Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προχωρά η ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος με στόχο τη φιλία των νέων

Published

on

Η σύσταση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας αποτέλεσε το θέμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά με τη Γερμανίδα υφυπουργό Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας Κάρεν Μαρκς, η οποία βρίσκεται στη χώρα.

Σε κοινή τους δήλωση η κ. Μαρκς και ο κ. Μπαλτάς τόνισαν οτι συναντήθηκαν σήμερα με σκοπό να προωθήσουν από κοινού τη σύσταση του Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Στη βάση της δήλωσης προθέσεως του Σεπτεμβρίου 2014 και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στο εγγύς μέλλον. Οι ανταλλαγές μεταξύ της γερμανικής και ελληνικής νεολαίας, που έχουν ήδη εντατικοποιηθεί από την προηγούμενη χρονιά, πρόκειται με την προγραμματιζόμενη σύσταση του Ιδρύματος Νεολαίας να τεθούν σε σταθερά θεμέλια με προσανατολισμό προς το μέλλον. Έμφαση θα δοθεί στις σχολικές, εξωσχολικές και επαγγελματικές ανταλλαγές.

Η κ. Μαρκς συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ν. Χουντή ενώ είχε και μία τυχαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας με τον οποίο συνομίλησε για τους στόχους του Ιδρύματος, ενώ συμφώνησαν για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Η Γερμανίδα υφυπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους τοπικών φορέων και με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Στόχος του Ιδρύματος είναι η ανάπτυξη φιλίας μεταξύ των νέων των δύο χωρών καθώς οι επισημάνθηκε στις συναντήσεις πραγματική φιλία αναπτύσσεται στα νεανικά χρόνια , όπου οι νέοι κατανοούν ο ένας τον άλλον ενώ δεν αποκλείεται να έχουν και κάποιες αντιπαραθέσεις. Στόχος είναι η ανταλλαγές νέων με σκοπό την αλληλοκατανόηση. Δεν αποκλείεται η εκμάθηση της γλώσσας, χωρίς να θεωρείται απαραίτητη προυπόθεση συνεννόησης των νέων. Σε ό,τι αφορά στη συγκυρία Ελλάδας-Γερμανίας υπογραμμίζεται οτι οι νέοι είναι πιο ανοιχτοί και δίνουν μία άλλη διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια θα είναι η έδρα του Ιδρύματος που μελετάται να αρχίσει τη λειτουργία του το 2016 ενώ σε ό,τι αφορά στις ηλικίες ο προσανατολισμός είναι να ξεκινούν οι ανταλλαγές από τα 12 έως τα 26 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο οικονομικό σκέλος η κάθε χώρα θα συμμετάσχει με 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ έγκειται στην κάθε χώρα αν πρόκειται για κονδύλια που προέρχονται από τον προυπολογισμό, όπως προτίθεται να πράξει η Γερμανία ή κοινοτικά κονδύλια. Επίσης, η κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια θα είναι η έδρα του Ιδρύματος , ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει συζήτηση για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάποια πόλη στην Πελοπόννησο.

To περιεχόμενο δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε σχολεία και εμπλουτισμό των πανεπιστημιακών ανταλλαγών, αλλά θα αφορά σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται οι νέοι, όπως ο προσκοπισμός, η πολιτιστική αγωγή ενώ ως στόχος θεωρείται να υπάρξουν ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα που κινούνται οι νέοι. Υπενθυμίζεται οτι ήδη στη Γερμανία λειτουργούν αντίστοιχα Ιδρύματα, το Γερμανοπολωνικό και το Γερμανογαλλικό που ιδρύθηκαν με στόχο να φέρουν πιο κοντά τους νέους και πάνω σε αυτήν την παράδοση θα κινηθεί και το νέο εγχείρημα στην Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την αξιοποίηση της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης από τους Απόδημους Έλληνες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών / Υπουργείο Εξωτερικών

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την αξιοποίηση της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης ως συμπληρωματικής μεθόδου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού από τους Απόδημους Έλληνες, υπέγραψαν την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή.

Με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους Έλληνες της Διασποράς και την ενίσχυση της επαφής του Απόδημου Ελληνισμού με την πολιτιστική μας κληρονομιά, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανοίγει προοπτικές για την πρόσβαση των απανταχού Ομογενών στο τηλεοπτικό πρόγραμμα που διατίθεται ανά τάξη στον διαδικτυακό τόπο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και αφορά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και σε επιμέρους θεματικές για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι συμβαλλόμενοι φορείς προτίθενται να υλοποιούν, να συντονίζουν, να παρακολουθούν αλλά και να εμπλουτίζουν περαιτέρω τις δράσεις τους στον τομέα της αξιοποίησης της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης η οποία καθίσταται, πλέον, ένα σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο διδασκαλίας και για τους Απόδημους Έλληνες.

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε «Η διατήρηση της Γλώσσας για όλους τους Έλληνες που ζουν απανταχού της Γης, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ειδικά με κάθε γενιά που γεννιέται μακριά από την Ελλάδα, το εγχείρημα φαντάζει όλο και πιο δύσκολο. Για το λόγο αυτό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που δημιουργούνται σύγχρονα εργαλεία, που διευκολύνουν αυτόν τον άθλο.

Η νέα πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης των απανταχού Ομογενών στο πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Πρόκειται για ένα πλούσιο, εγκριμένο εκπαιδευτικό υλικό που αφορά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και σε επιμέρους θεματικές για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η νέα αυτή υπηρεσία μπαίνει δίπλα στην ψηφιακή μαθησιακή πλατφόρμα «StaEllinika.com» που ήδη λειτουργεί, έχει πάνω από 35.000 χρήστες της Διασποράς και προσφέρει 4 διαφορετικά μαθήματα για αρχάριους μαθητές όλων των ηλικιών, από προσχολικό επίπεδο μέχρι εφήβους και ενήλικες».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τα νέα εκπαιδευτικά εργαλεία για την Ομογένεια συμπληρώνουν το ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν ενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού από τις διπλωματικές αρχές και το Ελληνικό Δημόσιο.

Από την πλευρά της η κυρία Μακρή δήλωσε «Σήμερα, υπογράψαμε, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κατσανιώτης και εγώ ως υφυπουργός Παιδείας, και εδραιώσαμε μια συνέργεια που είναι απαραίτητη για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας, καθοριστική για τη συνέχεια του Έθνους μέσω της καλλιέργειας εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής συνείδησης, καινοτόμα στον τρόπο εφαρμογής, σύγχρονη σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο, προσανατολισμό και πρακτική.

Η αξιοποίηση της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης ως συμπληρωματικής μεθόδου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους Απόδημους Έλληνες αποτελεί την εκκίνηση μιας, ακόμα, σπουδαίας πρωτοβουλίας σύσφιξης και ενδυνάμωσης των δεσμών των Απόδημων Ελλήνων με την πατρίδα, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό. Η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη προς τους εκατοντάδες χιλιάδες Απόδημους Έλληνες και ηθικό χρέος προς τη νέα γενιά και κάθε επόμενη γενιά Ελλήνων που μεγαλώνουν και ζουν μακριά από την Ελλάδα. Αυτήν την ευθύνη φροντίζουμε με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε δυνατότητα συνεργασίας, με κάθε νέα οπτική που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του οικουμενικού Ελληνισμού μέσα από την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας, των ελληνικών γραμμάτων».

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια μικρή “Βαυαρική ανθοδέσμη” λόγων ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: π. Απόστολος Μαλαμούσης

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος συμπλήρωσε, με τη χάρη του Θεού, τα 85 έτη ζωής του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 85 ετών ζωής και προσφοράς του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνέταξε μια μικρή “βαυαρική ανθοδέσμη” λόγων ευγνωμοσύνης και βαθύτατου σεβασμού στο πρόσωπό του.

“Το πολυσχιδές έργο του στη Μητρόπολη Γερμανίας και ιδιαίτερα στο Μόναχο είναι τοις πάσι γνωστό”, αναφέρει ο π. Απόστολος Μαλαμούσης.

Αναλυτικά η “Βαυαρική ανθοδέσμη” λόγων ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο:

Σεβασμιότατε,

με τη Χάρη του Θεού συμπληρώνετε σήμερα το 85ο έτος της ηλικίας σας.

Για όλους εμάς που Σας συνοδεύουμε στη ζωή Σας από το 1972 που χειροτονηθήκατε Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και ιδιαίτερα από το 1980 με την ανάληψη των καθηκόντων Σας ως Μητροπολίτη Γερμανίας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά αδύνατο να απαριθμήσουμε όλοι εμείς όλες τις μεγάλες δωρεές Σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και στον απόδημο ελληνισμό της Γερμανίας.

Η προ της χειροτονίας θεολογική κατάρτισή Σας στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας μας, στο Σεπτό Κέντρο και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η ακολουθήσασα επιστημονική μετεκπαίδευσή Σας σε Πανεπιστήμια Αυστρίας και Γερμανίας, σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα Σας και τα πολυποίκιλα χαρίσματά Σας για την θυσιαστική και ανιδιοτελή προσφορά Σας στο Θεό και στον άνθρωπο.

Πηγή φωτογραφίας: π. Απόστολος Μαλαμούσης

Η διηνεκής φιλάνθρωπος ποιμαντική Σας διακονία στη Γερμανία, η οξυδερκής πρόσληψη και ερμηνεία των συγχρόνων εκκλησιαστικών, κοινωνικών και πολιτικών προκλήσεων που βιώνουμε στη Γερμανία και στην Ευρώπη και οι απαντήσεις Σας στις προκλήσεις αυτές αναγνωρίστηκαν και επαινέθηκαν από τις επίσημες εκκλησιαστικές και πολιτειακές Αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ελλάδος, κυρίως δε από το πολυπληθές ποίμνιό Σας εν Γερμανία.

Ιδιαίτερα όμως επισημαίνω τις ακάματες προσπάθειές Σας για τα θέματα της Μητρόπολής μας στο Μόναχο, όπως λ.χ. την επαναφορά μετά από τριακονταετή δικαστικό αγώνα της Σαλβάτορκιρχε στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητρόπολής μας, την αγορά του οικοπέδου και όλου του κτηριακού συγκροτήματος του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, καθώς και τη συμβολή Σας στην ίδρυση του Ορθοδόξου Ινστιτούτου και στην διεύρυνσή του σε Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, όπως επίσης και στην πολυδιάστατη ποιμαντική Σας φροντίδα για τις υπόλοιπες Ενορίες στη Βαυαρία.

Δικαιούμαι να καυχώμαι για το γεγονός ότι η Πρόνοια του Θεού οδήγησε τα βήματά μου και της οικογενείας μου κοντά Σας, στην μεγάλη πατρική και στοργική αγκαλιά Σας με την ποικιλότροπη συμβουλή και στήριξη από μέρους Σας της πεντηκονταετούς εκκλησιαστικής μου διακονίας. Με βαθιά ευγνωμοσύνη διαλαλώ ότι είστε ο πνευματικός μου Πατέρας σε όλες τις εκφάνσεις της εκκλησιαστικής και οικογενειακής ζωής μου στη Γερμανία.

Εύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να Σας χαρίζει έτη πολλά και ευλογημένα να συνεχίσετε με υγεία το πολυσχιδές και βαθυστόχαστο έργο Σας στην Εκκλησία μας και στον απόδημο εν Γερμανία Ελληνισμό.

Με βαθύτατο σεβασμό

Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης έκοψαν την Βασιλόπιτά τους

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης “Βασ. Τσιτσάνης“ α.Σ.

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ. και οι Σύλλογοι – Μέλη συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και έκοψαν τη Βασιλόπιτά τους για το 2023, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Οικοδεσπότης της φετινής εκδήλωσης ήταν ο Θεσσαλικός Σύλλογος Ντύσσελντορφ, ο οποίος είχε πετύχει το φλουρί της προηγούμενης βασιλόπιτας, για το 2022.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας κ. Αναστασία Δημητρίου από Κολωνία, κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη από Ντύσελντορφ, κ. Κώστας Φιλίππου από Βισμπάντεν, κ. Πολυάνθη Γιάνναρου από Μπήλεφελντ, κ. Αντώνης Κουκουράβας από Γκύτερσλο, κ. Απόστολος Δήμου από Σβάινφουρτ, κ. Στέφανος Ψύρρας από Μόναχο, κ. Ευθύμιος Κερασοβίτης από Νυρεμβέργη και κ. Φωτεινή Μίχου Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και Υπεύθυνη για την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών, απηύθυναν χαιρετισμούς στους παρευρισκόμενους και επαίνεσαν την υπέροχη παρουσίαση των επίκαιρων θεσσαλικών εθίμων και των στόχων της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών από την κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη.

Το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε ο Θεσσαλικός Σύλλογος Σβάινφουρτ. Όλοι ευχήθηκαν στον τυχερό Σύλλογο και στον εκπρόσωπό του κ. Απόστολο Δήμου πάντα επιτυχίες, δημιουργικότητα και πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις.

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέλη Μαρτίου σηκώνει αυλαία το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Βερολίνο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Βερολίνο «The Greek Film Festival in Berlin» θα σηκώσει αυλαία στον κινηματογράφο Babylon και θα διαρκέσει από τις 29/3 έως 2/4, έτοιμο να υποδεχτεί με ασφάλεια ξανά τους κινηματογραφιστές, τους καλεσμένους, τους σινεφίλ και τους αγαπημένους φίλους του στις σκοτεινές αίθουσες.

Ωριμότερο, ισχυρότερο, περνώντας σιγά σιγά τα όρια του Βερολίνου, ταξιδεύοντας σε άλλες γερμανικές πόλεις, το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσανατολίζεται πλέον στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα στην Γερμανία.

Κωμωδία, σάτιρα ακόμη και στην πιο τραχιά της μορφή, dramedy, είναι είδη που συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του φετινού προγράμματος, στο οποίο κάνουν πρεμιέρα έξι διεθνείς, τρεις ευρωπαϊκές και δεκαοκτώ γερμανικές ταινίες.

Συνολικά τριανταπέντε ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις προβολές.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Εκεί που Ζούμε», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη. Ο σκηνοθέτης θα δώσει το παρών στην προβολή και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Πριν την ταινία έναρξης, τον κόσμο θα υποδεχθεί ένα σύντομο solo show – έκπληξη που θα κλειδώσει την μουσική με την κωμωδία.

Ταινία Λήξης είναι το «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ Καννών και τώρα προβάλλεται στο Βερολίνο.

Στο διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» συμμετέχουν Έλληνες σκηνοθέτες με πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Πρόκειται για πέντε ταινίες, από τις οποίες οι τέσσερις σε γερμανική πρεμιέρα- «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, «Βlack Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή, «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση και η ταινία «Με Αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη, σε διεθνή πρεμιέρα.

Όλοι οι σκηνοθέτες θα είναι παρόντες για να συζητήσουν με το κοινό στο τέλος των προβολών.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στην διεύθυνση thegreekfilmfestivalinberlin.com.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

SOS: Αστεγη θα βρεθεί η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Μεγάλος κίνδυνος να χαθεί το Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, ένα κέντρο που για πολλές δεκαετίες ήτανε και είναι  σημείο αναφοράς του ελληνισμού της πόλης

Το Δ.Σ με ανακοίνωσή του ενημερώνει για την δεινή θέση που βρίσκεται ο σύλλογος. Μέσα από την ανακοίνωση δίνει απαντήσεις σε όλους όσους τα τελευταία χρόνια κατηγορούν κόμματα και παρατάξεις.

Απαντήσεις για το πόσο αναγκαίο είναι σε μια δημοκρατία  να έχουμε δομημένες πολιτικές σκέψεις και παρεμβάσεις και όχι να τρέχουμε ως επαίτες τελευταία στιγμή μόνο για αντιμετώπιση  προβλημάτων.

Ανακοίνωση Δ.Σ

Στις 30 Ιουνίου του 2022 ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στεγάζεται το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Βερολίνο μας ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τη μίσθωση και προτίθεται πουλήσει ( στην τιμή τον 2.800.000,€) το κτίριο. Και μας είχε δώσει προθεσμία να αδειάσουμε τους χώρους μέχρι τις 31.12.2022.
(Να σημειωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται, το πολιτιστικό κέντρο που φορέας του είναι η κοινότητα και μέσα σε αυτό έχουν την έδρα τους 14 Ελληνικοί Σύλλογοι βρίσκεται στο Steglitz δίπλα στην εκκλησία μας εδώ και 4 δεκαετίες)
Με άμεσες νομικές ενέργειες μπορέσαμε και σταματήσαμε προσωρινά την διαδικασία, και ο Ιδιοκτήτης μας έστειλε νέο Kündigung αυτή την φορά για τις 31.12.2023,

Συγχρόνως αρχίσαμε επαφές με τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση του Βερολίνου με την ελπίδα να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων ίσως η αγορά του κτιρίου από την πόλη του Βερολίνου και παραχώρηση/ενοικίαση στην κοινότητα.

Στα πλαίσια των εκλογών για ανάδειξη κυβέρνησης στο Βερολίνο καλέσαμε υποψήφιους βουλευτές από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, Θέλουμε να ρωτήσουμε τους υποψηφίους τι θα κάνουν για να σώσουν την κοινότητά μας.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της κοινότητας να συμμετέχουν σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση.

Οι ακόλουθοι υποψήφιοι επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους: Franziska Brychcy (LINKE), Sebastian Czaja (FDP), Ina Czyborra (SPD), Christian Goiny (CDU) και Benedikt Lux (Bündnis 90 – Die Grünen).

Το ΔΣ της κοινότητας

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στις 14:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στη Mittelstrasse 33. 12167 Berlin

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

23ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Published

on

Από

Χαιρετισμό για τις εργασίες του συνεδρίου από τον Γ.Γ Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμου κ. Γιάννη Χρυσουλάκη europolitis

Με το σύνθημα Ομόνοια -Ενότητα -Καινοτομία το 23ο Συνέδριο

4 χρόνια πριν την συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυσή της και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών (οικονομική κρίση, πανδημία) πραγματοποιήθηκε το 23ο Συνέδριο της Ο.Ε.Κ στην πόλη της Κολωνίας.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας ιδρύθηκε το 1966, επειδή ο οργανωμένος Ελληνισμός στην Γερμανία διαπίστωσε την μεγάλη ανάγκη που υπήρχε, να οργανωθεί σε δευτεροβάθμιο, παγγερμανικό επίπεδο. 

Ήταν πολλά τα αιτήματα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες της Γερμανίας, με τα οποία ασχολήθηκε η ΟΕΚ στα 56 χρόνια της ιστορίας της. Η ανάγκη παγγερμανικής εκπροσώπησης όχι μόνον δεν εξέλιπε, αλλά αντίθετα μεγάλωσε με την πάροδο του χρόνου. Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η θεσμοθέτηση δικαιωμάτων για τους Ευρωπαίους πολίτες στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα μετανάστευση και το brain drain, η εξέλιξη της ενσωμάτωσης των ξένων στην Γερμανία και η αναγνώριση απο την γερμανική Πολιτεία της ανάγκης θεσμοθέτησης συμβουλευτικών οργάνων, επεκτείνουν τον ρόλο της Ομοσπονδίας , η οποία   καλείται  να παίξει τον σημαντικό  αυτο  ρόλο με αποτελεσματικό και εποικοδομητικό τρόπο.


Το 23ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε  αρχές Νοεμβρίου μετά από πολύχρονη καθυστέρηση μιας και η οικονομική κρίση όπως και η πανδημία δεν την άφησε ανεπηρέαστη. Η ατολμία και δυστοκία του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου αλλά και τον αρνητικό ρόλο στις διαδικασίες του πρώην προέδρου όπως καταγγέλθηκε στον συνέδριο από τα μέλη του Δ.Σ δεν συνέβαλαν στο να μπορέσουν να κρατήσουν τον θεσμό στο ύψος του.

Στο συνέδριο χαιρέτησαν εκπρόσωποι από τα ελληνικά κόμματα και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών φορέων Σουηδίας.

Στην πρώτη ημέρα υπήρχε έντονη διαμάχη ως προς την πιστοποίηση των κοινοτήτων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν βάση καταστατικού, κοινότητες όπως το Βαΐμπλιγκεν, Φίρσεν, Αουξσμπουργκ, Βερολίνου για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατάγγειλαν την διεξαγωγή του συνεδρίου ζητώντας την μη πραγματοποίησή του με στόχο την δημιουργία επιτροπής που θα οδηγούσε το συνέδριο σε μελλοντικό χρόνο. Μια πρόταση που δεν μπορούσε να σταθεί καταστατικά μιας και για να παρθεί η όποια απόφαση έπρεπε να κηρυχθεί η έναρξη του συνεδρίου, με αποτέλεσμα η επιτροπή ενστάσεων να δώσει λύση με τις αποφάσεις της και να ολοκληρωθούν οι διεργασίες του συνεδρίου.

Στα μελανά σημεία της ιστορίας της Ο.Ε.Κ η μικρή συμμετοχή κοινοτήτων και συνέδρων, μια εικόνα που καλείτε το νέο Δ.Σ να ανατρέψει.

Μετά την πολύωρη και με ένταση διαδικασία της 1ης ημέρας που ολοκληρώθηκε και ο απολογισμός, προχώρησαν στις εκλογές νέου Δ.Σ.

Πηγή φωτογραφίας: Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

Η ΟΕΚ οφείλει να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου, προχωρώντας στην εκκαθάριση του μητρώου μελών, στην ολοκλήρωση της προσπάθειας αλλαγής του καταστατικού και προσαρμογής του στα νέα δεδομένα, στην παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας προς τις Κοινότητες, που επιχειρούν να ανανεωθούν και να απαλείψουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, μέσα από διαφανή λειτουργία και με ενωτική διαδικασία, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να υλοποιήσουμε το σύνθημα του συνεδρίου.

Αυτό φάνηκε  από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ που για 1η φορά στην ιστορία του εκλέγει προεδρείο ομόφωνα αν και προέρχονται από τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια

Παναγιώτης Δροσινάκης (Αμβούργο) Πρόεδρος

Μανώλης Κοράκης (Όφενμπαχ) Αντιπρόεδρος

Νίκος Αθανασιάδης (Βερολίνο) Γραμματέας

Κοσμάς Λουτσόπουλος (Κολωνία) Ταμίας

Αριστοφάνης Οσμανλής (Ντίσελντορφ) Μέλος Προεδρείου

Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι εξής:

Ιωάννης Μπουρσανίδης (Μπακνάνγκ)

Ιωάννης Βατάλης (Ντίσελντορφ)

Αλέξης Καραμανώλας (Στουτγάρδη)

Βασίλειος Νάστος (Βερολίνο)

Ελένη Μιχαηλίδου (Μπρουλ)

Χρήστος Τούσιας (Νυρεμβέργη)

Αχιλλέας Πεϊτσίδης (Βερολίνο)

Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Αννόβερο)

Φοίβος Θεοδοσάκης (Ντίσελντορφ)

Γεώργιος Μπουκουβάλας (Ντίσελντορφ)

Στο μήνυμά του το Δ.Σ τόνισε:

«Παρά τις δυσκολίες, τις αντίξοες συνθήκες, τις διαφωνίες και τις προσπάθειες να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο, οι Ελληνικές Κοινότητες ήρθαν, συμμετείχαν και εξέλεξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ προσθέτει πως, με την πρωτοφανή στα χρονικά της Ομοσπονδίας ομόφωνη εκλογή όλων των μελών του νέου Προεδρείου και με συμμετοχή προσώπων από όλα τα ψηφοδέλτια, “ενισχύσαμε τις στέρεες βάσεις στην συναινετική λειτουργία μας και τονίζουμε την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την ενότητα”.

“Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου, προχωρώντας συστηματικά και μεθοδικά στην προετοιμασία του 24ου Συνεδρίου, με την μέγιστη δυνατή συμμετοχή», τονίζει η Ομοσπονδία.

Ο Ευρωπολίτης από τις 20 Φεβρουαρίου θα ανεβάσει στην επίσημη ιστοσελίδα στις κατηγορίες ομογένεια και Video (αμοντάριστα) τα πλάνα της συνεδρίασης της 1ης ημέρας με τους διαπληκτισμούς και κατηγορίες ώστε να βγάλει ο κάθε ένας μόνος τα συμπεράσματα του. Και αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς, στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.europolitis.eu

ΤουΒασίλη Βούλγαρη voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την αξιοποίηση της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης από τους Απόδημους Έλληνες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ17 ώρες ago

ΕΕ: Το 2025 τα αυτοκίνητα Euro 6 θα αποτελούν σχεδόν το 60% του συνόλου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες ago

Ο όμιλος RTL θα καταργήσει 500 θέσεις εργασίας και πολλούς τίτλους περιοδικών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ22 ώρες ago

Μια μικρή “Βαυαρική ανθοδέσμη” λόγων ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ23 ώρες ago

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης έκοψαν την Βασιλόπιτά τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το James Webb ανακάλυψε μεταξύ Άρη και Δία έναν αστεροειδή όσο το Κολοσσαίο της Ρώμης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Έρευνα: Ο γάμος και η συμβίωση κρατούν χαμηλά το σάκχαρο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την οδήγηση στον πάγο ή στο χιόνι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

20 χρόνια εορτασμού Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Σπουδές στη Γερμανία: Σε ποιες πόλεις δεν θα ξοδέψετε μία περιουσία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Οι πόλεις με το περισσότερο μποτιλιάρισμα στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν μετακομίσετε στην Γερμανία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ έκοψε Βασιλόπιτα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Οι ωραιότερες γερμανικές πόλεις για χειμερινές αποδράσεις

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Η Ελληνόγλωσσή εκπαίδευση στην Γερμανία εκπέμπει SOS

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Οι δέκα πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ3 εβδομάδες ago

Αυστρία: Απευθείας πτήσεις σε 21 ελληνικούς προορισμούς από τον Μάρτιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν το ταχύτερο ηλεκτρονικό σήμα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Συνάντηση αντιπροσωπεία της Ο.Ε.Κ με την πρόεδρο της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο

Advertisement Europolitis
Advertisement