Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eρευνα: Πώς θα είναι ο κόσμος το… 2050

Published

on

Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης από τις εδραιωμένες ανεπτυγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας προς τις αναδυόμενες αγορές, παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας που αναμένεται μετά το 2020, θα συνεχιστεί τις ερχόμενες δεκαετίες, εκτιμά σε ειδική της μελέτη η PricewaterhouseCoopers.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη αναφορικά με το πώς θα είναι «Ο κόσμος το 2050» της PwC, η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία ως το 2030, μακροπρόθεσμα όμως ο ρυθμός ανάπτυξής της μάλλον θα μειωθεί προσεγγίζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η Ινδία ενδέχεται να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ τη δεύτερη θέση ως το 2050, ενώ η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νιγηρία θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την πρώτη δεκάδα.

Οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία επίσης θα σημειώσουν σημαντική άνοδο, ενώ η Κολομβία και η Πολωνία θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Παράλληλα αναμένεται μια σημαντική εισροή χωρών της Απω Ανατολής στους G20, ενώ οι βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποχωρήσουν ως το 2050.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, κατά την περίοδο 2014-2050 ο μέσος ετήσιος παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει λίγο πάνω από το 3% – να διπλασιαστεί, δηλαδή, σε μέγεθος ως το 2037 και να τριπλασιαστεί ως το 2050.

Ωστόσο, είναι πιθανή μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά το 2020 καθώς προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας και ορισμένων άλλων σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών θα επανέλθει σε πιο βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία απασχόλησης επιβραδύνεται σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Ο John Hawksworth, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, αναφέρει: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύγκρισης του μεγέθους των οικονομιών, σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις μας η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη ως το 2030, ανεξαρτήτως μέτρου σύγκρισης.

Παρ” όλα αυτά, σύμφωνα πάλι με τις προβλέψεις μας, ο ρυθμός ανάπτυξής της αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μετά το 2020 καθώς γηράσκει ο πληθυσμός της, ο υψηλός ρυθμός επενδύσεων αναχαιτίζεται από φθίνουσες οριακές αποδόσεις και η οικονομία χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο στην καινοτομία παρά στην αντιγραφή για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα.

Η επαναφορά στον παγκόσμιο μέσο όρο έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, και εκτιμούμε ότι και η Κίνα θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία.

Η Ινδία έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αγγίξει τα 10 τρισ. δολάρια ΗΠΑ ως το 2020 σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ) ή γύρω στο 2035 σε αγοραίες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι η Ινδία θα επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη στις επενδύσεις σε υποδομές, στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου σε όλο το φάσμα του πληθυσμού».

Η έκθεση περιλαμβάνει και προβλέψεις με βάση το ΑΕΠ σε αγοραίες συναλλαγματικές ισοτιμίες, χωρίς τη σχετική προσαρμογή των τιμών.

Σε αυτή τη βάση η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2028, ενώ η Ινδία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το 2050 ακολουθώντας τις ΗΠΑ.

Αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν τα φόντα να ξεπεράσουν τη Βρετανία και τη Γαλλία ως το 2030, με την Ινδονησία ενδεχομένως να σκαρφαλώνει στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως το 2050, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει αναπτυξιακές πολιτικές.

Η Νιγηρία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες αποτελούν αξιοσημείωτες περιπτώσεις ανόδου στην παγκόσμια κατάταξη των ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αντανακλώντας τους σχετικά υψηλούς αναμενόμενους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4,5%-5,5% ετησίως για την περίοδο ως το 2050.

Η Μαλαισία επίσης αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% ως το 2050, ο οποίος ξεπερνά τον εκτιμώμενο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας, που για την αντίστοιχη περίοδο ανέρχεται σε 3,5%, σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο για χώρα μεσαίου εισοδήματος.

Η Κολομβία αποτελεί ακόμη μία οικονομία που, σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC, αναμένεται να αναπτυχθεί με σχετικά υγιή μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4% για την περίοδο ως το 2050, εμφανώς ταχύτερα σε σχέση με τους νοτιοαμερικανούς γείτονές της όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

IQAir: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο

Published

on

Από

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται σε συνδυασμό αγροτικών καύσεων, βιομηχανικής ρύπανσης και έντονης οδικής κυκλοφορίας. Photo credits: bchai / pixabay

Πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται μεταξύ των πέντε με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα IQAir.

Η Χο Τσι Μινχ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα, ενώ η Πνομ Πενχ και η Μπανγκόκ ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης παχιά ομίχλη φαινόταν να καλύπτει τη γραμμή του ορίζοντα. Οι αρχές της μητροπολιτικής περιοχής της Μπανγκόκ αποφάσισαν «να κλείσουν 352 σχολεία (…) εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα», ενώ ήδη χθες, Πέμπτη, πάνω από 250 σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω της ρύπανσης και πολλοί κάτοικοι ενθαρρύνθηκαν να εργαστούν από το σπίτι και να περιορίσουν τη χρήση οχημάτων στην πόλη.



Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η χρήση των περισσότερων δημόσιων μέσων μεταφοράς θα είναι δωρεάν για μία εβδομάδα στην πρωτεύουσα.

Οι εργαζόμενοι, ειδικά αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο εργασίας τους σε εξωτερικούς χώρους, υποφέρουν.



Η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται σε συνδυασμό αγροτικών καύσεων, βιομηχανικής ρύπανσης και έντονης οδικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την IQAir, στη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ, τη Χο Τσι Μινχ, τα επίπεδα των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων υπερέβαιναν το εντεκαπλάσιο αυτών που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιρλανδία: Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρών ανέμων

Published

on

Από

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, Met Eireann, ανακοίνωσε ότι το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1945 καταρρίφθηκε, με ριπές που έφταναν τα 183 χιλιόμετρα την ώρα κοντά στο Γκάλγουεϊ. Photo credits: nadja-golitschek / pixabay

Πάνω από 500.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί στην Ιρλανδία λόγω των πρωτοφανώς σφοδρών ανέμων της καταιγίδας Έογουιν, η ταχύτητα των οποίων έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 183 χιλιομέτρων την ώρα στη δυτική ακτή της χώρας.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός για τους 5,4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, όπως και για τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας και για ένα τμήμα της Σκωτίας και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Άνεμοι ταχύτητας άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα έπνεαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Ιρλανδία, και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της, η Met Eireann, ανακοίνωσε ότι το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1945 καταρρίφθηκε γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, με ριπές που έφταναν τα 183 χιλιόμετρα την ώρα κοντά στο Γκάλγουεϊ.



Στην ίδια περιοχή, καταρρίφθηκε επίσης το ρεκόρ μέσης ταχύτητας του ανέμου, καθώς καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας 135 χιλιομέτρων την ώρα, η οποία αντιστοιχεί σε ανέμους τυφώνα, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως επίσης και στην παροχή ρεύματος, η οποία είχε διακοπεί για πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.

Στα αεροδρόμια των Κορκ, Σάνον, Δουβλίνου, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν. Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο X την ματαίωση πάνω από 100 πτήσεων αναχώρησης και τον ίδιο αριθμό πτήσεων άφιξης και προειδοποίησε ότι προβλέπονται στη διάρκεια της ημέρας κι άλλες ακυρώσεις και καθυστερήσεις.



Η καταιγίδα πλήττει επίσης τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου 93.000 εστίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον πάροχο NIE Networks.

Η καταιγίδα Έογουιν αναμένεται στη συνέχεια να μετακινηθεί προς τη Σκωτία, όπου σε ορισμένες περιοχές έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός. Η Βρετανία στο σύνολό της έχει εξάλλου τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταδίκη της Γαλλίας από το ΕΔΔΑ επειδή η γαλλική δικαιοσύνη θεώρησε τη σύζυγο υπαίτια σε διαζύγιο λόγω «παράλειψης καθήκοντος»

Published

on

Από

Στην απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι «οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί μορφή σεξουαλικής βίας». Photo credits: Daniel_B_photos / pixabay

Μια γυναίκα η οποία αρνείται τις σεξουαλικές επαφές με το σύζυγό της δεν πρέπει να θεωρείται από τη δικαιοσύνη «υπαίτια» σε περίπτωση διαζυγίου, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο καταδίκασε τη Γαλλία.

Το δικαστήριο δικαίωσε την ενάγουσα, μια 69χρονη Γαλλίδα από την οποία ο σύζυγος είχε πάρει διαζύγιο με αποκλειστική υπαίτια εκείνη, επειδή είχε σταματήσει από χρόνια να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι «οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί μορφή σεξουαλικής βίας».



«Το Δικαστήριο δεν μπορεί να αποδεχθεί, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ότι η συναίνεση στο γάμο εμπεριέχει συναίνεση σε μελλοντικές σεξουαλικές σχέσεις. Μια τέτοια αιτιολόγηση θα αφαιρούσε από τον συζυγικό βιασμό τον κολάσιμο χαρακτήρα του», αναφέρει το ΕΔΔΑ.

Τον Ιούλιο 2018, ο δικαστής οικογενειακών υποθέσεων δικαστηρίου των Βερσαλλιών είχε κρίνει ότι το διαζύγιο δεν είχε υπαίτιο μέρος και ότι τα προβλήματα υγείας της συζύγου δικαιολογούσαν τη διαρκή απουσία σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.



Όμως το 2019, το εφετείο των Βερσαλλιών είχε εκδώσει το διαζύγιο με αποκλειστική υπαιτιότητα της συζύγου λόγω της άρνησής της να έχει σεξουαλικές σχέσεις με το σύζυγό της. Η ενάγουσα είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Η σύζυγος προσέφυγε τότε στο ΕΔΔΑ βασιζόμενη στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΠΑΣΟΚ καλεί στην Επιτροπή Θεσμών την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα 4 ολιγοπώλια σε ιδιωτική υγεία, ενέργεια, τράπεζες και λιανική αγορά τροφίμων

Published

on

Από

Tην περίοδο 2020-2024 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 30% στα τρόφιμα, 40% στην ενέργεια, 25% στις μεταφορές και στη στέγαση καθώς και 12% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2025

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απέστειλαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλη της Επιτροπής Δημήτρης Μπιάγκης, Ευαγγελία Λιακούλη και Παναγιώτης Δουδωνής -σε συνέχεια της δημόσιας σχετικής προαναγγελίας του κ. Ανδρουλάκη- ζητώντας την κλήση σε ακρόαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την ολιγοπωλιακή διάρθρωση συγκεκριμένων τομέων της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις αυτών των πρακτικών στις τιμές προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών.



Επιπλέον, αναφέρεται ότι στον τομέα της ενέργειας 4 εταιρείες ελέγχουν το 70% της αγοράς, στον τομέα της λιανικής αγοράς τροφίμων 7 εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 85% της αγοράς, στον ιδιωτικό τομέα υγείας 2 όμιλοι ελέγχουν σχεδόν το 75% της αγοράς, με τον ένα εξ΄αυτών να είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας και τέλος στον τραπεζικό κλάδο 4 τράπεζες συγκεντρώνουν το 95% των εργασιών.

*Ακολουθεί η επιστολή των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αθήνα, 22.1.2025

Προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

κ. Αθανάσιο Μπούρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Οι απαράδεκτα υπερβολικές αυξήσεις την περίοδο 2020-2024,κατά 30% στα τρόφιμα, 40% στην ενέργεια, 25% στις  μεταφορές, 25% στη στέγαση και 12% στην υγεία,που τροφοδοτούν την ακρίβεια και εξαφανίζουν το εισόδημα των καταναλωτών, οφείλονταιμεταξύ άλλων κυβερνητικών ευθυνών, στο γεγονός ότι με την πολιτική της η ίδια η Κυβέρνηση, έχει οδηγήσει στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση της Ελληνικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της ενέργειας 4 εταιρείες ελέγχουν το70% της αγοράς, στον τομέα της λιανικής αγοράς τροφίμων 7 αλυσίδες ελέγχουν πάνω από το 85% της αγοράς, στον ιδιωτικό τομέα της υγείας 2 όμιλοι ελέγχουν το75% της αγοράς και ταυτοχρόνωςο ένας εξ αυτών είναι και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας και τέλος 4 τράπεζες συγκεντρώνουν το 95% των εργασιών.

Για τους παραπάνω λόγους και συμφώνως με το άρθρο 43Ατου Κανονισμού της Βουλής ζητάμε:

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την κλήση ενώπιον αυτής, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για τις απαραίτητες ενέργειες και πολιτικές, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση σε βάρος των  καταναλωτών και της Εθνικής Οικονομίας. 

Οι Αιτούντες Βουλευτές

Δημήτριος Μπιάγκης

Ευαγγελία Λιακούλη

Παναγιώτης Δουδωνής

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Telekom, Timotheus Höttges

Published

on

Από

Πηγή Φωτογραφίας Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τ.Η CEO Telekom «Κοιτάξτε την Ελλάδα, πόσο γρήγορα αυτή η χώρα, χωρίς να έχει το σύνολο των ψηφιακών δεξιοτήτων, πόσο γρήγορα η Ελλάδα κατάφερε να ψηφιοποιηθεί». Στην Ελλάδα είστε πλέον πιο μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση. Και η ψηφιοποίηση είναι προϋπόθεση για την ευημερία της επόμενης γενιάς. Είμαι απολύτως πεπεισμένος γι’ αυτό. Συνεπώς, εάν δεν έχεις ψηφιακή οικονομία, δεν θα έχεις ούτε ανταγωνιστικό περιβάλλον.»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα επενδυτικά σχέδια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί στην Ελλάδα έως το 2027 ο όμιλος ΟΤΕ, μέλος της Telekom, με έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G.

Ο κ. Höttges επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του ομίλου Telekom να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκε η ευρύτερη πορεία ψηφιοποίησης της Ελλάδας και η ανάπτυξη των υποδομών που είναι απαραίτητες για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας υψηλής τεχνολογίας.

Συζητήθηκαν επίσης πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, όπως το Gigabit voucher για νοικοκυριά και μικρομεσαίες  επιχειρήσεις.



Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, από πλευράς κυβέρνησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης.

Συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής της Telekom για την Ευρώπη Dominique Leroy, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής και η Νομική Σύμβουλος – Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων, Public Affairs & Εταιρικής Διακυβέρνησης ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

Πηγή Φωτογραφίας Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι προτάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους

Published

on

Από

Η ΕΛΛΟΚ τονίζει ότι «η διάκριση και κατηγοριοποίηση των φαρμάκων με κριτήριο το κόστος, που είναι ελληνική πρωτοτυπία, δεν μπορεί να αποτελεί τον οδηγό για τη διάθεση των φαρμάκων. Photo credits: Pexels / pixabay

Τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, «σαφώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την προϋπόθεση της διασφάλισης της επάρκειάς τους και μίας διαφορετικής, δομημένης διαδικασίας, που θα ελέγχει αυστηρά και θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Ωστόσο, θεωρεί ότι στην περίπτωση των νοσοκομειακών φαρμάκων «δεν αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή».

Η ΕΛΛΟΚ αναφέρει επίσης ότι η άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που επί σειρά ετών, βιώνουν και καταγγέλλουν οι ασθενείς σχετικά με την ταλαιπωρία που προκαλείται από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, η απόφαση του για άμεση διενέργεια σύσκεψης με όλους τους ενδιαφερόμενους, δείχνει το ενδιαφέρον και τα σωστά αντανακλαστικά για να προχωρήσει σε άμεση επίλυση ενός μείζονος σημασίας χρόνιου ζητήματος, που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς.



«Όμως, η μη πρόσκληση, μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς και των τελικών χρηστών, που είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, αποτελεί πραγματικά αρνητική έκπληξη, η οποία μας λυπεί ιδιαίτερα».

«Είναι προφανές ότι η μνημονιακή διαδικασία της χορήγησης φαρμάκων με κριτήριο το κόστος τους, η οποία ξεκίνησε την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο τη συγκράτηση και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, προσθέτοντας όμως ταυτόχρονα ταλαιπωρία στους ασθενείς, πρέπει να αλλάξει άμεσα, με γνώμονα την καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή τους», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.

Και προσθέτει ότι «η διάκριση και κατηγοριοποίηση των φαρμάκων με κριτήριο το κόστος, που είναι ελληνική πρωτοτυπία, δεν μπορεί να αποτελεί τον οδηγό για τη διάθεση των φαρμάκων.



Αν πραγματικά θέτουμε τον ασθενή ως προτεραιότητα, θα πρέπει τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης να διανέμονται απευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ανεξαρτήτως του κόστους τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση και χωρίς ταλαιπωρία πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Δεν έχει καμία λογική να αναγκάζεται ο ασθενής να αναζητεί το φάρμακο για να το πάει στο νοσοκομείο όπου θα του το χορηγήσουν.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί έναν επιπλέον ενδιάμεσο κρίκο, παντελώς άχρηστο, που τίποτε δεν προσφέρει στον ασθενή, αλλά αντίθετα τον επιβαρύνει».

Η ΕΛΛΟΚ θεωρεί σημαντικό να υπάρξει μέριμνα για την κατά προτεραιότητα στελέχωση των φαρμακείων των νοσοκομείων, καθώς ο ρόλος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, που είναι διευρυμένος εντός του νοσοκομείου, συνεισφέρει σημαντικά στην αποδοτικότητα και λειτουργικότητά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis