ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γιατί Ορθόδοξοι και Καθολικοί (συνήθως) δε γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα;
Φέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων θα εορτασθεί την ερχόμενη Κυριακή 12 Απριλίου, ενώ των Καθολικών εορτάσθηκε την περασμένη Κυριακή 5 Απριλίου.
Ήταν μια ακόμη χρονιά που τα δύο Πάσχα, όπως είναι και το πιο συνηθισμένο, δεν συνέπεσαν. Πέρυσι, είχαν συμπέσει, ενώ αυτό θα ξανασυμβεί το 2017.
Για ποιον λόγο, όμως, η ημερομηνία του Πάσχα μετακινείται μέσα στον χρόνο και ποια είναι η σχέση ανάμεσα στους αστρονομικούς υπολογισμούς και στον καθορισμό της ημερομηνίας του, από τις χριστιανικές εκκλησίες;
Όλα ξεκίνησαν από τους Εβραίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο που βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης.
Γιόρταζαν το Πάσχα -από την εβραϊκή λέξη «πεσάχ» που σημαίνει «διέλευση» (της Ερυθράς Θάλασσας)- την 14η του μήνα Νισάν, η οποία ήταν η μέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου, που συμβαίνει κατά την εαρινή ισημερία ή αμέσως μετά από αυτήν.
Η εαρινή ισημερία συνδέθηκε με τον εορτασμό του Χριστιανικού Πάσχα από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την Ανάσταση του Χριστού. Αυτό συνέβη, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε την πρώτη ημέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα, που έπεσε εκείνο το χρόνο Σάββατο (το οποίο άρχιζε τότε -όπως και οι υπόλοιπες ημέρες- στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής).
Αρχικά, οι διάφορες χριστιανικές τοπικές εκκλησίες γιόρταζαν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι ιουδαΐζουσες εκκλησίες κυρίως της Μικράς Ασίας το γιόρταζαν κατά την ημέρα του θανάτου του Χριστού την 15η του εβραϊκού μήνα Νισάν (σε όποια ημέρα της εβδομάδας έπεφτε), ενώ οι εθνικές εκκλησίες προτιμούσαν την πρώτη Κυριακή -ως αναστάσιμη ημέρα- μετά τη πρώτη εαρινή πανσέληνο.
Η καθοριστική απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια
Λόγω αυτών των διαφωνιών, η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια, υπό τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ., αποφάσισε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης και, αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή, τότε την αμέσως επόμενη Κυριακή. Με αυτό τον τρόπο, αφενός το χριστιανικό Πάσχα δεν θα συνέπιπτε ποτέ με το εβραϊκό, αφετέρου ο εορτασμός του χριστιανικού Πάσχα συνδέθηκε με ένα αστρονομικό φαινόμενο, την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης (την «Πασχαλινή πανσέληνο»).
Συνεπώς, για να υπολογιστεί η ημερομηνία του Πάσχα ενός έτους, αρκούσε να βρεθεί αρχικά η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου και, στη συνέχεια, η πρώτη Κυριακή μετά από αυτή την πανσέληνο. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος ανέθεσε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να γνωστοποιεί κάθε χρόνο στις άλλες εκκλησίες την ημέρα του Πάσχα, αφού προηγουμένως είχε υπολογιστεί η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου, με τη βοήθεια των αστρονόμων της Αλεξάνδρειας.
Τα σφάλματα
Το ημερολόγιο που ίσχυε την εποχή της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ήταν το Ιουλιανό που είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ., με τη βοήθεια του αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένη. Ο τελευταίος, βασιζόμενος στους υπολογισμούς του Ιππάρχου (ο οποίος πριν έναν αιώνα με αξιοθαύμαστη ακρίβεια είχε υπολογίσει πως το ηλιακό έτος έχει διάρκεια 365,242 ημερών), θέσπισε ένα ημερολόγιο, του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος (το λεγόμενο «δίσεκτο») πρόσθετε μία ακόμα ημέρα.
Όμως, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Ιουλιανό Ημερολόγιο είχε μια μικρή απόκλιση, καθώς η διάρκεια του ηλιακού έτους στην πραγματικότητα είναι 365,242199 ημέρες. Έτσι, το έτος του Σωσιγένη είναι μεγαλύτερο του πραγματικού κατά 11 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.
Ανά τετραετία το μικρό αυτό σφάλμα φθάνει περίπου τα 45 λεπτά, ενώ κάθε 129 χρόνια φθάνει την μία ημέρα, με αποτέλεσμα να μετακινείται συνεχώς νωρίτερα η εαρινή ισημερία. Το λάθος συσσωρευόταν και έτσι ενώ η εαρινή ισημερία την εποχή του Χριστού συνέβη στις 23 Μαρτίου, το 1582 μ.Χ. είχε φτάσει να συμβαίνει στις 11 Μαρτίου.
Η αλλαγή που έφερε το Γρηγοριανό ημερολόγιο
Εκείνο το έτος, ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ ανέθεσε στους αστρονόμους Χριστόφορο Κλάβιους και Λουίτζι Λίλιο να προωθήσουν μία ημερολογιακή μεταρρύθμιση. Η 5η Οκτωβρίου 1582 μετονομάστηκε 15η Οκτωβρίου, προκειμένου να διορθωθεί το λάθος των δέκα ημερών, που είχαν συσσωρευθεί τους προηγούμενους 11 αιώνες, έτσι ώστε η εαρινή ισημερία να επιστρέψει στην 21η Μαρτίου, όπως είχε συμβεί κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.
Το Νέο ή Γρηγοριανό Ημερολόγιο υιοθετήθηκε από τα καθολικά κράτη της Ευρώπης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα προτεσταντικά καθυστέρησαν πολύ περισσότερο. Η αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο ήταν ακόμη πιο μεγάλη, με συνέπεια το Ιουλιανό Ημερολόγιο να παραμείνει σε ισχύ σε όλα τα Ορθόδοξα κράτη έως τον 20ο αιώνα.
Η αλλαγή στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό, αρχής γενομένης στις 16 Φεβρουαρίου 1923, η οποία μετονομάστηκε σε 1η Μαρτίου. Αφαιρέθηκαν δηλαδή 13 ημέρες από το 1923, γιατί στις δέκα ημέρες λάθους Γρηγοριανού και Ιουλιανού μεταξύ 325 μ.Χ. και 1582 είχαν προστεθεί άλλες τρεις ημέρες, στη διάρκεια των περίπου τρεισήμισι αιώνων που είχαν περάσει από την εισαγωγή του Γρηγοριανού Ημερολογίου στη Δύση.
Αρχικά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία -αντίθετα από το ελληνικό κράτος- διατήρησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο, αλλά το 1924 αποδέχτηκε το εκκλησιαστικό ημερολόγιο να ταυτισθεί με το πολιτικό και να ισχύσει για τις ακίνητες εορτές. Δεν έκανε όμως κάτι ανάλογο για το Πασχάλιο Ημερολόγιο και για τις κινητές εορτές, που εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το Ιουλιανό ή Παλαιό Ημερολόγιο.
Το σφάλμα του «Μετωνικού Κύκλου»
Όμως, η διαφορά του εορτασμού του Πάσχα ανάμεσα σε Ορθόδοξους και Καθολικούς δεν βασίζεται μόνο στο λάθος του Ιουλιανού Ημερολογίου, αλλά και στο σφάλμα του λεγόμενου «Μετωνικού Κύκλου» του 5ου αιώνα π.Χ., τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι χριστιανοί αλεξανδρινοί αστρονόμοι και με βάση τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να υπολογίζει τις ημερομηνίες των μελλοντικών εαρινών πανσελήνων.
Στις 13 ημέρες της λανθασμένης Ιουλιανής εαρινής ισημερίας, πρέπει να προστεθεί και το λάθος του 19ετούς Μετωνικού κύκλου, το οποίο ανέρχεται, από το 325 μ.Χ. έως σήμερα, σε τέσσερις έως πέντε περίπου ημέρες, με συνέπεια η Μετώνεια (ή Ιουλιανή) πανσέληνος να υπολογίζεται τέσσερις έως πέντε ημέρες αργότερα από την πραγματική.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιό Ιουλιανό Ημερολόγιο και τον κύκλο του Μέτωνος για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Έτσι, συχνά το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται όχι την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, αλλά την επόμενη (όπως το 2012) ή μετά τη δεύτερη εαρινή πανσέληνο (όπως το 2002 και το 2013), αντί της πρώτης Κυριακής μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο, όπως είχε ορίσει η Σύνοδος της Νίκαιας.
Κοινό Πάσχα
Οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με τον κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, αλλά η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, έχοντας λάβει υπόψη και το Μετώνειο σφάλμα. Έτσι, η Γρηγοριανή – Καθολική πανσέληνος είναι πολύ πιο κοντά στην αστρονομική (συχνά συμπίπτει ή απέχει μόνο μια ημέρα) από ό,τι η Ιουλιανή – Ορθόδοξη.
Στον 21ο αιώνα τα όρια εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα υπολογίζεται ότι είναι από τις 4 Απριλίου το νωρίτερο έως τις 8 Μαΐου το αργότερο. Τα όρια του Καθολικού Πάσχα είναι από τις 22 Μαρτίου το νωρίτερο έως τις 25 Απριλίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι Καθολικοί δεν θα έχουν ποτέ Πάσχα τον Μάιο και οι Ορθόδοξοι ποτέ Πάσχα τον Μάρτιο.
Από κοινού εορτάζεται το Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, όταν τόσο η Γρηγοριανή, όσο και η Ιουλιανή – Μετώνεια πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας (αρκεί να είναι μετά τις 3 Απριλίου και οι δύο πανσέληνοι), οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή είναι το κοινό Πάσχα.
Αυτό συνέβη το 2014, ενώ κοινός θα είναι ο εορτασμός και τα έτη 2017 (στις 16 Απριλίου), 2025 (20 Απριλίου), 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.ο.κ. Συνολικά, κατά τον τρέχοντα αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό 31 έτη, ενώ κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο σπάνια.
Το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698, καθώς μετά το 2700 -λόγω συσσώρευσης του Μετώνειου σφάλματος- δεν θα μπορούν να συμπέσουν ποτέ την ίδια εβδομάδα η Ιουλιανή και η Γρηγοριανή πανσέληνος.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
Επτά στα δέκα σπίτια στην Ευρώπη είναι… απαλλαγμένα από τον καπνό, σύμφωνα με έρευνα σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας «ERJ Open Research».
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, καθώς εντοπίστηκε ότι το κάπνισμα επιτρέπεται σε περισσότερα από τα μισά σπίτια.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα σε κάθε μία από τις δώδεκα χώρες, με τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων να ανέρχεται σε 11.734 άτομα, ηλικίας 15 ετών και άνω.
Η επιλογή των ατόμων έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Οι συνεντεύξεις έγιναν δια ζώσης την περίοδο 2017-2018.
Ως σπίτι χωρίς καπνό ορίστηκε εκείνο στο οποίο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους – τα μπαλκόνια και άλλοι εξωτερικοί χώροι εξαιρέθηκαν από τον ορισμό.
Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 70% του συνόλου των ερωτηθέντων δεν επιτρέπει το κάπνισμα στο σπίτι τους. Ένα επιπλέον 18% δήλωσε ότι έχει κάποιους κανόνες, αλλά δεν απαγορεύει τελείως το κάπνισμα.
Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι περίπου το 13% των σπιτιών, όπου δεν ζουν καπνιστές, εξακολουθούν να επιτρέπουν στους επισκέπτες να καπνίζουν.
Την υψηλότερη βαθμολογία από τις δώδεκα χώρες σημειώνει η Αγγλία, όπου περισσότερα από οκτώ στα δέκα σπίτια είναι απαλλαγμένα από τον καπνό (84,5%). Ακολουθούν η Ιρλανδία (79,4%), η Λετονία (78,9%), η Ιταλία (75,8%) και η Γερμανία (75%). Στη μέση της λίστας βρίσκονται η Πορτογαλία (74%), η Πολωνία (69,6%) και η Γαλλία (65,1%).
Αντίθετα, στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία περισσότερα από τέσσερα στα δέκα σπίτια επιτρέπουν το κάπνισμα. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα, όπου το ποσοστό των σπιτιών όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα είναι κάτω από τη μέση (44,4%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί στο 2,3% τον Νοέμβριο του 2024, από 2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (3,9%, έναντι 4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,9% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, έναντι 0,5% τον Οκτώβριο) και την ενέργεια (-1,9%, έναντι -4,6% τον Οκτώβριο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρώς στο 3% το Νοέμβριο, από 3,1% τον Οκτώβριο.
Το Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (5%), η Κροατία (4%), η Εσθονία και η Ολλανδία (από 3,8% και οι δύο).
Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ιρλανδία (0,5%), η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο (1,1%) η Ιταλία και η Σλοβενία (από 1,6% και οι δύο).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
Η παγκόσμια παραγωγή οίνου βρίσκεται σε πορεία να αγγίξει το 2024 άλλο ένα χαμηλό 60 ετών, καθώς αμπελώνες τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο έχουν επηρεαστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως και πέρυσι.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV), ο οποίος στις πρώτες παγκόσμιες προβλέψεις του για το 2024, καθόρισε την παγκόσμια παραγωγή οίνου, εξαιρουμένων χυμών και μούστου, μεταξύ 227 και 235 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl), με εκτίμηση μεσαίου εύρους 231 mhl.
Ο δείκτης μεσαίας κατηγορίας ήταν 2% χαμηλότερος από την παραγωγή του περασμένου έτους και ο μικρότερος από το 1961, ανέφερε ο OIV. Ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 133 τυπικά μπουκάλια κρασιού.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2024 φαίνεται να είναι μια επανάληψη του 2023», ανέφερε ο OIV.
«Όπως και το 2023, τα ακραία ή ασυνήθιστα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι η βασική επιρροή στην παγκόσμια παραγωγή, με πρώιμους παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις και παρατεταμένη ξηρασία που επηρεάζουν δραματικά την παραγωγικότητα ενός αμπελώνα».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου – η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία – η παραγωγή υπολογίστηκε σε 139 mhl, μειωμένη κατά 3% από πέρυσι και το χαμηλότερο επίπεδο αυτού του αιώνα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
Μείωση των νέων μολύνσεων και των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελεσματικότερη πρόληψη, πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ο αγώνας εναντίον του HIV και του AIDS προχωρά, παρότι το τέλος της επιδημίας φαντάζει ακόμα μακρινό.
Τη δεκαετία του 2010, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος (HIV) υποχώρησε κατά το ένα πέμπτο σε διεθνή κλίμακα, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση The Lancet HIV.
Οι θάνατοι – που γενικά προκαλούνται από τυχαίες ασθένειες, αφού πλέον εκδηλωθεί το AIDS, στο τελικό στάδιο της μόλυνσης – έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% κι έχουν υποχωρήσει πλέον καθαρά κάτω από το επίπεδο του ενός εκατομμυρίου.
Η τάση αυτή αποδίδεται πάνω απ’ όλα στη βελτίωση της κατάστασης στην υποσαχάρια Αφρική, την περιφέρεια του κόσμου που πλήττεται μακράν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την επιδημία του AIDS.
Ο πίνακας ωστόσο γίνεται αρκετά πιο μελανός όταν το βλέμμα στρέφεται στις μολύνσεις, που αυξάνονται σε άλλες περιφέρειες, όπως η ανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή.
Ο κόσμος απέχει πολύ από τον στόχο του ΟΗΕ, που είναι η επιδημία να έχει εξαλειφθεί κατ’ ουσία ως το 2030.
Κάτι στο οποίο συμφωνούν οι ειδικοί: η πρόληψη, θεραπείες όπως η λεγόμενη PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση») γίνεται ολοένα πιο σημαντική στον αγώνα εναντίον της επιδημίας.
Η διάθεση των θεραπειών, προληπτικών και μη, φρενάρεται από διάφορους παράγοντες. Αυτό ισχύει κυρίως για τις πιο φτωχές χώρες, όπως αυτές της Αφρικής, όπου το κόστος των φαρμάκων παραμένει πρόβλημα.
Ωστόσο τα εμπόδια δεν είναι μόνο χρηματοδοτικά, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προληπτικές θεραπείες. Πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτή η ιδέα της χρήσης τους χωρίς φόβο στιγματισμού.
Έχουν υπάρξει κάποιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που διαπιστώθηκε πλήρης ύφεση ή ίαση· λιγότερες από δέκα συνολικά. Αν και θεαματικές, οφείλονταν σε μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων, θεραπεία με κίνδυνο που δεν έχει εφαρμογή παρά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αποτυπώματα από δύο διαφορετικά είδη προγόνων του ανθρώπου ανακαλύφθηκαν στο ίδιο σημείο
Πριν από ενάμισι εκατομμύρια χρόνια, δύο τελείως διαφορετικά είδη ανθρωποειδών συνυπήρχαν στην ίδια περιοχή, σε μια καυτή σαβάνα, κοντά στη σημερινή λίμνη Τουρκάνα, στην Κένυα.
Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες εξετάζοντας απολιθώματα από δύο σύνολα αποτυπωμάτων ποδιών, που χρονολογούνται κατά την εποχή αυτή και προέρχονται από την ίδια περιοχή.
Πρόκειται για «hominins» («ανθρωπίνοι»), ένας νεότερος όρος που περιγράφει μια υποδιαίρεση της ευρύτερης κατηγορίας των ανθρωποειδών και περιλαμβάνει όλους τους οργανισμούς, εξαφανισμένους και ζωντανούς, που θεωρούνται ότι ανήκουν στην ανθρώπινη γενεαλογική γραμμή, η οποία προέκυψε μετά τη διάσπαση των προγόνων των μεγάλων πιθήκων, περίπου πριν από έξι έως επτά εκατομμύρια χρόνια.
Οι απολιθωμένες πατημασιές ανακαλύφθηκαν το 2021. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ίχνη προέρχονται από τα δύο πιο κοινά ανθρώπινα είδη της εποχής του Πλειστόκαινου, Homo erectus και Paranthropus boisei.
Όπως προκύπτει από τα αρχεία απολιθωμάτων, ο Homo Erectus, άμεσος πρόγονος του ανθρώπου, επέζησε για ένα εκατομμύριο χρόνια, ωστόσο ο Paranthropus boisei εξαφανίστηκε μέσα σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν το γιατί.
Και τα δύο είδη είχαν όρθια στάση και ήταν εξαιρετικά ευκίνητα.
Από καιρό είχε διατυπωθεί η υπόθεση ότι αυτά τα δύο είδη συνυπήρχαν, ωστόσο με τη μελέτη των αποτυπωμάτων αποδεικνύεται για πρώτη φορά ότι διαφορετικά είδη ανθρωπίνων ζούσαν ταυτόχρονα στον χρόνο και στον χώρο.
Η ανακάλυψη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ανθρώπινη εξέλιξη και για το πώς τα είδη συνεργάζονταν και ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Γαλλία μειώνει το ύψος της επιδότησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων
Η Γαλλία θα μειώσει απότομα τις κρατικές επιδοτήσεις για αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων τις επόμενες ημέρες και θα καθιερώσει μια νέα κλίμακα κρατικών επιδοτήσεων.
Οι νέες επιδοτήσεις θα κυμαίνονται από 2.000 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα του υποψήφιου αγοραστή αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, δήλωσε κυβερνητική πηγή.
Η κρατική επιδότηση στη Γαλλία έως τώρα κυμαίνεται από 4.000 έως 7.000 ευρώ, αναφέρει το Reuters.
Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την κάλυψη μιας τεράστιας τρύπας στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το Reuters.
Αυτή η περικοπή στις κρατικές επιδοτήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκίνητων θα επιδράσει αρνητικά στις πωλήσεις των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων και θα δημιουργήσει πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Αξίζει να τονισθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2024 ο όγκος των πωλήσεων των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ δεν αυξήθηκε όπως ανέμεναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν μόλις κατά 2,4% στις 124.907 μονάδες τον Οκτώβριο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, ο όγκος της αγοράς στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ήταν μειωμένος κατά 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των πωλήσεων στη Γερμανία (-26,6%), που οφείλεται στην κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στις 30 Δεκεμβρίου του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Schulung zum Arbeitsvertrag bei der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e.V.
- Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σπίτι
- Eurostat: Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
- Νέο χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου λόγω καιρικών φαινομένων
- Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS: Σιγά-σιγά, η κατάσταση βελτιώνεται
You must be logged in to post a comment Login