Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Οσα πρέπει να ξέρετε για τις αϋπνίες

Published

on

Υπάρχουν κάποια πράγματα λοιπόν για την αϋπνία που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ή που έχουν κοντά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες αϋπνίας: η οξεία αϋπνία και σε χρόνια αϋπνία. Η πρώτη συνδέεται με το καθημερινό άγχος, όπως για παράδειγμα, όταν δε σας παίρνει ο ύπνος την παραμονή ενός σημαντικού επαγγελματικού ραντεβού ή μίας συνέντευξης για δουλειά.

Και υπάρχει και η χρόνια αϋπνία, η οποία ορίζεται από τουλάχιστον τρεις ημέρες αϋπνίας την εβδομάδα. Αυτή είναι η αϋπνία που δημιουργεί προβλήματα υγείας. Οι νύχτες ακολουθούν η μία την άλλη, αλλά δε μοιάζουν μεταξύ τους.

Οι χρόνιες διαταραχές ύπνου δεν έχουν τις περισσότερες φορές τίποτα το συνηθισμένο. Όμως είναι χρήσιμο να αποκτά κανείς συνήθειες ώστε να τον πάρει ο ύπνος, όπως για παράδειγμα να σταματήσει κάποιο σπορ ή να απέχει από το αλκοόλ για πολλές ώρες πριν πέσει για ύπνο.

Οι φίλοι και οι οικογένειά σας κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν συνείδηση της έκτασης του προβλήματος. Αν αποφασίσετε να μιλήσετε για τη χρόνια αϋπνία, οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι μιλάτε για οξεία αϋπνία που έχει συμβεί και στους ίδιους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και όπως πολλές ασθένειες, που δεν έχουν διαγνωστεί σωστά, το άγχος που προκαλεί η μη διάγνωση είναι εξίσου σημαντικό.

Τα υπνωτικά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και συχνά είναι επικίνδυνα. Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι ειδικοί, δεν μπορούν να βοηθήσουν παρά μόνο αποσπασματικά ώστε να μειωθούν οι διαταραχές στον ύπνο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συχνά είναι αναποτελεσματικά και κάποιες φορές επικίνδυνα. Όταν το πρόβλημα επιμένει, πρέπει να γίνει άλλου είδους θεραπεία που δε θα θεραπεύσει τα συμπτώματα, αλλά το πρόβλημα στη ρίζα του.

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ πιο συχνές απ’ ό,τι φαντάζεστε. Περίπου το 30% των ενήλικων Αμερικανών έχουν συμπτώματα αϋπνίας και 10% έχει αϋπνίες που δημιουργούν προβλήματα μέσα στην ημέρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο θόρυβος στους δρόμους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας «JACC: Advances».

Τα ευρήματα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση της έκθεσης στον θόρυβο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της θορυβώδους οδικής κυκλοφορίας και του αυξημένου κίνδυνου υπέρτασης, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν ο θόρυβος ή η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας είναι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα της βρετανικής βιοϊατρικής βάσης δεδομένων Biobank UK, που εξετάζουν τα αποτελέσματα για την υγεία με την πάροδο του χρόνου.

Ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 240.000 άτομα ηλικίας 40-69 ετών που ξεκίνησαν χωρίς υπέρταση. Εκτίμησαν τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας με βάση τη διεύθυνση κατοικίας και ένα ευρωπαϊκό εργαλείο μοντελοποίησης, την Κοινή Μέθοδο Αξιολόγησης Θορύβου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης κατά μέσο όρο 8,1 ετών, εξέτασαν πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν υπέρταση.

Όχι μόνο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, αλλά βρήκαν επίσης ότι το ρίσκο αυξανόταν παράλληλα με το επίπεδο του θορύβου.

Αυτές οι συσχετίσεις ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν την έκθεση σε λεπτά σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου. Ωστόσο, τα άτομα που είχαν υψηλή έκθεση τόσο στον θόρυβο της κυκλοφορίας όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει επίσης ρόλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χάραξη πολιτικής δημόσιας υγείας, όπως η θέσπιση και η εφαρμογή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον θόρυβο, η βελτίωση των οδικών συνθηκών και η επένδυση σε πιο αθόρυβα οχήματα, μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου από την οδική κυκλοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δάση και χώροι πρασίνου μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα δάση, τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση μιας υγιούς ζωής για όλους, όπως επιβεβαιώνει παγκόσμια έκθεση.

Στην έκθεση του Προγράμματος Παγκόσμιας Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Δάση της Διεθνούς Ένωσης Οργανισμών Έρευνας Δασών, όπου συμμετείχαν 44 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύεται το ευρύ φάσμα σωματικών, ψυχικών, κοινωνικών και πνευματικών οφελών για την υγεία που σχετίζονται με τα δάση και τους χώρους πρασίνου, όπως στη νευροανάπτυξη των παιδιών, το διαβήτη, τον καρκίνο, την κατάθλιψη, τις διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος.

Αν και επηρεάζονται όλα τα στάδια της ζωής, οι σημαντικές επιπτώσεις στα παιδιά, ξεκινώντας ήδη από το προγεννητικό στάδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Τουλάχιστον το 24% των θανάτων παγκοσμίως και το 28% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών οφείλονται σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πρόωροι θάνατοι και οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν μέσα από ένα πιο υγιεινό περιβάλλον παγκοσμίως.

Τα δάση, τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου όχι μόνο παρέχουν πιο υγιεινό περιβάλλον, αλλά και πολυάριθμα αγαθά και υπηρεσίες, όπως φάρμακα, θρεπτικές τροφές και άλλα δασικά προϊόντα. Επίσης, βοηθούν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Με την επιτάχυνση των αρνητικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες, οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει επείγουσα δράση.

Η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση και ο τρόπος ζωής που είναι αποκομμένος από τη φύση είναι μεταξύ των κύριων αιτιών για πολλές προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, όπως ο υποσιτισμός, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές διαταραχές έχουν οδηγήσει επίσης σε αύξηση των απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως ο Έμπολα ή η γρίπη των πτηνών.

Η αλλαγή στις χρήσεις γης εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει την εμφάνιση πάνω από το 30% των νέων ασθενειών από το 1960.

Στην έκθεση αναφέρονται και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις των δασών που οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μετριαστούν.

Η ανθρώπινη υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από αλλεργίες, ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα ή μειωμένη ποιότητα αέρα λόγω δασικών πυρκαγιών.

Οι αρνητικές επιπτώσεις οφείλονται κυρίως σε παράγοντες, όπως οι διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δασών και των ανθρώπων, η κακή διατήρηση και διαχείριση των δασών ή η ακατάλληλη επιλογή ειδών δέντρων σε περιοχές όπου ζουν άνθρωποι, αλλά και σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να ενισχύουν τα θετικά αποτελέσματα των δασών για την υγεία ελαχιστοποιώντας πιθανές αρνητικές συνέπειες, κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα στοματικής υγείας: Οι κανόνες της στοματικής υγείας από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.

Συστήνει την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, την αποχή από την χρήση καπνού, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2023 είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς εκστρατείας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «να είσαι περήφανος για το στόμα σου».

Το μήνυμα αυτό, αναφέρει η ΕΟΟ, αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν.

«Η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά, ενώ τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, αυτά εξακολουθούν να επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας», τονίζει η ΕΟΟ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ, Αθανάσιο Δεβλιώτη, «η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι΄ αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας».

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, η ΕΟΟ επικεντρώνει τις πολύμορφες δράσεις της στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει ‘Αμυνα για το χαμόγελό σας».

«Όλοι και όλες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και κλινικές διαδικασίες, που απαιτείται να τηρούνται, προκειμένου οι οδοντίατροι να παραδίδουν σε κάθε αθλούμενο τον μοναδικό του εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα. Ο εξατομικευμένος Αθλητικός Νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων», αναφέρεται.

Την αξία της χρήσης του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, υπογραμμίζει ο κ. Δεβλιώτης, αναφέροντας ότι το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο (πρώτη η τερηδόνα).

Ο αθλητής έχει 50% πιθανότητα να τραυματιστεί στην αθλητική του καριέρα και η επίπτωση των τραυματισμών είναι μέγιστη στην ηλικία 8-11 ετών. Τα αθλήματα που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι: Πολεμικές τέχνες, Ποδόσφαιρο, Ράγκμπυ, Μπέιζμπολ, Ποδηλασία, Καλαθοσφαίριση, Σκι, Χόκεϋ επί πάγου, Ιππασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Κατά 2 ώρες μειώθηκε η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

«Ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή». Η ιδέα ότι μπορεί να κόψουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές, είτε αναψυχής, είναι μια πολύ-πολύ επικίνδυνη ιδέα.

Η ευημερία μας και πολλές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής πλήττονται από την έλλειψη επαρκούς ύπνου, αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο», της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, 17 Μαρτίου.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες που θεωρείται το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.

Υπογραμμίζεται ότι ο ύπνος, μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή είναι βασικές ανάγκες του οργανισμού μας και η μακροχρόνια στέρηση του είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την άνοια και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σημειώνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσή μας στην εργασία ή στις σπουδές και σοβαρά τροχαία ατυχήματα. 

Ο καλός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την σειρά των ανοσολογικών αντιδράσεων μεταφέρονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της ΕΠΕ.

Αποφρακτική υπνική άπνοια

Μια πολύ συχνή διαταραχή που καταστρέφει τον ύπνο είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια. Σε ορισμένους ανθρώπους το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνω από ένα λεπτό.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών σταματάει το ροχαλητό και ξαναρχίζει πιο έντονο, όταν το άτομο ξαναρχίζει να αναπνέει. Οι διακοπές αυτές της αναπνοής ονομάζονται άπνοιες και αν ένα άτομο εμφανίζει αρκετές άπνοιες θεωρείται ότι πάσχει από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της άπνοιας στον ύπνο είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η νυχτερινή συχνουρία, οι πρωινοί πονοκέφαλοι, η υπνηλία και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

H Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Ύπνο» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει καταρτήσει το αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο (STOP BANG), ένα χρήσιμο εργαλείο προς τους ιατρούς, για την ανίχνευση ατόμων που είναι πιθανό να πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος αυξάνει τις νοσηλείες, σύμφωνα με έρευνα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η υπέρβαση των ορίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα σχετίζεται με σημαντική αύξηση στις νοσηλείες για έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική μελέτη.

Αλλά ακόμη και οι συγκεντρώσεις όζοντος κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο του ΠΟΥ συνδέονται με μια επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Το όζον είναι ένα αέριο που συνιστά βασικό ρυπαντή του αέρα και αιτία του φωτοχημικού «νέφους». Η εν λόγω ρύπανση αποτελεί διαφορετικό πρόβλημα από την τρύπα στο υψηλότερο στρώμα του όζοντος, που λειτουργεί ως ασπίδα έναντι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος δημιουργείται, όταν άλλοι ρύποι αντιδρούν στον αέρα υπό την παρουσία του φωτός του ήλιου.

Αυτές οι άλλες ουσίες είναι πτητικές οργανικές ουσίες και οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται από τα οχήματα, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τα διυλιστήρια, τις χημικές βιομηχανίες και την καύση βιομάζας (π.χ. ξύλων για τα τζάκια) και ορυκτών καυσίμων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι η ρύπανση του όζοντος κάνει κακό στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία. Η νέα έρευνα, επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει και αναδεικνύει το εύρος του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαογουέι Γου του Πανεπιστημίου Τζιατόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal», της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, συσχέτισαν στοιχεία για τη ρύπανση του όζοντος σε 70 κινεζικές πόλεις (συνολικά 258 εκατομμύρια κατοίκους ή το 18% του κινεζικού πληθυσμού), με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στη διάρκεια της τριετούς έρευνας υπήρξαν 6,44 εκατομμύρια νοσηλείες για καρδιαγγειακά προβλήματα και η μέση ετήσια μέγιστη συγκέντρωση όζοντος υπολογίστηκε στα 79,2 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Το ανώτατο όριο ασφαλείας του ΠΟΥ είναι τα 100 μg/m3.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση στα επίπεδα όζοντος κατά 10 μg/m3 στη διάρκεια ενός διημέρου, υπήρχε μια αύξηση κατά 0,4% στις νοσηλείες για εγκεφαλικό και κατά 0,75% στις νοσηλείες για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Μολονότι αυτές οι αυξήσεις μοιάζουν σχετικά μικρές, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα επίπεδα όζοντος μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 200 μg/m3 το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον 20πλάσια αύξηση στις εισαγωγές σε πάνω από 8% για τα εγκεφαλικά και σε 15% για τα εμφράγματα», ανέφερε ο δρ Γουάν.

«Στη διάρκεια της τριετούς μελέτης και όσο περνούσε ο χρόνος, το όζον ήταν υπεύθυνο για ένα αυξανόμενο ποσοστό νοσηλειών καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Πιστεύεται ότι η κλιματική αλλαγή, που δημιουργεί ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοϊκές για τον σχηματισμό όζοντος, θα συνεχίσει να αυξάνει τις συγκεντρώσεις του σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις του όζοντος. Αυτό σημαίνει ότι η επιδείνωση της ρύπανσης του όζοντος λόγω κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την ταχεία γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου στο μέλλον», πρόσθεσε ο Κινέζος επιστήμονας.

Επίπεδα ατμοσφαιρικού όζοντος κάτω των 70 μg/m3 συνήθως έχουν φυσική προέλευση και δεν συνδέονται με κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η κινεζική έρευνα βρήκε ότι δεν είναι ανάγκη τα επίπεδα να ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 100 μg/m3 του ΠΟΥ για να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Ακόμη και επίπεδα 70-99 μg/m3 αυξάνουν τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, από 2,3% για καρδιακή ανεπάρκεια έως 3,2% για στεφανιαία νόσο.

Γενικότερα, οι Κινέζοι ερευνητές εκτίμησαν ότι το 3% έως 4% των νοσηλειών για στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό σχετίζονταν με τη ρύπανση του όζοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για ανθρώπους με συμπτώματα κατάθλιψης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, είτε ισχαιμικού είτε αιμορραγικού, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Είναι επίσης πιθανότερο να εμφανίσουν χειρότερη πορεία ένα μήνα μετά το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον δρα Ρόμπερτ Μέρφι του ιρλανδικού Πανεπιστημίου του Γκόλγουεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν στοιχεία από 32 χώρες για 26.877 ενήλικες με μέση ηλικία 62 ετών.

Από αυτούς περίπου 13.000 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα αξιολογήθηκε η ψυχική κατάσταση όλων, ιδίως κατά πόσο είχαν κατάθλιψη κατά τους προηγούμενους 12 μήνες από το εγκεφαλικό.

Η μελέτη με την ονομασία INTERSTROKE διαπίστωσε ότι το 18% από όσους είχαν πάθει εγκεφαλικό, είχαν προηγουμένως εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης, έναντι μικρότερου ποσοστού 14% όσων δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Υπολογίστηκε ότι εκείνοι με προηγηθείσα κατάθλιψη είχαν 46% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού.

Όσα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης είχε κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Εκείνοι με τρία ή τέσσερα καταθλιπτικά συμπτώματα, είχαν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από ό,τι όσοι δεν είχαν καθόλου τέτοια συμπτώματα, ενώ εκείνοι με ένα ή δύο συμπτώματα είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο.

“Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορούν να έχουν επίπτωση στην ψυχική υγεία, αλλά επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος ανεξαρτήτως ηλικίας και χώρας”, δήλωσε ο δρ Μέρφι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες ago

Παραλύουν λόγω απεργίας οι συγκοινωνίες στη Γερμανία τη Δευτέρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 ώρες ago

Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ώρες ago

Σε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει η φωτοσύνθεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές ρύπων θέτουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ν. Ανδρουλάκης: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να υποστηρίξουν ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας που θα στηρίξει με αλληλεγγύη τους λαούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Έρευνα: Η συμπεριφορά του καταναλωτή την περίοδο της ακρίβειας στην Ελλάδα 2021-2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Δάση και χώροι πρασίνου μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

«Η μητέρα του σταθμού»: Ιστορίες γυναικών που μετανάστευσαν στη Γερμανία το ’60 μέσα από το ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ: ΟΙ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ερώτηση στη Βουλή για την ταλαιπωρία των Ελλήνων της Γερμανίας στην προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάνουν συχνή χρήση καθαρτικών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Το κέντρο της Γης είναι μια σιδερένια σφαίρα με ακτίνα 650 χλμ, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις

Διατροφή4 εβδομάδες ago

Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Χωρίς πρόστιμο η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Τα αμπέλια άρχισαν να καλλιεργούνται πριν 11.000 χρόνια σε δύο διαφορετικά μέρη

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis