ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (pics)
Το νενομισμένο όρκο που προβλέπεται από το Σύνταγμα έδωσε ενώπιον της Βουλής ο Προκόπης Παυλόπουλος, που είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τα τιμητικά αγήματα του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας ήταν παραταγμένα μπροστά από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου της Βουλής και απέδωσαν τιμές στον εκλεγμένο Πρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υποδέχθηκαν τον Προκόπη Παυλόπουλο και μαζί κατευθύνθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου έγινε η ορκωμοσία στις 18:30.
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας, Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζομαι την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού» ήταν ο όρκος που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε τον όρκο, οι βουλευτές και οι παριστάμενοι άρχισαν να φωνάζουν «άξιος, άξιος» και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Η πρώτη πράξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να υπογράψει το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, το οποίο συνυπογράφηκε από τον πρωθυπουργό, την πρόεδρο της Βουλής και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Αμέσως μετά, ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέβηκε από το έδρανο του προέδρου της Βουλής και χαιρέτησε τους βουλευτές που βρίσκονταν στην πρώτη σειρά των εδράνων.
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θερμή χειραψία με τον Αντώνη Σαμαρά, την Αλέκα Παπαρήγα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που παρευρίσκονταν στην ορκωμοσία.
Μετά την τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, όπου είχαν ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε στην πρώτη κατάθεση στεφάνου – υπό καταρρακτώδη βροχή – στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τελικά κατευθύνθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας. Στις αντιφωνήσεις τους ο απερχόμενος Πρόεδρος και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφεραν τα εξής:
Κάρολος Παπούλιας: Με συγκίνηση σας υποδέχομαι ύστερα από δύο θητείες προεδρικές και σας παραδίδω τη σκυτάλη. Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας ιδανικός πρόεδρος. Ο τόπος του Προεδρικού είναι οικείος τόπος για εσάς, βρεθήκατε εδώ υπηρετήσατε και συνεργαστήκατε με τον κ. Στασινόπουλο και τον κ. Καραμανλή.
Υπηρετήσατε σε πολύ σημαντικά υπουργεία, έχετε σημαντική πολιτική πείρα, υπήρξατε ένας εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος της θεωρίας των Θεσμών.
Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη περίοδο. Η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή, τα προβλήματα πολλά όπως επίσης και τα διακυβεύματα, αλλά πρώτιστο είναι αυτό της εθνικής συνεννόησης και είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεμέλιο εθνικής συνεννόησης. Σας εύχομαι μια ευδεία προεδρική θητεία.
Προκόπης Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε αποτελεί εξαιρετική τιμή που σας διαδέχομαι. Έχουμε διανύσει κοινές πορείες και μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και εκείνο που είναι σημαντικό και το οφείλω ως Έλλην πολίτης και ΠτΔ να σας αναγνωρίσω ότι ασκήσατε τα καθήκοντά σας με τρόπο άψογο ιδίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης όπου κληθήκατε να υπηρετήσετε τις λειτουργείς των θεσμών στο όριο του Συντάγματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φεύγει κανείς με αυτά τα εφόδια, την αναγνώριση και την υστεροφημία.
Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να βγει ο τόπος από τη βαριά κρίση που έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες που πλήττουν την κοινωνία, την ανεργία και την φτώχεια, ιδίως την ανεργία των νέων. Θεωρούσα ως πατέρας, παππούς και καθηγητής ότι η ανεργία των νέων είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου είναι εκείνη που διχάζει τον τόπο. Στην ουσία δεν αξιοποιεί ο λαός και το έθνος τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων να αποδείξουν αυτά που μπορούν. Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός και πιστεύω ότι το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτοί τη στιγμή και η Ελλάδα δεν δίνει αγώνα μόνο για το λαό της αλλά για όλη την Ευρώπη. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές της Ευρώπης γιατί η οικονομική κρίση επηρεάζει όλη την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια την οδηγεί σε βήματα πίσω. Η οικονομική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να εφαρμοστεί αλλά πρέπει να συμβάλουμε προς τους πυλώνες που στηρίζουν την Ευρώπη. Οι τρεις πυλώνες είναι το ελληνικό πνεύμα, οι θεσμοί από την ευρωπαϊκή εποχή και η χριστιανική διδασκαλία της αλληλεγγύης.
Σας εύχομαι μακροημέρευση και εύχομαι όταν έρθει η ώρα να φύγω από το Προεδρικό Μέγαρο ο διάδοχός μου να μου πει τα ίδια.
Μετά τις αντιφωνήσεις ο κ. Παυλόπουλος οδήγησε τον κ. Παπούλια στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου με τους εργαζομένους στην προεδρία να αποχαιρετούν με χειροκροτήματα τον απερχόμενο Πρόεδρο.
Το Σάββατο στις 12:00, ο κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Μεγάρου τα συγχαρητήρια από την πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος στη θητεία του θα δώσει έμφαση στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Φυσικά, το πρώτο ταξίδι του θα είναι στη Λευκωσία.
Οι επόμενοι προορισμοί του θα είναι σε Βερολίνο και Παρίσι, όπου θα έχει σίγουρα συναντήσεις με τους ομολόγους του, Γιόαχιμ Γκάουκ και Φρανσουά Ολάντ.
Στις προθέσεις του είναι, επίσης, να ταξιδέψει άμεσα και στις Βρυξέλλες και να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30χλμ/ώρα δεν αύξησε τον χρόνο ταξιδιού στις Βρυξέλλες

Η μέση ταχύτητα των αυτοκινήτων στις Βρυξέλλες μειώθηκε σημαντικά μετά την καθιέρωση του γενικού ορίου ταχύτητας των 30 χλμ/ώρα τον Ιανουάριο του 2021 στο κέντρο της πόλης.
Αυτά τα δεδομένα παραμένουν μέχρι και σήμερα, υποδηλώνοντας ότι το μέτρο αποδίδει και έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες της πόλης.
Η ανάλυση των μετρήσεων ταχύτητας σε 80 τοποθεσίες, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, δείχνει μια ορατή και σταθερή μείωση της μέσης ταχύτητας των αυτοκινήτων σε όλους τους δρόμους, ακόμη και σε αυτούς τους δρόμους που παρέμεινε η ανώτατη ταχύτητα των 50χλμ/ώρα.
Σύμφωνα έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι χρόνοι ταξιδιού δεν έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με την προ-Covid περίοδο.
Επίσης, παρατηρείται συνεχής πτωτική τάση στον αριθμό των πεζών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά από την στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος, επιβάλλοντας ανώτερη ταχύτητα στους δρόμους τα 30χλμ/ώρα.
Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022 είναι τα χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί στις Βρυξέλλες από το 2004, δείχνοντας την αποδοτικότητα του μέτρου.
Παλιότερη έρευνα έδειξε ότι με τη μείωση του ορίου ταχύτητας αναβαθμίζεται παράλληλα η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο θόρυβος.
Αντίθετα οι χρόνοι των ταξιδιών παραμένουν οι ίδιοι, ενώ το μέτρο βοηθάει στην αύξηση του ποσοστού των πολιτών που χρησιμοποιούν ποδήλατο.
Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται οι χρήστες ηλεκτρικών δικύκλων, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατυχημάτων που αφορούν χρήστες ηλεκτρονικών σκούτερ και, σε μικρότερο βαθμό, μεταξύ ποδηλατών.
Σημειώνεται ότι αυτές οι ομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Τα θετικά αποτελέσματα της μείωσης του ορίου ταχύτητας αναμένεται να ακολουθήσει και το Άμστερνταμ.
Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν στους περισσότερους δρόμους το όριο ταχύτητας, μειώνοντάς το στα 30 χλμ/ώρα μέχρι το τέλος του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επαναπατρίζονται από την Ελβετία 15 αρχαία αντικείμενα που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία 15 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, τα οποία ανακτήθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, στο δικαστήριο της Γενεύης κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων.
Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρόκειται για ειδώλια, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ένα χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης, ένα κορμό γυμνής ανδρικής νεαρής μορφής, ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού αθλητή, ένα ζεύγος χάλκινων περικνημίδων και ένα αργυρό νόμισμα (στατήρας).
Τα αντικείμενα αυτά τελούσαν υπό συντηρητική κατάσχεση από τις Αρχές της Γενεύης. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού ενημερώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την υπόθεση, όρισε πληρεξούσιο δικηγόρο προκειμένου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των αντικειμένων που ήταν υπό κατάσχεση.
Ανάμεσά τους διαπιστώθηκε η ύπαρξη 15 αρχαιοτήτων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Μετά τη σχετική τεκμηρίωση, με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022, τα αντικείμενα αυτά αποδόθηκαν οριστικά στο ελληνικό κράτος, ως προϊόντα παράνομης διακίνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εξαιρετικά θερμός για την εποχή, ο φετινός Ιανουάριος στην Ελλάδα

Ένας από τους πιο ζεστούς Ιανουάριους των τελευταίων ετών υπήρξε ο φετινός.
Η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2023 ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 14 ετών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.
Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος, τουλάχιστον από το 2010, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα Νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης).
Στις υπόλοιπες περιοχές κατατάσσεται ως ο δεύτερος θερμότερος, πίσω από το 2014 για τη Δυτική Ελλάδα, και πίσω από το 2021 για τη Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη.
Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.
Στο Μακροχώρι Βέροιας, 29 από τις 31 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπως και στα Τρίκαλα και στο Δίον, όπου 28 ημέρες καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις.
Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,8°C, με 25 ημέρες να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, και στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε ο πιο θερμός Ιανουάριος από το 2010, με θετική απόκλιση +3,6°C και 24 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε κανέναν μετεωρολογικό σταθμό δεν καταγράφηκαν αρνητικές μέσες μηνιαίες αποκλίσεις θερμοκρασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σύσταση για παροχή ενός επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Σύσταση στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την παροχή ενός επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος, εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Συμβούλιο συνιστά στα κράτη μέλη να παρέχουν και, κατά περίπτωση, να αναπτύσσουν ισχυρά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας συνδυάζοντας επαρκή εισοδηματική στήριξη μέσω παροχών ελάχιστου εισοδήματος και άλλων συνοδευτικών χρηματικών παροχών, παροχών σε είδος και δίδοντας πρόσβαση σε υποστηρικτικές και βασικές υπηρεσίες.
Επίσης, το Συμβούλιο συνιστά στα κράτη μέλη να καθορίζουν το επίπεδο του ελάχιστου εισοδήματος μέσω διαφανούς και αξιόπιστης μεθοδολογίας, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και με τη συμμετοχή των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές πηγές εισοδήματος, τις ειδικές ανάγκες και τις μειονεκτικές καταστάσεις των νοικοκυριών, το εισόδημα χαμηλόμισθου ή εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, το βιοτικό επίπεδο και την αγοραστική δύναμη, καθώς και τα επίπεδα τιμών και τις σχετικές με αυτά εξελίξεις.
Επιπλέον συνιστάται στα κράτη-μέλη να επιτύχουν σταδιακά το κατάλληλο επίπεδο εισοδηματικής στήριξης το αργότερο έως το 2030, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επανεξετάζουν τακτικά και, κατά περίπτωση, να προσαρμόζουν το επίπεδο του ελάχιστου εισοδήματος ώστε να διατηρείται η επάρκειά του, αναφέρεται στη σύσταση.
Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η ευελιξία στον σχεδιασμό του ελάχιστου εισοδήματος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μετριασμό των δυσμενών κοινωνικών επιπτώσεων και να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην οικονομία.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, το ελάχιστο εισόδημα αποτελεί βασικό στοιχείο των στρατηγικών εξόδου από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Συμβάλλει επίσης στη στήριξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Τα ισχυρά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας όχι μόνο βελτιώνουν τα αποτελέσματα στον κοινωνικό τομέα και στον τομέα της υγείας για όσους είναι περισσότερο απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας, αλλά αποφέρουν και διαρκή κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την ΕΕ, οδηγώντας σε περισσότερο δίκαιες, συνεκτικές και ανθεκτικές κοινωνίες.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία, το 2021 περισσότερα από 95,4 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούσαν να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με τον κίνδυνο αυτόν να είναι υψηλότερος για τις γυναίκες.
Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε τα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα των κατάλληλων και στοχευμένων διχτυών κοινωνικής ασφάλειας, με τα περιοριστικά μέτρα να επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τις μειονεκτούσες ομάδες, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
Ο αδικαιολόγητος και παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και συνακόλουθα του πληθωρισμού, επηρεάζοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, σημειώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΠΑ: Παράταση notam με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα των ταξιδιωτών από την Κίνα

Παρατείνεται έως 14 Φεβρουαρίου 2023 η αεροπορική οδηγία (notam) με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα των ταξιδιωτών από την Κίνα, προς περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η notam που εφαρμόζεται ήδη από τις 15 Ιανουαρίου 2023 παρατείνεται και θα ισχύει έως την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 και προβλέπει τα ακόλουθα:
Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως υπηκοότητας για όλους τους ταξιδιώτες με απευθείας πτήσεις από την Κίνα.
Ειδικότερα, η είσοδος των ταξιδιωτών ανεξαρτήτως υπηκοότητας που προέρχονται από την Κίνα με απευθείας πτήσεις επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την επιβίβασή τους για Ελλάδα.
Όλοι οι ταξιδιώτες από Κίνα υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή KN95) τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο αεροδρόμιο.
Τα μέτρα για είσοδο στην Ελλάδα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα ισχύουν για ανηλίκους (παιδιά) από πέντε (5) ετών και άνω.
Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης έχουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.
Τα ανωτέρω αναγκαία έγγραφα εισόδου (αρνητικά αποτελέσματα τεστ) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον τους ζητηθούν, για έλεγχο εγκυρότητας και πληρότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ένταξη της Ελλάδας στο ECORD, ζητούν Ελληνίδες επιστήμονες της αποστολής στα ηφαίστεια της Σαντορίνης

Αυτή την περίοδο, στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, του Κολούμπου και των Χριστιανών πραγματοποιείται μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα ωκεανογραφική αποστολή.
Για πρώτη φορά, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά σκάφη των ΗΠΑ, το εντυπωσιακό πλοίο-γεωτρύπανο “JOIDES Resolution”, μήκους 143 μέτρων, βρίσκεται στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση της διεθνούς αποστολής υποθαλάσσιων ερευνητικών γεωτρήσεων “Hellenic Arc Volcanic Field-IODP Expedition 398”.
Το πρόγραμμα, στο οποίο συμπράττουν κορυφαίοι διεθνείς ερευνητικοί φορείς, χρηματοδοτείται από το Διεθνές Πρόγραμμα Εξερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Programme – IODP) που μελετά την εξέλιξη της Γης και την κλιματική αλλαγή.
Η ωκεανογραφική αποστολή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2023 με την άφιξη του JOIDES Resolution στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σκοπός της αποστολής είναι η πραγματοποίηση υποθαλάσσιων ερευνητικών γεωτρήσεων για την ανάκτηση εκατοντάδων μέτρων πυρήνα ιζήματος κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, προκειμένου να σχηματιστεί ένα πλήρες αρχείο της γεωλογικής ιστορίας του ενεργού ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια.
Μετά το τέλος της αποστολής, οι επιστήμονες θα γνωρίζουν πόσες ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν πραγματοποιηθεί και πότε στον χώρο της Σαντορίνης, καταρρίπτοντας παλαιότερες θεωρίες που στερούνταν αυτών των δεδομένων.
Επιπρόσθετα, θα συλλεχθεί υλικό για την εξερεύνηση της μικροβιακής ζωής στο βαθύ υπόστρωμα στην καλδέρα της Σαντορίνης, για τον εντοπισμό μικροοργανισμών που παίζουν ρόλο κλειδί στον σχηματισμό σημαντικών γεωλογικών δομών, καθώς επίσης για να γίνει εκτίμηση των δυνατοτήτων τους σε βιοτεχνολογικές εφαρμογές.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην αποστολή με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Δρα Παρασκευή Νομικού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την Δρα Όλγα Κουκουσιούρα, Εργαστηριακό-Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Γεωλογίας, καθώς και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την Κύρια Ερευνήτρια στον Τομέα της Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας Δρα Παρασκευή Πολυμενάκου.
Το πλοίο έχει επανδρωθεί από περίπου 30 επιστήμονες από διάφορες χώρες, 25 άτομα τεχνικού προσωπικού και 62 μέλη πληρώματος. Οι κύριοι επιστήμονες είναι ο Καθηγητής T.H. Druitt (Γαλλία) και ο Δρ S. Kutterolf (Γερμανία).
Το κόστος της ωκεανογραφικής αποστολής είναι περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια και αποτελεί την σημαντικότερη μέχρι σήμερα ερευνητική επένδυση στη θαλάσσια έρευνα στην Ελλάδα.
Το επιστημονικό σκέλος συμπληρώνεται με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημόσιας προβολής, προσφέροντας ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες και φοιτητές να εκπαιδευτούν και να συμμετάσχουν σε έρευνες σε διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης στο κοινό και στα σχολεία να μάθουν για τα επιστημονικά ευρήματα σε πραγματικό χρόνο μέσω των κοινωνικών δικτύων, των ζωντανών συνδέσεων και των διαδικτυακών σεμιναρίων.
Έχουν γίνει δεκάδες διαδικτυακές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στα εργαστήρια και στους χώρους του πλοίου από ελληνικά σχολεία υπό την καθοδήγηση της κας Νομικού. Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν πώς πραγματοποιείται μια γεώτρηση, ποια μηχανήματα χρησιμοποιούν στο πλοίο οι επιστήμονες, πώς λειτουργεί το πλοίο-γεωτρύπανο και γιατί είναι απαραίτητες οι θαλάσσιες γεωτρήσεις.
Η σημασία του ECORD για την Ελλάδα
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Νομικού, “για να έχουμε όμως τη δυνατότητα να συμμετέχουν Έλληνες επιστήμονες σε τέτοιες σημαντικές αποστολές, θα πρέπει η Ελλάδα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία για Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις (European Consortium for Ocean Research Drilling-ECORD)”.
Πρόκειται για μία διαχειριστική δομή 15 κρατών μελών (14 ευρωπαϊκές χώρες και του Καναδά) στον τομέα της υποθαλάσσιας εξερεύνησης της Γης, που ιδρύθηκε το 2003 σαν τμήμα του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP).
“Οι Ελληνίδες επιστήμονες που συμμετέχουμε στην αποστολή και έχοντας ζήσει την εμπειρία της εξερεύνησης του πιο ενεργού υποθαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει στην ένταξη της Ελλάδας στο ECORD”, αναφέρει η κα Πολυμενάκου. Τονίζει ότι “η ένταξη της Ελλάδας στο ECORD αποτελεί αίτημα σύσσωμης της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στο πεδίο της θάλασσας, και θα έχει θεμελιώδη οφέλη”.
Σύμφωνα με την κα Νομικού, “ενώ οι επιστημονικές δραστηριότητες του ECORD βρίσκονται στην αιχμή των προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών, υποστηρίζονται ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και αποτυπώνονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί μέλος του ECORD από το 1996 μέχρι σήμερα. Σαν αποτέλεσμα, η χώρα μας στερείται τα οφέλη της ένταξης που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες των χωρών-μελών του ECORD”.
Στα οφέλη της Ελλάδας από την ένταξη στο ECORD, σύμφωνα με τις Ελληνίδες ερευνήτριες, συμπεριλαμβάνονται οι δυνατότητες νέων ερευνητικών υποθαλάσσιων ερευνών, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, η εκπαίδευση νέων επιστημόνων, ο κοινός προγραμματισμός με άλλες χώρες και η μείωση του κόστους των ερευνητικών δραστηριοτήτων, η μεταφορά της έρευνας σε εφαρμογές των αποτελεσμάτων, η κατάθεση ερευνητικών προτάσεων στο Πρόγραμμα MagellanPlus των IODP και ECORD, η συμμετοχή στις ερευνητικές αποστολές του IODP, η πλήρης πρόσβαση στα δεδομένα των ωκεάνιων γεωτρήσεων των τελευταίων 50 ετών, η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ECORD που περιλαμβάνει θερινά σχολεία, υποτροφίες, επιχορηγήσεις και διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων, καθώς και η συμμετοχή στις επιτροπές του IODP.
Τα οφέλη περιλαμβάνουν ακόμη τη βασική γνώση του υποθαλάσσιου ελλαδικού χώρου και της παλαιογεωγραφικής του εξέλιξης, την εφαρμοσμένη έρευνα με θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας βάσει κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, ενεργειακών πόρων και πηγών καινοτόμων γονιδίων με βιοτεχνολογικές και βιοϊατρικές εφαρμογές, τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής και στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής, την κατανόηση και αντιμετώπιση των θαλάσσιων γεω-κινδύνων, την εθνική εξωτερική πολιτική και τη ναυτιλία (π.χ. έρευνα ναυτικών ατυχημάτων).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ