Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Euro…vision μέσα από τα μάτια τους

Published

on

Της Μαρίας Χριστίνας Μπακλαβά

Ένας μήνας πέρασε από τη διοργάνωση της Εurovision  κι ενώ τα φώτα έσβησαν και ο θόρυβος κόπασε, ο EUROPOLITIS εστιάζει πάλι στη Βιέννη και συγκεκριμένα σε τέσσερις νέους έλληνες που ήταν αθέατοι «πρωταγωνιστές», εθελοντές πρώτης γραμμής “backstage”, γιατί απλά, το να κρατάς την ελληνική σημαία σε κάθε ευκαιρία δεν είναι μικρό πράγμα…. Ας τους γνωρίσουμε…

11245357_703196799803686_1174847314_n

Χριστίνα Καραγιάννη: «Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να πάρεις μέρος σε κάτι τόσο μεγάλο, πολυεθνικό, με κύριο πυρήνα τη μουσική και δη να εκπροσωπήσεις δημιουργικά τη χώρα σου, δεν έχεις παρά να πεις ΝΑΙ!!!»

988569_706779626112187_1661569273651946005_n

Η Χριστίνα από το Παλαιό Φάληρο βρέθηκε τα τελευταία 5 χρόνια να ζει στη Βιέννη. Είναι φωτογράφος και την είδαμε να υποστηρίζει την ελληνική αποστολή μέσα από το φακό της. Της λείπει να ξαπλώνει κάτω από τον ήλιο στην αμμουδιά και να γεμίζει ορίζοντα…
«Προσωπικά, είχα ως παραπλήσια ανάμνηση, τη συμμετοχή στη διοργάνωση και εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Ζώντας και δουλεύοντας όμως στην Αυστρία, το συναίσθημα που εισέπραξα αυτή τη φορά ήταν διαφορετικό, είχε μεγαλύτερη συγκίνηση και νιάξιμο θα έλεγα, ως προς εμάς του Έλληνες του εξωτερικού και την υποστήριξή μας στην ελληνική ομάδα!
Το κλίμα ήταν άκρως επαγγελματικό, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικό, παρόλες τις μικροδυσκολίες, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και έντασης, άγχους και τρεξίματος!
Η καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες απο όλη την Ευρώπη και Αυστραλία, γινόταν σε απόλυτη αρμονία και κέφι, εισπράξαμε πολύ ζεστασιά, υποστήριξη και αγάπη απο διοργανωτές, συναδέλφους και ομογένεια.
Η Eurovision είναι μια γιορτή της μουσικής και ένα είδος ένωσης λαών μέσω αυτής, κάτι το οποίο ήταν έντονο καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, είτε περπατώντας στους δρόμους της Βιέννης, είτε δουλεύοντας στο press center. Ανεξάρτητα του αποτελέσματος, ήταν μια εμπειρία μοναδική!
Μια αγκαλιά, ένα γέλιο, ένα τραγούδι, μια φωνή! Αυτό ήταν για μένα η  φετινή Eurovision.
Περήφανη ως γνήσια Ελληνίδα, παντού και πάντα!»

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου – Zisser: «Εύχομαι στην χώρα μου να μην το βάλει κάτω, να αναγνωρίσει επιτέλους την αξία της και να βάλει ένα τέλος σε όλα και όλους αυτούς που συνεχίζουν να της «μαυρίζουν» το όνομα»

988905_10153179768514264_7427043647600387071_n

Η Αλεξάνδρα ζει 19 χρόνια στη Βιέννη. Είναι διακοσμήτρια, δημιουργός κοσμημάτων- στυλίστρια σε επαγγελματικές φωτογραφίσεις και ασχολείται με την αστρολογία. Ήρθε για σπουδές, επέστρεψε στην πατρίδα και ξαναγύρισε στην Βιέννη διαπιστώνοντας μια «καρμική» σχέση. Μια ακόμη ελληνίδα που μας εκπροσωπεί επάξια…

«Η Βιέννη είναι πανέμορφη, η ποιότητα ζωής αισθητά καλή και όπως και να το κάνουμε, είναι η πόλη των καφέ και της μουσικής, κάτι τόσο ταιριαστό στην ιδιοσυγκρασία μου. Η καρδιά μου δεν έχει σταματήσει ποτέ να χτυπάει ελληνικά. Η ενεργή μου συμμετοχή στην ομογένεια εδώ, καθώς και η έμμεση προώθηση της Ελλάδας, μαρτυρούν την αγάπη μου για την μικρή μου πατρίδα.
Σαν ανταποκρίτρια σε ένα ελληνικό διαδικτυακό περιοδικό, δεν παραλείπω να γράφω για τα ελληνικά δρώμενα εδώ και να ανοίγω την καρδιά μου σε όλους αυτούς που έχω την τιμή να με διαβάζουν!
Η Eurovision 2015 ήταν για μένα μια εμπειρία γεμάτη ανάμικτα συναισθήματα. Κόσμος και κοσμάκης, όλοι εκεί, ενωμένοι για έναν σκοπό! Να υποστηρίξουμε την χώρα μας και να προβάλλουμε ότι καλύτερο έχουμε να δείξουμε, στα πλαίσια αυτής της μεγάλης μουσικής γιορτής. Μετά από αρκετή σκέψη, αποφάσισα να κρατήσω μόνο τα θετικά στοιχεία από όλο αυτό. Παρ΄ όλα αυτά θέλω να υπογραμμίσω, πως για άλλη μια φορά εύχομαι στην χώρα μου να μην το βάλει κάτω, να αναγνωρίσει επιτέλους την αξία της και να βάλει ένα τέλος σε όλα και όλους αυτούς που συνεχίζουν να της «μαυρίζουν» το όνομα, ιδιαιτέρως όταν εκπροσωπούν την χώρα τους σε τόσο μεγάλες και σημαντικές εκδηλώσεις! Καλή καρδιά…»

Πηνελόπη Κολοβού: “Χτίζοντας γέφυρες από τη Βιέννη, καλύπτουμε κάθε κενό μεταξύ άγνοιας και μισαλλοδοξίας, απλώς τραγουδώντας…”

11650825_10153020433168226_1130609822_n

Πολίτης του κόσμου η Πηνελόπη που κυνηγά το όνειρο της, αφού έζησε λίγα χρόνια στη Βιέννη ως φοιτήτρια και σήμερα την βρίσκουμε στις Βρυξέλες. Είναι φιλόλογος-μεταφράστρια. Δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει  θερμή φαν της Eurovision και, μάλλον, απέχει από το life-style που φαινομενικά πρεσβεύει. Η δυνατότητα, ωστόσο, της συμμετοχής της εκ των έσω ως εκπρόσωπος τύπου ελληνικής εφημερίδας στη φετινή διοργάνωση της Βιέννης, της έδωσε, μια εναλλακτική ευκαιρία να σκεφτεί, προτού αποφασίσει , όπως μας είπε, αν τελικά θα απέχει -ή και όχι…

«Κοινός μας στόχος η κινητοποίηση των Ελλήνων της Αυστρίας, ο συντονισμός τους μέσω των social media στον ρυθμό της Eurovision, ώστε να στηρίξουν, τελικά, ενεργά, με την ψήφο τους την ελληνική συμμετοχή, δεδομένου ότι κάθε χώρα δεν μπορεί να ψηφιστεί από τους δικούς της κατοίκους. Η ενεργοποίηση, επομένως, της απανταχού ομογένειας είναι κλειδί στην επίτευξη μιας βαθμολογικά καλής θέσης.
Αρχικά, το βίωμα ενός καλλιτεχνικού δρώμενου παγκόσμιας εμβέλειας, έπειτα η αίσθηση της ενεργού συμβολής στη διεξαγωγή μιας διεθνούς διοργάνωσης και πολύ περισσότερο η στήριξη της αποστολής της χώρας καταγωγής μου, χωρίς αυτό να ενέχει οποιαδήποτε νύξη σε εθνικιστικές ιδεολογίες και δογματισμούς. Αλίμονο αν είχαν θέση κακεντρεχείς συντηρητικές υπόνοιες σε μια αν μη τι άλλο πανευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής!

Οι καλλιτέχνες, οι σύμβουλοι, οι ακόλουθοι τύπου, γίνονται όλοι για κάποιες μέρες μετανάστες. Μετανάστες της τέχνης τους, την οποία επικοινωνούν με κάθε τρόπο, χτίζοντας γέφυρες όποιας αισθητικής – την προτιμούμε οπωσδήποτε απ’ την όποια πολεμική (αντι)αισθητική. Ίσως είναι δύσκολο εμείς οι «απέξω» να ακολουθούμε πάντα την επικαιρότητα του γεωγραφικού χώρου της γενέτειρας «πατρίδας», όμως το γεγονός ότι επιλέξαμε κάποια άλλη προσωρινή ή και μονιμότερη ή αναγκαστήκαμε να βρεθούμε εκεί, δεν μας αποκλείει από το δικαίωμα να επιθυμούμε –έστω– να εντασσόμαστε σε «ομάδες πατρίδας», όταν το απαιτούν οι καιροί και οι κανόνες του παιχνιδιού… Αναρωτιέμαι αν στην αποστολή ήμουν, τελικά, η αυστριακή ή η ελληνίδα… αν είναι απαραίτητος ο χαρακτηρισμός, εν τέλει!
Αν μη τι άλλο, η Eurovision απέχει – και έτσι οφείλει – από κάθε είδους εθνικισμό. Χτίζοντας γέφυρες από τη Βιέννη, καλύπτουμε κάθε κενό μεταξύ άγνοιας και μισαλλοδοξίας, απλώς τραγουδώντας…»

Γιάννης Ραφαλιάς: «Οταν στεκόμαστε πίσω από μια γαλανόλευκη σημαία, παρασυρόμαστε όλοι μαζί μια αγκαλιά»

1914901_145130442028_1870278_n

Υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων του Γραφείου ΕΟΤ Βιέννης. Εγκαταστάθηκε στη Βιέννη πριν 22 χρόνια, αρχικά για σπουδές στο διεθνές δίκαιο, μετά  πρακτική στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και επι 8 συναπτα ετη στο Γραφείο Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας. Μας εξηγεί ότι ο ελληνισμός της Αυστρίας έχει ανά τους αιώνες χτίσει ένα ιδιαίτερο προφίλ και εικόνα για τη χώρα μας και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους  δημοφιλέστερους προορισμούς των Αυστριακών. Οι Αυστριακοί τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για τον λαό μας, την ιστορία μας και την προσφορά μας στην ανθρωπότητα.

«Η εμπειρία της Εurovision υπήρξε μοναδική, γεμάτη παλμό και ενθουσιασμό. Στη Δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική Πρεσβεία, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου και το Γραφειο ΕΟΤ Βιέννης, έδωσε το παρόν όλη η ομογένεια της Βιέννης, Αυστριακοί διοργνωτές ταξιδιών , δημοσιογράφοι και πλήθος φίλων της Ελλάδας.
Μπορεί να έχουμε όλοι κάποιες στιγμές διαφορές μεταξύ μας, ή διαφορετικές απόψεις αλλά όταν στεκόμαστε πίσω απο μια γαλανόλευκη σημαία, παρασυρόμαστε όλοι μαζί μια αγκαλιά!
Είναι κατι το μαγικό…. ένα ιερό πανί και πίσω του μια αγκαλιά άνθρωποι…

Μπορεί κάποιοι να κατηγορούν τον θεσμό ως  «πανηγυράκι», ίσως να ΄ναι και έτσι… όμως ο στόχος πετυχαίνει… να ακούμε το όνομα Ελλάδα και να ξεσηκωνόμαστε πετώντας στα ουράνια… Να αγωνιούμε όλοι μαζί και να μελαγχολούμε αν δεν παει καλά, βάζοντας στόχο στην επόμενη διοργάνωση να είμαστε πιο συντονισμένοι.
Αρχίζουμε και κατανοούμε ότι η αγκαλιά πρέπει να μείνει σφιχτή μέχρι το τέλος, να μην τα παρατάμε θεωρώντας ότι καταφέραμε ό,τι καταφέραμε, γιατί τελικά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα».

11655225_706765219446961_469267978_nΣτη Δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική Πρεσβεία

   11151006_10153316028174264_2970253052444948465_n

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων την Τετάρτη εξαιτίας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η AEGEAN και η Olympic Air εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι όλοι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Στην ενημέρωση διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω αφορούν την ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) για τη συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 και έως ότου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ ενημερώσει για την ακύρωση των πτήσεων.Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην Β κατηγορία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην B κατηγορία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των συμβατικών αυτοκινήτων είναι 37%.

Από το σύνολο των ηλεκτρικών μοντέλων που κυκλοφόρησαν μεταξύ των ετών 2018-2023, τα 40 άνηκαν στις συμπαγείς μικρές κατηγορίες (Α και Β) και τα 66 στην πολυτελή D κατηγορία.

Στην Ευρώπη, το 28% των ηλεκτρικών πωλήσεων ανήκε στην D κατηγορία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των νέων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης ήταν μόλις 13%, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος για τα στοιχεία πωλήσεων του 2023.

Η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 39% (+18.000 ευρώ) από το 2015, ενώ στην Κίνα έχει μειωθεί κατά 53%.

Αυτό οφείλεται στη δυσανάλογη εστίαση των Ευρωπαίων κατασκευαστών στα μεγάλα αυτοκίνητα και τα SUV, τα οποία έχουν υψηλότερη τιμή.

Όλα αυτά όταν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να βρουν τρόπους να ανακόψουν την επέλαση των κινεζικών μοντέλων στην Ευρώπη, αλλά και της προσπάθειάς τους να βγάλουν στην παραγωγή φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατά βάση θα ανήκουν στις μικρές κατηγορίες.Από τα μοντέλα κάτω των 25.000 ευρώ που έχουν προγραμματίσει να βγάλουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην αγορά, μόνο τα 42.000 οχήματα είναι πιθανό να παραχθούν για την ευρωπαϊκή αγορά φέτος, σύμφωνα με την ανάλυση της GlobalData. Ωστόσο, παρά την έλλειψη προσιτών μοντέλων, το μερίδιο αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 2,5%.

Η φορολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, παρά τα όποια άλλα κίνητρα δίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Οι υποδομές είναι ένα άλλο κομμάτι που παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και οι επικείμενες αυτονομίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνουν.

Τον πρώτο λόγο στην Ευρώπη για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης έχουν οι εταιρείες μίσθωσης, όπου μέχρι το 2030 όλοι οι στόλοι αναμένεται να είναι 100% ηλεκτρικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η Καθολική Εκκλησία καλεί τους πολίτες να μην ψηφίζουν την ακροδεξιά

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σαφείς αποστάσεις από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και κάθε ακροδεξιά οργάνωση έλαβε η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Γερμανία, καλώντας τους πολίτες να μην τις στηρίξουν με την ψήφο τους.

Σε δήλωσή της μετά την εαρινή Γενική Συνέλευσή της στο ‘Αουγκσμπουργκ, η Γερμανική Διάσκεψη Επισκόπων τόνισε ότι «ο εθνοτικός εθνικισμός είναι ασυμβίβαστος με την χριστιανική άποψη για τον Θεό και την ανθρωπότητα» και διευκρίνισε ότι «τα ακροδεξιά κόμματα και εκείνα που πολλαπλασιάζονται στο περιθώριο αυτής της ιδεολογίας δεν μπορούν να είναι τόπος πολιτικά κατάλληλος για τους χριστιανούς – Δεν μπορούν να ψηφίζονται από χριστιανούς».

Ο δεξιός λαϊκισμός είναι η λαμπερή πλευρά της ακροδεξιάς, προειδοποίησαν ακόμη οι Επίσκοποι, εξηγώντας ότι και στις δύο περιπτώσεις εκφράζονται όλα τα στερεότυπα για δυσαρέσκεια εναντίον των μεταναστών, των μουσουλμάνων, τελευταία και των Εβραίων και κατά της υποτιθέμενης παγκόσμιας συνωμοσίας της ελίτ.

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκόπων Γκέοργκ Μπέτσινγκ σημείωσε πάντως ότι υπάρχει πάντα η διάθεση της Εκκλησίας για διάλογο, καθώς «πρόκειται για τις ψυχές των ανθρώπων».

Επισήμανε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «εδώ δεν μιλάμε απλώς για διαφορετικές απόψεις, αλλά για μια θεμελιωδώς διαφορετική άποψη για την ανθρωπότητα».Ήδη εν τω μεταξύ οι Επισκοπές Βερολίνου και Βίρτσμπουργκ αποκλείουν από την εκκλησιαστική εθελοντική εργασία μέλη της AfD, με αντίστοιχη πρόνοια στο καταστατικό λειτουργίας τους.

Για «μήνυμα αφύπνισης» κάνει λόγο σε σχετικό σχόλιό του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τονίζοντας ότι τίθενται πλέον και οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς προ των ευθυνών τους.

«Οι Επίσκοποι ανησυχούν τόσο πολύ ώστε για πρώτη φορά συμβουλεύουν επισήμως τους πολίτες να μην ψηφίσουν ένα κόμμα με εκπροσώπηση στην Bundestag. Ούτε ένας από αυτούς δεν είπε “για χάρη του παραδείσου, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν”. Τέτοιες φωνές ακούγονταν πριν από λίγους μήνες», αναφέρεται στο σχόλιο και γίνεται λόγος για «μήνυμα αφύπνισης» προς την κοινωνία, από έναν θεσμό ο οποίος παραδοσιακά αποφεύγει τις κομματικές πολιτικές τοποθετήσεις.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της Ακροδεξιάς

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη τη Γερμανία κατά της ακροδεξιάς.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Αμβούργο, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών.

Μικρότερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο, στην Δρέσδη, στο Τσέλε, στο Κίελο, στην Στουτγάρδη και στο Πότσνταμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υψηλό ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων ψηφοφόρων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, όπως δείχνει το πλήθος των εγγραφών από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr, που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, εγγράφονται οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σπίτι τους.

Για τους Έλληνες του εξωτερικού η επιστολική ψήφος είναι ο μόνος τρόπος για να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ήδη με το «καλημέρα» φάνηκε το υψηλό ενδιαφέρον για τη νέα μέθοδο ψηφοφορίας. Τις δύο πρώτες μέρες οι εγγραφές ήταν περισσότερες από 8.000 ενώ μέχρι το πρωί του Σαββάτου, έκτη μέρα εγγραφών, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 11.300.

Αιτήσεις υποβλήθηκαν από την Ελλάδα και από 76 άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αίσθηση προκαλεί ότι ανάμεσα στους Έλληνες της Διασποράς που δήλωσαν επιθυμία να ψηφίσουν για το νέο ευρωκοινοβούλιο, συγκαταλέγονται και κάτοικοι από χώρες εκτός Ευρώπης με ισχνή ελληνική παρουσία και συγκεκριμένα από την Κένυα, το Καζακστάν, ακόμη και από την Παπούα – Νέα Γουινέα.Αν και το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές δεν είναι τόσο έντονο όσο για τις εθνικές εκλογές, ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023, καθώς τότε ίσχυαν νομικοί περιορισμοί, ενώ το εκλογικό κέντρο μπορεί να απείχε εκατοντάδες ή και χιλιάδες χλμ. από τον τόπο κατοικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις περσινές βουλευτικές εκλογές εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σχεδόν 23.000 απόδημοι, ενώ προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η προθεσμία εγγραφής λήγει 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, δηλαδή την 29η Απριλίου 2024.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η διαδικασία εγγραφής είναι εύκολη, ενώ για τη διευκόλυνση των εκλογέων είναι αναρτημένο εγχειρίδιο χρήσης με κατατοπιστικές οδηγίες.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ο εκλογέας θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει μια έγκυρη προσωπική του διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, τα οποία θα πρέπει να πιστοποιηθούν με χρήση Κωδικού μιας Χρήσης (OTP), ώστε να είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης.

Ο εκλογέας επίσης θα πρέπει να συμπληρώσει τη διεύθυνση κατοικίας του και τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό, εφόσον αυτή είναι διαφορετική από τη διεύθυνση κατοικίας του.

Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εκλογέας επιθυμεί να τροποποιήσει κάποιο από τα στοιχεία επικοινωνίας ή διευθύνσεων τότε μπορεί να ξεκινήσει μια νέα αίτηση μεταβολής στοιχείων, να διορθώσει ό,τι στοιχεία επιθυμεί και να την υποβάλει.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον ‘Αρειο Πάγο. Η παραλαβή τους γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει το φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Ο όμιλος Bosch θα καταργήσει 3.500 θέσεις εργασίας στη θυγατρική BSH

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η γερμανική βιομηχανία Bosch σκοπεύει να καταργήσει 3.500 θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2027, μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων της θυγατρικής της BSH που ειδικεύεται στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

«Προκειμένου να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά της και να χρηματοδοτήσουμε τις αναγκαίες επενδύσεις, η BSH πρέπει να μειώσει σημαντικά την πολυπλοκότητα (των εργασιών της) και το κόστος, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις ταχείες εξελίξεις στην αγορά και την ακόμη δύσκολη και σε πτώση οικονομική κατάσταση» ανέφερε η BSH στην ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία που κατασκευάζει πλυντήρια και άλλες λευκές συσκευές σκοπεύει να καταργήσει θέσεις εργασίας που δεν σχετίζονται με την αλυσίδα παραγωγής.

Οι 1.000 από αυτές θα καταργηθούν φέτος, ωστόσο η εταιρεία δεν διευκρίνισε τους όρους υπό τους οποίους θα αποχωρήσει το προσωπικό.

Η θυγατρική της Bosch ιδρύθηκε το 1967 και σήμερα απασχολεί 60.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 17.000 στη Γερμανία.

Στις αρχές του μήνα η ανταγωνίστρια, γερμανική εταιρεία Miele ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταργήσει ή θα μεταφέρει έως και 2.700 θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο, επικαλούμενη την κατάρρευση της ζήτησης και την αύξηση του κόστους παραγωγής.Η BSH δεν έκανε λόγο για «μετεγκατάσταση» όμως ο διευθυντής της, ο Ματίας Μετζ, θεωρεί «κατανοητό» οι εταιρείες να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των εργασιών τους στο εξωτερικό, «λαμβάνοντας υπόψη τους υπερβολικούς κανονισμούς και τη γραφειοκρατία, το ενεργειακό κόστος και άλλους οικονομικούς παράγοντες στη Γερμανία», όπως δήλωσε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ο όμιλος Bosch είχε ήδη ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων.

Ο όμιλος, που απασχολεί 427.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο, αναμένει ότι η φετινή χρονιά θα είναι κακή, επειδή η ζήτηση στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν αυξάνεται όσο προέβλεπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA). Αυτό παρά τους στόχους μείωσης ρύπων που έχουν τεθεί στην Γηραιά Ήπειρο για τα νέα αυτοκίνητα από το 2010.

Αν και οι κινητήρες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο καθαροί και εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, εντούτοις αυτό αντισταθμίστηκε από την αύξηση του όγκου των αυτοκινήτων, αλλά και των κινητήρων που γίνονται όλο και ισχυρότεροι.Η ΕΕ είχε σημαντική επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) σε διάφορους τομείς, αλλά το CO2 από τις οδικές μεταφορές συνέχισε να αυξάνεται.

Το 2021, αποτελούσε το 23% των συνολικών εκπομπών GHG της ΕΕ, με τα επιβατικά αυτοκίνητα να ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρέμειναν σταθερές μεταξύ των ετών 2011 και 2022, ενώ μειώθηκαν οριακά οι εκπομπές από τα βενζινοκίνητα οχήματα (-4,6%).

Ενώ τα πρότυπα της ΕΕ έχουν κάνει τους κινητήρες πιο αποδοτικούς την τελευταία δεκαετία, αυτά τα κέρδη έχουν ακυρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των πωλήσεων των SUV.Τα τελευταία έχουν αυξήσει τη μάζα του οχήματος κατά περίπου 10%, ενώ οι κινητήρες έχουν γίνει ισχυρότεροι.

Στη δεκαετία του 2010, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στις απαιτήσεις δοκιμών για να επιτύχουν μειωμένες εκπομπές σε εργαστηριακό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα τεράστιο χάσμα με τις πραγματικές εκπομπές.

Μετά το dieselgate ένας νέος κύκλος δοκιμών μείωσε, αλλά δεν εξάλειψε το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και των εκπομπών του πραγματικού κόσμου.

«Μια πραγματική και απτή μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων δεν θα συμβεί όσο κυριαρχεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Pietro Russo, μέλος της ECA, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μονόδρομος για την μείωση των ρύπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων την Τετάρτη εξαιτίας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην Β κατηγορία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ17 ώρες ago

Γερμανία: Η Καθολική Εκκλησία καλεί τους πολίτες να μην ψηφίζουν την ακροδεξιά

ΥΓΕΙΑ18 ώρες ago

Τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους για την υγεία τους από τη λάθος χρήση ακουστικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Υψηλό ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

ESET: Τι είναι η εικονική απαγωγή και πώς να μην πέσετε θύμα της

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Ο όμιλος Bosch θα καταργήσει 3.500 θέσεις εργασίας στη θυγατρική BSH

BUSINESS-Kleinanzeigen2 ημέρες ago

Μόναχο: Ζητείται Bοηθητικό Προσωπικό για Eστιατόριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Copernicus: Ο θερμότερος στα χρονικά ήταν ο φετινός Ιανουάριος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργία στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς προκήρυξε το Ver.di

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν 45 γερμανικές εταιρείες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: “Εξτρεμιστική” οργάνωση η Νεολαία της AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis