Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δίωξη της Κομισιόν κατά της Google -Γιατί της επιβάλλει πρόστιμα 6 δισ. δολαρίων

Published

on

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει την άσκηση δίωξης εναντίον της εταιρείας Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο πεδίο των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο, εκθέτοντας την κολοσσιαία αμερικανική εταιρεία του κλάδου της τεχνολογίας στον κίνδυνο να της επιβληθούν τεράστια πρόστιμα και επιδιώκοντας να την αναγκάσει να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο, ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες Financial Times και Wall Street Journal χθες.

Ωστόσο, δύο πηγές ενήμερες για το ζήτημα δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το επίσημο κατηγορητήριο περί παραβίασης του ανταγωνισμού δεν θα είναι έτοιμο σήμερα Τετάρτη κι αναμένεται να περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη πριν καταρτιστεί. Η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που ανέρχονται έως και στο 10% του παγκόσμιου τζίρου οποιασδήποτε εταιρείας παραβιάζει τον ανταγωνισμό—πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, στην περίπτωση της Google.

Ένα στέλεχος της ΕΕ προανήγγειλε ότι η επίτροπος Ανταγωνισμού, η Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, θα προβεί σε μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την Google σήμερα, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους, είπε πάντως ότι θα παραχωρηθεί μια συνέντευξη Τύπου μετά το μεσημέρι (στις 13:00 ώρα Ελλάδας), μετά τη συνεδρίαση.

Η Βέστεϊγιερ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να πάρει μια βιαστική απόφαση όσον αφορά την υπόθεση—που είχε αρχίσει να ερευνάται πριν από μια πενταετία—πρόκειται να μεταβεί αργότερα σήμερα στις ΗΠΑ για μια επίσημη επίσκεψη. Αμερικανοί, ανάμεσά τους κορυφαίοι επιχειρηματίες και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχουν επικρίνει στο παρελθόν τις προσπάθειες της ΕΕ να περιορίσει την ισχύ αμερικανικών επιχειρήσεων του κλάδου της τεχνολογίας.

Η Δανή φιλελεύθερη πολιτικός αναμένεται να απαγγείλει σε βάρος της Google την κατηγορία ότι εκτρέπει την κίνηση από ιστοτόπους αντιπάλων της προς όφελος των δικών της υπηρεσιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, στο οποίο σημειώνεται ακόμη πως ορισμένοι επίτροποι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Βέστεϊγιερ να κάνει υπερβολικά στενή την έρευνα.

Στο ενδεχόμενο ανάληψης νομικής δράσης εναντίον της Google είχε αναφερθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γκίντερ Έτινγκερ, ο συντηρητικός Γερμανός πολιτικός ο οποίος είναι επίτροπος αρμόδιος για την θεματική ενότητα Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία. Ο Έτινγκερ έχει επικρίνει επανειλημμένα τις πρακτικές της Google και έχει τοποθετηθεί υπέρ των ευρωπαϊκών εταιρειών της τεχνολογίας και των εκδόσεων.

Ακόμη η Βέστεϊγιερ αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για τις πρακτικές της Google σε ό,τι αφορά το λογισμικό για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο της ανήκει.

Η Βέστεϊγιερ έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών Τρίτη σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και θα ενημερώσει σήμερα τους συναδέλφους της, σύμφωνα με την Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Η Βέστεϊγιερ έχει καταστήσει πιο συγκεκριμένες τις κατηγορίες για την υπόθεση, την οποία κληρονόμησε από τον προκάτοχό της, τον Ισπανό Χοακίν Αλμούνια—ο οποίος είχε απορρίψει τρεις προτάσεις της Google για να κλείσει η υπόθεση—σύμφωνα με το δημοσίευμα της FT.

Η έρευνα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια από τις πιο προβεβλημένες υποθέσεις που σχετίζονται με την παραβίαση του ανταγωνισμού κι αντανακλά την ανησυχία της Ευρώπης για την κυριαρχία των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Η Microsoft Corp., άλλη μια αμερικανική γιγαντιαία εταιρεία στον τομέα του λογισμικού, έχει κληθεί να καταβάλει στην ΕΕ πρόστιμα ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: iefimerida.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα δικαιώματα των καταναλωτών για εύκολες και ελκυστικές επισκευές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα πρόταση σχετικά με κοινούς κανόνες για την προώθηση της επισκευής αγαθών, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές και θα στηρίξει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης των αποβλήτων.

Η πρόταση θα καταστήσει την επισκευή ευκολότερη και οικονομικά αποδοτικότερη για τους καταναλωτές, σε αντίθεση με την αντικατάσταση των αγαθών.

Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε τόνωση του τομέα των επισκευών, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα στους παραγωγούς και στους πωλητές για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

Η πρόταση θα διασφαλίσει ότι περισσότερα προϊόντα επισκευάζονται στο πλαίσιο της νόμιμης εγγύησης και ότι οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους ευκολότερες και φθηνότερες επιλογές για την επισκευή προϊόντων που είναι τεχνικώς επισκευάσιμα (όπως ηλεκτρικές σκούπες ή, σύντομα, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα) μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης ή όταν το αγαθό σταματήσει να λειτουργεί λόγω φθοράς.

Νέα μέτρα για την προώθηση και τη διευκόλυνση της επισκευής και της επαναχρησιμοποίησης

Η πρόταση εισάγει ένα νέο «δικαίωμα επισκευής» για τους καταναλωτές, τόσο εντός όσο και πέραν της νόμιμης εγγύησης.

Στο πλαίσιο της νόμιμης εγγύησης, οι πωλητές θα υποχρεούνται να προσφέρουν επισκευή, εκτός εάν αυτή είναι ακριβότερη από την αντικατάσταση.

Πέραν της νόμιμης εγγύησης, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα δέσμη δικαιωμάτων και εργαλείων ώστε η «επισκευή» να αποτελεί εύκολη και προσβάσιμη επιλογή:

Δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώνουν επισκευή από τους παραγωγούς, για προϊόντα που είναι τεχνικώς επισκευάσιμα βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, όπως πλυντήρια ρούχων ή τηλεοράσεις. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν πάντα σε ποιον να απευθυνθούν όταν επιλέγουν να επισκευάσουν τα προϊόντα τους, και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αναπτύξουν περισσότερο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Υποχρέωση των παραγωγών να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα που υποχρεούνται να επισκευάζουν οι ίδιοι.

Διαδικτυακή πλατφόρμα αντιστοίχισης επισκευών για τη σύνδεση των καταναλωτών με επισκευαστές και πωλητές ανακαινισμένων αγαθών στην περιοχή τους. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τις αναζητήσεις ανά τοποθεσία και πρότυπα ποιότητας, βοηθώντας τους καταναλωτές να βρίσκουν ελκυστικές προσφορές και ενισχύοντας την προβολή των επισκευαστών.

Ευρωπαϊκό έντυπο πληροφοριών επισκευής, το οποίο θα μπορούν να ζητούν οι καταναλωτές από οποιονδήποτε επισκευαστή και το οποίο θα εξασφαλίζει διαφάνεια όσον αφορά τους όρους επισκευής και την τιμή, ενώ θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές επισκευής.

Θα αναπτυχθεί ευρωπαϊκό πρότυπο ποιότητας για τις υπηρεσίες επισκευής, που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εντοπίζουν τους επισκευαστές που δεσμεύονται για υψηλότερη ποιότητα.

Αυτό το πρότυπο «εύκολης επισκευής» θα είναι ανοικτό σε όλους τους επισκευαστές σε ολόκληρη την ΕΕ που επιθυμούν να δεσμευτούν για ελάχιστα πρότυπα ποιότητας, για παράδειγμα με βάση τη διάρκεια ή τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι πλέον η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς οργανισμούς, η γερμανική ADAC, δημοσιοποίησε τους τρεις σημαντικότερους λόγους που οι οδηγοί μένουν στο δρόμο με το αυτοκίνητό τους και καλούν την οδική βοήθεια.

Η πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου ήταν η μπαταρία, σύμφωνα με την έρευνα το 2022. Το 43,2% από τις συνολικές κλήσεις έδειξαν ότι η μπαταρία δεν είχε τη δύναμη να κινήσει τον κινητήρα και χρειάζονταν άμεσα αλλαγή.

Ωστόσο το ποσοστό των αιτιών το 2022 ήταν μικρότερο από τις αντίστοιχες κλήσεις που είχαν γίνει το 2021 (46,2%).

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου είναι η βλάβη στον κινητήρα (23,8%) και είχε να κάνει κυρίως με προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμου, (ψεκασμός, ανάφλεξη κ.ά.).

Σε ποσοστό 10,4%, ο τρίτος συχνότερος λόγος που απαιτούσε τη βοήθεια της οδικής βοήθειας ήταν το πρόβλημα με τη μίζα, καθώς αυτή δεν ήταν σε θέση να εκκινήσει τον κινητήρα, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Η βοήθεια που πρόσφεραν στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκε αισθητά πέρσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφού για τις αντίστοιχες περιπτώσεις το 2021 η εταιρεία είχε 25.000 κλήσεις, ενώ το 2022 οι αντίστοιχες κλήσεις ήταν 52.000.

Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας αναφέρουν ότι ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο είναι η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και της κυκλοφορίας των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η παλαιότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε φθορές των ηλεκτρικών συστημάτων.

Σε ποσοστό πάνω από 50% κύρια αιτία για τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν το σύστημα εκκίνησης, ενώ συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως η μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας ή η τεχνολογία φόρτισης σπάνια ευθύνονται για βλάβες και ακινητοποίηση ενός οχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθερά ανοδική πορεία των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάζουν μια σταθερά ανοδική πορεία τη δεκαπενταετία 2006-2020, όπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Συνολικά την περίοδο 2006-2020 εντοπίζονται 4.425 επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσιάζοντας έντονα αυξητική τάση.

Συγκεκριμένα κατά το έτος 2006 καταγράφηκαν μόλις 135 δημοσιεύσεις, οι οποίες έδωσαν τη θέση τους στις 444 δημοσιεύσεις το 2020, που αποτελεί και τη μέγιστη επίδοση της περιόδου αναφοράς που επικεντρώθηκε η παρούσα έρευνα.

Ειδικότερα, οι δημοσιεύσεις από 1.175 την πενταετία 2006-2010 (ετήσιος μέσος όρος 235 δημοσιεύσεις), αυξάνονται σε 1.411 την πενταετία 2011-2015 (ετήσιος μέσος όρος 282) και σε 1.839 την πενταετία 2016-2020 (ετήσιος μέσος όρος 368).

Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του ΕΚΤ «Εντοπισμός και ανάλυση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνικές Μηχανικής Μάθησης», που παρουσιάζει τον αριθμό των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης για την περίοδο 2006-2020, τους δείκτες απήχησης, τους κυριότερους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα και τα διεθνή δίκτυα συνεργασιών που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες ερευνητές.

Αναφορικά με τους φορείς που παράγουν τις δημοσιεύσεις αυτές, τα πανεπιστήμια Πατρών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Τις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σε όρους συνεργασίας και δικτύωσης, συνολικά, οι χώρες με τις οποίες συνεργάζονται οι ελληνικοί φορείς στις σχετικές με την Τεχνητή Νοημοσύνη επιστημονικές δημοσιεύσεις της περιόδου 2006-2020, ανέρχονται στις 71.

Αξιοποιώντας τις γεωγραφικές διευθύνσεις (affiliations) των συγγραφέων, καταγράφεται ότι η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα, η Κύπρος, η Ολλανδία και το Βέλγιο αποτελούν τις χώρες με τις οποίες είναι κυρίως συνδεδεμένοι ερευνητικά οι επιστήμονες των ελληνικών φορέων και ιδρυμάτων.

Όπως σημειώνει η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, «το ΕΚΤ, για πρώτη φορά, συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε, με τεχνικές μηχανικής μάθησης, τα δεδομένα από όλες τις διεθνείς βιβλιομετρικές βάσεις και εντόπισε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προετοιμασία του αυτοκινήτου την άνοιξη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τώρα την άνοιξη πρέπει να προετοιμάσουμε το αυτοκίνητό μας για τις πιο ζεστές ημέρες. Από το να επισκεφθούμε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων μέχρι να αφαιρέσουμε τα χειμερινά ελαστικά.

Είναι εργασίες που πρέπει να γίνουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πριν ανέβει περισσότερο η θερμοκρασία.

Ο άσχημος χειμωνιάτικος καιρός έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την βαφή του αυτοκινήτου, ενώ το αλάτι στους δρόμους την περίοδο του χιονιά συνεχίζει να διαβρώνει κυρίως το κάτω μέρος του αυτοκινήτου.

Ο οδηγός θα πρέπει να ξεπλύνει καλά το κάτω μέρος του αυτοκινήτου, να απομακρύνει την βρωμιά και την λάσπη από όλα τα σημεία, να καθαρίσει καλά όλα τα εμφανή σημεία ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν γρατζουνιές στην βαφή που θα έχουν ως συνέπεια την αλλοίωση του χρώματος.

Ενεργός αφρός στο πλυντήριο βοηθάει την απομάκρυνση ακόμη και της πιο σκληρής βρωμιάς, ενώ το νερό με πίεση απομακρύνει βρωμιά και μικρά πετραδάκια που μπορούν να δράσουν σαν γυαλόχαρτο στο χρώμα.

Σε παλιότερα αυτοκίνητα το πλύσιμο στο κάτω μέρος του αμαξώματος θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με τη διείσδυση υγρασίας στις κοιλότητες του δαπέδου του οχήματος.

Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσουμε το πρόβλημα, προκειμένου να το λύσουμε. Συνήθως από το σημείο που μπαίνει νερό, υπάρχει σκουριά που πρέπει να επισκευαστεί.

Θα πρέπει να καθαρίσουμε επιμελώς και το εσωτερικό, ώστε να φύγει όλο το φιλμ βρωμιάς, ειδικά στο παρμπρίζ. Τυχόν φθορές των υαλοκαθαριστήρων θα πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς μπορεί να έχουν σχιστεί λόγω του χιονιού και του πάγου. Σε περίπτωση που τα πατάκια έχουν παλιώσει πρέπει να αντικατασταθούν.

Σε περίπτωση που έχουμε μπάρες για σκι θα πρέπει να τις αποσυναρμολογήσουμε, καθώς οι μπάρες αυξάνουν την κατανάλωση. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι ανά 100 κιλά είναι έως και 0,3 λίτρα περισσότερο καύσιμο ανά 100 χιλιόμετρα.

Πρόσθετα φορτία, όπως αλυσίδες χιονιού ή άλλα αντικείμενα που τα έχουμε στον αποθηκευτικό χώρο και δεν είναι απαραίτητα τα βγάζουμε εκτός αυτοκινήτου, αφού εκτός από το βάρος πιάνουν και όγκο.

Μέχρι το Πάσχα είναι η ώρα για αλλαγή των χειμερινών ελαστικών. Βγάζουμε τα χειμερινά και βάζουμε τα καλοκαιρινά ελαστικά, αφού τα χειμερινά ελαστικά δεν είναι ιδανικά για χρήση τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι μόνο γιατί είναι ακατάλληλα λόγω κακής πρόσφυσης, αλλά γιατί ανεβάζουν και την κατανάλωση καυσίμου.

Τέλος, ένας καλός έλεγχος των υγρών τους αυτοκινήτου (λάδια, υγρά φρένων, υγρό ψυγείου, υγρό υαλοκαθαριστήρων), είναι απαραίτητος, ενώ πρέπει να γίνει προσεκτικός έλεγχος όλων των φώτων (εμπρός και πίσω) του αυτοκινήτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χαρτί από βακτήρια δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατάφεραν να φτιάξουν χαρτί από βακτήρια. Αξιοποίησαν τη γνώση από το Πανεπιστήμιο, τα εργαστήρια, αλλά και δικά τους πειράματα.

Ο βιολόγος Παναγιώτης Δημητρίου από την Χαλκίδα, που συνεχίζει τις σπουδές και είναι φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο βιολόγος Γιώργος Ζωχιός από την Σαντορίνη, που κάνει μεταπτυχιακό στην Βιοτεχνολογία στο ΕΚΠΑ, αναζητούσαν ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για τη δημιουργία χαρτιού και πέτυχαν τον στόχο τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Δημητρίου, αναφέρθηκε στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Με τον Γιώργο Ζωχιό, γνωριστήκαμε, ως φοιτητές στο Βιολογικό Αθηνών. Ήμασταν συμφοιτητές για 2 χρόνια. Γίναμε αμέσως φίλοι και περνάγαμε τον χρόνο μας, κάνοντας πειράματα.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάποια στιγμή, κάτσαμε και σκεφτήκαμε, πόσα δέντρα κόβονται για χαρτί, που όλοι χρησιμοποιούμε και σκεφτήκαμε να βρούμε έναν πιο φιλικό τρόπο για το περιβάλλον. Τότε στον Γιώργο ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε βακτήρια».

Ωστόσο δεν παραλείπει να επισημαίνει πως καταστρέφονται δάση για την παραγωγή χαρτιού λέγοντας: «Όλοι μας γνωρίζουμε, πόσο σημαντικό είναι το χαρτί στην καθημερινότητα μας. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουμε, είναι το πόσα δέντρα κόβονται για τη δημιουργία του. Ένα κιλό χαρτί, απαιτεί 3 φορές το βάρος του σε δέντρα. Φανταστείτε, ότι μόνο και μόνο για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι ετησίως κόβεται ένα δάσος, 10 φορές το μέγεθος της Πάρνηθας.

Σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα, κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά, μόνο τα 5 δισεκατομμύρια ξαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια 10 δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πειράματα ξεκίνησαν στο σπίτι του Γιώργου Ζωχιού στην Αθήνα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητρίου, σε «γενικές γραμμές με απλά λόγια, η διαδικασία είναι η εξής: Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε ένα δοχείο, σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Τα ινίδια αυτά, τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα, και προσθέτουμε υλικά που καθορίζουν το χρώμα και την υφή.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ώστε να πάρουμε χαρτί, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Γιώργος Ζωχιός, συμμετέχουν ως ομάδα στον 1ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Μάλιστα έχουν φτάσει στην τελευταία φάση, αποτελώντας μία από τις δέκα τελικές ομάδες.

Πριν δύο χρόνια ο Παναγιώτης και ο Γιώργος, έφτιαξαν, την TrueMed, μια επιστημονική συγγραφική ομάδα υγείας, στην οποία μπορούν φοιτητές να γράφουν άρθρα, βασισμένα σε έγκυρες πηγές.

Ήδη μέσα σε δύο χρόνια περισσότεροι από 100 φοιτητές, έχουν γράψει άρθρα που στόχο έχουν να ενημερώσουν έγκυρα τον κόσμο για θέματα υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

WhatsApp: Δέσμευση για πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έπειτα από διάλογο με τις αρχές προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δίκτυο CPC), το WhatsApp δεσμεύτηκε να είναι πιο διαφανές ως προς τις αλλαγές στους όρους παροχής υπηρεσιών του.

Επιπλέον, η εταιρεία θα διευκολύνει τους χρήστες να απορρίπτουν ενημερώσεις όταν διαφωνούν μαζί τους και θα εξηγεί ξεκάθαρα πότε μια τέτοια απόρριψη οδηγεί τον χρήστη να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του WhatsApp.

Επίσης, το WhatsApp επιβεβαίωσε ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών δεν κοινοποιούνται σε τρίτα μέρη ή άλλες εταιρείες Meta – συμπεριλαμβανομένου του Facebook – για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ο διάλογος συντονίστηκε από τη Σουηδική Υπηρεσία Καταναλωτών και την Ιρλανδική Επιτροπή Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών και διευκολύνθηκε από την Επιτροπή.

«Χαιρετίζω τις δεσμεύσεις του WhatsApp να αλλάξει τις πρακτικές του για συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ, να ενημερώνει ενεργά τους χρήστες για τυχόν αλλαγές στη σύμβασή τους και να σέβεται τις επιλογές τους, αντί να τους ρωτά κάθε φορά που ανοίγουν την εφαρμογή. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να κατανοήσουν σε τι συμφωνούν και τι συνεπάγεται συγκεκριμένα αυτή η επιλογή, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα».

Το δίκτυο CPC έστειλε για πρώτη φορά επιστολή στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2022, έπειτα από ειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) και οκτώ από τις ενώσεις μέλη της σχετικά με εικαζόμενες αθέμιτες πρακτικές στο πλαίσιο των ενημερώσεων της WhatsApp στους όρους παροχής υπηρεσιών και την πολιτική απορρήτου τους.

Τον Ιούνιο του 2022, το Δίκτυο CPC έστειλε μια δεύτερη επιστολή στο WhatsApp, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους ότι οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται ξεκάθαρα για το επιχειρηματικό μοντέλο τoυ WhatsApp και, ειδικότερα, για το εάν το WhatsApp αντλεί έσοδα από εμπορικές πολιτικές που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Έπειτα από συζητήσεις μεταξύ του Δικτύου CPC, της Επιτροπής και του WhatsApp, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι δεν μοιράζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς.

Επισκόπηση των δεσμεύσεων

Για τυχόν μελλοντικές ενημερώσεις πολιτικής, το WhatsApp θα:

* εξηγεί ποιες αλλαγές σκοπεύει να κάνει στις συμβάσεις των χρηστών και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δικαιώματά τους

* περιλαμβάνει τη δυνατότητα απόρριψης των ενημερωμένων όρων παροχής υπηρεσιών τόσο ευδιάκριτα όσο και τη δυνατότητα αποδοχής τους

* βεβαιώνει ότι οι ειδοποιήσεις που ενημερώνουν για τις ανανεωμένες ενημερώσεις μπορούν να παραβλεφθούν ή η αναθεώρηση των ενημερώσεων μπορεί να καθυστερήσει, καθώς και να υπάρχει σεβασμός στις επιλογές των χρηστών και να μην στέλνονται επαναλαμβανόμενες ειδοποιήσεις

Επόμενα βήματα

Το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC) θα παρακολουθεί ενεργά τον τρόπο με τον οποίο το WhatsApp εφαρμόζει αυτές τις δεσμεύσεις κατά την πραγματοποίηση τυχόν μελλοντικών ενημερώσεων στις πολιτικές του και, όπου χρειάζεται, θα επιβάλλει τη συμμόρφωση – συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιβολής προστίμων.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής και η τελευταία σάρωση του CPC σχετικά με τα «σκοτεινά μοτίβα» έδειξε ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν «σκοτεινά μοτίβα», για παράδειγμα καθιστώντας πιο δύσκολη την απεγγραφή από μια υπηρεσία παρά την εγγραφή σε αυτήν. Το Δίκτυο CPC, με την υποστήριξη της Επιτροπής, θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση τέτοιων παράνομων πρακτικών όπου εμφανίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 λεπτά ago

Σε ομάδες γεννήθηκαν τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ώρες ago

Η ΕΕ αμβλύνει την απαγόρευση των θεσμικών κινητήρων, υπό την πίεση του Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

ΟΗΕ: Απαραίτητη η “αλλαγή πορείας” της ανθρωπότητας ώστε να υπάρχει ελπίδα να διασφαλιστεί νερό για όλους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Μουσείο Ακρόπολης: Οριστική επανένωση των παρθενώνειων θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ8 ώρες ago

Μήνας ελληνικής ιστορίας ο Μάρτιος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Γαλλία: Προβλήματα στις αερομεταφορές λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αλλαγή ώρας 2023: Θερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Ένωση Φορτηγών Μεταφορών: Ελλείψεις στην αγορά και οικονομικές ζημιές, λόγω της απεργίας της Δευτέρας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Νέα δικαιώματα των καταναλωτών για εύκολες και ελκυστικές επισκευές

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τους Έλληνες του Εξωτερικού για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

«Η μητέρα του σταθμού»: Ιστορίες γυναικών που μετανάστευσαν στη Γερμανία το ’60 μέσα από το ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ημέρες ago

Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ερώτηση στη Βουλή για την ταλαιπωρία των Ελλήνων της Γερμανίας στην προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Διατροφή4 εβδομάδες ago

Διατροφικές συμβουλές για την Καθαρά Δευτέρα

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες ago

Οι Εύζωνες στο μετρό του Συντάγματος, με μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Τα αμπέλια άρχισαν να καλλιεργούνται πριν 11.000 χρόνια σε δύο διαφορετικά μέρη

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα ago

Διμήνι, ο παλαιότερος νεολιθικός οικισμός της Ευρώπης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ημέρες ago

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες ago

Μελέτη: Χρήση ουράνιας πλοήγησης στα ταξίδια των Μινωιτών ναυτικών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis