Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πως πήραν το όνομά τους μεγάλες πρωτεύουσες

Published

on

Γνωστές μητροπόλεις του κόσμου έχουν αποκτήσει το όνομά τους εξαιτίας κάποιου θρύλου ή μιας ιστορίας που ξετυλίχθηκε ακεί, από κάποιον θεό ή στρατηγό του παρελθόντος, ακόμα εξαιτίας ετυμολογικής προσέγγισης καθώς το όνομα κάποιων πρωτευουσών σημαίνει αυτό ακριβώς που είναι ή την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται…

1. Άμστερνταμ
Σημαίνει φράγμα του ποταμού Amstel που ετυμολογικά προέρχεται από την ολλανδική φράση «Aeme stelle», δηλαδή «περιοχή όπου αφθονεί το νερό».

2. Βερολίνο
Δύο διαφορετικές εκδοχές υπάρχουν για την ετυμολογία της ονομασίας Berlin. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση των Γερμανών, το όνομα προκύπτει από την γερμανική λέξη Bär, που σημαίνει αρκούδα. Ωστόσο, η πιο πιθανή εξήγηση είναι αυτή που θέλει την ρίζα «berl» να έχει σλαβική προέλευση. Συγκεκριμένα, σημαίνει «βάλτος» και οι πρώτοι Σλάβοι έποικοι της περιοχής έδωσαν στην πόλη αυτό το όνομα επειδή χτίστηκε στο επίπεδο του «βαλτώδους» ποταμού Spree.

3. Λευκωσία
Στα αρχαία χρόνια, η πόλη ονομαζόταν Λήδρα. Αργότερα μετονομάστηκε σε Καλλινίκιση και στην συνέχεια σε Λευκοθέα, Λευκουσία και Λευκωσία. Ωστόσο, το Λευκωσία συνδέεται με το προσωνύμιο της αρχαιότητας «η πόλη των Λευκών Θεών» ή με την φράση «Λευκή Περιουσία».

4. Λονδίνο
Από τις επικρατέστερες θεωρίες για την ονομασία είναι αυτή που κάνει λόγο για τον Βασιλιά Lud που εξουσίασε την πόλη στα προ-ρωμαϊκής εποχής χρόνια.

5. Μαδρίτη
Κάποτε οι Ρωμαίοι θεμελίωσαν έναν οικισμό στις όχθες του ποταμού Manzanares, τον οποίο ονόμασαν Matrice. Σταδιακά, και με το πέρασμα διαφόρων κατακτητών, κυρίως Αράβων από εκεί, το όνομα εξελίχθηκε σε Mayrit και Majerit, ως αναφορά στον ποταμό που «έδινε ζωή» (από το αραβικό «al-Majrit» – πηγή νερού). Σταδιακά, το Majerit εξελίχθηκε στο σημερινό Madrid.

6. Μόσχα
Η Μόσχα πήρε το όνομά της από τον ποταμό Moskva που την διασχίζει, του οποίου το όνομα με τη σειρά του σημαίνει «σκοτεινός» και «θολός».

7. Παρίσι
Στην εποχή του χαλκού, στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα ζούσαν οι άνθρωποι μιας βελγικής φυλής που ονομαζόταν Parisii, η οποία μάλιστα πρωτοστάτησε στην επανάσταση απέναντι στον Ιούλιο Καίσαρα αργότερα, το 52π.Χ. Η πόλη που αναπτύχθηκε σταδιακά στην περιοχή πήρε το όνομά της από αυτή τη φυλή.

8. Ρώμη
Μάλλον ευρέως γνωστή, η ιστορία της ονομασίας της αιώνιας πόλης θέλει τον Ρέμο και τον Ρωμύλο να την ιδρύουν. Συγκεκριμένα, η παράδοση αναφέρει πως την ίδρυσε και την βάφτισε ο Ρωμύλος, αφού σκότωσε τον αδερφό του μετά από μια φιλονικία.

9. Στοκχόλμη
Η λέξη stock στα σουηδικά σημαίνει «κορμός» και η λέξη holm «νησάκι». Με άλλα λόγια, το «νησάκι των κορμών» αναφέρεται πιθανότατα στο νησάκι Helgeandsholmen στο κέντρο της σημερινής πόλης, όπου ίδρυσε την Στοκχόλμη ο Birger Jarl για να προστατεύσει την Σουηδία από ξένες επιδρομές.

10. Κοπεγχάγη
Το όνομα της δανέζικης πρωτεύουσας προέρχεται από τη λέξη Køpmannæhafn, που σημαίνει το λιμάνι των εμπόρων.

11. Λισαβόνα
Το όνομα της Λισαβόνας κατά μία εκδοχή προέρχεται από τη φοινικική φράση Allis Ubbo που σημαίνει “ασφαλές λιμάνι”. Κατά μια άλλη εκδοχή προέρχεται από το λατινικό όνομα του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα (Ulysses) που φέρεται ως ο ιδρυτής της πόλης, καθώς η πόλη στα λατινικά ονομαζόταν Ulyssippo.

12. Αθήνα
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Αθηνά ήταν η Θεά της σοφίας, της στρατηγικής αλλά και του πολέμου. Γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία και αργότερα διεκδίκησε μαζί με τον θεό Ποσειδώνα, από τον βράχο της Ακρόπολης την ίδια πόλη. Έπρεπε να προσφέρουν και οι δύο ένα πολύτιμο δώρο στους πολίτες , έτσι ο Ποσειδώνας χτύπησε μία πλευρά του λόφου με την τρίαινά του και χάρισε ένα πηγάδι με θαλασσινό νερό, ενώ η Αθηνά πρόσφερε ένα δέντρο ελιάς, που φάνηκε πολύτιμο γιατί παρείχε τροφή, λάδι αλλά και ξυλεία. Νικήτρια της μάχης ήταν η Αθηνά, γι’ αυτό και η πόλη πήρε το όνομά της “Αθήνα” και εκείνη ανακηρύχτηκε προστάτιδά της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα λείψανα ενός άγνωστου είδους δεινοσαύρου βρέθηκαν ξεχασμένα σε ένα ινστιτούτο!

Published

on

Από

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στη νοτιοανατολική Μογγολία, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Όμως εκείνη την εποχή αποδόθηκαν κατά λάθος στον Αλεκτρόσαυρο, ένα άλλο μέλος της οικογένειας των τυραννοσαυρίδων. Photo credits: brendageisse / pixabay

Φως στην περίπλοκη οικογενειακή ιστορία του διασημότερου ίσως δεινοσαύρου, του Τυραννόσαυρου Ρεξ, έρχονται να ρίξουν τα απολιθώματα ενός μακρινού συγγενή του που είχαν… «ξεχαστεί» επί μισό αιώνα στα συρτάρια ενός ινστιτούτου της Μογγολίας.

Αυτός ο πρόγονος του T-Rex ήταν πολύ μικρότερος σε μέγεθος, καθώς έμοιαζε με «πολύ μεγάλο άλογο», ανέφερε η Ντάρλα Ζελενίτσκι, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στον Καναδά, και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Είχε μήκος περίπου τέσσερα μέτρα και ζύγιζε 750 κιλά.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στη νοτιοανατολική Μογγολία, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Όμως εκείνη την εποχή αποδόθηκαν κατά λάθος στον Αλεκτρόσαυρο, ένα άλλο μέλος της οικογένειας των τυραννοσαυρίδων.



Επί μισό αιώνα, έμειναν κρυμμένα στα αρχεία του ινστιτούτου παλαιοντολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Μογγολίας, στην Ουλάν Μπατόρ, μέχρι που ένας διδακτορικός φοιτητής, ο Τζάρεντ Βόρις, που επισκεπτόταν τη χώρα, αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την «ταυτοποίηση» των οστών, είπε η Ζελενίτσκι.

«Είναι πιθανό και άλλα τέτοια ευρήματα να βρίσκονται σε άλλα μουσεία και να μην έχουν αναγνωριστεί σωστά», εκτίμησε.

Προς τιμή του «βασιλιά» T-Rex, το νέο είδος βαπτίστηκε Khankhuuluu mongoliensis, δηλαδή «πρίγκιπας δράκοντας της Μογγολίας».



Ο T-Rex ήταν το κυρίαρχο αρπακτικό της Βόρειας Αμερικής μέχρι και πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας αστεροειδής μεγαλύτερος από το όρος Έβερεστ έπεσε στον Κόλπο του Μεξικού.

Περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από αυτό, ο Khankhuuluu mongoliensis – ή κάποιος στενός συγγενής του- μετανάστευσε από την Ασία στη Βόρεια Αμερική, περνώντας από τη χερσαία δίοδο που συνέδεε τότε τη Σιβηρία με την Αλάσκα. Έτσι εξελίχθηκαν οι τυραννοσαυρίδες στην αμερικανική ήπειρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από 4.500 χρόνια ήδη οι γονείς αγόραζαν παιχνίδια για τα παιδιά τους!

Published

on

Από

Photo credits: analogicus / pixabay

Το εμπόριο των παιδικών παιχνιδιών δεν είναι σύγχρονη εφεύρεση, υπήρχε ήδη πριν από 4.500 χρόνια στη Συρία, δήλωσε ερευνήτρια του Εθνικού Μουσείου της Δανίας αφότου ανακαλύφθηκαν 19 κουδουνίστρες.

“Εάν θέλατε να ψυχαγωγήσετε το παιδί σας, μπορούσατε να του δώσετε ένα ξύλινο κουτάλι ή μια πέτρα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μέτε Μαρί Χαλντ, συν-συγγραφέας της μελέτης που αναφέρεται εκτενώς στην ανακάλυψη αυτή και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Childhood in the Past”.

Ωστόσο ακόμη και τότε, αυτοί που… δεν έπιαναν τα χέρια τους είχαν και άλλη επιλογή.



“Πριν από 4.500 χρόνια ήδη, οι γονείς πήγαιναν στην αγορά και αγόραζαν παιχνίδια που κατασκευάζονταν από επαγγελματίες“, εξήγησε.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία στις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Δανίας κομμάτια από 19 κουδουνίστρες κατασκευασμένες από άργιλο στη Χάμα, στη Συρία, από την εποχή του χαλκού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή αυτού του είδους.

“Στα σπασμένα κομμάτια, διαπιστώνει κανείς ότι τα εγκλείσματα μέσα στον άργιλο είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που συναντά κανείς στα συνηθισμένα δοχεία, δοχεία που φτιάχνουν επαγγελματίες”, εξηγεί η ερευνήτρια.



Όπως διευκρινίζει, η ποιότητα που χαρακτηρίζει τις κουδουνίστρες της συλλογής αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν φτιαχτεί από ερασιτέχνη, από τους ίδιους τους γονείς.

Η ερευνήτρια ελπίζει ότι η μελέτη θα επιτρέψει στους επαγγελματίες να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τα άκρα της αργίλου, καθώς και άλλα αντικείμενα μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι παιχνίδια, όπως μερικά ειδώλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια αγριόπαπια στην Ελβετία “συνελήφθη” να πετάει με υπερβολική ταχύτητα

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον τοπικό δήμο, η αγριόπαπια πετούσε με ταχύτητα 52 χιλιομέτρων την ώρα, σε μια ζώνη όπου το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 30. Photo credits: DerWeg / pixabay

Μια πάπια που πετούσε με… υπερβολική ταχύτητα καταγράφηκε από ένα ραντάρ της τροχαίας στην κεντρική Ελβετία και τα πλάνα αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη παράβασή της, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Οι αστυνομικοί της πόλης Κόντζιγκ, κοντά στη Βέρνη, αιφνιδιάστηκαν όταν ανακάλυψαν, παρακολουθώντας τις εικόνες που τράβηξε το ραντάρ στις 13 Απριλίου, ότι ένας από τους παραβάτες που εντοπίστηκαν από το σύστημα ελέγχου δεν ήταν άλλος από μια… αγριόπαπια.

Σύμφωνα με τον τοπικό δήμο, η αγριόπαπια πετούσε με ταχύτητα 52 χιλιομέτρων την ώρα, σε μια ζώνη όπου το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 30.



Η υπόθεση ωστόσο, την οποία αποκάλυψε την Δευτέρα η εφημερίδα Berner Zeitung, πήρε απρόσμενη τροπή: αποδείχθηκε ότι πριν από επτά χρόνια, την ίδια ημερομηνία και το ίδιο μέρος, ένα ραντάρ κατέγραψε μια άλλη πάπια που πετούσε με την ίδια ακριβώς ταχύτητα: 52 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο δήμος αναρωτήθηκε μήπως επρόκειτο για φάρσα ή αν κάποιος μόνταρε τις εικόνες ή παρενέβη με κάποιο τρόπο στο ραντάρ της τροχαίας. Η αστυνομία πάντως διαβεβαιώνει ότι είναι αδύνατον να παρέμβει κάποιος στο ραντάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτάχρονος παρήγγειλε από το κινητό της μαμάς του 70.000 γλειφιτζούρια για τους φίλους του!

Published

on

Από

Η έκπληξη μετατράπηκε γρήγορα σε σοκ όταν η μητέρα έλεγξε τον τραπεζικό της λογαριασμό. Το ποσό της παραγγελίας άγγιζε τα 4.000 δολάρια! Photo credits: Platus / pixabay

Μια απίστευτη έκπληξη περίμενε μια μητέρα από το Κεντάκι όταν αντίκρισε στο κατώφλι του σπιτιού της όχι ένα, ούτε δύο, αλλά δεκάδες κιβώτια γεμάτα… γλειφιτζούρια!

Η παραγγελία ήταν… έργο του οκτάχρονου γιου της, ο οποίος, καθώς έπαιζε με το κινητό της, αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη αγορά από την Amazon.

Η Χόλι ΛαΦέιβερς δήλωσε ότι προσπάθησε να ακυρώσει την παραγγελία του μικρού Λίαμ για περίπου 70.000 γλειφιτζούρια όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Η Amazon είχε ήδη προχωρήσει στην αποστολή, παραδίδοντας 22 ολόκληρα κιβώτια με τις πολύχρωμες λιχουδιές.



«Μου είπε ότι ήθελε να διοργανώσει μία γιορτή και παρήγγειλε τα γλειφιτζούρια ως δώρα για τους φίλους του» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα ΛαΦέιβερς.

Ωστόσο, η έκπληξη μετατράπηκε γρήγορα σε σοκ όταν η μητέρα έλεγξε τον τραπεζικό της λογαριασμό. Το ποσό της παραγγελίας άγγιζε τα 4.000 δολάρια!

Σαν να μην έφτανε αυτό, διαπιστώθηκε ότι οκτώ ακόμη κιβώτια από την παραγγελία αγνοούνταν. Μετά από μια επίσκεψη στο ταχυδρομείο, ευτυχώς, αυτά τα επιπλέον κιβώτια επεστράφησαν στον αποστολέα.



Οι προσπάθειες της κας ΛαΦέιβερς για την ακύρωση της παραγγελίας και την επιστροφή των χρημάτων της χρειάστηκαν αρκετό χρόνο και κόπο. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η ίδια μέσω των social media, η επιμονή της απέδωσε καρπούς.

Πλέον, η κυρία ΛαΦέιβερς έχει λάβει τα μέτρα της, αλλάζοντας κάποιες ρυθμίσεις στο κινητό της τηλέφωνο, προκειμένου να αποφύγει παρόμοιες… παραδόσεις-εκπλήξεις στο σπίτι, όπως αναφέρει το AP.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστήριο καταδίκασε 4 ανθρώπους για λαθρεμπόριο… μυρμηγκιών!

Published

on

Από

Σε δικαστικό έγγραφο αναφέρεται ότι τα μυρμήγκια, εμπορικής αξίας που υπολογίζεται γύρω στα 6.780 ευρώ, μπορούν να επιζήσουν τουλάχιστον δύο μήνες στους σωλήνες. Photo credits: flockine / pixabay

Δικαστήριο της Κένυας καταδίκασε 4 ανθρώπους σε ένα έτος φυλάκισης ή στην καταβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου σελινιών Κένυας (περίπου 6.810 ευρώ) για απόπειρα να εξαγάγουν λαθραία από τη χώρα ζωντανά μυρμήγκια.

Η υπόθεση αυτή κατέκλυσε τα πρωτοσέλιδα αυτής της χώρας της ανατολικής Αφρικής, καθώς η Κενυατική Υπηρεσία Άγριας Ζωής (KWS), η εθνική υπηρεσία για την προστασία της άγριας ζωής, κατηγόρησε τα τέσσερα αυτά πρόσωπα ότι επιδόθηκαν σε «βιοπειρατεία».

Οι δύο 18χρονοι Βέλγοι, ένας Βιετναμέζος και ένας Κενυάτης δήλωσαν όλοι ένοχοι για κατοχή μυρμηγκιών, αλλά αρνήθηκαν τις κατηγορίες ότι επεδίωκαν να κάνουν λαθρεμπόριο των εντόμων.



Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP, οι Βέλγοι ύποπτοι είχαν συλληφθεί στις 5 Απριλίου σε ξενώνα στις όχθες της λίμνης Ναϊβάσα, στην κεντρική Κένυα, έχοντας στην κατοχή τους 5.000 βασίλισσες μυρμηγκιών του είδους Messor cephalotes, που προέρχεται από την περιοχή, τα οποία είχαν βάλει σε 2.244 δοκιμαστικούς σωλήνες.

Σε δικαστικό έγγραφο αναφέρεται ότι τα μυρμήγκια, εμπορικής αξίας που υπολογίζεται γύρω στα 6.780 ευρώ, μπορούν να επιζήσουν τουλάχιστον δύο μήνες στους σωλήνες.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το σε βάρος τους κατηγορητήριο, συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου στις κομητείες του Ναϊρόμπι και του Ματσάκος έχοντας πολλές εκατοντάδες μυρμήγκια σε περίπου 140 σωλήνες. Και αυτοί δήλωσαν ένοχοι.



Οι δύο υποθέσεις ήταν διαφορετικές, αλλά και οι τέσσερις δικάστηκαν μαζί.

Η κατοχή οποιουδήποτε είδους ή τρόπαιου άγριου ζώου χωρίς άδεια συνιστά ποινικό αδίκημα στην Κένυα, για το οποίο προβλέπεται επιβολή ελάχιστου προστίμου περίπου 8.800 ευρώ και/ή δυνητική ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας κρατούμενος για ληστεία μετά φόνου απελευθερώθηκε κατά λάθος λόγω… συνωνυμίας!

Published

on

Από

Από το βράδυ της Τετάρτης, έχει εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μέχρι στιγμής πάντως, ο 25χρονος παραμένει άφαντος. Photo credits: pixabay

Ένας 25χρονος κρατούμενος, που είχε καταδικαστεί τον περασμένο Νοέμβριο για ληστεία και θανάσιμο τραυματισμό, αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη κατά λάθος, στη θέση ενός άλλου με τον οποίο έχει… σχεδόν το ίδιο ονοματεπώνυμο, έγινε γνωστό από την εισαγγελία του Μπορντό.

Ο κρατούμενος θα έπρεπε να εκτίσει ποινή δέκα ετών για «ληστεία με βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο» ενός άλλου ανθρώπου, το 2019.

Ο εισαγγελέας Ρεντό Γκοντέλ επιβεβαίωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος από το σωφρονιστικό κατάστημα του Μπορντό-Γκραντινιάν, στη θέση ενός άλλου.



Από το βράδυ της Τετάρτης, έχει εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μέχρι στιγμής πάντως, ο 25χρονος παραμένει άφαντος.

Ο εισαγγελέας παραδέχτηκε το λάθος, σημείωσε όμως ότι ο νεαρός δεν φαίνεται να είναι μέλος κάποιας συμμορίας.

«Τα μέσα (για τον εντοπισμό του) τα θέσαμε σε εφαρμογή. Ελπίζω ότι το λάθος θα διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis