Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενής από την Αυστραλία δίνει ζωή στην Ιμβρο

Published

on

Η σημερινή μισοερειπωμένη όψη του χωριού Σχοινούδι της Ιμβρου αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των όσων με επιτυχία εφάρμοσε στο νησί η Τουρκία μετά το 1964 με το περιβόητο «Πρόγραμμα Διάλυσης και Τουρκοποίησης», με το οποίο ουσιαστικά ξερίζωσε το ελληνικό στοιχείο που ως τότε πλειοψηφούσε.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, κάτι φαίνεται να αλλάζει στο Σχοινούδι, και ουσιαστικά σε ολόκληρη την Ιμβρο, εξαιτίας ενός ανθρώπου που πήρε την απόφαση να επιστρέψει πίσω και να ζωντανέψει τον τόπο του.

«Δεν ήθελα να φύγω από την Ιμβρο. Μας ανάγκασαν να φύγουμε. Αλλά πάντα είχα στον νου μου πως κάποια μέρα θα γυρίσω πίσω», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Νίκος Δολδούρης, ο οποίος το 1966 -στο ζενίθ των τουρκικών μεθοδεύσεων- εγκατέλειψε με την οικογένειά του το νησί, για να βρεθεί στην Αθήνα και από εκεί στη μακρινή Αυστραλία.

Με τη Συνθήκη της Λωζάνης -το 1923- η Ιμβρος -όπως και η μικρότερη Τένεδος- παραχωρήθηκε στην Τουρκία λόγω… γεωγραφικής θέσης, αφού τα δύο νησιά βρίσκονται πλησίον των Στενών των Δαρδανελίων. Η ίδια συνθήκη προέβλεπε «ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης», το οποίο ουδέποτε σεβάστηκε η Αγκυρα, η οποία γρήγορα έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εκτουρκισμού του νησιού, με εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού και εποικισμό του από Τούρκους της ενδοχώρας αλλά και της Βουλγαρίας.

Οι αριθμοί μαρτυρούν όσα με επιτυχία εφάρμοσε η Αγκυρα στην Ιμβρο. Από τους 6.555 Ελληνες του 1927 -σε σχέση με τους 155 Τούρκους που κατοικούσαν τότε στο νησί- σήμερα οι αριθμοί αυτοί έχουν αντιστραφεί άρδην. Το 2000 οι Τούρκοι στην Ιμβρο έφτασαν τους 8.913 και οι Ελληνες περιορίστηκαν δραματικά σε 135. Οι Τούρκοι δεν άλλαξαν μόνο τις ελληνικές ονομασίες των επτά χωριών του νησιού (Παναγία, Γλυκύ, Κάστρο, Ευλάμπιο, Αγιοι Θεόδωροι, Αγρίδια και Σχοινούδι), αλλά τα εποίκησαν κιόλας, καταπατώντας ιδιοκτησίες ομογενών.

Παράλληλα έχτισαν τέσσερα νέα χωριά (Eselek, Ugurlu, Sahinkaya, Sirinkoy) μεταφέροντας σε αυτά Τουρκοπόντιους από την περιοχή της Τραπεζούντας, Κούρδους από τα βάθη της χώρας, ακόμη και Τουρκοβούλγαρους.

Ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960 το Σχοινούδι (σημερινό Derekoy) ήταν το μεγαλύτερο χωριό όχι μονάχα της Ιμβρου, αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας. Αριθμούσε σχεδόν 2.500 κατοίκους, όλοι τους Ελληνες, που στην πλειονότητά τους ασχολούνταν με τη γη -κατείχαν σχεδόν τα 2/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του νησιού- και δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο όχι μόνο στα κοντινά νησιά του Αιγαίου, αλλά έφταναν έως την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη.

Τι ήταν, τι απέγινε
Ηδη από τις αρχές του 20ού αιώνα το χωριό διέθετε επτατάξια Αστική Σχολή και μια αξιοσημείωτη κοινοτική οργάνωση που περιγράφεται στον «Κανονισμό Κοινότητος Σχοινουδίου» που τέθηκε σε λειτουργία το 1904, εφαρμόστηκε επί ελληνικής κυριαρχίας (1912-1923) και καταργήθηκε μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), όπως και η ίδια η συνθήκη άλλωστε από τους Τούρκους. Το Σχοινούδι ήταν ουσιαστικά το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, όπως μαρτυρούν σήμερα τα δεκάδες μισογκρεμισμένα σπίτια και καταστήματα, πολλά χτισμένα με τον μοντέρνο ρυθμό της εποχής. Μόνο το εμπορικό κέντρο του χωριού κάλυπτε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων, ενώ λειτουργούσαν και δύο κινηματογράφοι που προέβαλλαν και ελληνικές ταινίες της εποχής. Μόνο ο αφανισμός του Σχοινουδίου θα επέτρεπε στην Τουρκία να εφαρμόσει με επιτυχία το λεγόμενο «Πρόγραμμα Διάλυσης και Τουρκοποίησης» που τέθηκε σε εφαρμογή το 1964 στην Ιμβρο και ήταν ουσιαστικά η αρχή του τέλους για τη μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στο νησί.

Η αρχή έγινε με τη λειτουργία στον κάμπο του Σχοινουδίου Ανοικτών Αγροτικών Φυλακών. Οι βαρυποινίτες κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό, βιαιοπραγώντας και τρομοκρατώντας τους ομογενείς κατοίκους, αλλά και λεηλατώντας τις περιουσίες τους. Ακολούθησε η απαλλοτρίωση όλων των εκτάσεων στον εύφορο κάμπο, με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Ωστόσο -σε μια εποχή όπου ήταν σε έξαρση το κυπριακό πρόβλημα- η απαγόρευση λειτουργίας ελληνικών σχολείων, οι καταστροφές και οι λεηλασίες των εκκλησιών και οι απειλητικές διαθέσεις των καταδίκων, αλλά και των εποίκων που είχαν κατακλύσει το νησί, οδήγησαν εκατοντάδες Ελληνες του χωριού -όπως και ολόκληρης της Ιμβρου- να πάρουν τον  δρόμο της προσφυγιάς. «Η κατάσταση πλέον είχε φτάσει στο απροχώρητο. Δεν υπήρχε μέλλον και ελπίδα. Μαζέψαμε τα υπάρχοντά μας σε δυο βαλίτσες, κλειδώσαμε το σπίτι και κατεβήκαμε στο λιμάνι για να πάρουμε το καράβι για την απέναντι ακτή και καταλήξαμε οικογενειακώς στην Αθήνα», λέει ο κ. Δολδούρης, ο οποίος άφησε πίσω του το νησί σε ηλικία 24 ετών. Η ιστορία της οικογένειάς του είναι παρόμοια με δεκάδες άλλων της Ιμβρου, που μέσα σε μια νύχτα εγκατέλειψαν σπίτια και περιουσίες ρίχνοντας μαύρη πέτρα – μέχρι πρότινος τουλάχιστον. Σήμερα ο ελληνικός πληθυσμός του Σχοινουδίου δεν ξεπερνάει τους 30 Ελληνες, ενώ υπάρχουν και οικογένειες Κούρδων που κατέλαβαν αυθαίρετα ελληνικά σπίτια.

Ο νόστος
Μετά από 24 χρόνια στην Αυστραλία έφτασε η ώρα του νόστου για τον κ. Δολδούρη, που χωρίς ιδιαίτερη σκέψη άφησε ένα πετυχημένο τουριστικό γραφείο, τις ανέσεις και τις πολυτέλειες, για να ξαναπατήσει τα χώματα του αγαπημένου του νησιού. Μοναδικός του στόχος να ξαναζωντανέψει το χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλάζοντας την εικόνα της ερήμωσης και της λεηλασίας. «Δεν ήταν αυτά που αφήσαμε. Μ’ έπιασαν τα κλάματα μόλις είδα το κατεστραμμένο χωριό μου και το σπίτι όπου γεννήθηκα. Αλλά ως εκεί. Κατάλαβα πως με τα κλάματα δεν γίνεται τίποτα. Ή φεύγεις και ρίχνεις μαύρη πέτρα πίσω σου ή μένεις και κάνεις πράξεις… καλές τρέλες θα έλεγα», λέει, και συνεχίζει με νόημα: «Δυστυχώς ό,τι ήταν να γίνει έγινε. Πλέον δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, αλλά να βλέπουμε μπροστά και σταθερά. Αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα το σκεπτικό μου».

Τα πολλά επιδιορθωμένα και φρεσκοβαμμένα σπίτια, που ξεχωρίζουν μέσα στα υπόλοιπα ερειπωμένα στο Σχοινούδι, φαίνεται να τον δικαιώνουν. Με την υποστήριξη λίγων καλών φίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκίνησε να ανακατασκευάζει τα παλαιά σπίτια της οικογένειάς του και να κάνει δημόσια έργα τα οποία είχαν αφεθεί στον  χρόνο, όπως η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, το νεκροταφείο, δρόμοι κ.ά. Στην αρχή οι Τούρκοι -Αρχές και έποικοι- τον αντιμετώπισαν με καχυποψία, ωστόσο γρήγορα αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που μοναδική κινητήρια δύναμή του ήταν η αγάπη για τον τόπο του. «Οι αρχικές δυσκολίες πέρασαν και ανήκουν στο παρελθόν. Οι Τούρκοι κατάλαβαν πως μέλημά μου είναι να ζωντανέψει το νησί.

Πάντοτε πίστευα πως όταν ευημερεί ο λαός, είτε είναι Ελληνες, είτε Τούρκοι, δεν υπάρχουν προβλήματα. Γι’ αυτό και μόνο εργάζομαι όλα αυτά τα χρόνια», λέει. Βλέποντας την προσπάθειά του να αποδίδει, πολλοί Ιμβριοι που ζουν εκτός νησιού πήραν θάρρος και επέστρεψαν για να διορθώσουν τα πατρικά τους σπίτια. Ετσι, χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερα σπίτια του χωριού έπαιρναν και πάλι ζωή, όπως την παλιά καλή εποχή.

Πρώτα ο πολιτισμός
Δεν έμεινε όμως μόνο στο ζωντάνεμα του χωριού. Ο κ. Δολδούρης, πιστεύοντας πως ο πολιτισμός είναι το καλύτερο μέσο συμφιλίωσης των λαών, ξεκίνησε το 1994 να πραγματοποιεί μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο άτυπο πολιτιστικό κέντρο που δημιούργησε στο κτήμα της οικογένειάς του, απ’ όπου πέρασαν γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι: Ρος Ντέιλι, Αμίν Αλαγκαμπού, Σωκράτης Σινόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Πέτρος Γαϊτάνος, Σοφία Νεοχωρίτου, Θανάσης Γκαϊφύλλιας.

Το 1996 η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, σε μια εποχή όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν στο κόκκινο λόγω των γεγονότων στην Κύπρο (δολοφονία Ισαάκ – Σολωμού), ήταν το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στο νησί και την παρακολούθησαν όχι μόνο απλοί Τούρκοι αλλά και οι τοπικοί άρχοντες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, με πρωτοβουλία του κ. Δολδούρη, πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και στο δημοτικό αμφιθέατρο στην Παναγιά, έδρα του δήμου. Από το 2000 μέχρι σήμερα περίπου 35 μουσικοχορευτικά σχήματα από την Ελλάδα έχουν δώσει παραστάσεις στην Ιμβρο, φιλοξενούμενα στους ξενώνες του κ. Δολδούρη.

Παρά τα όσα ενθαρρυντικά έχουν γίνει πάντως στο νησί, ο ίδιος δηλώνει ρεαλιστής. «Η κατάσταση σήμερα στην Ιμβρο για το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πριν από 20 και 30 χρόνια. Επέστρεψαν και κάποιοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ομως για να μην υπάρξει ημερομηνία λήξης, θα πρέπει να γίνουν πολλά που θα οδηγήσουν νέους Ιμβριους να επιστρέψουν μόνιμα στο νησί, να ζήσουν και να εργαστούν εδώ», λέει, παραπέμποντάς μας στο τραγούδι «Ρήμαξαν τα χωριά μας» του Γιώργου Νταλάρα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Άγιος Απόστολος Ανδρέας Ντύσσελντορφ

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με τα καθιερωμένα, θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου η καθιερωμένη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και ώρα 11.30, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιρλανδίας κ.κ. Ιακώβου και παρουσία του Γενικού Προξένου στο Ντίσελντορφ κ. Βασιλείου Κοΐνη.



“Η ένδοξη και τιμημένη ελληνική μας Σημαία θα υψωθεί με σεβασμό και ενθουσιασμό απο τους σημαιοφόρους των Σχολείων και των ελληνικών μας Σωματείων για να γεμίσει θαυμασμό και περηφάνεια τις καρδιές μας. Προσκαλούμε και αναμένουμε εγκαίρως και με επίσημη ενδυμασία τις ορισμένες απο τους οικείους φορείς αντιπροσωπείες” αναφέρει η ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, την οποία υπογράφει ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικός Επίτροπος Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας Θεοφάνης Λάππας και προσθέτει:

“Σε μια πολύ ανησυχητική περίοδο για την ανθρωπότητα που εύχεται για ειρήνη αλλά εξ ανατολών έως δυσμών ήχουν τύμπανα πολέμου, το ανεπανάληπτο Έπος του 40 μπορεί και σήμερα να εμπνέει τούς λαούς, να γεννά ήρωες που θ’ αντιστέκονται στην αλαζονεία των ανάλγητων εκφραστῶν του σύγχρονου φασισμού και της τρομοκρατίας. ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η Έξοδος των Θρακών»: Βιβλιοπαρουσίαση από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Θρακικός Σύλλογος Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»

Ο Θρακικός Σύλλογος Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος», παρουσιάζει το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Α. Τριανταφυλλάκη, με τίτλο «Η Έξοδος των Θρακών».

Ένα βιβλίο «φόρος τιμής» στην εκατόχρονη επέτειο από τον βάναυσο ξεριζωμό του πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης· ένα έργο ζωής, μία «υποχρέωση», όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, στη μνήμη των παππούδων του, που δεν σταμάτησαν ποτέ να ατενίζουν με νοσταλγία και βαθύ πόνο τα πατρογονικά εδάφη τους, εκεί, πέρα, στην απέναντι μεριά του Έβρου…

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Aρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Σιώμος

Αθανασία Κουρτελάκη, Ιστορικός-φιλόλογος

Ηλίας Νταλακίδης, Πρόεδρος Θρακικού Συλλόγου Μονάχου & Περιχώρων ο “Δημόκριτος”.



Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η Μαρία Κωστράκη, Υψίφωνος και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, Φιλόλογος γερμανικής γλώσσας, ενώ την εκδήλωση θα συνοδεύσουν μουσικά με τραγούδια της Θράκης οι Βασιλική Κούρκουλου, Δέσποινα Ulbrich, Δημήτριος Σιμόπουλος, Παναγιώτης Χατζής.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα συντονίσει ο Πασχάλης Βαϊράμης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 στις 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο των Αγίων Πάντων, Ungererstr. 131, 80805 München, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

16:45 Προσέλευση

17:00 Έναρξη

17:10 Χαιρετισμοί

17:20 Παρουσίαση βιβλίου

18:30 Ανοιχτή συζήτηση με τον συγγραφέα και υποβολή ερωτήσεων

19:00 Αφιέρωμα στην μουσική παράδοση της Θράκης

19:30 Υπογραφή βιβλίων

Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει δεξίωση και οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία συζήτησης με τον συγγραφέα κ. Τριανταφυλλάκη και τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

70η Επέτειος ίδρυσης της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ: 70 χρόνια δράσεων και ενίσχυσης της γερμανοελληνικής φιλίας

Published

on

Από

Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά: Έλενα Βέργης, Klaudia Zepuntke, Annette Klinke, Έφη Μπικάκη, Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne, π. Θεοφάνης Λάππας, Κωνσταντίνα Νίττα. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Ο γερμανοελληνικός πολιτιστικός σύλλογος του Ντύσσελντορφ “Γερμανοελληνική Εταιρεία Ντύσσελντορφ / Deutsch-Griechische Gesellschaft Düsseldorf e.V.”, ξεκίνησε τη δράση του το 1954.

Έκτοτε έχει αναλάβει τη διαφύλαξη, προβολή και διατήρηση της γερμανοελληνικής φιλίας μεταξύ των δυο λαών, αλλά και μεταξύ των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στη Γερμανία.

Ο σύλλογος διοργανώνει μια ευρεία ποικιλία εκδηλώσεων από διαλέξεις, σεμινάρια με διακεκριμένους ερευνητές και ακαδημαϊκούς, κοντσέρτα με καταξιωμένους μουσικούς και ανταλλαγές νέων μεταξύ της Ελλάδας και Γερμανίας.

Διακρίνονται: Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Έφη Μπικάκη, Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne, Έλενα Βέργης, Μαργαρίτα Παπανικολάου. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2024 η Γερμανοελληνική Εταιρεία Ντύσσελντορφ γιόρτασε σε μια ιδιαίτερη βραδιά, που πραγματοποιήθηκε στo Ibach-Saal του Stadtmuseum Ντύσσελντορφ, την 70η επέτειο ίδρυσής της.

Πλήθος προσκεκλημένων έδωσε το παρών στην ξεχωριστή αυτή γιορτή, ανάμεσα σε αυτούς μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά: Ελένη Θεοδωρίδου, Απόστολος Κανάρης, Αλεξάνδρα Βούλγαρη, Γιώργος Κανάρης, Μαργαρίτα Παπανικολάου, Έλενα Βέργης.
Photo credits: Έφη Μπικάκη

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Έφη Μπικάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Η Δήμαρχος του Ντύσσελντορφ κ. Klaudia Zepuntke καλωσόρισε με τη σειρά της τους παριστάμενους και μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου της πόλης Ντύσσελντορφ κ. Dr. Stephan Keller (Oberbürgermeister).

Τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοϊνη, μετέφερε η κ. Αλεξάνδρα Χαχάλου.

Διακρίνονται: Ιωάννα Ζαχαράκη, Έφη Μπικάκη, Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες από τις επίτιμες προσκεκλημένες και κύριες ομιλήτριες της βραδιάς, την ευρωβουλευτή κ. Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann (MdEP) και την επίτιμη πρόεδρο του συλλόγου κ. Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne.

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κ. Dr. Strack-Zimmermann, η οποία έχει γεννηθεί στο Ντύσσελντορφ και έχει υπάρξει παλαιότερα δήμαρχος της πόλης του Ντύσσελντορφ, αναφέρθηκε στην μεγάλη αγάπη που τρέφει για την Ελλάδα. Μια αγάπη η οποία στο πέρασμα τον χρόνων έγινε περισσότερο ένα διαχρονικό πάθος.

Διακρίνονται: : Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Έφη Μπικάκη, Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Η κ. Strack-Zimmermann χαρακτηριστικά ανέφερε, πως κάνει εδώ και πολλά χρόνια διακοπές στην Ελλάδα και έχει επισκεφθεί την χώρα μας με διάφορα μεταφορικά μέσα, όπως παραδείγματος χάρη με την μηχανή της. Τέλος αναφέρθηκε στις ελληνογερμανικές σχέσεις στο πέρασμα του χρόνου, ενώ τόνισε πως η ενίσχυση της ελληνογερμανικής φιλίας είναι ζωτικής σημασίας.

Η Dr. Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Εν συνεχεία η κ. Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne έκανε μια εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία της Γερμανοελληνικής Εταιρείας του Ντύσσελντορφ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις ελληνογερμανικές σχέσεις στην περίοδο της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από το 1941 έως το 1944.

Η κ. Γιαννιδάκης-Hahne έκανε λόγο πως τα κονδύλια αρωγής της τότε νεοϊδρυθείσας “Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ”, για τα θύματα του καταστρεπτικού σεισμού του 1954, δεν έγιναν ποτέ αποδεχτά από την Ελλάδα.

Οι αναμνήσεις άλλωστε του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η φρίκη των εγκληματικών ενεργειών, ήταν ακόμα πολύ κοντινές, κάτι που εξηγεί το γεγονός.

Η κ. Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Η Κατερίνα Γιαννιδάκης-Hahne ήταν πρόεδρος του συλλόγου από το 1999 μέχρι το 2020, το 2018 τιμήθηκε με το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και υπήρξε καθηγήτρια στο Leibniz-Montessori-Gymnasium Ντύσσελντορφ.

Μετά από ένα διάλειμμα με όμορφες συζητήσεις, στο οποίο υπήρξε μπουφές με εδέσματα και ελληνικό κρασί, ακολούθησε ένα εξαιρετικό κοντσέρτο με τρεις ταλαντούχους μουσικούς, το οποίο ενθουσίασε και ταξίδεψε το κοινό.

Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά: Απόστολος Κανάρης, Γιώργος Κανάρης, Αλεξάνδρα Βούλγαρη. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Ο βαρύτονος Γιώργος Κανάρης με τη σύζυγό του σοπράνο Αλεξάνδρα Βούλγαρη, τραγούδησαν μεταξύ άλλων Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη, ενώ στο πιάνο τους συνόδευσε ο Απόστολος Κανάρης.

Ο Γιώργος Κανάρης, ο οποίος έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο (Musikhochschule München), ανήκει από το 2009 στο ensemble της Όπερας της Βόννης.

H Αλεξάνδρα Βούλγαρη έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Όπερα της Βόννης και έχει πάρει μέρος σε κοντσέρτα σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο και Ρωσία.

Διακρίνονται: Γιώργος Κανάρης, Αλεξάνδρα Βούλγαρη, Απόστολος Κανάρης. Photo credits: Έφη Μπικάκη

Ο Απόστολος Κανάρης o οποίος έχει σπουδάσει πιάνο και τραγούδι, εργάζεται στη χορωδία του
Musiktheater im Revier στο Gelsenkirchen.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

  • η Επίτιμη Δήμαρχος της πόλης Σόλινγκεν, κ. Ιωάννα Ζαχαράκη
  • η Δήμαρχος “Bezirksbürgermeisterin”, κ. Annette Klinke
  • ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, π. Θεοφάνης Λάππας
  • ο ιερομόναχος π. Αμφιλόχιος Μπουργασλής
  • ο κ. Dietrich Hunold, μέλος ΔΣ της Ένωσης Γερμανοελληνικών Συλλόγων (VDGG)
  • η κ. Βάγια Μπέλλου – Γενικό Προξενείο Ντύσσελνορφ
  • η κ. Αννέτα Μπικάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ντύσσελντορφ και Περιχώρων α.Σ.
  • ο κ. Χρίστος Γιαξίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ακαδημαϊκών NRW
  • η κ. Ελένη Κώτση και ο κ. Κώστας Κάσιας – Ηπειρώτικος Σύλλογος Ντύσσελντορφ
  • ο κ. Δαμίγκος – DGG Aachen και
  • ο κ. Στέργιος Δήμου, εκπρόσωπος της ομάδας Ελλήνων Μηχανικών NRW

Κείμενο: Μαργαρίτα Παπανικολάου


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συμμετοχή Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στις Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Για τις Οικουμενικές Αξίες του Ελληνισμού ως Αξίες των Ηνωμένων Εθνών μίλησε η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, στις Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου, που διοργανώνονται για 19η χρονιά στο Ναύπλιο, στον ιστορικό χώρο του «Βουλευτικού».

Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση διακεκριμένων μελών της Ελληνικής και Διεθνούς Διεθνολογικής κοινότητας, καθώς και νέων ερευνητών πάνω σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η κυρία Μυρογιάννη, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στο ελληνικό σύστημα αξιών που είναι διαχρονικό, οικουμενικό και πανανθρώπινο καθώς και στον Ελληνικό Πολιτισμό που υπήρξε η απαρχή, η βάση και η συνεχής αναφορά του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Επεσήμανε τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού οι οποίες έχουν ως μέσο έκφρασης την Ελληνική Γλώσσα, ενώ σημείωσε ότι “οι απανταχού Έλληνες λειτουργούν ως φορείς και φάροι των πανανθρώπινων, οικουμενικών αξιών που διαμόρφωσαν τον Ελληνικό και τον παγκόσμιο Πολιτισμό ανά τους αιώνες”.

Η Γενική Γραμματέας ανέπτυξε τις προτεραιότητες του υπό επεξεργασία Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, το οποίο εκπονείται με τον συντονισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώτσηρα και την επίβλεψη του Υπουργού κ. Γεραπετρίτη. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάδειξη της νέας εικόνας ήπιας ισχύος της Ελλάδας μέσα από τη Δημόσια Διπλωματία.

Τέλος, η κυρία Μυρογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών πάντα υποστηρίζει το διάλογο και τη διπλωματία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

“Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που η Ελλάδα εξελέγη στις 6 Ιουνίου μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 με την υποστήριξη 182 κρατών για τρίτη φορά μετά τις διετείς θητείες των 1952-1953 και 2005-2006”, είπε και εξήγησε ότι πυξίδα της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι τρεις ελληνικές λέξεις, κατανοητές παγκοσμίως, που αρχίζουν από Δέλτα: Διάλογος «Dialogue», Διπλωματία «Diplomacy», και Δημοκρατία «Democracy».

Η Γενική Γραμματέας συνεχάρη τους διοργανωτές και τον υπεύθυνο των Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου, Στέλιο Περράκη, Ομότιμο Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών και Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΟΚ: Πού μπορείς να  ψηφίσεις στο εξωτερικό στις 6 Οκτωβρίου

Published

on

Από

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7:00 π.μ. και οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 στην Ελλάδα ενώ στο εξωτερικό διαφέρει και είναι ανάλογα με την τοπική ώρα.

Τόσο για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου, εφόσον προκύψει.



Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πού μπορείς να  ψηφίζεις

Αναλυτικά οι λίστες με τα εκλογικά κέντρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ :   ΩΡΕΣ από  10:00 έως 18:00  

  1. ΒΕΡΟΛΙΝΟ- BERLIN

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (HELLENISCHE GEMEINDE ZU BERLIN E.V.),

MITTELSTRAsE 33, 12167 BERLIN

ΝΟΡΤΝΧΑΪΝ- ΒΕΣΤΦΑΛΕΝ  – NRW

  • ΝΤΥΣΕΛΝΤΟΡΦ

STUDYONJ INSTITUT, IMMERMANN Straße  19  40210 DUSSELDORF

  • ΚΟΛΩΝΙΑ

ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – GRIECHISCHE GEMEINDE KOELN,

 LIEBIGSTRASSE 120B, 50823 KOLN

ΒΑYBΑΡΙΑ- BAYERN

  • ΜΟΝΑΧΟ

BURGERBURO, BURGERBURO, PARKSTR. 17, 80339 MUNCHEN

  • ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

NACHBARSCHAFTSHAUS, ADAM-KLEIN-STR.6, 90429 NURNBERG

ΕΣΣΗΗΕΣΣΕΝ

  • ΚΕΛΣΤΕΡΜΠΑΧ

ZUM GRUNEN BAUM, MAINSTRABE 54,KELSTERBACH

  • ΟΦΕΝΜΠΑΧ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ SPD, HERRNSTR. 14 63065 OFFENBACH

ΒΑΔΗΣ ΒΥΤΕΡΜΕΡΓΗ–  BADEN WUETTEEMBERG

  • WAIBLINGEN

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ WAIBLINGEN

WINNENDER STR. 5 71334 WAIBLINGEN

ΒΕΛΓΙΟ    από 09:00 έως 17:00

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ (1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ)

RUE DU VIEUX MARCHE AUX GRAINS 36, 1000 BRUXELLES

ΓΑΛΛΙΑ    από  11:00 έως 16:00

MAISON DE LA GRECE-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, ΠΑΡΙΣΙ (9 RUE MENSIL – 75116 PARIS) 1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, METRO: VICTOR HUGO

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ    από  10:00 έως  16:00

ΛΟΝΔΙΝΟ

DOLPHIN INN THE LODGE,  44 NORFOLK SQUARE  W2  1RT  LONDON

ΚΥΠΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΔΕΚ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ40, 1096 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ERCI, ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΟΥΚΗ ΑΚΡΙΤΑ 18, ΛΕΜΕΣΟΣ

ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ, ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ RINKEBYTORGET 1

ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣΟΡΓΑΝΩΣΗΣ SOCIALDEMOKRATERNA, ΣΟΛΝΑ SKYTTEHOLMSVAGEN 12, 171 44 SOLNA

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ     από 08:00  έως 13:00

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 

 ALDOS DEMOCRATIC CLUB, 28-11 23RD AVENUE, ASTORIA, NY 11105

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:

ΣΥΔΝΕΥ    από  09:00 έως 18:00

 ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΗΛΕΙΩΝ ≪Ο ΕΡΜΗΣ≫ ILION ASSOCIATION “HERMES” 279 FOREST RD, BEXLEY NSW 2207 SYDNEY, AUSTRALIA

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ   από 10:00 έως 19:00

AΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ, 1ΟΣ

ΟΡΟΦΟΣ ΕΚΜΒ 168 LONSDALE ST MELBOURNE

ΚΑΝΑΔΑΣ    από  10:00 έως 17:00

ΚΕΜΠΕΚ

 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ3231 BOULEVARD LEVESQUE O, LAVAL, QUEBEC H7V 1C8.



Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, pasok.gr, και στο link «Εκλογικά Κέντρα» έχουν αναρτηθεί αναλυτικές λίστες με όλα τα εκλογικά κέντρα στα οποία μπορούν οι ψηφοφόροι να μεταβούν προκειμένου να ψηφίσουν για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι άνω των 16 ετών Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, αρκεί να καταβάλουν το ποσό των τριών (3) ευρώ την Κυριακή.

Για τον β’ γύρο, στις 13 Οκτωβρίου, δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Τι θα ισχύει για τον β΄ γύρο

Στον β’ γύρο μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν στον α’ γύρο.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου .

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανακοίνωση βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων Ελλήνων του Εξωτερικού

Published

on

Από

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι βαθμολογίες των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, Ομάδων Προσανατολισμού, Ειδικών Μαθημάτων καθώς και των Μουσικών Μαθημάτων.

Η ανακοίνωση αφορά τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων Ελλήνων του Εξωτερικού, των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων του εξωτερικού έτους 2024.



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρόνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Στην ανωτέρω ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί, επίσης, τα στοιχεία των υποψηφίων που κρίθηκαν κατάλληλοι/ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έως το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 ώρες ago

Την Τετάρτη η απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στην Περιφέρεια Κρήτης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ5 ώρες ago

Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago

Η Κάρπαθος ανάμεσα στους καλύτερους ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ώρες ago

Συνεχής η αύξηση των ανακυκλωμένων πλαστικών στην αυτοκινητοβιομηχανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Οι σημερινές ξηρασίες και πλημμύρες αποτελούν «πρόγευση» του μέλλοντος, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

18 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην λίστα των κορυφαίων 2% Ερευνητών του Κόσμου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Πρωταγωνίστρια η Κρήτη σε αφίξεις και διεθνή τουριστικά βραβεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Επιστήμονες στην Ανταρκτική θα στείλει για πρώτη φορά η Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μεγάλο βάθος στο Ικάριο Πέλαγος

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το Starliner της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς αστροναύτες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Vertigo: Η έντονη μεταβλητότητα της εποχής μας με την ματιά των Ναταλία Μαντά και Δημήτρη Ταμπάκη

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

National Geographic: Αυθεντική ελληνική νησιωτική εμπειρία η Μήλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: “Θεμελιωδώς διαφορετική” πολιτική για τη μετανάστευση ζητά η συντριπτική πλειοψηφία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Σπάνια ευρήματα ανακαλύφθηκαν σε νεολιθική θέση στη Λίμνη Πλαστήρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ελέγχους σε όλα τα σύνορα ζητά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τα αυστηρότερα μέτρα για τις εκπομπές CO2 πονοκεφαλιάζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ο καγκελάριος απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή ψήφου εμπιστοσύνης

Europolitis TV6 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV6 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis