Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ωρα σοβαρών αποφάσεων για το μεταναστευτικό από την Ε.Ε.

Published

on

Το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε γίνει μάρτυρες δύο μεγάλων τραγωδιών στην Μεσόγειο, αλλά και άλλων μικρότερων δυστυχημάτων. Θύματα αθώοι άνθρωποι, οικονομικοί μετανάστες από τις χώρες της Αφρικής αλλά και πρόσφυγες πολέμου από τη Λιβύη και την Συρία.

Η Μεσόγειος δεν είναι πλέον η θάλασσα που συνδέει τρεις ηπείρους, αλλά τείνει να γίνει νεκροταφείο ψυχών. Ανθρώπων που θέλουν να αφήσουν τη φτώχια ή τον πόλεμο της πατρίδας τους για ένα καλύτερο αύριο. Η Ευρώπη μοιάζει γι’αυτούς η καλύτερη επιλογή. Πόσοι όμως τα καταφέρνουν…
Σχεδόν 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην τραγωδία στη θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Μάλτας, ενώ λίγες ημέρες μετά σε άλλο σημείο της Μεσογείου άλλοι περίπου 150 πνίγηκαν. Αλλά και στη Ρόδο, μόλις 20 μέτρα από την κεντρική παραλία του νησιού, τρία άτομα και ένα παιδί ξεψυχούσαν στην προσπάθειά τους να βγουν στην ακτή, να φτάσουν στην στεριά, να φτάσουν στον «παράδεισο».
Ξαφνικά, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο θέμα της μετανάστευσης. Ένα τεράστιο ζήτημα, που θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο αφέθηκε να σέρνει επί μακρόν. Εκλειναν τα μάτια οι ισχυροί της Ευρώπης και κρυμμένοι πίσω από το «Δουβλίνο 1» και «Δουβλίνο 2» θεώρησαν πως το θέμα λύθηκε.

Απλά το μετατόπισαν
Τα σύνορα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι τα σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι αρέσκονται να λένε όλοι όταν φτάνουν στις Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης έχουν μετατραπεί απλά σε ένα σημείο όπου σταματά το ταξίδι των μεταναστών. Το βάρος πέφτει σε αυτές τις χώρες που θα πρέπει να φροντίσουν για τις αθώες ψυχές που δε θέλουν τίποτα περισσότερο από το να ζήσουν αξιοπρεπώς. Για τους περισσότερους ο στόχος δεν είναι να φτάσουν απλά στην Ελλάδα ή την Ιταλία. Θέλουν να μπουν πιο βαθιά, στην καρδιά της Ευρώπης, είτε γιατί ξέρουν συγγενείς είτε γιατί ξέρουν πως στις ισχυρές χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η ευθύνη για τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν κάθε χρόνο στα «σύνορα της Ευρώπης» έχει περάσει στις χώρες του Νότου, σε αυτές τις χώρες που ούτως ή αλλιώς έχουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση σε αυτές και πρέπει να καλύπτουν την απουσία των μεγάλων δυνάμεων που οχυρωμένες από παλιότερες συμφωνίες δεν βλέπουν και δεν ακούν. Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τόνισαν πως είναι ανάγκη να παρθούν άμεσες και ρηξικέλευθες αποφάσεις και η Ευρώπη να δράσει σα να είναι κοινό πρόβλημα και όχι πρόβλημα μερικών χωρών.
Όμως αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα. Τα αθώα θύματα φαίνεται πως ευαισθητοποίησαν ορισμένους υψηλά ιστάμενους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ίσως υπάρξουν αποφάσεις. Για την ακρίβεια, χρειάζονται ανατροπές, χρειάζονται τομές ώστε και να λυθεί το πρόβλημα και να μην πέσει το βάρος στους αδύναμους της Ευρώπης.

Να σταματήσουν τους διακινητές
Με τη σύλληψη δύο ή τριών διακινητών, γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, πως δεν πρόκειται να μπει φρένο στον ερχομό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στην Ευρώπη. Για τα μάτια του κόσμου είναι αυτές οι συλλήψεις. Αυτή τη στιγμή, στην εποχή του ίντερνετ και της προηγμένης τεχνολογίας είναι εύκολο να εντοπιστούν τα μεγάλα κεφάλια και να κοπούν. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης ούτε σε αυτό δείχνουν μεγάλη βούληση. Γνωρίζουν από πού οι αθώες αυτές ψυχές ξεκινούν τα ταξίδια τους, γνωρίζουν που βρίσκονται τα σαπιοκάραβα των διακινητών. Τα ξέρουν αλλά δεν κάνουν κάτι. Και αυτό είναι ακόμη πιο εγκληματικό. Γιατί όμως; Μήπως γιατί δεν πρέπει να διαταραχθούν σχέσεις και συμφέροντα; Ευθεία απάντηση δεν περιμένουμε, θα ακουστούν ρητορείες και διάφορες σκέψεις. Χρειάζονται όμως πολλά παραπάνω…

Ο Ερντογάν κουνά το δάκτυλο
Τη στιγμή που η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να βάλει ένα μέτρο στη μετανάστευση ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν Σουλτάνος άλλης εποχής και ρίχνει τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αφήσανε τους ανθρώπους να πεθάνουν» είπε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας που συμπεριφέρεται σαν η χώρα του να είναι έξω από την περιοχή απ’όπου έρχονται οι μετανάστες. Και θα συνεχίσει να έχει τέτοια συμπεριφορά όσο κανείς ισχυρός από την Ευρώπη δε δίνει την απάντηση που πρέπει.

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη Frontex, διαφωνία στην ποσόστωση
Τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του προγράμματος «Τρίτων» της Frontex ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης 23 Απριλίου, έπειτα από την ολοκλήρωση των διεργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε δήλωση του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, επεσήμανε πως αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος στα 220 εκατομμύρια ευρώ, τριπλασιάζοντας τους διαθέσιμους πόρους του και φτάνοντας το μέγεθος του αντίστοιχου σχεδίου για έλεγχο της μετανάστευσης «Mare Nostrum» της Ιταλίας.

Η Επιτροπή αναμένει να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Frontex στη Μεσόγειο, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να συνδράμουν έμπρακτα στην προσπάθεια διαθέτοντας χρήματα, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεχνογνωσία. Το Συμβούλιο αναμένεται να επιστρέψει στο θέμα αυτό στη Σύνοδο του Ιουνίου.
Επίσης, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Τουσκ ανέφερε τα τέσσερα βασικά σημεία της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών.
«Το να σωθούν οι ζωές αθώων ανθρώπων ήταν προτεραιότητά μας σήμερα. Δεν μπορούμε να επιλύσουμε την έκτακτη ανθρωπιστική κρίση, αλλά μπορούμε να αναλάβουμε δράση», έγραψε και πρόσθεσε: «Προτείναμε στην Φεντερίκα Μογκερίνι να προτείνει δράσεις με σκοπό να συλλάβουμε και να καταστρέψουμε να σκάφη των λαθρέμπορων πριν χρησιμοποιηθούν».
«Θα εντείνουμε τη συνεργασία μας ενάντια στα δίκτυα της λαθρεμπορίας με την Europol με την ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής στις  τρίτες χώρες», σημείωσε. Ακόμη ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα γίνουν εντατικές προσπάθειες για την προφύλαξη των προσφύγων και για όσους δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες θα προετοιμάσουμε μια πολιτική επιστροφής.
Πάντως, μελανό σημείο της Συνόδου αποτέλεσε η αδυναμία των κρατών-μελών να συμφωνήσουν στην έγκριση ενός πλαισίου διαμοιρασμού των βαρών της μετανάστευσης, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, που προέβλεπαν θετική έκβαση.

Η φιλόδοξη αυτή πρόταση που θα μοίραζε το «βάρος» της νόμιμης μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντας τη προώθηση νόμιμων μεταναστών από τις χώρες εισόδου (πχ. Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα) σε κέντρα φιλοξενίας τρίτων χωρών, καθώς και θα ελάφραινε οικονομικά τις χώρες της «πρώτης γραμμής», δεν είχε απήχηση στα κράτη μέλη.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σημείωσε πως: «Υπάρχει ένα πακέτο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο ολική αντιμετώπιση προς το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, όμως δεν ήταν δυνατόν να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι τώρα».
«Θα ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, καθώς δεν έχουμε τα νομικά κείμενα για κάτι περισσότερο. Τα κράτη δεν δεσμεύτηκαν σήμερα, αλλά η εργασία μας θα συνεχίσει τις επόμενες βδομάδες», είπε.
Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τις προτάσεις του Γερμανού Προέδρου Μάρτιν Σουλτς που σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες πριν, δήλωσε υπέρμαχος της πρότασης αυτής, συνεπώς αναμένεται το θέμα να απασχολήσει και πάλι τους θεσμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι Γάλλοι αγρότες είναι ενδεχόμενο να οργανώσουν περισσότερες διαδηλώσεις, αλλά και αποκλεισμούς δρόμων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις βοήθειας προς τον αγροτικό τομέα, δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, που ηγείται της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης FNSEA.

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες για αυτά που χαρακτηρίζουν ως υπερβολικά περιοριστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, για την προστασία του ανταγωνισμού των τιμών από φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την μείωση της αύξησης του κόστους παραγωγής που μειώνει τα αγροτικά εισοδήματα.Ο Ρουσό μίλησε χθες στην τηλεόραση BFM TV κατά την τελευταία ημέρα της Αγροτικής Έκθεσης του Παρισιού και πριν από την συνάντησή του με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μαζί με άλλους εκπροσώπους αγροτικών ενώσεων, στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στα μέσα Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

To Positively Different Short Film Festival ταξιδεύει στο Βερολίνο!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: The Greek Film Festival in Berlin

Το PDSFF, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που φέρνει εδώ και πέντε χρόνια στο αθηναϊκό κοινό ιστορίες αθέατες, ταξιδεύει στο Βερολίνο και το Moviemento Cinema για να προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες της φετινής διοργάνωσης!

Στη φετινή διοργάνωση, PDSFF24 – Love& Revolt, 41 ταινίες μικρού μήκους μας συστήνουν κόσμους δύσβατους αλλά και συναρπαστικούς και μας καλούν να χαθούμε μέσα τους.

Με χιούμορ, ευαισθησία, τόλμη και περιέργεια, δημιουργοί από 22 χώρες, εκφράζουν κοινά ερωτήματα και ανησυχίες, σε μια τετραήμερη γιορτή αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, τον έρωτα και την ανατροπή, που θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου στον κινηματογράφο Άστορ, στο κέντρο της Αθήνας.

Την τελευταία μέρα, Κυριακή 10 Μαρτίου, οι ταινίες που θα λάβουν τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής από την κριτική επιτροπή, το Βραβείο Επιμελητικής Ομάδας, και το Βραβείο Κοινού, θα προβληθούν ταυτόχρονα σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο.Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 19:00, είναι προγραμματισμένη η προβολή στο Kino Moviemento, Kottbusser Damm 22, 10967, στο Βερολίνο.

Σε ότι αφορά τα εισιτήρια, θα κοστίζουν 5€, ενώ τα μειωμένα 3€. Η προπώληση θα πραγματοποιείται μέσω του site του Moviemento και ξεκινά από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo The Greek Film Festival in Berlin είναι υποστηρικτής της προβολής τoυ Positevely Different Short Film Festival στο Βερολίνο, ως WARM-UP του φεστιβάλ. 

Λίγα λόγια για το Possitively Different Short Film Festival:

Το φύλο, η σεξουαλικότητα, η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια – είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον, τα εμπόδια και τις προοπτικές μας.

Το PDSFF εστιάζει στα σημεία τομής τους ακολουθώντας ιστορίες χαρακτήρων, ατόμων και κοινοτήτων που βιώνουν καταπίεση λόγω ταυτοτήτων που φέρουν. Φωτίζοντας πτυχές της διαδρομής ζωής των «άλλων» – άλλοτε με ρεαλισμό και χιούμορ κι άλλοτε με αφαίρεση και πειραματισμό – το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, τη δικτύωση και τη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσεων.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Μείωση 2,6% του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 2,6% το Φεβρουάριο του 2024, από 2,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σταθερός στο 3,2% παρέμεινε στην Ελλάδα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (4%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο).

Ακολουθούν οι υπηρεσίες (3,9%, έναντι 4% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6%, έναντι 2% τον Ιανουάριο) και η ενέργεια (-3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 3,2% το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο.Τον Φεβρουάριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Κροατία (4,8%), η Εσθονία (4,2%) και η Αυστρία (4,2%).

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,7%), η Ιταλία (0,9%), η Λιθουανία (1,1%) και η Φινλανδία (1,2%).

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,7% από 3,1% τον Ιανουάριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,1% από 3,4% τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δύο συλλήψεις στο Βερολίνο στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό πρώην μελών της RAF

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η αστυνομία της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε δύο άνδρες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τον εντοπισμό δύο πρώην μελών της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) που διαφεύγουν τη σύλληψη.

Ωστόσο σε αυτό το στάδιο δεν είναι βέβαιο ότι οι δύο συλληφθέντες είναι οι καταζητούμενοι.

«Η ταυτότητά τους εξακριβώνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο AFP η Ούλρικε Τρούμταρ εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κάτω Σαξονίας που είναι αρμόδια για την έρευνα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη συνοικία Φρίντριχσχάιν του ανατολικού Βερολίνου.

Στις 27 Φεβρουαρίου συνελήφθη στο Βερολίνο το πρώην μέλος της RAF Ντανιέλα Κλέτε, 65 ετών, έπειτα από 30 χρόνια που διέφευγε τη σύλληψη.Οι αρχές κατηγορούν την Ντανιέλα Κλέτε μαζί με τους συντρόφους της, Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, για απόπειρα δολοφονίας και σειρά ένοπλων ληστειών κατά το διάστημα 1999-2016.

Η αστυνομία εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό οι δύο άνδρες να βρίσκονται στο Βερολίνο ή τα περίχωρά του και έχει εντείνει τις έρευνές της. Έχει επίσης δώσει στη δημοσιότητα πρόσφατες φωτογραφίες του Γκάρβεγκ, στις οποίες εμφανίζεται μαζί με σκυλιά.

Οι Στάουμπ, Κλέτε και Γκάρβεγκ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF, που ήταν ενεργή στις δεκαετίες 1980 και 1990.Μέλη της τρίτης γενιάς θεωρείται ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Deutsche Bank Άλφρεντ Χερχάουζεν και της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία μετά την γερμανική επανένωση, Ντέτλεφ Ρόχβέντερ.

Το 1998 ανακοίνωση υπογεγραμμένη από την RAF που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters γνωστοποιούσε την διάλυση της οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Το άγαλμα του Τελαμώνα επέστρεψε στον Ναό του Δία του Ακράγαντα

Published

on

Από

Ο Ναός του Δία χτίστηκε για να τιμηθεί μια νίκη του Ακράγαντα επί των Καρχηδονίων αλλά καταστράφηκε από σεισμό το 1401. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ένα γιγαντιαίο, αρχαιοελληνικό άγαλμα ηλικίας περίπου 2.500 ετών αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στην Κοιλάδα των Ναών της Σικελίας, έναν αρχαιολογικό χώρο που ο ποιητής Πίνδαρος είχε αποκαλέσει κάποτε «την ωραιότερη πόλη των θνητών».

Το άγαλμα, ύψους 8 μέτρων, εικονίζει τον Τελαμώνα και κάποτε στήριζε τον δωρικό ναό του Δία, σε μια περιοχή που οι ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι είναι η σημαντικότερη στον κόσμο όσον αφορά την αρχαιοελληνική τέχνη, εκτός της ίδιας της Ελλάδας.

«Ο Τελαμώνας θα γίνει (…) ο νέος διεθνής πρεσβευτής ενός αρχαιολογικού χώρου που δεν έχει ισάξιό του πουθενά στον κόσμο», είπε ο σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της Σικελίας Φραντσέσκο Πάολο Σκαρπινάτο.

Χρειάστηκαν 20 χρόνια προσεκτικής αποκατάστασης του αγάλματος μέχρι να επιστρέψει ο Τελαμώνας ξανά στη θέση του, ως φύλακας του ναού. Στην αρχαιότητα, αυτό το γιγαντιαίο άγαλμα ήταν ένα από τα πολλά που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της δομής του κτιρίου.Οι ειδικοί επανένωσαν 90 θραύσματα του 5ου π.Χ. αιώνα που είχαν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές πριν από περίπου έναν αιώνα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Ο Ναός του Δία χτίστηκε για να τιμηθεί μια νίκη του Ακράγαντα (σημερινό Αγκριτζέντο) επί των Καρχηδονίων αλλά καταστράφηκε από σεισμό το 1401.

Τον 18ο αιώνα ο χώρος λεηλατήθηκε και ορισμένα τμήματα του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί μια αποβάθρα στο γειτονικό Πόρτο Εμπέντοκλε.

Από τον 19ο αιώνα, όταν οι ειδικοί βρήκαν τυχαία ό,τι είχε απομείνει από τα αγάλματα του Τελαμώνα, ο ναός προσέλκυσε την προσοχή λογίων που ήταν αποφασισμένοι να ανακαλύψουν τα θαμμένα μυστικά του.

Η Κοιλάδα των Ναών έχει ενταχθεί από το 1997 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και σήμερα είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Το 2023 υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες, σύμφωνα με τον Σκαρπινάτο.Ο πρόεδρος της Σικελίας Ρενάτο Σκιφάνι ανακοίνωσε ότι ο Ναός του Δία πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα, καθώς για το 2025 το Αγκριτζέντο έχει ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Ο Τελαμώνας θα είναι στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων και οι τοπικές αρχές υπόσχονται «ένα έργο επαυξημένης πραγματικότητας, ακόμη και ειδικό φωτισμό για να ενθαρρύνουμε τις νυχτερινές επισκέψεις (…) και να προωθήσουμε αυτό το εντυπωσιακό έργο διεθνώς», όπως είπε ο Σκαρπινάτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμη: Τα μεγάλα φωτεινά αστέρια μπορεί να εμποδίζουν τον σχηματισμό αέριων πλανητών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πώς σχηματίζονται τα πλανητικά συστήματα στο ηλιακό σύστημα; Για να μάθουν περισσότερα, επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που συμμετείχαν σε μια διεθνή ερευνητική ομάδα, μελέτησαν ένα «φυτώριο» αστέρων, το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb.

Παρατηρώντας έναν πρωτοπλανητικό δίσκο, τον d203-506, ανακάλυψαν τον κεντρικό ρόλο που παίζουν τα μεγάλα αστέρια στη γέννηση αυτών των συστημάτων.

Τα τεράστια αστέρια, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη και 100.000 πιο φωτεινά από τον Ήλιο, εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία που, ανάλογα με τη μάζα του αστεριού στο κέντρο του πλανητικού συστήματος, μπορεί είτε να βοηθήσει είτε να εμποδίσει τον σχηματισμό των πλανητών.

Στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, λόγω της έντονης ακτινοβολίας, είναι αδύνατον να σχηματιστούν γίγαντες αερίων, όπως ο Δίας, στο σύστημα d203-506.Τα αστέρια αυτά μπορούν να «εξατμίσουν» την ύλη που απαιτείται για τον σχηματισμό γιγαντιαίων πλανητών, όπως αναφέρεται σε άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης Science.

Το μικρό, εκκολαπτόμενο σύστημα d203-506 βρίσκεται στην άκρη του νεφελώματος του Ωρίωνα. Είναι πολύ «νέο» και, θεωρητικά, διαθέτει ό,τι θα χρειαζόταν για να σχηματιστεί τουλάχιστον ένας γίγαντας αερίων, όπως ο Δίας ή ο Κρόνος, δηλαδή ένας πλανήτης που αποτελείται ουσιαστικά από υδρογόνο και ήλιο.

Το μικρό αστέρι στο κέντρο του περιβάλλεται από έναν πρωτοπλανητικό δίσκο, δηλαδή ένα νέφος αερίων που χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για τον σχηματισμό αέριων πλανητών.

Όμως, για κακή του τύχη, το σύστημα αυτό δέχεται πολύ ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία από τα τεράστια, κοντινά αστέρια του ανοικτού σμήνους Τραπέζιο, στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Τα αστέρια αυτά είναι σχεδόν 100.000 φορές πιο φωτεινά από τον Ήλιο. Η ακτινοβολία τους θερμαίνει το νέφος αερίων και δημιουργεί το φαινόμενο της «φωτοεξάτμισης».

Τα μόρια του υδρογόνου του νέφους φτάνουν σε θερμοκρασία τόσο υψηλή που αρχίζουν να κινούνται με τέτοια ταχύτητα που επαρκεί για να ξεφύγουν από την έλξη του αστεριού. Και στη συνέχεια διασκορπίζονται στο διαστρικό διάστημα.Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συνέπειες της ακτινοβολίας είναι τέτοιες που τα αέρια ξεφεύγουν από τον πρωτοπλανητικό δίσκο σε διάστημα μικρότερο του ενός εκατομμυρίου ετών, δηλαδή αρκετά γρήγορα για να επηρεαστεί ο σχηματισμός γιγαντιαίων, αέριων πλανητών.

Η παρατήρηση του φαινομένου κατέστη δυνατή συνδυάζοντας τα δεδομένα που συνέλεξε το James Webb με εκείνα του ραδιοτηλεοσκοπίου ALMA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 λεπτά ago

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Γαλλία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ16 ώρες ago

To Positively Different Short Film Festival ταξιδεύει στο Βερολίνο!

ΥΓΕΙΑ19 ώρες ago

Έρευνα: Η θεραπευτική άσκηση βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Eurostat: Μείωση 2,6% του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες ago

Γερμανία: Δύο συλλήψεις στο Βερολίνο στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό πρώην μελών της RAF

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ιταλία: Το άγαλμα του Τελαμώνα επέστρεψε στον Ναό του Δία του Ακράγαντα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Επιστήμη: Τα μεγάλα φωτεινά αστέρια μπορεί να εμποδίζουν τον σχηματισμό αέριων πλανητών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Eurostat: Μόλις το 9,6% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές προέρχεται από ΑΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: Ο θερμότερος στα χρονικά ήταν ο φετινός Ιανουάριος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Ψηφιακά έγγραφα: Τα επόμενα βήματα για το gov.gr wallet

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: “Εξτρεμιστική” οργάνωση η Νεολαία της AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Μείωση πληθωρισμού στο 2,9% για τον Ιανουάριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis