές δομές του Απόδημου Ελληνισμού, για την προετοιμασία ενός παγκοσμίου συνεδρίου το καλοκαίρι του 2021, για τη συνεργασία και σύσφιξη των σχέσεων των εκπροσώπων της ημερίδας, για τη δικτύωση καθώς και τον συντονισμό και προώθηση των κοινών τους αιτημάτων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «Ο Ομογενειακός Ελληνισμός ξαναενώνεται και ότι στηρίζει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε» και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στις οποίες οι ομογενειακές οργανώσεις θα μπορούν να συμμετέχουν.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο συνθέτης Μάνος Τσαγκάρης εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας των Τεχνών στο Βερολίνο

Published

on

Από

Photo credits: ArminEP / pixabay

Ο συνθέτης, ερμηνευτής κρουστών, εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής Μάνος Τσαγκάρης είναι ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας των Τεχνών, στο Βερολίνο, αντικαθιστώντας την Ζανίν Μεεράπφελ, η οποία συμπλήρωσε το ανώτατο όριο των εννέα ετών στη θέση.

Ο γεννημένος στο Ντίσελντορφ Μάνος Τσαγκάρης, θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πειραματικού μουσικού θεάτρου, με διεθνώς αναγνωρισμένα έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές σκηνές και φεστιβάλ.

Από το 2016 διευθύνει μαζί με τον Ντάνιελ Οτ την Biennale του Μονάχου για το Νέο Μουσικό Θέατρο, από το 2009 είναι καθηγητής σύνθεσης στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής Carl Maria von Weber της Δρέσδης και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου, στην οποία από το 2011 διευθύνει το Τμήμα Μουσικής.



Ο Μάνος Τσαγκάρης ασχολείται ακόμη με την έρευνα στο πεδίο της σκηνικής ανθρωπολογίας και το 2011 ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο για την Καλλιτεχνική Έρευνα (iike.de). Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Μουσικού Βραβείου Mauricio Kagel, από το Ινστιτούτο Τεχνών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Μαζί με τον κ. Τσαγκάρη, η 62η Γενική Συνέλευση των Μελών, εξέλεξε τον αρχιτέκτονα, δημοσιογράφο αρχιτεκτονικής, διευθυντή σύνταξης του περιοδικού ARCH+ για την Αρχιτεκτονική και τον Αστισμό και επιμελητή εκθέσεων Αν-Λιν Νγκο στη θέση του αντιπροέδρου της η Ακαδημίας.

Η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ακαδημίας είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί έως και δύο φορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο

Published

on

Από

"Σταυρός του Αγρού" με τον Καρδινάλιο Μονάχου Reinhard Marx και τον Ευαγγελικο Επίσκοπο Βαυαρίας κ. Christian Kopp. Photo credits: Robert Kiderle

Από το 1980 η Βαυαρία δημιουργεί κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη μια Κρατική Έκθεση Κήπου με δενδροφυτείες, πάρκα με αμέτρητες ποικιλίες λουλουδιών, φράκτες, θάμνους, πολυετή φυτά, χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές κ.λπ.

Εφέτος η Κρατική Έκθεση Κήπου με τον τίτλο „Zusammenwachsen“ (Μεγαλώνοντας μαζί) δημιουργήθηκε σε μια έκταση που βρίσκεται μεταξύ των κωμοπόλεων Kircheim και Heimstetten, κοντά στο Μόναχο.

Όπως μας πληροφορεί ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο τίτλος της Έκθεσης έχει συμβολικό χαρακτήρα και θέλει να τονίσει δύο γεγονότα: α) ότι μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο μαζί 800 νεοφυτευμένα δένδρα και περίπου 150.000 νεοφυτευμένοι βολβοί λουλουδιών και β) ότι ενώνονται δύο κωμοπόλεις μεταξύ τους (Kircheim και Heimstetten) και προσφέρουν με την σύνδεσή τους νέες κοινοτικές και κοινωνικές εμπειρίες σε όλες τις γενιές.

Η Κρατική Έκθεση Κήπου χωρίζεται σε 5 διαφορετικές φυσικές περιοχές, τις αποκαλούμενες «πέντε σφαίρες»: «Κήπος», «Άγρια φύση», «Νερό», «Δάσος» και «Λιβάδι».

Με αυτές τις  «πέντε σφαίρες» δημιουργήθηκαν μοναδικές εμπειρίες στη φύση και χώρος για ανακαλύψεις στην ύπαιθρο, ακριβώς στο κατώφλι της πρωτεύουσας του κράτους της Βαυαρίας.

Στον χώρο της «σφαίρας των κήπων» δημιουργήθηκε και ο Ιερός Κήπος (HolyGarten) για εκκλησιαστικές και θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις. Έχουν τοποθετηθεί εκεί οκτώ σύγχρονα έργα τέχνης και έχουν προγραμματιστεί 700 εκκλησιαστικές εκδηλώσεις με το σύνθημα “ανθίζοντας – μεγαλώνοντας – πιστεύοντας μαζί”.

Ο Ιερός Κήπος. Photo credits: Landesgartenausstellung

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο έργα τέχνης που κατέχουν κεντρική θέση στον Ιερό Κήπο:

 α) Εκκλησία και παράδεισος. Στο κέντρο του Ιερού Κήπου έχει σχηματιστεί με πρασινάδα το περίγραμμα μιας παλαιοχριστιανικής Εκκλησίας, βασιλικού ρυθμού. Μια παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία είχε συχνά ένα προαύλιο που περιβαλλόταν από κίονες, τον «παράδεισο»: έναν τόπο εξαγνισμού με μια κρήνη, έναν τόπο ασύλου και έναν κήπο. Στον «παράδεισο» αυτό του Ιερού Κήπου υπάρχουν τοποθετημένα κιβώτια πυρομαχικών σε σχήμα σταυρού όπου έχουν φυτευτεί βότανα, λουλούδια, φρούτα, λαχανικά, ως επίσης και φυτά από εμπόλεμες ζώνες – άνθρωποι από αυτές τις περιοχές εργάζονται στον Ιερό Κήπο -, για να συμβολίσουν την ελπίδα για ειρήνη και την «Επιστροφή στην Εδέμ». Δύο μεγάλες θύρες συνδέουν την „Εκκλησία“ με τον „παράδεισο“. Οι θύρες  είναι διακοσμημένες με λάσπη βάλτου ηλικίας 4.000 ετών που έχει δημιουργηθεί από την αργή αποσύνθεση της βλάστησης. Η πύλη αυτή έχει σκοπό να θέσει το ερώτημα για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους φυσικούς πόρους.

Ο “Παράδεισος”. Photo credits: Apostolos Malamoussis

β) ο Σταυρός του Αγρού (Salva Vida Feldkreuz). Σε περίοπτη θέση στον Ιερό Κήπο έχει στηθεί ο Σταυρός του Αγρούοποίος φέρει το αποτύπωμα του σωσίβιου ενός παιδιού προσφύγων που διασώθηκε στο νησί της Λέσβου και δείχνει τη μοίρα χιλιάδων ανθρώπων που διέφυγαν από τη Μεσόγειο. Το μολύβδινο γλυπτό είναι τοποθετημένο πάνω σε σωληνωτό ατσάλινο σταυρό, όπως χρησιμοποιείται για την πρόσδεση των φέρι μποτ σε προβλήτες. Το γλυπτό αυτό συμβολίζει τη μοίρα ενός ατόμου, τον φόβο και την ελπίδα ενός άγνωστου προσώπου για σωτηρία. Είναι μια υπενθύμιση σε όσους δεν επηρεάζονται από την υποχρέωσή τους να βοηθήσουν και μια υπενθύμιση των θυμάτων της παραμελημένης βοήθειας.

Σημειώνεται ότι η περιγραφή των παραπάνω έργων του Ιερού Κήπου βασίζεται σε κείμενα του επίσημου προγράμματος της Βαυαρικής Κρατικής Έκθεσης Κήπου 2024.

Στις 15 Μαΐου 2024 έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της Κρατικής Έκθεσης Κήπου παρουσία του πρωθυπουργού της Βαυαρίας κ. Dr. Markus Söder και επισήμων εκπροσώπων της βαυαρικής Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εγκαίνια του Ιερού Κήπου με τον Καρδινάλιο Μονάχου Reinhard Marx και τον Ευαγγελικό Επίσκοπο Βαυαρίας κ. Christian Kopp. Photo credits: Dietmar Frey

Ο Σεβ. Καρδινάλιος Μονάχου κ. Reinhard Marx και ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας κ. Christian Kopp τέλεσαν τον αγιασμό των εγκαινίων της έκθεσης, καθώς επίσης και με ιδιαίτερη τελετή τον αγιασμό του Ιερού Κήπου της έκθεσης. Στην τελετή αγιασμού του Ιερού Κήπου παρέστη και ο πρωτοπρεσβύτερος Αποστολος Μαλαμούσης.

Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση και γενικά η υλοποίηση της Κρατικής Έκθεσης Κήπου, κόστισαν σχεδόν 23 εκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 6 Οκτωβρίου 2024.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόστιμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για διαρροή προσωπικών δεδομένων Αποδήμων Ελλήνων

Published

on

Από

Photo credits: geralt / pixabay

Πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για την διαρροή αρχείου προσωπικών δεδομένων αποδήμων.

Η Αρχή, σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι οι διαπιστωθείσες παραβάσεις δεν σχετίζονται με τη διαδικασία διενέργειας της ψηφοφορίας.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Αρχής, αν αναφέρει:

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έλαβε μεγάλο πλήθος καταγγελιών σχετικά με αζήτητη πολιτική επικοινωνία μέσω e-mail που εστάλη την 1/3/2024, με τίτλο «100 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές», από την Ευρωβουλευτή ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Κατόπιν αυτών η Αρχή διερεύνησε αυτεπάγγελτα την υπόθεση, ασκώντας τις εξουσίες έρευνας που διαθέτει άμεσα και ελέγχοντας τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατόπιν σειράς επιτόπιων ελέγχων και λήψης πειστηρίων και στοιχείων στο πλαίσιο του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι αρχείο με προσωπικά δεδομένα του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου 2023, για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, και για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει καμία απολύτως περίπτωση διαβίβασής του σε αποδέκτες εκτός Υπουργείου, διακινήθηκε εκτός του Υπουργείου. Το εν λόγω αρχείο περιείχε, πέραν των γνωστών στοιχείων των εκλογικών καταλόγων, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των εκλογέων εξωτερικού, στοιχεία τα οποία εξαιρούνται από τη χορήγηση στους δικαιούχους αντιτύπων εκλογικών καταλόγων.

Το εν λόγω αρχείο δημιουργήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023 για εσωτερική χρήση στο Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με σκοπό που αφορά την εκλογική διαδικασία. Συμπεραίνεται ότι η διαρροή του συγκεκριμένου αρχείου συνέβη μεταξύ 8 και 23 Ιουνίου 2023, καθώς αποδείχθηκε ότι στις 23 Ιουνίου 2023 το αρχείο διαβιβάστηκε στον τότε Γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο, από αποστολέα του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα η ταυτότητα και η ιδιότητα, προκειμένου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, να το χρησιμοποιήσει για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών.



Στις 20 Ιανουαρίου 2024 το εν λόγω αρχείο εστάλη στην κ. Ασημακοπούλου από τον κ. Θεοδωρόπουλο. Η κ. Ασημακοπούλου στη συνέχεια επεξεργάστηκε το προερχόμενο από το Υπουργείο Εσωτερικών αρχείο με σκοπό την αποστολή e-mail σε όλους τους εκλογείς που περιέχονταν σε αυτό. Το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ. Ασημακοπούλου δεν περιλάμβανε τις απαιτούμενες από το άρθρο 14 ΓΚΠΔ πληροφορίες προς ενημέρωση των αποδεκτών του, ιδίως για την πηγή προέλευσης των προσωπικών τους δεδομένων.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, η διαρροή αρχείου που προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση αποτελεί περιστατικό παραβίασης της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων και άρα παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στο Υπουργείο Εσωτερικών εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων, πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού. Τέλος, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά στην κ. Ασημακοπούλου, η Αρχή διαπίστωσε ότι η συλλογή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και η χρήση τους για την αποστολή μηνύματος πολιτικής επικοινωνίας έγινε κατά παράβαση της βασικής αρχής της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας της επεξεργασίας, καθώς έγινε κατά παράβαση μιας σειράς διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας και επιπλέον δεν θα μπορούσε να είναι ευλόγως αναμενόμενη για τα υποκείμενα των δεδομένων (εκλογείς εξωτερικού).



Η Αρχή επέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 400.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 25, 30, 32 και 33 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή να προβεί σε ενέργειες που αφορούν τη συμμόρφωση των τηρούμενων μέτρων και διαδικασιών με τον ΓΚΠΔ, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Αρχή επισημαίνει ότι οι διαπιστωθείσες παραβάσεις δεν σχετίζονται με τη διαδικασία διενέργειας της ψηφοφορίας.

Η Αρχή επέβαλε στην ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 40.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 6 και 14 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή διαγραφής των εν λόγω δεδομένων.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Θεοδωρόπουλο, η Αρχή ανέβαλε την έκδοση απόφασης, δεδομένου ότι ο τελευταίος μετά την ακρόαση και την υποβολή υπομνημάτων, προσκόμισε ένορκη βεβαίωσή του ως προς τον τρόπο περιέλευσης σε αυτόν των εκλογικών καταλόγων, ως νεότερο κρίσιμο στοιχείο, από το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των εκεί προβαλλόμενων ισχυρισμών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Οι κάλπες των ευρωεκλογών θα στηθούν σε 15 μέρες αλλά οι εκλογείς που θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος εκπνέει σε λίγες ημέρες.

Η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού σε 202.516 εκλογείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε πάνω από 120 χώρες του εξωτερικού σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έως το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαΐου το είχαν παραλάβει πάνω από 194.000, δηλαδή περίπου το 96% των εγγεγραμμένων.

Η ομαλή διεκπεραίωση της δυσκολότερης φάσης του νέου εγχειρήματος γεννά αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς μετά τις ευρωκάλπες θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχουν προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου, μέσω κούριερ, τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια πάνω από 60.000 εκλογέων, που σημαίνει ότι δεν έχουν παραληφθεί τα ψηφοδέλτια από τους 2 στους 3 ψηφοφόρους.

Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00.



Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς του εξωτερικού θα πρέπει να αποστείλουν τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τρίτη 28 Μαΐου, ενώ οι διαμένοντες στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που καταθέσουν τον φάκελο απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί.

Σε αυτή την περίπτωση όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών, αλλά μετά τις 11.00 το πρωί.

Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι ψηφοφόροι της επιστολικής, το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο. Στη μία σελίδα εμφανίζει και τα 31 κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει ή στη διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό».

Στην πίσω σελίδα υπάρχει πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42, που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα. Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν έως τέσσερις υποψηφίους σημειώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων που περιλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό. Στη συνέχεια σε διακριτό πεδίο θα πρέπει να κυκλώσει (ή εναλλακτικά να σημειώσει με «χ» ή με τελεία) τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων υποψηφίων (από 0 έως 4).

Αν ο εκλογέας δεν συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης στο οικείο πεδίο το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξει πάνω από τέσσερις υποψηφίους.



Αντίθετα, άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια:

α. που έχουν επιλεγεί υποψήφιοι αλλά όχι συνδυασμός,

β. που έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός,

γ. που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου,

δ. που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις,

ε. που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και

στ. όσα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.

Τους φακέλους παραλαμβάνει ειδική επιτροπή και αφού τους καταγράψει τους φυλάσσει σε ειδικές κάλπες. Την ημέρα των ευρωεκλογών, οι κάλπες αυτές θα παραδοθούν στις εφορευτικές επιτροπές διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας.

Στις 19:00, που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, οι κάλπες θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσκεψη του Γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ Φ. Φόρτωμα σε Γερμανία και Βέλγιο

Published

on

Από

Ο κ. Φόρτωμας παρέστη στις εκδηλώσεις ομογενειακών ποντιακών συλλόγων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ. Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς

Στο πλαίσιο των επισκέψεων της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς, βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, πραγματοποίησε επισκέψεις στη Στουτγκάρδη, το Ντίσελντορφ και τις Βρυξέλλες, όπου μετέφερε το μήνυμα του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτική σταθερότητα.

Ο Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς συναντήθηκε με κομματικά στελέχη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και με στελέχη της ΝΟΔΕ Στουτγάρδης, όπου τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης δυνάμεων για την επιτυχή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, συνθήκη που διασφαλίζει η σημερινή Κυβέρνηση με συνεχείς πράξεις και πρωτοβουλίες από την πρώτη ημέρα της θητείας της.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς

Ο κ. Φόρτωμας είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU του Κοινοβουλίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης, Manuel Hagel.

Εστίασαν στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και στη σημασία μιας ισχυρής Ευρώπης, όπου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει μια πλατιά παρουσία και θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο, τη διατήρηση της συνοχής και της συνεργατικότητας των κρατών μελών. 

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς

Στη συνέχεια συναντήθηκε με ελληνικής καταγωγής υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στο κρατίδιο, από τους οποίους ζήτησε συνεχή επικοινωνία και μετά τις ευρωεκλογές, με σκοπό την σταθερή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που απασχολούν τους ομογενείς της περιοχής. 

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς

Ο κ. Φόρτωμας παρέστη στις εκδηλώσεις ομογενειακών ποντιακών συλλόγων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που πραγματοποιήθηκαν στη Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ, ενώ κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, παρέστη μαζί με τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής Στέλιο Πέτσα στους εορτασμούς της «Ελληνικής Ημέρας» στο Πάρκο D’ Enghien.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς

Συναντήθηκε επίσης με τον Μητροπολίτη Βελγίου κ.κ. Αθηναγόρα και επισκέφθηκε το Κεστεκίδειο Σχολείο Βρυξελλών.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς
Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς

Οι κ.κ. Φόρτωμας και Πέτσας μίλησαν σε εκδήλωση της  ΝΟΔΕ Βελγίου, όπου υπογράμμισαν την ανάγκη συσπείρωσης και συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Υπογράμμισαν το συνεπή ευρωπαϊκό λόγο  της Νέας Δημοκρατίας από την ημέρα της ίδρυσής της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πριν από 50 χρόνια έως και σήμερα. Αναφέρθηκαν, επίσης, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές οργανώσεις στη σύνδεση των αποδήμων με την Ελλάδα. 

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς

Μετά το τέλος της περιοδείας σε Γερμανία και Βέλγιο  ο Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας,  προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, όλα τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων, με τη δυνατότητα που τους δίνεται μέσω της επιστολικής ψήφου, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και στην επίτευξη των εθνικών στόχων μας για δυνατή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας, Πρόεδρος ΕΜΕ Ελληνισμού της Διασποράς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεματοφύλακας των αρχών και αξιών της Νέας Δημοκρατίας, της Παράταξης που εδώ και 50 χρόνια στέκεται αποφασιστικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας με το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή μας, είναι περήφανοι για τους συμπατριώτες μας που, αν και βρίσκονται μακριά από την Πατρίδα, την κουβαλάνε μέσα τους κάθε στιγμή. Η στήριξη στη Νέα Δημοκρατία είναι αναγκαία και πιο επιτακτική από ποτέ».


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

“Η μπάντα…”: Προβολή ντοκιμαντέρ στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου και ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 105 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, παρουσιάζουν το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη “Η μπάντα…”.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (Mittelstr. 33, 12167 Berlin), ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κ. Ασλανίδη.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ “Η μπάντα …” βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα.

Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που “επιστρατεύτηκε” βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες…

Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος… Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική…



Στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συμμετείχαν τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου, αφού ο ίδιος δεν ζει πια… Επίσης μιλάνε αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής που έχουν συγγενείς – θύματα του Τοπάλ Οσμάν.

Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών.

Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδη.


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 λεπτά ago

Η ΕΕ αναβάλλει την απόφασή της για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ώρα ago

Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη νότια Γερμανία

ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago

Η βρετανική Express ξεχωρίζει τη Σίφνο για το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Το 2023 η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στην Ισπανία

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα ago

Τί έκανε μέχρι σήμερα το KOUZINA 2024 στην Ανατολική Χαλκιδική

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

EE: Διευκρινίσεις για τη στήριξη των αγροτών σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: «Κόψε το κάπνισμα, κέρδισε ζωή»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Βιβλίο επεστράφη σε δανειστική βιβλιοθήκη με καθυστέρηση… 84 ετών!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Europol: Ευρεία παγκόσμια επιχείρηση κατά κακόβουλων λογισμικών

Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV2 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis