Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Κοτζιάς: “Θέλουμε να συνεργαστούμε”

Published

on

Μετά το πέρας του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε τους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

Ακολουθεί το κείμενο της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Κοτζιά, καθώς και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων :

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Το πρωί, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Κασουλίδη, συζητήσαμε για την κατάσταση στο Λίβανο. Αυτό που όλοι θέλουμε να υπερασπιστούμε είναι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του κράτους αυτού, ο οποίος βρίσκεται σε υποχώρηση υπό την πίεση και των τζιχαντιστών, αλλά και των αντιθέσεων που υπάρχουν στην περιοχή.

Το δεύτερο ζήτημα που εξετάσαμε είναι η Ουκρανία. Στο θέμα αυτό θα εξετάζαμε μόνο την εφαρμογή της απόφασης που υπήρχε για επέκταση της λίστας. Υπήρχε ένας κατάλογος ενενήντα ονομάτων αποσχιστών, τα οποία τελικά κατέληξαν σε δεκαεννέα. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό. Στο κατάλογο περιλαμβάνονται και τα ονόματα πέντε Ρώσων, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονταν οι αρχικοί Υπουργοί. Εμείς, αν και το διαπραγματευτήκαμε μόνοι μας, περάσαμε από τα ενενήντα ονόματα στα πέντε. Επίσης, συμφωνήσαμε να μην υλοποιηθεί αυτή η λίστα, να περιμένουμε τη διαπραγμάτευση της Τετραμερούς – Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία –  προκειμένου να δούμε αν δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή όχι. Δηλαδή, η θέση μας ήταν ότι θα πρέπει να δώσουμε ανάσα για την προώθηση της ειρήνης, να δώσουμε ανάσα στη διαπραγμάτευση. Όπως ξέρετε, αυτή η λίστα είναι από το προηγούμενο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, κατά το οποίο το κύριο πρόβλημα για εμάς ήταν να αποτρέψουμε τις λεγόμενες τομεακές κυρώσεις. Συνεπώς, σήμερα είχαμε μια συνέχεια του συμβιβασμού που επετεύχθη την προηγούμενη φορά.

Το τρίτο ζήτημα αφορά τη Λιβύη, για την οποία ακούστηκαν για άλλη μια φορά οι λέξεις ‘εμπάργκο’ και ‘κυρώσεις’. Εμείς εξηγήσαμε για πολλοστή φορά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει σε κυρώσεις και εμπάργκο, γιατί δεν είναι ελκυστική, ιδιαίτερα για το Νότο της Ευρώπης, αλλά και για τη νεολαία. Λείπουν, το ανέφερα και στη δήλωση κατά την άφιξή μου στη συνεδρίαση, το όραμα, οι αξίες και η κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται σε τέτοιου είδους ανάγκες. Μάλιστα, αναφέραμε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί στην Ουκρανία και στη Λιβύη το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών είναι πυροσβεστικής φύσης προσπαθώντας να αξιολογήσει το ένα ή το άλλο θέμα.

Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για το 14ο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ασχολείται με την Ουκρανία και ανάλογα ζητήματα και κάναμε μια πρόταση σαν Ελλάδα, η οποία έγινε αποδεκτή από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Federica Mogherini.  Η πρόταση ήταν η εξής: Έχουμε, όπως ξέρετε, το Μάρτιο το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνονται τρία θέματα και προτείναμε να προστεθεί ένα τέταρτο, σχετικά με τη σταθεροποίηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να μιλάμε πότε για τη Λιβύη, πότε για τη Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο, χωρίς μια συνολική στρατηγική.

Αυτό περιλαμβάνει δύο στοιχεία, σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη περί εξωτερικής πολιτικής: Το πρώτο είναι ότι η κάθε χώρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα, με διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές, ανάλογα με ποιον έχει προστάτη ή εχθρό στην περιοχή. Αντίθετα, χρειάζεται μια συνεκτική πολιτική που να βοηθήσει στην υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή – από προγράμματα εκπαίδευσης μέχρι προγράμματα κοινωνικών παροχών.

Το τέταρτο θέμα που αντιμετωπίσαμε ήταν η τρομοκρατία. Το κείμενο ήταν βασικά συμφωνημένο. Η δική μας τοποθέτηση αφορούσε ένα ειδικό πρόβλημα, τους χριστιανικούς πληθυσμούς και κοινότητες και την πολιτισμική κληρονομιά που χάνεται στη Μέση Ανατολή. Έχει διαφύγει της προσοχής το ζήτημα αυτό και δεν αφορά μόνο στην ανάγκη προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών ή της προάσπισης της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής που χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές ως μέσο είσπραξης μεγάλων ποσών, αλλά αφορά το κατά πόσο θα επιβιώσει, έστω και στοιχειωδώς, η πολυπολιτισμικότητα και η πολυθρησκευτικότητα στην περιοχή που αναπτύχθηκαν για χιλιετηρίδες, άλλοτε με δυσκολίες, αλλά και με μια αίσθηση ανεκτικότητας ανάμεσα στους πληθυσμούς.

Η τελευταία αναφορά που έγινε, πολύ σύντομη, ήταν σχετικά με την Υεμένη και αφορούσε μια προσπάθεια όσο το δυνατό να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Η εξέταση και του θέματος της Υεμένης επιβεβαιώνει και τη γραμμή που ακολουθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας. Η Ευρώπη πρέπει να δει και τα προβλήματα που έχει στο Νότο. Αν και το ζήτημα των σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα σταθερότητας στην Ευρώπη, το πρόβλημα των κυμάτων τζιχαντισμού και των ανθρώπων που αναζητούν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή και καλύτερες προοπτικές εργασίας και οικονομικής αποκατάστασης, βρίσκεται όχι απλώς στον περίγυρό μας, αλλά διαρκώς περισσότερο εισέρχεται στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρώπης. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί κανείς να το αγνοεί όντας από τη Βόρεια Ευρώπη και μη έχοντας άμεση αίσθηση αυτής της κατάστασης.,

Αυτά ήταν τα θέματα που εξετάσαμε σήμερα, ενώ κατά τη συζήτηση, ο περισσότερος χρόνος καταναλώθηκε για το θέμα της εφαρμογής της απόφασης για την Ουκρανία.  Τα υπόλοιπα ζητήματα εξετάστηκαν πιο γρήγορα. Αύριο, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα μας εκπροσωπήσει η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Πρέσβης, κυρία Α. Παπαδοπούλου, ενώ την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, έρχεται στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός».

Μετά τη εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Κοτζιά, ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση σχετικά με το επικείμενο ταξίδι στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Πριν δέκα μέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Steinmeier μου ζήτησε να συναντηθούμε. Νομίζω ότι τότε κάναμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Είδα δυο φορές τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, τελευταία φορά ήταν την Παρασκευή, όταν είχα συνάντηση και με τον Πρέσβη των ΗΠΑ. Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε για τη συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας, καθώς και για τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων προβλημάτων στην Ευρώπη, όπως το πρόβλημα μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Έχω την αίσθηση ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται πάρα πολύ να βρει τρόπο ώστε να συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της στην Ελλάδα. Θα σας πω ότι και εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ να συμβάλλουμε ως Ελλάδα ώστε να βελτιωθεί η εικόνα μας – όχι να αλλάξουμε τις απόψεις μας, αλλά να βελτιωθεί η εικόνα μας. Στο πλαίσιο αυτό, δίνω σήμερα την πρώτη μου ουσιαστικά συνέντευξη ως Υπουργός Εξωτερικών στο περιοδικό Der Spiegel για τα γνωστά ζητήματα. Πρόκειται για μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας, βελτίωσης της επικοινωνίας και της εικόνας μας, καθώς και την εξέταση των μεγάλων προβλημάτων στην Ευρώπη: Το γνωστό ζήτημα της Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και της τρομοκρατίας – ζητήματα που συζητούμε και στο Συμβούλιο. Γενικά, θέλουμε να είμαστε με τον κ. Steinmeier – όπως και με τους περισσότερους ή και όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών – σε συνεχή επικοινωνία.

Πρέπει να σας πω ότι παρά τον καταιγισμό των επιθέσεων που δέχτηκε αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, η διάθεση για συνεργασία, συζήτηση και αναζήτηση δρόμων στήριξης της Ελλάδας και κατανόησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και της πολιτικής μας συνολικότερα, είναι μεγάλη. Βέβαια, οι Υπουργοί Εξωτερικών επιδιώκουν, λόγω της φύσης της εργασίας τους, περισσότερο τη διαπραγμάτευση και την αλληλοκατανόηση παρά τη χρήση άλλων μέσων. Κάνω μια ακαδημαϊκή παρένθεση. Υπάρχει μια καταπληκτική συζήτηση με τον καθηγητή Graham Allison στο Χάρβαρντ, ο οποίος είχε αναλύσει την κρίση της Κούβας, κάνοντας μια σύγκριση της συμπεριφοράς του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έβλεπε τους πυραύλους που έπρεπε να στείλει για να κατατροπώσουν τον εχθρό. Το Υπουργείο Εξωτερικών έβλεπε διπλωμάτες να διαπραγματεύονται. Κάθε Υπουργείο έχει τη δική του μέθοδο, άρα ίσως εδώ είναι και ένας καλός χώρος όπου μπορεί να συμβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ προσωπικά ως Υπουργός Εξωτερικών, ώστε να ανοίξουμε λίγο το δρόμο και να ανασάνει η χώρα ως προς τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις.

Πρέπει να σας πω ότι ήταν πάρα πολύ καλό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αυστρία. Ήταν εξαιρετικά καλή η συζήτηση. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας έδωσε καλές προοπτικές. Για να μπορέσει να γίνει μια καλή διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε και ορισμένους συμμάχους που να μην επιτρέπουν την απομόνωσή μας. Η πολιτική μας είναι πολιτική συμμαχιών. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις, τις οποίες δεν εξέφραζαν. Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για να τις εκφράσουν και να μπορέσουμε να πείσουμε ορισμένα κράτη και ορισμένους ευρωπαϊκούς θεσμούς να γίνει η διαπραγμάτευση πιο ορθολογική.

Επιτρέψτε μου να ανοίξω μια δεύτερη παρένθεση. Η γενική διαπραγμάτευση που κάνουμε αφορά την πολιτική μας, ότι δε δεχόμαστε να συνεχίσουμε την εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Ο τρόπος που ερμηνεύεται από τα διεθνή έντυπα και ορισμένους, λίγους ευτυχώς, ξένους παράγοντες, είναι ότι δε θέλουμε να πληρώσουμε. Εμείς λέμε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές γιατί είναι καταστροφικές και δεν μπορούμε να τις συνεχίσουμε, ενώ αυτοί δεν λένε στον κόσμο τους ότι οι πολιτικές τους ήταν καταστροφικές, αλλά ότι ήταν καταπληκτικά πετυχημένες και ότι εμείς δεν θέλουμε απλώς να πληρώσουμε. Είμαστε ‘μπαταχτσήδες’ όπως λένε. Νομίζω ότι υπάρχουν κράτη και θεσμοί που έχουν πειστεί και για το δίκαιό μας και για το πραγματικό πρόβλημα».

Σε επόμενη ερώτηση, κατά πόσο ο κατάλογος που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σχέση με την Ουκρανία θα δημοσιοποιηθεί άμεσα, ο ίδιος σημείωσε: «Σχετικά με τον κατάλογο των προσώπων, τη Δευτέρα κι αφού δουν πρώτα τα αποτελέσματα του Μινσκ. Αν τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα, ενδέχεται και άρση της απόφασης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Θα φανεί αν και πως γίνει συζήτηση με την κα Merkel. Έχω την αίσθηση ότι η γερμανική διπλωματία θα ήθελε ο Πρωθυπουργός να έχει σχετική συζήτηση με την κα Merkel, αλλά κι εμείς θα θέλαμε να καταλάβει η Γερμανία ότι δεν είναι η νέα Ρώμη, αλλά μια ισχυρή, ενδιαφέρουσα κι ελπίζουμε φιλική χώρα απέναντι στην Ελλάδα. Στους Γερμανούς έχω πει ότι θεωρούμε τη Γερμανία φιλική χώρα και την πολιτική τους μη φιλική. Δεν έχουμε κάτι ενάντια στη Γερμανία, έχουμε όμως πάρα πολλά ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί απέναντί μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο ενδέχεται συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν έχω υπόψη μου το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Θα το δούμε. Αλλά όπως ξέρετε, στις Συνόδους Κορυφής δε χρειάζεται προγραμματισμός, οι συναντήσεις γίνονται. Αλλά δεν έχω υπόψη μου τέτοιο προγραμματισμό αυτή τη στιγμή».

Σε επόμενη ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα έχει συμμάχους στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται, ο ίδιος απάντησε: «Υπάρχουν σύμμαχοι που δε φαίνονται πάντοτε, όπως είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ των απόψεών μας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα πρακτικά δε δημοσιεύονται, αλλά ένας από αυτούς τους συμμάχους ως προς αυτό το ζήτημα, είναι και η χώρα που βρισκόμαστε».

Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος σκοπεύει να πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδας και κάποιο άλλο ταξίδι, εκτός από αυτό στο Βερολίνο, όπως λ.χ. στη Ρωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Θα επανέλθω στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αυτό είναι σίγουρο. Στο Βερολίνο θα δούμε ποιο άλλο ταξίδι ενδέχεται να κάνω».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι παρά τις επιθέσεις που έγιναν στο πρόσωπό του ως Υπουργού Εξωτερικών, «αυτές οι επιθέσεις δεν επηρεάζουν τη διαπραγματευτική μας τακτική και δεν επηρεάζουν τις απόψεις μας. Νομίζω ότι όλος ο διεθνής παράγοντας έχει πάρει το μήνυμα της ελληνικής Κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής στην ελληνική Βουλή ότι δεν κάνουμε πίσω. Αυτό δεν το λέμε γιατί έχουμε πεισμώσει ή έχουμε θυμώσει με κάποιον, το λέμε γιατί δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τον ελληνικό λαό να υποφέρει περισσότερο. Η διαφορά μας με τον τρόπο που εκφράζεται η πολιτική από ορισμένα κράτη είναι ότι προσπαθούν να από-ηθικοποιήσουν την αποτυχία αυτής της απλοϊκής αριθμητικής. Η αριθμητική δείχνει ότι από το ζήτημα του πολλαπλασιαστή μέχρι την πολιτική των ελλειμμάτων, καταστράφηκε η χώρα, καταστράφηκε ο κοινωνικός ιστός, ο παραγωγικός ιστός και έχουμε τεράστια επίπεδα ανεργίας.

Άκουγα τώρα τη συζήτηση για τις χώρες με μουσουλμανική και αραβική σύνθεση, όπου αναφέρθηκε ότι η ανεργία στους νέους φτάνει το 30% και εξ αυτής της αιτίας γεννιέται η τρομοκρατία, και σκέφτηκα ότι στη χώρα μας έχουμε περάσει και το 50%, αλλά έχουμε μια κουλτούρα διαλόγου, δημοκρατικούς θεσμούς και μια καλή κυβέρνηση σήμερα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα καλό βήμα, δείξαμε ότι η κυβέρνηση έχει έναν αγωνιστικό πραγματισμό κι εκείνοι δείχνουν έναν ρεαλισμό. Αυτό που λέω εγώ πάντα, και ενοχλεί, είναι ότι όταν μας πιέζουν οι ξένοι προκειμένου να έχουν μια καλύτερη τοποθέτηση στη διαπραγμάτευση που αρχίζει, τα έντυπα στην Ελλάδα πανικοβάλλονται. Οι ξένοι κάνουν διαπραγμάτευση. Οι Έλληνες που τα αναμασούν, δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς κάνουν. Διαπραγματεύονται και αυτοί μαζί τους; Πανηγυρίζουν;»

Στη συνέχεια, ο Υπουργός επέκρινε έντονα τη στάση ξένων μέσων ενημέρωσης έναντι της νέας κυβέρνησης, καθώς και έναντι του ιδίου προσωπικά για δήθεν ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία και σημείωσε ότι ο διεθνής Τύπος πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την κατάσταση, σχολιάζοντας σχετικά: «Νομίζω ότι βοηθάει σε αυτό το γεγονός ότι έχουμε μια σοβαρή κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τα ζητήματα με σοβαρότητα».,

Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας: «Σήμερα, ικανοποιήθηκαν δυο σοβαρά αιτήματά μας. Όπως μου υποσχέθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Federica Mogherini, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή. Επίσης, το αίτημα για συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με θέμα τη Μεσόγειο, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, έγινε επίσης αποδεκτό. Δε μένει παρά το Υπουργείο Εξωτερικών να εργαστεί αποτελεσματικά, ώστε να προσφέρουμε καλές ιδέες, προκειμένου να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ».

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τα προβλήματα στην αυτοκίνηση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κάνουν «εκπτώσεις» στην ασφάλεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 2022 ήταν μια εξαιρετικά απαιτητική χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία. Όχι μόνο επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν νέους κανονισμούς για την ασφάλεια και τις εκπομπές ρύπων, αλλά και γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία παρέτεινε την αστάθεια στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων και αύξησε τον χρόνο παράδοσης νέων αυτοκινήτων.

Οι ελλείψεις σε τσιπ ημιαγωγών και πρώτων υλών ανέβασαν παράλληλα το κόστος των οχημάτων, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της αυτοκίνησης κατάσταση.

Αν και τα προβλήματα ήταν πολλά, ο τομέας της ασφάλειας των αυτοκινήτων δεν έκανε εκπτώσεις.

Ο Ανεξάρτητος Οργανισμός Euro NCAP διεξήγαγε τις περισσότερες δοκιμές ασφαλείας, δείχνοντας ότι η ασφάλεια οδηγών και επιβατών βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, παρά τα προβλήματα.

Πέρσι, το Euro NCAP δημοσίευσε συνολικά 73 αξιολογήσεις ασφαλείας, εκ των οποίων οι 67 αφορούσαν ολοκαίνουργια μοντέλα αυτοκινήτων. Από το σύνολο των δοκιμών τα 15 από τα 65 αυτοκίνητα έλαβαν τέσσερα αστέρια (22%), ενώ 50 αυτοκίνητα έλαβαν πέντε αστέρια (78%).

Από το σύνολο των μοντέλων, πλήρως ηλεκτρικά οχήματα ήταν 22, ποσοστό 34% και πέντε στους έξι νικητές του Euro NCAP Best in Class ήταν ηλεκτρικά.

Αυτό δείχνει την τάση των αυτοκινητοβιομηχανιών να επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση. Από την άλλη, πολλοί νέοι παίκτες έχουν εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα επτά μάρκες έκαναν το ντεμπούτο τους στο Euro NCAP. Από αυτές οι έξι προέρχονται από την Κίνα και μάλιστα τα αποτελέσματα που παρουσίασαν ήταν εξαιρετικά, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αυτό ανεβάζει τον ανταγωνισμό, καθώς οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν να αντιμετωπίσουν, πλέον, μοντέλα που παρέχουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας και πολλές φορές είναι πολύ φθηνότερα.

Οι κεντρικοί αερόσακοι για τη μείωση των τραυματισμών σε ατυχήματα σε μακρινή πλευρά είναι ένα από τα νέα στοιχεία ασφαλείας.

Από τα 65 νέα αυτοκίνητα που εξετάστηκαν, τα 47 (72%) είχαν στάνταρ κεντρικούς αερόσακους μπροστινών καθισμάτων. Πέρσι, τα περισσότερα οχήματα που αξιολογήθηκαν από το Euro NCAP (94%), περιελάμβαναν ήδη ένα σύστημα ανίχνευσης της υπνηλίας του οδηγού.

Σε 53 από τις 61 περιπτώσεις αυτό επιτυγχάνεται με παρακολούθηση της εισόδου του τιμονιού ή και της θέσης της λωρίδας, ενώ σε 9 αυτοκίνητα χρησιμοποιείται άμεση παρακολούθηση των ματιών του οδηγού ή συνδυασμός.

Φέτος, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν να δουλέψουν προς το Vision Zero με νέα πρωτόκολλα στις δοκιμές αυτοκινήτων. Θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια ευάλωτων χρηστών του δρόμου.

Όλα αυτά τα στοιχεία από τη μία βοηθούν στην μείωση των ατυχημάτων, όμως από τη άλλη αυξάνουν την τιμή των αυτοκινήτων, καθώς αυτά έχουν συστήματα που στοιχίζουν και επιβαρύνουν το συνολικό κόστος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ συντηρεί και διασώζει μια σπάνια συλλογή χειρογράφων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ

Στον 10ο μ.Χ. αιώνα ανάγεται το παλαιότερο σπάραγμα χειρογράφου που διαθέτει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον 12ο αι. ο πρώτος Κώδικας. Και τα δυο αποτελούν μέρος της συλλογής των χειρογράφων του ΑΠΘ, που σώζονται μέχρι σήμερα.

Λειτουργικά, θεολογικά, ιστορικά, θεατρικά και χειρόγραφα λογοτεχνών, ελληνικά και ξενόγλωσσα, όπως επίσης και ένα ειλητάριο – ένα χειρόγραφο τυλιγμένο γύρω από έναν άξονα, αποτελούν μεταξύ άλλων τη θεματολογία της συλλογής.

Τα περισσότερα από αυτά είναι χαρτώα, αλλά αρκετά είναι επίσης και τα περγαμηνά. Στον κατάλογο του Λίνου Πολίτη αναφέρονται 113 χειρόγραφα, αλλά ο εντοπισμός νεοτέρων μετά τη δημοσίευση του Καταλόγου ανεβάζει σημαντικά πλέον αυτόν τον αριθμό.

«Για παράδειγμα το χειρόγραφο 95 έχει μέσα τριάντα δύο διαφορετικά σπαράγματα (σ.σ. μεμονωμένα φύλλα από κώδικες διαφορετικών χειρογράφων). Το χειρόγραφο 94 έχει μέσα οκτώ και το χειρόγραφο 99 έχει μέσα δύο. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν στη Συλλογή 183 τεκμήρια αλλά συνεχώς εντοπίζουμε νέα χειρόγραφα και ο αριθμός αυτός ήδη έχει ξεπεράσει τα 350. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει το νούμερο, γιατί η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Αντώνης Χατζηχρήστος, από το Γραφείο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ έχει διαμορφώσει ειδικό χώρο μελέτης των χειρογράφων αυτών στο επιστημονικό της αναγνωστήριο, ο οποίος έχει ηχομόνωση, ειδικά εργαλεία παλαιογραφικής έρευνας, όπως βαριδιακές αλυσίδες, λάμες αλλαγής φύλλων, ειδικά μαξιλάρια, καθώς και ειδικά αναλόγια, στα οποία εναποτίθενται τα τεκμήρια, όταν χρειαστεί να τα μελετήσει ένας ερευνητής.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας
της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ

Σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες διαφορετικών αντικειμένων, με σκοπό να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις απαιτήσεις που έχει η επιστημονική κοινότητα ως προς αυτό το θέμα, έτσι ώστε η Βιβλιοθήκη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.

«Ήδη έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς από αυτούς τους επιστήμονες, ενώ σε διεθνές επίπεδο, ήδη έχουν γίνει διαμοιράσεις του υλικού, όπως για παράδειγμα στο σεμινάριο που πραγματοποίησε ο συντηρητής της Συλλογής μας κ. Μπουδαλής εκ μέρους του Ιδρύματος Αγίας Αικατερίνης του Σινά στο Λονδίνο μέσω ΖΟΟΜ, στο οποίο και προέβαλε τα χειρόγραφά μας σε συναδέλφους του από τη Σιγκαπούρη μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επίσης έχουμε επιστημονική επαφή με βιβλιοθήκες, όπως η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού και η Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη στο Μιλάνο. Τις συνεργασίες αυτές προσπαθούμε να τις επεκτείνουμε», τόνισε ο κ. Χατζηχρήστος.

Τα χειρόγραφα της συλλογής του ΑΠΘ είναι ιστορικά αντικείμενα, που έχουν καθαρά επιστημονική χρήση, καθώς το σύνολο των κειμένων που περιέχουν πολλές φορές δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Συντήρηση χειρόγραφων που υπέστησαν φθορές

Το 2007 η διοίκηση του ΑΠΘ μπήκε στη διαδικασία να συντηρήσει τα χειρόγραφα της συλλογής της Κεντρικής του Βιβλιοθήκης. Κάποια από αυτά ήταν σε καλή κατάσταση και επομένως ήθελαν ελάχιστη εργασία, υπήρχαν όμως χειρόγραφα που ήταν σε μέτρια κατάσταση, αλλά και κάποια των οποίων η κατάσταση ήταν κακή.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας
της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ

«Αν θα ήθελε κανείς να συμπυκνώσει τους λόγους για τους οποίους ένα χειρόγραφο φτάνει σε μία κατάσταση που θέλει συντήρηση, αυτό θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας τη λέξη απώλεια. Απώλεια του υποστρώματος γραφής – δηλαδή των φύλλων ή τμημάτων τους, που έχουν αποκοπεί ή έχουν χαθεί από άλλους παράγοντες, όπως η έντονη ανάπτυξη μυκήτων, φθορά από τρωκτικά αλλά και έντομα», επεσήμανε ο συντηρητής έργων τέχνης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Γιώργος Μπουδαλής, ο οποίος ήταν ένας από τους έξι συντηρητές, που μετά από ανοιχτούς διαγωνισμούς ανέλαβαν αυτό το έργο.

Η συντήρηση έγινε σε περίπου εκατό χειρόγραφα, με βάση τα σύγχρονα πρότυπα. «Προσπαθούμε – στο μέτρο του δυνατού, να προσθέτουμε όσο λιγότερα πράγματα γίνεται πάνω σε ένα χειρόγραφο, γιατί η εμπειρία μας έδειξε ότι πολλά από τα υλικά με τα οποία θεωρούμε ότι φτιάξαμε ένα χειρόγραφο και το σώσαμε σε βάθος χρόνου, δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα. Για παράδειγμα υπάρχουν οι ανθρωπογενείς φθορές, μία εκ των οποίων είναι η επέμβαση με σεϊλοτέιπ, το οποίο με τον καιρό οξειδώνεται και περνάει η κόλλα μέσα στο χαρτί», τόνισε ο κ. Μπουδαλής.

Συντήρηση χειρογράφων με… σημειώματα από τους προηγούμενους

Η συντήρηση των χειρόγραφων, σύμφωνα με τον κ. Μπουδαλή, είναι τόσο παλιά δουλειά όσο και τα ίδια τα χειρόγραφα.

«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει και προσωπικά με γοητεύει, είναι ένα χειρόγραφο σε μία περγαμηνή που έχει ένα σκίσιμο και κάποιος προσπάθησε – με μεγάλη αποτελεσματικότητα, να το συγκρατήσει με μία λεπτή κλωστή και έναν κόμπο. Θα μπορούσε να παραλληλιστεί με μία επέμβαση, όπως κάνουμε με το ράψιμο σε ένα ανθρώπινο τραύμα. Η σύγκριση δεν είναι τυχαία. Η περγαμηνή είναι κι αυτή ένα δέρμα, όχι βέβαια ζωντανό όπως το ανθρώπινο, αλλά ας μην ξεχνάμε τη συνάφεια που έχουν τα βιβλία και οι άνθρωποι σε γλωσσικό μεταφορικό επίπεδο, αφού δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για …σώμα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ
Άλλου είδους επεμβάσεις συντήρησης χειρόγραφων από τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή εποχή, ήταν με συμπλήρωμα χαρτιού ή περγαμηνής που χρησιμοποιούνταν για να καλύψει και να διορθώσει απώλειες στο υπόστρωμα.

«Τα παλιά βιβλία που δεν μπορούσαν πια να χρησιμοποιηθούν, τα … ανακύκλωναν με έναν τρόπο, χρησιμοποιώντας τα φύλλα τους για να …μπαλώσουν άλλα έγγραφα. Οπότε έπαιρναν ένα κομμάτι τους και με κόλλες της εποχής το κολλούσαν, είτε στο σώμα του βιβλίου (στα φύλλα) και πολύ πιο συχνά στις ράχες, σημείο το οποίο, μαζί με τα περιθώρια, υφίσταται τη μεγαλύτερη φθορά», είπε ο κ. Μπουδαλής. «Μάλιστα, οπουδήποτε υπάρχει απώλεια του κειμένου, είτε γιατί έχει χαθεί είτε γιατί καλύπτεται με μία συμπλήρωση, πάντοτε συμπλήρωναν και το κείμενο που έχει χαθεί κι αυτό γινόταν για να συνεχίσει να χρησιμοποιείται και να υφίσταται ως χρηστικό αντικείμενο», εξήγησε.

Πολύτιμη γνώση στους συντηρητές έχουν προσφέρει τα σημειώματα που βρέθηκαν από …συναδέλφους τους των προηγούμενων αιώνων.

«Ένα παράθυρο στο παρελθόν μας ανοίγουν τα σημειώματα που γράφουν “είμαι ο τάδε και προσπάθησα να συντηρήσω αυτό το βιβλίο, το οποίο ήταν πολύ χαλασμένο και προσπάθησαν να το συντηρήσουν κι άλλοι πριν από μένα και δεν τα κατάφεραν”. Όλο αυτό δίνει την ανθρώπινη διάσταση πίσω από την εργασία και έχουν μεγάλη αξία για εμάς τους συντηρητές. Μάλιστα, στο Σινά για παράδειγμα, το πρώτο μισό του 17ου αιώνα υπήρχε μία συστηματική καμπάνια συντήρησης βιβλίων, σε πολλά από τα οποία υπήρχαν σημειώματα και στην περίπτωση που δεν άφηνε σημείωμα ο ίδιος ο συντηρητής, το έκανε ο ηγούμενος του μοναστηριού κι αυτό δείχνει ότι εκτιμούσε τον κόπο του ανθρώπου που το έκανε», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέταρτη η Ελλάδα σε καταστροφικές πλημμύρες στην Αν. Μεσόγειο, την περίοδο 1882-2021

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα τελευταία χρόνια, δεδομένων των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών πλημμυρών τόσο στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία Ιούλιος 2021 – 220 νεκροί) όσο και στη χώρα μας (πλημμύρα Μάνδρας Νοέμβριος 2017 – 25 νεκροί), οι επιστήμονες αναρωτιούνται πόσο πιθανό είναι να συμβεί ξανά στο μέλλον ένα ακραίο πλημμυρικό γεγονός.

Η εκτίμηση που προκύπτει από μια νέα ελληνική μελέτη είναι ότι, με βάση τη διαχρονική τάση, όσο περνάνε τα χρόνια, τέτοια περιστατικά πιθανώς θα είναι συχνότερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τα τελευταία 140 χρόνια η Ελλάδα είναι τέταρτη σε σοβαρές και φονικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο με 12 συμβάντα, πίσω από την Ιταλία (51), την Τουρκία (35) και την Αίγυπτο (14).

Γενικότερα πάντως στα Βαλκάνια συμβαίνουν σπανιότερα σοβαρές πλημμύρες σε σχέση με την Ιταλία και την Τουρκία.

Η έρευνα, που αφορά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Water από τους Δρα Μιχάλη Διακάκη (συνεργάτη ερευνητή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ), Δρα Κατερίνα Παπαγιαννάκη (Ειδική Λειτουργική Επιστήμονα στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) και Μελέτη Φούσκαρη (μεταπτυχιακό φοιτητή στο ΕΚΠΑ-Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρά τις προόδους στην τεχνολογία και στη διαχείριση του κινδύνου, καταστροφικές πλημμύρες με πολλά ανθρώπινα θύματα συμβαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό διεθνώς, ενώ η Νότια Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων 140 ετών, εντοπίζοντας στο διάστημα 14 δεκαετιών (1882-2021) συνολικά 132 γεγονότα που προκάλεσαν από 10 έως και 598 θανάτους σε 13 χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Λιβύη).

Διαχρονική εξέλιξη των πλημμυρών στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την περίοδο 1882-2021.
Πηγή φωτογραφίας: Ερευνητές Δρ. Μ. Διακάκης, Δρ. Κ. Παπαγιαννάκη, Μ. Φούσκαρης

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πλημμύρες με πολλά θύματα δεν είναι ασυνήθιστες στην περιοχή και εμφανίζονται με την παρακάτω συχνότητα:

– Μία φορά ανά ενάμισι έτος συμβάντα με πάνω από 10 θανάτους,

– Μία φορά ανά σχεδόν τρία έτη συμβάντα με πάνω από 22 θανάτους,

– Μία φορά ανά εννέα έτη πλημμύρες με περισσότερους από 82 θανάτους.

Ειδικότερα στη χώρα μας και στα Βαλκάνια, πλημμύρες με περισσότερους από 10 θανάτους εμφανίζονται μία φορά στα 6,5 χρόνια (5% πιθανότητα ανά ένα τυχαίο έτος), ενώ πλημμύρες με περισσότερους από 22 θανάτους εμφανίζονται με συχνότητα μία φορά στα 12 χρόνια.

Η πλειονότητα των πλημμυρών στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες συμβαίνει μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου (αλλά και το καλοκαίρι), ενώ στις νοτιότερες χώρες κυρίως μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα η μελέτη διαπίστωσε μια σημαντική διαχρονική αύξηση στα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα με πολλά θύματα. Ειδικότερα, τα ακραία γεγονότα πλημμυρών με πάνω από 10 θύματα που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά την περίοδο 1987-2021, είναι σχεδόν διπλάσια από την περίοδο 1952-1986 και σχεδόν τριπλάσια από την περίοδο 1917-1951.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας», σύμφωνα με τους ερευνητές, «δείχνουν ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει μια σημαντική έξαρση ακραίων πλημμυρών με πολυάριθμα θύματα και εκτεταμένες επιπτώσεις στις υποδομές, στις περιουσίες και στην κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα».

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Διακάκης, «τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού από την πολιτεία για την πρόληψη και την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των έντονων φαινομένων, καθώς και της έγκαιρης και συστηματικής ενημέρωσης των πολιτών για τους καιρικούς κινδύνους και τα μέτρα αυτοπροστασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ώρα είναι στη Σελήνη; Κανείς δεν ξέρει, ακόμη, αλλά όλοι το ψάχνουν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Καθώς ολοένα περισσότερες διαστημικές αποστολές από ολοένα περισσότερες χώρες σπεύδουν στη Σελήνη και την επόμενη δεκαετία αναμένεται συνωστισμός σκαφών και ρομποτικών ρόβερ στον δορυφόρο της Γης, ενώ σχεδιάζονται και οι πρώτες μόνιμες σεληνιακές βάσεις, ανακύπτει ένα βασικό ερώτημα: Τι ώρα είναι στο φεγγάρι;

Στο παραπάνω ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση, για την ώρα, αλλά όλοι έχουν αρχίσει να την ψάχνουν, επειγόντως.

Σήμερα η Σελήνη δεν έχει ανεξάρτητη ώρα. Κάθε σεληνιακή αποστολή χρησιμοποιεί τη δική της ώρα, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, και αυτή η ώρα σχετίζεται με τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) που έχει πλέον αντικαταστήσει την ώρα Γκρίνουιτς (GMT).

Όμως, σύμφωνα με το «Nature», αυτή η μέθοδος δεν είναι πολύ ακριβής και τα διαστημικά σκάφη που φτάνουν στο φεγγάρι δεν έχουν συγχρονισμένο χρόνο μεταξύ τους.

Το πρόβλημα συγχρονισμού θα γίνει μεγαλύτερο όταν δεν θα υπάρχουν πια στη Σελήνη μόνο λίγες ανεξάρτητες αποστολές, αλλά πολλές συνεργαζόμενες.

Επίσης, οι διαστημικές υπηρεσίες θα θέλουν να χρησιμοποιούν τη δορυφορική πλοήγηση που απαιτεί πολύ ακριβή χρόνο.

Δεν είναι προφανές ποια μορφή μπορεί να έχει ένας συντονισμένος σεληνιακός χρόνος. Τα ρολόγια στη Γη και στη Σελήνη χτυπούν με διαφορετικές ταχύτητες λόγω των διαφορετικών βαρυτικών πεδίων ανάμεσα στα δύο ουράνια σώματα.

Ένας μελλοντικός επίσημος σεληνιακός χρόνος μπορεί να βασίζεται σε ένα σύστημα που θα συγχρονίζεται με τον γήινο χρόνο UTC ή μπορεί να είναι ανεξάρτητος από τον χρόνο στη Γη.

Οι εκπρόσωποι των διαστημικών υπηρεσιών και των επιστημονικών φορέων έκαναν την πρώτη σχετική διεθνή συνάντησή τους για ανταλλαγή απόψεων τον Νοέμβριο του 2022 στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Ολλανδία.

Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει γρήγορα να ληφθούν αποφάσεις. Όπως δήλωσε η Πατρίτσια Ταβέλα, επικεφαλής του Τμήματος για τον Χρόνο στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στις Σέβρες της Γαλλίας, εάν δεν υιοθετηθεί ένας επίσημος σεληνιακός χρόνος, οι διαστημικές υπηρεσίες και οι ιδιωτικές αεροδιαστημικές εταιρείες θα βρουν και θα επιβάλουν δικές τους λύσεις.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

GPS και στο φεγγάρι

Η πιο άμεση ανάγκη για σεληνιακό χρόνο προέρχεται από τα σχέδια δημιουργίας ενός δορυφορικού συστήματος πλοήγησης για το φεγγάρι (GNSS), παρόμοιου με το GPS στη Γη, το οποίο προγραμματίζεται περίπου για το 2030.

Η ESA ενέκρινε το πρόγραμμα σεληνιακής δορυφορικής πλοήγησης Moonlight και η NASA αναπτύσσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το Lunar and Communications Relay and Navigation Systems.

Μέχρι σήμερα οι αποστολές στη Σελήνη βρίσκουν το γεωγραφικό στίγμα τους χρησιμοποιώντας ραδιοσήματα σταλμένα από μεγάλες κεραίες στη Γη. Όμως, στο μέλλον, με την αύξηση των αποστολών, η πλοήγηση θα γίνεται δορυφορικά.

Η αρχή θα γίνει το 2024, όταν ESA και NASA θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν θέσεις στο φεγγάρι χρησιμοποιώντας αχνά σήματα δορυφορικής πλοήγησης από τη Γη.

Σε επόμενο στάδιο, θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη δορυφόροι (ο καθένας με το δικό του ατομικό ρολόι υψίστης ακριβείας) για να υλοποιηθεί το GNSS, δηλαδή το σεληνιακό GPS.

Για αρχή, η ESA σχεδιάζει τέσσερις δορυφόρους Moonlight που θα καλύψουν την πλοήγηση στον νότιο πόλο του φεγγαριού όπου υπάρχει πολύ νερό και αποτελεί σημαντικό στόχο εξερεύνησης.

Ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν οι αστροναύτες θα χρησιμοποιούν τον ίδιο συντονισμένο σεληνιακό χρόνο παντού στο φεγγάρι ή αν θα υπάρχουν ζώνες ώρας όπως και στη Γη.

Όχι αμελητέο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ορισμός του σεληνιακού χρόνου από τους μετρολόγους. Σύμφωνα με την ειδική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, τα ρολόγια «τρέχουν» πιο αργά στα ισχυρότερα βαρυτικά πεδία (π.χ. της Γης), σε σχέση με τα πιο αδύναμα (π.χ. της Σελήνης).

Συνεπώς, για έναν παρατηρητή στη Γη, ένα ρολόι στο φεγγάρι θα χτυπάει πιο γρήγορα.

Το κεντρικό δίλημμα είναι αν ο σεληνιακός χρόνος θα βασίζεται στον γήινο χρόνο (UTC) ή αν θα είναι ανεξάρτητος. Στη δεύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν χαθεί η σύνδεση με τη Γη, τα ρολόγια στη Σελήνη θα συμφωνούν μεταξύ τους και θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την ασφαλή πλοήγηση και επικοινωνία.

Αν προτιμηθεί η λύση του ανεξάρτητου χρόνου, θα αποτελέσει πρότυπο και για πιο μακρινούς πλανήτες, όταν κάποτε φθάσουν εκεί οι άνθρωποι, οπότε θα χρειαστούν π.χ. αρειανό χρόνο. Ο συντονισμός του χρόνου του Άρη με τον γήινο χρόνο UTC θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από ό,τι ο συντονισμός του σεληνιακού με τον γήινο.

Ο καθορισμός του χρόνου μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις μέρες στη Σελήνη, που μπορεί να ορισθούν διαφορετικά από ό,τι στη Γη. Εξάλλου, παράλληλα με την ώρα στο φεγγάρι, προς ανάπτυξη είναι και ένα ενιαίο σεληνιακό διαδίκτυο, ως πρώτο βήμα για ένα… Ίντερνετ σε επίπεδο ηλιακού συστήματος.

Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθαρή ενέργεια από το χιόνι θέλει να παράξει μια πόλη στην Ιαπωνία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο παράκτιος νομός Αομόρι στην Ιαπωνία, που βρίσκεται στην άκρη του κύριου νησιού της χώρας, είναι γνωστός για τα μήλα του και για τον τεράστιο όγκο χιονιού που δέχεται κάθε χρόνο με ορισμένους να θεωρούν την περιοχή ως «το πιο χιονισμένο μέρος στη Γη».

Αυτή η κατάσταση έχει βέβαια και οικονομικό αποτύπωμα καθώς η κυβέρνηση δαπανά 5,9 δισεκατομμύρια Γιεν (περίπου 46 εκατομμύρια Δολάρια) για την απομάκρυνση του χιονιού από τα σπίτια, τα κτίρια και τους δρόμους της ομώνυμης τοπικής πρωτεύουσας, αναφέρει το Designtaxi.

Και πού καταλήγει όλος αυτό ο όγκος χιονιού; Πετιέται στη θάλασσα.

Μπορεί να ακούγεται μια καλή και μάλλον οικολογική λύση, αλλά με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται απίστευτη ποσότητα πόρων και χρημάτων.

Μια ομάδα της νεοφυούς επιχείρησης πληροφορικής Forte, που έχει έδρα το Αομόρι, και του Πανεπιστημίου Ηλεκτροεπικοινωνιών (UEC) στο Τόκιο έψαξε να βρει μια πιο βιώσιμη διαχείριση του χιονιού.

Στην πρότασή τους, όπως αναφέρουν οι Japan Times, οι ερευνητές πρότειναν ότι το χιόνι αναμεμειγμένο με αέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία κατά την οποία αλληλεπιδρά ο κρύος αέρας μιας χιονοθύελλας με τον πιο ζεστό ατμοσφαιρικό αέρα χρησιμοποιώντας μια τουρμπίνα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα λειτουργεί το σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική πηγή από την ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, ένα μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν εκτεταμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης χιονιού. Επίσης, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διατηρηθεί μια σταθερή ροή θερμού αέρα σε ένα ψυχρό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, μια πλήρης δοκιμή της εν λόγω πρότασης θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Αν τα αποτελέσματα είναι αξιόλογα τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εφαρμοστεί αυτή η πρακτική και αλλού.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκαν το 2021 τα απομιμητικά προϊόντα που δεσμεύτηκαν στην ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι συνηθέστερες κατηγορίες δεσμευμένων απομιμητικών προϊόντων ως προς τον αριθμό τους σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν, το 2021, τα υλικά συσκευασίας, τα τσιγάρα, οι ετικέτες, οι κάρτες και τα αυτοκόλλητα, τα είδη ένδυσης και τα παιχνίδια ενώ, όσον αφορά στην εκτιμώμενη αξία των ειδών, πρώτα στην κατάταξη ήταν τα είδη ένδυσης, ακολουθούμενα από τα ρολόγια χειρός, τις συσκευές ήχου/βίντεο, τα κλωστοϋφαντουργικά είδη και τα μη αθλητικά υποδήματα.

Σύμφωνα με την μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική του σελίδα, ο ετήσιος αριθμός δεσμεύσεων εμπορευμάτων που πραγματοποίησαν οι τελωνειακές αρχές στα σύνορα της ΕΕ, επειδή θεώρησαν ότι παραβίαζαν κάποιο δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ), αυξήθηκαν ελαφρώς το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (από περίπου 70.000 το 2020 σε περίπου 75.000 το 2021).

Ο αριθμός των διαδικασιών που κινήθηκαν αυξήθηκε επίσης από περίπου 102.000 το 2020 σε περίπου 124.000 το 2021 ενώ εντονότερη εξέλιξη παρατηρεί κανείς όσον αφορά τον αριθμό των αντικειμένων που δεσμεύτηκαν (από περίπου 27 εκατομμύρια το 2020 σε περίπου 42 εκατομμύρια το 2021), ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019 πριν από την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, η εκτιμώμενη αξία των δεσμευμένων αντικειμένων σημείωσε μέτρια μόνο αύξηση (από περίπου 778 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 806 εκατομμύρια ευρώ).

Η μικρή αύξηση της εκτιμώμενης αξίας των δεσμευμένων αγαθών το 2021 οφείλεται αφενός στην αλλαγή της σύνθεσης του «καλαθιού» των δεσμευμένων προϊόντων, το οποίο περιλάμβανε φθηνότερα είδη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και, αφετέρου, στη μείωση της εκτιμώμενης τιμής μονάδας ορισμένων κατηγοριών δεσμευθέντων προϊόντων (κάτι που αφορούσε τόσο την πλειοψηφία των αντικειμένων όσο και τα ακριβότερα αντικείμενα).

Αυτό, όπως σημειώνεται, συνέβη παρά την τεράστια αύξηση του αριθμού των αντικειμένων που δεσμεύτηκαν το συγκεκριμένο έτος, το οποίο ήταν το δεύτερο έτος της πανδημίας COVID-19.

Όλες αυτές οι αυξήσεις αναφέρθηκαν παρά την έλλειψη υποβολής στοιχείων για τις δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ελληνικά σύνορα.

Όσον αφορά στον αριθμό των διαδικασιών, οι υποκατηγορίες προϊόντων που εμφανίζονται συχνότερα ήταν συνήθη καταναλωτικά προϊόντα (είδη ένδυσης και υπόδησης, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών και των μη αθλητικών υποδημάτων) και προϊόντα πολυτελείας (τσάντες, πορτοφόλια, αρώματα, καλλυντικά και ρολόγια χειρός).

Σχετικά με τον αριθμό των αντικειμένων που δεσμεύτηκαν, τις πέντε πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι υποκατηγορίες στις οποίες τα είδη ανά τεμάχιο είναι συνήθως μικρότερα σε μέγεθος και αξία, η δε μεταφορά τους γίνεται κυρίως σε μεγάλα φορτία με εμπορευματοκιβώτια (υλικά συσκευασίας, άλλα εμπορεύματα, εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων, παιχνίδια και άλλα είδη περιποίησης σώματος).

Για την εκτιμώμενη αξία των προϊόντων που δεσμεύτηκαν αναφέρεται ότι, τις πρώτες θέσεις, κατέλαβαν με διαφορά τα προϊόντα πολυτελείας, των οποίων το αντίστοιχο αυθεντικό προϊόν είχε υψηλή μοναδιαία εγχώρια τιμή λιανικής (κυρίως λόγω των σχετικών εμπορικών επωνυμιών), όπως ρολόγια χειρός, είδη ένδυσης, τσάντες, πορτοφόλια και κοσμήματα.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ένα ασυνήθιστο προϊόν (τα εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων), λόγω του μεγάλου αριθμού κατασχεθέντων αντικειμένων στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

Όσον αφορά την προέλευση των εισερχομένων στην ΕΕ ειδών που παραβιάζουν ΔΔΙ, από τις ποσότητές τους προκύπτει ότι η Κίνα, η Τουρκία και το Χονγκ Κονγκ διατηρούν σταθερά τα πρωτεία ως χώρες προέλευσης με την Κίνα να είναι η κυρίαρχη χώρα προέλευσης για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.

Επιπλέον, στην πρώτη θέση των εντοπισθέντων προϊόντων με προέλευση την Κίνα που δεσμεύθηκαν διότι παραβίαζαν δικαιώματα ΔΙ βρίσκονται και τα υλικά συσκευασίας και μεταξύ των αντικειμένων με προέλευση την Τουρκία, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα είδη ένδυσης ενώ τα εντοπισθέντα αντικείμενα που δεσμεύθηκαν με προέλευση το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), είναι στην πλειοψηφία τους ετικέτες, κάρτες και αυτοκόλλητα.

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς αυτών των προϊόντων, ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων δέσμευσης το 2021 εξακολούθησε να αφορά συνήθη καταναλωτικά προϊόντα που μεταφέρονται μέσω ταχυδρομείου και υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις δέσμευσης προϊόντων που μεταφέρονται ταχυδρομικώς μειώνονται συνεχώς, ενώ οι περιπτώσεις δέσμευσης προϊόντων που μεταφέρονται μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφοράς έχουν αυξηθεί.

Ως προς τον αριθμό των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, τα αντικείμενα που μεταφέρονται με θαλάσσια και οδικά μέσα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του συνόλου των δεσμευμένων αντικειμένων, ενώ παρατηρείται αύξηση στις εναέριες και ταχυδρομικές μεταφορές καθώς και στις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς.

Τέλος, από τις δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν προκύπτει ότι τα σήματα (είτε πρόκειται για σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε για εθνικό και/ή διεθνές σήμα) εξακολουθούν να αποτελούν, με διαφορά, τα δικαιώματα (ΔΔΙ) που παραβιάζονται συχνότερα.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην μελέτη πως, τα προϊόντα που αναφέρθηκε πως δεσμεύθηκαν στα σύνορα της ΕΕ λόγω παραβίασης δικαιωμάτων ΔΙ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν επί σειρά ετών μόνο ένα κλάσμα των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας που εκτιμάται ότι εισήλθαν στην αγορά της ΕΕ.

Δεσμεύσεις στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ

Η τάση δέσμευσης εμπορευμάτων που προσβάλλουν ΔΔΙ στην εσωτερική αγορά της ΕΕ ενισχύθηκε το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που υπέβαλαν οι αστυνομικές αρχές, τα τελωνεία και οι αρχές εποπτείας της αγοράς, ο αριθμός των δεσμευμένων εμπορευμάτων που παραβίασαν ΔΔΙ ήταν κατά σχεδόν 7 εκατομμύρια μεγαλύτερος σε σχέση με το 2020 (46 εκατομμύρια), σημειώνοντας ετήσια αύξηση 16%.

Παρά την εν λόγω αύξηση στον αριθμό των δεσμευμένων αντικειμένων, η εκτιμώμενη αξία τους (περίπου 1253εκατ.EUR) μειώθηκε κατά 46 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 3,5% σε ετήσια βάση, λόγω της αλλαγής στη σύνθεση των υποκατηγοριών του «καλαθιού» των δεσμευμένων προϊόντων, το οποίο περιλάμβανε φθηνότερα είδη.

Όσον αφορά τον αριθμό των δεσμευμένων ειδών και την εκτιμώμενη αξία, στα έξι κράτη μέλη με τον μεγαλύτερο αριθμό δεσμεύσεων που αναφέρθηκαν αναλογούσε πάνω από το 95% του συνόλου των δεσμεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην εσωτερική αγορά κατά το 2021.

Όσον αφορά τον αριθμό των δεσμευμένων ειδών, η Ιταλία προηγείται κατά πολύ, με ποσοστό σχεδόν 62% ως προς τον αριθμό των δεσμευμένων ειδών και με 63% ως προς την εκτιμώμενη αξία.

Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ουγγαρία βρίσκονται επίσης στις έξι πρώτες θέσεις τόσο ως προς τον αριθμό των δεσμευμένων αντικειμένων όσο και την εκτιμώμενη αξία τους, ενώ η Πορτογαλία και η Ελλάδα συμπληρώνουν την εξάδα τόσο ως προς τον αριθμό των δεσμευμένων αντικειμένων όσο και την εκτιμώμενη αξία αντίστοιχα.

Οι υποκατηγορίες προϊόντων που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις είναι, τα «Άλλα εμπορεύματα» στην πρώτη θέση από την άποψη του αριθμού των ειδών που δεσμεύθηκαν στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της και ακολουθούν τα τσιγάρα και οι ετικέτες, οι κάρτες και τα αυτοκόλλητα, τα είδη ένδυσης και, σε μικρότερο βαθμό, οι συσκευές ήχου/βίντεο.

Όσον αφορά την εκτιμώμενη αξία τους, οι τέσσερις υποκατηγορίες μιας ομάδας (κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, είδη ένδυσης, συσκευές ήχου/βίντεο και μη αθλητικά παπούτσια) μοιράζονται την πρώτη θέση παρουσιάζοντας παρόμοια συνολικά ποσοστά, ακολουθούμενα από τα τσιγάρα.

Τέλος, τα σήματα αποτελούν το είδος ΔΔΙ που παραβιάστηκε περισσότερο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ (άνω του 93 % των δεσμευμένων ειδών). Μεταξύ των λοιπών παραβιαζόμενων ΔΔΙ στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς συγκαταλέγονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (περίπου 6 % των δεσμευμένων ειδών) και τα σχέδια και υποδείγματα (περίπου 0,7%).

Συνολικά στοιχεία για δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2021

Οι ποσότητες των πλαστών ειδών που δεσμεύθηκαν και δεν διατέθηκαν στην αγορά της ΕΕ ανήλθε σε σχεδόν 86 εκατομμύρια είδη το 2021. Αυτό δείχνει ότι ο αριθμός των αναφερθέντων ειδών που δεσμεύθηκαν και δεν διατέθηκαν αυξήθηκε κατά σχεδόν 31% σε σύγκριση με το 2020 (66 εκατομμύρια είδη).

Σχεδόν το 62% των ειδών δεσμεύθηκαν στην εσωτερική αγορά και τα υπόλοιπα στα σύνορα της ΕΕ.

Η εκτιμώμενη αξία των πλαστών ειδών που δεσμεύτηκαν στην ΕΕ ξεπέρασε τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αξία αυτή μειώθηκε κατά σχεδόν 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά την αύξηση στον αριθμό των αντικειμένων που δεσμεύτηκαν.

Η αντίφαση αυτή συνάδει με τη γενική εικόνα των δεσμεύσεων αντικειμένων παραποίησης/απομίμησης στην εσωτερική αγορά, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως. Το 2021, περίπου το 65% της συνολικής αξίας των δεσμευμένων ειδών αναλογούσε σε δεσμεύσεις στις εθνικές αγορές, ενώ το υπόλοιπο σε δεσμεύσεις στα σύνορα της ΕΕ. Τα ποσοστά αυτά συνάδουν με εκείνα του 2020.

Στα 10 κράτη μέλη με τον μεγαλύτερο αριθμό δεσμεύσεων που αναφέρθηκαν αναλογούσε περίπου το 97% των ποσοτήτων και πάνω από το 93% της εκτιμώμενης αξίας των ειδών που δεσμεύτηκαν.

Η Ιταλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό δεσμεύσεων για τα επιμέρους είδη, πραγματοποιώντας το 39% του συνολικού αριθμού δεσμεύσεων και πάνω από το 41% των δεσμεύσεων με βάση την εκτιμώμενη αξία.

Γενικά, οι πέντε συνηθέστερες υποκατηγορίες δεσμευμένων προϊόντων ως προς τον αριθμό τους σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν τα υλικά συσκευασίας, τα τσιγάρα, οι ετικέτες, οι κάρτες και τα αυτοκόλλητα, τα είδη ένδυσης και τα παιχνίδια. Οι πέντε αυτές υποκατηγορίες αντιπροσώπευαν ποσοστό άνω του 53% των προϊόντων που καταγράφηκαν.

Όσον αφορά στην εκτιμώμενη αξία των ειδών, οι πρώτες σε σειρά υποκατηγορίες εντοπισθέντων προϊόντων ήταν τα είδη ένδυσης, ακολουθούμενα από τα ρολόγια χειρός, τις συσκευές ήχου/βίντεο, τα κλωστοϋφαντουργικά είδη και τα μη αθλητικά υποδήματα.

Οι πέντε υποκατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 54% της εκτιμώμενης αξίας των δεσμεύσεων που αναφέρθηκαν το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24
Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ12 ώρες ago

Η Ευρώπη ετοιμάζει τεχνολογία για συλλογή ενέργειας στο Διάστημα και μεταφοράς της στη Γη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ15 ώρες ago

Παρά τα προβλήματα στην αυτοκίνηση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κάνουν «εκπτώσεις» στην ασφάλεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ συντηρεί και διασώζει μια σπάνια συλλογή χειρογράφων

ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου: Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ21 ώρες ago

Τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ έως και 3,5 χρόνια νωρίτερα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

23ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Ελληνικό Σχολείο Νυρεμβέργης: Όλοι μαζί κατά της βίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Τέταρτη η Ελλάδα σε καταστροφικές πλημμύρες στην Αν. Μεσόγειο, την περίοδο 1882-2021

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού για γυναίκες που είχαν προεκλαμψία

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Ιωάννινα: Η ιστορική Μονή στο Μιτσικέλι – Από την καταστροφή στην αναγέννηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Δέκα λόγοι για να μετακομίσετε στο Ντίσελντορφ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Επί 15 λεπτά κυνηγούσε η αστυνομία ένα Tesla – Ο οδηγός το είχε στον αυτόματο για να κοιμηθεί!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Σπουδές στη Γερμανία: Σε ποιες πόλεις δεν θα ξοδέψετε μία περιουσία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι πόλεις με το περισσότερο μποτιλιάρισμα στη Γερμανία

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Πέντε δημοφιλή φαγητά που σίγουρα θέλετε να δοκιμάσετε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν μετακομίσετε στην Γερμανία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ5 ημέρες ago

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ έκοψε Βασιλόπιτα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτό είναι το κάστρο που “πρωταγωνίστησε” σε ταινία της Walt Disney

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι ωραιότερες γερμανικές πόλεις για χειμερινές αποδράσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Τρεις πόλεις της Γερμανίας βρίσκονται στις δέκα κορυφαίες στον κόσμο για ποδήλατο

Advertisement Europolitis
Advertisement