Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Βαυαρός υπουργός Δικαιοσύνης για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Published

on

Την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, έλαβε χώρα σε επίσημη αίθουσα των ανακτόρων Μονάχου ο αποχαιρετισμός του γενικού εισαγγελέα Μονάχου κ. Δρ. Χρίστοφ Στροετζ, ο οποίος προήχθη σε Πρόεδρο του Εφετείου Νυρεμβέργης και η τοποθέτηση του διαδόχου του στην εισαγγελία Μονάχου.

Στην τελετή παρέστη και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Βαυαρός Υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής πανεπιστημίου κ. Δρ. Βίνφριντ Μπάουσμπακ, παρέστη στην εορταστική εκδήλωση και απηύθυνε τον επαινετικό λόγο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχιερατικής Επιτροπείας Βαυαρίας, ο κ.Μπάουσμπακ άρχισε την ομιλία του με τον Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη και την απόφασή του να μη παραβεί τη δικαστική απόφαση, αλλά να πεθάνει με το κώνειο, παρά το γεγονός ότι οι μαθητές του είχαν δωροδοκήσει τους δεσμώτες της φυλακής για να διευκολύνουν την απόδραση του. Το μήνυμα του υπουργού ήταν το παράδειγμα του Σωκράτη κατά της διαφθοράς και δωροδοκίας και της πιστής τήρησης των νόμων του κράτους. Αναφέρθηκε περαιτέρω στη διαφθορά στη σύγχρονη Ελλάδα και γνωστοποίησε την πρόθεση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του να καταθέσει νόμο στην ελληνική Βουλή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι και στη Βαυαρία υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, είναι όμως άλλης υφής και σύστασης και δεν αγκαλιάζουν όλο το βαυαρικό λαό στο σύνολό του, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις προσώπων και εταιρειών.
Η επιτυχής καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βαυαρία, οφείλεται, κατά τον υπουργό, στο άριστο έργο που επιτελούν οι εισαγγελείς της Βαυαρίας και στη συνεχή επαγρύπνηση και παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων για πρόληψη της διαφθοράς και για τιμωρία των παραβατών. Αναφέρθηκε επίσης στην επίκαιρη συζήτηση στους νομικούς κύκλους της Γερμανίας, για το κατά πόσο θα πρέπει να τιμωρούνται μόνο οι παραβάτες με φυλάκιση, ως μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, ή και οι εταιρείες στις οποίες εκείνοι εργάζονται, με σημαντικά χρηματικά πρόστιμα.

Οι επισημάνσεις αυτές του Βαυαρού υπουργού Δικαιοσύνης είχαν ασφαλώς και την Ελλάδα ως αποδέκτη, για το λόγο αυτό και η αναφορά του στον Σωκράτη και στη σύγχρονη Ελλάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Επίσημο ταξίδι στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, συμμετέχοντας στην εθνική αποστολή της Βουλής για τους εορτασμούς της ελληνικής Παλιγγενεσίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Φέτος, οι εορτασμοί ήταν αφιερωμένοι στα 50 χρόνια παράνομης κατοχής της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Ο κύκλος των επαφών και επισκέψεων ξεκίνησε με τη συμμετοχή του κ. Φόρτωμα στην τελευταία πανηγυρική πανομογενειακή συνεδρίαση, στην οποία έλαβε μέρος το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στο χώρο του Σταθάκειου Μεγάρου, στην Αστόρια.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Εκεί, την εθνική αποστολή υποδέχθηκαν εκπρόσωποι των ομογενειακών μας σωματείων που κρατούν τη φλόγα του ελληνισμού αναμμένη, συνεχίζοντας και τιμώντας τις παραδόσεις και τα έθιμά μας.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, παρακολούθησε την  πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στη συνέχεια παρευρέθηκε στην παρέλαση.  

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Στο περιθώριο των εορτασμών, ο κ. Φόρτωμας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών  Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, τον πρωταθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) Γιώργο Καρλαύτη, καθώς και με εκπροσώπους των ομογενειακών σωματείων και κυκλαδίτικων οργανώσεων.

Ο κ. Φόρτωμας τους κάλεσε σε συστράτευση δυνάμεων, ώστε η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού να γίνει ακόμη πιο δυνατή και να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή, προς όφελος της προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Τις ημέρες της παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο βουλευτής Κυκλάδων επισκέφθηκε το Hellenic Charter School στο Brooklyn  και ξεναγήθηκε επίσης στις εγκαταστάσεις του Α. Frantis Parochial School.

Οι εκπαιδευτικοί των δύο ιδρυμάτων, αλλά και πολλών άλλων ακόμη, επιτελούν ένα καθοριστικής σημασίας έργο, καθώς η  διατήρηση της γλώσσας μας και η εκμάθησή της από τις νεότερες γενιές ομογενών αλλά και μαθητές άλλων εθνικοτήτων, συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση ισχυρών δεσμών με την μητροπολιτική Ελλάδα και βοηθούν στο φιλελληνικό κίνημα ανά την υφήλιο.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Και στις δυο παραπάνω επισκέψεις, ο κ. Φόρτωμας συνοδευόταν από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Αμερικής κ. Στέλλα Κοκόλη και την κ. Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης. 

Τέλος, σημαντικός και συγκινητικός σταθμός της επίσκεψης  ήταν η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Bowling Green του ιστορικού Square Public Park στην περιοχή του  Lower Manhattan.

Πηγή φωτογραφιών: Φίλιππος Φόρτωμας

Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού του, ο κ. Φόρτωμας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ συγκινημένος που συμμετείχα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ελληνική παλιγγενεσία, οι οποίες πραγματοποιούνται παραδοσιακά κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη. Είμαι όμως και ιδιαιτέρως χαρούμενος που  συνάντησα από κοντά ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς που κουβαλούν μέσα τους την πατρίδα, ακόμη και τόσα χιλιόμετρα μακριά.

Το έργο που επιτελείται από τα Ελληνικά σωματεία, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Εκκλησία, τους παροικιακούς συλλόγους είναι ανεκτίμητης αξίας!».


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

Published

on

Από

Στο Ντύσσελντορφ και συγκεκριμένα στην Ενορία του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα παραβρέθηκαν ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας 2004 Άγγελος Μπασινάς και ο διοργανωτής της εορταστικής εκδήλωσης  για την 20η επέτειο από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλου το 2004 από την Εθνική μας ομάδα κ. Αλέξης Πολίτης.

Ενημερώνοντας ότι η Εθνική ομάδα στο σύνολό της με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, τον προπονητή τον `Οττο Ρεχάγκελ και τον Γιάννη Τοπαλίδη, θα γιορτάσει την επέτειο παίζοντας φιλικό αγώνα με αντίπαλο την ομάδα επίλεκτων της Ουέφα,  με την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων.

Προσκαλώντας επίσης την ομογένεια να απολαύσει αλλά και να συμπαρασταθεί, όπως αυτή ξέρει σε αυτό το μεγάλο γεγονός 

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στην πόλη του `Εσσεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο ελληνισμός της Νέας Υόρκης, όπως κάθε χρόνο, τίμησε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας με μια μεγαλειώδη παρέλαση στην καρδιά του Μανχάταν.

Η 5η Λεωφόρος απέκτησε ελληνικό παλμό με τους Έλληνες ομογενείς να παρελαύνουν υπό τους ήχους εμβατηρίων, μεταξύ αυτών και το «Μακεδονία Ξακουστή».

Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην συμπλήρωση των πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.



Δεκάδες ομογενειακές οργανώσεις, κοινότητες, σχολεία, σύλλογοι και οργανισμοί του ελληνισμού και χιλιάδες πολίτες ντυμένοι με εθνικές ενδυμασίες και κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια γέμισαν με γαλανόλευκα χρώματα τους δρόμους της Νέας Υόρκης δίνοντας δυναμικό παρών σε μία εμβληματική εκδήλωση του Απόδημου Ελληνισμού.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που παρέλασαν περήφανοι και καμαρωτοί σε άψογο σχηματισμό.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό οργανισμοί με 56 άρματα και έντεκα φιλαρμονικές, μεταξύ αυτών η Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας που ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη με 90 μουσικούς για να πλαισιώσει την παρέλαση και τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ομογένεια.



Προηγουμένως είχε τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και παρουσία του αντιπροέδρου της βουλής των Ελλήνων Γιάννη Πλακιωτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, των βουλευτών Φίλιππου Φόρτωμα, Νίνας Κασιμάτη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Μιλένας Αποστολάκη, Ρένας Δούρου, της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αικατερίνης Νασίκα, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνου Κωνσταντίνου και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Αυτιά.

Τελετάρχης της φετινής παρέλασης ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος όμως λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αναχώρησε εσπευσμένα για την Ελλάδα το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γ. Κώτσηρας: Εξωστρεφής και ενεργητική εξωτερική πολιτική με σύμμαχο τον Απόδημο Ελληνισμό

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα

Την τελευταία πενταετία, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει αναμφίβολα μεγεθύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.

Εν μέσω αβεβαιότητας και αλλεπάλληλων κρίσεων, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, με αναβαθμισμένο ρόλο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, σημειώνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών και προσθέτει:

Η εξωστρεφής και ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας αποτυπώνεται και στην πολιτική μας για τον Απόδημο Ελληνισμό. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη μιας συντεταγμένης πολιτικής για τους Έλληνες της διασποράς, εκπονήσαμε πρώτη φορά στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τον Υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις που θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται διαρκώς.

Στους βασικούς άξονες του Σχεδίου περιλαμβάνονται η υποστήριξη των δικτύων και δομών της Ομογένειας, η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμoύ, με έμφαση στη νέα γενιά, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών και η αξιοποίηση των ομογενών για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. 

Για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου θα λάβουμε υπόψη τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις και προτάσεις των φορέων και μεμονωμένων πολιτών.



Στο μεταξύ, υλοποιούνται ήδη δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων και την προώθηση της ελληνομάθειας, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και μέσω συνεργειών και με άλλα υπουργεία και φορείς.

Η δημιουργία ειδικής ενότητας για τους Έλληνες του εξωτερικού στον ιστότοπο gov.gr, η ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών και η επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες μας για τη στήριξη των αποδήμων, τονίζει ο κ. Κώτσηρας και συνεχίζει:

Παράλληλα, αναδεικνύουμε τον ρόλο της διπλωματίας της διασποράς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων ανά την υφήλιο. Ως πολύτιμοι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, οι Έλληνες της διασποράς κατέχουν καίρια θέση στην υπό διαμόρφωση Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διπλωματία, που αποσκοπεί στην προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στον κόσμο με τρόπο συντεταγμένο.

Μέσα από συντονισμένες δράσεις των διπλωματικών μας αρχών και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας και αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύουμε τόσο τα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας – τη φυσική ομορφιά, την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό – όσο και λιγότερο προβεβλημένες επιτυχίες της Ελλάδας σε όλους τους τομείς.



Ενδεικτικά, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας υλοποιήθηκαν πάνω από 100 δράσεις ανά τον κόσμο, ενώ  αναβαθμίστηκαν οι ξενόγλωσσες ενημερωτικές ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες προβάλλουν συστηματικά θετικές ειδήσεις για τη σύγχρονη  Ελλάδα, που πρωτοστατεί πλέον στην επίλυση διεθνών προβλημάτων.

Αξιοσημείωτο παράδειγμα, που καταδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι η διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» στην Αθήνα.

Ασκώντας εξωστρεφή, δυναμική και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και προοδεύει διαρκώς. Το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνουμε τη θετική πορεία της χώρας μας μη αναστρέψιμη.

Επενδύοντας στον πατριωτισμό της ευθύνης, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους Έλληνες της διασποράς και ενισχύοντας τη δημόσια διπλωματία, μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, αναφέρει καταλήγοντας ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ι. Χρυσουλάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Νίκος Νομικός

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, συμμετείχε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα «Οικουμενικός Ελληνισμός: Γεφυρώνοντας την απόσταση – Εθνικές στρατηγικές για την ενίσχυση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε την πολιτική και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μείζον θέμα του Οικουμενικού Ελληνισμού σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με ειδήμονες για την Ομογένεια.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, η πολυπληθής και γεμάτη ζωντάνια Ομογένειά μας συνιστά ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας και, ως εκ τούτου, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ομογενών και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές καθώς και με την κατάρτιση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τους Απόδημους Έλληνες, η Ελλάδα προχωρά μπροστά με σταθερά βήματα, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Διασπορά και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων του εξωτερικού.



Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού και των δεσμών του με την πατρίδα και υποστηρίζουμε τη συνεργασία των δικτύων και δομών των Ομογενών μας.

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό για τα έτη 2024-2027 διαμορφώνει για πρώτη φορά μια συνολική και συνεκτική πολιτική για την Ομογένεια, με χρονικό ορίζοντα τετραετίας, στρατηγικούς στόχους και επιχειρησιακές δράσεις.

Διαρθρώνεται γύρω από έξι στρατηγικούς στόχους: την υποστήριξη και ανάπτυξη των δικτύων και δομών της Διασποράς, την αξιοποίηση της παρουσίας της Διασποράς για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας με έμφαση στη νέα γενιά, τη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών με τα Ορθόδοξα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας των Ομογενών μας και τέλος την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.

Ο κάθε στόχος αναλύεται περαιτέρω σε πυλώνες, για τους οποίους προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις.



Το Στρατηγικό Σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, έτσι ώστε Ομογενείς και ομογενειακές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο να συνδράμουν από κοινού στην ανάπτυξή του.

Επιπλέον, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας, στόχος είναι να υποστηρίξουμε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς και να μεγεθύνουμε και να προαγάγουμε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.



Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη βρίσκεται υπό σχεδιασμό μια εθνική στρατηγική Δημόσιας Διπλωματίας με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Ελλήνων της Διασποράς ως βασικών δρώντων στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου αφηγήματος για την χώρας μας – η οποία διαθέτει πλέον ένα ανανεωμένο brand name -, καθώς και η προώθηση αυτής της εθνικής εικόνας στην διεθνή κοινή γνώμη.

Δημόσια Διπλωματία και Διασπορά αποτελούν δύο πεδία δράσης συμπληρωματικά μεταξύ τους. Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν παράγοντες – κλειδί στην διεθνή πολιτική σκηνή και μια διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος».


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Ράβενσμπρουγκ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, με αφορμή τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ράβενσμπρουγκ από τον Κόκκινο Στρατό.

Η κεντρική εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 έως τις 13:00.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Ravensbrück Memorial and Memorial, η Διεθνής Επιτροπή Ravensbrück και οι Δικοί μας φίλοι του Στρατοπέδου/ Freundeskreis Ravensbrück Berlin, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος, της Ελένης Winckel (IRK-ICR) Μέλους της Διεθνούς Επιτροπής Ravensbrück, καθώς και της Πηγής Μουρμούρη.

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Tragende, θα γίνει συνάντηση μπροστά στην ελληνική μαρμάρινη πλάκα. Εκεί, ο κ. Κλουβάτος, πρόξενος της Ελλάδος στο Βερολίνο, θα απευθύνει έναν μικρό χαιρετισμό, θα αναγνωστούν τα ονόματα των πρώην Κρατούμενων και εν συνεχεία η Ελληνογερμανική χορωδία Πολυφωνία θα τραγουδήσει μεταξύ άλλων γνωστά τραγούδια από τον κύκλο Μάουτχάουζεν, που μελοποίησε ο
Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους, του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν θα υπάρχει οργανωμένη μεταφορά. Η μετάβαση στο Ράβενσμπρουγκ μπορεί να γίνει με ιδιωτικά μέσα ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.



Το Ράβενσμπρουκ ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης μόνο για γυναίκες στην Ευρώπη. Πάνω από 120.000 γυναίκες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, Ανάμεσα στις κρατούμενες ήταν και εκατοντάδες Ελληνίδες.

Οι Φυλακισμένες στο Ραβενσμπρουκ ήταν αντιστασιακές, πολιτικές αντίπαλοι ή απλώς γυναίκες που δεν ταίριαζαν στην κοινωνία των Ναζί. Τουλάχιστον 30.000 γυναίκες πέθαναν μέσα στο στρατόπεδο. Άλλες σε θαλάμους αερίων, άλλες δια πυροβολισμού, άλλες κρεμάστηκαν, πέθαναν από την πείνα, τις ασθένειες ή δούλεψαν μέχρι θανάτου.

Η μεταχείρισή τους από άλλες γυναίκες, τις δεσμοφύλακες ήταν βίαιη και φρικιαστική. Βασανίστηκαν, χτυπήθηκαν ή δολοφονήθηκαν. Μάλιστα, είχαν δώσει ονόματα στις δήμιους τους: “Bloody Brygyda” και “Revolver Anna” είναι μερικά από αυτά.

Μετά τον πόλεμο, ήρθαν οι δίκες του 1945 για τα εγκλήματα πολέμου από τους Ναζί. Από τις χιλιάδες γυναίκες που εργάστηκαν ως δεσμοφύλακες, όμως, μόνο 77 έφτασαν σε δίκη και λίγες ήταν αυτές που καταδικάστηκαν.

Θεώρησαν τους εαυτούς τους αδαείς βοηθούς της Γερμανικής πατριαρχικής κοινωνίας. Οι περισσότερες άλλαξαν όνομα, έκαναν οικογένεια και δεν ξαναμίλησαν για το παρελθόν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα:

Ελένη Βίνκελ-Μωραΐτου, 01709859258

Πηγή Μουρμούρη, 01631580713


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ώρες ago

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ώρες ago

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ9 ώρες ago

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ20 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ24 ώρες ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis