ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανθελληνική εκστρατεία από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “AfD” της Γερμανίας
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) καλεί μέσω της ιστοσελίδας του τους Γερμανούς να καταψηφίσουν το νέο ελληνικό πακέτο μέτρων κατά τη συνεδρίαση της Bundestag την Παρασκευή, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο “NTV”.
Στην ιστοσελίδα του, το γερμανικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα υπενθυμίζει στους συμπατριώτες του το ποσό των χρημάτων που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι δανειστές για την διάσωση της Ελλάδας από τότε που ξεκίνησε η κρίση.
Και, βεβαίως, το AfD υπογραμμίζει το ποσό που έχουν ήδη δώσει οι Γερμανοί για να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα απευθείας τακτικά δρομολόγια της AEGEAN προς Τελ Αβίβ από Ιωάννινα, Χανιά και Καλαμάτα

Με την προσθήκη 3 νέων απευθείας τακτικών δρομολογίων από τα Ιωάννινα, Χανιά και την Καλαμάτα προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ και αύξηση των πτήσεων της από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η AEGEAN διευρύνει το δίκτυό των προορισμών της και ενισχύει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην αγορά του Ισραήλ.
Τα 3 νέα δρομολόγια θα προστεθούν στο θερινό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο τη φετινή χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα και θα εμφανιστούν στα συστήματα κρατήσεων τις προσεχείς ημέρες.
Η AEGEAN διασυνδέει το Ισραήλ με τακτικές εβδομαδιαίες πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ κατά τη θερινή περίοδο, θα πραγματοποιεί τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις από και προς συνολικά 9 δημοφιλείς προορισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο, Λάρνακα, Ιωάννινα, Χανιά, Καλαμάτα).
Παράλληλα, η AEGEAN προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική κίνηση από τη συγκεκριμένη αγορά προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας την αυξημένη ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που καταγράφεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνει τις προσφερόμενες θέσεις κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Υπενθυμίζεται, ότι η AEGEAN επιχειρεί από και προς το Ισραήλ με τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις ήδη από το 2002 αυξάνοντας διαρκώς τη δραστηριότητά της και έχει μεταφέρει συνολικά 4 εκατομμύρια επιβάτες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα δρομολόγια επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν το ταχύτερο ηλεκτρονικό σήμα

Τη δημιουργία του ταχύτερου ηλεκτρονικού σήματος που επιτεύχθηκε ποτέ στην επιστήμη των ηλεκτρονικών, πέτυχαν επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή της Διασποράς.
Ο ηλεκτρονιακός παλμός διήρκεσε μόλις 53 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή 53 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
Πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στον έλεγχο από τον άνθρωπο των ηλεκτρικών ρευμάτων στα στερεά υλικά, ανοίγοντας νέους δρόμους για καλύτερες επιδόσεις στις τεχνολογίες ηλεκτρονικών και πληροφορικής, καθώς επίσης για την παρακολούθηση φαινομένων του μικροκόσμου.
Το πόσο γρήγορα δουλεύει ένας υπολογιστής ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, εξαρτάται καθοριστικά από το πόσο γρήγορα κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα στα τρανζίστορ των μικροεπεξεργαστών.
Η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας είναι κομβική για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών και την επέκταση των δυνατοτήτων τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ και το Ινστιτούτο Φυσικής Μαξ Πλανκ στη Στουτγκάρδη, με υπεύθυνο τον Ελευθέριο Γουλιελμάκη, καθηγητή Φυσικής και επικεφαλής της ομάδας Ακραίας Φωτονικής στο Ρόστοκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».
Ο παλμός που πέτυχαν, είναι τόσο γρήγορος που ανοίγει τον δρόμο για ακόμη πιο ακριβή ηλεκτρονικά μικροσκόπια ικανά να τραβήξουν εικόνες των ηλεκτρονίων, καθώς «πηδούν» ανάμεσα στα άτομα, όπως επίσης και να επιταχύνει τη μετάδοση δεδομένων στα «τσιπάκια» των υπολογιστών.
Οι παλμοί των ηλεκτρονίων χρησιμοποιούνται σε μικροσκόπια ή υπολογιστές και όσο πιο βραχείς (γρήγοροι) είναι, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός μετάδοσης των πληροφοριών και υψηλότερη η ανάλυση των εικόνων.
Ο Ελευθέριος Γουλιελμάκης εδώ και χρόνια εργάζεται πάνω ακριβώς σε αυτόν τον στόχο.
Το 2016 ο Έλληνας φυσικός της Διασποράς είχε πάλι πετύχει μια διπλή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο: δημιούργησε τους πιο βραχείς παλμούς φωτός και με αυτούς μέτρησε σε πόσο χρόνο αντιδρούν στο φως τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται μέσα στα άτομα της ύλης.
Το «φλας» του «αναβόσβηνε» κάθε 380 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
Στη συνέχεια, ο κ. Γουλιελμάκης δημιούργησε και μέτρησε το ταχύτερο ηλεκτρικό ρεύμα στο εσωτερικό ενός στερεού υλικού. Χρησιμοποιώντας υπερταχείς παλμούς λέιζερ, επιτάχυνε τα ηλεκτρόνια του ρεύματος, ώστε να κάνουν οκτώ εκατομμύρια δισεκατομμυρίων ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο, πραγματοποιώντας έτσι ένα νέο ρεκόρ στη συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος στο εσωτερικό των στερεών υλικών.
Τώρα, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνική, πέτυχε ηλεκτρονιακό παλμό 53 αττοδευτερολέπτων που είναι ακόμη πιο σύντομος και από τους υψηλής ταχύτητας παλμούς του φωτός λέιζερ που στόχευσε τα ηλεκτρόνια για να τα απομακρύνει από μια μικροσκοπική μεταλλική ακίδα από βολφράμιο.
Όπως ανέφερε, ο ηλεκτρονιακός παλμός-ρεκόρ διήρκεσε το ένα πέμπτο του χρόνου που θα χρειαζόταν ένα ηλεκτρόνιο σε ένα άτομο υδρογόνου για να διαγράψει μια τροχιά πέριξ του πυρήνα του.
Μολονότι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το φως μπορεί να «ελευθερώσει» τα ηλεκτρόνια από τα μέταλλα – ο Αϊνστάιν ήταν ο πρώτος που εξήγησε το πώς – η όλη διαδικασία είναι τρομερά δύσκολη στον χειρισμό της.
Το ηλεκτρικό πεδίο του φωτός αλλάζει την κατεύθυνσή του περίπου ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη την ελεγχόμενη από φως λέιζερ «εκτίναξη» των ηλεκτρονίων από την επιφάνεια των μετάλλων.
Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, ο κ. Γουλιελμάκης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια τεχνική που είχαν οι ίδιοι αναπτύξει, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν ένα νέο είδος κάμερας που μπορεί να «πιάσει» τα ηλεκτρόνια, καθώς αστραπιαία το λέιζερ τα «εκτοξεύει» από το μέταλλο προς το κενό.
Νέες προοπτικές και εφαρμογές για το μέλλον
Όπως ο κ. Γουλιελμάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο ακριβής έλεγχος της κίνησης ηλεκτρονίων με την χρήση λέιζερ σε συνδυασμό με την νανοτεχνολογία, ίσως επιτρέψει στο κοντινό μέλλον την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας ηλεκτρονικών συσκευών με ασύγκριτα υψηλότερες δυνατότητες από τις σημερινές. Τα προσεχή χρόνια σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τους ηλεκτρονιακούς παλμούς αττοδευτερολέπτων σαν βιντεοκάμερες υψηλής ταχύτητας και ευκρίνειας για να καταγράψουμε και να κατανοήσουμε πολύπλοκα φαινόμενα στο εσωτερικό της ύλης. Πολλά από αυτά τα φαινόμενα είναι ασύλληπτα γρήγορα, μόνο μια τεχνολογία σαν αυτή που αναπτύξαμε, μπορεί δυνητικά να τα παρατηρήσει σε πραγματικό χρόνο».
«Η άμεση και αποτελεσματική χρήση νέων υλικών στην τεχνολογία της πληροφορίας, στην χημεία και στην προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται σημαντικά από την λεπτομερή κατανόηση των ιδιοτήτων των υλικών αυτών. Έχουμε την πεποίθηση ότι οι υπερταχείς παλμοί ηλεκτρονίων μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη πολλών μυστικών του μικρόκοσμου», πρόσθεσε ο Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος είναι επίσης μέλος (εξωτερικού) του συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ηλεκτρονιακός παλμός αττοδευτερολέπτων θα βοηθήσει προκειμένου η ανάλυση της εικόνας ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου να είναι αρκετά γρήγορη, ώστε να καταγράψει τα ηλεκτρόνια εν κινήσει. Αν δημιουργήσουμε ηλεκτρονικά μικροσκόπια που χρησιμοποιούν ηλεκτρονιακούς παλμούς αττοδευτερολέπτων, τότε θα έχουμε επαρκή ανάλυση όχι μόνο για να δούμε τα άτομα σε κίνηση, κάτι που είναι ασφαλώς συναρπαστικό, αλλά να δούμε ακόμη και τα ηλεκτρόνια να πηδάνε μεταξύ των ατόμων».
Ο κ. Γουλιελμάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1975, αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2000 και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 2005.
Από το 2010 ήταν επικεφαλής της Ομάδας Αττοηλεκτρονικής του Εργαστηρίου Αττοφυσικής του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας, ενώ σήμερα είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ.
Μεταξύ άλλων διακρίσεων, το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο «Γ. Φωτεινού» της Ακαδημίας Αθηνών, το 2012 με το βραβείο «Γκούσταβ Χερτς» της Γερμανικής Φυσικής Εταιρείας και το 2015 με το βραβείο «Ρέντγκεν» του Πανεπιστημίου Γιούστους Λίμπιγκ του Γκίσεν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης όπως φαίνεται από τη Σελήνη, έστειλε το Danuri

Το διαστημικό σκάφος Danuri ή Korean Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) του Κορεατικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Έρευνας (KARI), που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη τον Δεκέμβριο του 2022, έχει αρχίσει να στέλνει εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Γης όπως αυτή φαίνεται από το φεγγάρι, καθώς και φωτογραφίες του δορυφόρου του πλανήτη μας.
Το Danuri (συνδυασμός των κορεατικών λέξεων για το φεγγάρι και την απόλαυση) είναι η πρώτη νοτιοκορεατική αποστολή στο διάστημα και πραγματοποιείται σε συνεργασία του KARI με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Το σκάφος είχε εκτοξευθεί πέρυσι τον Αύγουστο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα με πύραυλο της αμερικανικής Space X.
Στα μέσα Δεκεμβρίου το Danuri εισήλθε σε σεληνιακή τροχιά και άρχισε να μελετά την επιφάνεια του φεγγαριού, καθώς και να τη φωτογραφίζει, με στόχο να εντοπίσει κατάλληλα σημεία για μελλοντικές προσεληνώσεις.
Τα ευρήματα θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, τη NASA να σχεδιάσει τις μελλοντικές αποστολές της στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις», διαδόχου των ιστορικών αποστολών «Απόλλων».
Στόχος θα είναι η δημιουργία της πρώτης σεληνιακής βάσης μετά το 2025.
Το Danuri σχεδιάζεται να παραμείνει σε σεληνιακή τροχιά για 11 μήνες ακόμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Σείστηκε» ξανά το Βελλίδειο από την παρουσία χιλιάδων Βλάχων στην καθιερωμένη κοπή της Πίτας

Η εκδήλωση – θεσμός, όπως τη θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, έγινε με αφορμή την κοπή της «Πίτας των Βλάχων» και σύμφωνα με τα μέλη της, είναι μεγάλη τιμή για τους ίδιους να γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
Περισσότεροι από 1.200 χορεύτριες και χορευτές όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα του Σαββάτου (21/1/2023) και μάγεψαν το κοινό με τις ικανότητες τους.
Τα μέλη των χορευτικών ομάδων ταξίδεψαν στα μονοπάτια της παράδοσης και παρουσίασαν διαφορετικά χορευτικά προγράμματα με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες τόσο στα βήματα όσο και στην ενδυμασία. Κάθε φορεσιά διαφέρει ανάλογα με το ποια περιοχή αντιπροσωπεύει.

Πλήθος κόσμου, από την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και από πολλούς άλλους νομούς της Ελλάδας, έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του την πολιτιστική αυτή εκδήλωση, για χάρη της παράδοσης και του πολιτισμού.

Κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαγειρίας, είναι η ανάδειξη και η προβολή της συνεισφοράς του βλαχόφωνου Ελληνισμού στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της νεότερης Ελλάδας, η διατήρηση της μακραίωνης βλάχικης πολιτιστικής παράδοσης ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού αλλά και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενεές, ενώ ζήτησε την συμβολή όλων ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των βλάχικων με το ελληνικό αλφάβητο το συντομότερο δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε επίσης ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Νίκος Παπαϊωάννου για την συμβολή του στο Διεθνές Συνέδριο της ΠΟΠΣΒ τον Δεκέμβριο 2022.

Σημειώνεται ότι στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων οι:
– Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης,
– Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών,
– Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,
– Οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σάββας Αναστασιάδης, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτριος Κούβελας από την Ν.Δ., Νομ. Θεσσ/νίκης
– Η βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα
– Οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης από τον Σύριζα
– Η βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου από το Πασόκ-Κινάλ

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραβρέθηκαν οι:
– Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου ενώ χαιρετισμό έστειλε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός
– Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
– Θωμάς Πιτούλης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας
– Δημήτρης Γιάννου, Δήμαρχος Εδέσσης
– Στέργιος Φραστανλής, Δήμαρχος Αμφίπολης
– Ιωάννης Μπούμπας, Αντιδήμαρχος Μετσόβου ως εκπρόσωπος του Δήμαρχου Μετσόβου κ. Τζαφέα που έστειλε χαιρετισμό.

Επίσης από διάφορες Ομοσπονδίες με τις οποίες συνεργάζεται η ΠΟΠΣΒ παραβρέθηκαν οι:
– Νίνα Γκατζούλη, από την Επιτροπή Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου
– Γιώργος Μουτσιάνας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων
– Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων
– Αντώνης Οραήλογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας
– Αθηνά Τοτοκώτση, Γεν. Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
και μέλη από Πολιτιστικούς Συλλόγους Βλάχων από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και Έλληνες Βλάχοι της διασποράς από γειτονικές χώρες, κυρίως από Συλλόγους -Μέλη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βρυξέλλες: Μόνο για 28 ώρες είδαν τον ήλιο τον Ιανουάριο!

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, από την αρχή του χρόνου, ο ήλιος εμφανίστηκε μόνο 28 ώρες και 4 λεπτά ηλιοφάνειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο ήλιος εμφανίστηκε μόλις για 28 ώρες και 4 λεπτά από τις αρχές του 2023 στις Βρυξέλλες, που είναι γνωστές για τον συννεφιασμένο και βροχερό καιρό.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατά τον Ιανουάριο η χώρα θα κατακλυστεί από κυρίως από συννεφιασμένο καιρό.
Οι ειδικοί συνέστησαν αθλητικές δραστηριότητες, ξύπνημα νωρίς το πρωί για διατήρηση του βιολογικού ρυθμού και διασκεδαστικές ενασχολήσεις εκτός εργασίας για να αποφευχθούν προβλήματα ψυχικής υγείας που προκαλούνται από το συννεφιασμένο και βροχερό καιρό.
Ο ψυχολόγος Dmitri Haikin επέστησε την προσοχή στη σημασία του βιολογικού ρυθμού για να απελευθερώσει το σώμα ντοπαμίνη και ενδορφίνες.
«Λύσεις όπως η διατήρηση του βιολογικού ρυθμού και η συναναστροφή με φίλους ή άλλα άτομα είναι σημαντικές για την εξάλειψη των επιπτώσεων της κακοκαιρίας.
Όλες οι μελέτες μας δείχνουν ότι είμαστε πιο ευτυχισμένοι και έχουμε καλύτερη ισορροπία στη ζωή όταν οι κοινωνικές μας σχέσεις είναι καλές», τόνισε ο ψυχολόγος Dmitri Haikin.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτοκίνητο: Ο χάρτης της αυτοκίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 2021 κυκλοφορούσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 250 εκατομμύρια αυτοκίνητα, με το στόλο των επιβατικών αυτοκινήτων να αυξάνεται κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2020. Με εξαίρεση τη Σλοβενία (-4,1%), όλες οι χώρες της ΕΕ διεύρυναν τον στόλο αυτοκινήτων τους, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να σημειώνει η Σλοβακία (+8,2%).
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Από την άλλη περίπου 29,5 εκατομμύρια φορτηγά κυκλοφορούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε τρεις χώρες: Τη Γαλλία (6,3 εκατομμύρια), την Ιταλία (4,3 εκατομμύρια) και την Ισπανία (3,9 εκατομμύρια).
Υπάρχουν περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα στους δρόμους της ΕΕ, (αύξηση 3,2% σε σύγκριση με το 2020), ενώ περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια φορτηγά, έχει η Πολωνία.
Επίσης, στην ΕΕ κυκλοφορούν 714.008 λεωφορεία με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Πολωνία (126.547), στην Ιταλία (100.199) και στη Γαλλία (94.523).
Σύμφωνα με την ACEA, ο μέσος όρος της ηλικίας των αυτοκινήτων στην ΕΕ είναι 12 ετών. Η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, με οχήματα ηλικίας 17 ετών, ενώ τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας έχει το Λουξεμβούργο (7,6 χρόνια).
Η μέση ηλικία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ είναι τα 12 έτη. Από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ, η Ιταλία έχει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών (14 χρόνια), ακολουθούμενη από την Ισπανία (13,6 έτη).
Τα φορτηγά είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 14,2 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με μέσο όρο ηλικίας 22,7 ετών, η Ελλάδα έχει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών, ενώ τα νεότερα βρίσκονται στην Αυστρία (6,6 έτη) και τη Δανία (7,5 έτη).
Τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους της ΕΕ έχουν κατά μέσο όρο 12,7 ετών. Τα λεωφορεία της Ρουμανίας έχουν πάνω από 20 έτη ηλικία.
Παρά την έντονη αύξηση των πωλήσεων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ηλεκτρικά με μπαταρία και plug-in υβριδικά) εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 1,5% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων της ΕΕ.
Μόνο τρεις χώρες έχουν μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία μεγαλύτερο από 2% (Ισλανδία 4,6%, Ολλανδία 2,8%, Σουηδία 2,2%). Εκτός μετρήσεων είναι η Νορβηγία που αποτελεί μόνη της μια κατηγορία, καθώς το 16,2% του στόλου αποτελείται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με ντίζελ εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ΕΕ με το 91% του στόλου να χρησιμοποιεί αυτό το καύσιμο. Μόνο το 0,1% των φορτηγών στους δρόμους της ΕΕ έχουν σύστημα κίνησης μηδενικών εκπομπών.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα λεωφορεία, όπου τα πετρελαιοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 92,5% του στόλου της ΕΕ, με μόνο το 1,3% να είναι ηλεκτρικά και το 1,8% υβριδικά ηλεκτρικά.
Ωστόσο, σημαντικά μερίδια ηλεκτρικών λεωφορείων βρίσκονται στην Ολλανδία (14,5%) και στο Λουξεμβούργο (7,8%).
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί κατά μέσο όρο 567 επιβατικά αυτοκίνητα και 83 επαγγελματικά οχήματα ανά 1.000 κατοίκους.
Το Λουξεμβούργο έχει την υψηλότερη πυκνότητα αυτοκινήτων στην ΕΕ (698 ανά 1.000 άτομα), ενώ η Κύπρος έχει την υψηλότερη πυκνότητα επαγγελματικών οχημάτων (135 ανά 1.000 κατοίκους).
Αντίθετα, η χαμηλότερη πυκνότητα αυτοκινήτων βρίσκεται στη Ρουμανία (396), ενώ η Λιθουανία έχει τη χαμηλότερη πυκνότητα επαγγελματικών οχημάτων.
Στη Λετονία, σχεδόν το 43% όλων των νοικοκυριών δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, ενώ σχεδόν το 32% των γαλλικών οικογενειών έχουν δύο επιβατικά αυτοκίνητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ