ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ερωτήματα της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης για τον καθηγητή Heinz Richter
Ποικίλες αντιδράσεις στην Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και όπου κατοικούν Κρητικοί ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Mannheim Γερμανίας, κ. Heinz Richter.
Ο λόγος είναι πως στο παρελθόν ο ως άνω καθηγητής έχει προκαλέσει σάλο με τις θέσεις του για το ναζισμό αλλά και τον αντισταστιακό αγώνα των Κρητικών στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Για το λόγο αυτό, η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης απέστειλε επιστολή προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης θέτοντας καίρια ερωτήματα. Αναλυτικά η επιστολή:
Μόναχο 8-01-2015
ΠΡΟΣ:
α) Τον Κοσμήτορα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών
κύριο Δημήτρη Μυλωνάκη
β) Την Πρόεδρο Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης
κυρία Ήβη Μαυρομούστακου
Κοινοποίηση:
α) Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριο Ευριπίδη Στεφάνου
β) Δημοσίευση στα ΜΜΕ
Θέμα: «Η αναγόρευση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Mannheim Γερμανίας, κ. Heinz Richter, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης – Θέσεις και προτάσεις της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης»
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμη κυρία Κοσμήτορα,
μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης ΠΟΕ σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή για το αναφερόμενο θέμα.
Ο καθηγητής κ. Heinz Richter, στο βιβλίο του «Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941», που μεταφράζεται «Επιχείρηση Ερμής: η κατάκτηση της νήσου Κρήτης τον Μάιο του 1941», επικρίνει τον αντιστασιακό αγώνα του Κρητικού Λαού ενάντια στον εισβολέα – κατακτητή, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μη έντιμο, βρώμικο και κτηνώδη», ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες». Θεωρούμε ότι με τις θέσεις αυτές ο καθηγητής κ. Heinz Richter μεροληπτεί και δικαιώνει τον ναζισμό και τις πρακτικές του.
Εμείς, οι Κρήτες που κατοικούμε στις χώρες της Ευρώπης, με τα εθνικοτοπικά σωματεία μας και την Ομοσπονδία τους, προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τις αξίες και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Και εκτός εθνικών συνόρων τιμούμε τους ήρωές μας, τους μάρτυρες – θύματα των εκδικητικών θηριωδιών των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής κατά τη Μάχη της Κρήτης, που με τους αγώνες και τη θυσία τους έγραψαν μια από τις σπουδαιότερες σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Κάθε χρόνο, τον μήνα Μάιο, οργανώνουμε εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και την πάνδημη αντίσταση του Κρητικού Λαού. Οι εκδηλώσεις αυτές, και στις πόλεις της Γερμανίας, είναι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και όχι μίσους των άλλοτε εχθρών μας και σήμερα συμμάχων – ευρωπαίων συμπολιτών. Κι αυτό όχι γιατί για τους περισσότερους από μας η Γερμανία είναι έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μας, αλλά γιατί αυτό υπαγορεύει το ήθος του Κρητικού, ένα ήθος που συνοψίζεται στην παραγγελιά της κρητικιάς μάνας προς τα παιδιά της: «…σ’ όλους να ανάψετε κερί, καντήλι και λιβάνι, κι αν έλθουν οι δικολογές των ξένων σκοτωμένων να τους φιλοξενήσετε…», εννοώντας τους συμμάχους, εχθρούς Γερμανούς και τους Ιταλούς. Αυτό είναι το μεγαλείο της Κρήτης και των ανθρώπων της.
Για τους Κρητικούς οι νεκροί δεν είναι πια εχθροί μας, είναι φιλοξενούμενοι της κρητικής γης, για πάντα.
Κύριε Πρόεδρε, Κυρία Κοσμήτορα,
από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η υπόθεση της αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Mannheim Γερμανίας κ. Heinz Richter σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης δεν αφορά μόνο μερικούς καθηγητές και στελέχη του Πανεπιστημίου της Κρήτης, αλλά και όλους του Κρητικούς. Γι΄αυτό θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και να είναι ανοικτό σε διάλογο και ανταλλαγή απόψεων.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε για τα παρακάτω:
α) Να ζητηθεί συγγνώμη από τους Κρήτες όπου γης για τις ανορθόδοξες διαδικασίες και την ελλιπή ενημέρωση, αναφορικά με τις θέσεις του Καθηγητή Heinz Richter κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης και
β) Να επανεξεταστεί η όλη υπόθεση της εν λόγω αναγόρευσης, γιατί προσβάλει τη μνήμη των νεκρών μας και την ιστορία της Κρήτης.
Με εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς
Για το ΔΣ της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης ΠΟΕ
Γιάννης Επιτροπάκης
Πρόεδρος
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

Η ερασιτεχνική „Θεατρική ομάδα 50 και πλέον“ ιδρύθηκε στο Μόναχο τον Μάρτιο 2020 από Ελληνίδες και Έλληνες άνω των 50 ετών, με σκοπό την προβολή κοινωνικών θεμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 2023 η θεατρική ομάδα παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Μόναχο την θεατρική παράσταση „Γαμπρός απ΄ το Ίντερνετ“, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που περιγράφει τις κοινωνικές καταστάσεις που ίσχυαν κάποτε στην ελληνική κοινωνία.
Η ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας, εκπαιδευτικός κ. Εύα Γρίβα, ήθελε από πολύ καιρό, από τότε που ήταν καθηγήτρια στο Λύκειο Μονάχου να παρουσιάσει τα βιώματά που απέκτησε η ίδια στο χωριό Βλάστη της Κοζάνης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην πόλη της Κοζάνης όπου τελείωσε το γυμνάσιο και στα επόμενα χρόνια σπουδών της σε μια θεατρική παράσταση, ως ένα ψυχογράφημα μιας εποχής που σημάδευσε και εν πολλοίς στιγμάτισε τη νεολαία και οδήγησε τελικά και τα βήματα πολλών συμπατριωτών μας στη μετανάστευση.
Για το λόγο αυτό συνέγραψε η ίδια το σενάριο της θεατρικής παράστασης βασισμένη σε εκφάνσεις της ζωής του χωριού της που αντικατοπτρίζουν και την τότε γενικότερη κοινωνική κατάσταση της ελληνικής υπαίθρου.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο σενάριο παρουσίασε τα κορίτσια της επαρχίας που ζούσαν σε ένα κλειστό κοινωνικό περιβάλλον, όπου οι ερωτικές γνωριμίες με αγόρια ήταν ταμπού, οι δυνατότητες παντρειάς ήταν σπάνιες, ο γάμος ήταν συνδεδεμένος με οικονομική προσφορά της νύφης (προίκα), μια πλούσια οικογένεια δεν καταδεχόταν να συμπεθεριάσει με μια φτωχή οικογένεια, πολλές γυναίκες έμειναν γεροντοκόρες και ο μεγαλύτερος αδελφός περίμενε πρώτα να αποκατασταθούν οι αδελφές του και μετά να παντρευτεί και ο ίδιος. Τα κορίτσια της επαρχίας είχαν ως αποκλειστικό σκοπό ζωής τους την εργασία στο σπίτι, τον γάμο και την τεκνογονία.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Με την χρήση του Ίντερνετ κατέστη στο θεατρικό αυτό έργο δυνατή – με τεχνάσματα – η αποκατάσταση τριών αδελφών γυναικών με γαμπρούς που τους γνώριζαν ήδη από τα νεανικά τους χρόνια, ενώ ο μεγάλος αδελφός παρέμεινε τελικά άγαμος, ευελπιστών στην άλλη ζωή να βρει την σύντροφο της ζωής του.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η υπέροχη σκηνοθεσία είναι έργο της Εύας Γρίβα με τη συνδρομή του Κώστα Παπαδόπουλου, ενώ τα λίαν επιτυχημένα σκηνικά είναι έργο της εικαστικού Παρασκευής Βλέτση και του ζωγράφου Στέφανου Στοϊλα. Στην ωραία μουσική πλαισίωση έλαβαν μέρος η Νεφέλη Αραμπατζή, με τη θαυμάσια φωνή της, ο ταλαντούχος μουσικός Πέτρος Βαλής (βιολί) και ο τεχνικός Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Είναι άξιον επαίνου το γεγονός ότι οι 14 ηθοποιοί είναι άνθρωποι της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς Ελλήνων μεταναστών που με τον αυθορμητισμό τους και τις ριζωμένες εμπειρίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον, απέδωσαν θαυμάσια τους ρόλους τους.

με τον Θεόδωρο Σιακαβάρα που παριστάνει τον μεγάλο αδελφό.
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η χρήση εξ ολοκλήρου της κοζανίτικης διαλέκτου, την οποία οι μετανάστες φροντίζουν και δεν ξεχνούν, εκφράζει την ανάγκη σύνδεσης με τις ρίζες τους.
Θερμά συγχαρητήρια στους ηθοποιούς (με αλφαβητική σειρά) Βλέτση Φώτη, Γαϊτάνη Φανή, Γαργούτα Μαρία, Γρίβα Εύα, Δρογγίτη Δημήτριο, Καλλία Κατερίνα, Μαντόλη Ολυμπία, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Reischl Frnz, Σιακαβάρα Θεόδωρο, Τσακμάκη Αθανάσιο, Χαραλαμπίδου Ελένη και Χαραλαμπίδη Χαράλαμπο.

ενώ αυτός έμεινε τελικά ανύπαντρος. (Ηθοποιός: Θεόδωρος Σιακαβάρας).
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο τέλος της παράστασης το πολυπληθές ακροατήριο χειροκρότησε με ενθουσιασμό όλους που συνέβαλλαν στην θεατρική παράσταση, ενώ η κ. Γρίβα ευχαρίστησε θερμά τους Έλληνες χορηγούς, το Συμβούλιο Μετανάστευσης του Δήμου Μονάχου, τον προϊστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου π. Γεώργιο Σιώμο και τον χορηγό επικοινωνίας Δορυφόρο για την μεγάλη υποστήριξή τους.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, ο συνταξιούχος κοινωνικός λειτουργός Δρ. Μυλωνάς, εκπαιδευτικοί ελληνικών σχολείων και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών της Παροικίας Μονάχου.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη στη Βιέννη

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.30, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Schubert του Konzerthaus της Βιέννης, συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη, ο οποίος θα ερμηνεύσει λίντερ του Franz Schubert, εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία.
Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, ενώ στην εκδήλωση θα παραβρεθεί η Ελληνίδα Πρέσβης.
Να σημειωθεί ότι η συναυλία αποτελεί ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά τα λίντερ αυτά θα εκτελεστούν από ορχήστρα.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, μετά την δοξολογία (1.00 μ.μ.), στους χώρους του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βερολίνου (Mittelstr. 33 Steglitz 12167 Berlin).
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μαθητές του Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης και της τάξης Μ10 του Γυμνασίου τίμησαν τα θύματα των Τεμπών

Βουβός πόνος, θλίψη, με δάκρυα στα μάτια και ένα τεράστιο γιατί οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης τέλεσαν το Σάββατο (18/3/2023) στον κατάμεστο Ιερό ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.
Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο Πρόεδρος Χρήστος Χιταρίδης και η αντιπρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Μελίνα Παργανά, μίλησαν μέσα από την καρδιά τους για τον πόνο και τις ανησυχίες των Ελληνόπουλων που ζουν μακριά από την μητέρα Πατρίδα.

«Το δυστύχημα στα Τέμπη μας έχει συγκλονίσει όλους ανεξαιρέτως, μικρούς και μεγάλους, μαθητές, καθηγητές, γονείς και ολόκληρο τον ελληνικό κι όχι μόνο πληθυσμό. Το πένθος και η λύπη για τα θύματα του δυστυχήματος είναι τεράστιο και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ήταν νέοι και παιδιά προσδίδει μία περαιτέρω συγκίνηση.

Εμείς, οι Έλληνες του εξωτερικού, παρά την απόσταση που μας χωρίζει από την πατρίδα, νιώθουμε τον πόνο των συμπατριωτών μας και τους συμπονούμε μεταφέροντας το εθνικό πένθος κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, σε κάθε ελληνική κοινότητα και σπίτι του κόσμου.

Σαν μαθητές θλιβόμαστε για έναν ακόμη λόγο: Όλα αυτά τα χρόνια παραμονής στο εξωτερικό, έχουν συμβάλλει στην δημιουργία ενός ξεχωριστού συναισθήματος για την Ελλάδα, μια ξεχωριστή και απέραντη αγάπη για την πατρίδα, την οποία έχουμε εξιδανικεύσει στο μυαλό μας και επιθυμία όλων μας, ή έστω των περισσοτέρων είναι στο μέλλον να διαμείνουμε στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, ή απλά για διακοπές.

Με αφορμή το δυστύχημα αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η αδυναμία και τα μειονεκτήματά της Ελλάδας, τσαλακώνοντας έτσι αυτή την μαγική εικόνα στο μυαλό μας και πληγώνοντάς μας βαθιά. Το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα βρίσκονταν στη δική μας ηλικία, μας ωθεί να συλλογιστούμε πιο αναλυτικά την σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουμε όπως μπορούμε για μια καλύτερη Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή όμως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε – έστω νοητά – την αγάπη μας και την συμπαράστασή μας στους συγγενείς των θυμάτων και να κρατήσουμε τα θύματα στη μνήμη μας».

Την πρωτοβουλία των μαθητών τίμησαν με την παρουσία τους η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωποι Έθιμοτοπικών Συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Έκλεισε ξαφνικά το αμιγώς ελληνικό σχολείο Κεστεκίδειο στις Βρυξέλλες

Σε αναζήτηση νέας στέγης βρίσκονται από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, οι 159 μαθητές του Κεστεκίδειου σχολείου, του αμιγώς ελληνικού σχολείου Βρυξελλών, που διαθέτει νηπιαγωγείο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε στο ΑΜΠΕ ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το αμιγώς ελληνικό σχολείο, έκλεισε, ως ακατάλληλο για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Την ακαταλληλότητα του κτιρίου έκρινε κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας, που ήλεγξε το κτίριο που στεγάζει το ελληνικό σχολείο στο δήμο Σεν Ζιλ των Βρυξελλών.
Στις 15 Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε σχετικά τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Βρυξελλών και την ίδια κιόλας ημέρα το σχολείο έκλεισε.
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Βρυξελλών και τη Μητρόπολη Βελγίου, αναζητούν νέο κτίριο για να στεγάσει τους μαθητές του ελληνικού σχολείου, το συντομότερο δυνατό.
Μέχρι τότε, οι μαθητές του ελληνικού σχολείου θα συνεχίσουν τα μαθήματα διαδικτυακά.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται από τη δεκαετία του 1970 το ελληνικό σχολείο Βρυξελλών, είναι δωρεά του επιχειρηματία Λεωνίδα Κεστεκίδη, ιδρυτή της γνωστής σοκολατοποιίας “Leonidas”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821 στον Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Ντύσσελντορφ η δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου, παρουσία του Έλληνα Γενικού Προξένου κ. Βασιλείου Κοΐνη.
Σε σχετική ανακοίνωση της Ενορίας παρατίθεται το ακόλουθο απόσπασμα από τη Διακήρυξη του Π. Πατρών Γερμανού προς ξένους Διπλωμάτες: “Ημείς, το Ελληνικόν Έθνος των Χριστιανών, βλέποντες ότι μας καταφρονεί το οθωμανικόν γένος, απεφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν. Και τούτου ένεκα, βαστούμε τα όπλα εις χείρας, ζητούντες τα δικαιώματά μας. Όντες λοιπόν βέβαιοι ότι όλα τα Χριστιανικά Βασίλεια γνωρίζουν τα δίκαιά μας και όχι μόνον δεν θέλουν μας εναντιωθή, αλλά και θέλουν μας συνδράμει, και ότι έχουν εις μνήμην ότι οι ένδοξοι πρόγονοί μας εφάνησαν ποτέ ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα, διά τούτο ειδοποιούμεν και σας παρακαλούμεν να προσπαθήσετε να είμεθα υπό την εύνοιαν και προστασίαν του υμετέρου μεγάλου κράτους. 1821 Μαρτίου 26.”
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως “η ένδοξη ελληνική μας Σημαία θα υψωθεί με τιμή και λεβεντιά από τους σημαιοφόρους των Σχολείων και των ελληνικών μας Σωματείων για να γεμίσει περηφάνεια τις καρδιές μας.
Προτρέπουμε και αναμένουμε εγκαίρως και με επίσημη ενδυμασία τις ορισμένες από τους οικείους φορείς αντιπροσωπείες, προκειμένου να τιμήσουμε και φέτος τις θυσίες των προγόνων μας, Για του Χριστού την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία”.