ΕΛΛΑΔΑ
Βερολίνο: Δεν ξέρουμε τίποτα για συνολική συμφωνία – Βρυξέλλες: Ο χρόνος τελειώνει
Αγνοια για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας, όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν».
«Η κάθε εκταμίευση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ΕΜΣ πρέπει να λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση. Αρα, πριν από μια εκταμίευση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή» τόνισε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείσα αν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση, ακόμη και για ενδεχόμενη μερική εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και βλέπει περιθώριο σύγκλισης, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου, «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».
Στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως όντως έχει υπάρξει πρόοδος, ιδιαίτερα έπειτα από τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι επιτακτική, όμως, η ανάγκη περισσότερης δουλειάς, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί δραματικά.
Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Το Brussels Group βρισκόταν εν μέσω διεργασιών όλο το Σαββατοκύριακο και συνεχίζει και σήμερα. Οι εργασίες διεξάγονται σε ένα εποικοδομητικό πλαίσιο, χρειάζεται όμως να γίνει περισσότερη δουλειά. Η επόμενη ευκαιρία για τους υπουργούς Οικονομικών να καταγράψουν την πρόοδο είναι τώρα το Eurogroup της 11ης Μαΐου».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου εκτίμησε πως υπάρχει περίπτωση σύγκλισης των δύο πλευρών χάρη στο παραγωγικό κλίμα, στο άμεσο μέλλον.
«Το γεγονός πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σε βάθος, με όλους τους εμπλεκόμενους “παίκτες”, είναι από μόνο του αρκετά παραγωγικό και ελπίζουμε πως το παραγωγικό κλίμα και η ένταση των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε σύγκλιση. Το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup του Μαΐου, όμως οποιαδήποτε εξέλιξη πριν σπό την ημερομηνία αυτή θα ήταν ευπρόσδεκτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε τη συνάντηση του πρόεδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το γεύμα εργασίας, καθώς «είναι παλιοί γνωστοί» και κατά τη διάρκεια του γεύματος «θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Τέλος, ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε πως η Επιτροπή εργάζεται καθημερινά για να υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Επιτροπή θέτει ως καταλυτική ημερομηνία το Eurogroup του Μαΐου και θεωρεί μη πιθανή τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup πριν από την 11η του μηνός, εκτός εάν υπάρξει άμεση και καθοριστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες.
Όμως σημαντικό είναι, επίσης, και το γεγονός πως η Επιτροπή δεν βλέπει την έκδοση κάποιας έκθεσης προόδου για την πορεία των διαπραγματεύσεων πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, έτσι ώστε να μεταβληθούν θετικά οι προβλέψεις και εκτιμήσεις για τη πορεία των διαπραγματεύσεων από την ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει πως οι ελπίδες της κυβέρνησης για «πράσινο φώς» εν μέσω των διαπραγματεύσεων από τον Μάριο Ντράγκι για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων λιγοστεύουν, καθώς φαίνεται πως μόνο μια συνολική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών θα ανοίξει το δρόμο για την πολυπόθητη ελάφρυνση της ρευστότητας.
Νωρίτερα, για προσδοκία συμφωνίας τον Ιούνιο έκανε λόγο τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά από τρια χρόνια, επιβεβαιώνοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι πλέον μέσα στο Μάιο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group με ενδιάμεσα βήματα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της προόδου που έχει επιτευχθεί.
Παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο στις διαπραγματεύσεις, καθώς τα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεν τέθηκαν για πρώτη φορά την ημέρα αυτή.
Όπως είπε κατά το πρώτο μπρίφινγκ μετά από τρία χρόνια, όπου υπάρχει διαφωνία, τα θέματα μπορούν να παραπεμφθούν σε ένα νέο γύρο συζητήσεων, όταν υπάρξει συμφωνία.
Πηγή: protothema.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διεθνές συμπόσιο με θέμα τον Ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιστημονική Διπλωματία
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Ο Ρόλος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιστημονική Διπλωματία: Δημιουργώντας Συνδέσεις, Διαμορφώνοντας το Μέλλον», το οποίο διεξήχθη με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ευρωπαϊκών θεσμών, φορέων καινοτομίας και της ελληνικής επιστημονικής διασποράς.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Συμμαχία Επιστημονικής Διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Science Diplomacy Alliance) και με τη συμμετοχή του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας 2027 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Επιστημονική διπλωματία δεν είναι μία νέα έννοια. Υφίσταται επί μακρόν και η Ελλάδα εκπροσωπείται διαχρονικά σε σημαντικά επιστημονικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.
Στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας επενδύουμε στρατηγικά στη διασύνδεση, φέροντας σε επαφή την ακαδημαϊκή κοινότητα και το επιχειρείν, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη διπλωματική κοινότητα.
Έχοντας στο πλευρό μας και τον θησαυρό των Ελλήνων του εξωτερικού που αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, έχουμε τη δυναμική να πρωτοστατήσουμε και σε αυτόν τον τομέα», τόνισε η Γενική Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μάιρα Μυρογιάννη.

Χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του Συμποσίου απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία, Γιάννης Λοβέρδος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νικόλαος Παπαϊωάννου, και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θηρεσία Παρασκευή Αγγελάτου, ενώ παρέστησαν ο Πέλωψ Λάσκος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Δημήτριος Κάρναβος, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας στο Υπουργείο Εσωτερικών, και ο Δημήτριος Μπουραντώνης, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δρ. Κωνσταντίνος Κλεοβούλου, Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δρ. Jan Marco Müller, Επικεφαλής Ομάδας στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρέσβης Δρ. Στυλιανός Χουρμουζιάδης, Επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας 2027 του Συμβουλίου της ΕΕ.
Κύριες ομιλήτριες του Συμποσίου ήταν η Δρ. Μαρία Ρεντετζή, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg, Πρόεδρος της EU Science Diplomacy Alliance, η Δρ. Ελένη Ζήκα, Επικεφαλής Τομέα Επιστημονικού Αντικτύπου και Ανατροφοδότησης Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και η Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίες υπογράμμισαν τη σημασία της επιστημονικής διπλωματίας ως στρατηγικού εργαλείου για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, της καινοτομίας και της εξωτερικής πολιτικής.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεματικές συζητήσεις που εστράφησαν γύρω από θέματα επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, χαρτογράφησης της θέσης της Ελλάδας, εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων και ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιστημονική διπλωματία, στις οποίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Δρ. Εμμανουήλ Τσεσμελής, Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων στη Γενική Διεύθυνση του CERN, Επισκέπτης Καθηγητής Φυσικής Σωματιδίων και Επιταχυντών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Δρ. Θεοδότη Λαγούρη, Ανώτερη Ερευνήτρια στο CERN και στο Πανεπιστήμιο Yale, μέλος της EU Science Diplomacy Alliance, ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), οι Πρέσβεις Μαρία Διαμαντοπούλου, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Απόδημου Ελληνισμού και Αικατερίνη Κόϊκα, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της BioInnovation Greece και η Δρ. Ζωή Κουρνιά, Διευθύντρια Έρευνας στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Στις συζητήσεις τονίσθηκε η σημασία της επιστημονικής διπλωματίας και η συμβολή της έρευνας αιχμής στη χάραξη πολιτικών, την εξωστρέφεια της επιστήμης και της καινοτομίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη στρατηγική ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Το Συμπόσιο αποτελεί το επιστέγασμα σειράς δράσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στον τομέα της επιστημονικής διπλωματίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Δημόσια Διπλωματία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Πέραν της διαπίστωσης ότι η χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, εξήχθησαν ουσιαστικά αποτελέσματα και τέθησαν τα θεμέλια για τη διαμόρφωση πλαισίου περαιτέρω διασύνδεσης και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής επιστημονικής διασποράς, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων, των δημόσιων θεσμών και των φορέων καινοτομίας ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής επιστημονικής διπλωματίας.
- Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη την Κυριακή (21/6) στο Βερολίνο
- Πράσινο φως στη νομοθεσία για τους δασμούς έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’ΠΠ στο Πότσνταμ
- Με περικοπή θέσεων στοχεύει η VW να μειώσει το κόστος των εργοστασίων στη Γερμανία
- Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οικομουσείο στο Δήμο Σουλίου σε συνεργασία με την UNESCO – Σε διεθνές webinar με θέμα τον Αχέροντα ο Δήμαρχος
Οι πηγές του Αχέροντα, ένας από τους πλέον εμβληματικούς τόπους του μεσογειακού πολιτιστικού τοπίου, προετοιμάζεται να εξελιχθεί σε πρότυπο ανάδειξης της κληρονομιάς που συνδέεται με το νερό, μέσα από μια κοινή και συμμετοχική αφήγηση.
Ο Δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης συμμετείχε στο webinar της UNESCO στις 10 Ιουνίου, καθώς το διήμερο 16-17 Ιουνίου, ο Δήμος θα φιλοξενήσει 30 εταίρους από την Ευρώπη για workshop και επισκέψεις.
Ο Δήμος Σουλίου προετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα οικομουσείο (extended museum) αφιερωμένο στην υδάτινη κληρονομιά, ικανό να συνδυάσει μνήμη, συμμετοχή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Η πορεία προς τη δημιουργία του νέου οικομουσείου έχει διαμορφωθεί μέσα από δράσεις διεθνούς διαλόγου και συν-σχεδιασμού με τις τοπικές κοινότητες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο «Toward the Extended Museum of the Acheron River», που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου, καθώς και η εκπαιδευτική επίσκεψη (study visit) η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου, με οικοδεσπότη το Δήμο Σουλίου.
Η πρωτοβουλία γεννήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου Σουλίου, του Παγκόσμιου Δικτύου Μουσείων Νερού της UNESCO (Global Network of Water Museums UNESCO) και της Myth Euromed, με στόχο τη μετατροπή του πολιτιστικού τοπίου του Αχέροντα σε ένα οικομουσείο που υπερβαίνει τα όρια μιας μεμονωμένης φυσικής δομής, δημιουργώντας ένα δίκτυο που συνδέει υδάτινες διαδρομές, τοπία, πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές γνώσεις.
Το εγχείρημα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα AQUATIK-EU, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CERV της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονίζεται από την ALDA (European Association for Local Democracy). Η σύμπραξη περιλαμβάνει 11 οργανισμούς και θεσμούς από 6 ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Πορτογαλία.
Μεταξύ των βασικών συντελεστών του έργου, μαζί με τον Δήμο, συγκαταλέγονται το Παγκόσμιο Δίκτυο Μουσείων Νερού (WAMU-NET), πρωτοβουλία του Διακυβερνητικού Υδρολογικού Προγράμματος της UNESCO (UNESCO-IHP), το οποίο δραστηριοποιείται από το 2017 και αριθμεί 120 μέλη από 44 χώρες, με κοινό που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια επισκέπτες, καθώς και η Myth Euromed, φορέας πολιτιστικής διαχείρισης και συνεργασίας που δραστηριοποιείται από το 2020 μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας μόνιμης κοινότητας ενδιαφέροντος γύρω από τα Extended Water Museums, ικανής να ανταλλάσσει καινοτόμες πρακτικές και πρότυπα διαχείρισης που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των τόπων μέσα από ένα μοντέλο βιώσιμου και συνειδητού τουρισμού.
«Ο Δήμος Σουλίου και η ευρύτερη περιοχή του συνδέονται βαθιά με το νερό, το οποίο διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξή τους. Το οικομουσείο αφιερωμένο στον Αχέροντα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ευρωπαϊκή συνεργασία και διεθνή προβολή», υπογραμμίζει ο Αθανάσιος Ντάνης, δήμαρχος Σουλίου.
«Η μεταφορά της εμπειρίας του παγκόσμιου δικτύου μουσείων νερού σε ένα περιβάλλον όπως αυτό του Σουλίου σημαίνει τη δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, με μια προσέγγιση που συνδυάζει το τοπικό με το παγκόσμιο», σχολιάζει ο Eriberto Eulisse – Executive Director · Global Network of Water Museums.
«Το πολιτιστικό τοπίο συναντά τις συμμετοχικές διαδικασίες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθεί μια συνειδητή και αναγεννητική προώθηση των περιοχών, στα βήματα του μύθου», σύμφωνα με τον Alberto Cotrona – Cultural manager και ιδιοκτήτης της Myth Euromed.

- Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη την Κυριακή (21/6) στο Βερολίνο
- Πράσινο φως στη νομοθεσία για τους δασμούς έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’ΠΠ στο Πότσνταμ
- Με περικοπή θέσεων στοχεύει η VW να μειώσει το κόστος των εργοστασίων στη Γερμανία
- Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Από 26 έως 29 Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών
Το χρονικό διάστημα μεταξύ Παρασκευής 26 Ιουνίου και Δευτέρας 29 Ιουνίου υπέδειξε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, ως το πιθανότερο για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Επίσης, ανέφερε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ότι οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος Ιουλίου, όπως συνηθίζεται κατά τις τελευταίες χρονιές.
Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων (δηλαδή των βάσεων εισαγωγής), παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα έγκαιρου οικογενειακού προγραμματισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη την Κυριακή (21/6) στο Βερολίνο
- Πράσινο φως στη νομοθεσία για τους δασμούς έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’ΠΠ στο Πότσνταμ
- Με περικοπή θέσεων στοχεύει η VW να μειώσει το κόστος των εργοστασίων στη Γερμανία
- Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με τα Ειδικά Μαθήματα συνεχίζονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
Με τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων και τις Πρακτικές Δοκιμασίες θα συνεχιστούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αύριο, Δευτέρα, ολοκληρώνουν τις εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.
Επιπλέον, αύριο, θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στα γυμνάσια, ενώ θα είναι και η τελευταία ημέρα λειτουργίας των δημοτικών και νηπιαγωγείων.
Από τις 16 έως τις 25 Ιουνίου 2026 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων και, παρομοίως, από τις 15 έως και τις 26 Ιουνίου 2026 θα διεξαχθούν οι Υγειονομικές Εξετάσεις και Πρακτικές Δοκιμασίες των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων αφορούν στους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα Ειδικά Μαθήματα προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε Σχολή ή Τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα.
Στα τελευταία μαθήματα ειδικότητας θα εξεταστούν αύριο, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Πιο αναλυτικά, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη την Κυριακή (21/6) στο Βερολίνο
- Πράσινο φως στη νομοθεσία για τους δασμούς έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’ΠΠ στο Πότσνταμ
- Με περικοπή θέσεων στοχεύει η VW να μειώσει το κόστος των εργοστασίων στη Γερμανία
- Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στα Τρίκαλα 26 & 27 Ιουνίου το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων
Το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου 2026 θα πραγματοποιηθεί το φετινό Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, που θα γιορτάσει τα 40 χρόνια του με όμορφες εκδηλώσεις, στα Τρίκαλα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Η εκδήλωση λάβει χώρα στις 20.30, Ασκληπιού – Ομπρέλα Ζογγολόπουλου.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 27 Ιουνίου, στις 18.00 θα γίνει η Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων.
Στις 18.30, στην Κεντρική Πλατεία Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των χορευτικών ομάδων της Ομοσπονδίας, σε ομάδες, με βάση την κοινή καταγωγή τους.
- Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη την Κυριακή (21/6) στο Βερολίνο
- Πράσινο φως στη νομοθεσία για τους δασμούς έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’ΠΠ στο Πότσνταμ
- Με περικοπή θέσεων στοχεύει η VW να μειώσει το κόστος των εργοστασίων στη Γερμανία
- Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έκτακτη Γ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης ΚΡΗΤΩΝ Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου, στα Πάνω Καλέσσα, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της «Διεθνούς Ένωσης ΚΡΗΤΩΝ Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», η οποία αποτελεί πλέον “ΘΕΣΜΟ” για την Κρήτη.
- Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη την Κυριακή (21/6) στο Βερολίνο
- Πράσινο φως στη νομοθεσία για τους δασμούς έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν για να εξουδετερωθεί βόμβα του Β’ΠΠ στο Πότσνταμ
- Με περικοπή θέσεων στοχεύει η VW να μειώσει το κόστος των εργοστασίων στη Γερμανία
- Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στα social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών











You must be logged in to post a comment Login