Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις

Published

on

Τους άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί ο νέος μεταμνημονιακός οδικός χάρτης περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προγραμματικών του δηλώσεων.

Ο κ. Τσίπρας, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεσμεύτηκε ότι θα κάνει πράξη όλες τις προεκλογικές του εξαγγελίες σε ορίζοντα τετραετίας, ακόμη και αυτές που – όπως ο ίδιος αναγνώρισε – είναι δύσκολο να επιτευχθούν, γράφει το protothema.gr.

Το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων που άνοιξε το βράδυ της Κυριακής ο κ. Τσίπρας θα συνεχιστεί σήμερα με τις ομιλίες βουλευτών, αλλά και των υπουργών οι οποίοι θα κληθούν να εξειδικεύσουν τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα εξής νέα μέτρα:

Φορολογικά – ΕΝΦΙΑ – Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Με μια σειρά δεσμεύσεων για δραστικές αλλαγές στο υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς της χώρας αλλά και στο ίδιο το οικονομικό… οικοδόμημα ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα άμεσης επέμβασης.

Πέραν από τις γενικότερες δεσμεύσεις του για εσωτερικούς ελέγχους στα τελωνεία, πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και πετρελαίου και τριγωνικές συναλλαγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναφορά του αφορολόγητο ορίου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός υπέδειξε τις οικονομικές ελίτ και τις ανώτερες τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών ως υπεύθυνους για τη φοροδιαφυγή. Προανήγγειλε ένα σταθερό, αλλά δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα βασιστεί στην ενιαία και προοδευτική κλίμακα.

Το αφορολόγητο όριο θα επανέλθει στα 12.000 ευρώ και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία περιουσιολογίου.

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ το 2015. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2015 ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Προανήγγειλε αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης και ρυθμίσεις 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορία. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάργηση των οφειλών προς το Δημόσιο ως διαρκές αδίκημα.

Αναφέρθηκε στην σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως το 2016, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της διαιτησίας. Επίσης αναφέρθηκε στην εφαρμογή ενός ισχυρού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά τόνισε ότι «δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές και φυσικό πλούτο της χώρας μας. Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Εργασιακά – Κατώτατος μισθός – Συντάξεις
Επτά μέτρα, με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι η αγορά εργασίας βίωνε επί πέντε χρόνια συνθήκες μεσαίωνα, όχι μόνο εξαιτίας των αξιώσεων των δανειστών, αλλά και εξαιτίας των παρεμβολών των εγχώριων δυνάμεων της εργοδοσίας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε:

– Για την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)

– Για την επαναφορά της επεκτασιμότητας (οι όροι των συλλογικών συμβάσεων να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο από αυτές που είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων)

– Για την επαναφορά των τριετιών που είχαν παγώσει με το μνημόνιο

– Για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις (εξετάζεται το μηνιαίο όριο των απολύσεων να μειωθεί στο 2% από 5%)

– Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ΟΜΕΔ (διαιτησία)

Εξήγγειλε επίσης την σταδιακή επαναφορά του κατωτάτου μισθού στα 751 ευρώ (από 586) έως το 2016, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι επιχειρήσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Αποσαφήνισε ότι δεν θα ισχύουν διαχωρισμοί για τους νέους, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές (510 ευρώ μεικτά).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας, το οποίο την ερχόμενη τετραετία θα εξασφαλίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσφέροντας ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας σε βάθος δύο ετών.

Για την κατάρτιση των νέων προγραμμάτων απασχόλησης θα αξιοποιηθούν πόροι από την αναδιάρθρωση των ΕΣΠΑ και από το πακέτο Γιούνκερ.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Στο μέτωπο των συντάξεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, αφήνοντας αιχμές ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι  για το PSI, που διέλυσε τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα ισχύσει το email Χαρδούβελη, που προβλέπει  αύξηση ορίων ηλικίας και ότι δεν θα εφαρμοστεί καμία περικοπή στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Επανέλαβε ακόμη την εξαγγελία για χορήγησης της 13ης σύνταξης τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο «Ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης», το οποίο θα λειτουργήσει ως νέος  «κουμπαράς» για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε πρώτη φάση, το Ταμείο θα αντλήσει ένα μέρος των εσόδων του από τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας (μεταλλεία, ορυχεία, χρυσός κ.ά.).

Σε δεύτερη φάση, στον «κουμπαρά» θα εισέλθουν πόροι από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (μετά το 2023).

«Εμείς αξιοποιούμε το φυσικό πλούτο» είπε χαρακτηριστικά, «δεν τον ξεπουλάμε, για να ξεπληρώσουμε ένα χρέος που δεν ξεπληρώνεται».

Έλεγχοι – λίστα Λαγκάρντ
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενεργοποιείται και επιταχύνεται ο έλεγχος στις λίστες που αφορούν εξαγωγές κεφαλαίων και εμβάσματα στο εξωτερικό (λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν).

Παράλληλα, στις πρωταρχικές κινήσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και ο έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων με κινητοποίηση του Σώματος των Δημοσίων Ελεγκτών, ενώ καταργούνται οι «αντισυνταγματικές», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, διατάξεις που παρέχουν προστασία στις διοικήσεις των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ.

Επανασύσταση ΕΡΤ – αδειοδότηση και δανειοδότηση ΜΜΕ
Με νόμο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή σκοπεύει η νέα κυβέρνηση να επανασυστήσει την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε, το κλείσιμο της οποίας συντελέστηκε και τυπικά στις 11 Ιουλίου του 2013.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επανασύσταση της ΕΡΤ θα γίνει από μηδενική βάση και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση προχωρά σε διαγωνισμό για ανοιχτή αδειοδότηση για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στο σύνολό τους. Όπως ανέφερε, θα ελεγχθεί και ο μηχανισμός σύνδεσης των τραπεζών με τα ΜΜΕ.

Στόχος, όπως είπε, είναι να σταματήσει η διαδικασία αδιαφανών χρηματοδοτήσεων (θαλασσοδάνεια) προς ευνοημένους επιχειρηματίες, όπου περιλαμβάνονται και τα ΜΜΕ.

Τέλος στα βουλευτικά αυτοκίνητα και στα προνόμια βουλευτών
Σαρωτικές αλλαγές με κατάργηση των προκλητικών προνομίων υπουργών και βουλευτών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, επιθυμώντας -όπως είπε- να επιβάλει «νέο ύφος και ήθος στο πολιτικό σκηνικό».

«Προχωράμε στον περιορισμό της σπατάλης και στον περιορισμό των προνομίων υπουργών και βουλευτών» είπε χαρακτηριστικά, για να περιγράψει το στίγμα της νέας πολιτικής, λέγοντας: «Δεν ήρθαμε για να καταλάβουμε την εξουσία και τα προνόμια, αλλά να τα καταργήσουμε και να τα δώσουμε εκεί που πηγάζει η εξουσία. Στο λαό».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μειωθεί θεαματικά ο αριθμός των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων που έχουν υπουργοί και βουλευτές, θα μειωθούν κατά 50% τα πολυτελή υπουργικά αυτοκίνητα, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην BMW αξίας 700.000 ευρώ που είχε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστεί εάν υπάρχουν περιθώρια να καταργηθούν και τα βουλευτικά ΙΧ.

Αναλυτικά, μίλησε για

– Αμεση αποσυμφόρηση των υπουργείων από στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων

– Μείωση στο ήμισυ των 700 αυτοκινήτων που διαθέτουν τα υπουργεία

– Πώληση του ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών

– Στην ίδια κατεύθυνση, είπε, «ζητώ από την πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει το βουλευτικό αυτοκίνητο, γιατί δεν πιστεύω ότι βουλευτές στερούνται οικονομικής δυνατότητας να κινούνται με δικά τους έξοδα».

– Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30%

– Μείωση της φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%

– Το ίδιο και για τους υπουργούς

– Οι αστυνομικοί που θα αποδεσμευτούν θα βγουν στους δρόμους και στις γειτονιές.

Νέα μεταναστευτική πολιτική
Μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρωταρχικός στόχος του νέου Χαρτοφυλακίου, αποτελεί η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

Παιδεία
Άμεσα καταργείται η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων.  Ενώ σε ό, τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια ιδρύματος.

Γερμανικές αποζημιώσεις
Τέλος, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης  τονίζοντας «πως ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο αστεροειδής Δίμορφος, που ήταν το αντικείμενο ενός πειράματος άνευ προηγουμένου, με στόχο να αλλάξει η τροχιά του, μοιάζει με έναν σωρό από συντρίμμια, προερχόμενα από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο, γύρω από τον οποίο κινείται σε τροχιά, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ο Δίμορφος χτυπήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από το κρουστικό διαστημόπλοιο DART της NASA, σε ένα πείραμα που είχε ως στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρχε η δυνατότητα να τροποποιηθεί η τροχιά ενός αστεροειδούς που θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη.

Η επιτυχία της αποστολής αυτής, σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, δεν μπορούσε να μετρηθεί, παρά μόνο διαπιστώνοντας τις συνέπειες που είχε η πρόσκρουση στην τροχιά του Δίμορφου γύρω από τον Δίδυμο.

Στο ζευγάρι αυτό, το πρώτο άστρο, που έχει διάμετρο 160 μέτρα, έκανε μια πλήρη περιφορά γύρω από το μεγαλύτερο (περίπου 800 μέτρα διάμετρος) σχεδόν κάθε 12 ώρες.

Μετά τη σύγκρουση με το DART ο χρόνος αυτός μειώθηκε κατά περισσότερο από μισή ώρα.Η λεπτομέρεια αυτή αποτυπώθηκε σε εικόνες που τράβηξε ο ιταλικός μικροδορυφόρος που συνόδευε την αποστολή DART και από τηλεσκόπια που τον παρακολουθούσαν από τη Γη.

Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα, με επικεφαλής την Σαμπίνα Ραντουκάν, ειδική στα μικρά διαστημικά σώματα στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, τα δεδομένα «υποδηλώνουν ότι ο Δίμορφος είναι ένας σωρός συντριμμιών», όπως αναφέρει στη μελέτη της, στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.

«Με βάση τις προσομοιώσεις, οι μόνες λύσεις που βρίσκουμε λένε ότι αρχικά ο Δίμορφος μάλλον ήταν ένα πολύ εύθραυστο αντικείμενο που προέβαλε ελάχιστη αντίσταση» στην πρόσκρουση με τα 610 κιλά του DART, εξήγησε ο Πατρίκ Μισέλ, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Πιστεύεται πως ήταν τόσο εύθραυστος που με την σύγκρουση, αντί να δημιουργηθεί ένας κρατήρας διαμέτρου καμιά δεκαριά μέτρων, ο αστεροειδής «παραμορφώθηκε εντελώς», πρόσθεσε.

Η χρήση του υποθετικού λόγου γίνεται επειδή οι επιστήμονες για να βεβαιωθούν περιμένουν να φτάσει στον Δίμορφο, το 2026, το διαστημόπλοιο HERA της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που θα εξετάσει τον αστεροειδή με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο Δίμορφος φαίνεται ότι αποτελείται από ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα υλικών με βάση το πυρίτιο, από μικρούς βράχους εκ των οποίων ούτε το 40% δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που τράβηξε το DART πριν από την πρόσκρουσή του.

Η δομή του άστρου, που θα μελετηθεί λεπτομερέστερα από ένα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων του HERA, πιστεύεται ότι είναι πορώδης, κάτι που εξηγεί την τρωτότητά του.Αυτό, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σημαίνει ότι ο Δίμορφος γεννήθηκε και μεγάλωσε χάρη στα συντρίμμια που εκτόξευε ο «μεγάλος αδελφός» του, ο Δίδυμος, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σαν σβούρα – και μοιάζει με σβούρα. Και η ταχύτητά του είναι τέτοια που λόγω της φυγόκεντρου μπορεί να εκτοξεύει στο διάστημα το υλικό του, το οποίο συσσωρεύτηκε για να σχηματίσει τον «μικρό αδελφό».

Ο Πατρίκ Μισέλ θεωρεί ότι τα νέα θα είναι «καλά» αν επιβεβαιωθεί ότι ένας αστεροειδής πυριτίου όπως ο Δίμορφος έχει την ίδια συμπεριφορά όπως εκείνοι με βάση τον άνθρακα (όπως οι Μπένου και Ριούγκου), δηλαδή ότι προβάλλει «ελάχιστη αντίσταση». Θα γνωρίζαμε επομένως ήδη τι θα έπρεπε να κάνουμε αν χρειαζόταν, στο μακρινό μέλλον, να εκτρέψουμε κάποιον για να σώσουμε τη Γη.

Και αυτή είναι σημαντική πρόοδος, δεδομένου ότι τα αντικείμενα αυτά «έχουν μια συμπεριφορά που δεν γνωρίζουμε, δεδομένου ότι το περιβάλλον τους είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Γης», εξήγησε.

Το 2029 ο αστεροειδής Απόφις θα περάσει «κοντά» από τη Γη, σε απόσταση 32.000 χιλιομέτρων, προσφέροντας τη δυνατότητα να μελετηθούν αυτά τα άστρα.

Ετοιμάζεται ήδη μια αποστολή που θα μελετήσει τη συμπεριφορά του αστεροειδούς αυτού κατά το πέρασμά του, χωρίς να χρειαστεί να τον πλησιάσει αφού θα είναι ορατός από τη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Απώλειες έως και δύο εκατομμυρίων ευρώ λόγω της απεργίας στον Πύργο του Άιφελ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έσοδα ενός έως και δύο εκατομμυρίων ευρώ χάθηκαν τις 6 ημέρες που ήταν κλειστός ο Πύργος του Άιφελ λόγω της απεργίας εργαζομένων δυσαρεστημένων με τη διαχείριση του μνημείου, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Sete, η εταιρία εκμετάλλευσης του παρισινού μνημείου.

Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στη Γαλλία και πέντε μήνες πριν από του Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσα (από 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου) σχεδόν εκατό χιλιάδες επισκέπτες (από 15.000 έως και 20.000 ημερησίως), δεν μπόρεσαν να ανεβούν στο δημοφιλές αξιοθέατο λόγω της απεργίας των συνδικάτων CGT και FO.

Η διασυνδικαλιστική επιτροπή έθεσε τέλος στην κινητοποίηση, μια από τις πιο μακροχρόνιες στη σύγχρονη ιστορία της, καθιστώντας δυνατή την επαναλειτουργία του εμβληματικού αξιοθέατου την Κυριακή.

Η Sete “ζήτησε κατ’ επανάληψη συγγνώμη” από τους σχεδόν 100.000 επισκέπτες που απογοητεύθηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τον Πύργο του Άιφελ, στους οποίους θα επιστραφούν τα χρήματά τους “αυτομάτως και πλήρως το συντομότερο δυνατό”.

Η συμφωνία για το τέλος της απεργίας προβλέπει την ένταξη των εργαζομένων στην παρακολούθηση του οικονομικού μοντέλου και των εργασιών του μνημείου, στους κόλπους ενός οργάνου που συνεδριάζει κάθε έξι μήνες.Οι συνεδριάσεις αυτές αναμένεται κυρίως να καταστήσουν δυνατή την παρακολούθηση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ της Sete και του Δήμου του Παρισιού, στο πλαίσιο μιας αντιπροσωπείας δημόσιας υπηρεσίας.

Η τροποποίηση πρέπει να υποβληθεί τον Μάιο στο συμβούλιο του Παρισιού. Προβλέπει αύξηση 20% στα εισιτήρια, επιστροφή σε μια χρηματοοικονομική ισορροπία “από το 2025” και 145 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετες επενδύσεις για εργασίες συντήρησης του μνημείου, κυρίως με τη συνέχιση της 20ης επιχείρησης της βαφής όλου του πύργου, που εγκαινιάστηκε πριν από 135 χρόνια.

Η ισορροπία στα οικονομικά του Πύργου του Άιφελ, ο οποίος το 2023 είχε υψηλότερη επισκεψιμότητα από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid, με 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες, αποδυναμώθηκε κατά σχεδόν 130 εκατομμύρια ευρώ λόγω των απωλειών εσόδων κατά τη διάρκεια της διετίας της υγειονομικής κρίσης (2020 και 2021).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρόσβαση σε ανεξάρτητους προγραμματιστές δίνει η Microsoft

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Microsoft ανακοίνωσε πολυετή συμφωνία με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral ενώ αποκάλυψε και τις νέες ρυθμιστικές οδηγίες ευρύτερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη που η ίδια χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με αυτές, πλέον θα αποκτήσουν πρόσβαση και οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το κεντρικό ζήτημα, η Microsoft πρόσθεσε ότι θέλει να γίνει δημοκρατική αυτή η νέα τεχνολογία μέσω των προτύπων ανοιχτού κώδικα που έχει ο αμερικανικός κολοσσός.

Ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, σημείωσε ότι η εταιρεία θέλει να καταστήσει διαθέσιμα τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας σε άλλες χώρες να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα.Η Microsoft έχει επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά στην OpenAI, την δημουργό του ChatGPT, όμως βρίσκεται υπό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η συμφωνία με την γαλλική Mistral, καθώς θα επιτρέψει την διάδοση των γλωσσικών μοντέλων που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για τα chatbot της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου, η Microsoft δεσμεύτηκε να επενδύσει πολλά δις ευρώ σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 3,2 δις στη Γερμανία και σχεδόν 2 δις στην Ισπανία.

Πηγή: euronews.com

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεβίλλη: Με εισιτήριο η επίσκεψη στη διάσημη πλατεία Plaza de Espana

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι τουρίστες που θα επισκέπτονται την πόλη της Σεβίλης στη νότια Ισπανία ενδέχεται σύντομα να πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο προκειμένου να εξερευνήσουν τη μεγάλη, εντυπωσιακή πλατεία Plaza de Espana, έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των σχεδίων να ελεγχθεί ο όγκος τουριστών που κατακλύζουν τον δημόσιο αυτό ανοικτό χώρο.

«Σχεδιάζουμε να κλείσουμε την Πλάθα δε Εσπάνια και να χρεώνουμε τους τουρίστες προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τη συντήρησή της και να εγγυηθούμε την ασφάλειά της», έγραψε ο δήμαρχος Χοσέ Λουίς Σανθ σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, την οποία συνόδευε από ένα βίντεο, όπου καταγράφονται σκηνές όπως πλακάκια που έχουν ξεκολλήσει, κατεστραμμένες προσόψεις και μικροπωλητές να έχουν καταλάβει γωνιές και σκαλοπάτια.Η Πλάθα δε Εσπάνια αποτελεί τμήμα ενός συγκροτήματος που χτίστηκε το 1969 στο πλαίσιο της Ιβηρο-Αμερικανικής Έκθεσης, με στόχο να αντικατοπτρίζει τον ισπανικό χαρακτήρα στην αρχιτεκτονική της και τις πλακόστρωτες διακοσμήσεις της.

Χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται την πλατεία καθημερινά, με άμαξες ή πεζή.

Ο χώρος μετατράπηκε σε σετ για την ταινία του 1999 «Πόλεμος των Άστρων: Η αόρατη απειλή», ενώ αποτελεί επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της Σεβίλλης, φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και επιδείξεις μόδας.

Αν και ο Σανθ κατέστησε σαφές ότι στους ντόπιους θα εξακολουθεί να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση, πολλοί χρήστες του Χ, μεταξύ άλλων κάτοικοι της Σεβίλλης, σύντομα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το σχέδιο της δημοτικής αρχής.Με περισσότερους από 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο και έναν πληθυσμό 700.000 κατοίκων, η Σεβίλλη είναι η τρίτη πιο δημοφιλής πόλη της Ισπανίας για τους επισκέπτες.

Πολλές πόλεις καταβάλλουν προσπάθειες να βρουν την ισορροπία μεταξύ του τουρισμού που τόσο έχουν ανάγκη και της διατήρησης της ελκυστικότητάς τους στους κατοίκους. Η ιταλική πόλη της Βενετίας θα εισάγει δοκιμαστικά ένα τέλος από τον Απρίλιο προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των εκδρομέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων την Τετάρτη εξαιτίας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η AEGEAN και η Olympic Air εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι όλοι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Στην ενημέρωση διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω αφορούν την ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) για τη συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 και έως ότου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ ενημερώσει για την ακύρωση των πτήσεων.Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην Β κατηγορία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην B κατηγορία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των συμβατικών αυτοκινήτων είναι 37%.

Από το σύνολο των ηλεκτρικών μοντέλων που κυκλοφόρησαν μεταξύ των ετών 2018-2023, τα 40 άνηκαν στις συμπαγείς μικρές κατηγορίες (Α και Β) και τα 66 στην πολυτελή D κατηγορία.

Στην Ευρώπη, το 28% των ηλεκτρικών πωλήσεων ανήκε στην D κατηγορία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των νέων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης ήταν μόλις 13%, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος για τα στοιχεία πωλήσεων του 2023.

Η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 39% (+18.000 ευρώ) από το 2015, ενώ στην Κίνα έχει μειωθεί κατά 53%.

Αυτό οφείλεται στη δυσανάλογη εστίαση των Ευρωπαίων κατασκευαστών στα μεγάλα αυτοκίνητα και τα SUV, τα οποία έχουν υψηλότερη τιμή.

Όλα αυτά όταν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να βρουν τρόπους να ανακόψουν την επέλαση των κινεζικών μοντέλων στην Ευρώπη, αλλά και της προσπάθειάς τους να βγάλουν στην παραγωγή φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατά βάση θα ανήκουν στις μικρές κατηγορίες.Από τα μοντέλα κάτω των 25.000 ευρώ που έχουν προγραμματίσει να βγάλουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην αγορά, μόνο τα 42.000 οχήματα είναι πιθανό να παραχθούν για την ευρωπαϊκή αγορά φέτος, σύμφωνα με την ανάλυση της GlobalData. Ωστόσο, παρά την έλλειψη προσιτών μοντέλων, το μερίδιο αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 2,5%.

Η φορολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, παρά τα όποια άλλα κίνητρα δίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Οι υποδομές είναι ένα άλλο κομμάτι που παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και οι επικείμενες αυτονομίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνουν.

Τον πρώτο λόγο στην Ευρώπη για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης έχουν οι εταιρείες μίσθωσης, όπου μέχρι το 2030 όλοι οι στόλοι αναμένεται να είναι 100% ηλεκτρικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Γαλλία: Απώλειες έως και δύο εκατομμυρίων ευρώ λόγω της απεργίας στον Πύργο του Άιφελ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρόσβαση σε ανεξάρτητους προγραμματιστές δίνει η Microsoft

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Σεβίλλη: Με εισιτήριο η επίσκεψη στη διάσημη πλατεία Plaza de Espana

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων την Τετάρτη εξαιτίας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην Β κατηγορία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Η Καθολική Εκκλησία καλεί τους πολίτες να μην ψηφίζουν την ακροδεξιά

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους για την υγεία τους από τη λάθος χρήση ακουστικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Υψηλό ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

ESET: Τι είναι η εικονική απαγωγή και πώς να μην πέσετε θύμα της

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Copernicus: Ο θερμότερος στα χρονικά ήταν ο φετινός Ιανουάριος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργία στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς προκήρυξε το Ver.di

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: “Εξτρεμιστική” οργάνωση η Νεολαία της AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν 45 γερμανικές εταιρείες

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis