Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μιχάλης Κόκκινος: Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού περνά από τις διακηρύξεις στις πράξεις

Published

on

Του Νίκου Σταματάκη

Ο νέος γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος θέλησε, από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του, να σπάσει την παράδοση που ήθελε τον εκάστοτε προκάτοχό του να περιδιαβαίνει με αχόρταγη «ταξιδιωτική περιέργεια» τις ανά την υφήλιο κοινότητες ομογενών και να «ενημερώνεται» αενάως με την προοπτική κάποτε να εφαρμόσει τις πλήθος ιδέες που συνέλεγε – πλήν όμως, ως «ξαφνικός θάνατος» τον έβρισκε άπρακτο το τέλος του χρόνου της υπηρεσίας του…

Σπάζοντας την …λαμπρή αυτή παράδοση, ο Μιχάλης Κόκκινος ξεκίνησε κυριολεκτικά τρέχοντας με την καθιέρωση Γραφείου Εξυπηρέτησης Αποδήμων, συνδεδεμένου τόσο με τα Προξενεία όσο και με τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στην Ελλάδα (ΚΕΠ), με στόχο να παρεμβαίνει αποφασιστικά, σπάζοντας τον γόρδιο δεσμό της ελληνικής γραφειοκρατίας.

«Εχουμε σκοπό να απαιτούμε άμεσα αποτελέσματα από όποια δημόσια υπηρεσία καθυστερεί την οποιαδήποτε επενδυτική ή άλλη ομογενειακή δράση και να δίνουμε λύσεις», μας λέει με έμφαση. «Αλλωστε αυτό έπραξα επί σειρά ετών εγώ ο ίδιος χειριζόμενος ως δικηγόρος ποικιλία υποθέσεων ομογενών». Και εξηγεί ότι σκοπεύει να ταξινομήσει τις κυριώτερες κατηγορίες επιχειρηματικότητας των ομογενών και να προβλέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό βημάτων που θα απαιτούνται για την συντεταγμένη ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρόνο. Ετσι ώστε και ό ίδιος ο ομογενής αλλά και οι υπάλληλοι της γενικής γραμματείας, των προξενείων και των λοιπών υπηρεσιών να μπορούν να ακολουθούν τα βήματα και να καταλήγουν στην ολοκλήρωση της επένδυσης τους. Με κατάληξη την έναρξη λειτουργίας της επένδυσής τους με την επιλογή δικηγόρου και λογιστή από τις σχετικές λίστες που θα παρέχει το υπουργείο οι οποίοι από το σημείο εκείνο και έπειτα θα έχουν την καθοδήγηση όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αλλά σε ποιές κυρίως επενδύσεις ομογενών στοχεύει ο Μιχάλης Kόκκινος; «Νομίζω ότι έχουμε αρκετά ξενοδοχεία στην Ελλάδα οπότε έμφαση θα δώσουμε στον πρωτογενή τομέα, στο χώρο της παραγωγής, αγροτικής, βιοτεχνικής, βιομηχανικής. Αλλά και στο δευτερογενή τομέα, στο χώρο της μεταποίησης», εξηγεί με τρόπο απλό και επιμένει: «Δεν είναι δυνατόν να σταματούν οι επενδύσεις σε ανόητες ερωτήσεις γραφειοκρατών που απαιτούν π.χ. να δηλώσει ο επενδυτής ως τι θα εξάγει το συγκεκριμένο προϊόν»….

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Ο Μιχάλης Κόκκινος μιλά με ενθουσιασμό για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και με μια αισιοδοξία που είναι όντως μεταδοτική. Οι πρακτικές ιδέες έρχονται η μία πίσω από την άλλη και είναι φανερό ότι οι σπουδές του στο Διεθνές Δίκαιο και οι εμπειρίες του ως δικηγόρος στη Ρόδο όπου εξυπηρέτησε πολυάριθμους ομογενείς έχουν αφήσει το στίγμα τους στην σκέψη και τη δράση του. Και φυσικά η διετής πολύ επιτυχημένη θητεία του ως διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου, όπου παρά τα άπειρα γραφειοκρατικά και οικονομικά προβλήματα κατάφερε να το οδηγήσει σε πρωτοφανή ανάπτυξη.

Αλλά εκεί που διακρίνεται ιδιαίτερα η ωριμότητα και η πρακτικότητα των σκέψεών του είναι το ζήτημα της ψήφου των ομογενών όπου η πρώτη του πρόταση αφορά την εκλογή ενός ορισμένου αριθμού ομογενών βουλευτών κατά το πρότυπο των βουλευτών επικρατείας. Η ιδέα βέβαια είναι εξαίρετη καθώς θα βάλει επιτέλους την ζωντανή ομογένεια στο κέντρο της ελληνικής νομοθετικής δράσης. «Μήπως θα ήταν καλύτερα να έχουμε ένα ενιαίο και διακομματικό ψηφοδέλτιο υποψήφιων Ομογένειας, αντί να καταρτίζονται κομματικά ψηφοδέλτια ομογενών», τον ρωτάμε, εξηγώντας ότι στόχος είναι να μην κομματικοποιηθεί η Ομογένεια. Δηλώνει ανοιχτός στην ιδέα αυτή που θα συζητήσει πριν την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. «Δεν μου αρέσει να μπαίνω στα χωράφια άλλων υπουργών αλλά η θέση μου αναφέρεται μόνο στον υπουργό Εξωτερικών, στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ιδιαίτερη αυτονομία. Εχω σκοπό να αναλάβω δράση για το θέμα αυτό στο άμεσο μέλλον», εξηγεί.

«Ευήκοον ούς» έτεινε ο Μιχάλης Κόκκινος και για ένα θέμα που ασφαλώς συνδέεται με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες ομογενών στην Ελλάδα και ασφαλώς με το δημογραφικό: την ιδέα δηλαδή ότι μπορούν να δοθούν κίνητρα για την παλινόστηση ομογενών, κατά το πρότυπο του Ισραήλ, ως μια αναγκαία δημογραφική ένεση που θα τονώσει τον γηράσκοντα ελληνικό πληθυσμό. «Την ιδέα την άκουσα και χθές και δείχνει τον πόνο της Ομογένειας για τον πληθυσμιακό αφανισμό της Ελλάδας. Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη και υπό σκέψη για την ανάληψη κατάλληλης δράσης», μας λέει.

Η συζήτηση προχωρεί βαθειά μέσα στη νύχτα σε τόνο φιλικό και χαλαρό. Ο Μιχάλης Κόκκινος θεωρεί τον εαυτό του κομμάτι της Ομογένειας της Νέας Υόρκης και μας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές. Εχει εδώ πολύ στενούς συγγενείς και μάλιστα θείους και πρώτα ξαδέλφια που διαπρέπουν σε καίριες ομογενειακές θέσεις, αλλά και πολλούς Νισύριους και Ροδίτες συμπατριώτες που του συμπαραστέκονται σε κάθε στιγμή… «Η οικογένεια μου μάλλον απογοητεύθηκε για τον λίγο χρόνο που της αφιέρωσα, αλλά νομίζω κατανοούν ότι η επίσκεψη μου έχει καθαρά επαγγελματικό σκοπό», εξηγεί. Αλλά η εξοικείωση τόσο με τη Νέα Υόρκη και την Ομογένεια όσο και η πίστη του στις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού είναι φανερό ότι θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μεγαλύτερους στόχους και πολιτικές φιλοδοξίες. Στην περίπτωση του Μιχάλη Κόκκινου ο συνομιλητής φεύγει πεπεισμένος ότι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες είναι μόνιμα περιτυλιγμένοι σε ένα περίβλημα ευγένειας που είναι και το σήμα κατατεθέν του νέου πολιτικού, μαζί με την φρεσκάδα των ιδεών και το ξεχείλισμα της αισιοδοξίας. Καλή σας επιτυχία κύριε γενικέ…

Πηγή: mignatiou.com

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν το ταχύτερο ηλεκτρονικό σήμα

Published

on

Από

Παλμός ηλεκτρονίου. Πηγή φωτογραφίας: E. Goulielmakis - University of Rostock

Τη δημιουργία του ταχύτερου ηλεκτρονικού σήματος που επιτεύχθηκε ποτέ στην επιστήμη των ηλεκτρονικών, πέτυχαν επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή της Διασποράς.

Ο ηλεκτρονιακός παλμός διήρκεσε μόλις 53 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή 53 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

Πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στον έλεγχο από τον άνθρωπο των ηλεκτρικών ρευμάτων στα στερεά υλικά, ανοίγοντας νέους δρόμους για καλύτερες επιδόσεις στις τεχνολογίες ηλεκτρονικών και πληροφορικής, καθώς επίσης για την παρακολούθηση φαινομένων του μικροκόσμου.

Το πόσο γρήγορα δουλεύει ένας υπολογιστής ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, εξαρτάται καθοριστικά από το πόσο γρήγορα κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα στα τρανζίστορ των μικροεπεξεργαστών.

Η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας είναι κομβική για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών και την επέκταση των δυνατοτήτων τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ και το Ινστιτούτο Φυσικής Μαξ Πλανκ στη Στουτγκάρδη, με υπεύθυνο τον Ελευθέριο Γουλιελμάκη, καθηγητή Φυσικής και επικεφαλής της ομάδας Ακραίας Φωτονικής στο Ρόστοκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Ο παλμός που πέτυχαν, είναι τόσο γρήγορος που ανοίγει τον δρόμο για ακόμη πιο ακριβή ηλεκτρονικά μικροσκόπια ικανά να τραβήξουν εικόνες των ηλεκτρονίων, καθώς «πηδούν» ανάμεσα στα άτομα, όπως επίσης και να επιταχύνει τη μετάδοση δεδομένων στα «τσιπάκια» των υπολογιστών.

Οι παλμοί των ηλεκτρονίων χρησιμοποιούνται σε μικροσκόπια ή υπολογιστές και όσο πιο βραχείς (γρήγοροι) είναι, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός μετάδοσης των πληροφοριών και υψηλότερη η ανάλυση των εικόνων.

Ο Ελευθέριος Γουλιελμάκης εδώ και χρόνια εργάζεται πάνω ακριβώς σε αυτόν τον στόχο.

Το 2016 ο Έλληνας φυσικός της Διασποράς είχε πάλι πετύχει μια διπλή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο: δημιούργησε τους πιο βραχείς παλμούς φωτός και με αυτούς μέτρησε σε πόσο χρόνο αντιδρούν στο φως τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται μέσα στα άτομα της ύλης.

Το «φλας» του «αναβόσβηνε» κάθε 380 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

Στη συνέχεια, ο κ. Γουλιελμάκης δημιούργησε και μέτρησε το ταχύτερο ηλεκτρικό ρεύμα στο εσωτερικό ενός στερεού υλικού. Χρησιμοποιώντας υπερταχείς παλμούς λέιζερ, επιτάχυνε τα ηλεκτρόνια του ρεύματος, ώστε να κάνουν οκτώ εκατομμύρια δισεκατομμυρίων ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο, πραγματοποιώντας έτσι ένα νέο ρεκόρ στη συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος στο εσωτερικό των στερεών υλικών.

Τώρα, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνική, πέτυχε ηλεκτρονιακό παλμό 53 αττοδευτερολέπτων που είναι ακόμη πιο σύντομος και από τους υψηλής ταχύτητας παλμούς του φωτός λέιζερ που στόχευσε τα ηλεκτρόνια για να τα απομακρύνει από μια μικροσκοπική μεταλλική ακίδα από βολφράμιο.

Όπως ανέφερε, ο ηλεκτρονιακός παλμός-ρεκόρ διήρκεσε το ένα πέμπτο του χρόνου που θα χρειαζόταν ένα ηλεκτρόνιο σε ένα άτομο υδρογόνου για να διαγράψει μια τροχιά πέριξ του πυρήνα του.

Μολονότι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το φως μπορεί να «ελευθερώσει» τα ηλεκτρόνια από τα μέταλλα – ο Αϊνστάιν ήταν ο πρώτος που εξήγησε το πώς – η όλη διαδικασία είναι τρομερά δύσκολη στον χειρισμό της.

Το ηλεκτρικό πεδίο του φωτός αλλάζει την κατεύθυνσή του περίπου ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη την ελεγχόμενη από φως λέιζερ «εκτίναξη» των ηλεκτρονίων από την επιφάνεια των μετάλλων.

Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, ο κ. Γουλιελμάκης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια τεχνική που είχαν οι ίδιοι αναπτύξει, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν ένα νέο είδος κάμερας που μπορεί να «πιάσει» τα ηλεκτρόνια, καθώς αστραπιαία το λέιζερ τα «εκτοξεύει» από το μέταλλο προς το κενό.

Νέες προοπτικές και εφαρμογές για το μέλλον

Όπως ο κ. Γουλιελμάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο ακριβής έλεγχος της κίνησης ηλεκτρονίων με την χρήση λέιζερ σε συνδυασμό με την νανοτεχνολογία, ίσως επιτρέψει στο κοντινό μέλλον την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας ηλεκτρονικών συσκευών με ασύγκριτα υψηλότερες δυνατότητες από τις σημερινές. Τα προσεχή χρόνια σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τους ηλεκτρονιακούς παλμούς αττοδευτερολέπτων σαν βιντεοκάμερες υψηλής ταχύτητας και ευκρίνειας για να καταγράψουμε και να κατανοήσουμε πολύπλοκα φαινόμενα στο εσωτερικό της ύλης. Πολλά από αυτά τα φαινόμενα είναι ασύλληπτα γρήγορα, μόνο μια τεχνολογία σαν αυτή που αναπτύξαμε, μπορεί δυνητικά να τα παρατηρήσει σε πραγματικό χρόνο».

«Η άμεση και αποτελεσματική χρήση νέων υλικών στην τεχνολογία της πληροφορίας, στην χημεία και στην προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται σημαντικά από την λεπτομερή κατανόηση των ιδιοτήτων των υλικών αυτών. Έχουμε την πεποίθηση ότι οι υπερταχείς παλμοί ηλεκτρονίων μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη πολλών μυστικών του μικρόκοσμου», πρόσθεσε ο Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος είναι επίσης μέλος (εξωτερικού) του συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ηλεκτρονιακός παλμός αττοδευτερολέπτων θα βοηθήσει προκειμένου η ανάλυση της εικόνας ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου να είναι αρκετά γρήγορη, ώστε να καταγράψει τα ηλεκτρόνια εν κινήσει. Αν δημιουργήσουμε ηλεκτρονικά μικροσκόπια που χρησιμοποιούν ηλεκτρονιακούς παλμούς αττοδευτερολέπτων, τότε θα έχουμε επαρκή ανάλυση όχι μόνο για να δούμε τα άτομα σε κίνηση, κάτι που είναι ασφαλώς συναρπαστικό, αλλά να δούμε ακόμη και τα ηλεκτρόνια να πηδάνε μεταξύ των ατόμων».

Ο κ. Γουλιελμάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1975, αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2000 και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 2005.

Από το 2010 ήταν επικεφαλής της Ομάδας Αττοηλεκτρονικής του Εργαστηρίου Αττοφυσικής του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας, ενώ σήμερα είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ.

Μεταξύ άλλων διακρίσεων, το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο «Γ. Φωτεινού» της Ακαδημίας Αθηνών, το 2012 με το βραβείο «Γκούσταβ Χερτς» της Γερμανικής Φυσικής Εταιρείας και το 2015 με το βραβείο «Ρέντγκεν» του Πανεπιστημίου Γιούστους Λίμπιγκ του Γκίσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σείστηκε» ξανά το Βελλίδειο από την παρουσία χιλιάδων Βλάχων στην καθιερωμένη κοπή της Πίτας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Η εκδήλωση – θεσμός, όπως τη θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, έγινε με αφορμή την κοπή της «Πίτας των Βλάχων» και σύμφωνα με τα μέλη της, είναι μεγάλη τιμή για τους ίδιους να γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότεροι από 1.200 χορεύτριες και χορευτές όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα του Σαββάτου (21/1/2023) και μάγεψαν το κοινό με τις ικανότητες τους.

Τα μέλη των χορευτικών ομάδων ταξίδεψαν στα μονοπάτια της παράδοσης και παρουσίασαν διαφορετικά χορευτικά προγράμματα με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες τόσο στα βήματα όσο και στην ενδυμασία. Κάθε φορεσιά διαφέρει ανάλογα με το ποια περιοχή αντιπροσωπεύει.

Πηγή φωτογραφίας: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Πλήθος κόσμου, από την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και από πολλούς άλλους νομούς της Ελλάδας, έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του την πολιτιστική αυτή εκδήλωση, για χάρη της παράδοσης και του πολιτισμού.

Πηγή φωτογραφίας: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαγειρίας, είναι η ανάδειξη και η προβολή της συνεισφοράς του βλαχόφωνου Ελληνισμού στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της νεότερης Ελλάδας, η διατήρηση της μακραίωνης βλάχικης πολιτιστικής παράδοσης ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού αλλά και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενεές, ενώ ζήτησε την συμβολή όλων ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των βλάχικων με το ελληνικό αλφάβητο το συντομότερο δυνατό.

Πηγή φωτογραφίας: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε επίσης ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Νίκος Παπαϊωάννου για την συμβολή του στο Διεθνές Συνέδριο της ΠΟΠΣΒ τον Δεκέμβριο 2022.

Πηγή φωτογραφίας: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Σημειώνεται ότι στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων οι:

Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης,

Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών,

Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,

– Οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σάββας Αναστασιάδης, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτριος Κούβελας από την Ν.Δ., Νομ. Θεσσ/νίκης

– Η βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα

– Οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης από τον Σύριζα

– Η βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου από το Πασόκ-Κινάλ

Πηγή φωτογραφίας: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραβρέθηκαν οι:

Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου ενώ χαιρετισμό έστειλε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Θωμάς Πιτούλης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας

Δημήτρης Γιάννου, Δήμαρχος Εδέσσης

Στέργιος Φραστανλής, Δήμαρχος Αμφίπολης

Ιωάννης Μπούμπας, Αντιδήμαρχος Μετσόβου ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου Μετσόβου κ. Τζαφέα που έστειλε χαιρετισμό.

Πηγή φωτογραφίας: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Επίσης από διάφορες Ομοσπονδίες με τις οποίες συνεργάζεται η ΠΟΠΣΒ παραβρέθηκαν οι:

Νίνα Γκατζούλη, από την Επιτροπή Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου

Γιώργος Μουτσιάνας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων

Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

Αντώνης Οραήλογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας

Αθηνά Τοτοκώτση, Γεν. Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

και μέλη από Πολιτιστικούς Συλλόγους Βλάχων από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και Έλληνες Βλάχοι της διασποράς από γειτονικές χώρες, κυρίως από Συλλόγους -Μέλη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Ο απόδημος ελληνισμός γυρνάει την πλάτη στις εθνικές εκλογές: Του Βασίλη Βούλγαρη

Published

on

Από

Οι δυσκολίες και αποκλεισμοί της πλειοψηφίας των απόδημων στην εγγραφή του εκλογικού καταλόγου για τις εθνικές εκλογές με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος οδηγούν στην περιορισμένη συμμετοχή.

Με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου έχουν κατατεθεί μόλις 5165 αιτήσεις, από τις οποίες οι 3893 εγκρίθηκαν και 400 είναι υπό έλεγχο.

Για ακόμα μια φορά η ελληνική πολιτεία δείχνει  ανικανότητα στο να συμπεριλάβει ενεργά την ελληνική ομογένεια στα της χώρας, μια ομογένεια που για δεκαετίες από το 1950 έως και σήμερα  είναι ένας πυλώνας οικονομικής στήριξης στη χώρα και αρωγός των εθνικών θεμάτων εκτός συνόρων παρόλη την έλλειψη κοινού εθνικού σχεδιασμού.

Η διαφημιστική καμπάνια εκατομμυρίων του 2021 της ελληνικής κυβέρνησης και οι προσδοκίες για εγγραφή εκατοντάδων χιλιάδων αποδήμων δεν απέδωσε.

Στις καλύτερες προβλέψεις, κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι δε θα εγγραφούν πάνω από 10.000 και ότι μιας και είναι λίγοι οι μήνες ως προς την προκήρυξη των εκλογών, θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί το υπουργείο στην επεξεργασία και ολοκλήρωση εγγραφών, εάν έρθουν μαζικά την τελευταία στιγμή.

Από την άλλη και για τον ίδιο τον Απόδημο είναι μια ήττα, όταν για χρόνια διεκδικεί την συμμετοχή του και όταν του δίνεται η δυνατότητα δεν συμμετέχει. Αλλά και την γενιά του brain drain, μιας γενιάς που νιώθει απογοητευμένη ενώ δείχνει να μην θέλει ουσιαστικά να συμμετάσχει για να αλλάξει αυτά που κατηγορεί.

Του Βασίλη Βούλγαρη

Εκδότης-Δημοσιογράφος

Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

voulgaris@europolitis.eu 

Βασίλης Βούλγαρης voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ έκοψε Βασιλόπιτα

Published

on

Από

Την Πέμπτη  19 Ιανουαρίου παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς με την συμμετοχή και ευλογίες του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη κ. Θεοφάνη Λάππα και την παρουσία του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Αθανασίου Παρασκευά. 

Στον ισόγειο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε η κοπή, δίνοντας την δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να ζήσουν την  πατροπαράδοτη παράδοση στην συνέχεια κάθε τάξη έκοψε την δική της Βασιλόπιτα.

 

   Για τα παιδιά που κέρδισαν το φλουρί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων χάρισε από ένα βιβλίο. Για το Σύλλογο των διδασκόντων υπήρξε ξεχωριστή βασιλόπιτα με δώρο ένα γούρι κι ένα κουπόνι προσφοράς  από το εστιατόριο Nefeli στο Mönchengladbach. 

 

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά ευχαριστώντας όσους στήριξαν την εκδήλωση: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Θεοφάνη Λάππα, καθώς και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Αθανασίου Παρασκευά για την παρουσία τους, η οποία μας χαροποίησε πολύ. Ευχαριστούμε, ακόμη, το ζαχαροπλαστείο Βυζάντιο για την προσφορά όλων των βασιλόπιτων, οι οποίες ήταν πεντανόστιμες. Ευχαριστούμε, τέλος, το εστιατόριο Nefeli στο Mönchengladbach για την προσφορά του.» 

 

Φωτογραφίες σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Ντύσσελντορφ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σορβόννη: Εκδήλωση φόρος-τιμής στον Γιάννη Ρίτσο

Published

on

Από

Photograph by Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του ιστορικού πανεπιστημίου της Σορβόννης, το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, για την εκδήλωση-φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του πολιτιστικού οργανισμού Delphys.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Γαλλίδα ηθοποιός Irene Jacob, η αξέχαστη πρωταγωνίστρια των ταινιών του Κισλόφσκι “Η διπλή ζωή της Βερόνικα” και “Τρία χρώματα: η κόκκινη ταινία”, αλλά και της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Η σκόνη του χρόνου”, και ο διδάκτορας Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι.

Η βραδιά άρχισε με παρουσίαση του Γιώργου Αρχιμανδρίτη της Τέταρτης Διάστασης του Γιάννη Ρίτσου, ενός από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής ποίησης, που αποτελείται, ως επί το πλείστον, από μονολόγους ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, και ακολούθησε θεατρικό αναλόγιο με την Irene Jacob, η οποία ερμήνευσε την Ελένη (μετάφραση: Gerard Pierrat, 1975), έναν ποιητικό μονόλογο του 1970, μέσα από τον οποίο ο Γιάννης Ρίτσος μεταφέρει τον μύθο της Ελένης στη σύγχρονη πραγματικότητα και του αποδίδει νέους συμβολισμούς σε μια εποχή απομυθοποίησης, όπως είναι η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα.

Photograph by Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με φιλολογική ανάλυση του έργου από τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη και έκλεισε με την παρουσία-έκπληξη της κόρης του Ρίτσου, Έρης.

Η βραδιά, στην οποία παρευρέθηκαν πολλές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου, όπως ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Hermes και Πρόεδρος του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών Pierre-Allexis Dumas, η εκδότρια Vera Michalski-Hoffmann και πολλοί άλλοι, πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, καθώς και του ιδρύματος Jan Michalski.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση αντιπροσωπεία της Ο.Ε.Κ με την πρόεδρο της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο

Published

on

Από

Πηγή Φωτογραφίας OEK: Από αριστερά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Δροσινάκης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου Κατερίνα και ο Γραμματέας της ΟΕΚ Νίκος Αθανασιάδης

 

Στην διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Πάνο Δροσινάκη και τον γραμματέα Νίκο Αθανασιάδη. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο της Προέδρου σε πολύ φιλικό κλίμα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και της πρέσβεως στο Βερολίνο Μάρας Μαρινάκη.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΚ ευχαρίστησαν την Πρόεδρο για την επίσκεψή της στο Βερολίνο, με την οποία τονίζεται η βαθιά φιλία που ενώνει τους δύο λαούς, φιλία την οποία ενισχύουν και προωθούν όλες οι Ελληνικές Κοινότητες και συλλογικότητες στην Γερμανία.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις Κοινότητες και την λειτουργία τους, τις σχέσεις τους με το γερμανικό και το ελληνικό κράτος καθώς και πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η ΟΕΚ για την ενίσχυση του ρόλου τους. Έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινότητες και οι Έλληνες της Γερμανίας, ειδικότερα σε ότι αφορά θέματα εκπαίδευσης και λειτουργίας των ελληνικών και ελληνόγλωσσων σχολείων στην Γερμανία. Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πολύ μικρή συμμετοχή με εγγραφές των Ελλήνων της διασποράς στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στα πολλά απαγορευτικά κριτήρια συμμετοχής, τα οποία θεσπίστηκαν με τον νόμο 4648/2019.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε πως είναι πολύ καλά ενημερωμένη για πολλά από τα θέματα που τέθηκαν, και διαβεβαίωσε πως θα εξετάσει το αίτημα να προσκαλούνται και Έλληνες της Διασποράς στην γιορτή της Δημοκρατίας.

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Νέα απευθείας τακτικά δρομολόγια της AEGEAN προς Τελ Αβίβ από Ιωάννινα, Χανιά και Καλαμάτα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες ago

Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ17 ώρες ago

Τρίπλεξ καρδιάς εν κινήσει: Αυτός είναι ο πρώτος φορετός αισθητήρας υπερήχων για την καρδιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ώρες ago

Το «κλειδί» της ανθρώπινης ευτυχίας: Τι αποκαλύπτει η μακροβιότερη μελέτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες ago

Επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν το ταχύτερο ηλεκτρονικό σήμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ24 ώρες ago

Εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης όπως φαίνεται από τη Σελήνη, έστειλε το Danuri

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

«Σείστηκε» ξανά το Βελλίδειο από την παρουσία χιλιάδων Βλάχων στην καθιερωμένη κοπή της Πίτας

ΑΡΘΡΑ1 ημέρα ago

Ο απόδημος ελληνισμός γυρνάει την πλάτη στις εθνικές εκλογές: Του Βασίλη Βούλγαρη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ έκοψε Βασιλόπιτα

ΑΡΘΡΑ2 ημέρες ago

Ευκαιρίες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό: Του Γιάννη Ν. Καστελιανού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Δέκα λόγοι για να μετακομίσετε στο Ντίσελντορφ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Επί 15 λεπτά κυνηγούσε η αστυνομία ένα Tesla – Ο οδηγός το είχε στον αυτόματο για να κοιμηθεί!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα ago

Σπουδές στη Γερμανία: Σε ποιες πόλεις δεν θα ξοδέψετε μία περιουσία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι πόλεις με το περισσότερο μποτιλιάρισμα στη Γερμανία

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Πέντε δημοφιλή φαγητά που σίγουρα θέλετε να δοκιμάσετε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Δημόσια συγκοινωνία στη Γερμανία: Πώς να την χρησιμοποιήσετε και άλλα χρήσιμα tips

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν μετακομίσετε στην Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτό είναι το κάστρο που “πρωταγωνίστησε” σε ταινία της Walt Disney

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ έκοψε Βασιλόπιτα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα ago

Οι ωραιότερες γερμανικές πόλεις για χειμερινές αποδράσεις

Advertisement Europolitis
Advertisement