Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιξε μέτωπο Ελλάδας-ΗΠΑ με αφορμή την υπόθεση Ξηρού

Published

on

Έπειτα από το σκληρό τελεσίγραφο που έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος χαρακτήρισε  «μη φιλική πράξη» την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση της Ελλάδας.

Η κυρία Χαρφ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ’ και τον κατ’ οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού -που ψηφίστηκε και επί του συνόλου του τη Δευτέρα- ανησυχεί τις ΗΠΑ, «γιατί απελευθερώνει τρομοκράτες, ακόμη κι αν είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την τρομοκρατική τους δράση, σχεδιάζοντας και συνωμοτώντας».

Ειδικότερα, ερωτηθείσα για την αποφυλάκιση από το Γκουαντάναμο για ανθρωπιστικούς λόγος τρομοκρατών που σκότωσαν Αμερικανούς την 11η Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα καθώς οι ίδιοι εξασφαλίζουν ότι δεν θα αναμειχθούν και δεν θα σχεδιάσουν ξανά τρομοκρατικές ενέργειες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Κέρι εξέφρασε τη ενόχληση και την οργή του για το θέμα του Ξηρού αφού σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος, ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε στη διευθέτηση του ζητήματος.

Πηγές αναφέρουν επίσης ότι, πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ’ και ο Τζον Κέρι αναμένεται να μεταφέρει αυτόν τον προβληματισμό στον Νίκο Κοτζιά.

Μήνυμα Κέρι προς Κοτζιά: Οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή
Τα ξημερώματα υπήρξε συνάντηση στις ΗΠΑ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Ήδη από τις δηλώσεις καλωσορίσματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο State Department, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι έθεσε το ζήτημα της τρομοκρατίας, αναφέροντας πως «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Ο κύριος Κέρι, διά του πλέον επίσημου τρόπου, επισφράγισε τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, βάσει των διατάξεων του νέου νόμου του Νίκου Παρασκευόπουλου, μετά την δήλωση του πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς πως «η απελευθέρωση του Ξηρού δεν είναι φιλική πράξη».

«Οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή», ανάφερε ο κύριος Κέρι, ενώ ο κύριος Κοτζιάς στην ανταπάντησή του επιχείρησε να εξηγήσει πως «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος. Θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος».

Αμέσως μετά την συνάντηση, σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ο κύριος Κοτζιάς επανέλαβε πως εξήγησε τη θέση της χώρας: «Είναι μια στάση που καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν 11 αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές και εξήγησα ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες δεν θα αφεθεί ελεύθερος αλλά θα είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες».

Ο κύριος Κοτζιάς δήλωσε ακόμα πως με τον ομόλογό του είχαν μια «πολύ φιλική συζήτηση», όπου τέθηκαν και τα ζητήματα της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και οι σχέσεις με Τουρκία και ΠΓΔΜ.

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές», επισημαίνοντας ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος».

«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξηγεί πάντα ότι «για να υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός, μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις».

Εξηγήσεις δόθηκαν από αμφότερες τις πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας. «Τους εξηγήσαμε» είπε ο κ. Κοτζιάς «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στις αμερικανικές πιέσεις για τον Ξηρό
Με διάθεση να εξηγήσει στην αμερικανική πλευρά τι ακριβώς σημαίνει ο νέος νόμος για το σωφρονιστικό σύστημα και τη διαφαινόμενη κατ’ οίκον κράτηση του Σάββα Ξηρού, από τις φυλακές που είναι τώρα, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ανησυχίες αμερικανών και βρετανών για το θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στις πιέσεις τους και να αλλάξει στάση.

Παράλληλα, προσπαθεί να κρύψει την ενόχλησή της για τις παρεμβάσεις, που μοιάζουν, αν δεν είναι καταφανώς, ωμές, στα εσωτερικά μίας χώρας και μίας σύγχρονης Δημοκρατίας, που καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των θεσμών της. Πρόκειται για θεμελιώδη θέματα για την αυτοδιάθεση ενός κράτους και η κυβέρνηση διαμηνύει στο παρασκήνιο – αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση και αντιπαράθεση – ότι φυσικά και δεν τίθεται θέμα αναδίπλωσης και αλλαγής ενός νόμου που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή. Άλλωστε επέλεξε να προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του νόμου παρότι γνώριζε ότι θα υπήρχαν αμερικανικές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στην αμερικανική πλευρά επισημαίνοντας αφενός ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση που ενέχει τον οποιοδήποτε κίνδυνο για επανάληψη τρομοκρατικής δράσης – καθώς ο Ξηρός είναι πολλαπλώς ασθενής και με απαγορευτικό ποσοστό αναπηρίας για οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια – και αφετέρου ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας σήμερα προέρχεται από τους τζιχαντιστές.

Η σχετική επισήμανση μάλιστα στην άτυπη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τον κίνδυνο από τους τζιχαντιστές – τον οποίο άλλοι προκάλεσαν και όχι η… Αθήνα- είχε και ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο: Με διπλωματική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης θα συγκληθεί εκ νέου η τριμερής στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Αιγύπτου προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο, περιλαμβανομένου και αυτού του θέματος.

Η εκτίμηση πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η θύελλα θα περάσει σύντομα και πως δεν πρόκειται να τραυματίσει σημαντικά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κυβερνητικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται την ευαισθησία, όχι όμως και την ανησυχία της άλλης πλευράς, καθώς και τον ενδεχόμενο συμβολισμό που η Ουάσιγκτον θεωρείο ότι υπάρχει στο θέμα, αλλά θεωρούν ότι η ουσία είναι άλλη και δεν έχει να κάνει με καμία «χαριστική» αντιμετώπιση τρομοκρατών.

Για να μετριάσουν τις εντυπώσεις και τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τους Αμερικανούς, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι εάν όλος αυτός ο θόρυβος αντιπροσώπευε κάτι δραματικό και αξεπέραστο, τότε δεν θα γινόταν κανονικά οι επαφές του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες, αλλά, προφανώς, οι Αμερικάνοι, θα μπορούσαν και να την αναβάλλουν.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιβλίο για τον Νίκο Καπετανίδη θα εκδοθεί από το Ίδρυμα της Βουλής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης "Νίκος Καπετανίδης"

«Ο Πόντος, ο δημοσιογράφος Νίκος Καπετανίδης και η εφημερίδα Εποχή, 1918-1921» είναι ο προσωρινός τίτλος της ιστορικής έκδοσης, υπό τη μορφή αυτοτελούς τόμου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε ανάμνηση του ηρωικού δημοσιογράφου της Τραπεζούντας.

Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από το “Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης” και η μελέτη του ιστορικού αντικειμένου έκτασης 60.000 – 80.000 λέξεων ανατέθηκε στο συγγραφέα και Διδάκτορα Ιστορίας Θεοδόσιο Κυριακίδη.



Η έκδοση αυτή αναμένεται να καλύψει στο σύνολό της, την δράση του αγωνιστή δημοσιογράφου των αρχών του 20ου αιώνα, ο οποίος συνελήφθη καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο και εκτελέστηκε για τις πατριωτικές ιδέες του, δια απαγχονισμού, μαζί με άλλους 68 Έλληνες Ποντίους, στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 στην Αμάσεια.

Η τελική ημερομηνία για την κυκλοφορία του τόμου είναι στο τέλος του 2027, αλλά το σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο ως το φθινόπωρο του 2026

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένταξη της Σίφνου στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO

Published

on

Από

Η διεθνής διάκριση αφορά την ένταξη της Σίφνου στον τομέα της Λαϊκής Τέχνης και Χειροτεχνίας. Photo credits: DemieHadji / pixabay

Με επίκεντρο τη μακραίωνη παράδοση της σιφναίικης αγγειοπλαστικής, η Σίφνος συγκαταλέγεται στις 58 νέες περιοχές από όλο τον κόσμο που εντάσσονται στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UNESCO Creative Cities Network – UCCN).

Η διεθνής διάκριση αφορά την ένταξη της Σίφνου στον τομέα της Λαϊκής Τέχνης και Χειροτεχνίας.

Με τη Σίφνο μόνο να «εκπροσωπεί» την Ελλάδα στη λίστα, τα 58 νέα μέλη του δικτύου προέρχονται από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα από Ουαλία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Βέλγιο, Ρουμανία, Μπουρκίνα Φάσο, Σλοβενία, Ν. Κορέα, Γουινέα, Ισπανία, Λετονία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Αίγυπτο, Βιετνάμ, Γερμανία, Τουρκία, Ιράν, Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαλαισία, Ουκρανία, Νεπάλ, Ανγκόλα, Ινδία, Σουηδία, Κατάρ, Ινδονησία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Μαυροβούνιο, Κίνα, Ισημερινό, Φινλανδία, Μαρόκο, Χιλή, Μεξικό, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Ταϊλάνδη, και Βουλγαρία.



Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UNESCO Creative Cities Network – UCCN) ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς πρωτοβουλίες για την προώθηση του πολιτισμού και της δημιουργικότητας.

Η διάκριση αυτή έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής αναγνώρισης που είχε προηγηθεί το 2022, όταν η κεραμική παράδοση της Σίφνου εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πέντε συλλήψεις για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας

Published

on

Από

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πού συνελήφθησαν οι ύποπτοι, ούτε τον τόπο και τον χρόνο της επίθεσης. Photo credits: FreitagTV / pixabay

Οι αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν χθες Σάββατο το βράδυ ότι συνέλαβαν πέντε άνδρες που φέρονται να ετοίμαζαν επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον μίας από τις χιλιάδες χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας που πραγματοποιούνται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας έπειτα από πολλές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Έναν χρόνο μετά το σοκ που είχε προκαλέσει η επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο, ένας Αιγύπτιος, τρεις Μαροκινοί και ένας Σύρος συνελήφθησαν την Παρασκευή επειδή σχεδίαζαν επίθεση εναντίον αγοράς στη Βαυαρία, επεσήμαναν η αστυνομία και η εισαγγελία σε ανακοίνωσή τους.

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πού συνελήφθησαν οι ύποπτοι, ούτε τον τόπο και τον χρόνο της επίθεσης.



Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία, που προσελκύουν πλήθη κόσμου κάθε χρόνο, δεν σταματούν να αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας μετά την ισλαμιστική επίθεση που σημειώθηκε το 2016 στο Βερολίνο με 13 νεκρούς.

Πέρυσι, περισσότερες από 7.000 χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη Γερμανία προσέλκυσαν 170 εκατομμύρια επισκέπτες, αποφέροντας έσοδα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ – κατά μέσο όρο περίπου 25 ευρώ ανά επισκέπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δασμό 3 ευρώ σε μικρά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου επιβάλλει η ΕΕ από 1η Ιουλίου 2026

Published

on

Από

Ο δασμός των 3 ευρώ θα ισχύει για όλες τις μικρές αποστολές που εισέρχονται στην ΕΕ και των οποίων οι πωλητές εκτός ΕΕ είναι εγγεγραμμένοι στο ενιαίο σύστημα εισαγωγών (IOSS) για σκοπούς ΦΠΑ. Photo credits: romeosessions / pixabay

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την επιβολή σταθερού δασμού 3 ευρώ σε όλα τα μικρά δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ που εισέρχονται στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2026, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σήμερα, τα δέματα αυτά εισάγονται αδασμολόγητα, γεγονός που σύμφωνα με την ΕΕ, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών, διευκολύνει φαινόμενα απάτης και δημιουργεί περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η προσωρινή αυτή ρύθμιση θα εφαρμόζεται έως ότου τεθεί σε ισχύ το μόνιμο καθεστώς για τις μικρές αποστολές, το οποίο συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2025.



Ο δασμός των 3 ευρώ θα ισχύει για όλες τις μικρές αποστολές που εισέρχονται στην ΕΕ και των οποίων οι πωλητές εκτός ΕΕ είναι εγγεγραμμένοι στο ενιαίο σύστημα εισαγωγών (IOSS) για σκοπούς ΦΠΑ.

Το IOSS καλύπτει περίπου το 93% των ροών ηλεκτρονικού εμπορίου προς την ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των εισαγόμενων μικρών δεμάτων θα υπάγεται στο νέο καθεστώς.



Το μέτρο διαφέρει από το προτεινόμενο «τέλος διεκπεραίωσης» που συζητείται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των τελωνείων και του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάζει τακτικά το ενδεχόμενο επέκτασης του δασμού και σε εμπορεύματα που αποστέλλονται από πωλητές εκτός ΕΕ οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο IOSS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα απευθείας πτήση Ηράκλειο – Τίρανα από την SKY express

Published

on

Από

Photo credits: rauschenberger / pixabay

Τη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με την περιοχή των Βαλκανίων ενισχύει η SKY express προσθέτοντας στο δίκτυό της το νέο απευθείας δρομολόγιο Ηράκλειο – Τίρανα.

Το δρομολόγιο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αεροσκάφη ATR 72-600, ιδανικά για περιφερειακές διασυνδέσεις και μέσο όρο ηλικίας μόλις 2,8 έτη.



Η εταιρεία ήδη εξυπηρετεί τη σύνδεση Αθήνα – Τίρανα, ενώ η νέα πτήση από Ηράκλειο διευρύνει τις ταξιδιωτικές επιλογές και ενισχύει την πρόσβαση της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου σε νέες ευκαιρίες ταξιδιών και συνεργασιών. Παράλληλα, προάγει τις πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπως σημειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερώτηση στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας των Ελληνικών Σχολείων στη Νυρεμβέργη

Published

on

Από

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων υποστηρίζουν ότι η συνήθης επιχειρηματολογία του Υπουργείου περί μη κάλυψης των θέσεων λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος μόνο ως φθηνή δικαιολογία μπορεί να θεωρηθεί, αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή. Photo credits: WOKANDAPIX / pixabay

Ερώτηση με θέμα «Άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων δυσλειτουργίας των Ελληνικών Σχολείων στη Νυρεμβέργη» κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, “οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Νυρεμβέργης, όπως και Σύλλογοι άλλων κρατιδίων, με επανειλημμένες αναφορές και διαμαρτυρίες έχουν επισημάνει την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία.

Οι ως άνω διαμαρτύρονται για διαρκή έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, αδυναμία συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων φορέων Ελλάδας και Βαυαρίας, έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας των φορέων τους με το Υπουργείο Παιδείας και συρρίκνωση της παρεχόμενης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.



Καταστάσεις, οι οποίες απειλούν πλέον ορατά τη βιωσιμότητα των σχολείων και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα των Ελλήνων μαθητών στη γλώσσα και την πολιτιστική τους συνέχεια. Αυτό το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον επιτείνεται λόγω της υποχρηματοδότησης και της αδυναμίας επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων με το Υπουργείο σας”.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων θεωρούν ότι “η ολιγωρία των ιθυνόντων του Υπουργείου στην Ελλάδα αλλά και στη Βαυαρία έχει οδηγήσει τα σχολεία σε οριακά επίπεδα λειτουργίας: πολλά κενά παραμένουν ακάλυπτα παρότι γνωστοποιημένα ήδη πολλούς μήνες πριν, συχνές αναστολές μαθημάτων και τροποποιήσεις προγραμμάτων, απώλειες πολλών ωρών διδασκαλίας και λειτουργία τμημάτων για ελάχιστες -σαφώς ανεπαρκείς- ώρες την ημέρα, αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων υποστηρίζουν ότι η συνήθης επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας περί μη κάλυψης των θέσεων λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος μόνο ως φθηνή δικαιολογία μπορεί να θεωρηθεί που καταδεικνύει τη συνολική αδιαφορία της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει, παρά τις διαρκείς οχλήσεις, να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα επίλυσης των προβλημάτων αυτών, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ήδη ασφυκτική κατάσταση των σχολικών μονάδων.



Μεταξύ άλλων, οι ως άνω σύλλογοι προτείνουν σε επιστολή τους: 1) την επανεξέταση του επιμισθίου των εκπαιδευτικών στο εν λόγω κρατίδιο, λόγω της σημαντικής και διαρκούς αύξησης του κόστους ζωής στην περιοχή, 2) τη συνεργασία και διαρκή επικοινωνία του αρμόδιου φορέα – τμήματος του Υπουργείου Παιδείας με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, την τοπική ελληνική κοινότητα και άλλους σχετικούς φορείς, 3) τη δυνατότητα πρόσληψης συμβασιούχων Ελλήνων εκπαιδευτικών, που διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία, όταν δε συμπληρώνονται οι θέσεις από τις αντίστοιχες προκηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας.

Ευελπιστούν οι ως άνω γονείς στην άμεση ανταπόκριση και επίλυση των προβλημάτων τους από πλευράς του Υπουργείου σας, προκειμένου οι σχολικές μονάδες τους να εξακολουθήσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.”

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο κ. Βελόπουλος καταθέτει τις παρακάτω ερωτήσεις στην κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:

  1. Προτίθεσθε όπως υιοθετήσετε τις προτάσεις των ως άνω Συλλόγων;
  2. Προτίθεσθε όπως συνδιαλλαγείτε με τους ως άνω και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη δυνατή επίλυση των δυσλειτουργιών που ταλανίζουν τα ελληνικά σχολεία της Νυρεμβέργης;
  3. Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο βελτίωσης του τρόπου παροχής της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού και αν ναι, ποιες χώρες και τι μέτρα περιλαμβάνει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis