Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς η Apple έχασε 60 δισ. δολάρια μέσα σε 3 λεπτά -Παρά το ρεκόρ πωλήσεων των iPhone

Published

on

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Apple αύξησε τα έσοδά της κατά 33%, είδε τα κέρδη της να ακολουθούν επίσης ανοδική πορεία (της τάξεως του 38%) για να φτάσουν στα 10,7 δισ. δολάρια και έβαλε στην… άκρη πάνω από 202 δισ. σε ρευστό.

Κι όμως, έχασε 60 δισ. σε αγοραστική αξία, μόλις μέσα σε τρία λεπτά την Τρίτη.

Οι παρατηρητές… ξύνουν τα κεφάλια τους, για να καταλάβουν, σχολιάζει το Time. Με μία πρώτη ματιά, τα νέα της Apple θα υποδείκνυαν απλά ότι η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στον κόσμο είχε μία κακή ημέρα, παρότι δημοσιοποίησε κέρδη που πολλές εταιρείες θα ήθελαν να έχουν. «Οι πωλήσεις των iPhone, αυξημένες κατά 35%, απογοητεύουν τους επενδυτές», ήταν ο πρώτος τίτλος της Wall Street Journal για το θέμα. «Τα κέρδη της Apple αυξήθηκαν κατά 38%, αλλά οι πωλήσεις των iPhone απογοήτευσαν την Γουόλ Στριτ», έγραψαν οι New York Times.

Ο λόγος; Οι προσδοκίες. Προτού οι εταιρείες, όπως η Apple, δημοσιοποιήσουν την τελευταία αναφορά για τα κέρδη τους, αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν τι μπορεί να αποκαλύπτουν αυτοί οι αριθμοί. Αυτοί οι αναλυτές, που συνήθως ανήκουν σε χρηματιστηριακές εταιρείες, έχουν την αποστολή να δώσουν ακριβείς εκτιμήσεις στους επενδυτές, που θέλουν να ξέρουν αν πρέπει να αγοράσουν περισσότερες μετοχές, να κρατήσουν αυτές που έχουν ή να τις πουλήσουν. Αν η εταιρεία ξεπεράσει αυτές τις εκτιμήσεις, συνήθως αυτό προμηνύει καλή τύχη για την αγοραστική της αξία, καθώς οι επενδυτές συρρέουν για να αγοράσουν τις μετοχές της. Αν η εταιρεία αποτύχει να εκπληρώσει τις προσδοκίες όμως, το κλίμα στην αγορά μετατοπίζεται σε βάρος τους, με αποτέλεσμα κάποιες φορές τις ρευστοποιήσεις που έγιναν στην περίπτωση της Apple αυτή τη φορά.

Ισως η Apple να είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας της, σχολιάζει το Time. «Παραδοσιακά ξεπερνούσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες και αυτή τη φορά. Στην προηγούμενη αναφορά κερδών η Apple κατέγραψε το πιο επικερδές δεύτερο τρίμηνο της ιστορίας της, με κέρδη που έφταναν στα 58 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 56 δισεκατομμύρια. Το γεγονός ότι η Apple πούλησε σχεδόν 61,2 εκατομμύρια iPhone εκείνο το τρίμηνο- αριθμός που επίσης ξεπέρασε τις προσδοκίες για 56.8 εκατ. πωλήσεις- επίσης ενθουσίασε τους επενδυτές. Απευθείας, η τιμή της μετοχής της Apple ανέβηκε κατά 1,25%, φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 134 δολαρίων.

Αυτή τη φορά όμως, η Apple δεν πέτυχε το στόχο των πωλήσεων. Τα 47,5 εκατομμύρια που πουλήθηκαν, παρότι αποτελούν ρεκόρ για τη συγκεκριμένη περίοδο, ήταν κάτω από τις προσδοκίες για 50 εκατ. πωλήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Euro NCAP: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα για το 2025

Published

on

Από

Photo credits: Antonio_Cansino / pixabay

Ο Ανεξάρτητος Οργανισμός Αξιολόγησης Αυτοκινήτων, Euro NCAP ανακοίνωσε τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα για το 2025.

Το αυτοκίνητο με την υψηλότερη βαθμολογία ήταν η Mercedes CLA η οποία κατέκτησε την κορυφή στην κατηγορία μικρών οικογενειακών αυτοκινήτων και κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου αυτοκινήτου του 2025.

Κατάφερε να πάρει 94% στην προστασία επιβατών, 89% στην προστασία παιδιών, 93% στην προστασία ευάλωτων χρηστών των δρόμων και 85% για τα συστήματα ασφαλείας.



Το καλύτερο μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο αναδείχθηκε το Tesla Model 3 που κατάφερε να πάρει 90% στην προστασία επιβατών, 93% στην προστασία παιδιών, 89% στην προστασία ευάλωτων χρηστών των δρόμων και 87% για τα συστήματα ασφαλείας.

Στην κατηγορία το καλύτερο μικρό SUV ήταν το Tesla Model Y που κατάφερε να πάρει 91% στην προστασία επιβατών, 93% στην προστασία παιδιών, 84% στην προστασία ευάλωτων χρηστών των δρόμων και 92% για τα συστήματα ασφαλείας.

Στην κατηγορία το καλύτερο μεγάλο SUV ήταν το smart#5 που κατάφερε να πάρει 88% στην προστασία επιβατών, 93% στην προστασία παιδιών, 84% στην προστασία ευάλωτων χρηστών των δρόμων και 92% για τα συστήματα ασφαλείας.



Στην κατηγορία τα καλύτερα στην κατηγορία City και Supermini ήταν το Mini Cooper E που κατάφερε να πάρει 89% στην προστασία επιβατών, 87% στην προστασία παιδιών, 77% στην προστασία ευάλωτων χρηστών των δρόμων και 79% για τα συστήματα ασφαλείας.

Τέλος, στην κατηγορία το καλύτερο πολυτελές ήταν το Polestar 3 που κατάφερε να πάρει 90% στην προστασία επιβατών, 93% στην προστασία παιδιών, 79% στην προστασία ευάλωτων χρηστών των δρόμων και 83% για τα συστήματα ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον έλεγχο των deepfake που δημιουργούνται με Τεχνητή Νοημοσύνη στοχεύει η Ισπανία

Published

on

Από

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειες να ελέγξει τα deepfakes, με την εφαρμογή νέων κανόνων που απαιτούν από τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν τα χωρίς συναίνεση σεξουαλικού περιεχομένου deepfake έως το 2027. Photo credits: geralt / pixabay

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στον έλεγχο των deepfake και την αυστηροποίηση των κανονισμών συναίνεσης σε φωτογραφίες, καθώς ευρωπαϊκά κράτη αναλαμβάνουν δράση για την επιβολή σκληρότερων μέτρων σε σχέση με το σεξουαλικό περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ενισχύει την προστασία για τα παιδιά, ορίζει τα 16 έτη ως την ελάχιστη ηλικία για την παροχή συναίνεσης για τη χρήση της φωτογραφίας ενός προσώπου και περιορίζει την επαναχρησιμοποίηση των φωτογραφιών που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και τις φωνές ή απεικονίσεις που έχουν δημιουργηθεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς άδεια.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειες να ελέγξει τα deepfakes, με την εφαρμογή νέων κανόνων που απαιτούν από τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν τα χωρίς συναίνεση σεξουαλικού περιεχομένου deepfake έως το 2027.

«Το γεγονός ότι άνθρωποι μοιράζονται προσωπικές ή οικογενειακές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δίνει απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιούνται αυτές οι φωτογραφίες σε άλλα περιεχόμενα», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φέλιξ Μπολάνος.



Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει επίσης την Τεχνητή Νοημοσύνη απευθείας, θεωρώντας παράνομη τη χρήση της εικόνας ενός προσώπου ή τη φωνή που δημιουργούνται μέσω της ΤΝ για διαφημιστικούς ή εμπορικούς σκοπούς χωρίς συναίνεση.

Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων προτού καταλήξει στην κυβέρνηση για την τελική έγκριση και κατατεθεί για ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ασφάλεια των online αγορών στις εκπτώσεις στο μικροσκόπιο της Kaspersky

Published

on

Από

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το 97% των ερωτηθέντων επιδεικνύει υψηλό επίπεδο επίγνωσης των κινδύνων της διαδικτυακής ασφάλειας και εφαρμόζει τουλάχιστον κάποια μέτρα για την προστασία των ψηφιακών συναλλαγών του. Photo credits: rupixen / pixabay

Νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει πως το 65% των χρηστών, παγκοσμίως, που πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές, πιστεύει ότι μπορεί να εντοπίσει μόνο του τις απάτες, ενώ μόνο το 42% χρησιμοποιεί λογισμικό ασφαλείας για την προστασία των πληρωμών του και τον αποκλεισμό κακόβουλων συνδέσμων.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τους online αγοραστές. Τον τελευταίο χρόνο, η Kaspersky εντόπισε σχεδόν 6,7 εκατομμύρια επιθέσεις phishing που μιμούνταν ηλεκτρονικά καταστήματα, συστήματα πληρωμών και τράπεζες, με το 55,6% αυτών να στοχεύει online αγοραστές.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το κέντρο έρευνας αγοράς της Kaspersky τον Νοέμβριο του 2025. Συμμετείχαν συνολικά 3.000 ερωτώμενοι από 15 χώρες (Αργεντινή, Χιλή, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Μαλαισία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).



Αναλυτικότερα, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το 97% των ερωτηθέντων επιδεικνύει υψηλό επίπεδο επίγνωσης των κινδύνων της διαδικτυακής ασφάλειας και εφαρμόζει τουλάχιστον κάποια μέτρα για την προστασία των ψηφιακών συναλλαγών του.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες χρησιμοποιούν εξειδικευμένο λογισμικό ασφαλείας για να εμποδίσουν απόπειρες phishing και για να προστατεύσουν τις συναλλαγές πληρωμής τους. Η ανησυχητική αυτή τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες (55+), καθώς μόνο το 32% των ερωτηθέντων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας χρησιμοποιεί πράγματι λογισμικό ασφαλείας όταν πραγματοποιεί διαδικτυακές αγορές.

Οι περίοδοι εκπτώσεων αποτελούν διάστημα αιχμής για τους απατεώνες, σύμφωνα με την έρευνα.

Για να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις αναδυόμενες απειλές, μπορούν να εφαρμόσουν τις ακόλουθες πρακτικές ασφάλειας:

* Μην αποθηκεύετε ποτέ τα πλήρη στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας σε ιστοσελίδες, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.



* Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε μια ξεχωριστή χρεωστική κάρτα ειδικά για διαδικτυακές αγορές και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις συναλλαγών στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και στις πιστωτικές σας κάρτες.

* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις «αστραπιαίες εκπτώσεις» που φαίνονται υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές. Να είστε επιφυλακτικοί με ιστοσελίδες που σας πιέζουν να πάρετε γρήγορες αποφάσεις και πωλητές που αρνούνται επιστροφές ή αλλαγές.

* Χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication) όπου είναι δυνατόν.

* Εφαρμόστε μια λύση ασφαλείας με ισχυρό μηχανισμό προστασίας από phishing.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

Published

on

Από

Για πρώτη φορά, ο όμιλος σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει κυψέλες μπαταριών εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη, ενισχύοντας ουσιαστικά την τεχνολογική του ανεξαρτησία και την ευρωπαϊκή κυριαρχία σε μια κρίσιμη τεχνολογία του μέλλοντος. Photo credits: jp26jp / pixabay

Η PowerCo έθεσε σε λειτουργία το gigafactory του Salzgitter στη βόρεια Γερμανία και κατασκεύασε τις πρώτες κυψέλες μπαταριών στην Ευρώπη.

Η έναρξη παραγωγής σηματοδοτεί ένα κομβικό ορόσημο όχι μόνο για τον όμιλο Volkswagen, αλλά και για τη συνολική ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών.

Για πρώτη φορά, ο όμιλος σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει κυψέλες μπαταριών εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη, ενισχύοντας ουσιαστικά την τεχνολογική του ανεξαρτησία και την ευρωπαϊκή κυριαρχία σε μια κρίσιμη τεχνολογία του μέλλοντος.



Οι πρώτες κυψέλες θα παραδοθούν άμεσα στις μάρκες του ομίλου για τελικές δοκιμές στον δρόμο, με την αρχική τους εφαρμογή να προγραμματίζεται για το επόμενο έτος στην οικογένεια των Electric Urban Car (ID.Polo, ID.Every1, ID.Cross, Skoda Epiq κλπ) των Volkswagen, Skoda κλπ.

Η PowerCo αναμένεται να καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής ζήτησης με το υπόλοιπο να προέρχεται από εξωτερικούς συνεργάτες. Η συγκεκριμένη τεχνολογία καλύπτει όλο το φάσμα σύγχρονων και μελλοντικών λύσεων, από κυψέλες LFP (φωσφορικού σιδήρου λιθίου) και NMC (νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου) έως και μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid state).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νορβηγία προηγείται στην… κούρσα της ηλεκτροκίνησης

Published

on

Από

Ο αριθμός ρεκόρ των 179.549 νέων αυτοκινήτων ταξινομήθηκε στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας αύξηση 40% από το 2024, σύμφωνα με την OFV. Photo credits: MrsBrown / pixabay

Σχεδόν όλα τα νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία πέρσι ήταν πλήρως ηλεκτρικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η σκανδιναβική χώρα εδραιώνει το παγκόσμιο προβάδισμά της στη σταδιακή κατάργηση των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Η ταχεία στροφή της πετρελαιοπαραγωγού Νορβηγίας σε οχήματα με μπαταρία έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα να αναιρέσει την προγραμματισμένη απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης για το 2035, αναφέρει το Reuters.



Λόγω των φορολογικών κινήτρων, το 95,9% όλων των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία το 2025 ήταν ηλεκτρικά οχήματα, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε σχεδόν 98% τον Δεκέμβριο. Το ετήσιο ποσοστό αυξήθηκε από 88,9% το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Οδικής Ομοσπονδίας (OFV).

Ο αριθμός ρεκόρ των 179.549 νέων αυτοκινήτων ταξινομήθηκε στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας αύξηση 40% από το 2024, σύμφωνα με την OFV.



Η Νορβηγία, η οποία άρχισε να φορολογεί τα ηλεκτρικά οχήματα το 2023, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα προσθέτει έως και 5.000 δολάρια σε φόρο προστιθέμενης αξίας ανά όχημα από την 1η Ιανουαρίου 2026, πυροδοτώντας μια προσπάθεια μεταξύ των αγοραστών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να προλάβουν την προθεσμία του 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο απαγόρευσης των social media για παιδιά κάτω των 15 ετών ετοιμάζει η Γαλλία

Published

on

Από

«Πολυάριθμες μελέτες και εκθέσεις διαπιστώνουν τους διάφορους κινδύνους που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση των ψηφιακών οθονών από εφήβους» εξηγεί η κυβέρνηση στο έγγραφό της. Photo credits: cyndidyoder83 / pixabay

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών από τη σχολική χρονιά του 2026, σύμφωνα με νομοσχέδιο στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στο κοινοβούλιο.

Το σχέδιο αυτό, που περιλαμβάνει δύο άρθρα, θέλει να απαγορεύσει «την παροχή, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, υπηρεσίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών» από την 1η Σεπτεμβρίου 2026.



«Πολυάριθμες μελέτες και εκθέσεις διαπιστώνουν τους διάφορους κινδύνους που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση των ψηφιακών οθονών από εφήβους» εξηγεί η κυβέρνηση στο έγγραφο, αναφέροντας κυρίως «την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο», την «κυβερνοπαρενόχληση» και τις «διαταραχές ύπνου».

Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου εμπίπτει στο πλαίσιο του νόμου για την εμπιστοσύνη στην ψηφιακή οικονομία (LCEN) και εμπιστεύεται στην Arcom, τη γαλλική ρυθμιστική αρχή για τη ραδιοτηλεοπτική και την ψηφιακή επικοινωνία, το καθήκον της τήρησης της απαγόρευσης αυτής.



Στο δεύτερο άρθρο, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλει να διευρύνει στο λύκειο την απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Ένα μέτρο που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον παιδικό σταθμό έως τις πρώτες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με νόμο του 2018, παρόλο που κάποιες φορές είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis