ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
«Είμαστε όλοι Ελληνες»: Εκδήλωση συμπαράστασης στο κέντρο της Βιέννης
Για τέταρτη στη σειρά χρονιά και θέλοντας να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, η Ελληνοορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή της Πεντηκοστής, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης, μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης, με τίτλο «Είμαστε όλοι Ελληνες», εκδήλωση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Οδό Ελλήνων και στην πλατεία ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς ελληνορθόδοξους ναούς της Βιέννης με ιστορία 200 ετών, τον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και τον ναό του Αγίου Γεωργίου, θα ξεκινήσει μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία και θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, έχοντας καθαρά ελληνικό «χρώμα» και περιλαμβάνοντας παρουσίαση ζωντανής ελληνικής μουσικής, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και ελληνική κουζίνα.
Όπως αναφέρεται σχετικά από την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, η φιλανθρωπική αυτή γιορτή συμπαράστασης, δεν απευθύνεται μόνον στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στη Βιέννη, αλλά προς όλους τους Βιεννέζους, προς όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, επιθυμώντας να δώσει, πέρα από όλα τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, ένα μήνυμα ζωντανού ανθρωπισμού, έξω από κάθε μορφής σύνορα.
Στην ομιλία του κατά την πρώτη παρόμοια εκδήλωση πριν από τρία χρόνια, ο επίτιμος προσκεκλημένος της, ο καρδινάλιος της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν, χαιρετίζοντας ως απολύτως ορθό το σύνθημα της εκδήλωσης «Είμαστε όλοι Ελληνες», είχε επισημάνει πως η Ευρώπη οφείλει στους Ελληνες τις βάσεις του Ευρωπαικού Πνεύματος και είναι «ντροπή» με πόσο επιφανειακό τρόπο και πόση επιπολαιότητα γίνεται τώρα λόγος για τους Ελληνες.
Προσφωνώντας τους εκατοντάδες επισκέπτες εκείνης της πρώτης εκδήλωσης -ανάμεσά τους, ιεράρχες των χριστιανικών Εκκλησιών, πολιτικοί και διπλωμάτες- ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, είχε αναφερθεί στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Είχε δε επισημάνει ότι η εκδήλωση αυτή στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, οι οποίοι επί αιώνες είχαν διακριθεί στην αυστριακή κοινωνία και είχαν συμβάλει στην ιστορία της χώρας, αποτελεί παράδειγμα για την επιμέλεια και την εργατικότητα των προγόνων που παραμένουν ακέραιες μέχρι σήμερα και που, μαζί με τη φιλοξενία, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει επισκεπτόμενος την Ελλάδα.
Πηγή: protothema.gr
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μήνας ελληνικής ιστορίας ο Μάρτιος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Ψηφίσματα, με τα οποία ο Μάρτιος, ο μήνας κατά τον οποίο η Ελλάδα τιμά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821, ανακηρύσσεται μήνας ελληνικής ιστορίας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενέκριναν σε ιστορικές συνελεύσεις τους, η Πολιτειακή Βουλή και η Γερουσία της Ν.Υ., παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος ευλόγησε και τις δύο συνελεύσεις, είχε συναντηθεί νωρίτερα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κέιτι Χότσουλ, την οποία ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη και συνεχή υποστήριξη της πολιτείας στην ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν, που έχει ανακηρυχθεί εθνικό προσκύνημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, επισήμαναν την κοινή δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής, όπως η εξάρτηση από τοξικές ουσίες και η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, η φτώχεια, καθώς και η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία ανθρώπων.
Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε συναντήσεις με την αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Αντρέα Στιούαρτ Κάζενς, και τον εκπρόσωπό της, Καρλ Χέιστι.
Μετά το πέρας σύγκλησης των συνελεύσεων, οι ελληνικής και κυπριακής καταγωγής γερουσιαστές Μιχαήλ Γιάνναρης, ‘Αντριου Γουνάρδης και Τζέιμς Σκούφης, και τα μέλη της Πολιτειακής Βουλής, Μιχαήλ Τανούσης και Τζον Λιμόντες, παρακάθισαν σε γεύμα με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Τάγμα της ΑΧΕΠΑ στο Καπιτώλιο.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, τιμήθηκαν, μάλιστα, και διακεκριμένοι ομογενείς για το έργο και την προσφορά τους, τόσο στη Διασπορά, όσο και στις ευρύτερες ομογενειακές κοινότητες στη Νέα Υόρκη και γενικότερα στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο Τζιμ Ταμπάκης, η Δέσποινα Αξιωτάκη – Ιωάννου, ο συνταγματάρχης Τεντ Λίμπερτς και ο Φίλιπ Κρίστοφερ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Φιρίλας, αναφέρθηκαν στην ιστορική αλληλεγγύη και στις κοινές αξίες που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ σημείωσαν ότι σε χώρες στον πλανήτη μας, όπως είναι η Ουκρανία και η Κύπρος, ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται.
Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, «συγκεντρωθήκαμε για να μνημονεύσουμε την 25η Μαρτίου του 1821 που αποτελεί την 4η Ιουλίου όλων των Ελλήνων. Είναι μια ημερομηνία που συμπίπτει με μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου».
«Αυτή η σύμπτωση», ανέφερε, «συνιστά μια βαθιά υπενθύμιση της φύσης της ανθρώπινης ελευθερίας, της ικανότητας να επιλέγει ο άνθρωπος χωρίς εξαναγκασμό, καταναγκασμό ή επιβολή».
«Καθώς κοιτάμε τον κόσμο μας σήμερα», συνέχισε, «βλέπουμε πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να καταπατηθούν από καθεστώτα που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους ισχύ, παρά για την ευημερία των πολιτών τους».
«Ως Ελληνοαμερικανοί», πρόσθεσε, «ευχαριστούμε τον παντοδύναμο Θεό για τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, την πολύτιμη Ελλάδα μας, και το μεγαλύτερο επίτευγμα της Δημοκρατίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
«Η συγκέντρωσή μας σήμερα στην Πολιτειακή Βουλή μας και στη Γερουσία μας, μάς υπενθυμίζει ότι ο καθένας από εμάς, είτε είμαστε κληρικοί, είτε είμαστε λαϊκοί, είτε είμαστε γυναίκες, είτε είμαστε άνδρες, είτε είμαστε δημόσιοι λειτουργοί, είτε είμαστε ιδιώτες, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενεές θα έχουν τα ίδια προνόμια, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες που έχουμε. Σχηματίζουμε πάντα μια πιο τέλεια ένωση, που βασίζεται στη συμπερίληψη διαφορετικών κοινοτήτων, οι οποίες φιλοδοξούν να ζουν μεταξύ τους με ειρήνη και με αρμονία.
Είθε ο Θεός να μας ευλογεί όλους και να διαφυλάσσει για πάντα την ελευθερία της Ελλάδας, της Κύπρου, της μεγάλης πολιτείας της Νέας Υόρκης και του αμερικανικού έθνους» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τους Έλληνες του Εξωτερικού για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

“Γιορτάζουμε την επέτειο της ένδοξης Επανάστασης του 1821, έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες των προγόνων μας. Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, υπήρξε πάντοτε οδηγός για μια εθνική πορεία αντάξιά τους”, σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της προς τον Απόδημο Ελληνισμό, με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.
“Η ιδέα της Επανάστασης, ωστόσο, δεν γεννήθηκε μέσα στα στενά όρια της τότε τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Οι ελληνικές παροικίες στην Οδησσό, την Πίζα, το Λιβόρνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού καλλιέργησαν τις ιδέες του διαφωτισμού, πρωτοστάτησαν στην πνευματική αφύπνιση του γένους, προετοίμασαν ιδεολογικά και πρακτικά την Επανάσταση. Ρήγας Φεραίος, Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του οράματός τους σε όλους τους Έλληνες, υπόδουλους και μη” τονίζει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ προσθέτει πως “ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων”.
Απευθυνόμενη στους απανταχού Έλληνες, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει: “μοχθώντας στους ξένους τόπους, κατακτώντας αναγνώριση και κύρος στα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και των επιχειρήσεων, λειτουργείτε ως πρεσβευτές της πατρίδας μας, διαδίδοντας τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό” ενώ με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εύχεται υγεία και πρόοδο.
Αναλυτικά το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό:
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,
Απευθύνομαι σήμερα σε σας, τους απόδημους αδελφούς μας, κάτω από τη βαριά σκιά της πρόσφατης σιδηροδρομικής τραγωδίας που στέρησε αδόκητα τη ζωή από τόσους συμπολίτες μας – νέους ανθρώπους στην πλειονότητά τους, γεμάτους όνειρα και όρεξη για δημιουργία – βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους τους και συγκλονίζοντας την ελληνική κοινωνία.
Γιορτάζουμε την επέτειο της ένδοξης Επανάστασης του 1821, έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες των προγόνων μας. Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, υπήρξε πάντοτε οδηγός για μια εθνική πορεία αντάξιά τους.
Η ιδέα της Επανάστασης, ωστόσο, δεν γεννήθηκε μέσα στα στενά όρια της τότε τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Οι ελληνικές παροικίες στην Οδησσό, την Πίζα, το Λιβόρνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού καλλιέργησαν τις ιδέες του διαφωτισμού, πρωτοστάτησαν στην πνευματική αφύπνιση του γένους, προετοίμασαν ιδεολογικά και πρακτικά την Επανάσταση. Ρήγας Φεραίος, Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του οράματός τους σε όλους τους Έλληνες, υπόδουλους και μη. Ενίσχυσαν τον αγώνα με κάθε τρόπο, επηρέασαν προς όφελος της Ελλάδας την πολιτική των χωρών όπου διαβιούσαν, μετέστρεψαν το κοινωνικό κλίμα υπέρ του αγωνιζόμενου λαού μας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνθιση του φιλελληνισμού. Και ήταν μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων της διασποράς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία μας, μαχόμενοι στο πλευρό των αδελφών τους.
Ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις στο ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον και να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, με γνώμονα το δίκαιο και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία.
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Μοχθώντας στους ξένους τόπους, κατακτώντας αναγνώριση και κύρος στα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και των επιχειρήσεων, λειτουργείτε ως πρεσβευτές της πατρίδας μας, διαδίδοντας τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εύχομαι σε όλους σας, απανταχού στον κόσμο, υγεία και πρόοδο.
Χρόνια Πολλά!
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

Η ερασιτεχνική „Θεατρική ομάδα 50 και πλέον“ ιδρύθηκε στο Μόναχο τον Μάρτιο 2020 από Ελληνίδες και Έλληνες άνω των 50 ετών, με σκοπό την προβολή κοινωνικών θεμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 2023 η θεατρική ομάδα παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Μόναχο την θεατρική παράσταση „Γαμπρός απ΄ το Ίντερνετ“, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που περιγράφει τις κοινωνικές καταστάσεις που ίσχυαν κάποτε στην ελληνική κοινωνία.
Η ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας, εκπαιδευτικός κ. Εύα Γρίβα, ήθελε από πολύ καιρό, από τότε που ήταν καθηγήτρια στο Λύκειο Μονάχου να παρουσιάσει τα βιώματά που απέκτησε η ίδια στο χωριό Βλάστη της Κοζάνης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην πόλη της Κοζάνης όπου τελείωσε το γυμνάσιο και στα επόμενα χρόνια σπουδών της σε μια θεατρική παράσταση, ως ένα ψυχογράφημα μιας εποχής που σημάδευσε και εν πολλοίς στιγμάτισε τη νεολαία και οδήγησε τελικά και τα βήματα πολλών συμπατριωτών μας στη μετανάστευση.
Για το λόγο αυτό συνέγραψε η ίδια το σενάριο της θεατρικής παράστασης βασισμένη σε εκφάνσεις της ζωής του χωριού της που αντικατοπτρίζουν και την τότε γενικότερη κοινωνική κατάσταση της ελληνικής υπαίθρου.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο σενάριο παρουσίασε τα κορίτσια της επαρχίας που ζούσαν σε ένα κλειστό κοινωνικό περιβάλλον, όπου οι ερωτικές γνωριμίες με αγόρια ήταν ταμπού, οι δυνατότητες παντρειάς ήταν σπάνιες, ο γάμος ήταν συνδεδεμένος με οικονομική προσφορά της νύφης (προίκα), μια πλούσια οικογένεια δεν καταδεχόταν να συμπεθεριάσει με μια φτωχή οικογένεια, πολλές γυναίκες έμειναν γεροντοκόρες και ο μεγαλύτερος αδελφός περίμενε πρώτα να αποκατασταθούν οι αδελφές του και μετά να παντρευτεί και ο ίδιος. Τα κορίτσια της επαρχίας είχαν ως αποκλειστικό σκοπό ζωής τους την εργασία στο σπίτι, τον γάμο και την τεκνογονία.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Με την χρήση του Ίντερνετ κατέστη στο θεατρικό αυτό έργο δυνατή – με τεχνάσματα – η αποκατάσταση τριών αδελφών γυναικών με γαμπρούς που τους γνώριζαν ήδη από τα νεανικά τους χρόνια, ενώ ο μεγάλος αδελφός παρέμεινε τελικά άγαμος, ευελπιστών στην άλλη ζωή να βρει την σύντροφο της ζωής του.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η υπέροχη σκηνοθεσία είναι έργο της Εύας Γρίβα με τη συνδρομή του Κώστα Παπαδόπουλου, ενώ τα λίαν επιτυχημένα σκηνικά είναι έργο της εικαστικού Παρασκευής Βλέτση και του ζωγράφου Στέφανου Στοϊλα. Στην ωραία μουσική πλαισίωση έλαβαν μέρος η Νεφέλη Αραμπατζή, με τη θαυμάσια φωνή της, ο ταλαντούχος μουσικός Πέτρος Βαλής (βιολί) και ο τεχνικός Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Είναι άξιον επαίνου το γεγονός ότι οι 14 ηθοποιοί είναι άνθρωποι της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς Ελλήνων μεταναστών που με τον αυθορμητισμό τους και τις ριζωμένες εμπειρίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον, απέδωσαν θαυμάσια τους ρόλους τους.

με τον Θεόδωρο Σιακαβάρα που παριστάνει τον μεγάλο αδελφό.
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η χρήση εξ ολοκλήρου της κοζανίτικης διαλέκτου, την οποία οι μετανάστες φροντίζουν και δεν ξεχνούν, εκφράζει την ανάγκη σύνδεσης με τις ρίζες τους.
Θερμά συγχαρητήρια στους ηθοποιούς (με αλφαβητική σειρά) Βλέτση Φώτη, Γαϊτάνη Φανή, Γαργούτα Μαρία, Γρίβα Εύα, Δρογγίτη Δημήτριο, Καλλία Κατερίνα, Μαντόλη Ολυμπία, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Reischl Frnz, Σιακαβάρα Θεόδωρο, Τσακμάκη Αθανάσιο, Χαραλαμπίδου Ελένη και Χαραλαμπίδη Χαράλαμπο.

ενώ αυτός έμεινε τελικά ανύπαντρος. (Ηθοποιός: Θεόδωρος Σιακαβάρας).
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο τέλος της παράστασης το πολυπληθές ακροατήριο χειροκρότησε με ενθουσιασμό όλους που συνέβαλλαν στην θεατρική παράσταση, ενώ η κ. Γρίβα ευχαρίστησε θερμά τους Έλληνες χορηγούς, το Συμβούλιο Μετανάστευσης του Δήμου Μονάχου, τον προϊστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου π. Γεώργιο Σιώμο και τον χορηγό επικοινωνίας Δορυφόρο για την μεγάλη υποστήριξή τους.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, ο συνταξιούχος κοινωνικός λειτουργός Δρ. Μυλωνάς, εκπαιδευτικοί ελληνικών σχολείων και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών της Παροικίας Μονάχου.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη στη Βιέννη

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.30, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Schubert του Konzerthaus της Βιέννης, συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη, ο οποίος θα ερμηνεύσει λίντερ του Franz Schubert, εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία.
Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, ενώ στην εκδήλωση θα παραβρεθεί η Ελληνίδα Πρέσβης.
Να σημειωθεί ότι η συναυλία αποτελεί ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά τα λίντερ αυτά θα εκτελεστούν από ορχήστρα.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, μετά την δοξολογία (1.00 μ.μ.), στους χώρους του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βερολίνου (Mittelstr. 33 Steglitz 12167 Berlin).
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μαθητές του Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης και της τάξης Μ10 του Γυμνασίου τίμησαν τα θύματα των Τεμπών

Βουβός πόνος, θλίψη, με δάκρυα στα μάτια και ένα τεράστιο γιατί οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης τέλεσαν το Σάββατο (18/3/2023) στον κατάμεστο Ιερό ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.
Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο Πρόεδρος Χρήστος Χιταρίδης και η αντιπρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Μελίνα Παργανά, μίλησαν μέσα από την καρδιά τους για τον πόνο και τις ανησυχίες των Ελληνόπουλων που ζουν μακριά από την μητέρα Πατρίδα.

«Το δυστύχημα στα Τέμπη μας έχει συγκλονίσει όλους ανεξαιρέτως, μικρούς και μεγάλους, μαθητές, καθηγητές, γονείς και ολόκληρο τον ελληνικό κι όχι μόνο πληθυσμό. Το πένθος και η λύπη για τα θύματα του δυστυχήματος είναι τεράστιο και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ήταν νέοι και παιδιά προσδίδει μία περαιτέρω συγκίνηση.

Εμείς, οι Έλληνες του εξωτερικού, παρά την απόσταση που μας χωρίζει από την πατρίδα, νιώθουμε τον πόνο των συμπατριωτών μας και τους συμπονούμε μεταφέροντας το εθνικό πένθος κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, σε κάθε ελληνική κοινότητα και σπίτι του κόσμου.

Σαν μαθητές θλιβόμαστε για έναν ακόμη λόγο: Όλα αυτά τα χρόνια παραμονής στο εξωτερικό, έχουν συμβάλλει στην δημιουργία ενός ξεχωριστού συναισθήματος για την Ελλάδα, μια ξεχωριστή και απέραντη αγάπη για την πατρίδα, την οποία έχουμε εξιδανικεύσει στο μυαλό μας και επιθυμία όλων μας, ή έστω των περισσοτέρων είναι στο μέλλον να διαμείνουμε στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, ή απλά για διακοπές.

Με αφορμή το δυστύχημα αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η αδυναμία και τα μειονεκτήματά της Ελλάδας, τσαλακώνοντας έτσι αυτή την μαγική εικόνα στο μυαλό μας και πληγώνοντάς μας βαθιά. Το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα βρίσκονταν στη δική μας ηλικία, μας ωθεί να συλλογιστούμε πιο αναλυτικά την σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουμε όπως μπορούμε για μια καλύτερη Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή όμως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε – έστω νοητά – την αγάπη μας και την συμπαράστασή μας στους συγγενείς των θυμάτων και να κρατήσουμε τα θύματα στη μνήμη μας».

Την πρωτοβουλία των μαθητών τίμησαν με την παρουσία τους η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωποι Έθιμοτοπικών Συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.