Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαζική στήριξη στους Ελληνες που δέχθηκαν αήθη επίθεση σε Ντίσελντορφ και Βαυαρία (pics)

Published

on

Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθούν ορισμένοι να την αναγάγουν σε κόντρα των δύο λαών.

Σε αυτή την… επιθυμία ορισμένων, που τα κίνητρά τους εξετάζονται, μεμονωμένα γεγονότα έρχονται να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αρχικά στο Ντίσελντορφ και λίγες ημέρες αργότερα στην Βαυαρία, Ελληνες εστιάτορες έπεσαν θύματα ενός ιδιότυπου ρατσισμού καθώς δέχθηκαν ανώνυμες επιστολές και τηλεφωνήματα από Γερμανούς με υβριστικό χαρακτήρα. Πρακτικές που σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με τις αρμονικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο λαοί στο πέρασμα των δεκαετιών και μετά την κοινή τους πορεία όπου οι Ελληνες βοήθησαν την Γερμανία να αναπτυχθεί.
Όμως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οι τοπικές αρχές και άρχοντες, ο απλός κόσμος, αλλά και η Εκκλησία έδειξαν γρήγορα και ισχυρά αντανακλαστικά ώστε να «αγκαλιάσουν» όσους έπεσαν θύματα αυτών των επιθέσεων.

1 ARISTERA O DIMARXOS THOMAS GIESEL O IDIOKTITIS THEODOROS NTORA KAI O GENIKOS PROKSENOS GRIGORIS DELAVEKOURAS Kopie
Κρυμμένοι πίσω από ανώνυμη επιστολή

Πριν από μερικές ημέρες τα ελληνικά αλλά και τα γερμανικά μίντια απασχόλησε η απαράδεκτη και ρατσιστική ανώνυμη επιστολή που έστειλε κάποιος στην οικογένεια Ντόρα, που είναι ιδιοκτήτες του ελληνικού εστιατορίου «Πλάτων» στο Ντίσελντορφ.
Ενα πολύ σκληρό και απαράδεκτο γράμμα που η οικογένεια δημοσιοποίησε, όχι για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά για να δείξει πως «κακοί» υπάρχουν παντού. Το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για κόντρα ανάμεσα στους δύο λαούς που μεγάλωσε λόγω των πολιτικών διαφορών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.
Στην επιστολή που έλαβε η ελληνική οικογένεια, που είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου εδώ και 32 χρόνια υπήρχαν σκληροί χαρακτηρισμοί. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι παράτολμη, ξεδιάντροπη και εμφανίζεται σαν μία ορδή από άξεστους χωρίς τρόπους ζητιάνους. Γυρίστε πίσω στη διεφθαρμένη, βρωμερά φαύλη και παντελώς άχρηστη Βρωμοελλάδα σας.
Το να ξαπλώνεις στον ήλιο είναι βέβαια πολύ πιο άνετο, ειδικά όταν άλλοι φροντίζουν για αυτό. Οσο αυτή η κυβέρνηση δυσφημεί και προσβάλλει ιδιαίτερα τους εργατικούς και οικονόμους Ευρωπαίους και Γερμανούς, δε θα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα ούτε θα πατήσουμε ξανά πόδι στο μαγαζί σας. Ελλάδα ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!».

epistoli

dimarxos proxenos Xristina Kopie1

Στήριξη από ανώνυμους και επώνυμους

Αρχικά, μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης όπου κι έγινε γνωστό το θέμα, ο κόσμος, Ελληνες και Γερμανοί έδειξαν την συμπαράστασή τους. Από τη στιγμή που το θέμα έφτασε και στα ΜΜΕ, οι αρχές θέλησαν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά. Ετσι, μετά από μερικές ημέρες στο εστιατόριο «Πλάτων» βρέθηκε ο Δήμαρχος του Ντίσελντορφ, Thomas Geisel, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο στην πόλη, Γρηγόρη Δελαβέκουρα. Εκεί βρέθηκε και ο «Europolitis» και μιλώντας με τον κ.Geisel έγινε πρόδηλο πως ουδείς στην Γερμανία δεν σκέφτεται αρνητικά για τους Ελληνες. Είπε συγκεκριμένα: «Οι Γερμανοί του Ντίσελντορφ αγαπάνε τους Ελληνες, οι περισσότεροι έχουν φίλους Ελληνες. Υπάρχουν μερικοί ηλίθιοι που γράφουν τέτοιες προσβλητικές επιστολές αλλά η αντίδραση πάρα πολλών Γερμανών είναι ότι διαχωρίζουν την θέση τους».
Από την πλευρά του, ο κ.Δελαβέρκουρας, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Δημάρχου Thomas Geisel να επισκεφθεί το εστιατόριο. Είναι μια συμβολική ενέργεια, με την οποία δείχνει ότι η πόλη του Ντίσελντορφ στέκεται δίπλα στους Ελληνες πολίτες της. Εξίσου σημαντική είναι η ανταπόκριση των Γερμανών πολιτών, που εξέφρασαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς την οικογένεια Ντόρα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Ελληνισμός στο Ντίσελντορφ έχει ιστορική παρουσία για περισσότερα από 60 χρόνια και ότι οι Ελληνες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της πόλης, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και της ταυτότητας του Ντίσελντορφ».
Το γεγονός αυτό, καταδίκασε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, η οποία είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κ.Κέλερ απέδωσε την αιτία για ανάλογα ρατσιστικά φαινόμενα στον εμπρηστικό λόγο γερμανικών ταμπλόιντ.

dimarxos proxenos Xristina Kopie

«Δε φταίνε οι πολίτες»

Η ψύχραιμη στάση που επέδειξαν τα μέλη της οικογένειας Ντόρα βοήθησε από την αρχή ώστε να μην πάρουν τα πράγματα άλλες διαστάσεις και η «φωτιά» που άναψαν ο δειλός αποστολέας του γράμματος έσβησε γρήγορα. Η Χριστίνα Ντόρα, μέλος της οικογένειας, μιλώντας στον «Europolitis» στάθηκε στην στήριξη που έχει δεχθεί από Ελληνες και Γερμανούς και προσέθεσε πως πρέπει οι λαοί να είναι ενωμένοι.

– Πως νιώσατε όταν ανοίξατε και διαβάσατε αυτό το γράμμα;
«Στην αρχή τρομάξαμε λίγο, ήταν κάπως δύσκολο. Ηταν πολύ απότομο, γιατί δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Μετά όμως, μας έδειξαν οι Γερμανοί πολίτες πόσο επιθυμητοί είμαστε στο κράτος αυτό, πόσο μας υποστηρίζουν, μας σέβονται και μας αγαπάνε. Ηταν πάρα πολύ ευχάριστο οι απαντήσεις που πήραμε από τον κόσμο».

– Τι είναι αυτό που σας λένε μετά από αυτό το περιστατικό;
«Μας το τονίζουν πως πρόκειται απλά για έναν πολίτη. Να συνεχίσουμε όπως είμαστε αυτά τα 32 χρόνια. Ολο αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σαν επιχείρηση και σαν άνθρωποι. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα έχουν άλλη άποψη, είναι ελεύθερος ο καθένας να σκέφτεται όπως θέλει. Για εμάς μετρά πως Γερμανοί κι Ελληνες μας υποστηρίζουν. Και δεν είναι κάτι που το λέω μόνο εγώ, αλλά πολλοί θα ήθελαν να βγουν και το δηλώσουν».

– Αρκετοί στην Ελλάδα «βομβαρδίζουν» με αρνητικά σχόλια την Γερμανία. Τι έχεις να τους πεις εσύ;
«Φαίνεται πως υπάρχει μια αναστάτωση και στην Ελλάδα. Αλλά πάντα σε κάθε χώρα υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια άλλη άποψη και έναν άλλο τρόπο. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, τόσο εμείς οι Ελληνες αλλά και οι Γερμανοί. Πρέπει να είναι όλοι οι πολίτες ενωμένοι ανεξαρτήτως εθνικότητας. Να σταματήσει η έχθρα γιατί δεν φταίνε οι πολίτες».

Βαυαρία: Ισχυρή στήριξη από τις αρχές και τον κόσμο

Φαινόμενα σαν και αυτό στο Ντίσελντορφ καταγγέλθηκαν και στην Βαυαρία, μια περιοχή με πολύ ελληνισμό. Επαγγελματίες εστιάτορες δέχθηκαν επιστολές αλλά και τηλεφωνήματα αγνώστων απαξιωτικά τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για την Ελλάδα.
Και το θέμα έλαβε διαστάσεις, αφού κινητοποιήθηκε η Αρχιερατική Επιτροπεία της Βαυαρίας. Μάλιστα, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Βαυαρίας Μίνχνερ Μερκούρ δημοσίευσε την περίπτωση τού Ελληνα εστιάτορα Πασχάλη Χατζόπουλου και της συζύγου του Ελσας Αθανασίου, που έχουν το εστιατόριο Αθως στη πόλη Κιρχσεεον της Βαυαρίας.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση έσπευσαν πολλοί Βαυαροί, κάτοικοι της περιοχής, να εκφράσουν δημόσια τη συμπάθεια τους προς τους Ελληνες επιχειρηματίες και τη θέλησή τους να τους προστατεύσουν από ανεγκέφαλους Βαυαρούς συμπατριώτες τους.
Στο εστιατόριο διοργανώθηκε εκδήλωση συμπαράστασης όπου ο δήμαρχος της πόλης Κιρχσέεον κ. Ούντο Οκελ, ανταποκρίθηκε θετικά στην επιστολή-κάλεσμα του Αρχιερατικού Επιτρόπου π.Απόστολου Μαλαμούση κι έδωσε το παρών, δίνοντας έτσι ισχυρή στήριξη στην ελληνική οικογένεια, αλλά και μήνυμα ενότητας των λαών.
Στον χαιρετισμό του προς τους εκατοντάδες Βαυαρούς επισκέπτες του εστιατορίου, ο π. Απόστολος ευχαρίστησε τον δήμαρχο κ. Οκελ για την προσέλευσή του στο εστιατόριο ΑΘΩΣ και του δώρησε το ωραιότατο βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, του γνωστού μοναχού Επιφανίου του Μυλοποταμινού, καθώς επίσης και μία φιάλη αγειορίτικο κρασί ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, που παράγεται από τους μοναχούς στον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε να μαγειρεύει στο σπίτι του με αγειορίτικες συνταγές.
Ακολούθως ο π. Απόστολος απηύθυνε λόγια στήριξης και συμπαράστασης στη δοκιμαζομένη οικογένεια των εστιατόρων και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι με τέτοια κινητοποίηση Ελλήνων και Βαυαρών, περιχαρακώνεται η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη πόλη αυτή.
Μετά τον φιλελληνικό χαιρετισμό του δημάρχου έλαβε το λόγο ο εστιάτορας κ. Πασχάλης Χατζόπουλος και αφού τόνισε τις μέχρι τώρα αρμονικές σχέσεις Ελλήνων και Βαυαρών, ευχήθηκε και στο μέλλον να υπάρχουν τέτοια υπέροχα παραδείγματα συμβίωσης λαών και πολιτισμών, πέρα από κάθε κρίση.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Χορωδία και Ορχήστρα του 2ου Γυμνασίου Θέρμης Θεσσαλονίκης στο Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Η Χορωδία 2ου Γυμνασίου Θέρμης αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και παρακολουθούν το μάθημα της χορωδίας.

Η χορωδία πλαισιώνεται από οργανικό σύνολο του πολιτιστικού προγράμματος «Μουσική Μαθαίνω», που πραγματοποιείται εδώ και δεκατρία χρόνια ως “after school” δραστηριότητα, από την καθηγήτρια Μουσικής του Γυμνασίου, Γεωργία Μελιγκοπούλου.

Έχει δώσει συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, το Μουσικό Σχολείο Θεσαλονίκης, το Τελλόγλειο, το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης κ.ά.

Το 2020 έδωσε συναυλίες στο Μόναχο, προσκεκλημένη του Ελληνικού Σχολείου του Μονάχου και το Μάρτιο του 2023 εμφανίστηκε στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Έλληνες γιατροί της Ιταλίας ως «γέφυρα» ανάμεσα στις δυο χώρες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι Έλληνες γιατροί οι οποίοι εργάζονται στην Ιταλία, επιθυμούν να προσφέρουν την ουσιαστική τους συμβολή, με την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις τους, ώστε να λειτουργήσουν ως επιστημονική γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, ο Σύλλογος Ελλήνων Γιατρών Ιταλίας, Amei, προχώρησε σε έναν πρώτο απολογισμό και έθεσε νέους στόχους, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του.

Μετρά σχεδόν τετρακόσια μέλη και θέλει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τα χίλια διακόσια. Όσοι υπολογίζεται, δηλαδή, ότι είναι οι Έλληνες και Κύπριοι γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί οι οποίοι ζουν και εργάζονται την Ιταλία.

Ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε μήνυμά του χαιρέτισε την εκδήλωση και ανέφερε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τους Έλληνες γιατρούς της διασποράς, καθώς και με το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την θωράκιση των συστημάτων υγείας των χωρών μας.

«Φέτος, έχουμε προγραμματίσει συγκεκριμένη σειρά δράσεων: την δημιουργία διαδραστικής εφαρμογής, για τον διάλογο με Έλληνες και Ιταλούς ασθενείς. Επίσης, μετά από συνάντηση που είχαμε με τον Ιταλό υπουργό Υγείας ζητήσαμε να μπορέσουν να αναγνωρίζονται πολύ πιο γρήγορα τα ελληνικά πτυχία ιατρικής, από το ιταλικό κράτος», τόνισε ο πρόεδρος του Αmei, Δημήτρης Βαρβάρας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Γιατρών Ιταλίας τον Απρίλιο θα πάρει μέρος στο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο της Αθήνας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρακτικές και στην δομή του ιταλικού συστήματος υγείας.

Τον Οκτώβριο θα συμμετάσχει, στην Θεσσαλονίκη, στο Aristotle Medical Forum ενώ, την ίδια ώρα, προωθεί ένα νέο, φιλόδοξο σχέδιο: να μπορούν, οι Ιταλοί, αριστούχοι απόφοιτοι ιατρικής, να έρχονται στην Κω και να δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο.

Σχέδιο στο οποίο ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Οράτσιο Σκιλάτσι, ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί σε απόφοιτους άλλων χωρών.

«Η όλη πορεία μας ξεκίνησε πριν από μόλις έναν χρόνο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, δυναμικά, ώστε να προσφέρουμε χρήσιμο κοινωνικό και επιστημονικό έργο», τόνισε ο γραμματέας του Αmei, ‘Αρης Μπεσαράτ.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρική περιοχή της Ρώμης, χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος, η πρέσβης της χώρας μας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, ο πρέσβης της Κύπρου Γιώργος Χριστοφίδης και η πρέσβης της Ελλάδας στην Αγία Έδρα, Κάτια Γεωργίου.

Από ιταλικής πλευράς, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, Στέφανο Ντε Λίλο, επιβεβαίωσε την ειλικρινή βούλησή του για στήριξη της όλης πρωτοβουλίας και με έγκριση σχεδίων για την ανταλλαγή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ ‘Αντζελα Γκερέκου, σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα, δήλωσε βέβαιη ότι οι Έλληνες γιατροί της Ιταλίας θα τιμήσουν και θα διαδώσουν ακόμη περισσότερο την ιπποκράτεια παράδοση, η οποία δίνει κύριο βάρος στον άνθρωπο και στην ολιστική θεραπεία. Τόνισε, δε, ότι ο ΕΟΤ προάγει με όλο και μεγαλύτερη έμφαση, τον τουρισμό ευεξίας στην χώρα μας.

Ο καθηγητής πολιτικής υγείας Κυριάκος Σουλιώτης, τέλος, από το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναφέρθηκε σε σημαντικές ομοιότητες του ελληνικού και ιταλικού συστήματος υγείας, στην χρησιμότητα του διαρκούς διαλόγου των κρατικών θεσμών με ενώσεις και συνδέσμους ασθενών, όπως και στην χρησιμότητα των προγραμμάτων συνεργασίας ελληνικών πανεπιστημίων με εκείνα του εξωτερικού, στον τομέα της ιατρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

Published

on

Από

epistoliki.ypes.gov.gr – Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές – Αίρονται στην πράξη όλα τα πρακτικά εμπόδια για τους Έλληνες εκλογείς

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σηματοδοτεί την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επιστολικής ψήφου ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου http://epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΕΔΩ

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

·         Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).

·         Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.

·         Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤIΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Με την καθιέρωση της  επιστολικής ψήφου εκσυγχρονίζονται οι τρόποι άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν χρόνο και χρήματα για την μετακίνησή τους.

Εντός επικρατείας, μέσω της επιστολικής ψήφου διευκολύνονται ιδιαίτερα – ενδεικτικά – ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, εποχικά εργαζόμενοι και εργαζόμενοι την Κυριακή, άτομα με αναπηρία, φοιτητές και μαθητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Πηγή: ypes.gr

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

Published

on

Από

Με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Prof. Dr. Ulrich Moennig διοργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 με τίτλο «Die griechische Sprache im Jahr 2024». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, που εορτάζεται  την ημέρα αυτή.

Ο διοργανωτής και συντονιστής της εκδήλωσης του Prof. Dr. Ulrich Moennig έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό και κάλεσε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο κ. Ιωάννη Βικελίδη.

Ο Γενικός Πρόξενος του Αμβούργου μετά τον σύντομο χαιρετισμό του ανάγνωσε το μήνυμα της ημέρας για την ελληνική γλώσσα του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήτανε ο Prof. Dr. Christian Brockmann αναπτύσσοντας  θέμα: «Διδασκαλία και έρευνα για τα Αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου».

Ο Dr. Αθανάσιος Αναστασιάδης  μίλησε για τα «Νέα Ελληνικά: Από την πρακτική της γλωσσικής διδασκαλίας».

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμβούργου και Περιχώρων κ. Χρήστος Πεχλιβανίδης, ανέπτυξε  την δυσκολία και τους λόγους που απειλούν την  γλωσσική κληρονομιά στα : «Ποντιακά Ελληνικά».

Η κυρία Ευτυχία (Εφη)  Όλοφσον Σαβιολάκη πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων και πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπη μάγεψε με τις Κρητικές Μαντινάδες.

«Σε όποια Χώρα κι αν βρεθείς Έλληνα μην ξεχάσεις

Πως έχεις Υποχρέωση, τη γλώσσα να διδάξεις

Γλώσσα Εστί ταυτότητα, έθιμα, Ιστορία

Δίνει φωνή στη σκέψη μας και τη νοοτροπία

Γλώσσα οσάν τα Ελληνικά στον Κόσμο δεν ειν άλλη

Με διαρκή εξέλιξη και ιστορία μεγάλη

Φιλόσοφοι τη μίλησαν, Γιατροί και λογοτέχνες

Θεμέλιο των επιστημών, στήριγμα και στις τέχνες

Σαράντα αιώνες τη μιλούν σ όλη την οικουμένη

Χωρίς να το κατέχουνε ακόμη και οι ξένοι»

Ευτυχία (Έφη) Όλοφσον-Σαβιολάκη

Την εκδήλωση έκλεισε ο οικοδεσπότης Prof. Dr. Ulrich Moennig αναπτύσσοντας το  θέμα: «Σπουδές Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου».

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει σε διαβούλευση τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.

Στο παρόν Στρατηγικό Σχέδιο το Υπουργείο Εξωτερικών αποτυπώνει το όραμα, τους στρατηγικούς στόχους και τις επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της Ελληνικής Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο.

Μέσα από τη θέση σε διαβούλευση επιδιώκεται η συνδιαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και σύγχρονου πλαισίου πολιτικών, όπως αναφέρεται από το Υπουργείο.

Στη διαβούλευση καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, οι θεσμικοί και κοινωνικοί εταίροι και, ιδίως, οι ομογενείς και οι ομογενειακές οργανώσεις από όλον τον κόσμο.

Το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου είναι προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr και συγκεκριμένα μέσω του εξής συνδέσμου: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

w.mfa.gr/strategiko-shedio-gia-apodemo-ellenismo.html

Η καταχώριση σχολίων και προτάσεων είναι δυνατή είτε μέσω της συμπλήρωσης σχετικής φόρμας επικοινωνίας είτε απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση strategic.diaspora@mfa.gr.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαρτίου 2024. Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί μετά το πέρας της διαβούλευσης, αφού ληφθούν υπόψη προτάσεις που θα υποβληθούν.

Πηγή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Πλέττενμπεργκ Γερμανίας, η καθιερωμένη ετήσια κοπή της βασιλόπιτας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν τα ηπειρώτικα κάλαντα από το παιδικό τμήμα της χορευτικής ομάδας του Ηπειρωτικού Συλλόγου του Πλέττενμπεργκ.

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπη κ. Δημήτριου Ντόκου, απηύθυνε τον χαιρετισμό του και τις ευχές του για το νέο έτος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους μια δημιουργική χρονιά και ιδιαιτέρως στην νεολαία των συλλόγων.

Έπειτα ο Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και Επίτιμος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Σπύρος Κωσταδήμας ευχήθηκε με την σειρά του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Γενικού Πρόξενου του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας κ. Βασιλείου Κοΐνη απηύθυνε επίσης ο κ. Σπύρος Παπαϊωάννου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Ντόκος, αφού έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων, παρουσίασε μαζί με την Γεν. Γραμματέα κ. Ελένη Δράκου τους στόχους της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.

Ένας από τους στόχους είναι η διοργάνωση του Ανταμώματος Ηπειρωτών όπως και η ανάδειξη της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

Ο κ. Σωτήριος Κέντρος από την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ έκανε και μια σύντομη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οργάνωση.

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Έπειτα κόπηκε η βασιλόπιτα από την Πρόεδρο του Ηπειρωτικού Συλλόγου Φρανκφούρτης και μέλος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Δήμητρα Πέτσα και ακολούθησε το δεύτερο μέρος της διοργάνωσης: η εκλογική διαδικασία για την επανίδρυση της Ηπειρωτικής Νεολαίας Ευρώπης.

Παράλληλα συνεδρίασαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των μελών της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης ευχαριστεί θερμά τον κ. Θεόδωρο Μπούλη που παραχώρησε την αίθουσα εκδηλώσεων του εστιατορίου του αφιλοκερδώς, καθώς και τον Ηπειρώτικο Σύλλογο του Πλέττενμπεργκ για φιλοξενία του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί επίσης τους παρευρισκόμενους συλλόγους και εύχεται ολόψυχα σε όλους τους συμπατριώτες και φίλους μια καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και ειρήνη:

Ηπειρώτικος Σύλλογος Αμβούργου, Αδελφότητα Ηπειρωτών Αννοβέρου Πίνδος, Σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου, ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Β.Ηπείρου, Ηπειρώτικος Σύλλογος Βούπερταλ, Παγκύπριος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Λευκωσίας, Ηπειρώτικος Σύλλογος Λιούντενσειτ, Ηπειρώτικος Σύλλογος Λούντβιγκσχαφεν, Ηπειρώτικος Σύλλογος Μένντεν, Ηπειρώτικος Σύλλογος Το Σούλι Μπίτινγκχειμ-Μπίσιγκεν, Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου, Ηπειρώτικος Σύλλογος Μπήλεφελντ, Σύλλογος Ηπειρωτών Δωδώνη Ντύσσελντορφ, Ηπειρώτικος Σύλλογος Πλέττενμπεργκ, Ηπειρώτικος Σύλλογος Νυρεμβέργης, Πανηπειρωτική Αδελφότητα Στοκχόλμης και Ηπειρώτικος Σύλλογος Φρανκφούρτης.

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Το φωτεινότερο αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν εντόπισαν αστρονόμοι

Deutsch13 ώρες ago

Familienversicherung in der Krankenkasse: Wer kostenlos mit rein kommt

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Κλειστός για δεύτερη ημέρα ο Πύργος του Άιφελ λόγω απεργίας του προσωπικού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ16 ώρες ago

Η Χορωδία και Ορχήστρα του 2ου Γυμνασίου Θέρμης Θεσσαλονίκης στο Ντύσσελντορφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Αυτοκίνητο: Πετρελαιοκίνητα, η μεγάλη μερίδα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago

Στη δημιουργία πλατφόρμας για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Τουρισμού

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ξανά κλειστός ο Πύργος του Άιφελ λόγω απεργίας του προσωπικού

ΑΡΘΡΑ2 ημέρες ago

Κλιματική αλλαγή?! Μύθος ή πραγματικότητα;

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Με την Κοπή της Βασιλόπιτας ξεκίνησε η επετειακή χρονιά 2024 για την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τους 38 βαθμούς Κελσίου έφτασε η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε Δυτ. Μακεδονία και Δωδεκάνησα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ακροδεξιάς AfD

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το τέλος της αποστολής του Ingenuity στον Άρη ανακοίνωσε η NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα εξαήμερη απεργία εξήγγειλε το συνδικάτο των σιδηροδρομικών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Άρχισε η εξαήμερη απεργία στους σιδηροδρόμους

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Το στεγαστικό πρόβλημα των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στη συνάντηση των Συλλόγων γονέων με τον Σ. Κυμπουρόπουλο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης η Κάρπαθος για το 2024

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis